Tiedotusterveisiä: kevätliittokokouksen antia

Pöytätennisliiton kevätliittokokous pidettiin tiistaina. Pitäjänmäen Sporttitalolla istuivat toiminnanjohtaja Mika Räsäsen kanssa Pekka Kolppanen (Wega) ja Esko Heikkinen (KoKa). Etäyhteyden päässä olivat lisäksi Kimmo Pihkala (PT Espoo), Riku Anttila (TIP-70), Ronny Brännbacka, Christian Portin ja Tomas Portin (Halex), Jens Weckström (Maraton), Arto Luukkainen (Star) sekä Teemu Oinas (OPT-86). Ilman valtakirjaa mukana olivat sääntövaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Arenius ja hallituksen jäsen Jyrki Nummenmaa. Tämä tarkoitti, että asioista päätti kahdeksan seuraa.

Liiton puheenjohtaja avasi kokouksen todeten, että nyt päätetään viime vuoden tilien hyväksymisestä sekä muutamasta sääntömuutosehdotuksesta. Ja tiedossa oli, että vuodet eivät ole veljeksiä: kun 2020 teimme noin 30 000 € plussaa, viime vuonna tulos oli miinusmerkkinen peräti 67 000 €.  Liiton puheenjohtajan ehdotuksesta liittokokouspuhetta johti Pekka Kolppanen. Hän kutsui kokouksen sihteeriksi Mika Räsäsen ja pöytäkirjantarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi valittiin Arto Luukkainen ja Ronny Brännbacka.

Kokousrutiinien jälkeen ensimmäinen varsinainen kokousasia oli vuoden 2021 toimintakertomuksen hyväksyminen. Se tehtiin nopeasti TIP-70:n lisäysehdotuksella, jossa toimintakertomusta täydennettiin tiedoilla Esa Miettisen Tokion paralympiakarsinnan peleistä ja uran lopettamisesta. Yhtä nopea asia oli tilinpäätöksen hyväksyminen. Mm. koronatesteistä, kovasta kansainvälisestä kilpailuruljanssista, valmennukseen panostamisesta ja lisenssi- ja sarjamaksualennuksista johtuen vuosi meni pahasti pakkaselle. Kokous kuitenkin kuittasi sen kun tilintarkastaja Stefan Söderbergin tarkastuslausuntokin oli tutun ilmaisun mukaisesti ”puhdas”, sai liittohallitus myös vastuuvapautensa.

Odotetusti seuraava asialistan kohta ottikin sitten aikaa hiukan enemmän. Sääntömuutosehdotuksia oli useampia, ja alku otettiin helpoimmista eli liittohallituksen esityksistä. Sääntövaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Arenius esitteli ne ja ensimmäiseksi päätökseksi tuli, että SPTL:n sääntöihin lisättiin maininta SUEKin eettisiä rikkomuksia koskevan kurinpitolautakunnan käyttämisestä mahdollisissa vakavissa eettisissä rikkomuksissa. Lisäksi todettiin, että hallitus vie sääntökirjaan suoraan ITTF:n tekemät muutokset mailakumien värejä koskien. Muitakin pieniä mailasääntöjen tarkistuksia on tullut. Vielä hallituksen esityksestä korjattiin terminologiavirhe (ratingpisteet/ratingsija) veteraanien SM-kisojen arvontasäännöissä. Nykyään muuten ratingpisteet kirjoitetaan yhteen ilman väliviivaa, mikä sekin merkitsee pieniä teknisiä muutoksia sääntökirjassa.

Liiton kilpailuvaliokunta esitti, että ensi kaudesta kaikki sarjaottelut (lukuun ottamatta ”viikkosarjoja”) siirtyvät ”mestaruussarjasysteemiin”, jossa pelataan korkeintaan seitsemän ottelua. Tämä hyväksyttiin ja se koskee siis kaikkia sarjatasoja. Päätös kuitenkin keskustelutti kokousväkeä, sillä ihan helppo ei asia ole: kevään jatkosarjoissa voi ainakin teoriassa tulla lohkoja, joissa joukkueet ovat syksyllä pelanneet kahdella eri järjestelmällä. Lisäksi Halex oli sitä mieltä, että nykyinen käytäntö olisi parempi. Äänestyksen jälkeen kilpailuvaliokunnan esitys voitti äänin 6-2.

Toinen kilpailuvaliokunnan esitys koski alkupoolien täydennystä/tasaamista (poissaolojen vuoksi) Nappulaliigassa. SM-kisoissahan ei sellainen ole ollut sallittua. Kokous päätti, että Nappulaliigassa voidaan vastedes tehdä näin poolin kolmos- ja nelospelaajien osalta.

OPT-86 esitti Ykkösdivisioonan muuttamista kahdeksan joukkueen sarjaksi nykyisen kymmenen sijasta. Tämäkin asia meni äänestykseen ja päätökseksi tuli, että sarjajärjestelmää ei vaihdeta. Äänet menivät 4-2, kun kaksi seuraa äänesti tyhjää.

Oululaisten toisessa ehdotuksessa esitettiin, että sarjajoukkuetta voisi täydentää joulukuuhun asti uusilla ulkomaalaispelaajilla kevätkautta varten. OPT-86 veti kuitenkin esityksen pois, koska sillä ei ollut kannatusta. PT Espoo esitti samaan asiaan liittyen, että jos lisenssi hankittaisiin syksyn aikana, yksi pelaaja voisi pelata keväällä mestaruussarjassa, mutta Espookin veti esityksensä pois.

Oulun esityksen perusteluissa oli todettu, että vaihto-oppilaat ja muut Suomessa vakituisesti asuvat ulkomaalaiset tulisi saada mukaan sarjatoimintaan ja sen ajatuksen kokous ”osti”. Homma hoidettiin antamalla liittohallitukselle ponsi, että sen tulee hoitaa tämä asia maaliin jo ensi kautta koskien. Eli uusilla sääntökirjauksilla vaihto-oppilaat ja muut vakinaisesti Suomessa asuvat ulkomaalaiset tulee saada mukaan sarjatoimintaan, vaikka nämä saapuisivat Suomeen kesken kautta.

Vielä listalla oli Maratonin ehdotus sarjajoukkueen pelaajien ”minimitasovaatimuksesta”. Kokousväki ymmärsi ehdotuksen pontimena olleen huolen, mutta totesi samalla, että asian määrittäminen sääntöihin olisi kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Maraton vetikin esityksen keskustelun jälkeen pois.

Kun muita asioita ei ollut, puheenjohtaja Kolppanen päätti kokouksen runsaan kahden tunnin aktiivisen keskustelun jälkeen klo 20.17. Kokous oli mielestäni hieno ja keskusteleva ja toteutti järjestödemokratiaa komeasti: jokainen sai sanoa sanottavansa ja asioita pohdittiin huolella monesta näkökulmasta. Näin seurojen kokouksen liiton ylimpänä päättävänä elimenä tuleekin toimia! Kiitos ennen kaikkea mukana olleille kahdeksalle seuralle.

 

 

Vastaa