STARUMMER 21-22.5.2022 – Raportti

Harvassa kilpailussa STARUMMERin lisäksi palkintoneitoja  tai -enkeleitä on ollut jopa kolme! Tai neljä johon päästiin sunnuntaina!

Kolmen vuoden tauon jälkeen STARUMMER pystyttiin taas järjestämään. Tiedossa oli, että virolaisia joukkueita tuskin tulee muiden kiireiden vuoksi. Pieni jännitys olikin siinä, riittääkö suomalaisia pelaajia mukavaan kilpailuun keskellä kiireistä toukokuuta. Tavoitteena oli 80 pelaajaa ja lähelle päästiinkin. Ilman poisjääntejä olisikin tullut tasan 80, mutta lopulta pelaajia oli mukavat 76. Seuroja oli edustettuna 23.

Koska kilpailut olivat tavallista rauhallisemmat, pystyttiin pelaamaan isoja pooleja. Erityisesti sunnuntaina. Huippuna kilpailujen ehdoton pääluokka M-700, jossa yhdeksän osallistujaa pelasivat kolmella pöydällä yhden ison poolin.

Sunnuntaina pelattiin vain kaksi ryhmää. Klo 9 ja 14. Toinen ryhmä alkoi siis tuntia tavallista myöhemmin, jotta yhdeltä alkavaksi aiottu naisten kaksinpeli olisi ehditty pelata valtaosin alta pois samalla, kun kello 9:n luokat olisi saatu pelattua rauhassa loppuun. Kolmen ryhmän vetäminen myös sunnuntaina on osoittautunut vähän liian raskaaksi käytettävissä olevalle organisaatiolle. Mutta sittenhän kaikki rahaluokat pitikin perua vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Myös NK. Siten oli mahdollista laittaa M-2000 alkamaan jo klo 13, koska oli helppo työ kysyä jokaiselta osallistujalta suostumus tähän siirtoon. Joka tapauksessa kahden ryhmän systeemi ”9 ja 14” -ryhmillä teki mahdolliseksi isojen poolien käytön. M-700 pelattiin yhdeksän pelaajan poolina, M-1100 seitsemän pelaajan poolina jne. Luulen, että jatkossakin sunnuntaina on vain nämä kaksi ryhmää, elleivät sitten pelaajamäärät nouse kovasti.

Kilpailuissa vallitsi mukava tunnelma, ja monet sanoivat, että on hienoa, että kilpailuja järjestetään säännöllisesti. Kyseltiin jo ensi syksyn kilpailuista. Koska osanottajia ei ollut yli sataa virolaisten puuttumisen vuoksi, aikaa oli myös rupatteluun eikä ollut kauhea kiire koko ajan. Ei aina tarvitse olla kaikki pöydät käytössä ja kauhea hurlumhei!

Jälleen on pakko todeta STARPRIL-raportin tapaan, että kovin vähän on aktiivisia yli 1800-pelaajia mitä tulee kilpailuissa käymiseen. Nyt mukana oli viisi pelaajaa, joilla on ratingia vähintään 1800:

2063 Pullinen Leonid
1909 Khosravi Joonatan
1894 Räisänen Andrei
1853 Räsänen Elmo
1818 Rahikainen Jussi

Leikkuri-ratinglistan mukaan tällaisia pelaajia on Suomessa 159. Sadasta parhaasta ainoastaan Leonid Pullinen osallistui. Ajat ovat tosiaan muuttuneet 1990-luvun jälkeen tässä suhteessa! Aktiivisia naispelaajia on sitten ihan hirmuisen vähän. Voi olla, että korona-ajan piristykseksi otetut rahapalkintoluokat poistuvat Starin kisojen ohjelmasta kaudella 2022/2023 paitsi silloin, jos tiedossa on ison virolaisjoukkueen osallistuminen. Kun ei vaan ole kiinnostuneita pelaajia riittävästi.

Ehdottomasti jatkossa pyritään siihen, että pelaajat jakaantuvat niin moneen luokkaan, että pooleja on max neljä/luokka. Sillä tavalla on on aika vaivatonta vetää kahdeksan pelaajan jatkocup,  kun tuomareita ei tarvitse niin paljon. Luokka pelataan ytimekkäästi! Siksi kussakin ryhmässä pitää olla ehkä kolme luokkaa, jotta tähän päästäisiin silloinkin, kun kaikki 12 pöytää ovat käytössä. Siis neljä pöytää/luokka. No eihän tällaiseen ideaalitilanteeseen päästä kuin silloin, kun osallistujia olisi tulossa niin paljon, että voi vähän karsiakin.

HäKi on aktiivinen ja tekee hurjaa tulosta

Hämeenlinnan HäKi on noussut aktiivisimpiin etelän seuroihin, kun aktiivisuutta mitataan kilpailemisella. Melkein jokaiseen kilpailuun löytyy 4-6 pelaajan innokas joukko. Kuvassa HäKi:n kilpapelaajien ydinryhmä. STARUMMERissa oli mukana myös Ville Rantanen, mutta tässä kuvassa ovat vasemmalta Jukka Filen, Raimo Peuranen, Aku Kaura, Ilpo Salo (kiitos kuvasta: Aku Kaura):

Mikä ilahduttavinta, kuvan pelaajat pyrkivät myös kehittymään, vaikka eivät ihan nuorimmasta päästä olekaan. Tulosta myös syntyy, kun tekniikka paranee. HäKi:n treeneissä on kuulemma vedetty jopa kaksi tuntia treenikuvioita ja vasta sitten tunti eriä. Vammat ovat vain välillä aiheuttaneet jarruja kehitykselle. Itse olen omin silmin nähnyt tämän kehittymisen ja huomasin sen myös vieraillessani HäKi:n treeneissä taannoin. Pingis on paljon hauskempaa, kun harjoittelun avulla oppii uusia asioita, joilla voi sitten rouhia kilpailuissa pisteitä. Pelkkiä eriä pelaamalla peli vakioituu helposti samaksi jopa vuosikymmenten ajaksi. Harjoittelu on sitä paitsi hullun hauskaa!

Tulosta myös syntyi häkellyttävällä tavalla. HäKi:n viiden pelaajan palkintosijatilasto oli vakuuttava: kolme kultaa, kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Niinpä HäKi oli mitalitilastossa komeasti kolmannella sijalla vain yhden pronssisijan verran toisen sijan ottaneelle MBF:lle jääneenä:

Vasta kolme kuukautta aiemmin STARPRINGissä kilpailu-uransa aloittaneen Aku Kauran kehitys  on ollut huimaa. Nyt kolme palkintosijaa: 1-1-1.

Veikkaan, että erityisesti Jukka Filen olisi aivan kärjessä tilastossa, jossa listattaisiin pelaajia sen mukaan, monessako Starin kilpailussa on käynyt kautta aikojen. Jossain vaiheessa sellaisen tilaston teenkin! Ilpo Salokin on siinä listalla korkealla.

Ratingpisteiden kerääjien TOP-20

Seuraavassa taulukossa on annettu 20 eniten kahden päivän aikana ratingpisteitä kerännyttä pelaajaa:

Kasvua aiempiin STARUMMER-kisoihin verrattuna!

STARUMMER ehdittiin järjestää kaksi kertaa ennen koronarajoitusten aiheuttamaa kolmen vuoden taukoa. Silloin kilpailu oli yksipäiväinen. Startteja oli 95 vuonna 2018 ja 70 vuonna 2019. Nyt startteja  oli kahtena päivänä yhteensä 148. Lauantaina 96 ja sunnuntaina 52. Eli lauantai jo pelkästään oli niukasti suurempi kuin yksikään aiemmista STARUMMEReista!

Seurojen TOP-6 osanottajamäärän mukaan

Näistä seuroista tuli vähintään kolme pelaajaa:

Erityisesti PT Espoon lukemalle pitää nostaa hattua! Mahtava määrä! PT Espoon pelaajat osallistuvat hienosti kilpailuihin. Hyvä määrä oli myös MBF:n 11 väheksymättä HäKi:n viittä pelaajaa! Turku ja Tampere ovat edelleen hyvin passiivisia kilpailutoiminnassa yleisesti ottaenkin. Tällä hetkellä niitä seuroja on pääkaupunkiseudun ulkopuolella ehkä 6-7, joista voi tulla vähintään viisi pelaajaa muihin kuin oman seuran kilpailuihin.  SPTL on kilpapöytätennisliitto. Seuratoiminnan perustarkoituksena pitäisi olla kilpapöytätennis, vaikka kuntopingiskin on mukavaa ja tärkeää. Siihen ei SPTL:ää kuitenkaan tarvita. Huom: en puhu tässä osallistumisesta Starin kisoihin! Erityisesti urheilulliset juniorit eivät seurassa kovin kauaa pysy, elleivät he pääse kokeilemaan kilpailujen tunnelmaa. Jokainenhan kuulee kavereiltaan, mitä muissa lajeissa tapahtuu.

M-2100

Kun Miesten kaksinpeli peruutettiin, tämä luokka jäi kisojen ylimmäksi luokaksi. Mukana oli yhdeksän pelaajaa, jotka jaettiin 4+5-pooleihin.

Ykkössijoitetulla Leonid Pullisella oli selvästi eniten ratingpisteitä (2063). Hän kuitenkin hävisi A-poolinsa kärkiottelussa Andrei Räisäselle 1-3.  B-poolissa kolme kärkisijoitettua pelasivat ristiin 3-2-ottelut. Poolivoittajaksi selvisi Elmo Räsänen pistesuhteella 1,09. Joonatan Khosravin suhde oli 1,03. Jussi Rahikainen jäi selvästi kolmanneksi.  Poolin 10 ottelusta neljä oli viisieräisiä ja neljä kolmieräisiä. Pooli siis kesti aika kauan.

Jatkocupissa pelattiin tietysti kaksi viisieräistä. Finaalissa sentään Andrei Räisänen pystyi uusimaan 3-1-voittonsa Leonid Pullisesta viisieräisen sijaan.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Leonid Pullinen (LPTS), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Elmo Räsänen (BF-78) ja Joonatan Khosravi (Pars).

M-2000

Tämän luokan tarkoitus oli ihan alun perin olla sunnuntain klo 17:n ryhmän ”avoin luokka” aamuisen MK:n jälkeen. Mutta sittenhän MK peruttiin ja M-2000 siirrettiin pelattavaksi klo 13 eikä kello 17:n ryhmääkään ollut.

Luokka pelattiin yhtenä kuuden pelaajan poolina. Ainoa suurempi yllätys oli Andreas Köhlerin (1536) 3-2-voitto Ildiko Kadarista (1676) poolin viimeisessä ottelussa. Kadarilla oli jo 2-0-eräjohto.

Andrei Räisänen otti puhtaalla pelillä luokkavoiton. Hän voitti toisen saman koulukunnan pelaajan eli Elmo Räsäsen kärkiottelussa suoraan 3-0, vaikka ennuste oli jotain (17,-15,20,-18,23).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Elmo Räsänen (BF-78), luokkavoitttaja Andrei Räisänen (MBF) ja neljännen sijan ottanut mutta myös kolmannen palkinnon saanut Vincent Joki (TIP-70). ldiko Kadar (MBF) sijoittui poolissa kolmanneksi ja sai kolmannen palkinnon, mutta hän joutui poistumaan ennen palkintojenjakoa. Edessä palkintoneito Sofia!

M-1800

11 pelaajaa oli mukana, joten yhtä kaivattiin täyteen 12 pelaajaan kaavioon.

B-poolissa kolme parasta olivat ratingiltaan noin 100 pisteen välein ja pelasivat ristiin. Toni Nättilä (1533) voitti Anni Heljalan (1617) oltuaan erin 1-2-tappiolla. Heljala korvasi tappion voittamalla Petri Kantosen (1711) ja nappaamalla poolin ykköspaikan. Kantonen johti ottelua erin 1-0 ja toista erää 10-6, mutta sitten kuulemma Heljala keksi, miten Kantosta vastaan pitää pelata: 12-10, 11-6, 11-6.

C-poolissa ykkös/kakkossijoitettu Ildiko Kadar oli hidas syttymään. Tappiolla erin 0-1 Esa Ahdetta vastaan mutta 3-1-voitto. Tappiolla erin 1-2 Toivo Ridalia vastaan mutta 3-2-voitto. Tappiolla erin 0-2 Leevi Hyytiäistä vastaan mutta 3-2-voitto.

Semifinaaleissa oli pieni yllätys, kun Anni Heljala voitti 60 pistettä ylempänä olevan Kadarin 3-1.  Finaalissa sitten jytkähti, kun Heljala nousi 0-2-tappiotilanteesta 3-2-voittoon Rauli Franssilasta, jolla oli yli 150 pistettä enemmän.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Rauli Franssila (Wega), luokkavoittaja Anni Heljala (Por-83) ja toinen kolmanneksi sijoittunut Ildiko Kadar (MBF). Toinen kolmanneksi sijoittunut Leevi Hyytiäinen poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

M-1700

Tässä sunnuntain luokassa oli lopulta vain kuusi osallistujaa yhden jäätyä pois viime hetkellä. Mutta pelattiin sitten hyvä kuuden pelaajan pooli!

Yllättäen luokan kärkiottelu pelattiin jo ensimmäisellä kierroksella, jossa ykkössijoitettu Mikko Hänninen ja viitossijoitettu Jimi Koivumäki kohtasivat. Koivumäki eteni jo 2-0-eräjohtoon, mutta Hänninen nousi 3-2-voittoon. Kumpikaan ei tämän jälkeen hävinnyt otteluakaan.  Hänninen oli tosin toisenkin kerran 0-2 tappiolla, mutta Petri Rantanen lopulta hävisi 2-3. Aaro Mäkelä (1443) nappasi kaksi yllätysvoittoa. Toni Nättilä (1533) kaatui 3-0 ja Petri Rantanen (1503) 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jimi Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Mikko Hänninen (Star) ja kolmanneksi sijoittunut Aaro Mäkelä (PT Espoo).

Toni Nättilä (TIP-70) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1650

Monen peruutuksen ja yhden uuden pelaajan jälkeen tässä luokassa oli yhdeksän pelaajaa. Siispä kaksi poolia: 4+5. Ylivieskan Elia Viljamaa oli iloinen yllätyspelaaja luokkaan. Tupsahti lauantaina salille ja kysyi, mahtuuko vielä mukaan. Ei hän sentään Ylivieskasta tullut eikä hän siellä nyt kuulemma edes asukaan!

A-poolissa pelattiin ristiin. Andreas Köhler voitti Viljamaan, Viljamaa voitti Aaro Mäkelän ja Mäkelä voitti Köhlerin. Eräsuhteilla Köhler ykköseksi ja Viljamaa kakkoseksi.

B-poolissa kärkisijoitetut pitivät paikkansa eli Toni Nättilä ykkösenä ja Petri Rantanen kakkosena jatkoon. Mutta Nättilä (1533) yllätyshävisi Esa Ahteelle (1413) johdettuaan erin 2-0.

Jatkokaavio oli kisajärjestäjän unelma viisieräisyyksineen, mutta onneksi nyt ei ollut kiire minnekään! 😊

Viljamaa nousi hienosti semifinaalissaan voittoon Nättilistä  0-2-alatilanteesta huolimatta.  Mutta finaalissa Köhler oli taas parempi. Tosin vasta huikean taistelun jälkeen!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Elia Viljamaa (YPTS), luokkavoittaja Andreas Köhler (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Petri Rantanen (PT Espoo) ja Toni Nättilä (TIP-70).

M-1600

Tämä oli kilpailujen suurin luokka 17 osallistujallaan.

Pooleissa nähtiin tietysti taas yllätyksiä. B-poolissa Eleonoora Roosioks (1337) voitti Toni Nättilän (1533) 3-1 ja nappasi poolin ykköspaikan Nättilältä. C-poolissa Sisu Sammalkorpi (1033) nousi nelossijoitetun paikaltaan poolikakkoseksi voittamalla Toivo Ridalin (1402) 3-1 ja Aleksej Kolgan (1272) 3-0. E-poolissa Ilkka Marttinen (1129) voitti Ville Rantasen (1411) 3-2 ja meni jatkoon poolikakkosena.

Jatkokaaviossa Sammalkorpi meni vielä kierroksen pitemmälle voittamalla 16:n joukossa Marttisen 3-2 oltuaan erin 0-2 tappiolla. Ylikiimingin Ridal eli Uno voitti kolme pooliykköstä ja meni finaaliin. Roosioks kaatui semifinaalissa vain 3-2.  Tapio Passinen pelasi 3-2-pelit semifinaalissa ja finaalissa, mutta finaalissa kaatui myös Ridal 0-2-erätappiotilanteesta huolimatta.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Uno Ridal (YNM), luokkavoittaja Tapio Passinen (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Park Jinheum (MBF) ja Eleonoora Roosioks (PT Espoo).

M-1500

Tähän lauantai-illan luokkaan tuli sopivasti kahdeksan pelaajaa, joten voitiin pelata napakka kahden poolin luokka.

Pooleissa ei juuri yllätyksiä nähty. Paitsi Uno Ridal (1373) nappasi A-poolin kakkossijan voittamalla Levente Kadarin (1414).

Jatkokaavion semifinaalissa Ville Rantanen ja Aaro Mäkelä kävivät kovan kamppailun. Mäkelä johti jo erin 2-1, mutta Rantanen tuli rinnalle ja ohi: 3-2 ja finaaliin.

Finaalissa Rantanen voitti Ridalin yllättävän selvästi: 3, 7, 8.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Uno Ridal (YNM), luokkavoittaja Ville Rantanen (HäKi) ja toinen kolmanneksi sijoittunut Jimi Koivumäki (TIP-70). Edessä suureksi avuksi kilpailuissa olleet palkintoneidot.

Aaro Mäkelä (PT Espoo) sijoittui myös kolmanneksi mutta sai palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1400

Myös tässä luokassa oli kahdeksan osanottajaa eli kaksi poolia.

A-poolissa pelattiin ristiin, kun Sisu Sammalkorpi (1033) voitti Mats Hollmeruksen (1141) 3-2 ja Mats Hollmerus voitti Markku Hauhian (1344) 3-2. Sijoitusjärjestys kuitenkin piti, koska Hauhia voitti Sammalkorven 3-0. B-poolissa ykkös- ja kakkossijoitetut vaihtoivat paikkaa, kun Sami Koivumäki (1156) voitti Katrin Looken (1288) 3-0.

Sami Koivumäki voitti finaalissa Markku Hauhian 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Hauhia (Pa-Po), luokkavoittaja Sami Koivumäki (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Mats Hollmerus (BF-78) ja Katrin Looke (PT Espoo).

M-1300

Taas yksi luokka, jossa piti olla kahdeksan pelaajaa, mutta yksi pelaaja lähti kesken kaiken kotiin ennen luokan alkua. Siispä kaksi poolia. Tietenkään kummassakaan poolissa ykkössijoitettu ei pitänyt pintaansa. A-poolissa Joonas Kokko (1065) otti Erkki Virralta (1130) poolin ykköspaikan 3-1-voitollaan. B-poolissa ykkössijoitettu Rauli Voutilainen  (1105) putosi jopa kolmanneksi Mia Kellowin (1099) ja Sisu Sammalkorven (1033) ohittaessa hänet.

Jatkokaaviossa Erkki Virta aiheutti pienen yllätyksen voittamalla Mia Kellowin 3-1, mutta syrjäkorvaltani kuultuna osaselityksenä oli Virran eksoottinen kumi. En sitten tiedä, voiko syrjäkorvaani luottaa tässä? Joonas Kokko ei kuitenkaan ollut finaalissakaan juuri moksiskaan Virran kanssa vaan voitti toistamiseen hänet 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Erkki Virta (MBF), luokkavoittaja Joonas Kokko (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Sisu Sammalkorpi (MBF) ja Mia Kellow (TIP-70).

M-1200

1200-luokan voitosta lähti pelaamaan 15 pelaajaa eli melkein täydet neljä poolia. Viiden pelaajan pooleja ei uskaltanut harkita, koska luokka alkoi klo 17. Olisi mennyt ainakin klo 21.30:een asti ja viisieräiset olisivat olleet tuhoisia, kun sali menee kiinni klo 22.

A-poolissa Ilari Sell (883) nousi pooliykköseksi voittamalla Teemu Tiaisen (1177) ja Timo Räisäsen (970) 3-1. Tiainen meni sentään jatkoon poolikakkosena voittamalla Räisäsen 3-2. B-poolissa Ilpo Salo (879) voitti Otto Suokkaan (1026) 3-1 ja nousi poolikakkoseksi. C-poolissa Jussi Martikainen (834) voitti Ismo Alangon (1028) ja Mats Hollmeruksen (1141) 3-0 ja nousi pooliykköseksi.

M-1200:n jatkokaaviossa pelattiin koko rahalla eli neljä viisieräistä ja kolme neljäeräistä ottelua:

Sami Koivumäki taisteli voittajaksi oltuaan kvartassa häviöllä Teemu Tiaista vastaan erin 1-2 ja semifinaalissa Joonas Kokkoa vastaan erin 0-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Erkki Virta (MBF), luokkavoittaja Sami Koivumäki (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Ilari Sell (PT Espoo) ja Joonas Kokko (PT Espoo).

M-1100

Sunnuntaiaamun 1100-luokkaan oli ilmoittautunut vain seitsemän pelaajaa. Heistäkin yksi joutui viime hetkillä jäämään pois kivuliaan olkapään vuoksi (lauantain pelien rasitukset). Niinpä pelattiin kuuden pelaajan pooli. Tosin näistäkin pelaajista yksi jätti pelit kesken, joten piti tehdä kovaa työtä järjestyksen selvittämiseksi (voitosta kaksi pistettä, tappiosta yksi, luovutuksesta nolla).  Joonas Kokko hävisi vain yhden erän ja oli ylivoimainen voittaja. Alun perin luokan kuutossijoitettu Justus Martikainen nousi hienosti toiselle sijalle vain Kokolle hävinneenä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Justus Martikainen (JPT), luokkavoittaja Joonas Kokko (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Tea Stråhlman (PT Espoo) ja Ilari Sell (PT Espoo).

M-1000

Harvinaista herkkua! Tasan 16 pelaajaa eli neljä poolia eikä kukaan jäänyt pois. Poolien yllätysvoittajia  on vähän turha listata, koska piste-erot olivat niin pienet. Roman Tamilin (786) kuitenkin voitti hurjissa viisieräisissä sekä Ilpo Salon (879) että Kristian Tienhaaran (849). Molemmat johtivat erin 2-1. Tienhaara taipui viidennessä erässä vasta 17-19.

Jatkopeleissä Jukka Filen jatkoi hurjaa menoa eli hävisi vain yhden erän kuten poolissakin. Nyt erän nappasi Lenni Sell. Finaalissa kaatui Markku Merta. Jännittävien jatkokaavion peli oli varmaan Merran voitto Aino Tapolasta 3-2. Tapola johti jo erin 2-1 mutta Merta voitti viidennessä 11-9.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Merta (Smash), luokkavoittaja Jukka Filen (HäKi), kolmanneksi sijoittuneet Ilpo Salo (HäKi) ja Roman Tamilin (PT Espoo).

M-900

Luokassa piti oleman kaksi viiden pelaajan poolia, mutta M-1100 luokankin yhteydessä mainittu viime hetken poisjääminen muutti luokan 5+4 -systeemiksi.

Viiden pelaajan A-pooli meni täsmälleen sijoituksen mukaisesti, mutta B-poolissa Aku Kaura (649) yllätti sekä Topias Vistin (758) että Aino Tapolan (808) ja meni jatkoon poolikakkosena Ilari Sellin jälkeen.

Jatkokaaviossa poolien ykköset menivät vakuuttavasti finaaliin, missä Ilari Sell voitti Jukka Filenin 3-0. Ensimmäinen erä taisi olla psykologisesti tärkeä. Sell voitti sen 17-15, ja toinen erä menikin sitten 11-1 Sellille.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jukka Filen (HäKi), luokkavoittaja Ilari Sell (PT Espoo) sekä kolmanneksi tulleet Mirko Paloniemi (NuPS) ja Aku Kaura (HäKi).

M-800

Luokassa oli kolme neljän pelaajan poolia eli 12 pelaajaa. Taaskaan yllätystuloksia ei kannata kauheasti listata, kun erot ovat pienet. Raimo Peuranen (665) teki kuitenkin urotyön nousemalla kolmossijoitetun paikalta pooliykköseksi voittamalla Risto Majoisen (731) 3-2 ja Orvo Kattaisen (686) 3-0.

Jatkokaavion merkittävin ottelu oli Aku Kauran taisteluvoitto 3-2 Joel Koivumäestä. Koivumäki johti jo erin 2-1. Kaura meni finaaliin voittamalla semifinaalissa seurakaverinsa Raimo Peurasen 3-1. Roman Tamilin oli kuitenkin finaalissa liian kova pala. Tamilista 3-0-voitolla luokkavoittaja.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aku Kaura (HäKi), luokkavoittaja Roman Tamilin (PT Espoo) sekä kolmanneksi sijoittuneet Harri Lepolahti (NuPS) ja Raimo Peuranen (HäKi).

M-700

Koska kisojen aikataulu antoi siihen kerrankin mahdollisuuden, tämä kisojen ”pääluokka” pelattiin komeasti yhdeksän pelaajan poolina kolmella pöydällä. Kiitos siitä, että pienten  pelaajien taustajoukot auttoivat järjestelyissä! Muuten olisi mennyt vaikeaksi. Isoon pooliin motivoi sekin, että mukana oli kuusi pientä pelaajaa ja kolme jo huomattavasti iäkkäämpää mutta juuri sopivan tasoista pelaajaa. Heistä Orvo Kattainen, 90, ikärankingin kärjessä. Joku neljän pelaajan pooli olisi ollut todella tylsä näillä pelaajilla. Silti 4+5-systeemillä oli alun perin tarkoitus pelata. Systeemin muuttamisen tärkeys tuli kuitenkin jo edellispäivänä eli lauantaina selväksi Emilyn, Sannin ja Kamillan painokkaiden mutta  viisaiden perustelujen jälkeen. En muista, onko Starin kisoissa pelattu aiemmin yhdeksän pelaajan poolia, vai onko kahdeksan pelaajan pooli ennätys.

Ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen KoKu:lla on nyt naisjunioreitakin, kun Emily ja Sanni Turi olivat mukana. Viimeisin tätä aiempi merkintä Vaasan naisjunioreista on ehkä Nina Furunäsin kahdeksas sija NJ-15:n rankingilla 1.7.1997 eli 25 vuotta sitten.

Luokan voitosta käytiin valtavan hurja kamppailu. Aku Kaura hävisi Noella Stråhlmanille 2-3 johdettuaan erin 2-1. Mutta Kaura nousi kuitenkin luokkavoittoon voittamalla Joel Koivumäen vielä hurjemmassa ottelussa 3-2: 12-10, 11-9, 9-11, 9-11, 12-10. Kolmanneksi rynni viimeisellä kierroksella Lars-Wilmer Stråhlman, joka voitti Noella-siskonsa tietysti viisieräisessä ottelussa 3-2 (5,9,-9,-9,9). Orvo Kattainen hävisi Lars-Wilmer Stråhlmanille 0-3, Aku Kauralle 1-3 ja Joel Koivumäelle 2-3.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Joel Koivumäki (TIP-70, 2014), luokkavoittaja Aku Kaura (HäKi) sekä neljänneksi sijoittunut ja myös kolmannen palkinnon saaja  Orvo Kattainen (Atlas) ja kolmanneksi sijoittunut Lars-Wilmer Stråhlman (PT Espoo, 2013).

Tässä kuvassa koko hieno osallistujajoukko. Kunpa voitaisiin ottaa sama kuva uudelleen STARUMMERissa 2027!

Vastaa