Olympiakomitea kokousti ja lisäkokousti

Suomen Olympiakomitean kevätkokous ja ennakkoon jonkin verran kohua herättänyt ylimääräinen jäsenkokous käytiin tiistaina Pitäjänmäellä. Puheenjohtaja Jan Vapaavuori avasi tilaisuuden toteamalla, että huippu-urheilussa on mennyt viime aikoina hyvin. Lisäksi koronarajoituksista on selvitty, kuten myös valtion rahoituksen pahimmista uhista. Huonommin asiat ovat Ukrainassa. Ja tietenkin myös OK:n häirintäskandaali on ikävä.

Juha Viertola valittiin kokouksen puheenjohtajaksi. Paikalla oli 36 jäsentä kahdella äänellä, 30 yhdellä äänellä ja yksi ilman ääniä (kumppanijäsen), yhteensä siis 102 ääntä. Kokous oli avoin myös medialle.

Kokousrutiinien jälkeen tehtiin yksi valinta. Koska Anni Vuohijoki oli eronnut, uudeksi urheilijaedustajaksi OK:n hallitukseen valittiin (urheilijavaliokunnan esityksestä) jalkapalloilija Katariina Naumanen.

Seuraavaksi vahvistettiin vuoden 2021 toimintakertomus. Hyvin oli mennyt, kuten viesti näissä tilanteissa tavallisimmin kuuluu. Samaa kyytiä meni tilinpäätös, joka näytti noin 11 miljoonan liikevaihdolla noin 660 000 euroa plussaa. Kun tilintarkastuskertomuskin oli ns. puhdas, vastuuvapaudet myönnettiin ilman puheenvuoroja.

Muissa asioissa Iivo Niskaselle myönnettiin Suomen Olympiakomitean suuri ansiomerkki. Kriteeri on aika kova eli kolme olympiakultaa. Urheilun oikeusturvalautakunnan sääntöjä muutettiin siten, että jatkossa tarvittavat asiakirjat toimitetaan vain sähköpostitse. Kun enempiä asioita ei ollut, puheenjohtaja päätti kokouksen hyvin tarkasti tunnin istumisen jälkeen.

Seuraavaksi OK:n puheenjohtajisto kiitti komealla kukkapuskalla toimitusjohtaja Mikko Salosta, joka teki tiistaina viimeisen työpäivänsä. Uusi toimitusjohtaja Taina Susiluoto aloittaa tehtävässään keskiviikkona.

Vartin kokoustauon jälkeen jatkettiin saman järjestön ylimääräisellä kokouksella, joka oli kutsuttu koolle jäsenistön vaatimuksesta. Viertola jatkoi kokouspuheenjohtajana ja asialistalla oli vain yksi asia eli kysymys siitä, nauttivatko olympiakomitean hallitus tai eritoten sen puheenjohtajisto jäsenkunnan luottamusta. Kokousta oli vaatinut koolle 16 jäsenjärjestöä.

Konsulttiyhtiö BDO oli laatinut olympiakomiteasta erityistarkastuksen, jonka raportti on jo julkinen. Kokousväelle se luonnollisesti esiteltiin. OK:n hallitus sai Huippu-urheiluyksikön johtajan eroprosessista ainakin lievää ”huutia” tarkastajilta. Myös uuden LLE-johtajan valinta sai samanlaiset terveiset, kun tehtävään valittiin henkilö, jolla ei korkeakoulututkintoa, vaikka sellainen oli mainittu aikanaan hakukriteereissä. Lisäksi esimerkiksi hallituksen kokouspöytäkirjojen kattavuudesta huomautettiin. BDO:n selvitys merkittiin tiedoksi.

OK:n puheenjohtaja Vapaavuori totesi, että raportin toimenpidesuositukset ovat relevantteja. Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani ehdotti kokoukselle suljettua neuvoa antavaa hallituksen puheenjohtajiston luottamusäänestystä, joka myös päätettiin tehdä, noin klo 22. Kun 101 ääntä annettiin (yksi ääni oli jo poistunut kokouspaikalta), luottamusta kannatti 72 ääntä ja sitä vastusti 22. Seitsemän ääntä merkittiin tyhjäksi.

Eli ei paljon uutta auringon alla. OK:n hallitus jatkaa toimessaan ja sillä hyvä! On kuitenkin vilpittömästi syytä olettaa, että se on ottanut tapahtuneesta opikseen.

Vastaa