Tiedotusterveisiä – hallituksen kokous

Liittohallitus kokoontui kauden viimeiseen kokoukseensa maanantai-iltana. Seuraava kokous on vasta ensi kauden puolella, eikä sille vielä sovittu edes päivämäärää.

Aloitimme tuttuun tapaan valiokuntien kuulumisilla. Työvaliokunnassa on pienemmissä ryhmissä tai yksilöinä hoidettu mm. OKM:n tukiasioita ja suhteita, suhteita Olympiakomiteaan, puhuttu Jyväskylän kaupungin ja paikallisen seuran kanssa pelitila-asioista, puuhattu harjoituspöytää Urhean tiloihin, suunniteltu Finlandia Openia ja vastaavaa parakisaa, puhuttu talousasioista ja tehty pöytätennisrahaston esitys apurahoista. Vielä viimeksi eilen sunnuntaina tapasimme  Viron liiton kokonaan uusiutuneen johdon.

Kun Teemu Oinas oli estynyt, toiminnanjohtaja Mika Räsänen kertoi kilpailuvaliokunnan puolesta, että kuluva kausi on päättymässä, tulevan kauden kalenteri valmistumassa ja sarjailmoittautumiset käynnissä. Se tiedetään jo, että PT Helsinki ei pelaa pääsarjaa ensi kaudella. SM-kisoille näyttää olevan riittävästi järjestäjiä ja todettakoon sekin, että 12- ja 18-SM Koskella keräsi osanottajia enemmän kuin pitkään aikaan.

Sonja Grefberg totesi huippu-urheiluvaliokunnan puolesta, että kansainvälisiä kisoja on ollut paljon, etenkin juniorit ovat nyt kisanneet paljon, kuten myös Benedek Oláh. Junioreilla on muutamia hyviä pääsarjaan selviytymisiä. Tulossa ovat Kroatian ja Slovenian avoimet sekä NETU senioreille, kesällä mm. NETU ja JEM junioreille.

Veteraanivaliokunnan Jyrki Nummenmaa ei hänkään ollut paikalla. Tiesimme kuitenkin, että virolaisten kanssa on käyty keskustelua Viru-cupin ja veteraanimaaottelun järjestämisestä Haapsalussa. Ensi syksynä se pelataan todennäköisimmin kuitenkin Helsingissä. Keskustelut asiasta jatkuvat.

Paravaliokunnan Hannu Sihvo totesi, että parhaillaankin ollaan Pajulahdessa leirillä. Toukokuussa on ollut kisat Ranskassa ja Sloveniassa; Aino Tapola oli Pariisissa hopealla ja hänelle tuli useampiakin voittoja ratingissa ylempänä olevista pelaajista.

IT-valiokunnan Kimmo Pihkalan arvion mukaan valiokunnassa on tehty lähinnä ylläpitotöitä. Welhokin etenee edelleen rauhallisesti. Sääntö- ja tuomarivaliokunnan Kimmo Arenius ei osallistunut kokoukseen, mutta totesimme, että liiton toimintasäännöt päivitetty sekä PRH:een että SUEK:iin. Asko Rasinen valittu tuomariksi EM-kisoihin Müncheniin ja olemme keskustelleet mahdollisuudesta järjestää kansainvälinen ylituomarikurssi (IU) syksyllä Suomessa.

Mika totesi valmentajavaliokunnan puolesta, että valmentajailta pitäisi järjestää vielä kuluvan kauden aikana, aihe on edelleen mietinnässä. Tero Naumi kertoi seuravaliokunnan asioissa, että fokus nyt liiton kesäleirissä Koskella kahden viikon päästä. Mukana on melkein 50 pelaajaa. Syksyllä järjestetään seurapäivä, näillä suunnitelmin Jyväskylässä.

Kenttäpäällikkö Taneli Keinonen kertoi lisäksi, että OKM:n monta vuotta tukema mailapelihanke loppuu huomenna keskiviikkona. ”Pongfinityn pingiskoulusta” on käsikirjoitus valmistumassa. Ensi kaudella Ruskeasuolla on pääkaupunkiseudun seurojen junioreiden yhteisharjoittelua. Taneli totesi myös, että lähinnä pohjoisen Suomen tarpeita varten järjestetty yhteisbussikuljetus Tampereelta Kosken junioreiden SM-kisoihin sai paljon kiitosta, olihan mukana noin 30 kuljetettavaa.

Mika raportoi vielä, että liiton Antidopingohjelma on päivitetty. Sama prosessi koskee parhaillaan kilpailumanipulaatio-ohjelmaa. Itse lisäsin, että SUEK arvioi Mikan laatimaa esitystä hyvin myönteisessä valossa.

Seuraavaksi Matti Kurvinen esitteli ”maksutyöryhmän” työn tuloksia. Aikanaan asiat eli liiton vuoden 2022 maksut tulevat syksyn liittokokouksen päätettäväksi. Kertalisenssiä ei palauteta, koska asian merkitys on lopulta todella vähäinen (alle 10 kaudessa). Lisenssimaksuihin ei esitetä tarkistusta, mutta ensi kaudeksi pyritään saamaan aikaan järjestelmä, jossa uusille pingiskoululaisille hankittaisiin lisenssi heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Harrastajamäärien raportoinnin kannalta tämä olisi tärkeää. Sarjamaksuihin tullaan esittämään pieniä tarkistuksia. Tarkat esitykset tulevat julkisiksi hyvissä ajoin ennen syksyn liittokokousta, jossa seurojen edustajat asioista lopullisesti päättävät.

Liittohallitus vahvisti myös Pöytätennisrahaston esittämät historialliset ensimmäiset valmennusapurahat: Alex Naumi sai 1 000 €, Sam Khosravi, Luka Oinas ja Aleksi Räsänen kukin 700 €. Rahat kuitataan kuluja vastaan.

EPYG (European para youth games) järjestetään siis heti juhannuksen jälkeen eli 27.6.-4.7. Pajulahdessa. Suomalaisista on mukana ainakin Aaro Mäkelä. Liiton delegaatio Grefberg-Heikkinen-Rasinen-Räsänen matkaa viikon päästä maanantaina tutustumaan Pajulahden tiloihin, toki myös syksyn para-FO:ta silmällä pitäen. Todettakoon edelleen, että vapaaehtoisapu kisoihin on edelleen tervetullutta.

Para Finland Openista kun puhutaan, Sonja tulee toiminaan kisassa ”Local organizing committee tournament directorina”. Sen kisan kilpailujohto ja ylituomaristo tulee ITTF:stä. Asko Rasinen on kisan toinen apulaisylituomari. Kisassa pelataan kaksinpeli, nelinpeli ja sekanelinpeli. Vapaaehtoisia kaivataan tännekin. Kimmo Jokinen on lupautunut järjestelytoimikunnan puheenjohtajaksi (Eskon, Hannu Sihvon sekä Mikan ja Sonjan lisäksi). OKM:ltä olemme saaneet kisalle 15 000 euron tuen.

Sen sijaan perinteisen Finlandia Openin osalta Mikalla oli huonoja uutisia: yhteistyösopimus Vantaan kanssa ei sittenkään onnistunut meille järkevästi eikä ajankohta sovi Kisakalliollekaan. WTT:n kanssa olimme jo periaatteessa asian sopineet. Tällä tietoa kisa jäänee pitämättä, mikä on tietysti surullista.

Sonja pohti ääneen, voisimmeko ”pieneksi hyvitykseksi” järjestää miesten ja naisten joukkuekisan EM-karsinnan Ruskeasuolla 15.-16. lokakuuta. Suomen miehet ja naiset ovat siinä mukana. Hakemusaika menee umpeen kesäkuussa, joten aikaa anomuksen tekoon ETTU:lle on aikaa vain kuukausi.

Mika kertoi, että OKM:lle on tehty ”koronatukianomus” ajalta 1.12.2021 – 28.2.2022 (Finlandia Openissa isohkot koronatestauskulut) sekä niin ikään korona-ajan hankaluuksista ponnistava valmennuksen tehostamishakemus. Sama mies jatkoi taloustilanteesta huhtikuun loppuun mennessä: likimain budjetissa mennään, mutta kansainvälisiä kisoja on paljon tulossa. Finlandia Openin peruuntuminen pitää ottaa huomioon negatiivisena tekijänä loppuvuoden osalta.

Vielä totesimme, että Pöytätennislehden 2/22 valmistelut on aloitettu. Lehti tulee olemaan kisaraporttipainotteinen. Deadline on kuluvan viikon loppu, joten vielä ehtii juttuja tarjota.

Vastaa