Kosken kesäleiri 2022 – raportti

Suomen Pöytätennisliitto ja Kosken Kaiku järjestivät 13.-17.6.2022 perinteisen Kosken kesäleirin junioreille. Leirille ilmoittautui 46 pelaajaa, joista muutama joutui jättäytymään lopulta pois. Kasassa oli hyvä ryhmä pelaajia ja edustettuina useita seuroja ympäri Suomen. Leirin päämasteroinnista vastasi tuttuun ja varmaan tyyliin Taneli Keinonen. Tanelin työmäärä tämän leirin suhteen ennen leiriä, sen aikana ja myös sen jälkeen on aikamoinen. Paikan päällä jälleen työmäärän nähneenä ei voi kuin nostaa hattua Tanelille, jonka ansiota moni hyvin paikan päällä sujuva asia on.

Leirillä valmentamassa olivat Samuli Soine, Johanna Kaimio, Vladimir Bril, Esko Heikkinen, Taneli Keinonen ja Teemu Oinas. Leirillä oli käytettävissä 20 pöytää, näistä 14 alasalissa ja 6 yläsalissa. Leiriläiset jaettiin kahteen ryhmään. Alasaliin suuntasi kerrallaan aina 28 pelaajaa ja loput harjoittelivat yläsalissa. Viikon aikana ryhmiä sekoitettiin hieman. Aamun harjoitus klo 9.00 – 11.30 ja iltapäivän harjoitus klo 14.30 – 17.00 olivat lajiharjoituksia, jotka kaikki aloitettiin asianmukaisilla juoksulämmittelyllä. Illalla klo 19.00 – 21.00 välillä ohjelmassa oli oheisharjoituksia. Aikainen herätys klo 7.00 ei luonnollisesti ollut kaikkien suosiossa, mutta se mahdollisti pitkän kolmen tunnin tauon päivällä jolloin oli aikaa sosialisoinnille junioreiden kesken. Lisäksi se myös rauhoitti iltaa niin että ainakin suurimmalle osalle myös maistuivat unet hiljaisuuden alkaessa.

Valmentajia kierrätettiin ylä- ja alasalin välillä eri vastuissa. Jokainen oli vuorollaan vastuussa harjoituskuvioista ja pallolaatikkoharjoituksista. Eskon erikoistehtävä oli vetää  alasalissa omaa aina eri pelaajista koostunutta neljän pelaajan pienryhmää. Alasalissa oli kaksi pallolaatikkopöytää ja yläsalissa yksi. Leirikilpailu oli poikkeuksellisesti ohjelmassa jo tiistaina. Muutokseen päädyttiin siksi, että kaikki jaksaisivat antaa mahdollisimman paljon itsestään kilpailun aikana. Vuonna 2019 leirikilpailu oli perjantaina ja silloin liian moni oli jo ulosmitannut itsestään kaiken voiman ja energian. Leirikilpailun formaattia myös muutettiin. Pelaajat jaettiin neljään noin yhtä suureen ryhmään, jossa kaikki pelasivat kaikkia vastaan. Peleissä pelattiin ryhmäkoosta riippuen aina joko neljä tai viisi erää, jokaisesta voitetusta erästä sai pisteen. Järjestelmä oli ainakin allekirjoittaneen mielestä toimiva, pelien väliset tauot oli tasamittaisia, ja altavastaajia motivoi  kiitettävästi yrittää jokaisessa erässä itselleen pistettä plakkariin.

Perjantain ohjelmassa oli alunperin ns. normaalia harjoittelua, mutta Vladimir Brilin aloitteesta ohjelma muutettiin viime tingassa joukkuekilpailuksi. Pelaajat jaettiin tiistaisen kilpailun järjestyksessä joukkueisiin jossa ykkönen sai joukkuekaverikseen viimeisen. Tavoitteena oli se että ns. parempi pelaaja ottaa ns. huonomman pelaajan siipensä alle ja opastaisi pöytätenniksen saloihin. Joukkuekilpailussa ensin pelattiin nelinpeli, ja sitten ykköspelaajat ja kakkospelaajat kohtasivat toisensa. Luvassa oli siis myös kovia matseja omantasoisia pelaajia vastaan.  Ottelut pelattiin paras kolmesta ja joukkueottelun lopputulos oli siis joko 3-0 tai 2-1, suuntaan tai toiseen. Joukkuekilpailu pelattiin PKO (eesti) systeemillä, joka muuten aiheutti pelaajilta todella runsaan määrän ihmettelyä miten se oikein toimiikaan, ja miksi.

Leirin oheisohjelmassa oli maanantai-iltana suursuosioon noussut Samulin vetämä jalkapallo. Vaihtoehdoksi tarjottiin minitennistä ja arvokisoihin valittujen pelaajien osalta pakollinen Eskon liidaama lenkki Kosken pururadalla. Tiistaina leirikisan jälkeen pääohjelmana oli frisbeegolf, joka lopulta ei ollut niin suuri hitti kuin toisena vaihtoehtona ollut jalkapallo. Johtuiko sitten Kosken metsiköiden hyttysistä? Koripalloakin osa halusi, ja myös sai pelata. Keskiviikkoillan ohjelmana oli vuonna 2007 syntyneille ja vanhemmille juoksulenkki/kisa uimarannalle ja saunomaan. Juoksukisan muuten klaarasi nimiinsä Leonid Pullinen loikkaamalla sen päätteeksi suoraan laiturin nokalta järveen. Nuoremmille tarjottiin autokyyti järjestävän seuran aktiivien toimesta. Hatunnosto kuuluu tässä  vaiheessa raporttia Kosken Kaiun talkoolaisille, jotka järjestävät makkaranpaistot, saunavaraukset, kyydit, roskien ulosviennit, iltavalvonnat, oheisharjoituksien välineistöt ja kaikki muutkin useimmille näkymättömät työt leirin aikana. Torstain iltaohjelma pidettiin visusti salassa loppuun asti. Johanna veti isossa salissa musiikin säestämänä aerobic / tanssi / tikapuuharjoituksen. Tämän jälkeen oli ohjelmassa vielä Vladimir Brilin syöttöklinikka ja Teemun deffukoulu, sekä tietysti vapaata pelaamista.

Oheisesta IG-videosta hieman näytettä nuorison tanssitaidoista: https://www.instagram.com/p/Ce33tkYOyS0/

Junioreiden motivaatio harjoitteluun pysyi yllä varsin hyvin koko leirin ajan. Vammoja ei myöskään käytännössä juurikaan tullut, pientä kremppaa usean päivän normaalia korkeammasta fyysisestä aktiviteettikuormasta toki joillekin aiheutui, mutta kaikki pystyivät kuitenkin viemään leirin kunnialla loppuun asti. Ilahduttavaa oli se, että kaikki juniorit olivat selvästi tottuneet pallolaatikkoharjoitteluun. Seuroissa siis junioreilla on valmentajia, jotka sitä tekevät heille. Sekä ala- että yläryhmässä yksilölliset harjoitteet tehtiin poikkeuksetta niin hyvin kuin mahdollista.

Leirin suurin anti pöydällä tapahtuvien asioiden ulkopuolella tapahtuu luonnollisesti junioreiden keskisien sosiaalisten suhteiden kehittymisellä. Uusia tuttavuussuhteita syntyy yli seura- ja kaupunkirajojen. Leirin ruokahuollosta vastasi aamupalan, lounaan ja päivällisen osalta erittäin kiitettävästi paikallinen ravintola Kara. Lasten ja nuorten suosikkiruokia koko viikko alusta loppuun, tarjolla oli myös kasvisruokaa ja myös salaattipuolta oli tarjolla runsain mitoin.

Raportin päätteeksi vielä tuloksia leirikilpailuista tiistailta ja perjantailta kuvien muodossa.


Ryhmä 1, 12 pelaajaa


Ryhmä 2, 10 pelaajaa


Ryhmä 3, 10 pelaajaa


Ryhmä 4, 10 pelaajaa

Perjantaisen joukkuekilpailun voittivat Pyry Siven ja Olli Koli. Toiseksi sijoittuivat Joonas Kokko ja Tea Stråhlman. Kolmanneksi ylsivät Leonid Pullinen ja Konsta Leppänen. Kaikki tulokset kuvina alla. Osa otteluista jäi loppupäästä pelaamatta.


Joukkuekisan pääkaavio


Joukkuekisan PKO-kaavion kakkossivu (pronssikaavio ja sijat 17-20)


Joukkuekisan PKO-kaavion kolmossivu (sijat 5-16)

Leiristä on tulossa sinne osallistuneille palautekysely kesän 2019 leirin tapaan. Palautteen antaminen kannattaa, koska tälläkin kertaa käytössä oli muutamia muutoksia joita oli palautteissa toivottu, esim. tietyn ikäisiltä junioreilta ei yöksi tällä kertaa kerätty puhelimia pois. Uutena asiana toimme myös henkilökohtaisen kirjallisen palautteen leirin pelaajille. Valmentajat kasasivat päätöspäivänä käytännössä jokaisesta pelaajista lyhyitä kommentteja vahvuuksista ja kehityskohdista. Palautteet ovat tulossa pelaajille Tanelin toimesta lähiaikoina.

Kosken kesäleiri on tapahtuma johon monen kausi päättyy, toivottavasti mahdollisimman moni kuitenkin myös harjoittelisi edes osittain läpi kesän. Pingis on kivaa, hyvässä porukassa se on jopa jotain vielä enemmän.

 

 

2 thoughts on “Kosken kesäleiri 2022 – raportti

  1. Kiitos hienosta raportista! Leirillä tapahtui paljon enemmän kuin mitä yhden päivän vierailun perusteella pääsi näkemään. Joukkuekilpailu oli hyvä idea!

    (Tämä on lempiaiheeni)

    Koripalloa saisi mielestäni pelata leireillä joukkuepelinä vain, jos saa syöttää pelkästään yhdellä kädellä alakautta, Muuten sormet vaarassa!

Vastaa