Tiedotusterveisiä: NETU kokousti

Pohjois-Euroopan Unionin mestaruuskilpailut pelataan Liettuan Druskinkinaissa, ihan maan eteläosassa lähellä Valko-Venäjän rajaa. Ja perinteiseen tapaan näiden kisojen yhteyteen kuuluu myös NETUn kongressi.

Sen aluksi Latvia esitteli uuden toiminnanjohtajansa, joka on toistaiseksi paremmin pelaajana tunnettu Baiba Bognadova. Välittömästi esittelyn jälkeen hän kiiruhtikin pelaamaan. Tanskan liiton puheenjohtaja Henrik Vendelbo avasi kokouksen ja pahoitteli maansa passiivisuutta järjestön johdossa. Ja tottahan se on: puheenjohtajuus on Tanskalla, joka on asettanut tehtävään jo kaksi henkilöä, jotka kummatkin ovat eronneet kesken kauden. Eivätkä ole tehneet oikein mitään.

Paikalla isäntämaa Liettuan lisäksi olivat Latvia, Norja, Suomi, Tanska ja Viro, minkä lisäksi ruotsalaiset osallistuivat kokoukseen etänä. Färsaaret ja Grönlanti eivät olleet paikalla, kuten ei myöskään Islanti, jonka pöytätenniksestä kukaan ei ole hetkeen kuullut yhtään mitään.

Ensin käsiteltiin edellisen kokouksen eli Halmstadin 2021 muistio. Jota ei ollut olemassakaan, mutta eipä sen jälkeen ole ollut toimintaakaan. Ruotsalaiset edelleen tekemässä ”tietovarastoa” (säännöt, esityslistat, muistiot jne) NETUlle, mutta se ei ole valmis, lähinnä tanskalaisten passiivisuudesta johtuen. Nyt se taas kerran yritetään saada kuntoon.

Presidentin raportti jäi pitämättä, koska NETUlla ei vielä tässä vaiheessa kokousta ollut presidenttiä. Niinpä asialistalla siirryttiinkin suoraan jäsenmaiden kuulumisiin. Ruotsalaiset sanoivat, että NETU ei ole toimiva, ja että nuorten kilpailutoimintaa pitäisi yleisemminkin kehittää. Ja iloitsivat siitä, että maan huippupingis taas maailmankin huipulla. Oikeaan suuntaan kuulemma mennään.

Norjassa rakennetaan aktiivisesti ensi vuoden veteraanien EM-kisoja, mikä on paikallisille iso ponnistus. Hyvältä näyttää tässä vaiheessa kuului viesti. Olivat myös kehittelemässä young leaders -projektia. Liettualla, Latvialla ja Virolla oli oikeastaan kaikilla sama sanoma, jonka mukaan ne pelkäävät valtion tuen romahtamista. Latviassa on isot kisat syyskuussa. Kaikki totesivat, että uusia nuoria pelaajia on hankala saada. Viron kanssa kerroimme EU:n tukemasta yhteisprojektista naisten ja tyttöjen pöytätenniksen kehittämiseksi.

Tanskalaiset järjestävät tällä hetkellä paljon matalan kynnyksen massatapahtumia, joiden kehittämiseen saivat valtiolta 100 000  euroa. Yksi tulos oli puhelinappi, jolla yritetään rakentaa siltaa koulujen ja pingisseurojen välillä. Se sisältää mm. ”erilaista pingistä” (pimeässä, ulkona jne), palkintokilpailuja sekä pongfinitytyylisiä temppuja.

Suomen puolesta sanoin, että odottelemme kokonaan normaalia pingiskautta, että emme taida oikein itsekään vielä tietää, mitä pandemia harrastajamäärillemme lopulta on tehnyt. Puhuin myös parakisastamme sekä hankaluuksista Finlandia Openin kanssa sekä totesin, että me tarvitsisimme kovasti lisää palkattuja osaavia seuravalmentajia.

Seuraavaksi valittiin NETUlle uusi presidentti. Tanska ei ole tehtävässä onnistunut, mutta nyt puheenjohtaja Henrik Vendelbo lupasi ottaa homman haltuun ja myös hoitaa sen aikaisempaa paremmin! Hänen mielestään NETUlla pitäisi olla muutakin toimintaa kuin kisat. Ja omia urheilupoliittisia kantoja. Kehityskohteita ovat ainakin erilaiset NETU-kisat, joita alustavasti kaavaillaan ITTF:n rankingkisoiksi. Se maksaisi suoralla jakolaskulla noin 500 € per maa. Seuraavassa kokouksessa Münchenin EM-kisoissa perustetaan työryhmä kisojen kehittämistä varten. NETU Superweek oli hyvä (Halmstad 2021) ja myös sen jatkon pohtiminen kuuluu työryhmän listalle.

Kokous kävi läpi myös NETUn seuraavat arvokisapaikat, jotka ovat:
Juniorit 2023 Islanti
Seniorit 2024 Latvia
Veteraanit 2024 Suomi

Juniorikisat herättivät hiukan keskustelua, sillä kukaan ei ole kuullut islantilaisista mitään. Norja ja Viro haluaisivat järjestää junnujen 2024 kisat, asia ratkaistaan Münchenin EM-kisojen yhteydessä parin viikon päästä, jossa NETUlla on seuraava kokous.

Ruotsalaiset ehdottivat NETUlle vielä ”palkattua virkamiestä”, jonka palkkion maat siis yhteisesti maksaisivat. Tätäkin asiaa käsitellään paremmin, Ruotsin esityksen pohjalta, EM-kisojen yhteydessä pidettävässä kokouksessa.

Vastaa