Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruuskilpailut – Kilpailutulokset ja raportti

Ohessa Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruuskilpailujen tulokset ja raportti. Kiitos pelaajille ja taustajoukoille.

Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruuksista pelattiin perinteiseen tapaan OPT-86:n isännöimänä. Kilpailun ajankohta on vaihdellut elokuun viimeisen ja toiseksi viimeisen viikonlopun välillä. Tällä kertaa pelit pelattiin hieman aikaisemmin. Kilpailun osanottajamäärä oli järjestäjälle pienimuotoinen pettymys ja tämä myös kuultiin pelaajienkin kommenteissa paikan päällä. Yksinkertainen tosiasia on se että pelaajat pitää saada käymään kilpailuissa, muuten harjoittelulla ei ole tavoitetta. Aktiivinen osanotto kilpailuihin tuo mahdollisuuden kehittää toimintaa ja kilpailutapahtumaa. Tämä koskee etenkin seurojen nuoria pelaajia, parempaan on pystyttävä. Hatunnosto Kemin suuntaan josta Jere Jakku ja Aleksi Turpeinen käyvät kilpailuissamme aktiivisesti, toki aina aktiivinen YPTS ansaitsee kehut.

Aamupäivällä aloitettiin kolmella luokalla. M-1900, M-1500 ja M-1100. M-1900 luokkaan starttasi yhdeksän pelaajaa. A-lohkossa ykkössijoitettu YPTS:n Pekka Korva tippui lohkokakkoseksi OPT-86:n Marko Seppälää vastaan. B-lohko oli kimurantimpi. Ykkössijoitettu Halexin Leif Cruuka kärsi yllätystappiot lohkon voittaneelle OPT-86:n Saku Koposelle ja Halexin Mikael Bäckmanille. Cruuka kuitenkin lohkokakkoseksi voitolla keskinäisessä ottelussa Luka Oinasta vastaan. Tässä lohkossa jokainen pelaaja pääsi vähintään yhden voiton makuun kun IPT-94:n ikitaistelija Martti Knuutinen voitti Mikael Bäckmanin. Lähellä oli pari muutakin voittoa. Jatkokaaviossa OPT-86:n pelaajat olivat tylyjä isäntiä kun Marko Seppälä ja Saku Koponen voittivat semifinaalinsa selvästi erin 3-0. Loppuottelussa Saku taisteli upeasti ja voitti Markon erin 3-0. Saku ja Marko olivat kesällä runsaasti hallilla ja se näkyi pelissä ja tuloksissa.


Kuva: M-1900 palkitut

Aamupäivän M-1500 oli kilpailujen suurin luokka 13 pelaajalla. A-lohkossa Skellefteån Roger Olofsson ei ollut kevään pelitasolla ja taipui tappioon kaikissa peleissään. Lohkon naarasi nimiinsä puhtaalla pelillä Haukiputaan Heiton Jukka-Pekka Salminen ja kakkoseksi ylsi KePts:n Ilpo Posti. B-lohkossa pelattiin hieman ristiin, mutta jatkoon menivät lohkon kaksi kärkisijoitettua. Lohkovoittoon Skellefteån Gunnar Nyström ja kakkoseksi OPT-86:n Touko Laine. C-lohkossa pelit menivät kunnolla ristiin. Ykkössijoitettu OPT-86:n Niklas Karjalainen jäi kolmoseksi. Lohkovoittoon pelasi nelospaikalta KePts:n Jere Jakku ja kakkoseksi sijoituksensa pitäen Haukiputaan Heiton Aaron Myllymäki. Jatkokaaviossa Touko Laine pelasi liekehtien voittamalla pelinsä suhteellisen selkeästi. Loppuottelussa kaatui lohkopelissä Toukon voittanut Nyström erin 3-1, viimeinen erä peräti 11-0. Kemin keskinäisessä väännössä nuoruus oli valttia kun Jere Jakku kaatoi mentorinsa Ilpo Postin tiukassa viisieräisessä.


Kuva: M-1500 palkitut

M-1000 luokassa starttasi 10 pelaajaa sopuisasti kahdessa viiden pelaajan poolissa. Luokassa oli mukana ilahduttavasti myös nuoria junioripelaajia kokeneiden pelaajien seassa. A-poolissa pelit menivät ristiin. OPT-86:n lupaava ja kesällä todella paljon harjoitellut 2012 syntynyt Eetu Mäkelä voitti kolme peliä, mutta tippui silti jatkosta  häviämällä 3-0 useampaakin OPT-86:n juniorisukupolvea (toim. huom. raportin tekijä mukaan lukien) kiusanneelle KePts:n Asko Virtasalolle. Lohkon kakkoseksi kiilasi eräsuhteilla Askon jälkeen YNM:n Janne Kauppinen. B-lohkossa niukasti ykköseksi sijoitettu OPT-86:n Luo Jiaqi taipui kovien tsemppitaistelujen jälkeen YNM:n Kim Bergvallille ja Katja Kauppiselle. Lohkon ykköseksi Kim ja kakkoseksi Katja. Jatkokaaviossa Asko Virtasalon kokemus ei enää riittänyt Katja Kauppista vastaan, toisessa semissä Janne Kauppinen yllätti Kim Bergvallin joten finaalissa nähtiin kauppisia oikein kaksin kappalein. Tällä kertaa viisieräisen voitti Katja.


M-1100 palkitut

Iltapäivällä pelattiin miesten kaksinpeli, M-1700, M-1300 ja aina mielenkiintoinen junioriluokka. Miesten kaksinpeliin osallistui seitsemän pelaajaa joista yksi joutui luovuttamaan noidannuolen iskuun ennen ensimmäistä peliään. A-poolissa siis vain yksi ottelu kun lohkoykkönen Pekka Korva voitti tiukassa viisieräisessä Halexin Mikael Jutilan. Molemmat kuitenkin jatkoon hieman pidemmän huilin saattelemana. B-lohkossa aloitettiin yllätyksellä kun 11-vuotias OPT-86:n Luka Oinas voitti Halexin äärikokeneen Leif Cruukan todella tasaisessa koitoksessa erin 3-2. Lukalla oli kaksi matsopalloa jo kolmannessa erässä, mutta Leif kaivoi kolmannen ja neljännen itselleen väkisin jatkpalloilta. Viidennessä erässä Luka pelasi kuitenkin todella kypsästi ja hienosti. Lohkon ykköseksi pelasi puhtaalla pelillä Marko Seppälä. IPT-94:n Martti Knuutiselle kuuluu tässäkin lohkossa selkeä sisupelaajan titteli, hienoa tsemppiä ja tyylikästä voimapeliä, mutta tällä kertaa ilman otteluvoittoja. Semifinaalissa Pekka Korva ja Luka Oinas väänsivät finaalipaikasta pitkän kaavan mukaan, viidennessä Pekalla oli vielä pari kikkaa plakkarissa joihin Luka kaatui. Toisessa semifinaalissa Marko Seppälää vastaan Mikael Jutila käynnisti huikean lyöntirallin jolle ei löytynyt enää finaalissakaan Pekalla vastausta. Miesten kaksinpelin piirinmestaruus siis hieman yllättäen Pietarsaareen.

Kuva: Miesten kaksinpelin palkitut

M-1700 luokkaan starttasi niin ikään seitsemän pelaajaa. A-lohkossa pelattiin iloisesti kolmen pelaajan kesken voitot ristiin. Mikael Bäckman lohkovoittoon eräsuhteilla ja Niklas Karjalainen kakkoseksi. B-lohkossa ykkössijoitettu YNM:n Oskari Honkavaara kärsi tappiot Skellefteån Gunnar Nyströmille ja OPT-86:n Touko Laineelle. Gunnar lohkoykkönen ja Touko kakkonen. Jatkokaaviossa Mikael Bäckman osoitti tasonsa ja kesäharjoittelunsa tulokset ottamalla luokkavoiton melko selkeästi. Niklas Karjalainen sai hyvitystä aamupäivän karsiutumiselle voittamalla semissään Gunnar Nyströmin.


Kuva: M-1700 luokan palkitut

M-1300 luokassa starttasi 10 pelaajaa, siis kaksi viiden pelaajan poolia. A-lohkossa ykkössiidi KePts:n Ilpo Posti piti pintansa parista viisieräisestä huolimatta. Kakkoseksi kiilasi kolmospaikalta KePts:n Aleksi Turpeinen. B-lohkossa tasaisessa kärkikolmikossa mentiin ristiin. Lohkovoittoon kolmospaikalta KePts:n Jere Jakku ja kakkoseksi OPT-86:n Lenni Perkkiö. Ykkössijoitettu Haukiputaan Heiton Otso Vahtola  jätettiin kolmanneksi. Semifinaaleissa Lenni Perkkiö ei pystynyt haastamaan Ilpo Postia ja Aleksi Turpeinen oli selvästi Jere Jakkua terävämmällä pelipäällä. Kemiläisten hallitsemassa luokassa mestari oli lopulta Kemin herra ja hidalgo Ilpo Posti erin 3-0.


Kuva: M-1300 palkitut

Junioriluokkaan starttasi kuusi pelaajaa. Määrä oli hieman alhainen, mutta luokan pelit olivat poikkeuksellisen tasaisia. Luokan voittoon pelasi lohkon kakkospaikalta OPT-86:n Luo ”Jessica Jiaqi puhtaalla pelillä. Kakkoseksi ylsi nelospaikalta OPT-86:n Eetu Mäkelä. Kolmas oli OPT-86:n Konsta Niemelä. Neljänneksi kiilasi YPTS:n Roni Jokitalo. Viidenneksi OPT-86:n Kaarlo Lampinen. Kuudes oli YPTS:n Tito Haak. Lohkossa yhdeksän peliä päättyi joko 3-1 tai 3-2 joten tasaista oli. Hienoa oli nähdä että kaikki junioripelaajat olivat kehittyneet pelissään runsaasti.


Kuva: Junioriluokan palkitut

Loppuyhteenvetona voi sanoa että kilpailut menivät erittäin hyvin. Ulkona vallitsi 28 asteen helle ja Oulussa oli satanut kaksi päivää putkeen runsaasti vettä ilman ollessa erittäin kostea. Ratamotien hallin olosuhteet olivat silti olosuhteisiin nähden oikein hyvät kilpapöytätennikseen. Toki muutamia märkiä läiskiä kumeissa nähtiin, mutta ne tulivat poikkeuksetta pelaajien hikisien käsien kautta palloihin.

Ratamotien hallilla kilpailut jatkuvat syyskilpailuilla lauantaina 25.9.2022. Tervetuloa silloin jälleen Ouluun pelaamaan.

Tulokset: Pohjois-Pohjanmaan_PM-kisat_20.8.2022_Ottelukaaviot.xls

5 thoughts on “Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruuskilpailut – Kilpailutulokset ja raportti

 1. ”Kilpailun osanottajamäärä oli järjestäjälle pienimuotoinen pettymys”

  En tutki nyt kilpailukutsujenne historiaa, joten onko luokkamaksu ollut aiemmin 20 euroa? Voisiko sillä olla merkitystä, vai ovatko kaikki siihen tottuneet vanhastaan?

  1. Hintoja nostettiin tälle kaudelle tälle uudelle tasolle. Hinnat ovat samat kuin mitkä Pohjois-Ruotsin puolella kilpailuissa on olleet jo ainakin kymmenen vuotta. Lisäksi edellinen hinnankorotus meidän kilpailuissa on tapahtunut niin ikään kymmenisen vuotta sitten. En millään usko että kenenkään kilpailupelaaminen on siitä kiinni maksaako yksi luokka 15€ vai 20€.

   1. Selvä juttu! En ollenkaan kritisoi. Kyseessähän on markkinatalous! Siksi en tässä sen enempää kommentoi. Sen vain, että pelaaja ei välttämättä laske asiaa yksi luokka/vuosi -systeemillä vaan miettii koko vuoden kilpailukustannuksia matkakuluineen.

    1. Kritisoit kuitenkin 🙂 Tottakai kunkin henkilökohtainen rahatilanne vaikuttaa lähteekö kisoihin vai ei. 20€ per luokka on kuitenkin maltillinen hinta siitä että yksityisessä hallissa pelaaja saa pelata minimissään 3-4 virallista pooliottelua luokassa ja päälle vielä mahdolliset cup-ottelut. Tähän päälle tietysti myös muut sosiaalipalvelut kuuluu hintaan. Meidän hallille ei edes kovin helposti mahdu yli 70 pelaajan kilpailut per starttiryhmä.

     Matkakulut on se suurin kustannus kilpailuissa lähes aina kuitenkin. Toki lähikisoissa ei.

     1. Ei, en kritisoinut 20 euron hintaa. Huomautin vain, että käyttämäsi logiikka ei vastaa todellisuutta. Voitaisiin yhtä hyvin sanoa, että maksu on 5 euroa ottelulta tai euro erältä tai 5 senttiä pisteeltä. Halpaa! Silti todellisuudessa vain se ratkaisee, paljonko pelaajalla menee rahaa vuositasolla. Kilpailuhan voisi olla hyvinkin hintava, jos kilpailuja olisi vain yhdet vuodessa. Vaikka pelaaja ei osaisikaan ajatella vuositason kustannuksia (harva ajattelee), pankkitilin saldo kuitenkin voi rajoittaa kilpailemista. Tähän liittyy myös matkakustannusten nousu. Joka tapauksessa on selvää, että pelaajien on maksettava sellainen maksu, että sillä katetaan kaikki kulut vuokrineen ja järjestäjille jää myös kohtuullinen summa voittoakin.

      Itse kävin näitä keskusteluja itseni kanssa, kun pohdin Starin kisojen kilpailumaksun suuruutta. Se nousi nykyiseen 12 euroon vuonna 2014. Nykyrahassa kahdeksan vuoden jälkeen se on 12,67 euroa. Inflaatio ei siis ole vielä syönyt sen arvoa kuin 5-6 %. Siksi maksu on toistaiseksi edelleen 12 €. Jos inflaatio lähtee kuitenkin valtavaan vauhtiin, maksua pitää ehkä korottaa viimeistään kaudeksi 2023/2024 ellei sitten ennemminkin. Oulun tilanne on ihan eri pelkästään oman hallin vuoksi. En vertaa ollenkaan.

Vastaa