Kansainvälistä ylituomarikoulutusta Espoossa

Espoossa – tarkemmin sanoen hotelli Mattsissa – on torstaista sunnuntaihin aktiivista pöytätenniksen ylituomarikoulutusta, kun yksitoista yrittäjää tähtää kansainväliseksi ylituomariksi (ks. https://www.ittf.com/2022/06/22/helsinki-host-international-referee-school). Referee School -tapahtuman Suomeen hankkinut Asko Rasinen on yksi kurssitettavista, kuten myös Finlandia Openin myötä suomalaisille hyvin tutuksi tullut virolainen Rauno Pöru.

Kouluttajina toimivat saksalainen Michael Zwipp ja tsekkiläinen Petr Bochumsky. Luentojen ohella osanottajat tekevät paljon käytännön harjoituksia. Tärkein asia on kuitenkin lauantain kolmen tunnin koe. Sen lisäksi koulutettavilla on haastattelut, joissa kouluttajat kyselevät ylituomarikandidaattien ratkaisuja kinkkisiin tilanteisiin. Näitä tilanteita ei yleensä löydy kirjoista tai muista materiaaleista.

Suomessa sen paremmin kuin Virossakaan ei ole sertifioituja kansainvälisiä ylituomareita (IR), vaikka niin Rauno kuin Askokin ovat ko. tehtävässä eri tapahtumissa toimineet. International Referee -tutkinto antaa mahdollisuuden ylituomarin postiin esimerkiksi WTT-tason kilpailuissa. Arvokisoihin vaaditaan edelleen Advanced Referee -tutkinto.

Suomalaistuomarit ovat parhaillaan kovaa valuuttaa maailmalla. Joonas Kivimäki tuomaroi juuri finaalia myöten Kiinan MM-kisoissa ja on menossa myös junioreiden MM-kilpailuihin Tunisiaan. Asko Rasinen puolestaan on valittu vastaaviin tehtäviin parapöytätenniksen MM-kisoihin Espanjaan.

Vastaa