STARVEMBER 5-6.11.2022 – Raportti

Kahdella luokkavoitolla ja yhdellä kakkostilalla kilpailujen parhaaksi pelaajaksi noussut Jaimielee Enriquez pamautteli kumoon isompia vastustajiaan niin, että tanner tömähti!

Vaikka tällä kertaa ei ollut mukana kaivattuja virolaispelaajia, osallistujia tuli oikein mukavasti.  Poisjääntien jälkeen pelaamassa oli yhteensä 107 pelaajaa, ja eri seuroja oli edustettuna 26. Startteja oli 197. Vuosi sitten ensimmäisissä STARVEMBER-kilpaluissa oli peräti 146 starttia, vaikka kilpailut olivat yksipäiväiset.  Korona-tauko oli tuottanut patoutunutta kilpailuhalukkuutta silloin.

Länsi-Uudeltamaalta (HIK Pingis, BF-78) tuli peräti 13 pelaajaa. Oli tulossa 15, mutta kaksi joutui jäämään viime tipassa pois. Hienoa!

PT Espoon joukkue oli jälleen suurin eli 27 pelaajaa. Upeaa! Erityisesti naisissa PT Espoo jyrää, koska Naisten kaksinpelin yhdeksästä osallistujista seitsemän oli PT Espoosta. Lisäksi kisoissa oli kaksi tyttöä PT Espoosta muissa luokissa. TIP-70 oli toiseksi suurin seura 13 pelaajallaan. Mutta Smash pitää mainita myös. Siitä on tulossa merkittävä vaikuttaja Pääkaupunkiseudun pöytätennikseen. Viimeinkin Itä-Helsingissä on omaa aktiivista pöytätennistoimintaa. Johan sitä onkin odoteltu 50 vuotta. Smashista oli mukana seitsemän huippuinnokasta 800-1500-luokkien aikuispelaajaa ja heitähän on paljon enemmänkin. Muista helsinkiläisseuroista tuli 17 pelaajaa. Pelkkien helsinkiläisten varassa kilpailuja ei siis voisi järjestää.

Kauden menestynein pelaaja

Kärjen tilanne kolmen osakilpailun jälkeen. Pisteille on päässyt jo 139 pelaajaa! Jaimielee Enriquez  teki ison loikan kakkospaikalle kahdella luokkavoitollaan ja yhdellä kakkossijalla.

Täydellinen tilasto on nähtävissä tämän linkin takaa.

Parhaat seurat

Mitalitilastossa Kanta-Hämeen karhu HäKi oli komeasti kolmannella sijalla Pääkaupunkiseudun kahden seuran jälkeen. Myös Smashin nousu kiinnittää huomiota. TIP-70 oli kuitenkin ylivoimainen ykkönen. Palkintosijoille pääsi peräti 18 seuraa. Hieman ”epävirallisena” pelattua M-700-luokkaa ei otettu tässä tilastossa huomioon.

Miesten Suomen mestari Starin kisoissa!

Starin kisojen historia on jo 46-vuotias. Ensimmäiset kansalliset kilpailut järjestettiin 30.10.1976. Sitä ennen oli ollut vain Stadikan perjantaikilpailuja. Sen jälkeen ja ennen STARVEMBERiä 2022 miesten kaksinpelin Suomen mestari on osallistunut Starin kisojen kaksinpeliin vain kerran eikä sitäkään oikeastaan voi laskea, koska kyseessä ei ollut kansalliset kilpailut. Vuosien 1976 ja 1977 Suomen mestari Jarmo Jokinen näet osallistui järjestämiimme Helsingin Piirin piirinmestaruuskilpailuihin 1977. Ei muuten voittanut vaan hävisi semifinaalissa Matti Kurviselle  15-21, 21-19, 20-22. Kurva voitti sitten mestaruuden.  Finaalissa kaatui Mikko Grünstein 2-1. Olisipa ollut tuolloin videokamerat käytössä! Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että tuolloin pm-kisoissa pelattiin sekanelinpelikin. Pareja oli mukana kahdeksan. Siinä luokassa Jame sentään sai pm-kultaa yhdessä Monica Grefbergin kanssa.

Mutta asiaan! Tällä kertaa miesten kaksinpeliin osallistui Tom Lundström, joka voitti Suomen mestaruuden 2002. Edellisestä suurteosta ehti kulua siis 20 vuotta ennen kuin hän nyt voitti STARVEMBERin miesten kaksinpelin!

Lämmittelypallot, toimitsijanpöydän rauha ja tuomarointi

Lämmittelypallojen tarjoamisesta tuli edelleen kovasti kiitosta! Se oli mukavaa kuultavaa! Pallojen palautuskin alkoi toimia entistä paremmin. Jopa siinä määrin, että jossain vaiheessa korissa oli 25 palloa, vaikka yksi oli mennyt rikki ja aamulla oli ollut 24 palloa (2 x pöytien määrä). Oli nimittäin löytynyt yksi viime kerralla kadonnut lämmittelypallo! Sen erotti siitä, että pallossa oli vain yksi S-kirjain (S kuten Star) eikä kahta. Toivottavasti jatkossakin palloja tulee takaisin enemmän kuin niitä laitetaan liikkeelle. Lopussa tilanne oli se, että kai kaksi palloa oli poissa. Toimii siis erinomaisesti, joten tämä jäi vakiintuneeksi käytännöksi.

Toimitsijanpöydällä vallitsi ihana rauha. Ns. turhat kysymykset olivat vähissä. Erityisesti kukaan ei marssinut ulkovaatteissaan kysymään, onko kisat aikataulussa. Siitä haluan vain huomauttaa, että pelaajien ei pidä tulla kysymään ottelukuulutuksen jälkeen ”kuka on tuomari?” Pelaajien pitää mennä pöydälle odottelemaan, kunnes tuomari tulee pallon kanssa. Mitä ihmeen väliä sillä on, kuka on tuomari? Edes pelipalloa ei pidä tulla tyypillisesti hakemaan itse. Joskus tuomarin löytäminen kestää jonkin aikaa, koska niin monet karkaavat salista epäreilusti 10 sekuntia viimeisen pooliottelunsa jälkeen. Edelleen toistan sen, että pelaajat eivät koskaan saa viedä tuomaripöytäkirjaa (ja nykyään myös pöydän kuppia). Se on tuomarin tehtävä. Jos kuppi viedään tuomaripöytäkirjoineen,  ei pysty huomaamaan, että tuomari puuttuu!

Tämä varsin yleinen vasta-argumentti saisi jäädä pois käytöstä: ”eikö joku toinen voisi tuomita?” Eli sen sijaan, että itse käyttäisi 10-20 minuuttia aikaa tuomarointiin, jonkun ”muun” olisi se tehtävä.  Kilpailun aikana jatkokaavioiden otteluita pelattiin 83 kpl. Näin monta tuomaria piti hankkia muista pelaajista.Sääntöhän on se, että jokaisen velvollisuus on tuomita yksi jatkokaavion ottelu/luokka. Koska startteja oli 197 (poolien osanottajamäärät yhteensä), todellisuudessa tarvittiin 0,4 tuomaria/pelaaja/luokka. Tuomarivelvollisuutta ei niin vain voi siirtää ”jollekin muulle”, koska tämän ”muun” tuomaripalveluita tarvitaan todennäköisesti vähän myöhemmin. Jos sellaista ”muuta” on edes tarjolla tyhjässä salissa!

Jos mentäisiin maksullisiin tuomareihin, maksun pitäisi olla luokkaa viisi euroa/ottelu. Osanottomaksu nousisi silloin 15 euroon 12:n euron sijaan. Miesten ja naisten kaksinpeleissä 25 euroa. Jos niitä tuomareita olisi sittenkään tarjolla!

Mutta hyvinhän tuomarointi sujuu! Valtaosa pelaajista on tässä suhteessa erittäin velvollisuudentuntoisia ja avuliaita ja menevät aina tuomariksi pyydettäessä.

Videota kolmella eri laitteella

Alkuperäinen tarkoitus oli kuvata kilpailut täydellisesti kolmella eri laitteella. Ensimmäinen kamera/pöydät 1-4, toinen kamera/pöydät 5-8, kolmas kamera/pöydät 9-12. Mutta se epäonnistui, koska yksi kamerajalustaan kiinnitettävä puhelimenpidike oli kadoksissa. Vaikeuksia aiheutti sitten sekin, että uuden – halvan – kuvauspuhelimen virtajohto unohtui ottaa mukaan. Niinpä sen käyttö onnistui lauan taina vain viiden tunnin ajan. Piti laittaa oma varsinainen puhelimeni tilalle. Mutta kun sitä tarvitaan kuvien ottamiseenkin! Ja muutenkin kameroita pitäisi olla jonkun koko ajan vahtimassa. Niinpä loppuosa miesten kaksinpelistä jäi kuvaamatta, koska videointi oli jäänyt jumittamaan. Ilmeisesti 128 gigan muistikortissa oli vika. Kyseistä kolmen gigan videota ei pysty edes siirtämään puhelimelta tietokoneelle. Lisäksi varsinaisella videokameralla oli valittuna liian hyväresoluutioinen kuva, joten tila loppui kesken kaiken.

Mutta videota kuitenkin syntyi valtava määrä  eli 232 gigaa. Menee aika pitkä aika, ennen kuin sen saa ladattua YouTubeen. Mutta pikkuhiljaa! Miesten kaksinpelin semifinaalit ja finaali kuitenkin menetettiin. Hyvin vähän on videota myös pöytien 9-12 tapahtumista.

Valtaosa maksoi pankkiin

Noin 75 % pelaajista maksoi osallistumismaksunsa pankkiin. Viimeinen heistä seuraavana perjantaina. Siten vain 27 pelaajaa maksoi käteisellä paikan päällä. Tämän huomasi keskeytysten huomattavana vähenemisenä. Erinomaista!

Ratingin nostajien TOP-20

Seuraavassa taulukossa on annettu 20 eniten kahden päivän aikana ratingpisteitä kerännyttä pelaajaa:

Miehet-naiset -tilasto

Pitkäaikaisena haaveenani on ollut se, että naisia olisi osallistujista 40 %. Siihen on vielä matkaa, mutta aika hyvä tilanne oli nytkin. Eli ilman virolaispelaajia 19 naista ja 88 miestä. Naisten osuus siis 17,8 %. Viron miesten ja naisten rankingeilla on muuten yhteensä 621 pelaajaa, joista 20,6 % naisia. Viime viikonlopun Lasten GP:ssä tyttöjä oli 37,2 % osallistujista. Virosta tuon 40 % aikanaan sieppasin. Se toimi siis junioreissa ainakin.

Näihin raportteihin tallentuu historiaa!

Starin kilpailuraporttien yksi tarkoitus on tallentaa lajin historiaa jälkipolville.  Palkintokuvissa kasvot tulevat ja menevät mutta useat myös jäävät. Vuosien varrella olemus ehkä muuttuu, kuten voi nähdä tästä aivan ensimmäisestä kuvallisesta kilpailuraportista (STARXMAS 2015) otetusta raportin pätkästä.

Seuroista puuttuu vastuuhenkilö, joka ilmoittaa juniorit kilpailuihin

Tämä on ollut ongelma jo suorastaan vuosikymmeniä mutta muuttui todella pahaksi, kun lankapuhelimista luovuttiin ja internet tuli. Sitä ennen seurojen yhdyshenkilöt ilmoittivat usein yhdellä kertaa omalta salilta keräämiensä halukkaiden pelaajien nimet. Ruskeasuolla treenaavat tosin ilmoittivat yleensä itsensä kirjoittamalla nimensä ja luokkansa ilmoitustaululla olevaan listaan, johon saattoi tulla yli sata nimeä. Silloin aloittelevat pelaajat eivät juuri koskaan tulleet kilpailuihin niin, että he itse tai heidän vanhempansa ottivat selvää kilpailukalenterista ja etsivät kilpailukutsun käsiinsä. Eihän ollut mitään webbisivuja, joista etsiä kutsuja kun ei ollut webbiäkään. Kilpailukutsut menivät ainoastaan seurojen yhteyshenkilöille kirjeitse, paperisena.  He mainostivat – jos niin muistivat tehdä – kilpailuja pelaajille. Yhteyshenkilö sitten soitti pitkän puhelun kilpailujen järjestäjälle ja antoi kerralla kaikki seurasta tulevien pelaajien nimet ja heidän luokkansa.  Tämä kerrottiin joskus jopa kirjeitse! Tällä tavalla aloittelevatkin pelaajat tulivat kisoihin hyvinkin aikaisessa vaiheessa uraansa.

Nyt tämä ei toimi ollenkaan pääkaupunkiseudun seuroissa. Missään ei ole sellaista yhtä (1) henkilöä, joka

 1. Katsoo kalenterista sopivat kilpailut.
 2. Käy jokaisen juniorin luona sanomassa ”Tällaiset kilpailut ovat tulossa. Haluaisin ilmoittaa sinut mukaan. Varmistaisitko kotona, ettei ole mitään esteitä silloin?”
 3. Ilmoittaa kaikki halukkaat pelaajat mukaan.
 4. Kertoo paikan, missä kilpailut järjestetään ja tarvittaessa sopii kuljetuksista.
 5. Tämä on melkein mahdotonta mutta järjestää kilpailuihin jonkin valmentajan, joka seuraa juniorien pelejä ja antaa tarvittaessa kilpailuvalmennusta. Eli opettaa pelaamaan taitojen mukaisesti kilpailuissa ja siten, että kilpailuottelut vievät pelaajaa eteen päin. Ei niinkään niin, että keksisi erilaisia metkuja yksittäisten pelien voittamiseksi.

Nytkin mukana oli kaksi sellaista junioria, joiden äideille kerroin henkilökohtaisesti näistä kisoista ja kutsuin heidän pojat mukaan. Seurassa kukaan ei ollut kertonut kilpailuista.

Kiitos kaikille!

Jälleen kerran tunnelma oli erinomaisen lämmin ja innostunut. Hurjan paljon kiitoksia kaikista kiitoksista ja positiivisista sanoista! Pelaajien mielenkiintoa kuvaa sekin, että vain muutama poisjäänti tuli ja pakottavista syistä.  Kilpailuun ilmoittautuvat ne, jotka ihan oikeasti haluavat pelata. Takavuosinahan pois jäätiin paljon helpommin, ja syyt olivat luokkaa ”tuli muuta menoa” tai ”ilta venyi pitkäksi”. Ei enää! Siksikin kisoja on mukava järjestää. Nähdään STARXMASissa!

Ei enää uutta palloa, jos pallo tulee taakse

Kilpailuissa kokeiltiin menettelyä, jossa uutta palloa ei enää oteta, jos toisen pöydän pallo tulee jomman kumman pelaajan taakse pallon aikana. Sen sijaan pallo pelataan loppuun. Lisäksi sitä palloa ei saa tulla hakemaan niin kauan kuin palloralli on kesken. Jos tätä ei joskus muistanut, sillä ei ollut väliä. Kyseessähän oli vain suositus. Tästä kokeilusta tiedotettiin sekä SPTL:n sivuilla että aina ennen uuden ryhmän alkua kuuluttamalla. Hyvin meni viesti perille. Pelaajat kertoivat asiasta niille, joilta asia oli mennyt ohi. Ilman muuta tätä käytäntöä noudatetaan jatkossakin Starin kisoissa. Sääntöasiastahan ei ole kysymys vaan käyttäytymisohjeista. Uusi pallo otetaan tietysti silloin, kun pallo tulee pelaajien jalkoihin tai väliin.

Uni maittoi kilpailun jälkeen

Kilpailun jälkeen nukuin putkeen 13 tuntia. Senkin jälkeen uni maittoi tavallista paremmin. Mutta hyvin sitä rasituksista aina toipuu. Myyttisinä kulta-aikoina pääsi itse asiassa vähemmällä, kun  kilpailut olivat yksipäiväisiä eikä arvontoja juuri tehty uusiksi jne.

MK

Miesten kaksinpelissä oli määrä olla kaksi viiden pelaajan poolia, mutta yksi pelaaja ei sitten saapunut paikalle. Mielenkiintoiset pelit silti pelattiin! Tom Lundström kunnioitti läsnäolollaan Starin kansallisten miesten kaksinpeliä ensimmäisenä miesten kaksinpelin aiempana Suomen mestarina kautta aikojen. kuten edellä on kerrottu. Pelkkä pokaali ei tähän olisi varmaan riittänyt vaan hän tuli laiduntamaan palkintorahojen vehmaille niityille.

Vallan ilman erätappioita Lundström ei selvinnyt neljän pelaajan poolistaan. Karjaan Surbek eli Elmo Räsänen vei nimittäin häneltä ensimmäisen erän 11-6 . Sen jälkeen Lundström sitten meni menojaan. Myös Räsänen meni semifinaaleihin voittamalla hieman korkeammalla ratingilla olleen Vladyslav Matykon 3-1.

Toisessa lohkossa kärkisijoitetut pitivät paikkansa ja menivät semifinaaleihin. Kakkospaikan ottanut Andrei Räisänen oli sentään lujilla Levente Tökesin kanssa mutta 3-2. Tökes hävisi myös Ella Kellowille 2-3. Leonid Pullinen voitti poolifinaalissa Räisäsen 3-1.

Lundström selvitti semifinaaleissa aika vaivatta A Räisäsen 3-0, mutta E Räsänen  laittoi hyvin kampoihin Pulliselle, joka kuitenkin voitti 3-1.

Finaali oli hyvää pöytätennistä! Pullinen ei kunnioittanut kambrikautista Suomen mestaria vaan voitti toisen erän 11-2 ja taisi johtaa kolmattakin. Sen Lundström kuitenkin voitti 12-10 ja Pullisen selkäranka vaurioitui. Neljäs erä 11-5. Näin Lundström otti todennäköisesti uransa ensimmäisen Starin kisojen kaksinpelin voiton! No, en ole tarkastanut vuotta 2002 edeltäviä Starin kisojen tuloksia tältä osin.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Leonid Pullinen (TIP-70), luokkavoittaja Tom Lundström (PT-Helsinki) ja kolmanneksi sijoittunut Elmo Räsänen (BF-78).

Andrei Räisänen (MBF) taisi olla hakemassa Sofiaa palkintojenjaon aikana, joten hän sai kolmannen palkintonsa vähän myöhemmin:

NK

Naisten kaksinpelissä oli yhtä monta osallistujaa kuin miestenkin kaksinpelissä eli yhdeksän. PT Espoo jyräsi määrällisesti, koska heistä seitsemän tuli PT Espoosta.

A-poolissa nelossijoitettu Ekaterina Ustiukhina voitti sekä Yang Yixinin että Katrin Looken ja nappasi kakkospaikan Ella Kellowin jälkeen.

B-poolissa Eleonoora Roosioks nousi kakkospaikalta pooliykköseksi voittamalla Alisa Sinishinin 3-1.

Semifinaaleissa Kellow selvitti Sinishinin vaivatta 3-0. Mutta toinen semifinaali olikin sitten jännitysnäytelmä. Roosioks johti Ustiukhinaa jo erin 2-0 mutta viidenteenhän se meni (9-11, 10-12). Viidennen Roosioks sitten voitti 11-9 ja selviytyi finaaliin.

Finaalissa Roosioks sai erän Kellowilta ja laittoi muutenkin hyvin vastaan, mutta Kellow oli vain parempi: 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Eleonoora Roosioks (PT Espoo), luokkavoittaja Ella Kellow (OPT-86), kolmanneksi sijoittuneet Ekaterina Ustiukhina (PT Espoo) ja Alisa Sinishin (PT Espoo).

M-2100

Tässä lauantain pääluokassa oli 15 pelaajaa. Yksi kolmen ja kolme neljän pelaajan poolia. Kahdessa poolissa kolmossijoitettu otti poolikakkosen paikan. A-poolissa Leevi Hyytiäinen (1633) voitti Aleksi Ikolan (1767) 3-2 ja B-poolissa Jari Homanen (1609) voitti Ildiko Kadarin (1705) 3-1. Mainittakoon kuitenkin muutkin yllätykset pooleissa, Jose Ramos (1506) voitti Hannu Tolvasen (1601) 3-2 ja Mikko Olli (1588) voitti Andreas Köhlerin (1629) 3-1.

Hyytiäinen jatkoi hyviä pelejä jatkokaaviossa voittamalla kvartassa Vladyslav Matykon 3-0. Levente Tökesille hän ei enää pärjännyt semifinaalissa: 0-3. Andrei Räisänen voitti omassa semifinaalissaan Toni Ruokasen 3-1.

Levente Tökes voitti finaalissa Andrei Räisäsen 3-1. Se oli hänen ainoa erätappionsa.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Andrei Räisänen (MBF), luokkavoittaja Levente Tökes (EVO, Unkari), kolmanneksi tulleet Leevi Hyytiäinen (TIP-70) ja Toni Ruokanen (PT Jyväskylä).

M-1900

Luokan 15 pelaajaa jaettiin kolmeen viiden pelaajan pooliin, koska pöytiäkin oli tarjolla kolme.

Pooleissa nähtiin muutama yllätys, jotka on syytä raportoida. A-poolissa Levente Kadar (1390)  sai makean 3-0-voiton Jyrki Nummenmaasta (1621), josta taisi tulla melkein maksimiratingpisteet. B-poolissa Kimmo Pohjonen (1672) otti toisen jatkopaikan voittamalla kakkossijoitetun Ildiko Kadarin (1705) 3-0. C-poolissa Patrik Palmgren (1797) vei poolin ykköspaikan Mikael Sjöholmilta (1862) 3-0.

Sjöholm ja Pohjonen pelasivat huikean jatkokaavion kvartan. Pohjonen johti jo erin 2-0, mutta Sjöholm taisteli voittoon kolmen tiukan erän jälkeen: -8,-10,9,10,14.  Koko rahalla pelasi myös Elmo Räsänen, joka voitti semifinaalissa Palmgrenin 1-2-tappioaseman jälkeen (-9,10,-4,10,7) ja pelasi viisi erää myös finaalissa Levente Tökesia vastaan  (11,6,-3,-10,8) mutta hävisi. Tökesi otti näin viikonlopun toisen luokkavoittonsa lauantain M-2100-voiton lisäksi.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Elmo Räsanen (BF-78), luokkavoittaja Levente Tökes (EVO, Unkari), kolmanneksi sijoittuneet Mikael Sjöholm (HIK Pingis) ja Patrik Palmgren (BF-78).

M-1800

Luokan 20 pelaajaa jaettiin neljään viiden pelaajan pooliin, koska pöytiä oli tarjolla neljä. Vaihtoehtona olisi ollut viisi neljän poolia, joista yksi olisi käynyt vuorotellen muiden poolien pöydillä pelaamassa ottelun/pöytä. Parempi oli kuitenkin näin tunnelman kannalta. Siinähän oli toki riski, että joku pooli venyy ja seuraavat luokat olivat alkamassa kello 17. Riski sitten toteutui, kun D-pooli kesti VIISI TUNTIA eli 30 minuuttia/ottelu. Neljä viisieräistä ja kuusi neljäeräistä peliä! Yhteensä 44 erää, kun järjestäjien ihannetapauksessa eriä on 30 (kaikki 3-0). Siitähän se keskimääräinen 30 minuuttia/ottelu -kesto selittyykin. Ja tietysti piti odottaa viimeiseen otteluun asti, jotta tiedettäisiin kaksi parasta ja se päättyi -9,-10,10,10,-9!  Tämä sitten aiheutti sen, että luokan finaali pelattiin varsin myöhään.

Vain B-poolissa ykkössijoitettu ei pitänyt paikkaansa. Mikko Huotari (1786) hävisi sekä Andreas Köhlerille (1629) että Pertti  Kainulaiselle (1480) ja putosi jatkosta. Hannu Tolvanen (1601) nousi pooliykköseksi voittamalla Köhlerin mahtiottelussa. Viides 15-13.

C-poolissa Joonas Kokko (1518) jatkoi nousuaan. Hän voitti Kyösti Kurunmäen (1631) ja Edsel Camantiquen (1588). Molemmat pitkän kaavan mukaan 3-2. Poolin finaaliottelussa Aleksi Ikola kuitenkin voitti Kokon. Ja tietysti 3-2.

Ongelmallinen D-pooli tuotti lopulta sen tuloksen, että ykkös- ja kakkossijoitetut pitivät paikkansa. Se oli seurausta siitä, että yksi yllätystappio kumoutui toisilla yllätystappioilla. Kakkossijoitettu Leevi Hyytiäinen (1633) näet hävisi Mikko Ollille (1588) mutta Olli hävisi Rocka Merilahdelle (1558) ja Ville Rantaselle (1421).

Jatkokaaviossa kaikki neljä pooliykköstä pitivät pintansa ja menivät semifinaaleihin. Vesa Lappi lopetti Joonas Kokon nousukiidon tylysti 3-0. Ainoastaan Hannu Tolvanen oli aika tiukoilla, kun Jyrki Nummenmaa kaatui 3-1 mutta 11,-7,6,11.

Ibrahim Sen (1638) yllätti semifinaalissa ykkössijoitetun Vesa Lapin (1800) puhtaasti 3-0.  Aleksi Ikola selvitti puolestaan yllättäjä-Tolvasen 3-0.

Ikola ei antanut finaalissa Senin yllättää vaan luokan kolmossijoitettuna pelasi ykköspokaalin kotiin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ibrahim Sen (MBF), luokkavoittaja Aleksi Ikola (KoKu), kolmanneksi sijoittuneet Vesa Lappi (Wega) ja Hannu Tolvanen (Stara).

KIitos kuvasta: Pate Ikola

M-1600

Starin kisojen ohjelmaan  on jäänyt valitettavasti aukko, kun M-1700-luokkaa ei ole. Sehän katosi siinä vaiheessa, kun sunnuntain ohjelmaan tuli M-1900, jotta useampi miesten kaksinpelin osallistuja voisi jatkaa toisellakin luokalla. Siten M-1800:sta seuraavaksi alempi luokka on 200 pistettä alempi eli M-1600.

Mukana oli lukuisten poisjäänten jälkeen 14 pelaajaa. Valitettavasti piti käyttää kolmen poolejakin, kun ei uskaltanut aloittaa viiden pelaajan pooleja klo 17. Siten poolit menivät näin: 3+3+4+4.

A-poolin kohdalla paljastui kolmen poolien ikävä puoli. Kun yksi jää pois, jäljellä jääneille kahdelle pelaajalla tulee vain yksi ottelu. Näin kävi nyt ykkössijoitetun ilmoitettua aiemmassa luokassa lopettavansa pelit kesken jostain syystä. Esa Ahde (1454) ja Ville Rantanen (1421) pelasivat kuitenkin koko rahan edestä 3-2 ja Rantanen otti pienenpienen yllätysvoiton.

B-poolissa ykkössijoitettu Tapio Passinen (1587) putosi jatkosta hänen hävittyä sekä Pertti Kainulaiselle (1480) että Toivo Ridalille (1449). Mutta hänellä taIsi olla joitain ongelmia, jotka selittävät asiaa.

C-poolissa John Enriquez (1494) otti ykköspaikan Aaro Mäkelältä (1569) 3-0-voitollaan. Mutta kun myös Otto Suokas (1341) voitti Mäkelän 3-0, tämä putosi jatkosta.

D-pooli meni sen sijaan oppikirjan mukaan. Jokainen ottelu päättyi 3-0 niin, että vasemmanpuoleinen voitti. 😁

Ville Rantanen ja Joonas Kokko pelasivat huikean taisteluottelun jatkokaavion kvartassa ainakin pisteiden mukaan. Rantanen voitti väännön 3-2 , mutta voitto ei tullut helpolla: -8,10,10,-8,9.  Otto Suokas (1341) yllätti kvartassa Mergim Kelmendin (1543) ja Esa Ahde (1454) Pertti Kainulaisen (1480).

Jäljellä olevista kaksi korkeimman  ratingin pelaajaa kohtasivat finaalissa.  Siinä Enriquez voitti Ahteen 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Esa Ahde (PT Espoo), luokkavoittaja John Enriquez (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Otto Suokas (PT Espoo).

Ville Rantanen (HäKi) sai kolmannen palkintonsa jo aiemmin.

M-1500

Pelaajia oli juuri sopivasti 16, joten pelattiin neljä neljän pelaajan poolia.

Ei mennyt poolien ykkössijoitetuilla hyvin, koska vain yksi neljästä voitti poolinsa. A-poolissa Mia Kellow (1269) otti ykkösspaikan voittamalla Esa Ahteen (1454) 3-1. B-poolissa puolestaan Pascal Gauthier (1173) teki loikan nelospaikalta ykköseksi! Matkalla kaatui Markku Hauhia (1210), Timo Myllykangas (1390) ja Eleonoora Roosioks (1414)! Taitaa olla ratingnosteessa. D-poolissa Otto Suokas (1341) voitti Levente Kadarin (1390). Kadar hävisi lisäksi Olli Kolille (1137), joka nousi poolikakkoseksi.  Koli voitti myös Heger Lahden (1233) viidennessä 14-12!

Jatkokaavion kvartoissa kaksi poolinsa nelossijoitettua kohtasi. Olli Koli voitti toisen yllättäjän Pascal Gauthierin 3-1. Eleonoora Roosioksin ja Mia Kellowin välinen kvartta oli ankaraa taistelua loppupalloille saakka. Roosioks voitti jännitysnäytelmän viidennessä 14-12.

John Enriquez ja Otto Suokas menivät finaaliin vakuuttavin ottein. Enriquez voitti finaalin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Otto Suokas (PT Espoo), luokkavoittaja John Enriquez (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Eleonoora Roosioks (PT Espoo) ja Olli Koli (TuPy).

M-1400

Tässäkin luokassa oli sopivasti 16 osallistujaa eli neljä neljän pelaajan poolia.

A-poolissa ykkössijoitettu Timo Myllykangas (1390) piti paikkansa, mutta vasta eräsuhdevertailun avulla. Hän kun hävisi Pascal Gauthierille (1173) viidennessä 10-12, mutta Gauthier hävisi puolestaan Ilari Sellille (1130) 2-3. Gauthier kakkosena jatkokaavioon. B-poolissa Olli Koli (1137) otti pooliykkösen paikan voittamalla Pate Ikolan (1357) 3-1. C-poolissa Alvar Ahlholm (1075) pudotti Hegert Lahden (1233) jatkosta 3-2-voitollaan ja nousi poolikakkoseksi. D-poolin ainoa yllätys oli se, että Max Koso (970) voitti Ekaterina Ustiukhinan (1023) ja otti poolikolmosen paikan.

Kvartoissa pelattiin yhteensä 17 erää.  Markku Hauhia (1210) pudotti luokan ykkössijoitetun Timo Myllykankaan 3-2 ja meni semifinaaleihin. Kakkos- ja kolmossijoitetut kohtasivat jo kvartassa, kun Pate Ikola voitti Otto Suokkaan 3-1. Olli Koli otti pienen yllätysvoiton Pascal Gauthierista, mutta tiukkaa se oli: -5,13,15,8. Aivan vähällä ei päässyt myöskään Onni Farin voittaessaan Alvar Ahlholmin: -10,5,11,5.

Semifinaaleista vain Pate Ikolan ja Markku Hauhian välinen meni pitkän kaavan mukaan. 3-2 Ikolalle! Onni Farinin ja Olli Kolin semifinaali meni kolmessa erässä Farinille, mutta kaksi ensimmäistä erää 12-10.

Finaalissa Farin voitti Ikolan 3-0 ilman että yksikään erä olisi ollut jatkopalloilla.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pate Ikola (KoKu), luokkavoittaja Onni Farin (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Olli Koli (TuPy) ja Markku Hauhia (Pa-Po).

M-1350

Luokan 12 pelaajaa jaettiin kahteen kuuden pelaajan lohkoon. Jotkut ihmettelivät, miksi näin isot poolit. No siksi oli isot poolit, että se oli mahdollista! Jokainen pääsi pelaamaan paljon. Poolien ei pitänyt kestääkään kauhean kauan, koska niitä pelattiin kahdella pöydällä. Alussa tämä vähän kangerteli tosin, koska jotkut pelaajat olivat vielä mukana aiemman ryhmän jatkopeleissä. B-pooli pelasikin oman poolinsa 156 minuutissa, kun aikataulun mukaan siihen olisi pitänyt mennä 160 minuuttia. A-pooli kesti sen sijaan peräti 207 minuuttia eli melkein 3,5 tuntia. Olisikin hienoa (vaan mahdotonta), jos olisi erillinen poolipäällikkö, joka pyörittäisi näitä isompia pooleja. Jossain vaiheessa esimerkiksi kesti yhdeksän minuuttia ennen kuin uusi peli alkoi pöydällä, vaikka molemmat pelaajat ja tuomari olivat vapaita. Sekin hidastaa, jos ennen jokaista ottelua lämmitellään 2-3 minuuttia.

Jo ennen luokan alkamista oli tehty pelaajien pyynnöstä ratkaisu, että jatkokaavioon pääsi kummankin poolin kolme parasta. Siten piti ensin pelata kaksi kvarttaa ennen semifinaaleja. Ilasi Sell käyttikin tätä hyväkseen. Hän oli B-poolin kolmas mutta voitti kvartassa A-poolin kakkosen Mikko Rannan 3-0.

B-poolin ykkönen André  Küüsvek ja Ilari Sell kohtasivat sitten uudelleen semifinaalissa. Poolissa Küüsvek oli noussut 3-2-voittoon Sellin johdettua erissä 2-0. Nyt hän johti erissä 2-1 ja neljättä 13-12, kunnes tapahtui kauhea onnettomuus kesken pallon. Häneltä meni akillesjänne takakentällä. Todella surullinen tapaus, mutta niinhän siinä piti tehdä, että pallo tuomittiin Sellille: 13-13. Ja koska Küüsvek ei pystynyt jatkamaan, ottelun tulos oli Sellille voitto rtd:llä: 6,-8,-9,13-13 rtd.

Sell voitti fiaalissa Pascal Gauthierin 3-0, joka oli voittanut semifinaalissa B-poolin kakkosen Markku Hauhian 3-1.  Mutta B-poolin kolmonen nousi luokkavoittoon!

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Markku Hauhia (Pa-Po), luokkavoittaja Ilari Sell (PT Espoo) ja toiseksi sijoittunut Pascal Gauthier (Smash). Pääsi palkintopallijärjestys hoitamatta!

Toinen kolmanneksi rtd:llä sijoittunut André Küüsvek (Smash) ei valitettavasti pystynyt osallistumaan varsinaiseen palkintojenjakoon.

M-1300

Tässä sunnuntain myöhemmän vuoron luokassa oli 13 pelaajaa. Käytettiin 4+4+5-jakoa.

A-poolissa nähtiin taas se usein toistuva ilmiö, että poolin kolmossijoitettu herpaantuu  poolin viimeisessä ottelussa ja häviää nelossijoitetulle. Tällä kertaa Krister Palmgren (932) yllätti lopuksi Rasmus Volotisen (1095). B-pooli meni ihan huppistaheijaa, kun ykkössijoitettu Hegert Laht (1233) hävisi kaikki ottelunsa: Berndt Güntherille( 1150), Ilkka Marttiselle (1111) ja Mats Hollmerukselle (1073).  Kolmossijoitettu Marttinen nousi pooliykköseksi voittamalla kaikki ottelunsa ja Günther otti kakkospaikan. C-poolissa Olli Koli (1137) kiilasi itsensä toiseksi ohittaen Timo Averjanovin (1181) 3-1-voitollaan.

Jatkokaaviossa Pascal Gauthier nousi poolikakkosen paikalta finaaliin asti, jossa Onni Farin piti 3-0-linjansa. Tai hävisihän hän poolissa yhden erän Krister Palmgrenille. Näin Farinista tuli yksi kilpailujen neljästä kahden luokkavoiton pelaajasta.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pascal Gauthier (Smash), luokkavoittaja Onni Farin (MBF) ja kolmanneksi sijoittunut Ilkka Marttinen (LrTU).

Olli Koli (TuPy) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1200

Vain kahdeksan pelaaja oli mukana tässä lauantaiaamun luokassa, mutta silti saatiin hieno kilpailu voitosta. Kaksi neljän pelaajan poolia.

A-poollissa sijoitukset rikkoontuivat, kun Ilari Sell (992) voitti sekä Timo Averjanovin (1181) että Mauri Hahtomaan (1077) ja nousi pooliykköseksi. Averjanov kuitenkin säilytti poolikakkosen paikkansa.

Semifinaaleissa André  Küüsvek (1143) pudotti luokan ykkössijoitetun Averjanovin finaalista. Averjanov johti erin 2-1 mutta Küüsvek vei ottelun viidennessä 11-9. Finaalissa kaatui luokan kolmossijoitettu Rasmus Volotinen 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Rasmus Volotinen (PT Espoo), luokkavoittaja André  Küüsvek (Smash), kolmanneksi sijoittuneet Timo Averjanov (TIP-70) ja Ilari Sell (PT Espoo).

M-1100

Tämäkin luokka kuului mukaviin 16 pelaajan luokkiin. Neljä neljän poolia.

A-poolissa Mika Koli (820) nousi kolmospaikalta pooliykköseksi voittamalla sekä Jesper Sjöholmin (817) että Arto Koposen (1089). Valitettavasti poolikaaviossa ollut virhe pääsi livahtamaan virallisiin tuloksiin ja siten myös ratinglaskentaan. Eli Koli voitti Sjöholmin eikä päinvastoin. Jatkokaavioon asia korjattiin kilpailujen aikana, mutta poolitulokset jäivät virheellisiksi.  Mutta rating tietysti korjataan tältä osin!

B-poolissa Jaimielee Enriquez (816) voitti Krister Palmgrenin (932) ja nousi poolikakkoseksi Mauri Hahtomaan jälkeen. D-poolissa Maz Koso (970) voitti Elina Veidenbaumin (1033) ja nappasi pooliykkösen paikan.

Jatkokaaviolla Jaimielee Enriquez oli ylivoimainen ja voitti kaikki kolme otteluaan 3-0. A-poolin yllättäjä Mikko Koli taisteli hyvin mutta  8,9,12. Myös semifinaalissa yksi erä meni jatkoilla. Max Koso hävisi toisen erän vasta 13-15. Finaalivastustajakseen Enriquez sai oman poolinsa ykkösen eli Mauri Hahtomaan. Hän puolestaan vei ensimmäisen erän jatkoille: 12-14.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mauri Hahtomaa (Smash), luokkavoittaja Jaimielee Enriquez (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Max Koso (Smash) ja Mats Hollmerus (BF-78).

M-1000

Ilahduttavasti 17 pelaajaa lähti pelaamaan tätä luokkaa. Kolme neljän pelaajan poolia ja yksi viiden pelaajan pooli.

A-poolissa kolme pelaajaa päätyi yhteen voittoon. Erätkin menivät tasan 5-5, mutta sentään pistesuhteella saatiin ero. Saaristen välillä oli kuitenkin edelleen tiukkaa. Saarisella oli suhde 1,02 mutta Saarisella 1,08. Siten Saarinen jatkoon ja Saarinen jäi kolmanneksi. Niin, jatkoon meni Mikko ja kakkoseksi jäi Pentti. Juuso Anttilalla oli 0,92. Poolivoittaja oli kuitenkin kolmella voitolla luokan ykkössijoitettu Jukka Filen. B-poolissa vaihtui ykkösen ja kakkosen järjestys, kun kakkossijoitettu Janne Hietalahti voitti Miika Mäkelän, vaikka ratingpisteissä oli eroa 100. Myös kolmosen ja nelosen paikka vaihtui 127 pisteen erosta huolimatta, kun Petteri Kauppala voitti Jorma Ollikaisen. C-poolissa HäKi:n kestomenestyjä ja viiden erän otteluiden erikoismies Aku Kaura voitti ensimmäisen kerran Roman Tamilin, vaikka ratingpisteitä oli 100 vähemmän. Tietysti 3-2 mutta viides sentään vain 11-9.  Näin Kaura jatkoon poolikakkosena. D-poolissa kolmossijoitettu Jaimielee Enriquez voitti kaikki ottelunsa ja otti pooliykkösen paikan. Mutta ykkössijoitettu ja poolikakkoseksi jäänyt Mikko Ranta hävisi kärkiottelun vain 2-3. Orvo Kattaista vastaan kovahermoinen Enriquez oli häviöllä erin 0-2 mutta 3-2-voitto siitäkin tuli.

Jatkokaavion kvartoissa nähtiin yksi huikea ottelu, joka oli valitettavasti lähes kameroiden tavoittamattomissa pöydällä 12. Siinä Jukka FIlen oli erin 0-2 tappiolla Mikko Rantaa vastaan, mutta nousi 3-2-voittoon kolmannen erän käännyttyä 13-11-voitoksi. Enriquez jatkoi 3-2-pelejään voittamalla kvartassa Mikko Saarisen 3-2 oltuaan erissä tappiolla 1-2.  Janne Hietalahti kaatui semifinaalissa sentään 3-1 mutta finaalissa Filen onnistui voittamaan Enriquezin viisieräisessä oltuaan erin 1-2 tappiolla. Filen oli voittanut semifinaalissa Mohamad Abdul-Sattarin suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta palkintojenjakaja Sofia Räisänen, kolmanneksi sijoittunut Mohamad Abdul-Sattar (Smash), luokkavoittaja Jukka Filen (HäKi) ja toiseksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70). Kiireessä eli kuvausohjeiden antamisessa jäi korjaamatta pelaajien järjestys. Enriquezin olisi pitänyt olla Filenin vasemmalla puolella kuvaajan kannalta!

Kiitos kuvasta: Aku Kaura

Toinen kolmanneksi tullut Janne Hietalahti (PTS Sherwood) sai palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

Kiitos kuvasta: Iina Hietalahti

M-900

Oikein hienosti tuli osallistujia tähänkin luokkaan, joka oli sunnuntain ”pääluokka” eli alin uusien pelaajien sisäänheittoluokka, kun M-700 ei kunnolla toteutunut. Pelaajia oli siis 17, joten poolijako oli luonnollisesti 4+4+4+5.

A-poolin merkittävin tapahtuma oli se, että kakkossijoitettu Aku Kaura romahti neljänneksi ja nelossijoitettu Iina Hietalahti nousi kakkoseksi. B-lohkossa kärkikaksikon järjestys vaihtui, kun Jussi Hagman voitti Janne Hietalahden. C-poolissa Jaimielee Enriquez oli ylivoimainen kolmella 3-0-voitollaan, mutta toiset kolme pelasivat ristiin. Eräsuhteiden avulla nelossijoitettu Orvo Kattainen nousi poolikakkoseksi. D-poolissakin kakkossijoitettu nousi ykköseksi, kun Mika Koli voitti Topias Vistin.

Kvartoissa nähtiin kaksi ankaraa viiden erän taistelua. Luokan ykkössijoitettu Jesper Sjöholm johti erin 2-1 Topias Vistiä vastaan, mutta Visti nousi 3-2-voittoon. Jaimielee Enriquez pudotti Janne Hietalahden viidennessä 11-8. Muut kvartat olivatkin sitten 3-0.

Enriquez ei menettänyt erääkään Vistille semifinaalissa, mutta Mika Koli joutui vaikeuksiin Jussi Hagmania vastaan 2-0-eräjohtonsa jälkeen. Kuitenkin viides erä kotiin 11-8.

Finaalissa Koli nappasi ensimmäisen erän 12-10 Enriquezilta, mutta sitten Enriquez paukutteli 3-1-voiton ja otti päivän toisen luokkavoittonsa M-1100-luokan ykköspokaalin jälkeen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mika Koli (TuPy), luokkavoittaja Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Topias Visti (TIP-70).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Jussi Hagman (LrTU) sai palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-800

Lauantaiaamu alkoi mm. tällä luokalla, johon tuli lopulta 10 pelaajaa. Siispä kaksi viiden pelaajan poolia.

A-poolissa poolin kolmossijoitettu Jaakko Nissinen nappasi poolikakkosen paikan poolissa, missä pelattiin vähän ristiin. Nissinen  hävisi Aku Kauralle 2-3 mutta voitti Iina Hietalahden 3-2. Aku Kaura otti ykköspaikan häviten viimeisessä ottelussa vain Harri Lepolahdelle, mutta tällä ottelulla ei ollut enää merkitystä kärjen järjestyksen suhteen.

Tasaista vääntöä oli B-poolissakin. Yksikään ei jäänyt voitotta, ykköseksi pelannut hävisi ottelun ja kolmella oli kaksi voittoa. Petteri Kauppala oli siis pooliykkönen ja hävisi vain yhden ottelun eli viidenneksi jääneelle Pontus Claessonille. Ei kovin yleinen kuvio. Muut kolme olivat siis kahdessa voitossa, ja nähtiin sellainen harvinaisuus, että ei tarvittu mennä edes eräsuhteisiin. Juuso Anttllalla oli keskinäisistä otteluista kaksi voittoa, Orvo Kattaisella yksi voitto ja Niko Lehtosaarella nolla voittoa. En muista, että Starin kisoissa olisi tapahtunut aiemmin näin.

A-lohkon pelaajat rökittivät B-poolin pelaajat semifinaaleissa yhteiserin 6-1, ja näin Aku Kaura ja Jaakko Nissinen kohtasivat finaalissa pooliottelunsa lisäksi. Jälleen Kaura voitti 3-2, mutta Nissinen ehti johtaa ottelua erin 2-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jaakko Nissinen (TIP-70), luokkavoittaja Aku Kaura (HäKi), kolmanneksi sijoittuneet Juuso Anttila (PT Espoo) ja Petteri Kauppala (Smash).

M-700

Tämä luokka pelattiin eräänlaisena kutsukilpailuna ilman osanottomaksua, kun pokaalit oli kerran ostettu mutta luokka peruttu liian pienen osallistujamäärän vuoksi.

Kuten yleisessä osassa tämän jälkeen kerron, pääkaupunkiseudulla on se iso ongelma, että seurat eivät ilmoita aloittelevia pelaajiaan kilpailuihin. Niinpä erityisesti 700-luokka on kuihtunut olemattomiin, kun pelaajat eivät edes tiedä, että kilpailuja on. Se on vahinko, koska 800-sarja on jo merkittävästi kovempi, ja aloittelevan pelaajan on vaikea voittaa edes yhtä ottelua.

Tasoerot olivat selvät tässä luokassa. Iina Hietalahti (696) pelasi varmaan uransa viimeisen M-700-luokan. Siitä jäi muistoksi hänelle ykköspokaali. Mutta Kadar ja Räisänen tulevat varmasti ja toivottavasti perässä!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Kamilla Kadar (MBF), luokkavoittaja Iina Hietalahti (PTS Sherwood) ja kolmanneksi tullut Sofia Räisänen (MBF).

One thought on “STARVEMBER 5-6.11.2022 – Raportti

 1. Vielä pari lisäystä raportin yleiseen osaan. Vaivasi kovasti, kun muistin, että jotain puuttui. Kirjoittelen näitä aina päässäni, kun olen vaikka kävelyllä. Asioita voi sitten unohtua, kun pääsen lopulta koneen ääreen.

  Tällaiset kappaleet lisäsin:

  ”Ei enää uutta palloa, jos pallo tulee taakse”

  ”Uni maittoi kilpailun jälkeen”

Vastaa