STARXMAS 3-4.12.2022 – Raportti

Korjattu maininta M-1350-semistä. Hauhia voitti Ikolan eikä päinvastoin.

Tähän  kuvaan kiteytyy mielenkiintoisen M-700-luokan hienous. Palkinnoilla kolme pientä pelaajaa ja yksi lajille erittäin tärkeä uusi aikuinen harrastepelaaja. Molemmat päät huipputärkeitä! Alasarjoissa on nykyään huikea meininki!

Hieman sai jännittää, miten STARXMAS kerää tällä kertaa pelaajia, koska samaan aikaan tapahtui paljon muutakin. Naiset olivat Viro-Suomi -naistentapahtumassa Tallinnassa. Neljännen ja viidennen divisioonan turnauksia järjestettiin kaikkialla. Mutta oikein hyvinhän pelaajia tuli eli 98, vaikka sairastumisten aiheuttamia peruutuksia koettiin harvinaisen paljon. Muuten olisi menty reilusti yli sadan pelaajan. Startteja oli 186 ja eri seuroja 25. Edellisellä kerralla vuosi sitten kilpailu oli vain yksipäiväinen, koska sali oli varattu muihin tarkoituksiin. Startteja oli silloin kuitenkin 168 kiitos ison virolaisjoukkueen.

Tämänkertainen iloinen yllättäjä oli KoKu, joka oli edustettuna peräti seitsemän pelaajan voimin! Maratonista oli kolme pelaajaa, joka oli enemmän kuin pitkään aikaan. Heistä yksi jopa taitava uusi pikkujuniori. PT Espoolla oli 20 pelaajan ryhmä, joista 30 % eli kuusi naisia ja tyttöjä.  TIP-70 oli mukana 14 pelaajalla. Wegastakin oli neljä pelaajaa! Mutta Helsingin kaupungin seuroista pelaajia oli kuitenkin vain 17 kuten STARVEMBERissäkin. Helsingin kilpapöytätennis on tosiaan heikoissa kantimissa.

Kauden menestynein pelaaja

Alla olevassa taulukossa kärjen tilanne neljän osakilpailun jälkeen. Pisteille on päässyt jo 168 pelaajaa! Jaimielee Enriquez nousi ykköseksi kakkospaikalta ja entinen ykkönen Joonas Kokko putosi neljänneksi.

Täydellinen tilasto on nähtävissä tämän linkin takaa.

Parhaat seurat

Mitalitilastossa Vaasan KoKu teki häkit ja nappasi komeasti kolmannen paikan heti Vantaan ja Espoon superseurojen jälkeen. TIP-70 oli ykkönen voitettuaan yhden kolmannen sijan enemmän  kuin PT Espoo. KoKu sai muuten tasan samat palkintosijat 2-2-7 kuin koko Helsinki yhteensä!

Toimitsijanpöydän rauha 😄

Sitten lempiaiheeseeni! Toimitsijanpöydällä vallitsi jälleen ihana rauha 🥰. Ainoastaan siitä muistuttaisin, että silloin ei saa tulla sanomaan mitään, kun olen kuuluttamassa! Missään oloissa en ala hoitaa muita asioita ennen kuin kuulutus on valmis.  Keskeytys häiritsee tavattomasti. Mahdollisista poisjäänneistäkin voi kertoa vasta kuulutuksen jälkeen. Toinen asia on se, että jos minua on pyydetty kiirehtimään jonkin luokan vetämistä, kannattaa keskeyttää selostus heti, kun olen kuitannut pyynnön. Muutenhan en pysty tekemään mitään asian hyväksi ja sekunnit kuluvat hukkaan! Monesti nopeutusmahdollisuudet ovat vähissä, koska muutenkin kaikki ottelut laitetaan menemään heti, kun on mahdollista. Vapaata pöytää ei tarvitse tyypillisesti odotella. Mutta toistan sen, minkä olen aiemminkin sanonut. Jos ottelu näyttää viipyvän ihan turhaan eli ottelu olisi ollut valmiina jo pitkään, saa tulla huomauttamaan! Ehkä olen vain  unohtanut.

Toimitsijapöydän rauhaan vaikutti jälleen vahvasti se, että 77 % pelaajista maksoi kilpailumaksunsa pankkiin. Tämä osuus lisääntyi kahdella prosenttiyksiköllä viime kilpailuista (STARVEMBER).

Junioreiden osuus voisi olla suurempikin

Juniori-ikäisiä (2004 ja nuoremmat) oli mukana 29 kappaletta eli noin 30 % pelaajista. Olisi hyvä saada lukema ainakin noin 50 %:iin, vaikka aikuispelaajat ovat tietysti tavattoman tervetulleita myös. Ajattelen tässä vain lajimme tulevaisuutta. Se oli lupaavaa, että junioreista 17 oli nappulaikäisiä eli 2009 tai nuorempia ja he kaikki osaavat pelata kauniisti ja kunnon hyökkäyspeliä. Suomalaisen valmennuksen laatu on parantunut merkittävästi. Ei ole enää alakierrettä huonolla tekniikalla pökkääviä, jotka eivät kehity vuosienkaan kuluessa.  Nyt pienet pelaajat järjestivät 700- ja 800-luokissa upean kilpailun!

Videot kilpailuista

Kilpailuvideot tulevat YouTube-kanavalleni aikanaan, mutta siihen menee vielä vähän aikaa. Julkaisujonossa on muutamia muita videoita ennen sitä.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Ratingin nostajien TOP-20

Seuraavassa taulukossa on annettu 20 eniten kahden päivän aikana ratingpisteitä kerännyttä pelaajaa:

21 pelaajan joukossa on 10 PT Espoon, viisi TIP-70:n  ja neljä KoKu:n pelaajaa.

Pelin viivyttäminen ja vastustajan häirintä käden pyyhkimisellä pöytään

Erityisesti pääkaupunkiseudun nuoriin pelaajiin on levinnyt käsittämätön tapa pyyhkiä kättä pöytään tai losketella sitä muuten aina pallojen välissä. Paitsi että se häiritsee tavattomasti vastustajaa, se vie myös aikaa. Pyyhkimiseen voi kulua 3-4 minuuttia/erä (mitattu videolta). Jos tapa leviää, kilpailujen aikataulu räjähtää käsiin.

Ennen sääntöjen katsomista tässä muutama seikka, jotka ovat pyyhkimistä vastaan:

1. Ajan hukkaantuminen eli kisojen aikataulu viivästyy aivan turhaan.
2. Rasvan siirtyminen pöytään (kosketapa silmälaseja sormella!).
3. Kenenkään käsi ei hikeenny niin, että käsi pitää kuivata heti uudelleen ensimmäisen pyyhkimisen jälkeen ennen seuraavaa rallia. Eikä muutenkaan muutamassa sekunnissa.
4. Käsi on pyyhittävä nopeasti housuun tai paitaan jos ihan pakko.
5. Kyseessä on paha tapa tai rituaali, josta kannattaa päästä eroon, koska se vain häiritsee omaa peliä.
6. Tapa leviää helposti nuorempiin pelaajiin matkimisen kautta. Niinhän se on tullut Suomeenkin.

Tällaisia perusteluja olen kuullut pyyhkimiselle:

– Pitää levätä ennen seuraavaa palloa.
– Käsi pitää pyyhkiä johonkin.
– Se on tapa.
– Se on taktiikkaa.

WTT-kisoissa pöytään koskeminen  on kiellettyä pallojen välissä. Se ei perustu pelisääntöihin vaan  on peräisin ITTF:n COVID-suosituksista. Sen vuoksi WTT-turnausten otteluita on nautinto katsella, koska pelaajat eivät suorita näitä rituaaleja pallojen välissä. Peli etenee jouhevasti, kun tuomarit puuttuvat muuhunkin hidasteluun.

Olen sanonut, että kannatan sääntöä, jonka mukaan pöydän koskeminen pallojen välillä on kielletty eikä pöydällä saa myöskään istua pistemenetysten ja lopulta jopa diskaamisen uhalla: keltainen kortti – piste vastustajalle – kaksi pistettä vastustajalle – ylituomarin punainen kortti. Mutta eihän tällaista sääntöä tietenkään tule-

Käden pyyhkimistä pöytään käytetään pyyhekiellon kiertämiseen ajan pelaamiseksi ja lepotauon saamiseksi.

Otteluiden pitkittämisen lisäksi tärkeä perustelu pöydän koskettelun kiellolle olisi vastustajan suojelu. Tuo pyyhkiminen/koskettelu tuhoaa ottelun dynamiikan ja vastustaja joutuu koko ajan odottelemaan, milloin pöydän pyyhkijä sattuu olemaan halukas jatkamaan peliä.  Tästä puhutaan myös ITTF:n tuomariohjeissa:

Tämä alleviivattu pykälä meidän säännöissämme on olennainen:

Käsien  pyyhkiminen pöytään niiden kuivaamisen  vuoksi on rinnastettavissa pyyhkeellä käyntiin, vaikka käsien pyyhkiminen pöytään sallittaisiinkin. Pykälän 3.5.4.1.2 mukaan se on sallittua vain joka kuudennen pisteen jälkeen:

Tällainen rajoitus tuli aikanaan sääntöihin nimenomaan siksi, että pyyhkeellä käyntiä käytettiin ajan pelaamiseen esimerkiksi lepotauon vuoksi.

On huomattava, että pyyhkeellä ei saa käydä muuten, vaikka sen tekisikin vastustajan hakiessa palloa. Samalla tavalla käden pyyhkimistä pöytään ei voi perustella sillä, että ei se vie aikaa, koska vastustaja ei ollut vielä valmis jatkamaan peliä.

Toinen tapa pelata aikaa on pöydän jatkuva pyyhkiminen pyyhkeellä muka murusten poistamiseksi. Tätäkään ei saa tehdä vain pyyhkimisen vuoksi. Kyseessä on pelkkä ajanpeluu. Pelin viivyttäminen. Jos silmät näkevät roskan, sen saa toki poistaa erikseen, mutta koko pöydän muka-puhdistaminen on kiellettyä viivyttelyä.

Seuraavissa Starin kisoissa näihin asioihin puututaan tiukasti ja tarvittaessa hyppään itse tuomariksi antamaan niitä keltaisia kortteja ja pisterangaistuksia 😄. Ja lopuksi punainen 😎. Mutta siitä lisää myöhemmin.

Varmuuden vuoksi: tietenkään tässä ei puhuta yksittäisistä pöydän kosketteluista. Tulkntaa tietysti vaaditaan. Mutta sen jälkeen kun koskettelusta on varoitettu, pöytää ei ole enää syytä kosketella.

Mailan heittely

Jatkossa Starin kisoissa tehdään aina näin jonkun heittäessä mailaa siten, että muut ovat vaarassa tai jos heitto on erityisen väkivaltainen muuten:

1. Asiasta raportoidaan heti kilpailun jälkeen SPTL:lle mahdollisesti videoklipin kera.
2. Mailan heittäjä ei enää pelaa sinä päivänä kilpailuissa.

Oman mailan paiskaaminen esimerkiksi omaan laukkuun ei aiheuta näitä toimenpiteitä.

Muutoksia kilpailuohjelmaan?

Kilpailun aikana tuli ehdotuksia muutoksista Starin kisojen ohjelmaan. Ensinnäkin toivottiin, että M-1600 voisi joskus olla aamulla eikä aina klo 17.00, mikä ei kaikille sovi. Toiseksi toivottiin, että ohjelmassa olisi joskus myös nelinpeli-luokka tai -luokkia.

Junioriluokkia ei ehdotettu, ja niitähän jo edellä kommentoin. Odotellaan tilannetta, jossa junioreita on enemmän ja seurojen vastuuhenkilöt ilmoittavat juniorit kilpailuun.

Tuo M-1600-ehdotus pitää ottaa harkintaan. Ilman asian pohtimista en osaa sanoa, onko se mahdollista.  Ohjelman rakentaminenhan lähtee siitä, että alimmat luokat eli M-700 ja M-800 ovat heti aamulla klo 09:00.

Nelinpelit ovat siitä haasteellisia, että muita luokkia ei oikein voi järjestää samaan aikaan. Siksi nelinpelit aikanaan ohjelmasta putosivatkin pois. Nelinpelinhän pitää olla sellainen, että se kiinnostaa suurta osaa pelaajia, jotta saadaan sali lähes  täyteen nelimpelaajia. Perinteinen BC-nelinpeli-malli on tylsä. Siis sellainen, että annetaan parin pelaajjien maksimirating. Esimerkiksi MN-1800 olisi tylsä, koska 1800+1800-parit olisivat niin vahvoja, että luokka ei muita niin kiinnostaisi. Siksi onkin parempi tehdä nelinpeliluokka, jossa pelaajien ratingpisteiden summalle annetaan suurin sallittu arvo. Esim. MN-3200-luokkaan voisi osallistua pari, jonka pelaajien ratingfit olisivat 1600+1600. Tai 2000+1200. Tai 2200+1000. Katsotaan, onko nelinpeli mahdollinen!

Lopuksi

Olipa taas mukavat ja lämminhenkiset kilpailut. Kiitos kaikille siitä! ☺️ Paljon tuli jo kyselyitä Starin seuraavista kilpailuista. Nehän ovat Kevään startti 14.01. – 15.01. Kilpailukutsu tulee kohta puoliin. Ei siis STARNUARY. 😄

MK

Miesten kaksinpelissä ei ollut kauheaa määrää mutta 10 kuitenkin pelaajaa. Heistä neljän rating oli yli 2000. Pelaajat jaettiin kahteen viiden pelaajan pooliin.

A-poolissa luokan ykkössijoitettu Toni Pitkänen (2069) koki kovia. Hän hävisi ensin Joonatan Khosraville (1946) suoraan 0-3. Kun sen jälkeen Juho Kahlos voitti Khosravin vaikka Khosravi oli 2-0.eräjohdossa, Pitkänen oli pakkovoiton edessä viimeisessä ottelussaan Kahlosta (2022) vastaan. Hyvin hän taistelikin ja meni 2-1-eräjohtoon. Mutta sitten 9-11, 8-11.  Pitkänen jäi pooliin.

B-poolissa luokan kakkossijoitettu Leonid Pullinen voitti kaikki neljä otteluaan. Jouko Mikkolan kanssa hän oli kuitenkin uskomattomissa vaikeuksissa. Mikkola johti jo erin 2-1 ja viideskin oli tiukka; 11-9. Meelis Kärner piti poolin kakkossijoitettuna kakkospaikkana, vaikka Elmo Räsänen johtikin 2-1. Poolin pääottelu taisi olla 70-lukulaisten raivoisa kohtaaminen. Vesa Lappi (1746) voitti hurjassa ottelussa Jouko Mikkolan (1895) viidennessä 12-10.

Kahlos ja Pullinen selvisivät semifinaaleistaan aika vaivattomasti.  Mutta finaali oli kovaa vääntöä. Pullinen meni 2-0-eräjohtoon, ja peli vaikutti ratkenneelta. Kahlos oli kuitenkin toista mieltä. ja ottelun kulku muuttui täydellisesti: 11-6, 11-7, 11-2 ja Kahlos MK-voittajaksi 3-2!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Leonid Pullinen (TIP-70), luokkavoittaja Juho Kahlos (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Joonatan Khosravi (Pars) ja Meelis Kärner (PT Espoo).

NK

Naisten kaksinpeli ajautui vaikeuksin, kun naiset olivat Virossa. Mutta kyllähän Starin kilpailuissa pelataan NK samoin palkinnoin kuin MK:ssa jos suinkin mahdollista! Niinpä mukaan saatiin neljä pelaajaa, jotka selvittivät voittajan yhdellä poolilla.

Ekaterina Ustiukhina oli ylivoimainen ja voitti kaikki ottelunsa 3-0. Poolin ainoa tiukempi ottelu oli Katrin Looken voitto Jaimielee Enriquezista (11,-6,6,12).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Katrin Looke (PT Espoo), luokkavoittaja Ekaterina Ustiukhina (PT Espoo), kolmanneksi sijoittunut Daria Kriukova (PT Espoo) ja neljänneksi sijoittunut mutta myös kolmas palkinto Jaimielee Enriquez (TIP-70).

M-2100

Monien vaiheiden jälkeen luokassa oli 13 pelaajaa. Kolme kolmen ja yksi neljän pooli. Viiden poolia (4+4+5) ei uskaltanut edes ajatella, koska seuraavassa klo 13:n ryhmässä ei ollut vapaita pöytiä.

Poolien ainoa yllätys nähtiin A-poolissa, jossa Hannu Tolvanen (1629) voitti Ari Saapungin (1722) 3-2 ja otti poolin toisen jatkopaikan.

Jatkokaaviossa koettiinkin kaksi isohkoa yllätystä. Aleksi Ikola (1766) voitti Joonatan Khosravin (1946) 3-2 ja meni semifinaaleihin. Khosravilla oli 2-1-eräjohto, mutta Ikola huristeli ohi. Toinen yllätys oli Jimi Koivumäen (1705) voitto Toni Ruokasesta (1866). Erät 3-2. Ruokasen nostoista on vaikea lyödä läpi, joten siksikin hyvä suoritus Koivumäeltä. Siinä kun on merkitystä pituudella aika lailla.

Semifinaaleissa ei yllätyksiä koettu. Kärkisijoitetut Leonid Pullinen ja Juho Kahlos menivät finaaliin, missä kakkossijoitettu Kahlos voitti 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Leonid Pullinen (TIP-70), luokkavoittaja Juho Kahlos (TIP-70), kolmanneksi tulleet Jimi Koivumäki (TIP-70) ja Aleksi Ikola (KoKu).

M-1900

Pelaajia oli sopivasti 12, joten kolme neljän poolia.

Yhdessäkään poolissa ei menty sijoitusten mukaan. A-poolissa Ibrahim Sen (1658) pudotti Jimi Koivumäen (1705) jatkosta. Koivumäki johti 2-1 ja neljäs 11-13. B-poolissa kolme parasta pelasivat ristiin, mutta ainoa yllätys oli Joonas Kokon (1603) voitto Sergey Moisseevista (1789). Kakkossijoitettu Naser Mariwan putosi jatkosta eräsuhteilla. Koska ratingpisteet olivat melkein samat, Vesa Lapin (1746) nousu C-poolin ykköseksi ei ollut kummoinenkaan yllätys, kun hän voitti Aleksi Ikolan (1766).

Jatkokaaviossa nähtiin iso yllätys toisessa semifinaalissa, missä Aleksi Ikola pudotti ykkössijoitetun Jouko Mikkolan (1895) 3-1. Finaalissa Serget Moisseev ei antanut Ikolan yllättää ja vei ykköspalkinnon 3-0-voitollaan.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aleksi Ikola (KoKu), luokkavoittaja Sergey Moisseev (HIK Pingis), kolmanneksi sijoittuneet Jouko Mikkola (PT-Helsinki) ja Vesa Lappi (Wega).

M-1800

Tämä luokka oli kisojen suurin luokka 22 osallistujallaan.  Kuusi poolia.

Niin paljon yllätyksiä nähtiin pooleissa, että niitä on vaikea luetella:

A-poolissa Joonas Kokko (1603) voitti vahvassa kunnossa olevan Hannu Tolvasen (1629) viidennessä 12-10 ja meni poolista toisena jatkoon.

B-poolissa Måns Paul (1420) pelasi vahvasti. Hän voitti Jose Ramosin (1535) ja Petri Kantosen (1637). Hän piti myös poolin voittanutta Jimik Koivumäkeä (1705) tiukoilla johtaen erin 2-1 ja häviten neljännen 10-12.

E-poolissa Ibrahim Sen (1658) nappasi ykköspaikan voittamalla Heikki Kettusen (1670).

F-poolissa Aaro Mäkelä (1476) nousi komeasti poolikakkoseksi voittamalla Toivo Ridalin (1477) ja Miika Berghällin (1664).

Jatkokaaviossa  pooliykköset hävisivät vain toisilleen. Kaksi yllätystä koettiin. Ibrahim Sen voitti kvartassa Jimi Koivumäen. Finaalissa Vesa Lappi (1746) voitti Aleksi Ikolan (1766).  Ikolan ja Ari Saapungin semiottelu oli aikamoista taistelua: 10,-10,12,-3,10.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aleksi Ikola (KoKu), luokkavoittaja Vesa Lappi (Wega) ja kolmanneksi sijoittunut Ari Saapunki (PT-2000).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Ibrahim Sen (MBF) sai palkintonsa jo aiemmin.

M-1600

Illaksi tuli pelaamaan vain 10 pelaajaa. Poolit 5+6.

A-poolissa viidenneksi sijoitettu Otto Suokas (1380) nousi jopa pooliykköseksi. Tosin hän hävisi Kari Kekäläiselle (viides 11-13), mutta voitto toisesta kolmen voiton pelaajasta eli Kai Hartzelista takasi ykköspaikan. Poolissa pelattiin peräti kuusi viisieräistä ottelua! Teki höpöä aikataululle. 😬

Suokaksen yllätysvoitot: Hartzell (1566), Esa Ahde (1422) ja Toivo Ridal (1477). Lisäksi Ahde voitti Kekäläisen (1533).

Aaro Mäkelä (1476) jyräsi B-lohkossa pooliykköseksi voittamalla Timo Akkasen (1542) ja Tapio Passisen (1551).

Lauantaina iltamyöhään pelatut semifinaalit olivat luonnollisesti viisieräisiä. Passinen voitti Suokkaan ja Mäkelä jatkoi yllätyksiään ja voitti Hartzelin.  2-0-keula ja tietysti viidenteen! Ei muuten, mutta sali menee kiinni klo 22.00. 😄 Onneksi Tapio Passinen teki finaalissa kaikkensa, ettei mene viidenteen erään. Ensimmäinen erä oli vastaavasti melkein kaksi erää: 17-15. Passinen voitti 3-1, vaikka neljäs erä oli kriittinen. Passinen  voitti sen vain 11-9. Mutta näin kisat päättyivät klo 21:59! Me kiitämme, Tapio! 🙏

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aaro Mäkelä (PT Espoo), luokkavoittaja Tapio Passinen (PTS Sherwood) ja kolmanneksi sijoittunut Kai Hartzell (Wega).

Otto Suokas (PT Espoo) sai kolmannen palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1500

Viime hetken poisjäännin jälkeen tässä luokassa oli 12 pelaajaa. Koska poisjäänti ilmeni kesken poolien, poolien koot jäivät epätasapainoisiksi: 4+3+5. Pitäisi aina ilmoittaa poisjäänneistä!

Aika näyttää, kuinka suuri yllätys oli, että John-Axel Stråhlman (1373) voitti A-poolin finaalissa Volodymyr Lutsenkon (1500) 3-0 ja otti pooliykkösen paikan.

C-poolissa poolin ykkössijoitettu Jari Penttinen vajosi lopulta viidenneksi, koska rating oli kai perua 10 vuoden takaa eikä vastannut nykytilannetta. Tervetuloa takaisin! Niinpä kakkos- ja kolmossijoitetut Otto Suokas ja Börje Ström veivät jatkopaikat. Juha Arvola (950) nappasi kolmospaikan voittamalla Katrin Looken (1197) 3-2.

Pate Ikola (1328) oli hävinnyt Esa Ahteelle (1422) poolissa, mutta finaalissa oli hänen vuoronsa voittaa.  Ahde kaatui 3-2,  vaikka Ahde johti erin 2-1. Viides tietysti 11-9. Ikola voitti semifinaalissa Stråhlmanin 3-2 – oltuaan tietysti 1-2-häviöllä – mikä oli pieni ratingyllätys.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Esa Ahde (PT Espoo), luokkavoittaja Pate Ikola (KoKu), kolmanneksi tulleet Volodymyr Lutsenko (KoKu) ja John-Axel Stråhlman (MBF).

M-1400

Pelaajia oli mukavat 14, joten pelattiin pooleilla 4+5+5.

Suurinta draamaa nähtiin B-poolissa, jossa Börje Ström, Ilari Sell ja Pauli Hellberg pelasivat keskenään ristiin ja keskinäiset erät olivat kaikilla 5-5. Mentiin pistelaskentaan, jossa Strömin (92-88) pistesuhde oli 1,045 ja Sellin (94-90) 1,044. Yhden tuhannesosan erolla Ström poolikakkosena jatkoon! Sellin olisi täytynyt voittaa yksi piste enemmän tai hävitä yksi vähemmän otteluissaan Strömiä ja Hellbergiä vastaan. Myös Hellberg (1119) jäi rannalle vaikka voitti Strömin (1280). John-Axel Stråhlman oli poolin selvä ykkönen puhtaalla pelillään.

C-poolin ykkössijoitettu Pate Ikola jäi neljänneksi yhdellä voitolla. Markku Hauhia pelasi puhtaan pelin ja Lena Sellberg meni toisena jatkoon.

A-poolin voittaja Otto Suokas ei ollut hävinnyt erääkään poolissaan eikä hän hävinnyt erää myöskään jatkokaaviossa. Myös Stråhlman kaatui finaalissa 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut John-Axel Stråhlman (MBF), luokkavoittaja Otto Suokas (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Börje Ström (KoKuj) ja Markku Hauhia (Pa-Po).

M-1350

Ei yhtään viime hetken poisjääntiä, joten tasasuuruiset poolit 5+5.

A-pöoolissa mentiin kiltisti sijoitusten mukaan. Ottelujärjestyksessä vasemmanpuoleiselle aina kolme erää. Siten jatkoon Pate Ikola ja Christoffer Pörn. B-poolissa Jouni Pajunen (1188) yllätti ja voitti sekä Börje Strömin (1280) että Markku Hauhian (1307)  ja nousi kolmannelta sijalta pooliykköseksi. Hauhia kakkosena jatkoon.

Semifinaalit olivat pitkiä. Hauhia voitti Ikolan viidennessä 12-10. Pörn Pajusen sentään 3-1. Finaalikin oli vain neljäeräinen mutta neljäs erä Pörnille 15-13.

Luokassa oli mukana vain kaksi junioria.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Hauhia (Pa-Po), luokkavoittaja Christoffer Pörn (KoKu) ja kolmanneksi sijoittunut Pate Ikola (KoKu).

Jouni Pajunen (PT-2000) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1300

Mukana 14 pelaajaa, joten poolit 4+5+5.

A-poolissa kakkossijoitettu Ilari Sell (1200) voitti myös Börje Strömin (1280) ja otti pooliykkösen paikan. Muut kolme pelasivat ristiin ja Timo Averjanov otti poolikakkosen paikan eräsuhteella 1,33. Tasavoittoihin päädyttiin, kun Ström hävisi seurakaverilleen Juha Arvolalle (956).

B-poolissa jatkoon menivät kakkos- ja nelossijoitetut Jouni Pajunen (1188) ja Jaimielee Enriquez (969). Kumpikin voitti ykkössijoitetun Lena Sellbergin (1220). Enriquez voitti myös Rasmus Volotisen (1159). Pajunen hävisi Volotiselle, mutta voitti Enriquezin hurjassa kamppailussa 3-2, jossa toinen erä päättyi 22-20 Pajuselle!

C-poolissa lähes saman ratingin Pörn ja Ustiukhina vaihtoivat paikkaa.

Valitettavasti Pörn joutui antamaan jatkokaaviossa wo:n Enriquezille juna-aikataulujen vuoksi.  Timo Averjanov taisteli hurjasti ja meni semifinaaleihin voittamalla C-poolin ykkösen Ustiukhinan 3-2 oltuaan häviöllä erin 0-2: -7,-10,8,13,10.

Ilari Sell selvitti semifinaalissa Enriquezin 3-0, mutta Jouni Pajusen ja Averjanovin semifinaali meni viidennen loppupalloille asti. 11-9 Pajuselle.

Finaali meni viidenteen Sellin johdettua jo erin 2-0. Mutta hän otti sitten taas viidennen 11-3.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jouni Pajunen (PT-2000), luokkavoittaja Ilari Sell (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Timo Averjanov (TIP-70).

Jaimielee Enriquez (tip-70) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1200

Vain kuusi pelaajaa oli poisjääntien jälkeen mukana. Niinpä pelattin yksi kuuden pelaajan pooli.

Ykkössijoitettu Sami Koivumäki oli selvästi paras. Hän hävisi vain yhden erän. Toiseksi sijoittunut Mats Hollmerus (1072) sen sijaan hävisi Koivumäen lisäksi myös Mika Mäkelälle (914).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mats Hollmerus (BF-78), luokkavoittaja Sami Koivumäki (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Max Koso (Smash) ja Mika Mäkelä (PT Espoo).

M-1100

1100-luokan voitosta lähti kisaamaan kahdeksan pelaajaa. Kaksi neljän poolia siis.

A-poolissa Emil Arvola (892) pelasi vahvasti ja voitti kaksi ylempänä ratingilla ollutta. Näin poolin ykköspaikka hänelle. Ensin kaatui Arto Koponen (1053) ja sitten Jaimielee Enriquez (892). Jälkimmäinen voitto osoittautui kovaksi saavutukseksi.

B-poolissa Hannu Grönlund (854) pudotti pitkässä (-10, 13, -8, 10, 8) ottelussa Jukka Filenin (1022) poolikakkoseksi.

Filen pelasi viisieräisen myös semifinaalissa, missä hän voitti Emil Arvolan. Arvola taisi olla vähän ohhoillaan Filenin filenmäisen pelin vuoksi. Toisessa semifinaalissa Enriquezilla ei ollut vaikeuksia Grönlundin kanssa: 3-0.

Finaalissa Enriquez kuittasi Filenin sensaatiovoiton STARVEMBERin M-1000-luokan finaalissa, jossa Filen voitti Enriquezin 3-2. Nyt Enriquez nuiji selvän 3-1-voiton.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jukka Filen (Häki), luokkavoittaja Jaimielee Enriquez (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Emil Arvola (KoKu) ja Hannu Grönlund (Atlas).

M-1000

Tämä oli hieno luokka. 16 pelaajaa neljässä poolissa. Heistä puolet junioreita.

A-poolin jännin ottelu oli poolivoittaja Mirko Paloniemen nousu 0-2-erätappiotilanteesta 3-2-voittoon Iina Hietalahdesta.

B-poolissa oli kaksi jännittävää peliä. Niko Lehtosaari nousi poolikakkoseksi voittamalla Jorma Ollikaisen 3-2 (viides 11-9). Juuso Anttila ei mennyt jatkoon mutta osoitti lujahermoisuutensa jatkopalloilla. Hänen voittamansa erät Ollikaista vastaan: 14-12, 13-11, 12-10. Tea Stråhlman poolivoittoon ilman erätappioita.

C-poolissa jokainen sai erän Jaimielee Enriquezilta ja Mika Mäkelä jopa 10 neljännessä erässä. Niinpä Mäkelä meni jatkoon poolikakkosena. Maaottelumiesten välisessä ottelussa Janne Hassinen voitti Aku Kauran 3-1.

D-poolissa kauniilla tekniikalla pelaava Emil Arvola nousi pooliykköseksi, kun Ann-Cathrine Stråhlman kaatui 3-2 (viides tietysti 11-9).

Kahdelle pooliykköselle kävi huonosti kvartoissa. Mirko Paloniemi hävisi Ann-Cathrine Stråhlmanille 0-3 ja Jaimielee Enriquez (969) hävisi Niko Lehtosaarelle (818) 1-3. B-poolin ykkönen Tea Stråhlman oli lujilla Mika Mäkelän kanssa mutta viides 12-10 Stråhlmanille.

Stråhlmanit menivät finaaliin, kun Ann-Cathrine voitti Niko Lehtosaaren 3-1 ja Tea voitti Arvolan 3-2. Arvolalla oli 2-1-eräjohto ja viides Tealle 15-13. Tiukkaa siis oli.

Tea voitti siskosten välisen finaalin kuuluisalla lukusarjalla 6,6,6.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi tulleet Emil Arvola (KoKu) ja Niko Lehtosaari (TIP-70), toiseksi sijoittunut Ann-Cathrine Stråhlman (PT Espoo) ja luokkavoittaja Tea Stråhlman (PT Espoo).

Kiitos kuvasta: Juha Arvola

M-900

15 osallistujaa joten kolme viiden pelaajan poolia.

B-poolissa ykkönen ja kakkonen vaihtoivat paikkaa, kun Niko Lehtosaari (818) voitti Emil Arvolan (892). Arvola johti erin 2-1, mutta Lehtosaari voitti viidennen 12-10.

C-poolissa Joel Koivumäki piti ykköspaikkansa, vaikka tiukkaa teki kakkossijoitetun Raimo Jokitulpon kanssa (viides 12-10). Jokitulppo ei päässyt jatkoon, koska hävisi myös Petteri Kauppalalle. Jokitulpolla 2-1-eräjohto mutta viides 14-12 Kauppalalle.

Ennen semifinaaleja pelattiin kaksi kvarttaa, Niissä A-poolin kakkonen Sam Londen voitti C-poolin ykkösen Joel Koivumäen 3-1. Myös C-poolin kakkosen Petteri Kauppalan tie päättyi, kun hän hävisi B-poolin kakkoselle Emil Arvolalle 1-3.

Valitettavasti Arvola joutui antamaan semifinaalissa WO:n A-poolin ykköselle Roman Tamilinille. Olisi ollut mielenkiintoinen ottelu! Lehtosaari voitti omassa semifinaalissaan Londenin 3-1. Tamilin vei sitten ykköspokaalin yllättävän selvällä 3-0-voitolla Lehtosaaresta.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Niko Lehtosaari (TIP-70), luokkavoittaja Roman Tamilin (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Sam Londen (MBF). Toinen kolmanneksi sijoittunut Emil Arvola (KoKu) joutui kiirehtimään junaan ennen palkintojenjakoa eikä valokuvaakaan ehditty ottaa. Mutta onhan hän mukana muissa kuvissa.

M-800

Tähän tasaiseen luokkaan lähti 15 pelaajaa, joista kahdeksan oli junioreita. Viiden pooleja ei pystynyt järjestämään aikataulullisista syistä, joten pelattiin 3+4+4+4-pooleilla. Jatkoon pääsi kuitenkin jokaisesta luokasta kolme pelaajaa.

Koska pelaajien ratingit pyörivät samoissa lukemissa tietysti, poolien yllätysvoittoja on turha luetella. Se on kuitenkin syytä mainita, että C-poolissa nelossijoitettu Pontus Claesson nousi pooliykköseksi parhaan eräsuhteensa turvin. Hän hävisi ainoastaan poolin ykkössijoitetulle Aku Kauralle. Siinäkin ottelussa hän johti eri 2-0 ja viides erä oli 10-12.

Jatkokaaviossa oli 12 pelaajaa  B-poolin ykkönen Sam Londen pääsi vapaakierroksella kahdeksan parhaan joukkoon, hävisi sitten kvartassa Iina Hietalahdelle kaksi erää, semifinaalissa Jaakko Nissiselle yhden erän eikä hävinnyt finaalissa Pontus Claessonille erääkään vaan voitti 3-0. Claesson ei ollut vastaavasti hävinnyt erääkään ennen finaalia.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pontus Claesson (TIP-70), luokkavoittaja Sam Londen (MBF) ja kolmanneksi sijoittunut Jaakko Nissinen (TIP-70).

Juuso Anttila (PT Espoo) sijoittui myös kolmanneksi mutta oli kahvilassa palkintojenjaon aikaan.

M-700

Alunperin oli tarkoitus olla kaksi viiden pelaajan poolia, mutta viime hetken poisjäännin jälkeen toinen muuttui neljän pelaajan pooliksi. Kolme parasta kummastakin poolista pääsi jatkokaavioon.

Oli todella mukavaa, että luokassa oli mukana myös uusia aikuisharrastajapelaajia, joille tämä luokka myös oli juuri sopiva. Heitäkin tarvitaan paljon lisää!

B-poolin kaksi parasta olivat Lars-Wilmer Stråhlman ja Pontus Claesson. Stråhlman voitti keskinäisen ottelun 3-1. Jatkokaaviossa Claesson oli kuitenkin suvereeni. Kolme ottelua, kolme 3-0-voittoa. Finaali oli B-poolin finaalin uusinta, mutta tällä kertaa Claesson voitti Stråhlmanin.

B-pooli sai itse asiassa kolme pelaajaansa neljän joukkoon, kun B-lohkon kolmospelaaja ja ensimmäistä kilpailuaan pelaava Jussi Patosalmi voitti A-poolin kakkosen eli Tenho Leivon 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lars-Wilmer Stråhlman (PT Espoo), luokkavoittaja Pontus Claesson (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Tomi Juutilainen (PT 75) ja Jussi Patosalmi (PTS Sherwood).

Vastaa