ITTF:n ja ETTU:n kokouksissa

Kansainvälisen Pöytätennisliiton vuosikokous on todella iso tapahtuma. Onhan kyseessä mailman suurin urheilujärjestö, jossa on 227 jäsentä, Ammanissakin kokoustilaa saattoi sanoa melko mahtipontiseksi, kun taustaskriinikin oli leveydeltään hyvinkin 20 metriä.

Ruotsalainen puheenjohtaja Petra Sörling avasi kokouksen monin kohteliaisuuksin mm. järjestäjiä kohtaan. Sitä seurasi joukko paikallisen tason terveisten tuojia. Vähitellen päästiin asiaankin ja aloituksena oli nimenhuuto. Sitten seurasikin pitkähkö tauko, kun internetyhteydet eivät toimineet tai ainakin linjoilla oli runsaasti aliresursointia.

Nimenhuutoa ei milloinkaan vahvistettu, mikä on mielenkiiintoista. Yksikään äänestys ei ollut tiukka, joten ei sillä kauheaa merkitystä ole. Katsotaan sitten aikanaan pöytäkirjasta! Sen kuitenkin tiedämme, että Venäjä sen paremmin kuin Valko-Venäjäkään eivät olleet paikalla vaan kokoustivat etänä. Mitä ilmeisemmin ITTF:n vahvasta suosituksesta.

Kokousrutiinien jälkeen Sörlimg jatkoi kokouksen puheenjohtajana. Edellisen eli Houstonin kokouksen pöytäkirjan hyväksymisestä keskusteltiin, koska ITTF:n qatarilainen varapresidentti ei saanut USA:n viisumia.

Vuoden aikana edesmenneitä muistettiin hiljaisuudella. Qataria kiitettiiin “Lähi-idän kuplakisasta”,  Japania Tokion olympiakisojen järjestelyistä, USA:ta MM-kisajärjestelyistä, Portugalia Nuorten MM-kisoista, Singaporea WTT Cup-finaaleista ja vielä Jordaniaa Summitin järjestelyistä.

Seuraavaksi hyväksyttiin vuosikertomukset ja strateginen suunnitelma. Jälkimmäinen on iso kokonaisuus, joka varsinaisesti vahvistetaan ensi vuoden vastaavassa kokouksessa. Samalla esiteltiin myös uutta “yksikköä”, jonka nimi on ITTF Foundation. Tuloksena on kuulemma parempaa elämää.

Ensimmäinen juttu on se, että kansainvälinen Pöytätennispäivä on vastedes 23.4 eikä 6.4. kuten aikaisemmin. Toinen uudistus on Parkinson- ja Alzheimer-potilaiden MM-kisat Kreikassa marraskuussa. Omassa esityksessään Foundation tuomitsi jyrkästi Venäjän toimet Ukrainassa.

WTT:kin esitteli toimiaan ja on kovin tyytyväinen. Kaikki mailman pöytätennismaat eivät. Ihan huippupelaajat ja -maat lienevät sen toimista kuitenkin iloisia. Seuraavaksi käsiteltiin vuoden 2021 tulot ja menot.  Tulot kasvoivat 20 miljoonaan dollariin, mutta kun kuluja oli 24, tappiota tuli nelisen miljoonaa. Kuluvalle vuodelle on suunniteltu huimaa lähes 100 % kasvua ja noin kolmen miljoonan postiivista tulosta. Seuraavien vuosien kasvusta povataan vielä isompaa.

Sekä vanhan vuoden menot että kuluvan budjetti ja myös sitä pitemmän ajan suunnitelmat hyväksyttiin ainakin melkein yksimielisesti. Äänestyksen seuraaminen oli jossain määrin hankalaa, kun sali äänesti kättä nostamalla ja iso osa kokousdelegaateista virtuaalisesti. Vielä ennen lounasta hyväksyttiin vastuuhenkilöiden raportit menneestä vuodesta. Niitä riitti…

Lounaan jälkeen jatkettiin maanosapresidenttien raporteilla. Nekin kuitattiin melkein yhdessä hujauksessa, kuten myös eri komiteoiden ja vastuuhenkilöiden vastaavat. Kaikki vastuuvapaudet myönnettiin ainakin lähes yksimielisesti ja järjestön vastuullisuusraportointikin kelpasi kokousväelle hyvin.

Sitten mentiin erilaisiin vuosikokoukselle tehtyihin sääntömuutosehdotuksiin. Ensimmäinen koski laajasti ITTF:n hallinnon (ja Handbookin) kehittämistä ja se hyväksyttiin soraäänittä. Pallosta päätettiin, että se ei enää voi selluloidista tai sisältää sitä, vaan kaikkien pallojen on oltava pelkästään muovisia. Rungostakin puhuttiin, sillä Hong Kong ehdotti, että sen ei enää tarvitsisi olla pääosin puuta. Esitys kuitenkin tyrmättiin selvin numeroin.

Iran ehdotti “keskusteluehdotuksissa” (resolutions) verkkosyötön poistamista (mistä Matti Kolppanen on puhunut jo vuosia), mutta sekään ei saanut kannatusta.

Lähes viimeiseksi edessä oli mielenkiintoinen asia eli vuoden 2025 MM-kisaisäntä. Siitä kisasivat Qatar ja Espanja, tarkemmin Doha ja Alicante. Lopputulos oli, että Doha sai 57 ääntä ja Alicante 39. Kisat siis Qatariin. Suomessa jalkapallon MM:n aikana käytyyn keskusteluun nähden yllättävää, mutta kannattaa muistaa, että näissä asioissa me Pohjoismaat olemme poikkeus suhteessa muun maailman linjaan.

Seuraava AGM on vastaava Summit elokuussa 2023. Paikkaa ei vielä tiedetä. Kun muita asioita ei ollut, siihenpä se kokous sitten loppuikin. Koko lailla kahdeksan tuntia istuttiin.

Vielä on todettava, että kaiken kaikkiaan jo ennen kokousta ITTF:n työpajoissa nousi esiin asioita, joita me emme niin allekirjoita. Puheet kestävästä kehityksestä tai läpinäkyvyydestä eivät vakuuta meitä siinä mielessä, että koemme olevamme näissä asioissa aika paljon pitemmällä. Eivätkä vakuuta linjauksetkaan, joissa ITTF:n toimitusjohtaja lupaa lajin kehittyvän jalkapalloa suuremmaksi. Ei kuulosta kovin realististelta.

Sen sijaan realistista on, että modernissa kansainvälisessä pöytätenniksessä on yksi perussääntö: mitä pienempi pöytätennismaa olet, sitä heikommassa asemassa olet, jatkossakin. Eikä tule olemaan eurooppalaisilla noin yleisemminkään helppoa!

EUROOPAN UNIONIN KOKOUS

Tästä lähtökohdasta olikin hyvä tulla ETTU:n eli Euroopan Pöytätennisunionin ylimääräiseen kokoukseen, vielä samana iltana.

Istuva puheenjohtaja, portugalilainen Pedro Moura avasi kokouksen ja kertoi heti alkuun, että kaikkia asioita ei tällä istunnolla hoideta, vaan hommia jatketaan etänä tammikuussa. Nimenhuuto kertoi, että paikan päällä 26 ja etäyhteyden päässä 14 jäsentä. Meitähän on yhteensä 58, joten 18 jäsentä ei osallistunut lainkaan.

Kun kokousrutiinit olivat ohi, puhuttiin ensi vuoden budjetista. Asioista ETTU:n hallituksessa vastaava englantilainen Sandra Deaton kertoi, että tältä vuodelta tulee aikanaan merkittävä plusmerkkinen tulos. Ensi vuodelle budjetoidaan kokopäivätoiminen puheenjohtaja eli korvaus Mouralle. Hyvin tasan miljoonan euron budjetilla tehdään ensi vuonna vajaan 70 000 euron tappio. Budjetti hyväksyttiin yhtä ääntä vaille yksimielisesti.

Kokous valitsi vielä järjestön tilintarkastajat ja siinäpä se sitten olikin, melko tarkasti kymmenen tunnin kokouspäivä. Järjestön pääsihteeri Richard Scruton halusi vielä kiittää tiimiään kokousjärjestelyistä. Sen jälkeen puheenjohtaja Moura totesi, että tämä on englantilaisen herrasmiehen Scrutonin viimeinen kokous, koska hän siirtyy eläkkeelle vuoden lopussa. Aplodeista ei ollut tulla loppua. Tässä fiilingissä oli hyvä lähteä illalliselle.

Vastaa