Tiedotusterveisiä

Syyskokouksessa valittu liittohallitus kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa tiistaina. Tapaamisen aluksi puheenjohtaja toivotti tervetulleeksi erityisesti hallituksen uuden jäsenen Juha Julmalan.

Kokousrutiinien jälkeen käytiin asiaan ja alku otettiin valiokuntien kuulumisista sekä myös niiden jäsenten nimeämisestä kuluvalle vuodelle. Työvaliokunnassa jatkavat Esko Heikkinen, Sonja Grefberg, Matti Kurvinen ja Mika Räsänen. Vuodenvaihteen ympärillä on puhuttu mm. NETU:sta (josta myöhemmin lisää), raportoinnista OKM:lle, Urheiluopistosäätiön apurahoista (joita saatukin parakisaan 4 000 € ja leiritykseen 1 500 €), hallituksen strategiakokouksesta sekä Finlandia Openista ja Para Finland Openista. Kaikista jälkimmäisistä myöhemmin tekstissä lisää.

Myös sääntö- ja tuomarivaliokunta jatkaa entiselllä kokoonpanollaan, eli puheenjohtajana Kimmo Arenus ja jäseninä Esko Heikkinen, Matti Kolppanen, Joonas Kivimäki ja Asko Rasinen. Kuulumisissa todettiin ITTF:n päätös Ammanin kokouksesta, joka on liiton sivuilla jo tiedotettukin: selluloidipallo ei enää sallittu kilpailutoiminnassa. Tämä päätös tuskin heilauttaa monia.

Huippu-urheiluvaliokunta jatkaa sekin muilta osin entisellään – puheenjohtaja Sonja Grefberg, Pasi Valasti, Mattias Bergkvist, Johanna Kaimio, Esko Heikkinen ja Mika Räsänen – mutta mukaan tulee myös Martti Autio parapingiksen edustajana. Näin parahuippu-urheilu integroidaan paremmin muuhun liiton kärkipelaajien toimintaan, mikä on sekä OK:n että OKM:n toive.

Viime viikolla pelattiin 20 pelaajan maajoukkueleiri ja tällä viikolla jatketaan pienemmällä porukalla. Tapahtumat ovat olleet onnistuneita. Heti vielä tässä kuussa on junioreita kisaamassa Linzissa (Aleksi Räsänen, Maria Girlea ja Leonid Pullinen). Benedek Oláh on menossa Dohaan kahteenkin kisaan ja Marina Donner Ammaniin. Pelaajille on lisäksi tulossa enemmän informointia tulevista tapahtumista, kertoi Sonja.

Seuravaliokunta jatkaa entisessä kokoonopanossaan eli Tero Naumi puheenjohtajana ja Teemu Oinas, Pekka Korva, Henri Pelkonen ja Taneli Keinonen jäseninä. Parhaillaan on menossa leiri menossa Ruskeasuolla. Keväällä on enemmänkin seuraleirejä, joissa on mukana myös ohjaaja-/valmentajakoulutusta. Tanelin kevään ohjelmassa on myös muutama kouluvierailu. Tuulimäessä on naisten leiri 18.-19.2. Sen vetävät Johanna Kaimio ja Taneli.

Jyrki Nummenmaa piipahti kiireiden keskellä kokouksessa todeten, että veteraanivaliokunta jatkaa hänen puheenjohdollaan kokoonpanolla Ildiko Kadar, Vesa Lappi, Tauno Kara ja Kai Merimaa. Tampereen Veteraani-SM (jonka ilmoittautuminen on auki!) on kalenterissa alkuperäisellä paikallaan, mutta kisassa käytössä on kaksi eri hallia. Lisäksi luokat pelataan nyt yhtenä päivänä loppuun, mikä on herättänyt jonkin verran keskustelua siitä huolimatta, että se oli kyselyssä aika monen veteraanipelaajan toivomus.

IT-valiokunnassa jatkavat niin puheenjohtaja Kimmo Pihkala kuin jäsenet Jyrki Nummenmaa, Tomi Nummenmaa kuin Marko Koskinenkin. WebWelhon kehittelyä jatketaan edelleen. Vanhat Pöytätennislehdet ovat nyt liiton sivuilla yhtenäisessä muodossa. Lisäksi on aloitettu yhteistyökeskustelut intialaisen ”tekoaälyfirman” Stupan kanssa Ruotsin ja Norjan mallin mukaisesti. Sillä tiellä ollaan kuitenkin vasta kovin alussa.

Myös kilpailuvaliokunta jatkaa vanhalla kokoonpanolla: Teemu Oinas puheenjohtajana ja jäseninä Jori Haataja, Juha Julmala, Kimmo Pihkala ja Mika Räsänen. Naispelaajia tällä hetkellä varsin vähän eli vain 8,2 prosenttia. Kun junioreitakin on melko niukasti – vain vähän yli 20 prosenttia – on suunniteltava uusia toimenpiteitä ja asetettava uusia tavoitteita. Junioreiden määrä tosin on ehkä jopa hiukan kasvussa, mutta on silti liian pieni.

18-vuotiaiden junioreiden ja Nappulaliigan SM-kisaa on siirretty viikolla eteenpäin EM-karsinnan vuoksi. Sarjaohjelmia tehdään parhaillaan. Kilpailuaktiivisuuskyselyn tulokset on julkaistu, mutta eivät ole juurikaan herättäneet keskustelua. Matka- ja majoituskustannukset ovat suurin este kisoissa käymiselle.

Valmennusvaliokunta jatkaa samalla kokoonpanolla eli Mika Räsänen puheenjohtajana ja jäseninä Esko Heikkinen, Taneli Keinonen, Teemu Oinas, Mika Sorvisto ja Tuomas Perkkiö. Lisäksi aktiivisten seurojen Tapio Passinen ja Mergim Kelmendi on kutsuttu mukaan keskustelufoorumiin. Pajulahden valmennuksen verkkokurssit alkavat olla valmiina, tietoa niistä on juuri tulossa liiton sivuille.

Hannu Sihvo totesi paravaliokunnan puolesta, että MM-kisa sujui hyvin, kun Aino sai hopeaa ja Timo Natunen oli kisassaan viides. Toki tuliaisina oli myös pari koronatartuntaa. Kuluvalla viikolla OK:n maksama leiri Pajulahdessa ja niitä on tulossa lisääkin. Aaro Mäkelä oli ETTU:n leirillä Italiassa ja oli tapahtumaan kovin tyytyväinen.

Jatkossa Juha Julmala on paravaliokunnan uusi puheenjohtaja ja se jatkaa kokoonpanolla Hannu Sihvo, Asko Rasinen, Raimo Nevanen, Petri Mikkonen ja Julius Muinonen keskittyen lähinnä uusien parapelaajien rekrytointiin ja esimerkiksi SM-kisan kehittämiseen. Myös verkkosivujen parantaminen on edelleen tapetilla.

Sonja kertoi vielä kansainvälisissä asioissa, että ETTU julkaisee perjantaina uudet omat rankinglistansa. Lisäksi ETTU on julkaissut oman strategiansa. ITTF:n Ammanin kokouksista on raportoitu liiton verkkosivuilla jo aiemmin.

Pohjoismaiden Unioni eli NETU kerää kuluvan vuoden alusta jäsenmaksuja. Ne kerää SPTL, sillä allekirjoittanut toimii tätä (liitolle tulevaa) ”palkkiota” vastaan vähän kuin NETU:n hallintopäällikkönä. Työstettäviä asioita ovat mm. nettisivut, Superweekin vakiinnuttaminen ja mestaruuskisaformaattien sekä järjestön sääntöjen päivitys. Sonja kertoi vielä, että Asko Rasinen on yksi Norjan veteraani-EM:n apulaisylituomareista.

Taloustilanteesta totesimme, että ainakin jonkin verran yllättäen viime vuodesta tulee miinusta tulee melko paljon, jopa luokkaa 50 000 €. Nyt on laitettava suu säkkiä myöten. Selittäviä tekijöitä tulokselle ovat ainakin se, että Finlandia Open jäi pelaamatta,  ja että vuoden 2021 FO:n tuloksesta jouduttiin palauttamaan OKM:lle reilu 10 000 €. Lisäksi kansainvälisten kisojen kulut ovat nousseet nopeasti. Nyt odottelemme ensin lopullisia tuloslukuja ja OKM:n tukipäätöksi tälle vuodelle. Sen jälkeen katsotaan, kuinka kuluvalle vuodelle hyväksyttyä budjettia arvioidaan uudelleen.

Lisäksi on todettava, että hallituksen työryhmä valmisteli liiton maksujen tarkistamista liittokokousta varten, mutta tämä valmistelutyö enemmän tai vähemmän unohdettiin liittokokousvalmisteluissa, osin toki koronan kurituksesta johtuen. On kohtalaisen varmaa, että asiaan tullaan palaamaan ensi syksynä.

Liittokokous antoi hallitukselle ponnen tarkastella painettavan paperisen lehden jatkamista, sehän maksaa vuositasolla hiukan yli 10 000 €. Hallitus asetti työryhmän pohtimaan asiaa. Siihen kuuluvat Esko Heikkinen, Kimmo Pihkala, Kimmo Arenius, Mika Räsänen, Taneli Keinonen ja Heikki Kiiskinen. Ja se on selvää, että ainakin lehti 2/23 ilmestyy vielä paperisena.

Hallitus päätti myös kokoontua strategiaistuntoon lauantaina 25.2. Strategiaa pohditaan Matti Kurvisen johdolla ja potentiaalisia aiheita ovat ainakin uusien pelaajien ja erityisesti tyttö- ja naispelaajien rekrytointi sekä liiton varainhankinta. Uutena asiana mukaan kutsutaan myös edustajia isoimmista seuroista.

Liittohallitus teki vielä pari muutakin nimeämistä. Pöytätennisrahaston johtokunnassa jatkavat Esko Heikkinen, Mika Räsänen, Matti Kurvinen, Kari Kuusiniemi ja Antti Mäkinen. Liiton 85-vuotisjuhlatoimikuntaan puolestaan kuuluvat Esko Heikkinen, Sonja Grefberg, Tero Naumi ja Mika Räsänen.

Vielä keskusteltiin kansainvälisistä kisoistamme. Finlandia Openista on puhuttu oikeastaan koko vuosi niin WTT:n kuin Vantaan kaupunginkin kanssa, mutta viime vuonna se jäi pitämättä. Neuvottelut tämän vuoden kisastakaan eivät ole oikein edenneet, joten hallitus päätyi siihen, yritämme järjestää Kisakalliossa ”vanhan tyyppisen” (PKO) Finlandia Openin 30.11.-3.12.2023. Kisasta saa uusia Euroopan rankingpisteitä.

ParaFinland Openista Sonjalla, Eskolla ja Mikalla oli aamupäivällä keskustelut Pajulahden kanssa. Kisapäivät ovat 29.9.-1.10.2023 ja paikka joko entinen (palloiluhalli) tai paljon isompi Pajulahtihalli. Jälkimmäinen on hiukan kalliimpi ja parempikin, mutta vaatii jatkuvan kuljetuksen päärakennuksen ja sen välillä. Toki osanottajiakin voi silloin ottaa enemmän. Työvaliokunta sai mandaatin tehdä asiasta päätöksen, kun se on saanut selville kuljetuksesta aiheutuvat kustannukset.

Asioita ja keskustelua oli sen verran, että kokous otti kestääkseen lähes kolme tuntia. Seuraavan kerran hallitus kokoontuu 6. helmikuuta.

Vastaa