Raportti Tupin joulukisailusta

Tupin pöytätennisjaosto piti 3.12.2016 joulukisailun, jossa ajatuksena oli tarjota Turun alueen harrastajapelaajille kilpailu, missä kaikille tulee menestyksestä riippumatta paljon pelejä. Perinteisesti kisat eivät ole vaatineet kummoistakaan suunnittelua, kun on ollut korkeintaan kaksi isoa poolia ja sitten parhaille vielä jatkocup. Tällä kertaa osallistujia tuli yllättäen yli kolmekymmentä, joista moni pelasi useaa luokkaa. Ettei pelejä pelattaisi vielä yölläkin, niin olimme pakotettuja jakamaan poolit pienempiin, mutta jotta kaikille tulisi silti pelejä, niin otimme käyttöön lohdutuspelit jokaiseen luokkaan.

Kisojen aikataulu piti aikalailla suunnitellusti ja viimeinen peli päättyi hiukan ennen klo. 18.00.

Ensimmäinen ryhmä, MN-nelinpeli ja MN-2900 nelinpeli.

Etukäteen miesten nelinpelissä ei pitänyt olla kauheasti jännitettävää, koska erot olivat selvät. Kuitenkin vasta kolmoseksi sijoitetut Kangas/Haverinen onnistuivat kääntämään kolme viiden erän kamppailuaan voitoksi ja kun voittojen joukossa oli myös ykkösparin päänahka, niin sillä onnistuvat nousemaan koko luokan voittoon. Kun puolestaan kakkoseksi sijoitetut Sepamägi /Karhunen onnistuivat kompastumaan heti ekassa ottelussaan Helminen Vesa/Kari Raimo parille, niin he tipahtivat kolmanneksi.

1.Haverinen Matti/Kangas Juha, TRY/PT Kuusisto

2.Penttilä Tero/Penttilä Tomi, Soihtu/NuPi

3.Sepamägi Madis/Karhunen Pekka, TuPy/TuPy

MN-2900 nelipelissä alkupoolien suosikit pitivät pintansa ja etenivät jatkoon. Tosin A-poolissa Lehtonen/Pakarinen pari nappasi ykkösparin paikan jatkokaaviosta voittamalla Kosonen/Tammi parin. Lehtonen/Pakarinen pitivät sitten ykköspaikkansa loppuun saakka, kun onnistuivat yllättämään myös Heljalat loppuottelussa.

1.Lehtonen Joona/Pakarinen Kari, LeVi\LeVi

2.Heljala Anni/Heljala Mika, Por-83/Por-83

3.Jääskä Petri/Kaunonen Vesa, NuPi/NuPi

3.Kosonen Severi/Tammi Ari, Varma/Neste

Toinen ryhmä, M-1550 ja MK.

MK-luokka oli Tupin kisoihin tavanomaista korkeatasoisempi ja oli odotettavissa tiukka kamppailu voitosta. A-poolissa ei Tero Penttilän vetäytymisen jälkeen pitänyt olla paljon esteitä Pekka Karhusen ykköstilalle. Vesa Helminen oli kuitenkin alkupoolissa pysäyttämätön ja voitti kaikki ottelunsa suoraan 3-0. Karhunen kuitenkin kakkoseksi ja viimeinen ylempään jatkocuppiin jatkoonpäässyt oli Matti Haverinen.

B-poolista muodostuikin sitten äärimmäisen tasainen ja kaikki kolme ylempään jatkocuppiin menneistä olivat tasoissa. Eräsuhteilla järjestykseksi muodostui Juha Kangas, Madis Sepamägi ja Tomi Penttilä. Lopulta voittoon nousi Tomi Penttilä, joka tahmean alun jälkeen paransi ottelu ottelulta. Ekalla cup-kierroksella tuli voitto viiden erän jälkeen Pekka Karhusesta. Sitten suora 3-0 voitto Juha Kankaasta, jolle Tomi hävisi vielä alkupoolissa suoraan 3-0. Loppuottelusta vielä voitto Sepamäestä suoraan 3-0 kun alkupoolissa meni vielä täydet viisi erää. Mikäli jatkoon olisi päässyt normaalit kaksi parasta poolista, niin Tomihan olisi jäänyt alkupooliin.

1.Penttilä Tomi, NuPi

2.Sepamägi Madis, TuPy

3.Kangas Juha, PT Kuusisto

3. Helminen Vesa, TuKa

MK-1550 oli kisojen suurin luokka ja ottelut pelattiin kolmessa viiden poolissa.

Alkupooleissa suosikit pitivät aika hyvin pintansa, mutta A poolista Aleksi Laine taisteli itsensä todennäköisyyksien vastaisesti ylempään jatkocuppiin. Myös Lehtosen Joona nappasi jatkocuppiin alkuperäissijoitustaan paremman pelipaikan.

Lehtonen jatkoi yllättyksiään cupissa tiputtamalla ensin Severi Kososen ja pakottamalla kisan voittaneen Mergin Kelmendin ainoana pelaajana viiden erän taistoon. Loppuottelussa Mergin sitten voitti selvähkösti Jari Heikkilän. Voitosta Mergin kuittasi kisojen isoimman palkintopotin 37,50 euroa. Kaikista luokistahan palkintona oli puolet kyseisen luokan osallistumismaksuista.

1.Kelmendi Mergim, TuPy

2.Heikkilä Jari, Visma

3.Lehtonen Joona, LeVi

3.Kari Raimo, Toivottomat

Kolmas ryhmä, M-1350 ja M-1750

M-1750 pelattiin yhdessä isossa poolissa, mikä kutistui viime hetkellä viiden pelaajan pooliksi. Heikkilän Jari sisuuntui M-1550 finaalitappiosta ja voitti luokan menettäen ainoastaan yhden erän. Luokan ykkössijoitettu Kari Pakarinen joutui siten tyytymään kakkossijaan, mutta Lehtonen Joona meinasi kyllä Pakarisen yllättää häviten viidennen erän jatkopalloilla. Kolmoseksi siis Joona.

1.Heikkilä Jari, Visma

2.Pakarinen Kari, LeVi

3.Lehtonen Joona, LeVi

4.Kosonen Severi, Varma

M-1350 piti etukäteen ajatellen olla äärimmäisen tasainen, mutta alkupooleissa ei nähty kuin yksi viiden erän kamppailu ja muuten lähes kaikki ottelut päättyivät 3-0. Tosin A ja B pooleissa kakkoseksi sijoitettu nappasi poolin ykköspaikan. Vaikka viiden erän kamppailuja ei nähtykään, niin muuten C-pooli tarjosi sitä kaivattua tasaisuutta. Poolin kolmella parhaalla oli kaikilla kolme voittoa ja tässä poolissa yllätyksestä vastasi Turo Penttilä, joka nousi etukäteen viimeiseksi sijoitettuna aina toiseksi asti. Yllätyksen pohjusti heti ekassa matsissa poolin ykkössijoitetun Mikko Saarisen kukistaminen. Cupissa Turo jatkoi hyviä pelejään ja ekalla kierroksella tippui äärimmäisen tasaisessa viiden erän taistossa Pertti Ritanummi. Seuraavalla kierroksella Anni Heljala oli kuitenkin liian kova vastus. Loppuottelussa tuli sitten alkupoolin toisinto, jossa Vesa Pöllänen yritti sitä mikä ei onnistunut alkupoolissa, mutta ei kyllä onnistunut loppuottelussakaan ja Anni otti selkeän voiton yhden erän haparoinnin jälkeen. Tupissa on totuttu aika ikämiespainotteisiin pelaajiin ja se yllättää aina kun joukossa on hyvin valmennettu junnu, jolla on tiukka pelisuunnitelma jota noudatetaan. Alusta asti oli nähtävissä, että Anni oli tullut voittamaan tämän luokan ja eikä muilla pelaajilla ollut oikein aseita horjuttaa Annin pallovarmuutta.

1.Heljala Anni, Por-83

2.Pöllänen Vesa, Levi

3.Penttilä Turo, Soihtu

3.Järvi Kalervo, Laiffi

Tässä oli lueteltu vain menestyjät, mutta myös niille jotka jäivät pooleihinsa, oli järjestetty jatkopelit. Tämä järjestely ei myöskään venyttänyt kisoja yhtään, koska myös lohdutusluokat pystyttiin pelaamaan samaan aikaan kuin ylemmät jatkopelit. Kokeilu tuntui sen verran onnistuneelta, että TuPi aikoo jatkaa käytäntöä myös jatkossa.

Vastaa