Tiedotusterveisiä: liittokokous istuttiin maanantaina

Suomen Pöytätennisliiton kevätliittokokous pidettiin maanantaina Sporttitalolla Helsingin Valimotiellä. Kun oli järjestäydytty, paikan päällä ja etäyhteyden päässä oli yhteensä yhdeksän seuraa. Sporttitalolle olivat saapuneet Star (Arto Luukkainen) ja Wega (Pekka Kolppanen), etäedustus oli Kosken Kaiulla (Tero Naumi), OPT-86:lla (Teemu Oinas), PT 75:llä (Jyrki Nummenmaa), PT Espoolla (Kimmo Pihkala) Maratonilla (Jens Weckström), Por-83:lla (Konsta Ojanen) ja TIP-70:llä (Jarmo Siekkinen). Lisäksi Heikki Kiiskinen ja Sonja Grefberg olivat langoilla ja Esko Heikkinen, Mika Räsänen ja Vesa Lappi Sporttitalolla ilman äänioikeutta.

Kolppanen valittiin kokouksen puheenjohtajaksi ja Räsänen sihteeriksi. Luukkainen ja Pihkala saivat pöytäkirjantarkastajan mandaatin. Ja kuten liiton puheenjohtaja avauksessaan mainitsi, kevätkokouksen tärkeimmät asiat ovat toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen kuittaaminen sekä sääntömuutosehdotusten käsittely.

Vuoden 2022 toimintakertomus käsiteltiin toiminnanjohtajan johdolla varsin ripeästi. Valiokuntien puheenjohtajien tekstien pohjalle laadittuun raporttiin oli tullut pari vuosilukukorjausta ja siihen oli lisätty maininnat EU-Erasmus hankkeesta Viron kanssa sekä Suomen Valmentajien ”Valmentaa kuin nainen” -hankkeesta. Nämä siis verrattuna kokoustietojen yhteydessä olleeseen versioon. Lisäksi kertomusta täydennettiin luvulla liiton eri sarjatasoilla pelaavien joukkueiden yhteismäärästä (207). Sen jälkeen se hyväksyttiin yksimielisesti.

Vastaavan vuoden tilinpäätös näytti miinusta noin 32 000 €. Negatiivinen tulos selittyy ainakin sillä, että Finlandia Open jäi kokonaan pitämättä ja että kansainvälisten kisojen kulut ovat nousseet voimakkaasti, vähän myös koronavuosien lisenssialennuksilla (joiden merkitys on kyllä aika pieni). Niiden lisäksi jouduimme palauttamaan OKM:lle ”liian hyvin” menneestä vuoden 2021 Finlandia Openista 10 000 €. Budjetti oli noin -20 000 €, joten etenimme kuitenkin suurin piirtein sen mukaan, lukuun ottamatta FO-palautusta.

Kun tilintarkastaja Stefan Söderbergin lausuntokin oli ns. ”puhdas”, tilinpäätös vahvistettiin ja vastuuvapaudetkin myönnettiin. Kokous totesi kuitenkin, että taloudellisesti negatiivinen kehitystrendi on saatava kääntymään.

Seuraavaksi käsiteltiin pelisääntöjen ja kilpailumääräysten muutoksia. Selluloidipallon poistuminen on jo vanha asia. Sarjaotteluiden (paras 7:stä) ottelupöytäkirjan pelijärjestys muutettiin ”normaaliksi” järjestykseen ABC/XYZ. Kokous totesi myös, että lomakkeen 6. peli, jossa siis voidaan käyttää neljättä pelaajaa, tulkitaan joskus nelinpeliksi. Tätä merkintää pitäisi selkiyttää.

TOP-16 -kisan karsinnan poistaminen oli nopea päätös ja se on jatkossa siis puhdas kutsukilpailu. Hiukan pitempään puhuttiin Veteraanien TOP-8 -säännöistä, jotka oli todettu vanhentuneiksi. Nyt niitä uudistettiin siten, että ”miesveteraanit” korvataan sanalla ”veteraanit”. Aikaisemmin hallitus päätti kisan ikäluokista ja pelijärjestelmästä. Vastedes päättävä elin on veteraanivaliokunta ja puhumme ikäluokkien sijasta vain luokista.

Ennalta annetun agendan ulkopuolelta Porin Konsta Ojanen nosti keskusteluun pelaajien rajaamisen SM-kisoissa. Kokous totesi, että se on nykysääntöjenkin suhteen mahdollista. Asia on vain hyvä tehdä selväksi jo kutsussa, jonka järjestäjä joutuu hyväksyttämään kilpailuvaliokunnassa.   Avaus herätti paljon keskustelua ja periaatteessa ehdotus sai kyllä ymmärrystä. Kyse on siis siitä, että kisajärjestäjä voi tarpeen vaatiessa olla varma siitä, että pöydät riittävät kisan läpivientiin.

Muissa asioissa keskusteltiin vielä tovi siitä, mitä ajatuksia edellisen liittokokouksen hallitukselle ponneksi antama Pöytätennislehden mahdollinen lopettaminen on herättänyt. Palautetta tulikin, monenlaista.

Puheenjohtaja Kolppanen päätti kokouksen 19.30 jälkeen. Puolisentoista tuntia siinä hurahti.

 

Vastaa