STARXMAS 2016 – Raportti

Palkintoneidot itse kuvassa kera Carina Englundin.

Jotenkin oli pelko sydämessä, että STARXMASiin ei tule niin paljon pelaajia, koska joulu oli jo kovin lähellä. Pelko osoittautui kuitenkin vallan vääräksi, koska pelaajiahan tuli ovista ja ikkunoista. Käyttämättä jäivät kokonaan henkilökohtaisen rekrytoinnin tarjoamat mahdollisuudet lisäpelaajien saamiseksi.

Koska kilpailun tarkoituksena on tuottaa ilon aiheita mahdollisimman monelle, luokkia on paljon. Jotkut ovat siitä eri mieltä, minä olen tätä mieltä. Mutta keneltä yleisen sarjan luokkavoittajilta olisi sitten tämä ilo pitänyt ottaa pois lisäämällä luokkien välistä ratingpiste-eroa? Tässä voittajat miesten kaksinpelistä 900-luokkaan:

Jokinen Janne
Söderberg Roger
Penttilä Tomi
Virtanen Jarno
Roosve Sirli
Ridal Toivo
Marjamäki Antti
Vanuy Siang
Peltola Ville
Laine Aleksi
Salmi Timo
Heikkilä Eelis
Penttilä Turo

Minä soin luokkavoiton jokaiselle, koska jokainen sai voittonsa vasta kunnon kamppailun ja monen voiton jälkeen. Yksikään pelaaja ei voittanut kahta luokkaa, joka olisi ollut merkki siitä, että luokkia on liian tiheässä.

Nelinpeleistäkin on ollut puhetta. Se sattuu vain olemaan hyvin suosittu luokka! Nyt 43 pelaajaa halusi pelata sen. Yhdelle ei vaan löytynyt paria (kun ei ehtinyt etsiä). Luokka ei aiheuttanut mahdotonta ongelmaa kisojen vetämiselle, vaan kaikilla pöydillä pelattiin koko ajan.

Ilahduttavaa oli, että peräti 30 seuraa oli edustettuna. Tuli mieleen vanhat hyvät ajat, jolloin aktiivisia seuroja oli paljon ja se näkyi kilpailuiden osallistujalistassa.

Kisojen sosiaalinen tunnelma on erinomainen nykyään. Kaikki ovat mukana tekemässä kisaa. Jokainen (no, paria poikkeusta lukuun ottamatta  ) lähtee ystävällisesti tuomitsemaan jatko-otteluita. Siihen aikaan kun käytössä oli tuomarimaksusysteemi (noin euro/ottelu) ja vapaaehtoiset tuomarit loppuivat, katsomosta ei tahtonut saada tuomitsemaan ketään. Sosiaalinen auttamisen halu puuttui lähes täysin.

Poolit pyörivät hienosti ja henki oli kaikilla tavoin erinomainen. Mitään valitusta kisan pitkästä kestostakaan ei tullut vaikka kestihän se lauantaina pitkään. Vanhoina ”hyvinä” aikoina toimitsijapöydän ääressä olisi ollut koko ajan joku jäkättämässä kuinka hänen pitää saada matsi NYT, koska pitää päästä kotiin. Valitus oli sitä suurempaa mitä lähempänä Ruskeasuota asui. Sinänsä saa kyllä tulla sanomaan, jos omasta mielestä oma ottelu on viipynyt liian pitkään. Joskushan joku jatko-kaavio on vaan päässyt unohtumaan hetkeksi. Tai on tapahtunut joku virhe.

Jotkut kiinnittivät huomiota pokaalien pienuuteen. Pieniähän ne olivatkin ja tarkoituksella! Niiden ideana kun oli korvata mitalit mutta ei toimia suurina palkintoina itsessään. Pokaalien tehtävä oli ainoastaan toimia muistona kisoista ja siksi niihin oli kaiverrettu tarkkaan kaikki tarvittava. Pokaalin lisäksi annettiin tavarapalkinto (suklaata!) , joten ei siis jääty sen pienen pokaalin varaan. Siten ei pidä verrata tilannetta niihin kisoihin, joissa annetaan vain pokaali.

Kaikki palkinnot pitää ostaa ostamalla. Mitään sponsoria ei ole. Niinpä tällä kertaa pidin budjetin kurissa, jotta kisoista jäisi jotain voittoakin. Siksi tavarapalkintojen (91 kpl) arvokin täytyi pitää kurissa. Kisojen järjestäminen vaatii valtavan suuren työpanoksen, joten kyllä siitä pitää jäädä jotain viivan allekin. Joskus tilanne oli eri, mutta nyt päätin, että sellainen hyväntekeväisyystoiminta ei ole enää tarpeen. Kaikki tuotto menee lyhentämättömänä Starin tyttöjoukkueiden hyväksi eli siirtyy suurelta osin muiden seurojen käyttöön osanottomaksujen muodossa!

Starilla on mielestäni Suomen hienoimmat palkintojenjaot vaikka palkintopallia ei olekaan käytössä. Kiitos tästä kuuluu viehättäville palkintoneidoille eli Starin (Viron) tytöille.

Startteja oli 273 mikä merkitsi 40 % kasvua ensimmäiseen STARXMAS-kilpailuun 2015. Ei siis ihme, että olin hieman hämmästynyt – ja ilahtunut tietysti – pelaajamäärästä. Sellaista kerrottiinkin, että tarvetta kisoille oli, koska syksyllä on ollut niin vähän kilpailuja.

Maksamismoraali on aivan toista nykyään kuin pingiksen ”kulta-aikoina”. Silloin maksuja sai periä seuraavan vuoden ja aina jäi jotakin saamatta. Nyt yhtä lukuun ottamatta jokainen on maksanut maksunsa ja se viimeinenkin tulee varmaan kohta.

Myös osallistumismoraali on uskomattoman hyvällä tasolla. Poisjäännit ovat todella vähäisiä ja nekin kerrotaan etukäteen. Yllätyspoisjäännit ovat todella harvinaisia ja niitä ei nyt ollut yhtäkään. Joskus ennen moraali oli tässä suhteessa paljon huterampaa.

Tulokset löytyvät Tapahtumakalenterista kisan kohdalta.

Kuvat ja tarinat löytyvät myös Facebookista (saa lisätä):

https://www.facebook.com/arto.luukkainen.1

M/N10

Kosken Kaiku otti kaksoisvoiton 10-vuotiaissa. Matias Vesalainen (vasemmalla) oli ykkönen ja vieressään oleva Rasmus Vesalainen kakkonen (palkinnoista päätellen nimet näin, mutta kampaukset viittaisivat muuhun?). TuPy:n Eelis Heikkilä (toinen oikealta) oli kolmas ja Turo Penttilä, HIK-Pingis (keskellä) neljäs. Maraton on tulossa taas kuvioihin mukaan uudelle pelaajistolla. Oikeassa laidassa oleva Nuno Marttinen oli viides ja hän osasi pelata jo mukavasti.

M/N12

Aleksi Laine (Por-83) voitti 12-vuotiaat. Aleksi kuvan oikeassa reunassa. Toiseksi tuli KoKa:n Matias Vesalainen (vasemmassa reunassa). Kolmas oli Eelis Heikkilä, TuPy (toinen vasemmalta), neljäs Konsta Kuuri-Riutta, Por-83 (keskellä). Viides oli PT Espoon Matias Ylinen (puuttuu kuvasta) ja kuudes Turo Penttilä, HIK-Pingis (toinen oikealta).

M-900

HIK-Pingiksen Turo Penttilä (toinen vasemmalta) voitti M-900-luokan. Toiseksi tuli TIP-70:n Karl Joesaar (Turon vasemmalla puolella). Oikeassa laidassa oleva Matias Ylinen, PT Espoo, sijoittui kolmanneksi. Neljännen sijan otti Nuno Marttinen, Maraton.

M-1000

M-1000-luokan finaalista löytyi hiven pituuseroa, kun Eelis Heikkilä, TuPy, voitti HäKin Petri Haukan. Eelis toinen oikealta ja Petri kuvan oikeassa reunassa. Eelis voitti hurjassa semifinaalissa Turo Penttilän, HIK-Pingis. Turo kuvan vasemmassa reunassa. Turo johti erin 2-0 ja hävisi kaksi viimeistä erää 14-16 ja 11-13! Raimo Jokitulppo, LPTS, otti toisen kolmannen sijan. Eelis sai finaalissa revanssin, koska hän oli hävinnyt Petrille poolifinaalissa 2-3.

M-1100

Timo Salmi, Atlas, voitti M-1100-luokan. Timo toinen vasemmalta. Timo voitti finaalissa saman seuran Martti Kankaan 3-0. Martti vasemmalla. Kolmannet palkinnot menivät nuoremman ikäpolven edustajille. M-1000-luokan voittaja Eelis Heikkilä, TuPy, oli nyt kolmas HIK-Pingiksen Joona Räsäsen kanssa. Eelis toinen oikealta vieressään Joona.

M-1200

Aleksi Laine, Por-83, oli kisojen kaksoisvoittaja, kun hän voitti 12-vuotiaiden lisäksi M-1200-luokan josta kuva. Aleksi keskellä. Oikealla oleva Staran Timo Akkanen hävisi Aleksille finaalissa 1-3. Daniel Tran, TIP-70, oli kolmas. Toinen kolmonen oli PT Espoon Pertti Kainulainen, mutta hän oli lähtenyt paikalta ennen palkintojenjakoa ja valokuvan ottoa.

M-1300

M-1300-luokan voitti PT Espoon Ville Peltola (keskellä) raskaan semifinaalin ja finaalin jälkeen. Finaalissa kaatui Staran Timo Akkanen (oikealla). 81-vuotias Paavo Hänninen. Por-83, johti Villeä semifinaalissa erin 2-1 ja hävisi viidennen 9-11. Toinen kolmonen oli KoKa:n Rasmus Vesalainen, josta erillinen kuva.

KoKa:n Rasmus Vesalainen sijoittui M-1300-luokassa kolmanneksi. Hän joutui ottamaan palkintonsa ennen varsinaista palkintojenjakoa, joten tässä hänen kuvansa erikseen:

M-1400

M-1400-luokan voitti TIP-70:n Siang Van Uy (toinen vasemmalta). Toiseksi tuli saman seuran Arttu Pöri, joka johti finaalia erin 2-1 ja viides päättyi 12-10 Siangille. Jännittävä finaali siis! Arttu kuvan vasemmassa reunassa. Kolmansiksi sijoittuivat Siangista oikealle Por-83:n Aleksi Laine ja Staran Hannu Tolvanen. Siang selvitti muuten poolifinaalinkin tiukkojen vaiheiden jälkeen itselleen, kun Ville Rantanen kaatui viidennessä 14-12.

M-1500

Antti Marjamäki (PT 75, toinen vasemmalta) voitti M-1500-luokan. Hän voitti finaalissa Por-83:n Anni Heljalan. Kolmanneksi tulivat kuvassa Antin oikealla puolella oleva Wegan Kai Hartzell ja Arttu Pöri, TIP-70.

M-1600

Kuvan keskellä oleva Toivo Ridal, Atlas, voitti M-1600-luokan. Toiseksi tuli UU:n Sauli Wagner (vasemmalla). Oikealla oleva PT 75:n Antti Marjamäki tuli kolmanneksi. Hän voitti kvartassa ykkössijoitetun TIP-70:n Arttu Pörin, joka pudotti poolissa luokan ykkössijoitetun Jarmo Pautamon poolikakkoseksi ja aiheutti näin hieman hämminkiä kaavioon. Jarmo Pautamo pelasi kuitenkin itsensä kolmanneksi Sauli Wagnerin puolelta voittamalla 16:n joukossa Atlaksen Pekka Häiväläisen, joka oli luokan kolmossijoitettu. Sauli itse yllätti kvartassa kakkossijoitetun Nu-Se:n Juhani Luttusen.

PT 75:n Jarmo Pautamo haki kolmannen palkintonsa ennen palkintojenjakoa:

M-1700

M-1700-luokassa käytiin monta kiihkeää kamppailua ennen kuin voittajaksi selviytyi Sirli Roosve, Star (toinen vasemmalta). Sirli voitti kuvan vasemmassa reunassa olevan TIP-70:n Ari-Pekka Sirenin finaalissa 3-1. Sirli voitti semifinaalissa Joonas Kylliön, TIP-70. Ari-Pekka oli vaikeuksissa omassa semifinaalissaan Starin Annigrete Suimetsia vastaan, jonka hän voitti 3-2.  Annigrete ja Joonas kuvassa tietysti. Vielä suuremmissa vaikeuksissa hän oli kvartassa, jossa hän voitti Starin Hille Millertin 3-2 ja taisi olla erätilanteessa 2-1 Hillen hyväksi tappiolla neljättä 8-10. Mikäli sitten oikein ottelun tapahtumia ehdin vilkaista.

M-1800

Jarno Virtanen (oikealla) voitti kisojen suurimman luokan eli muutaman poisjäännin tai peruutuksen jälkeenkin 33 pelaajan M-1800-luokan. Jarnon seura on nykyisin PT 75, mutta hänen edellisen inkarnaationsa aikanahan se oli TIP-70. Jarno voitti finaalissa vieressään olevan seurakaverinsa RafailPotiriksen. Kolmansiksi tulivat HP:n Luka Penttinen ja KoKa:n Esa Kanasuo. He olivat saaneet palkintonsa jo aiemmin. Laitetaan heidän kuvansa erikseen. Esa tuhosi Starin tytöt voittamalla 16:n joukossa Hille Millertin, joka johti 2-1 ja varmaan myös kahta viimeistä erää, jotka Esa voitti 11-8, 12-10. Kahdeksan joukossa Esa voitti Sirli Roosven, joka samoin johti 2-1 ja johti neljättä, mutta hävisi kaksi viimeistä erää 9-11, 8-11. Illallisen aikana Esa-taktiikasta puhuttiin vakavaan sävyyn.

Luka Penttinen sijoittui kolmanneksi. Hän hävisi semifinaalin Jarno Virtaselle 1-3.

Esa Kanasuo otti toisen kolmannen palkinnon. Ottelun Kanasuo – Roosve pisteet ovat menneet semifinaalin Kanasuo – Potiris pisteiksi, Täytyy korjata myöhemmin!

M-1900

Tämä luokka yhdistettiin M-2100-luokkaan, joten raportti sen yhteydessä.

M-2000

HIK-Pingiksen Tomi Penttilä (keskellä) voitti M-2000-luokan. Toiseksi tuli Sami Järvinen, MPS (vasemmalla). M-1800-luokan voittaja Jarno Virtanen sijoittui tässä luokassa kolmanneksi. Toinen kolmonen oli BK:n Aki Puustjärvi, josta erillinen valokuva. Luokassa oli mukavat 27 osallistujaa.

Aki Puustjärvi, BK, sai kolmannen palkintonsa ennen varsinaista palkintojenjakoa:

M-2100

Sunnuntain luokat M-1900 ja M-2100 yhdistettiin M-2100-luokaksi. Komeasta luokkanimestä huolimatta korkein rating oli vain 1977. Yhdistetyn luokan voitti BF-78:n Roger Söderberg (toinen vasemmalta). Toiseksi tuli HIK-Pingiksen Elmo Räsänen (vasemmalla). Kolmanneksi tulivat Aleksi Räsänen, PT Espoo (toinen oikealta) ja Viatcheslav Abramov, Spinni. Elmo johti finaalia jo erin 2-0, mutta Roger kiri voittoon 3-2.

MK

Janne Jokinen, PT 75, voitti miesten kaksinpelin. Janne toinen oikealta. Toiseksi tuli Tomi Penttilä, HIK-Pingis (oikealla). Kolmanneksi tuli Sami Järvinen, MPS (toinen vasemmalta). Neljänneksi tuli Sam Khosravi, KoKa. Luokassa oli tällä kertaa vain viisi pelaajaa, jotka pelasivat luokan yhtenä poolina. Viides pelaaja oli Aleksi Räsänen, PT Espoo.

NK

Naisten kaksinpeli pelattiin erikoissysteemillä, koska mukaan tuli vain ParPi:n Carina Englund Starin tyttöjen lisäksi. Starin tytöt saavat pelata ihan tarpeeksi toisiaan vastaan treeneissään Nõmmessa. Niinpä tehtiin niin, että Carina pelasi kaikkia muita vastaan, ja järjestys ratkaistiin näiden pelien tulosten avulla. Kuvassa vasemmalta lukien kakkonen Sirli Jaanimägi, voittaja  Annigrete Suimets, kolmonen Sirli Roosve, nelonen Carina Engund ja viitonen Hille Millert.

Nelinpeli-rating 1

Nelinpeli-rating 1 -luokassa pelasi kahdeksan parasta paria. Yhteisratingit olivat väliltä 3138-3561. Site parien pelaajien ratingit olivat keskimäärin 1569-1780. Parit jaettiin kahteen neljän parin pooliin, joiden voittajat pelasivat suoran finaalin. Luokan voitti pari Tomi Penttilä/Ville Merimaa, HIK-Pingis/LPTS (toinen pari vasemmalta). Finaalissa he kaatoivat 3-2 parin Eero Nordlng/Ari-Pekka Siren, TIP-70 (vasemmalla). Kolmannet palkinnot menivät poolikakkosille: Jarmo Pautamo/Jarno Virtanen, PT 75 (voittajien oikealla puolella) ja Petri Kantonen/Stefan Nordin, Atlas. Nordling/Siren voittivat Kantonen/Nordinin poolifinaalissa vasta kovan taistelun jälkeen. VIides erä 12-10!

Nelinpeli-rating 2

Nelinpeli-rating 2 -luokassa pelasi kahdeksan seuraavaksi parasta paria ykkösluokan jälkeen. Yhteisratingit olivat väliltä 2648-3064. Siten parien pelaajien ratingit olivat keskimäärin 1324-1532. Parit jaettiin kahteen neljän parin pooliin, joiden voittajat pelasivat suoran finaalin. Luokan voitti pari Pekka Häiväläinen/Jorma Kuljnlahti, Atlas (oikeassa reunassa). Finaalissa he kaatoivat 3-0 parin Joni Rahikainen/Sami Järvinen, PT Espoo/MPS (toinen pari oikealta). Kolmannet palkinnot menivät poolikakkosille: (vasemmalta) Markku Hauhia/Mika Hauhia, Pa-Po, ja Matias Mattila/Juuso Taavela, Por-83.

Nelinpeli-rating 3

Nelinpeli-rating 3-luokassa pelasivat ne viisi paria, jotka eivät mahtuneet 16 parhaan joukkoon ratingissa. Yhteisratingit olivat välillä 2427-2542. Siten pelaajien ratingit olivat keskimäärin 1213-1271. Luokka pelattiin yhtenä poolina. JÄRKYTTÄVÄN EREHDYKSEN VUOKSI PALKINNOT JÄIVÄT HANKKIMATTA TÄHÄN LUOKKAAN (edeltävä viikko oli sellaista kaaosta)! Toimitetaan myöhemmin! Anteeksi! Syynä se, että vasta lopussa parien määrä nousi yli 20:n eikä voinut enää peluuttaa 2-luokkaa kolmena neljän pelaajan poolina vaan piti lisätä 3-luokka.

Luokan voitti keskellä oleva pari Hannu Tolvanen/Timo Akkanen, Stara. Toiseksi tulivat Matias Vesalainen ja Rasmus Vesalainen, KoKa (oikealla). Kolmanneksi tullut pari Sakari Farin/Hans Harju, Atlas, oli jo ehtinyt poistua ennen kuvan ottamista. Neljänneksi tuli pari Jari Heikkilä/Eelis Heikkilä (vasemmalla).

Tämä oli sitten viimeinen STARXMAS 2016 -päivitys käsittääkseni. 🙂

3 thoughts on “STARXMAS 2016 – Raportti

  1. Suosittelisin, että jatkossa muokkaisit vanhaa artikkelia päivittämällä sisältöä, kun artikkelin aihe ei muutu. Jos poistat vanhan artikkeliversion ja luot uuden, niin kommenttien keskustelut poistuvat myös. Artikkelin muokkaamisen yhteydessä sen voi nostaa uutisvirran ylimmäksi päivittämällä myös julkaisuajankohdan.

    1. Ehdottomasti noin Kimmo! Olen joutunut toimimaan kiireessä, enkä ole ehtinyt pohtia liikoja. Ajattelinkin että joku kikka pitää olla artikkelin nostamiseksi huipulle, mutta en ehtinyt yhtään pohtia, miten se tehdääm. Kommentit oli tarkoitus poimia mukaan, mutta hirmukiireessä sekin unohtui. Seuraavalla kerralla sitten oikein. 🙂 Kiitos!

Vastaa