Erkki Alaja on kuollut

Lajissamme vähän pitempään mukana olleet saivat perjantaina melkoisen suru-uutisen. SPTL:n ensimmäinen toiminnanjohtaja (1976-79), liikuntaneuvos Erkki ”Eki” Alaja, 71, nukkui yllättäen pois äkillisen sairaskohtauksen myötä.

Eki tuli Pöytätennisliiton Stadionin toimistoon lähes suoraan kauppakorkeakoulusta ja uudisti liiton hallintoa monin tavoin. Hän ei itse pelannut, mutta lajiväki otti väkevän urheilumiehen omakseen nopeasti. Erityisen lämpimät suhteet Eki solmi liittomme legendaarisen varapuheenjohtajan Topi Pöyryn kanssa. Tätä Eki kuvaa mainiosti liiton historiakirjassa. Esa Ellosen hän mainitsee suorastaan esikuvakseen.

Erkki oli pääsarjatason pelaaja sekä käsi- että jalkapallossa. Urheilu-uraa paljon merkittävämmäksi nousi hänen monipuolinen roolinsa ja vaikuttamisensa miltei kaikessa urheilussa. Hän oli mm. Voimisteluliiton toiminnanjohtaja, HJK:n toimitusjohtaja, manageri, mainostoimistoyrittäjä ja vaikka mitä.

Viime vuodet Eki tunnettiin lähinnä urheilukirjailijana, mihin asiaan hän innostui vasta parikymmentä vuotta sitten. Esimerkiksi Pallokentän historiasta kertova ”Bollis” on suomalaisten urheilukirjojen aatelia. Myös omaelämäkerta ”Kutsumus” on vaikuttava. Sain kunnian olla myöntämässä Erkille urheilukirjallisuuden elämänurapalkintoa alkuvuodesta. Sen jälkeen istuimme pitkän illan. Paljon hienompaa muistoa ei ihmisestä voi jäädä.

Eki oli vaikuttaja, ajattelija, tekijä ja ihmisenä suuri. Pöytätennikseen hän toi paljon markkinointi- ja viestintäosaamista ja ennen kaikkea yhteishenkeä ja hyvää fiilistä. Eki jäi kaikkien hänet tunteneiden mieleen, sillä hänestä ei voinut olla pitämättä. Liiton 80-vuotisjuhlissa 2018 hänelle jaettiin SPTL:n kultainen ansiomerkki.

Pöytätennisväki muistelee kiitollisuudella ja kunnioituksella Stadin, Bolliksen ja Tölikän kundia Erkki Alajaa. Stadikan ja Töölöntorin kulmat kumiskoon hetken tyhjyyttä.

Esko Heikkinen

One thought on “Erkki Alaja on kuollut

Vastaa