Syksyn startti 2-3.9.2023 – Raportti

M-700-luokan osallistujat. Missä muussa pallopelissä voi olla kilpailuissa tällainen ikähaitari?

Oli mukava yllätys, että sai ilahtua positiivisesti, kun Syksyn starttiin tuli ennätyksellisen paljon pelaajia. Eri pelaajia oli poisjääntien jälkeen 119 ja startteja kahtena päivänä 241. Lukemat olivat siis noin 40 % suuremmat viime vuoteen (85/176) verrattuna. Tilanne oli toisaalta vaikea. Olin matkoilla katsomassa Euro Mini Champsia ja ilmoittautumisten seuraaminen oli käytännössä puhelimen varassa. Niinpä mukaan tuli otettua vähän liikaakiin porukkaa lauantaille. Sorry siitä! Mutta kaikki mukaan otetut olivat iloisia. Kilpailuhalu kesän jälkeen oli kova. Tähän mennessä suurin Syksyn startti oli 2020, jolloin startteja oli 205.

Videot kilpailuista

Kaikki videot ovat nyt YouTubessa! Linkin kanavaan löydätte alempaa.

Kilpailuvideot tulevat YouTube-kanavalleni sitä mukaa, kun niitä ehtii käsitellä. Videota on paljon. Jokaisella pöytärivistöllä (pöydät 1-4, pöydät 5-8, pöydät 9-12) oli oma kameransa. Valitettavasti sunnuntain kaikki ottelut eivät ole mukana, koska tuli teknisiä ongelmia. Lauantain videoiden siirto puhelimilta kovalevylle vei melkein koko yön, koska löytyikin vain yksi toimiva USB-kaapeli. Niinpä piti valvoa, kunnes ensimmäisen puhelimen videoiden tuntikausia kestänyt siirto oli valmistunut. Sitten piti aloittaa toisen puhelimen videoiden siirto. Tässä sähläyksessä unohtui tyhjentää toisen puhelimen muisti lopuksi. Sama tapahtui myös videokameran tapauksessa. Ajatus pääsi myös katkeamaan laittaessani kameroita pystyyn aamulla, koska minulle tultiin tarjoamaan setelit ojossa kilpailumaksuja. Odottakaa aina sitä, että olen saanut salin kuntoon aamulla! No niin siinä sitten tapahtui, että pöytien 1-4 otteluista voi puuttua 15-20 minuuttia ja pöytien 5-8 otteluista pari tuntia. Onneksi MK tuli kokonaan videolle.

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Saturday’s stream , part 2 (Syksyn startti 2-3.9.2023)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Hieman liian suuri tapahtuma lauantaina

Pelaajia oli siis lopulta muutaman sairastumisen ja loukkaantumisen jälkeen 119. Eri seuroja oli 24. TuTo:kin oli lähtenyt liikkeelle! Startteja oli 241 ja otteluita 456, joista jatkokaavioissa 105. Vanhaan aikaan ennen pooliluokkia kyseessä olisi ollut 475 startin kilpailut. Starttiluku siis tarkoittaa eri luokkien yhteistä osallistujamäärää. Vain vähintään yhden ottelun pelanneet lasketaan mukaan.

Koska lauantaina pelaajia oli paljon, jokaiselle poolille ei riittänyt omaa pöytää. Yhdellä pöydällä saattoi siten olla kaksi kolmen pelaajan poolia. Lisäksi oli kiertäviä pooleja, jotka pelasivat yhden ottelun kerrallaan eri pöydillä. Hieman hankalaa mutta sujui ihan hyvin lopulta. Toki se vähän hidastutti aikataulua eikä klo 13:n ryhmä erityisesti päättynyt klo 17 vaan meni jopa pari tuntia pitkäksi. Pahoittelut siitä!

Lauantainakin kilpailut päättyivät inhimilliseen aikaan eli klo 20.30 ja lauantaina noin klo 17.00.

Miksi samalla pöydällä kaksi poolia?

Eräs pelaaja valitti siitä, että samalla pöydällä pelasi kaksi poolia (kolmen pelaajan pooleja) ja lisäksi sinne tuli vielä kolmannen, kiertävän poolin pelaaja pelaamaan yhden ottelun. Kyseisen pöydän pelit siis kestivät aikataulun mukaan saman verran kuin neljän pelaajan pooli eli kaksi.tuntia. Plus siitä kiertävästä ottelusta tuleva 20 minuutin myöhästys. Tämä ei kuulemma ollut hyväksyttävää.

Selvennän asiaa esimerkeillä.

Menetelmä A: Ei kahta poolia samalla pöydällä

Kello 09:n ryhmässä on kolme luokkaa: M-800, M-1200, M-2100. Kussakin luokassa on 13 pelaajaa. Koska viiden pelaajan poolit ovat aikataulullinen mahdottomuus, jos pooleja on yli kaksi, ainoa mahdollisuus on jakaa kunkin luokan pelaajat pooleihin näin: 3+3+3+4. Yhteensä 39 pelaajaa mahtuu saliin ja luokat pelataan näin (esim. 800-F tarkoittaa jatkokaavion ottelua):

 

Menetelmä B: Kaksi poolia samalla pöydällä

Kello 09:n ryhmässä on viisi luokkaa: M-800, M-1200, M -1600, M-2100 ja NK. Muissa luokissa on 13 pelaajaa paitsi NK:ssa kymmenen pelaajaa. NK:ssa pelataan kaksi viiden pelaajan poolia ja muissa luokissa pelaajat jaetaan pooleihin näin: 3+3+3+4. Yhteensä 62 pelaajaa mahtuu saliin ja luokat pelataan näin:

Ellei pelata paljon viisieräisiä tai hidastella, kaikki luokat saadaan valmiiksi klo 13 mennessä, ennen kuin seuraava luokka alkaa.

Sekä pelaajien että järjestävän seuran kannalta on parempi ottaa mukaan 62 pelaajaa kuin 39 pelaajaa. Totta kai kahden poolin systeemissä kolmen pelaajan poolien pelaajat eivät saa ylimääräistä tunnin kahvittelu- tai rupattelutaukoa, elleivät sovi toisen poolin kanssa, että ensin toinen pooli pelaa kaikki ottelunsa valmiiksi, ja vasta sitten toinen pooli aloittaa.

Tietysti tämä on teoreettinen ”worst case” -esimerkki (koska kolmen pelaajan luokkia ei ole), mutta kuvaa hyvin sitä, mistä on kysymys.

Kilpailuvideot ovat vapaasti käytettävissä

YouTubeen laittamani kilpailustriimit ovat aina vapaasti käytettävissä. Ei tarvitse mainita lähdettä tai antaa krediittiä minulle. Sama pätee myös otteluvideoihin.

Ellen olsi ollut mökillä, videoiden lataaminen ei olisi onnstunut näin vauhdikkaasti. Siellä minulla on gigan valokaapeliyhteys ja kaapeli suoraan koneessa kiinni. Silti lataamseen menee aikaa, kun videoita oli lähes puoli teratavua (440 GB). Myös YouTube voi märehtiä jotain 80 gigan videota jopa 14 tuntia.

Tällaista se meno on:

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana 10 eli 8,4 % pelaajista. Toivottavasti ensi kerralla on parempi tulos ja ihan suomalaisinkin voimin!

Suurimmat seurat

PT Espoo joutui tällä kertaa jakamaan ensimmäisen tilansa TIP-70:n kanssa. Kummaltakn upeat 19 pelaajaa. MBF nousi kolmanneksi Sitten oli kaksi seuraa, joissa oli oikein rekrytoitu pelaajia mukaan eli PTS Sherwood ja HäKi. Erityinen rekrytointikiitos kummallekin seuralle! Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli  sentään 19 eli 16 %.

Tässä on seurojen TOP-11 osanottajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

TIP-70 oli kisojen hallitseva seura kahdeksalla ykköspaikallaan ja yhteensä 20 palkintosijoituksellaan. Koskahan TIP-70 on viimeksi vienyt  tämän tilaston ykköspaikan? Vai onko vienyt koskaan? Siis sinä aikana, kun tilasto on julkaistu.  Perinteinen ykköspaikan haltija PT Espoo putosi nyt toiselle sijalle. Helsinkiläisseurojen menestys 1-1-6 oli varsin vaatimaton jälleen, vaikka John-Axel Stråhlman sentään taisteli yhden luokkavoiton MBF:lle. Peräti 21 seuraa sai pelaajansa palkinnoille! Aika kova saavutus, kun seuroja oli 24.

,

Junioreita oli ihan kohtuullisesti mutta voisi heitä olla enemmänkin

Juniori-ikäisiä (2005 ja nuoremmat) oli mukana 39 eli 32,8 %.

Pankkiin maksettiin oikein hyvin

Oikein mukavasti 72,3 % pelaajista maksoi osallistumismaksunsa pankkiin viimeistään noin viikon sisään kilpailujen jälkeen. Vain 33 pelaajaa maksoi käteisellä paikan päällä. Edelleen saa toki maksaa käteisellä!

Kolme vuotta Jimi Koivumäen ensiesiintymisestä kisaraporteissa

Tuntuu, että siitä on ikuisuus, kun M-2000-luokan voittanut ja toiseksi miesten kaksinpelissä sijoittunut Jimi Koivumäki esiintyy Starin kilpailuiden raporteissa vasta korona-ajan Syksyn startissa eli syyskuussa 2020. Silloin hän sijoittui toiseksi M-700-luokassa. Finaalissa hän hävisi keskellä seisovalle MBF:n Noa Paulille, jonka ura ei ole edistynyt vastaavalla tavalla. Ainakaan häntä ei ole näkynyt kisoissa.

Tässä video Jimin finaaliottelusta Paulia vastaan:

Kun harjoittelee kunnolla, voi hyvin nousta 700-luokan pelaajasta miesten kaksinpelin tason pelaajaksi kolmessa vuodessa. Läpsyttelyllä lippis päässä ja eriä pelaten se ei onnistu.

Ratingin nostajien TOP-20

Tämä tilasto olisi hyvin vaikea antaa ainakin nykyisellä tiedolla uudesta ratingista. Miten saadaan näkyviin jostain kilpailusta saadut pisteet samaan tapaan kuin vanhassa ratingissa?

Siis on pakko jättää tilasto väliin. Käsin en ala laskea kaikkien pelaajien ratingmuutoksia Syksyn startissa.

Lämmin kiitos taas kaikille!

Oli kerta kaikkiaan hienoa, että heti syksyn aluksi tuli niin paljon pelaajia kisoihin. Jos tämä jatkuu, voidaan puhua ihan pingisbuumista! Ei missään muussa lajissa ole tarjolla samanlaista mukavaa kilpailutoimintaa harrastajatason pelaajille. Tai paremmillekaan.

Joten lämmin kiitos osallistujille ja tervetuloa STARTEMBERiin, jonka kilpailukutsu on jo julkaistu.

MK

Miesten kaksinpeli kuuluu epästabiileihin luokkiin. Siinä on enemmän poisjääntejä kuin monissa muissa luokissa. Joka tapauksessa mukaan saatiin aika mukavasti yhdeksän pelaajaa. Siispä yksi neljän ja yksi viiden pelaajan pooli EIKÄ kolmea kolmen pelaajan poolia. Voittajan pitää tehdä edes vähän työtä.

A-poolissa pelattiin ratingien mukaisesti. Poolifinaalissa Jimi Koivumäki jo hieman tökki Lassi Lehtolaa viemällä ensimmäisen erän 12-10. Mutta 3-1 Lassille. Myös B-poolissa pelattiin ratingin mukaisesti. Poolifinaalissa Meelis Kärner voitti Maria Girlean selvästi 3-0.

Semifinaalit olivat selvät. Lassi Lehtola ja Jimi Koivumäki finaaliin 3-0-voitoin. Koivumäen  (1913) voitto Kärneristä (2097) olii makoisa ratingvoitto.

Koivumäki pelasi todella hyvin finaalissa Lehtolaa vastaan. Hienoja palloja! Lehtola vei kuitenkin niin paljon useammin pitkät pallot, että ei edes Koivumäen 7-4-johto viidennessä erässä auttanut.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jimi Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Lassi Lehtola (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Meelis Kärner (PT Espoo) ja Maria Girlea (PT Jyväskylä).

M-2100

Kahdeksan pelaajaa löytyi tähän luokkaan, ja heistä parhaimman rating oli 1877. Mutta mitä siitä. Niillä pelataan, ketkä ovat mukana.

A-poolissa pelattiin ristiin. Nelossijoitettu Jose Ramos (1566) voitti kakkossijoitetun Andreas Köhlerin (1742) vaikka oli erin 0-2 alla. Miika Berghäll (1673) kaatui 3-0. Aleksi Ikola (1877) piti lopulta ykköspaikkansa, vaikka hän hävisikin ensimmäisessä ottelussa Köhlerille 2-3. Ramos kakkosena jatkoon.

Myös B-poolissa pelattiin samalla lailla ristiin. Kolme viisieräistä ottelua. Kolmossijoitettu Sami Järvinen voitti sekä ykkössijoitetun Heikki Tanhuan (1741) että kakkossijoitretun Petri Tuomailan 3-2. Tappio Onni Farinille (1597) ei merkinnyt mitään. Tuomaila otti toisen jatkopaikan Järvisen jälkeen lyömällä Tanhuan.

Poolivoittajat menivät finaaliin, missä luokan ykkössijoitettu Aleksi Ikola voitti Sami Järvisen 3-1.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet Jose Ramos (BF-78) ja Petri Tuomaila (LPTS), luokkavoittaja Aleksi Ikola (KoKu) ja toiseksi sijoittunut Sami Järvinen (PT-2000). Jostain syystä pelaajat jäivät asettamatta palkintopallijärjestykseen.

M-2000

Pelaajia oli 12 joten kolme neljän poolia.

B-poolissa kolmossijoitettu Onni Farin (1597) pelasi puhtaan pelin ja voitti sekä Jimi Koivumäen (1913) että Jukka Julinin (1740). Kakkosena jatkoon meni Koivumäki. C-poolissa kakkossijoitettu Andreas Köhler (1742) jäi voitoitta. Alemmaksi sijoitetuista sekä Jari Käki (1633) että Otto Suokas (1554) olivat vahvempia. Käki otti toisen jatkopaikan Aleksi Ikolan jälkeen.

Jatkokaaviossa Koivumäki oli suvereeni häviten kolmessa ottelussaan vain yhden erän.  Finaalissa kaatui Ikola 3-0. Semifinaalissa Koivumäki sai Andrei Räisäsestä (1952) pienen ratingvoiton.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aleksi Ikola (KoKu), luokkavoittaja Jimi Koivumäki (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Andrei Räisänen (MBF) ja Onni Farin (MBF).

M-1800

Tähän luokkaan oli runsaasti halukkaita. Lopulta pelaamaan lähti 24 pelaajaa! Se on todella paljon yhdelle luokalle. Valitettavasti määrä putosi 25:stä 24:ään vasta pelipäivänä sairastapauksen vuoksi, joten ei ehditty siirtyä kuuteen neljän pelaajan pooliin vaan jako oli kolme kolmen poolia ja neljä neljän poolia. No, aikataulun kannalta kolmen poolit taisivat olla hyvät, kun pöydistä oli pula.

Ei tämä oikein M-1800-luokka kuitenkaan ollut, kun vain neljällä pelaajalla oli vähintään 1700 pistettä ja 1600-pelaajia oli lisäksi vain kaksi. Mutta se ei peli-iloa haitannut!

Muutama yllätys tietysti koettiin pooleissa, ja ne on syytä luetella. A-poolissa Olli Koli (1504) voitti sekä Heikki Tanhuan (1764) että Måns Paulin (1525) ja nousi pooliykköseksi. B-poolissa Juha Suotmaa (1504) yllätti hivenen ja nousi poolikakkoseksi voitollaan Edsel Camantiquesta (1526). C-poolissa Pentti Eerola (1503) nousi samoin toiseksi voittamalla Mikko Ollin (1535). D-poolissa pelattiin ristiin. Nelossijoitettu Sisu Sammalkorpi (1235) voitti Ari Rostenin (1543) ja hienosti myös Kimmo Pohjosen (1701) ja otti pooliykkösen paikan, vaikka hävisikin lopuksi poolisijoituksen kannalta merkityksettömässä ottelussa Pertti Kainulaiselle. Pohjonen meni jatkoon poolikakkosena. E-poolissa ykkönen ja kakkonen vaihtoivat paikkaa, kun Timo Akkanen (1546) yllätti Miika Berghällin (1673) 3-2. G-poolissa nelossijoitettu Kai Tammela (1394) nousi poolikakkoseksi voittamalla sekä Jose Ramosin (1566) että Christian Kleinin (1467).

Jatkokaaviolla taisteltiin pitkään ja hartaasti 16:n joukossa. Kuudesta ottelusta viisi oli viisieräisiä! Ei ihme, että luokka kesti pitkään. Pieniä yllätyksiäkin tapahtui. Jari Käki (1633) voitti Miika Berghällin (1673), Kimmo Pohjonen (1701) voitti Jukka Julinin (1740), Sisu Sammalkorpi (1235) voitti Pentti Eerolan (1503).

Kvartoissa pelattiin vain yksi viisieräinen. Siinä Jari Käki (1633) nousi 3-2-voittoon Kimmo Pohjosesta (1701) oltuaan jo erin 0-2 alla.  Turkulaisten keskinäisessä taistelussa Olli Koli pudotti Juha Suótmaan. Molemmat 1504-pelaajia!

Semifinaalissa vanha B-luokkalainen Jari Käki voitti kovassa kamppailussa Olli Kolin.  Hän voitti kolmannen ja viidennen erän 14-12. Luokan kakkossijoitettu Petri Tuomaila (1754) voitti omassa semifinaalissaan ykkössijoitetun Heikki Tanhuan (1764) 3-1.

Finaali oli tietysti viisieräinen. Käki johti 2-1, mutta Tuomaila vei ottelun 3-2. Viides 12-10.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jari Käki (SS), luokkavoittaja Petri Tuomaila (LPTS), kolmanneksi sijoittuneet Heikki Tanhua (SS) ja Olli Koli (TuPy).

M-1700

Luokka oli arvottu 12 pelaajan mukaan, mutta sunnuntaiaamuna yksi jäi pois. Siispä 4+4+3.

A-poolissa John-Axel Stråhlman (1433) nappasi poolikakkosen paikan Esa Ahteelta (1498) 3-1-voitollaan. B-poolissa ykkössijoitettu Jesse Ikola (1622) jäi ilman jatkopaikkaa, kun sekä Oskari Hakala (1312) että Olli Koli (1504) voittivat hänet. Koli oli tosin jo 0-2 alla. Hakala yllätti myös Markku Hauhian (1396) ja nousi poolikakkoseksi Kolin jälkeen. C-poolissa Pate Ikola (1431) vei kakkospaikan Timo Akkaselta (1546).

Jatkokaaviossa ei yllätyksiä enää nähty paitsi finaalissa, jossa Otto Suokas (1554) voitti  luokan ykkössijoitetun Jari  Käen (1633) ja jopa suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Otto Suokas (PT Espoo) , kolmanneksi sijoittuneet Pate Ikola (KoKu) ja Olli Koli (TuPy). Toiseksi sijoittunut Jari Käki (SS) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa, mutta hän on onneksi ikuistettu M-1800:n palkintokuvaan!

M-1650

Lauantai-iltaan tuli lopulta sentään neljä pelaajaa pelaamaan tätä luokkaa. Siispä yksi pooli. Mukava iltapuhde sinänsä mukana olleille. Kummassakin päässä nähtiin yllätys. Kakkossijoitettu Markku Hauhia (1396) voitti Christian Kleinin (1467) 3-2 ja otti luokkavoiton. Nelossijoitettu Max Koso (1250) voitti Toivo Ridalin (1393) 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Christian Klein (PT Espoo), luokkavoittaja Markku Hauhia (Boom) ja kolmanneksi sijoittunut Max Koso (TIP-70). Neljänneksi jäänyt ja myös kolmospalkintoon oikeutettu Toivo Ridal (Atlas) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

M-1600

Alkujaan luokkaan oli lähdössä 19 pelaajaa, mutta sitten tuli kaksi viime hetken poisjääntiä. Niinpä 17 pelaajaa pelasivat kahdessa neljän ja kolmessa kolmen pelaajan poolissa. Jaa, eipä sitä muuten olisikaan voinut pelata, koska viiden pelaajan poolit ovat mahdottomuus, kun pooleja on enemmän kuin kaksi.

A-poolissa John-Axel Stråhlman (1433) vei poolin ykköspaikan Ari Rostenilta (1543) tiukassa viisieräisessä kamppailussa. Viides 13-11. B-poolissa vastaavasti OIli Julin (1458) löi Måns Paulin (1525) ja nousi ykköseksi. C-poolissa Kai Tammela (1394) voitti Petteri Vartiaisen (1464) 3-2  oltuaan 0-2 häviöllä ja meni jatkoon poolikakkosena. D-poolissa Sisu Sammalkorpi (1235) voitti Toivo Ridalin (1393) ja otti kakkospaikan. E-poolissakaan ei kunnioitettu ratingeja, vaikka ratingeroa olikin kovin vähän. Esa Ahde (1498) otti pooliykkösen paikan Pentti Eerolalta (1503) 3-1-voitollaan.

Jatkokaaviossakin pelattiin ihan heikunkeikun mitä tulee ratingeihin. 16:n joukossa Kai Tammela (1394) pudotti Måns Paulin (1525) ja Esa Ahde (1498) vastaavasti Ari Rostenin (1543), vaikka Rosten johti jo erin 2-0. Viides erä tietysti 13-11. Kvartoissa John-Axel Stråhlman (1433) löi Pentti Eerolan (1503), joka totta kai johti erin 2-0. Viides sentään 11-9. Muut kvartat menivät ”oikein”.

Semifinaaleissa Juha Suotmaa (1504) johti Stråhlmania 2-1, mutta muutaman KAMAANin jälkeen Stråhlman voitti 3-2.  Samaan aikaan puhtaassa TuPy-semifinaalissa Olli Koli voitti Olli Julinin 3-0, mutta niin pitikin mennä ratingin mukaan.

Finaalissa Koli meni 2-1-johtoon Stråhlmania vastaan, mutta sitten KAMAAN taas raikui ja Stråhlman nousi hienoon 3-2-voittoon ja luokkavoittoon.

Palkintopallilla kolme pelaajaa turkulaisseuroista!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Olli Koli (TuPy), luokkavoittaja John-Axel Stråhlman (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Juha Suotmaa (TuTo) ja Olli Julin (TuPy).

M-1500

Luokan yhdeksän pelaajaa jaettiin tietysti kahteen pooliin: 4+5.

A-poolissa ykkössijoitettu Pate Ikola (1431) romahti kolmanneksi. Sekä Oskari Hakala (1312) että Elina Veidenbaum (1251) voittivat hänet. Kummatkin ottelut olivat viisieräisiä. Veidenbaum nousi sitten myös pooliykköseksi lyömällä Hakalan 3-1.

Viiden pelaajan B -poolin Pate oli Markku Hauhia (1396), joka romahti ykkössijoitetun paikaltaan neljänneksi. Ykköspaikan otti Levente Kadar (1365) puhtaalla pelillä. Myös Nuutti Laitinen (1236) ja Mauri Hahtomaa (1205) voittivat Hauhian. Hahtomaa voitti myös Laitisen ja nappasi siten poolin kakkospaikan ja jatkopaikan.

Jatkokaavion kunkku oli Hahtomaa, joka voitti semifinaalissa Veidenbaumin ja finaalissa Kadarin. Ratingpisteitä ropisi.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Levente Kadar (MBF), luokkavoittaja Mauri Hahtomaa (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Elina Veidenbaum (TIP-70). Toinen kolmanneksi sijoittunut Oskari Hakala (PT Jyväskylä) poistui ennen palkintojenjakoa ja kuvakin jäi ottamatta.

M-1400

Kokonaista 19 pelaajaa oli mukana. Neljä neljän ja yksi kolmen pelaajan pooli.

A-poolissa ykkössijoitettu Pate Ikola (1431) jäi voitoitta. Mauri Hahtomaa (1205) nousi pooliykköseksi. Hän voitti Ikolan lisäksi vuoden takaisesta akillesjänneturmastaan toipuneen André Küüsvekin (1211). B-poolissa Hegert Laht (1154) nousi kolmossijoitetun paikaltaan pooliykköseksi. Markku Hauhia (1396) kaatui viidennessä 12-10. Hauhia johti 2-1.  Myös Rasmus Volotinen (1220) kaatui 3-1.  Hauhia otti sentään poolin toisen jatkopaikan. C-poolissa Max Koso (1250) nousi poolin ykköspaikalle voittamalla Levente Kadarin (1365) 3-2. D-poolissa kolme pelaajaa pelasivat ristiin ja päätyivät kahteen voittoon. Keskinäiset erätkin oli jokaisella 5-5. Näin piti laskea pistesuhteet keskinäisistä otteluista. Siinä kävi sitten niin, että poolin ykkössijoitettu Nikolai Belov putosi jatkosta. Pascal Gauthier nousi ykköseksi ja Mats Hollmerus kakkoseksi. Poolin ainoa ratingyllätys oli Hollmeruksen (1185) voitto Belovista (1331). Viides 11-8. Poolissa pelattiin kolme viisieräistä. E-poolissa Steban Bazil pelasi arvioratingilla 1300, joka taisi olla vähän alakanttiin. Hän otti ykköspaikan. Poolin ykkössijoitettu Pauliina Niskanen (1304) hävisi myös Juha Pitkäselle (1076), joka nousi poolikakkoseksi.

Jatkokaaviossa Mauri Hahtomaa (1205)  voitti kvartassa Markku Hauhian (1396) ja Pascal Gauthier (1253) voitti Levente Kadarin (1365). Ne olivat ratingyllätykset.

Hahtomaan vire jatkui semifinaaleissa, missä hän voitti Gauthierin. Mutta Steban Bazil oli ylivoimainen. Ei hävinnyt jatkokaaviossakaan yhtään erää.

Luokka oli TIP-70:n juhlaa. Kahdeksan parhaan joukossa viisi tippiläistä ja palkinnoilla neljä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mauri Hahtomaa (TIP-70), luokkavoittaja Steban Bazil (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Pascal Gauthier (TIP-70) ja André Küüsvek (Smash).

M-1350

Lauantain iltavuoroon eli klo 17:n ryhmään oli tulossa juuri sopivasti kahdeksan pelaajaa (4+4), mutta sitten yksi jäi pois joten 3+4.

Kolmen pelaajan A-poolissa kärjen järjestys vaihtui, kun Pascal Gauthier (1253) voitti Seppo Raiskin (1309). Viides 11-9. B-poolissa pelattiin kiltisti ratingin mukaan.

Jatkokaavion finaalissa kohtasivat poolien ykköset. Steban Bazil ei antanut myöskään Pascal Gauthierille erääkään ja hän otti päivän toisen luokkavoittonsa suvereeniin tyyliin.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pascal Gauthier (TIP-70), luokkavoittaja Steban Bazil  (TIP-70), kolmanneksi tulleet Aleksej Kolga (PT Espoo) ja Seppo Raiski (GraPi).

M-1300

Luokassa oli yhdeksän pelaajaa, joten kaksi poolia: 4+5.

A-poolissa pelattiin ratingin mukaan, mutta TIP-70:n sisäisessä poolifinaalissa oli tiukkaa. Sami Koivumäki oli erin 1-2 alla Niko Lehtosaarta vastaan mutta sitten 13-11, 13-11. Poolissa pelattiin peräti neljä viisieräistä ottelua ja Lehtosaari oli mukana kolmessa niistä. Aleksi Vällärin hän voitti viidennessä 14-12!

B-poolissa kaksi kärkisijoitettua pitivät paikkansa, mutta sijoilla 3-5 mentiin erälaskentaan, kun Petteri Kauppala (920) yllätti Mika Kolin (997) 3-0.

Jatkokaavio meni taas ihan tipittelyksi, kun Markku Nuutinen oli ainoa ei-tippi. B-poolin voittaja Elina Veidenbaum taipui semifinaalissa 0-3 Niko Lehtosaarelle, joten finaalista tuli A-poolin finaalin uusinta. Tällä kertaa Lehtosaari voitti Koivumäen 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Sami Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Niko Lehtosaari (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Elina Veidenbaum (TIP-70) ja Markku Nuutinen (Stara).

M-1200

Pelaajia 14, joten näillä pooleilla pelattiin: 3+3+4+4.

B-poolissa kolmossijoitettu Aleksis Välläri (932) voitti sekä Markku Merran (991) että Janne Hietalahden (1185). Hietalahti-voitto oli oikea taisteluvoitto, koska Hietalahti otti kaksi ensimmäistä erää selvin lukemin (2 ja 3), mutta sitten Välläri vei kolme erää 12-10, 11-6, 12-10. Ilmeisesti hän tajusi, miten Hietalahtea vastaan pitää pelata. C-poolissa kolmossijoitettu Grigorii Kolotilin (852) voitti Mika Kolin (997) 3-2 ja nousi poolikakkoseksi.

Jatkokaavion kvartoissa ei tapahtunut yhtään yllätystä. A-poolin kakkonen Sam Londen kuitenkin voitti B-poolin yllättäjän Aleksis Vällärin 3-0.

Semifinaaleissa Niko Lehtosaari (1177) kevytyllätti Mats Hollmeruksen (1185) 3-1 ja meni finaaliin. Toinen semifinaali oli pitkä taistelu. Londen johti jo erin 2-1 Joona Tefkeä, mutta Tefke voitti viidennen 14-12.

Finaalissa Tefke otti ensin lupaavan 2-0-eräjohdon, mutta Lehtosaari nappasi sen jälkeen kolme erää putkeen ja voitti 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Joona Tefke (HäKi), luokkavoittaja Niko Lehtosaari (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Sam Londen (MBF) ja Mats Hollmerus (BF-78).

M-1100

Yhden poisjäännin jälkeen luokka muuttui 11 pelaajan luokaksi. Siispä yksi pooli muuttui kolmen pelaajan pooliksi: 3+4+4.

Muutama pieni yllätys nähtiin pooleissa. A-poolissa Grigorii Kolotilin (852) voitti Petteri Kauppalan (920) ja nousi poolikakkoseksi. Sitä ennen myös Juuso Anttila (730) oli voittanut Kauppalan. B-poolissa Aleksis Välläri (932) nousi pooliykköseksi voittamalla Kai Pusan (1035) 3-0.

Kai Pusa meni poolitappiostaan huolimatta finaaliin asti yllättämällä semifinaalissa ykkössijoitetun Juho-Pekka Nenosen (1077) nousemalla 1-2-erätappiotilanteesta viidennen erän 12-10-voittoon. Toiseksi finalistiksi tuli Roman Tamilin (993). Tamilin otti finaalissa ensimmäisen ratingyllätysvoittonsa lyömällä Pusan (1035) suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Kai Pusa (TuPy) luokkavoittaja Roman Tamilin (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Aleksis Välläri (PT Espoo) ja Juho-Pekka Nenonen (TuPy).

M-1000

Jopas oli jättiluokka. 24 pelaajaa eikä yhtään poisjääntiä. Kuusi neljän pelaajan poolia.

A-poolissa pelattiin vallan ”väärin” eli neljä ottelua kuudesta meni sijoituksen vastaisesti. Tosin tähän vaikutti ilman ratingia pelannut Petri Takkavuori, joka nappasi kaksi voittoa ja nousi poolikakkoseksi ja jatkoon. Aku Kaura (812) voitti Heikki Siltasen (828) piiitkässä ottelussa 3-2, mutta Siltanen korjasi asian voittamalla Mika Kolin (997) 3-2.  Koli kuitenkin pooliykkösenä jatkoon.

B-poolissa kolme parasta päätyivät kahteen voittoon, kun Markus Strandström (784) voitti Matias Valtosen (840) 3-0 ja Valtonen voitti Sam Londenin (964) 3-0. Pistelaskuun ei tarvinnut mennä, koska Londen voitti Strandströmin vain 3-1. Näin Strandström ykkösenä ja Valtonen kakkosena jatkoon eräsuhteilla.

D-poolissa nähtiin pieni yllätys vain jumbofinaalissa, missä Juuso Anttila (730) voitti Raimo Jokitulpon (753) 3-2. Asiaan kuuluu, että Jokitulppo johti erin 2-0.

E-poolissa pelattiin ristiin. Heti ensimmäisessä ottelussa poolin ykkössijoitettu Mikko Ranta (916) hävisi Julia Beloville (753) 0-3. Belov voitti myös Jukka Filenin (859) nousemalla 1-2-tappiotilanteesta 3-2-voittoon. Sitten oli Filenin vuoro yllättää. Ranta kaatui 3-1. Lopuksi poolin kannalta merkityksettömässä ottelussa Jussi Mäkelä (ei ratingia) löi Belovin 3-0. Belovilla ja Filenillä kaksi voittoa. Belov ykkösenä jatkoon ja Filen kakkosena.

F-poolissa ykkössijoitettu Ilpo Salo (861) pudotettiin kolmanneksi, kun sekä Grigorii Kolotilin (852) että Samuel Wendelin (739) voittivat hänet.

Jatkokaaviolla tapahtui 16:n joukossa vain yksi varsinainen yllätys. Samuel Wendelin voitti Jaakko Nissisen (848) 3-1. Petri Takkavuoren voittoa Mirko Paloniemestä (848) on vaikea tulkita yllätykseksi ennen kuin hänelle saadaan rating.¨No, nythän sellainen jo on. 926.

Kvartoissa Matias Valtonen (840) yllätti Joel Koivumäen (918),  mutta lähellä oli Koivumäen voitto. 2-0-johto ja kolmas erä 11-13 Valtoselle. Valtonen jatkoi hyviä pelejään ja voitti semifinaalissa Mika Kolin (997) ja finaalissa Petri Takkavuoren.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Petri Takkavuori (TIP-70), luokkavoittaja Matias Valtonen (TuPy) ja kolmanneksi sijoittunut Aleksis Välläri (PT Espoo).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Mika Koli (TuPy) sai palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-900

Iso luokka oli tämäkin. 19 pelaajaa. Siispä viisi poolia.

Tässä luokassa on vähän turha tutkia yllätysvoittoja, mutta käydäänpä ne läpi juniorien osalta.

B-poolissa Luca Solapuro (694) voitti Jukka Filenin (859) 3-1, C-poolissa Eino Reina (ei ratingia) voitti Orvo Kattaisen (681) 3-2, D-poolissa Lars-Wilmer Stråhlman (729) voitti Iina Hietalahden (803) 3-2 ja E-poolissa Luka Lehtosaari (674)  voitti Heikki Siltasen (828).

Jatkokaavion kvartassa Kasper Eklund (744) voitti luokan ykkössijoitetun Ilpo Salon (861) 3-2.  Finaali oli C-poolin finaalin uusinta. Grigorii Kolotilin löi jälleen Ilkka Arinon 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ilkka Arino (NuPS), luokkavoittaja Grigorii Kolotilin (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Kasper Eklund (PT Espoo) ja Petri Takkavuori (TIP-70).

M-800

23 pelaajaa M-800-luokassa! Sekin osaltaan kertoo, missä on kilpailujen painopiste tällä hetkellä. Todella innostunutta porukkaa luokka täynnä!

Pari, kolme viikkoa pingistä pelannut TIP-70:n uusi juniori Max Takkavuori (2013) pääsi jo ensimmäisissä kisoissaan M-800-luokan jatkokaavioon B-poolin poolikakkosena. Hän voitti sekä Tomi Juutilaisen että Noella Stråhlmanin. C-poolissa Luka Lehtosaari pelasi kolmossijoitettuna puhtaan pelin voittaen Raimo Jokitulpon ja Lars-Wilmer Stråhlmanin. Myös Eeka Vihreälaakso voitti Stråhlmanin.

Jatkokaaviolla käytiin 16:n joukossa kova taistelu, kun koko luokan viidenneksi sijoitettu Janne Hassinen oli suurissa vaikeuksissa Max Takkavuoren kanssa: 9,-8,9,-13,9.

Toinen semifinaali oli tiukka. Markus Strandström eteni jo 2-1-eräjohtoon, mutta Jukka Rekola nousi 3-2-voittoon.

Finaalissa pöytätenniksen pitkän tauon jälkeen uudelleen aloittanut Jukka Rekola voitti Julia Belovin 3-0. Rekola nousi aikanaan B-luokkaan kaudeksi 1992/1993 mutta putosi sieltä sitten heti pois seuraavaksi kaudeksi.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Jukka Rekola (HäKi), toiseksi sijoittunut Julia Belov (Por-83), kolmanneksi sijoittuneet Markus Strandström (PTS Sherwood) ja Janne Hassinen (Maraton).

M-700

Tässä alimmassa luokassa oli sentään kuusi pelaajaa, jotka pelasivat yhden ison poolin kahdella pöydällä. Osallistujat jakaantuivat kahteen selvästi eroavaan ryhmään. Viisi pienehköä pelaajaa  ja sitten Orvo.  Saa nähdä, miten tämä luokka järjestetään jatkossa, kun pelaajien rating on aina vähintään 700. Ehkä pitää järjestää luokka M-720?

Luokan voitti puhtaalla pelillä eli viidellä voitolla Max Takkavuori. Tiukin taistelu oli toiseksi sijoittunutta Eeka Vihreälaaksoa vastaan. Se päättyi 3-2. Ainoa ratingpisteellinen Orvo Kattainen joutui tyytymään tällä kertaa yhteen voittoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Eeka Vihreälaakso (PTS Sherwood), luokkavoittaja Max Takkavuori (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Eino Reina (PTS Sherwood) ja Noel Metsätie (PTS Sherwood).

Tässä kuvassa kaikki kuusi osanottajaa:

MN

Miesten nelinpeliin osallistui seitsemän paria. Luokkiahan oli pakko yhdistellä. Pelattiin kahdessa poolissa: 3+4.

Finaaliin menivät molemmat B-poolista jatkoon päässeet. Ossi Vesaluoma/Matti Vesaluoma voitti poolissa parin Aleksi Ikola/Jesse Ikola 3-2 mutta Ikolat voittivat sitten finaalin 3-2. Kokonaispisteet kuitenkin 89-84 Vesaluomien hyväksi.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Ossi Vesaluoma/Matti Vesaluoma (TIP-70), luokkavoittajapari Aleksi Ikola/Jesse Ikola (KoKu), kolmanneksi sijoittuneet  Jimi Koivumäki/Sami Taive  (TIP-70) ja Andreas Köhler/Onni Farin  (MBF).

MN-2400

Kahdeksan paria mukana. Siten parit jaettiin kahteen neljän parin pooliin.

A-poolissa käytiin kaksi hurjaa viisieräistä kamppailua. Pari Pauliina Niskanen/Aku Kaura oli niissä kummassakin mukana. Ensin Niskanen/Kaura punnersi 3-2 voiton nuorisoparista Sam Londen/Luca Solapuro vaikka oli 1-2 ja 8-10 alla (ja vielä 10-11, 11-12, 12-13). Toisen viisieräisen Niskanen/Kaura sitten hävisi 2-1-eräjohdon jälkeen, kun Pate Ikola/Sanna Harjunpää nousi 3-2-voittoon. Toisena jatkoon Janne Hietalahti/Markus Strandström  KoKu:n parin jälkeen.

B-poolissa ei viisieräisiä nähty. Ykkössijoitettu pari Levente Kadar/Kamilla Kadar putosi kolmanneksi.

Jatkokaaviossa B-poolin voittajapari Sami Koivumäki/Joel Koivumäki purjehti voittoon, vaikka Janne Hietalahti/Markus Strandström pakottivatkin heidät viidenteen erään. Se oli sitten murskaa: 11-1. Hopeaa A-poolin ykkösparille Pate Ikola/Sanna Harjunpää, joka sai erän finaalissa.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Pate Ikola/Sanna Harjunpää (KoKu) ja voittajapari Sami Koivumäki/Joel Koivumäki (TIP-70).

Kolmanneksi sijoittunut pari Janne Hietalahti/Markus Strandström (PTS Sherwood) sai mitalinsa ennen palkintojenjakoa.

Myös toinen kolmanneksi sijoittunut pari Roman Tamilin/Mikko Ranta (PT Espoo) sai mitalinsa ennen palkintojenjakoa. Tai oikeastaan kuvassa on vain Mikko Ranta. Roman Tamilinin mitali on ilmeisesti vielä antamatta!

 

Vastaa