7 thoughts on “Liiton toimintasuunnitelma 2024

 1. Luin Toimintasuunnitelman tarkkaan. On hieno toimintasuunnitelma! Hyvä juttu ovat erilaiset mittarit, joilla toiminnan tuloksia mitataan. Toivottavasti mittareista muistetaan pitää tarkkaa kirjaa niin, että aina liiton kevätkokouksessa voidaan kertoa menneen kalenterivuoden tuloksellisuudesta mittarien valossa.

  Sitten muutamia huomioita, joilla en ollenkaan vie pois edellä olevia kehuja, Henri!

  Oletan, että kukaan esim. Olympiakomiteassa ei lue kommenttiani.

  1. Tämä lause on kahteen kertaan: ”Valinnat aloitettiin vuonna 2012 kuukauden pelaaja nimellä, joten valintoja on tehty jo yli 10
  vuotta keskeytymättömästi.”

  2. Tämä lause ei ainakaan minulle tarkoita yhtään mitään:

  ”Panostamme myös muun muassa liiton vastuullisuusohjelman jalkauttamiseen”

  Mitä tämä ihan tarkkaan ottaen siis tarkoittaa?

  Tällaista tekstiä kannattaa välttää ellei sitten meille rahaa myöntävä taho erityisesti vaadi sellaisen kirjoittamista.

  3. Tämäkään ei minulle tarkoita mitään (en ole lukenut vastuullisuusohjelmaa, joka on kai pakkopullaa jokaiselle liitolle):

  ”Liiton vastuullisuusohjelman ja yhdenvertaisuuden korostaminen”

  Mitä tämä ihan tarkkaan ottaen siis tarkoittaa? Milloin ja missä näemme tätä korostamista? Voi olla, että lause on ylhäältä määrätty.

  4. Onko tällaista ”haluamme olla läpsimättä toisiamme naamalle” -helinää ihan pakko kirjoittaa, jotta saamme valtionapua?

  ”haluamme korostaa toiminnassamme ……tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden periaatteita.”

  Tasa-arvoa on ehkä se, että panostamme myös tyttöjen ja naisten pöytätennikseen. Mutta miten me tarkkaan ottaen pöytätenniksessä ”suvaitsemme”? Tai olemme suvaitsematta? En ole koskaan nähnyt tässä ongelmaa.

  5. Ymmärrän niin, että ainakin tämä tyhjä jargon tarvitaan rahan saamiseksi valtiolta:

  ”Pöytätennisliitto sitoutuu edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä ehkäisemään
  syrjintää kaikessa toiminnassaan. Liitto vahvistaa monimuotoisuutta kunnioittavaa ilmapiiriä
  harraste- ja kilpailutoiminnassaan ja myös hallinnossa.”

  Siis ok, koska pakollinen diipadaa. Mutta onko jollain antaa konkreettista esimerkkiä siitä, että Suomen pöytätenniksessä olisi esiintynyt syrjintää tai kunnioituksen puutetta monimuotoisuutta (mitä se sitten tarkoittaakaan) kohtaan? Eli miten me tiedämme, mitä meidän pitää tehdä tässä asiassa paremmin?

  6. Onko kenelläkään mitään tietoa siitä, mitä vastuullisuusvaliokunta mahtaa oikein puuhata?

  ”Pöytätennisliiton vastuullisuusohjelma löytyy liiton nettisivuilta. Vuonna 2024 liittoon
  perustetaan uusi vastuullisuusvaliokunta.”

  En kyllä suoralta kädeltä budjetoisi kokoussämpylöitä sen valiokunnan kokouksiin. Mutta voihan mieleni muuttua, kun kuulen, mitä valiokunnan on määrä tehdä!

  7. Sana ”jalkauttaminen” ei tosiaan tarkoita yleensä mitään. Sanaa ei käytetty juuri ollenkaan vielä 10 vuotta sitten. Korkeintaan ”poliisi jalkautui (poliisiautosta) festarikansan keskuuteen”. Onko tässä tavoiteltu esim. ”Vastuullisuusohjelman periaatteiden soveltaminen SPTL:n ja sen seurojen toiminnassa”?

  ”Vastuullisohjelman jalkauttaminen”

  Mikähän on se konkreettinen ongelma, mitä ”jalkauttamisella” halutaan korjata?

  8. Anteeksi vaan, mutta tässä ei ole yhtään mitään järkeä:

  ———–
  A) Paikka olympialaisiin ja EM-menestys
  Benedek ja Alex 24 000 euroa, josta 19 000 euroa suoraan liitolta ja 5000 euroa Olympiakomitean tehostamistukea.

  B) Menestyminen Pariisin paralympialaisissa
  65 000 euroa, josta 20 000 euroa suoraan liitolta, 20 000… ja 25 000 euroa Olympiakomitean tehostamistukea
  ———–

  Valitettavasti nukuin liittokokouksen ohi mutta tässä kohtaa olisin pitänyt puheenvuoron. Eikö kukaan pitänyt? Vai löytyykö tuolle budjettitekninen perustelu? Oikeiden summien olisi pitänyt olla yhteensä esim. 40 000 ja 4 000 euroa. Kyllä! Ns. epäsuosittu mielipide.

  9. Ehdotan tässäkin puppusanan ”jalkauttaminen” korvaamista vaikkapa ilmaisulla ”ottaminen käyttöön”:

  ”Oppaan luominen kansallisten kisojen tuomaritoimintaan sekä sen jalkauttaminen.”

 2. Kiitos Arto kommenteista! Ensinnäkin erittäin hienoa, että olet toimintasuunnitelman tarkasti lukenut. Mitä useampi suunnitelman lukee (ja antaa vielä palautetta), niin sitä paremmin saadaan asioita edistettyä ja tarvittaessa muutettua.

  Vastuullisuusasiat ovat tosiaan ministeriön suunnalta erityistarkkailuissa. Vastuullisuus pitää sisällään mm. seuraavat asiat: antidoping, hyvä hallinto, kilpailumanipulaatio ja turvallinen toimintaympäristö. Mielestäni nämä neljä kohtaa ovat esimerkiksi sellaisia asioita, joihin liittyviä asioita olisi tärkeä tuoda pelaajien ja seurojen tietoon .

  Uuden vastuullisuusvaliokunnan (josta ei kuluja liitolle synny, edes niitä kokoussämpylöitä) roolina olisi em. asioiden viestimisen lisäksi toimia esimerkiksi tahona, jolle voidaan raportoida kiusaamis- ja häirintätapauksista. Valitettavasti näitä tapauksia on muista lajeista pompannut melko paljon esiin viime vuosina. Emme ole erillinen saareke tässä(kään) asiassa.

  Maajoukkueiden budjeteista käytettiin yksi puheenvuoro, jonka lopputulema oli, että olympiavuonna tällainen panostus vaikuttaa järkevältä. Yleisesti ottaen budjetista keskustellaan ensi vuoden aikana entistä tarkemmin, ja tähän osallistetaan myös seuroja ja pelaajia. Käytännössä tulossa on pelaaja- ja seurakysely siitä, mihin suuntaan liittoa (ja sen resursseja) haluttaisiin viedä.

  ”Jalkauttaminen” ei omaan korvaan ole kaikista pahinta jargonia, mutta kieltämättä tuon olisi voinut korvata jollain paremmallakin sanalla. Otan tästä opiksi!

  1. Kommentoinpas vielä. Lopussa budjettia.

   ”antidoping, hyvä hallinto, kilpailumanipulaatio ja turvallinen toimintaympäristö”

   Lajissamme ei ole dopingongelmaa (onkos kautta aikojen yksi lääkkeestä kärähtänyt?). Ainoa mahdollinen informaatio olisi siis jakaa kaikkien kiellettyjen lääkeaineiden nimet. Yhä uudelleen. Löytyykö yhtäkään pelaajaa maajoukkuepelaajien ulkopuolella, joka saattaisi olla siitä listasta kiinnostunut? SPTL:n sivuilta sellaisen tiedon on tietysti löydyttävä staattisena tekstinä.

   Mitähän ”hyvästä hallinnosta” voisi kertoa pelaajille ja seuroille? Mikä on siis se konkreettinen tiedossa oleva ongelma, johon halutaan vaikuttaa? Mitä liitto haluaisi kertoa? Minä en osaa antaa yhtäkään esimerkkiä.

   Kilpailumanipulaatio voisi toki tulla esiin ainakin vedonlyönnin vuoksi. Mistä muusta voisi olla kysymys? Sarjaotteluiden taktisesta sopimisesta? Mutta mitä muuta pelaajille ja seuroille voi tästä asiasta kertoa kuin että kilpailumanipulaatio on kielletty?

   Tämä on sitten vain ns. woke-sanahelinää meidän(kin) lajissamme: ”turvallinen toimintaympäristö”. Mitä muuta sanottavaa siitä voisi meillä olla kuin puhdas diipadaa, jota kukaan ei lue?

   ”Uuden vastuullisuusvaliokunnan …roolina olisi em. asioiden viestimisen”

   En siis todellakaan tiedä, mitä se mahdollisesti viestittäisi. Ainakaan sitä viestittämistä ei saa tehdä palkkarahoilla (tai ostopalveluna).

   ”.. lisäksi toimia esimerkiksi tahona, jolle voidaan raportoida kiusaamis- ja häirintätapauksista. ”

   Tällaista varmaan vaaditaan olympiakomitean ja opetus- ja kulttuuriministeriön turhille paperinpyörittäjille, mutta oikeasti sitä ei tarvita. Jos joskus jotain tapahtuu (kerran 50 vuodessa), yhtä hyvin raportointi voidaan tehdä henkilöille A, B ja C, jotka istuvat nykyisissä toimielimissä sen sijaan, että se kerrottaisiin samoille henkilöille A, B ja C, jotka istuvat vastuullisuusvaliokunnassa mätänemässä. Pelkona on joka tapauksessa se, että vastuullisuusvaliokunta alkaa joutokäydä ja tuottaa paperia, jota kukaan ei lue eikä tarvitse. Tai mikäs siinä, mutta ongelmaksi se muuttuu, jos siihen käytetään SPTL:n maksamaa työaikaa.

   ”Valitettavasti näitä tapauksia on muista lajeista pompannut melko paljon esiin viime vuosina. Emme ole erillinen saareke tässä(kään) asiassa.”

   Se, että muutamassa lajissa on jotain tapahtunut muutamaan nimeltä tiedettyyn ihmiseen liittyen (ratsastus, pesäpallo, …), ei tarkoita sitä, että sielläkään sitä olisi tapahtunut ”melko paljon”. Erityisesti meidän lajimme on kyllä tässä asiassa samanlainen ”saareke” kuin muutkin lajit. Eli ei liity meihin millään tavalla. Jos jotain tapahtuu kerran 50 vuodessa, se voidaan kyllä hoitaa nykyisillä toimielimillä. Mielestäni ”woketusta” (mikä muu sana?) ei tuoda SPTL:ään missään muodossa.

   Yhteenveto:

   Haluan, että kaikenlaiset suunnitelmat tehdään yleensäkin ilman todellista sisältöä vailla olevaa sanahelinää, joka peittää alleen sen konkreettisen, jota pitäisi tehdä. SPTL:n tapauksessa siis sen konkreettisen, joka meidän pitäisi tehdä urheilun hyväksi lajissamme. Valmennus, kilpailutoiminta, seurojen perustaminen jne.

   Pelkonahan on se, että suunnitelmien sanahelinän ansiosta meidän palkattu henkilöstö (tai ostopalveluhenkilöstö) käyttääkin aikaansa vastaavaan sanahelinäviestintään, jota ei tarvita missään. Esim. SPTL:n sivuilla tai Pöytätennislehdessä. Mielessäni ovat edelleen toimiston kamalat ajat 20-30 vuotta sitten, jolloin palkkarahat katosivat jälkiä jättämättä.

   ”Maajoukkueiden budjeteista käytettiin yksi puheenvuoro, jonka lopputulema oli, että olympiavuonna tällainen panostus vaikuttaa järkevältä. ”

   Kenelle tahansa kelpaisi ilmaiset 20 000 euroa. Siksi en valitettavasti kirjoita asiasta ympäripyöreitä latteuksia. Jos joku pahastuu, sitten se on niin. Budjettia tehtäessä me päätämme, mihin omat rahamme käytämme. Kun merkittävä osa rahoista meneekin liiton kannalta huonoon tarkoitukseen, onhan asiasta puhuttava selkeällä suomen kielellä!

   Pitää ensinnäkin muistaa, että paralympialaiset eivät ole olympialaiset. On vain yhdet olympialaiset eli ne, johon Penakin yrittää. On aivan järkyttävää, että hallitus toi sellaisen esityksen kokoukseen ja se, että kokousväki sen ääneti hyväksyi lukuun ottamatta sitä yhtä järjen ääntä. Valitettavasti minä todellakin unohdin koko liittokouksen johtuen juuri tapahtuneesta paikan vaihdoksesta. Muuten olisin puhunut asiasta vakavasti. Parapuolelle annettiin siis 20 000 euroa, joka on peräti 16 % saamastamme OKM:n vuosiavustuksesta. Se on myös samaa luokkaa kuin lisenssi- ja sarjamaksujen korottamisista saadut lisätulot (noin 22 000 euroa). Sopiva summa olisi tosiaan ollut 4 000-5 000 euroa maksimissaan. SPTL:n kannalta tuo todella iso raha sijoitetaan sellaiseen, mikä ei liity meidän varsinaiseen perinteiseen tehtävään kilpaurheiluliittona. Parapuolella rahanjakokriteerit OMK:ssä (ja muualla) ovat tavattoman paljon hövelimmät kuin yleisellä puolella. Emme voi tehdä samaa meidän pienillä rahoillamme. Ilman tuota rahan antamista liiton perimiä maksuja ei olisi tarvinnut korottaa ollenkaan. Nyt ne menevät kahden pelaajan hyväksi ilman asiallisia perusteluja.

   Tämän on syytä olla sitten ainutkertainen sijoitus. Mitään 100 000 euron ”Los Angeles 2028” -projektia ei saa aloittaa, vaikka Pariisista tulisikin menestystä parapuolella.

   ”Käytännössä tulossa on pelaaja- ja seurakysely siitä, mihin suuntaan liittoa (ja sen resursseja) haluttaisiin viedä.”

   Liikaa ei pidä käyttää aikaa tällaisiin kyselyihin. Jos ollenkaan. Ei sieltä tule millään mitään uusia viisauksia. Ne muutamat aktiiviset seurahenkilöt voivat kyllä tuoda esiin ideansa muutenkin. Joko liittokousten yhteydessä tai vaan soittamalla toimistoon.

   ””Jalkauttaminen” ei omaan korvaan ole kaikista pahinta jargonia”

   Voi ei! Se on kyllä pahaa jargonia ja kuuluu omaankin puppusanojen tai -ilmausten kokoelmaani, jota kerään. Se on ns. turhakonsulttien kieltä kuten esim. tahtotila, ydinosaamisalue, jumppaaminen. Ja täältähän ne löytyvät jalkaantumisen kanssa:

   https://www.iltalehti.fi/fiidifi/a/2013121117821575

   Googlaamalla tuli tämäkin vastaan:

   https://www.henry.fi/ajankohtaista/blogit/2020/08/lopetetaan-jalkautus-ja-jalkauttaminen-viela-ei-ole-liian-myohaista.html

   Sanaa kannattaa epäillä puppusanaksi, jos kukaan ei käytä sanaa koskaan puhekielessä. Itse en ole koskaan kuullut pöytätennisympyröissä, että joku olisi ”jalkauttanut”. En kyllä missään muuallakaan. ”Minä jalkautin vaatteiden ostoon liittyvät suunnitelmani”.

   1. ”Kilpailumanipulaatio voisi toki tulla esiin ainakin vedonlyönnin vuoksi. Mistä muusta voisi olla kysymys? Sarjaotteluiden taktisesta sopimisesta? Mutta mitä muuta pelaajille ja seuroille voi tästä asiasta kertoa kuin että kilpailumanipulaatio on kielletty?”

    Jo luokitusten ajoilta jokainen siihen aikaan pelannut tietää jotain tyyppejä, jotka hävisivät tahallaan etteivät nousisi ylempään luokkaan. Ja jokainen tietää pelaajia, jotka pelaavat joskus niin huonosti ja mitään yrittämättä, että voisi epäillä, että häviääkö ne tahallaan.
    Paha tuollaiseen on puuttua, mutta ei ole kyllä eettisesti hyväksyttävää ettei kilpapelaaja yritä parastaan. Silloin kun on selkeä vedonlyöntimanipulaatio, niin siinä on todiste vilpistä. Jos joku ihan itsekseen häviää, niin paha siitä on mitään todistaa ellei itse kehuskele kaikille hävinneensä tahallaan.

    1. Itselläkin oli toki mielessä tuo takavuosien tahallaan häviäminen luokkanousun välttämiseksi. Mutta jätin sen pois, koska sitä voi tuskin tulkita ottelumanipulaatioksi. Siinähän ei liikkunut raha eivätkä sarjapaikat. No, olihan tasoitusluokkia rahapalkinnoin, joissa nämä kyttärit usein pyörivät.

 3. Oli mielenkiintoista huomata, että kun vastuullisuusohjelmasta ja kilpailumanipuulatiosta keskuskeltiin tällä palstalla ei kenellekkään tullut mieleen se ehkä räikein tapaus, vaikka kuuluukin liiton lähihistoriaan. Viittaan tietenkin 1-divisioonan SOPUPELIIN keväällä 2017, jolloin TIP-70 ja OPT-86 järjestelivät ottelutuloksensa niin että TIP lopulta ei pudonnut sarjasta (vaan kärsijäksi jäi MBF).
  MBF pyysi urheilullista ratkaisua (uusintaottelua) johon liitto ei lähtenyt, vaan oli päätöksessään sitä mieltä että SOPUPELIÄ ei ollut tapahtunutkaan. Urheilun Oikeusturvalautakunnalle antamassaan selvityksessä liiton pueenjohtaja ja toiminnanjohtaja jopa hyökkäsi MBF:a kohtaan yrityksessään kumota väitteen sopupelistä. Liitto hävisi tämän käsittelyn. Kyse oli SOPUPELISTÄ.
  Silloisten sääntöjen mukaan sakkorangaistus oli ainoa rankaisukeino ja liitto piti kiinni sarjavaliokunnan erittäin merkillisestä ratkaisusta, jossa Tipin (!) edustajan johtama 2-hengen kokous, oli määrännyt 100 euron rankaisun seuroille, vaikka valiokunnan mielestä mitään sääntöjä ei oltu rikottu. Ja myös liittohallituksen mielestä se oli aivan riittävä rankaisu sarjapaikan varmistaneesta fuskusta.
  Liitto pysyi myös tiukasti kiinni linjastaan olla puhumatta SOPUPELISTÄ, vaan kysymyksessä oli ”tapaus MBF” (hallituksen pöytäkirjat, nettisivut, pt-lehti).
  Vuosi SOPUPELIN jälkeen ilmestyi liiton 80-vuotishistoriikki mutta muuten laadukkaassa kirjassa tämä ainutlaatuinen tapaus, jossa Urheilun Oikeusturvalautakunta näpäytti liittohallituksen, ei mainita sanallakaan. Yksikään hallituksen jäsen ei myöskään jälkeenpäin pystynyt katsomaan silmiin ja suoraselkäisesti tunnustamaan: Anteeksi, mokasimme!
  Miten tässä pääsi käymään näin? Hallituksen jäsenet painiskelivat kokouksissaan kuulemma ääneenkin todetulla ajatuksella ”eihän tippiä voi pudottaa” ja helpointa oli vaan jättää tekemättä asialle mitään. On nimittäin äärimmäisen vaikeata ajatella että Suomen kv. menestynein naispelaaja ja yksi kaikkien aikojen parhaimmista miespelaajista eivät olisi tunnistaneet sopupelin merkit, unohtamatta muitakaan jäseniä.
  Tämän pitkän kirjoitelman idea on itse asiassa kehua toimintakertomuksen kirjausta ” Vastuullisuusohjelmasta”. Se pitää ehdottomasti ”jalkauttaa”, mutta tulevat liittokokoukset pitäisi varmistaa, että tämä ei jää hallituksen alaiseksi toiminnaksi. Nykyisessäkin hallituksessa on nimittäin suuri määrä jäseniä, jotka todistettavasti eivät ymmärrä yhtään mitään vastuullisuusasiasta. Pitäisi perustaa toimikunta, joka ainakin enemmistöltään muodustuisi asiantuntijoista joilla ei ole seura- tai hallitustyön rasitteita pöytätenniksen saralta.

  1. Täältä voi sitten lukea, että mitä oikeusturvalautakunta oikein päätti ja mistä asiasta oli kysymys. Tietenkään liitto ei voi tehdä päätöksiä, jotka ovat sääntöjen vastaisia, kuten oikeusturvalautakunta myös totesi. Ja se totesi, että sarjajaoston määräämä rangaistus oli täysin oikea ja liittojen sääntöjen mukainen. Muuta ei olisi voinut edes määrätä.
   https://www.oikeusturvalautakunta.fi/paatokset/vuosi-2017/11-2017-poytatennis-yhdistys-kil/

   Tämä tapaus käy sitten muistutuksena jokaiselle, että kun pelaatte vääriä otteluita, niin ette voi korjata niitä millään muulla tavalla kuin että pelaatte sitten ne oikeat ottelut ja unohdatte että niitä vääriä otteluita olisi koskaan pelattukaan.

Vastaa