Tiedotusterveisiä: kansainvälisiä kokouksia

MM-kisojen yhteydessä käydään paljon erilaisia kokouksia. Tärkein on tietenkin yleiskokous eli AGM (Annual general meeting), mutta muutakin tapahtuu. Sonja raportoinee esimerkiksi valtuuston eli Councilin kokouksesta erikseen.

Itse aloitin ITTF:n tieteellisestä ja lääketieteellisen komitean vierailulla paikalliseen yliopistoon. Siellä olivat kehittäneet ”pöytämaton”, johon robotin ampumia palloja piti tähdätä, On kuulemma hyvä harjoitus kuntoutuspotilaille, mutta toimii ihan valmennuksessakin, kun alue vaihtuu nopeasti ja epäsäännöllisesti.

Komitean slovenialaisen puheenjohtajan Milan Kondricin johdolla pidettiin seuraavaksi ihan virallinen ko. komitean kokous. Kävi ilmi, että suunnitelmissa on ainakin kuukausittainen virtuaalikoulutus eri aiheista. Ne olisivat avoinna kaikille. Toinen mielenkiintoinen tieto oli se, että jatkossa pöytiä ”jaotellaan” niiden kitkaominaisuuksien perusteella. Esimerkiksi tässä kisassa käytössä olleet DHS:n pöydät näyttivät lähes peileiltä. Ovat varmaan jatkossa ”matalan kitkan” eli low friction -pöytiä, kun kaksi muuta kategoriaa ovat medium ja high.

Dohan MM-kisojen yhteydessä ensi vuoden keväänä (15.-16.5.2025) on myös tieteellinen kongressi. Marraskuussa on puolestaan Ruotsissa valmennuskongressi.

Seuraavaksi vuorossa oli NETU:n eli Pohjois-Euroopan Unionin epävirallinen kokous. Tanskalainen puheenjohtaja Henrik Vendelbo ei paikalle ehtinyt, mutta valitteli vähän viestissään jäsenmaiden passiivisuutta. Ruotsalaiset puolestaan tuntuivat olevan hiukan sitä mieltä, että kyse on nimenomaan puheenjohtajan passiivisuudesta.

Elokuussa (15.-18.8) NETU:n seniorimestaruuskisojen yhteydessä on NETU:n virallinen kokous. Siellä olisi tarkoitus päättää ainakin tulevien vuosien kisaisännistä niin senioreiden, junioreiden, veteraanien kuin parakisojenkin suhteen. Lisäksi voimassa olevat kisasäännöt kaipaavat aika paljon uudistamista.

NETU:n seuraava työkokous on joko virtuaalinen tai sitten kokous on junnukisojen yhteydessä Norjassa. Me koetimme mainostaa huhtikuun veteraanikisaamme ja vähän Finlandia Openiakin. Lisäksi totesimme, että olemme käynnistämässä omaa strategiaprosessiamme.

Ruotsin puheenjohtaja Dennis Lindahl oli vähän sitä mieltä, että NETU:n pitäisi päättää, mitä se haluaa touhuta. Kuten esimerkiksi mestaruuskisat ja yhteiseen äänestyskäyttäytymiseen pyrkiminen ETTU:n ja ITTF:n kokouksissa. Jälkimmäistä koskien kannanottoja voisi jopa julkistaa ennen äänestyksiä. Ja äänestyksiä varten pitäisi kerätä valtakirjat niiltä jäseniltä, jotka eivät ole kokouksessa mukana. Kaiken muun voisi sitten unohtaa, koska NETU:lla ei oikein ole resursseja.

Latvian Ina Josepsone komppasi Ruotsia ja kyllä mekin vähän olimme samaa mieltä. Lisäksi Latvia ehdotti, että kaikkiin kisaisännyyksiin tulisi tietty ”vuoro”. Ja jos ei halua järjestää mestaruuskisaa, vuoro siirtyisi seuraavalle. Tanskan pääsihteeri oli varovasti samaa mieltä, mutta totesi, että viimeinen sana on puheenjohtaja Vendelbolla.

Riikan kokouksessa on NETU:n puheenjohtajavaali. Saapa nähdä, kuinka siinä käy. Kokouksemme jälkeen juttelin Viron ja Norjan edustajien kanssa ja mielipiteeksi on muodostumassa se, että NETU-maiden on järjestettävä piakkoin Teams-kokous, jossa pohditaan yhteisesti, mitä järjestön pitää ja kannattaa tehdä.

Seuraavaksi Busanissa oli vuorossa pari ITTF:n ”työseminaaria”. Ensimmäisessä eli Finance Forumissa käytiin läpi järjestön taloudellista tilannetta, joka on melko heikko. Vuonna 2022 oli liikevaihdossa kasvua, mutta tappiota tuli kolme miljoonaa US dollaria. ITTF:n 85-prosenttisesti omistama WTT teki tästä 2,3 miljoonaa. Otsikot ovat niin yleisellä tasolla, että on aika paha tarkemmin sanoa, mistä tappio tulee.

Vuodelta 2023 tulee noin seitsemän miljoonaa tappiota. Liikevaihtoa oli budjetoitu 43 miljoonaa, mutta sitä syntyi vain 31 miljoonaa. Silti ITTF ennustaa, että 2024 menisi nollatulokseen, mikä tuntuu melko uskomattomalta. Jonkinlainen kassakriisikin on ja sitä varten on jo otettu lainaa.

Vuosien 2025-2028 budjeteissa ennustetaan pientä plussaa yhteensä vähän yli 50 miljoonan liikevaihdolla koko ryhmälle, joka muodostuu itse ITTF:stä, ITFF Foundationista sekä WTT:stä, joka on ylivoimaisesti suurin osa kokonaisuutta.

Ruotsalaisen Mikael Anderssonin vetämä seuraava tilaisuus eli Development Forum oli sanalla sanoen heikko. Maanosien edustajia sekä entisiä huippupelaajia (Liu Guoliang, Persson ja Saive) haastateltiin, mutta tuosta tilaisuudesta ei kyllä jäänyt käteen oikein mitään. ”Agenda 2028” on kuulemma valmistelussa ja sen sisällä Esports eli virtuaalipingis on kova sana.

ITTF:n vuosikokous

AGM istuttiin tiistaina eli pari päivää kisojen päättymisen jälkeen. ITTF:n ruotsalainen presidentti Petra Sörling luonnollisesti avasi kokouksen. Sitten puheenvuoron piti isäntämaan Etelä-Korean Ryu Seung-min. Ateenan 2004 olympiavoittaja ja KOK:n jäsen Ryu totesi, että näihin kisoihin myytiin 31 000 lippua, eikä väkeä ainakaan finaalipäiville tai isäntämaan peleihin olisi paljon enempää mahtunutkaan.

Läsnäolijoiden toteaminen otti puolisen tuntia. Sen päätteeksi todettiin, että paikalla oli 227 jäsenestä joko virtuaalisesti tai fyysisesti vain 96. Todettakoon, että  Venäjä oli paikan päällä vanhan tutun eli Roman Markovin voimin.

Äänestyskoneisiin totuttelun jälkeen kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Sörling. Esityslistat ja muut kokousrutiinit käsiteltiin nopeasti ja sitten oli vuorossa vuoden aikana kuolleiden nimihenkilöiden muistaminen. Heidän joukossaan oli mm. ruotsalainen Björne ”Mellis” Mellström.

ITTF-ryhmän toimitusjohtaja Steve Dainton puhui katsauksessaan strategisesta suunnitelmasta, jossa tähdätään mitattavuuteen. Hän totesi myös, että Kiinan somessa (Weibo) pöytätennispelaajat ovat suositumpia kuin esimerkiksi Leo Messi, ja että etenkin naiset ovat suosittuja. Metzissä Ranskassa järjestetään 23.-27.10.2024 World Table tennis for health festival maailman pöytätennispäivä on 23. huhtikuuta.

Kimmo Jokisen kova kisakaveri Gilles de la Bourdonnay on Pariisin olympiakisojen pöytätennispomo. Hän totesi katsauksessaan, että koko kisoihin on yhteensä myyty jo 7,8 miljoonaa lippua. Pingissessiot on nekin lähes loppuunmyyty. Pingiksellä ennen kisoja oma ”Tour de France” ja itse kisoissa on mukana 86 miestä ja 86 naista. Paralympialaiset pelataan samassa hallissa, jonne mahtuu yli 6000 katsojaa. Uutta Pariisissa on tarkka TV-kuva, joka kuulemma kertoo myös lyönnin kierteen määrän ja suunnan. Saa nähdä! Khalil Al-Mohannadin raportti Dohan ensi vuoden MM-kisoista oli paljon tylsempi. Lähinnä esillä oli hienoja hotelleja.

Seuraavaksi hyväksyttiin jo finance forumissa esitelty vuoden 2022 tulos. Talousjohtaja Michael Brown näytti, että tuloja oli paljon, mutta menot olivat vielä suuremmat. Jo kerran nähdyt luvut vuoteen 2028 ulottuvine ennusteineen hyväksyttiin. Ja PwC jatkaa konklaavin tilintarkastajana.

Sitä seurasivat hallituksen jäsenten raportit vuodelta 2023 videoina ja samat myös maanosapresidenteiltä. Pääsihteeri, Tribunal (valituslautakunta) ja ”tarkastuslautakunta” antoivat omat raporttinsa, kuten myös ITTF:n komiteat. Ne olivat kaikkien tiedossa papereina ja ne kuitattiin melkein kokonaan ilman keskustelua. Myös valtuuston ja hallituksen työt vuoden 2023 osalta kuitattiin hyväksytyksi selvin äänin. Vielä hyväksyttiin hyvän hallinnon (governance) raportti ennen mielenkiintoisinta osaa eli uusia sääntöehdotuksia.

ITTF Amerikka ehdotti, että jatkossa hallituksen olisi sukupuolikiintiö (min 30 %). Suomessakin aikanaan asunut Libanonin edustaja Kopaly vastusti sitä kiivaasti ja sanoi samalla, ettei Councililla ole mitään merkitystä. Ei mennyt ehdotus läpi. Samoin kävi seuraavan ehdotuksen kanssa, jonka mukaan valittavasta yhdeksästä hallituksen jäsenestä (1+8) vain max kaksi saisi olla samasta maanosasta. Molemmat esitykset olisivat vaatineet 2/3 enemmstöä, mikä ei ollut lähelläkään.

Seuraavaksi äänestettiin siitä, otetaanko Portugali yhdeksi viralliseksi ITTF:n kieleksi. Se taas meni läpi. Sääntökomitea veti takaisin ehdotuksensa pöydän reunaviivojen värien muuttamisesta, mutta kumin uusi maksimipaksuus on nyt 4,05 mm. Tosin kyseessä on lähinnä matemaattisteoreettinen pyöristyskysymys.

Seuraava AGM pidetään ensi vuonna 29. toukokuuta Dohan MM-kisojen yhteydessä. Kokouksen päälle Liu Guoliang ja Petra Sörling kiittelivät kokousväkeä innokkaasti.

Kuutisen tuntia tämä homma vei. Vähän jäi sellainen olo, että ensin katsellaan viisi tuntia kaiken maailman raportteja ja sen jälkeen kukaan ei oikein enää jaksa keskittyä äänestyksiin uusista säännöistä ym. Mutta näin sen kai on oltava!

Vastaa