Esittelyssä neljän kultamitalin Jaimielee Enriquez

TIP-70:ää edustava Jaimielee Enriquez oli Oulussa järjestettyjen Junioreiden SM-kilpailujen suuria hahmoja. Hän voitti neljä kultamitalia ja yhden pronssin.  Kultaa tuli 15-vuotiaiden tyttöjen joukkuekilpailussa ja nelinpelissä sekä 13-vuotiaiden ja 15-vuotiaiden tyttöjen kaksinpelissä. Pronssia tuli 15-vuotiaiden sekanelinpelissä.

Tässä Jaimie viiden mitalinsa kanssa TIP-70:n treenisalilla:

Ja jos mitalit eivät näy kunnolla, tässä vielä uusiksi 😄:

Juniori-SM:n jälkeen Jaimien rating on jo 1854 ja edelleen nousussa.

Mutta kukas Jaimielee tai ”Jaimie” oikein on? Tässä kerron teille hieman Jaimiesta.

Jaimie on 12-vuotias eli kuuluu samaan kovaan 2011-ikäluokkaan kuin Jimi Koivumäki ja Luka Oinas. Hän täyttää 13 vuotta syyskuun 23. päivä eli pelaa tämän kauden loppuun 12-vuotiaana.

Miten alkoi Jaimien kilpailu-ura Suomessa?

Jaimie ilmestyi Suomen kilpailuihin Starin Syksyn startissa syyskuussa 2022. Hän oli silloin siis vielä 10-vuotias. Alunperin hän oli ilmoittautunut myös M-700-luokkaan sunnuntaiksi. Sitä hän ei sitten pelannut, koska nähtiin, että on siihen liian hyvä. M-800-luokka meni lauantaina vielä ehkä tunnustelun merkeissä. Tappio Janne Hietalahdelle ja Joel Koivumäelle alkupoolissa. Tuloksena poolin kolmas sija. Mutta koska onneksi pelattiin kuuden pelaajan pooleissa, kolme parasta meni jatkoon sillä kertaa. Näin Jaimie pääsi jatkokaaviolle, ja siellä hän oli rautaa. Niko Lehtosaari sai erän, mutta semissä kaatui alkupoolin Hietalahti 3-0 ja finaalissa Aku Kaura puhtaasti 3-0.

Tässä silloinen M-800:n jatkokaavio:

Ja tässä palkintokuva (Janne Hietalahti oli saanut kolmannen palkintonsa aiemmin):

Sunnuntaina tuli lisäksi toinen sija M-900-luokassa  Siitä se lähti!

Mistä Jaimien perhe tulee?

Jaimien perhe muutti Suomeen Filippiineiltä kesäkuussa 2022. Filippiineillä he asuivat pääkaupunki Manilan viereisen Rizalin provinssin Montalbanin kaupungissa.

Filippiinien pöytätennisorganisaatio juniorien kannalta

Ennen kuin jatkamme, tässä lyhyt kuvaus siitä, miten Filippiinien pöytätennis  on organisoitunut juniorien kannalta.

Filippiineillä hallitus ja opetusministeriö ovat yhdistäneet voimansa tuottaakseen urheilijoita kansainvälisiin kilpailuihin.

Seuraavassa kerrotaan, miten pelaajan ura etenee kohti Filippiinien mestaruuskilpailuja. Tämä koskee kaikkia eri urheilulajeja.

Piirikunnalliset kilpailut: Koulut lähettävät edustajansa näihin tapahtumiin. Jaimien perheen Montalbanin piirissä on 30 koulua.

Provinssitason kilpailut: Jos koulun joukkue voittaa piirikunnalliset kilpailut, kunta yhdessä piirin kouluviraston kanssa antaa joukkueelle oikeuden harjoitella yhden viikon ajan kokopäiväisesti.  Pelaajat eivät käy koulua sinä aikana. Tämä siis sen lisäksi, mitä pelaajat harjoittelevat normaalisti koulupäivän jälkeen. Kunnanjohtaja myöntää kaikille pelaajille avustuksen yhden viikon ajaksi kaikissa eri urheilumuodoissa. Rizalin provinssissa on 13 piiriä tai kuntaa. Siten tällä tasolla siellä kilpailee joka vuosi 13 joukkuetta.

Aluetason kilpailut: Jos joukkue voittaa provinssitason kilpailut, alue yhdessä alueen kouluviraston kanssa antaa joukkueelle oikeuden harjoitella yhden kuukauden ajan kokopäiväisesti. Alueen kuvernööri antaa avustuksen tätä varten.

Valtakunnan tason kilpailut:  Harjoittelun ja avustuksen suhteen sama kuin edellä. Valtakunnallisella tasolla on kilpailemassa 17 aluetta.  Jos voittaa tällä tasolla, saa mahdollisuuden pelata kansainvälisesti esimerkiksi Kaakkois-Aasian mestaruuskilpailuissa.

Miten Jaimie aloitti pöytätenniksen

Jaimien isä alkoi valmentaa oppilaita pöytätenniksessä vuonna 2013 koulussa, jossa hänen vaimonsa Emilghie toimi matematiikan opettajana. Myös John valmistui opettajaksi ennen Suomeen muuttoa. Jaimie vietti aikaansa äitinsä luokkahuoneessa iltapäivisin koulupäivän jälkeen ja näki oppilaiden harjoittelevan isänsä kanssa. Pelaajat pelasivat usein hänen kanssaan ennen ja jälkeen harjoitusten. Siten hän alkoi kiinnostua pöytätenniksestä jo 3-vuotiaana vuonna 2014. Aluksi hän vain kopioi sitä, mitä pelaajat tekivät harjoittelussa. Jalkatyötä, varjopelaamista jne. John opetti häntä ensin lyömään kämmen- ja rystylyöntiä siten, että hän istui pöydän päällä. Seuraavana vuonna hän alkoi pelata tuolin päällä seisten.

Harjoitukset olivat joka päivä koulun jälkeen. Koulupäivä alkoi klo 6 aamulla ja päättyi klo 12. Siten harjoitukset olivat klo 13-17. Lauantaisin ja lomien aikaan harjoitukset olivat klo 8-17. Käytössä oli vain kaksi hyväkuntoista pöytää, joten pelaajien oli pelattava vuorotellen.

Kilpailut käydään joukkueittain. Kussakin joukkueessa on neljä pelaajaa. Ykköspelaaja on A, kakkospelaaja B ja nelinpelissä pelaavat eivät pelaa kaksinpelejä. Kilpailuissa jaetaan mitalit neljässä kategoriassa: 1) joukkueet, 2) A-pelaajien kaksinpeli, 3) B-pelaajien kaksinpeli ja 4) nelinpeli. Kilpailuissa on kaksi ikäluokkaa. Suomalaisittain alakoulu (luokat 1-6) ja peruskoulu/lukio (luokat 7-12).

Jaimie aloitti varsinaisen harjoittelun, kun hän oli päiväkodissa 6-vuotiaana, koska hänen oli määrä edustaa koulua piiritason kilpailussa yhdessä kolmen muun pelaajan kanssa. Hän alkoi myös kilpailla Filippiinien Pöytätennisliiton ja muiden seurojen järjestämissä turnauksissa. Hän voitti vuonna 2016 hopeaa B-kaksinpelissä provinssitason kilpailuissa ollessaan kuusivuotias ja oli nuorin kilpailija koko provinssissa.  Seuraavana vuonna seitsemänvuotiaana hän voitti kultaa nelinpelissä.

Valmisteluja tehtiin helmikuussa 2020 pidettävää alueellista kilpailua varten, mutta sitä lykättiin Taal-tulivuoren purkauksen ja sitä seuranneen Covid-19-pandemian vuoksi. John ja Jaimie yrittivät jatkaa harjoittelua kotona, ja koulu lainasi heille pöydän. Kun Covid-19-rajoitukset poistettiin, Jaimie osallistui kilpailuihin yhdeksänvuotiaana ja pelasi erittäin hyvin 13-15-vuotiaiden pelaajien kanssa. Erään arvostetun yliopiston valmentaja lähestyi Johnia ja kehotti häntä jatkamaan Jaimien valmentamista, koska hän tarjoaa hänelle yliopiston joukkueen stipendiä lukiosta yliopistoon. Mutta sitten kesäkuussa 2022 Jaimien perhe muutti Suomeen.

Jaimien vanhemmat halusivat, että hän jatkaisi urheilua Suomessakin, joten he etsivät seuran ja päätyivät onnekseen TIP-70:ään.

Jaimien harjoittelu nyt

Jaimie harjoittelee nykyään TIP-70:n Hakunilan salilla kolme kertaa viikossa kaksi tuntia kerrallaan. Jos seuraavana viikonloppuna on kilpailut, kahden tunnin (tai pitemmät) harjoitukset ovat joka päivä.

Jaimie sai pikkusiskon joulukuussa, joten hän on nyt kolme kuukautta vanha. Hänen nimensä on Jairah. Tarkoituksena on, että myös hän alkaa pelata pöytätennistä. Jos Jairah harjoittelee Jaimien tavoin pienenä, hän osallistuu kuulemma ehkä jo 6-vuotiaana Starin kilpailuihin. 😊

Kuvia Jaimien uran alkuajoilta

Tässä Jaimie on 5-vuotiaana vuonna 2016 uuden mailansa kanssa:

Jaimie Makati Mayor’s Cupissa vuonna 2017:

Fillippiinien Pöytätennisliiton valokuvaaja löysi Jaimien vuonna 2017 ja kuva julkaistiin Pöytätennisliiton sivuilla:

Tämä kuva tarvittiin provinssitason kilpailuja varten:

Koko joukkue voitti suurimman osan piirikunnallisten kilpailujen kultamitaleista vuonna 2018. Jaimie (keskellä, Johnin alapuolella) pelasi nelinpeliä ja voitti kultamitalin.

Jaimie voitti hopeamitalin provinssitason kilpailuissa vuonna 2018:

Jaimie voitti kultamitalin nelinpelissä vuoden 2019 provinssitason kilpailuissa:

Jaimie Pasig Friendship Cupissa 2019:

Jaimie voitti kultamitalin Stiga Central -seuran kilpailuissa alle 9-vuotiaissa:

 

One thought on “Esittelyssä neljän kultamitalin Jaimielee Enriquez

  1. Korjattu Jaimien tulokset ensimmäisissä kisoissaan Suomessa. Janne Hietalahti muisti aivan oikein, että Jaimiehan sen M-800:n luokan voitti ja hän itse hävisi Jaimielle jatkokaaviolla semifinaalissa vaikka oli voittanut poolissa.

    Uusi valokuva!

Vastaa