Aino Tapola nimettiin Pariisin paralympiakisoihin

Suomen Paralympiakomitean hallitus vahvisti Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön esityksen toisista urheilijavalinnoista Pariisin kesäparalympialaisiin. Suomen joukkueeseen nimettiin ratsastajat Katja Karjalainen, Jonna Aaltonen ja Laura Kangasniemi, jousiampuja Jean-Pierre Antonios sekä pöytätenniksenpelaaja Aino Tapola.

Tapola lähtee itsevarmana kultajahtiin

Helsinkiläinen Aino Tapola on tehnyt tasaisen varmaa nousua naisten parapöytätenniksen huipulle koko 2020-luvun alun. Tokiossa hänet nähtiin ensimmäisenä suomalaisena naispöytätennispelaajana paralympialaisissa. Siellä pelit kuitenkin päättyivät vielä alkulohkoon haastavassa WS1- ja WS2-luokkien yhdistetyssä turnauksessa.

Vaikeavammaisimpien pelaajien 1-luokassa pelaava Tapola voitti ensimmäisen arvokisamitalinsa, MM-hopean, vuonna 2022 Espanjan Granadassa, kun 1-luokan turnaus pelattiin ensi kertaa omanaan. Syksyn 2023 EM-kisoissa Englannin Sheffieldissä Tapola sai kaulaansa pronssia, vaikka kisoissa saatu vatsatauti taittoi terää otteluilta.

Vielä Pariisissa Tapola pelaa lievempivammaisia luokan 2 pelaajia vastaan, ennen kuin luokat toivottavasti erotetaan myös paralympialaisissa. Urheilijalla valmennustiimeineen on kuitenkin kirkas strategia fyysiseltä toimintakyvyltään epätasavertaisten kilpakumppanien kohtaamiseen. Tavoite ja keinot sen saavuttamiseksi ovat olleet 26-vuotiaalle selviä jo pitkään:

– Kun tavoittelee kultamitalia, pitää treenata paljon. Me haetaan treenitunteja leirityksen kautta. Toisena juttuna analysoidaan vastustajia varmasti enemmän kuin he minun peliäni. Toivotaan, että saadaan sillä vähän etumatkaa.

Tapolalla onkin edessään täyteläinen kalenteri ennen kauden huipentumista Pariisissa. Valmennustiimin kanssa kuluvaan kauteen on pyritty saamaan paljon kansainvälisiä pelejä ja treenivastuksia.

– Tämän vuoden puolella on ollut kaksi ulkomaan kisaa ja kolme on vielä tulossa ennen Pariisia, ja lisäksi kolme ulkomaan leiriä ja kotimaan leiritykset. Paljon on ohjelmaa, Tapola laskeskelee.

Tapolan henkilökohtaisena valmentajana toimii parapöytätennispelaajien päävalmentajanakin aiemmin toiminut Martti Autio. Valmennustiimissä ovat mukana myös Hannu Sihvo ja psyykkinen valmentaja Paula Arajärvi.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote

 

Vastaa