Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui maanantai-iltana. Kun kokouksen viralliset alkutoimenpiteet saatiin ohi, toiminnanjohtaja Henri Pelkonen piti jo tavaksi tulleen tilannekatsauksensa.

Hän aloitti Ruskeasuon tilanteesta. Kaupunkihan päätti käytännössä tuplata vuorojen hinnat ”normaalihintaisiksi”. Tähän asti olemme saaneet ne puoleen hintaan, sillä kalusto on ollut liiton. Kaupunki ehdotti normaaleja hintoja ja sitä, että se hankkii kaluston. Jo nyt halli maksaa maksaa juniororeille 32 €/h, mikä on enemmän kuin esimerkiksi jäähallissa. Kaupungin kanssa neuvotellaan edelleen ja syksyllä palataan asiaan. Näillä näkymin juniorivuorojen hinta säilyy ennallaan ja muiden vuorojen hinta tuplaantuu. Haaste meidän kannaltamme on se, että ”yksi pöytä on yksi liikuntayksikkö”. Jos asiat menevät kuten nyt näyttää, yritämme myydä vastikään hankitut pöydät kaupungille.

Henri kertoi myös, että OKM:lle on tehty isohko avustushakemus välituntipingiksestä. Päätöstä ei vielä ole saatu. Tässä kuussa hakuun tuli ”Suomi liikkeelle” -hankkeen rahat ja sieltäkin on tarkoitus hakea jotakin. Finlandia Openin tuesta ei tällä kertaa pitäisi tulla palautettavaa.

Toiminnanjohtaja on jäämässä kesäkuussa isyysvapaalle. Toimiston kanssa on asiaa jo järjestelty ja Henrin firmastakin tulee ”tauon” aikana apuja. Töihin hän palaa heinäkuussa. Loppukesästä puhutaan toiminnanjohtajan ja päävalmentajankin työsopimuksien uudistamisesta.

Seuraavaksi siirryttiin valiokuntakuulumisiin. Puheenjohtaja totesi työvaliokunnan puolesta, että yksi kokous on pidetty ja siinä puhuttiin talouden seurannasta sekä strategiaprosessin etenemisestä. Näistä lisää myöhemmin.

Nuorisovaliokunnan ”kummi” Juha Julmala raportoi, että valiokunta on suunnitellut liiton sosiaaliseen mediaan ”my day” -juttuja, joissa seurattaisiin nuorten omaa ja seuran päivittäistä menoa. Myös uusien nuorien pelaajien rekrytointia on mietitty ja tehtävä on todettu hankalaksi.

Vastuuvaliokunta kummi Mika Pyykkö kertoi, että valiokunta piti eilen palaverin. Läpi käytiin ympäristöasioita (joita on liiton vastuuohjelmassa aika kattavasti) sekä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. On selvää, että meillä on liian vähän nais- ja tyttöpelaajia, ja että heitä on liian vähän myös hallinnossa ja valmennuksessa. Lisäksi liiton sivuille pitäisi saada enemmän asiaa englanniksi, sillä maahanmuuttajat ovat tärkeä ryhmä meille.

Kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Teemu Oinas viestitti, että KoKan järjestämä 18- ja 12-vuotiaiden SM sujui hyvin, vaikka kisa oli aika iso. Ensi kauden kilpailujen haku on auennut ja kisoja pitäisi hakea 15.6 mennessä. Sen tiedetään olevan osalle seuroista hankalaa. Myös sarjailmoittautuminen on avattu. GP-ohjeisiin ym. dokumentteihin tulee piakkoin iso päivitys ja myös ratinglaskenta päivittyy. Esimerkiksi bonusleikkuri on tulossa. Positiivista on sekin, että toukokuussa ja kesäkuussa näyttää edelleen löytyvän kisaintoa.

Valmennusvaliokunta jatkanut Teams-keskusteluja, mutta se ei oikein riitä. Hallitus totesi, että tämän valiokunnan toimintaa pitäisi kehittää. Esimerkiksi Teams-valmennusiltoihin olisi pystyttävä.

Seuravaliokunnan Tero Naumilla ei ollut paljon raportoitavaa, mutta seuraava seurailta on toki mietinnässä. Melko hiljaista oli IT-valiokunnan Jyrki Nummenmaallakin. Petri Mikkonen totesi paravaliokunnan puolesta, että ensi vuoden Para Finland Open -kisaan on kovasti rekrytoitu tuomareita. Lisäksi seuroihin on yritetty saada uusia parapelaajia.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnalla ei ole ollut toimintaa, mutta kevään liittokokouksessa päätetyt sääntömuutokset viedään perinteisesti sääntökirjaan kesän aikana. Lisäksi todettiin, että Asko Rasinen on toimittanut liiton sivuille päivityksen tuomaroinnista pallon rikkoutuessa. Kaikkien pelaajien kannattaa lukea se ja täältähän se löytyy.

Hannu Sihvo totesi veteraanivaliokunnan nimissä, että keskustelut Viru-cupista ja Viro-maaottelusta on aloitettu. Keskustelu jatkuu valiokunnan puheenjohtajan Vesa Lapin johdolla.

Huippu-urheiluvaliokunnan Sonja Grefbergin saralla ei ole ollut rauhallista. Parapelaajat Aino Tapola ja Timo Natunen ovat pelanneet Sloveniassa ja Montenegrossa ja aika hyvin tuloksin. Timo voitti eteläkorealaisen maailmanlistan kolmosen ensimmäistä kertaa ja lähtee paralympiakarsintoihin Pattayalle ensi viikolla. Mahdollisuuksia on, mutta paikka ei ole missään nimessä varma. Ainolla on ollut hiukan terveyshuolia. Venäläisiä parapelaajiakin on hyväksytty karsintaan mukaan (vammattomien puolella heitä ei ole, mutta siellä taas on valkovenäläisiä).

Benedek Oláh kisaa nyt paljon, sillä jonkinlaisia mahdollisuuksia Pariisin olympiakisoihin on rankinginkin perusteella. Ylihuomenna alkavat olympiakarsinnat Sarajevossa, jossa mukana ovat myös Alex Naumi ja Marina Donner. Viisi pelaajaa menee kisoihin niin naisista kuin miehistäkin. Viikon päästä on junioripelaajia Puolan avoimissa. Norjassa on junioreiden WTT-kisa (3 pelaajaa) ja NETU-mestaruuskilpailut, jonne lähtee aika iso joukkue, eli ainakin kaksi miesjuniorijoukkuetta ja ehkä myös kadettijoukkue. JEM on Malmössa kesällä ja ainoa varma joukkue on miesjunioreiden joukkue. ETTU:n Minichampsiinkin on menossa pelaajia. Vielä NETU-seniorit pelaajat mestaruuksista elokuussa Riikassa, mutta budjetissa kuulemma pysytään!

Sonja jatkoi kansainvälisissä asioissa, että tänään oli Olympiakomitean kansainvälisten asioiden kokous. Juuri mitään uutta kerrottavaa ei kuitenkaan ole. Riikassa NETU-kisojen yhteydessä puhutaan enemmänkin Pohjois-Euroopan pöytätennisunionin tulevaisuudesta.

Talouskatsauksessa toiminnanjohtaja kävi läpi liiton taloustilanteen ja loppuvuoden näkymiä. Mitään radikaalia ei ole ilmaantunut, joten OKM:n tukipäätökset ovat meille aika ratkaisevia. Budjettiseuranta on nyt aika tarkkaa.  Samuli Soineen työsopimusta liiton kanssa ei jatketa enää uuden kauden alkaessa.

Hallitus keskusteli aika huolella kurinpitoasioiden siirtämisestä pois kilpailuvaliokunnalta ja uuden kurinpitoelimen perustamisesta. Siihen palataan, kun elimen kokoonpano on varmistunut. Lisäksi ensi kauden alusta lähtien kisoille suunnitellaan ylituomariraportointia.

Seuraavaksi puhuttiin käynnissä olevasta strategiaprosessista. Matti Kurvinen kertoi, että liittokokouksen jälkeen oli asian ”kick-off”, jossa mm. nuorisovaliokunta oli läsnä. Matti on tehnyt tästä yhteenvedon ja tekee asiasta myös jutun tulevaan Pöytätennislehteen. Parhaillaan tehdään sidosryhmähaastatteluja ja myös pelaajakysely on tulossa.

Hallitus keskusteli aika huolella osallistumisesta SM-viikolle elokuussa 2025 Espoossa. Osallistuminen maksaa 3100 euroa ja mahdollistaa mm. TV-näkyvyyden YLE:llä. Alustava suunnitelma on, että SM-viikolla pelattaisiin Joukkue-SM ja toiminnanjohtaja jatkaa neuvotteluja selvittämällä ainakin suunniteltua pelipaikkaa.

Seuraavaksi todettiin, että Pöytätennislehti 2/2024 ilmestynee (digitaalisena) ennen juhannusta. Sonja Grefberg jatkaa Pajulahden kanssa neuvotteluja ensi vuoden Para Finland Open -kisasta. Alustava suunnitelma on huhtikuun toisella viikolla, ja että kisapäiviä olisi neljä. Kisapelejä ennen olisi luokittelu.

Viekö todettiin, että Oulu peluutti ykkösdivarin karsinnassa edustusoikeudettoman pelaajaa. Asia noteerattiin karsinnan toisen ottelun aikana ja ylituomari päätti tuomita OPT-86:n ensimmäisen ottelun hävinneeksi. Toinen kierros pelattiin osin uudestaan. OPT-86 3 sijoittui karsinnassa viidenneksi ja sai sarjapaikan, kun Maraton luopui omasta paikastaan.

Liittohallitus päätti olla rankaisematta Oulua, sillä kysyivät asiasta etukäteen ja saivat ainakin osin vääriä vastauksia. Kyseessä oli puhdas inhimillinen virhe. Lisäksi todettiin, että muilla seuroilla ei ollut asian suhteen vaatimuksia.

Smash on ehdottanut naisten SM-sarjan sekä mahdollisesti myös 1. divisioonan pelaamista. Hallitus suhtautui asiaan hyvin myönteisesti ja kilpailuvaliokunta jatkaa asian valmistelua sääntökirjan antamien raamien mukaisesti.

Hallitus istui koko lailla kaksi ja puoli tuntia ja kokoontuu seuraavan kerran 11. kesäkuuta.

2 thoughts on “Tiedotusterveisiä

 1. ”todettiin, että Oulu peluutti ykkösdivarin karsinnassa edustusoikeudettoman pelaajaa. Asia noteerattiin karsinnan toisen ottelun aikana ja ylituomari päätti tuomita OPT-86:n ensimmäisen ottelun hävinneeksi. Toinen kierros pelattiin osin uudestaan. OPT-86 3 sijoittui karsinnassa viidenneksi ja sai sarjapaikan, kun Maraton luopui omasta paikastaan.
  Liittohallitus päätti olla rankaisematta Oulua, sillä kysyivät asiasta etukäteen ja saivat ainakin osin vääriä vastauksia. Kyseessä oli puhdas inhimillinen virhe. Lisäksi todettiin, että muilla seuroilla ei ollut asian suhteen vaatimuksia.”

  Tämä on mielenkiintoinen keissi koska tiedotus päätöksenteosta herättää kysymyksiä.

  Mitä tarkoittaa ”päätti olla rankaisematta Oulua”. Eli mikä oli vaihtoehto?
  Perusteluun ”puhdas inhimillinen virhe” ( ”sillä kysyivät asiasta etukäteen ja saivat ainakin osin vääriä vastauksia”) voidaan kenties yhtyä, mutta on sangen erikoista, että Oulun kapteeni ja samalla kilpailuvaliokunnan pj kysyy neuvoa valiokunnalta jota hän itse johtaa ja saa väärän neuvon. Asiassa jossa hän on kuukausi aikaisemmin itse tehnyt samaan edustuskelpoisuuskysymykseen toisen seuran kyselyyn (oikean) päätöksen.

  Onko liiton mielestä siis inhimillistä, että 1. ei osaa lukea sääntöjä 2. ei osaa toimia sääntöjen mukaan edes samalla tavalla kun itse aikaisemmin on toiminut.
  Jos näin, niin karkeasti ottaen sääntöjä ei tarvitsisi noudattaa, kunhan muistaa vedota inhimilliseen virheeseen?

  Oulu tuomittiin hävinneeksi ensimmäisen kierroksen ottelunsa, mutta sai jatkaa pelaamista. Sääntörikkomuksellaan joukkue aiheutti kuitenkin ehkä ratkaisevan haitan PT Espoolle, joka ainakin osittain peliväsymyksestä johtuen hävisi nousuottelunsa. Hieman erikoiselta tuntuvat säännöt, että joukkue joka luovuttaa ottelunsa – vaikkapa inhimillisestä virheestä, kuten myöhästyminen – putoaa välittömästi sarjasta, mutta joukkue joka rikkoo sääntöjä saa jatkaa pelaamista. Toivoisin, että sääntövaliokunta miettisi tarkennusta tähän.

  Liitto näyttää jälleen kerran päättävän asioista ”helpoimman kautta”. Niin kuin sopupelitapauksessa vuonna 2017. Ensin liitto ei nähnyt tarpeellisena puuttua asiaan millään lailla, sitten kuin urheilun oikeusturvalautakunta totesi että Oulu ja TIP-70 olivat pelanneet sopua, niin liiton mielestä sarjavaliokunnan ehdottama (Tipin edustajan toimesta) 100 euron sakko oli riittävä rangaistus.

  En aja takaa kovempia rangaistuksia, mutta liiton ”mitään ei ole tapahtunut” linja vaatisi uudistusta. Tässä tapauksessa vähintäänkin vakava varoitus Oululle sääntöjen noudattamattomuudesta olisi ollut paikallaan.

 2. ”Läpi käytiin ympäristöasioita (joita on liiton vastuuohjelmassa aika kattavasti)”

  No syntyikö hyvää toimenpideohjelmaa? Vaikuttavinta olisi ehkä se, että siirtyisimme pelaamaan talvisin lämmittämättömiin isoihin telttoihin. Mutta pienen mittakaavan parannusta saataisiin ryhmäkuljetuksista ja junalla/bussilla matkustamisesta. Se olisi myös sosiaalisesti hieno asia. Entä onko mitään muita ehdotuksia?

  ”sekä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. On selvää, että meillä on liian vähän nais- ja tyttöpelaajia, ja että heitä on liian vähän myös hallinnossa ja valmennuksessa.”

  Onko se tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vastaista, että tytöt ja naiset eivät halua alkaa pelata, jonka johdosta heitä on tarjolla turkasen vähän hallintoon ja valmennukseen? Eikö tytöillä ja naisilla ole täysi oikeus olla pelaamatta pöytätennistä? Kokonaan eri asia on se, että me tottavie tarvitsemme lajiin tyttöjä ja naisia! Aivan erityisesti me tarvitsemme heitä valmennukseen, jotta me saisimme tyttöjä ja naisia helpommin. Se on itseään vahvistava systeemi, joka pitää ensin saada vain käyntiin.

  Tasa-arvon vastaista on kyllä se, että uudet tytöt heitetään sen enempää selittämättä treenaamaan vain poikien kanssa. Siitä aiheutuva lopettamisprosentti ei ole ihan 100 % mutta ei kovin kaukana siitä.

  ”Lisäksi liiton sivuille pitäisi saada enemmän asiaa englanniksi, sillä maahanmuuttajat ovat tärkeä ryhmä meille.”

  Normaalia uutisointia ei kyllä kukaan ala kääntää englanniksi, mutta voitaisiinko sivuihin liittää ”Translate” -nappi, jolla teksti käännettäisiin englanniksi. Suosittelisin tähän deepl-kääntäjää:

  https://www.deepl.com/translator

  Kilpailukutsut voisivat ehkä olla englanniksi. Itse kirjoitan some-kanavillani useimmiten englanniksi paitsi ulkomaalaisten seuraajien myös Suomessa asuvien vieraskielisten pelaajien vuoksi.

  Mutta aika harva suomalainenkaan rivipelaaja näyttää käyvän SPTL:n sivuilla. Kauheasti efforttia tähän ei ehkä kannata laittaa.

Vastaa