STARPRING 2017 – Raportti

M-1100-luokan neljä parasta. Luokan kakkonen Lauri Hakaste otti lisäksi kaksi kultaa ylemmissä luokissa!

Raportti on nyt valmis! Lisätty tähän alkuosaan maininta pallohävikistä. Kaikki luokat onb nyt esitelty valokuvineen!

Hieman jännitin STARPRING-kisan osanottajamäärää, koska elettiin etelän hiihtolomakautta, ja jossakin vaiheessa se tuhosi kisan kuin kisan. Mutta poisjääntien jälkeen osallistujia oli mukavat 119 eli täsmälleen sama määrä kuin vuosi sitten ensimmäisessä STARPRING-kilpailussa! 😀 Starttien määrä väheni hieman eli nyt oli 266 starttia ja viime vuonna 279. Mutta silloin oli kuusi Starin tyttöä Virosta ja yksi poika sikäläisestä seurasta. Nyt vain kolme tyttöä. Kun neljän lisäpelaajan startit vähennetään, vuosi sitten startteja oli 259 eli vähemmän kuin nyt! Lisäksi Rose-Marii Randlaht kykeni pelaamaan vatsataudin vuoksi vain sunnuntaina, joten siinä ”menetettiin” kolme starttia. Eli kyllä todellisuudessa oltiin taas kasvu-uralla suomalaisessa pöytätenniksessä vaikka tilastoihin jääkin 4,7 %:n vähennys.

Pelaajia oli 28 eri seurasta.

Aika hyvin vältyttiin jälleen siltä, että sama pelaaja voittaisi useamman kuin yhden rating-luokan. Ainoa kaksoisvoittaja oli Lauri Hakaste:

MK (la): Makkonen Henri, PT Espoo
MK (sun): Khosravi Sam, KoKa
M-2000: Virtanen Jarno, PT 75
M-1900: Räsänen Aleksi, PT Espoo
M-1800: Merimaa Kai, Wega
M-1700: Li Sam, PT Espoo
M-1600: Rebane Randar, PTS-60
M-1500: Randlaht Rose-Marii, Star
M-1400: Hauhia Mika, Pa-Po
M-1300: Hakaste Lauri, MBF
M-1200: Hakaste Lauri, MBF
M-1100: Jõesaar Karl, TIP-70
M-1000: Julle Grigori, PT Espoo
M-900: Engberg Elim, MBF

Lauantai aloitettiin tänä vuonna jo kello 09:00 entisen 10:00:n sijaan. Silti meni myöhään. Viimeinen peli päättyi klo 21:30 ja salista poistuttiin kello 21:54 kun sali meni kymmeneltä kiiinni. Tapahtui muutama ilkeä ”liian hyvä” pärjääminen ylemmässä luokassa ja nelinpelikin verotti osansa. Mutta täytyy myöntää, että omatkin aivot olivat loppuillasta hieman tahmeat,  koska en ollut päässyt nukkumaan riittävästi edellisinä öinä. Siksi on jatkossa pakko siirtää viimeinen ilmoittautumispäivä sunnuntaille, jotta valmisteluihin jää paremmin aikaa.

Jälleen kerran on pakko todeta, että ilmapiiri kilpailuissa oli erinomainen. Todella mukava yhteisen tekemisen meininki! Kiitos kaikille!

Suuri järkytys oli kuitenkin se, että palloja ilmiselvästi varastettiin. Kisojen alussa oli 51 palloa ja sunnuntaiaamuna pöydältä löytyi enää 11 palloa. Oli siis kadonnut 40 palloa. Vastaavasti suurin piirtein saman kokoisessa STARXMAS-kisassa meni 16 palloa. Se jää epäselväksi, milloin pallot katosivat pöydältä vai oliko niitä lauantain päättyessäkään sen enempää. Onneksi Mika Räsäsen autosta löytyi lainaksi palloja ja ne kestivät hyvin.

Tulokset löytyvät Tapahtumakalenterista kisan kohdalta.

Kuvat ja tarinat löytyvät myös Facebookista (saa lisätä):

https://www.facebook.com/arto.luukkainen.1

M/N13

Joonas Kylliö, TIP-70, voitti M/N13-luokan häviten vain yhden erän. Joonas toinen vasemmalta. Joonas hävisi sen erän finaalissa Linda Pihelgasille, Star (vasemmalla). Kolmansiksi sijoittuivat KoKa:n Matias Vesalainen ja Spinnin Ksenia Nerman. Matias voitti poolissa Ksenian 3-0, minkä vuoksi Ksenia joutui semissa Joonasta vastaan. Joonaksellahan oli porukasta ylivoimaisesti eniten ratingpisteitä.

M-900

Vasemmalta oikealle:

M-900-luokan voitti MBF:n uusi taitava pelaaja Elim Engberg. Toiseksi tuli Matias Ylinen, PT Espoo, ja kolmanneksi Eiris Ikkonen, Star. Neljänneksi sijoittunut OPT-86:n Joni Kauppinen sai myös kolmannen palkinnon. Luokka oli äärimmäisen tasainen, kun seitsemän pelaajan poolissa peräti viisi pelaajaa päätyi neljään voittoon! Keskinäisten otteluiden erien laskijan ilme oli tällainen –> . Onneksi pisteiden laskemiseen ei pitänyt mennä, vaan erät ratkaisivat:

8-6
7-6
6-6
6-7
7-9

Kilpailevan median valokuvaaja oli näemmä varastanut palkinnonsaajien huomion viralliselta valokuvaajalta. 😠

M-1000

M-1000-luokan ylivoimainen valtias oli PT Espoon Grigori Julle (oikealla). Hän ei hävinnyt erääkään. Katja Kauppinen, OPT-86, oli semifinaalissa ahdingossa erin 0-2 Viljo Väyrystä vastaan mutta nousi hienoon 3-2 voittoon ja sai siten kakkospalkinnon. Väyrysen seurahan on nykyään LrTU mutta alunperin varmaankin SiVe silloin joskus aikanaan. Matias Ylinen, PT Espoo, oli toinen kolmonen.

Katjan poolissa hän, Elim Engberg ja Eiris Ikkonen päätyivät kahteen voittoon, mutta Katjalla oli paras eräsuhde, joten hän meni ykkösenä jatkoon. Elim oli kakkonen.

Viljo Väyrynen oli luokan toinen kolmonen:

M-1100

Karl Jõesaar, TIP-70, voitti M-1100-luokan. Karl kuvassa toinen vasemmalta. Toiseksi tuli vasemmassa reunassa oleva Lauri Hakaste, MBF. Katja Kauppinen ja Elim Engberg ottivat kolmannet palkinnot. Seurat vastaavasti OPT-86 ja MBF.

M-1200

Lauri Hakaste (MBF, keskellä) voitti M-1200-luokan. Toiseksi sijoittui PT Espoon Jari Konttinen (vasemmalla). M-1000-luokan voittaja Grigori Julle, PT Espoo, oli kolmas. Leevi Hyytiäinen, TIP-70, oli toinen kolmonen, Hän joutui keskeyttämään pelinsä jo alkupoolissa, mutta pääsi silti jatkoon pooliykkösenä. Kolmella pelaajalla oli voitot ja erät tasan. Vasta pistesuhde ratkaisi järjestyksen.

M-1300

MBF:n Lauri Hakaste (keltapaita) otti toisen luokkavoittonsa voittamalla sunnuntaisen M-1300-luokan. Lauantaina hän oli jo voittanut M-1200-luokan. Toisesta tilasta käytiin kova kamppailu kolmen pelaajan päätyessä kolmeen voittoon. Pauliina Niskanen, HäKi, otti kakkostilan, koska hän oli voittanut molemmat toiset kolmen voiton pelaajat. Paavo Hänninen, Por-83, jaksaa aina vaan ja oli kolmonen. Neljänneksi sijoittui Jouni Pajunen, PT-2000. Myös hän sai tietysti kolmannen palkinnon.

Luokkaan osallistui yhden poisjäännin jälkeen vain kuusi pelaajaa. Ehdin jo ajatella, että 1300 pisteen tietämissä on jokin kuoppa pelaajien määrässä, mutta näin ei olekaan. Uusimman ratingin mukaan eri satalukujen pelaajamäärät ovat tällaiset alemmissa luokissa (vanha C-luokka):

1700 – 95
1600 – 89
1500 – 84
1400 – 87
1300 – 77
1200 – 52
1100 – 51
1000 – 34
900 – 31

M-1400

Pa-Po juhli M-1400-luokassa kun oikeassa laidassa oleva 1399 pisteen Mika Hauhia puolusti kunnialla ykkössijoitetun paikkaansa.

(vasemmalta lukien) Zelfir Hot (Por-83) oli kakkonen. Lauri Hella (PT 75) ja Aleksei Pullinen (LPTS) olivat kolmansia.

M-1400-luokan palkintojenjako:

M-1500

Rosé-Marii Randlaht (Star) voitti M-1500-luokan. Vasemmassa reunassa oleva Joona Lehtonen (LeVi) antoi finaalissa erittäin hyvän vastuksen: viides erä 11-9 Roosille. Kolmannet palkinnot menivät (vasemmalta) Markku Hauhialle (Pa-Po) ja Markku Nykäselle (PT-2000). Joona ja Roosi pelasivat muuten samassa alkupoolissa ja siellä Joona voitti 3-0!

M-1600

M-1600-luokassa oli peräti 38 pelaajaa. Hieman siis valvonta petti, kun kutsussa sanottiin, että yhteen luokkaan otetaan korkeintaan 32 pelaajaa.  Oikeassa laidassa oleva PTS-60:n Randar Rebane voitti myöhään lauantai-iltana päättyneen luokan. Toiseksi tuli Caspar Goldman (PT Espoo, vasemmalla). Kolmanneksi sijoittuivat Pasi Laine (HäKi) ja Ksenia Nerman (Spinni). Ksenia laittoi Randarin todella lujille semifinaalissa.

M-1700

M-1700 oli hieno ja jännittävä tapahtuma! Sen voitti PT Espoon Sam Li (keskellä). Hän oli finaalissa häviöllä erin 1-2 Antti Marjamäkeä (PT 75) vastaan (oikealla) mutta nousi 3-2-voittoon viidennessä. Antti oli sijoitettu vasta yhdeksänneksi ja Sam viidenneksi. Kolmanneksi tuli Ari-Pekka Siren (TIP-70). M-1600-luokan voittaja Rebane Randar oli toinen kolmonen, mutta hän oli jo poistunut paikalta.

Alkupoolien suurin yllätys oli se, että KoKa:n Matias Vesalainen (2006!) voitti nelossijoitetun ja STARXMAS-kisojen kakkosen Ari-Pekka Sirenin suoraan 3-0 ja otti poolin ykköspaikan puhtaalla pelillä. Hän oli poolissaan vasta kolmossijoitettu! Matias taisteli vielä finaalipaperillakin hyvin voittaen yhden ottelun ja häviten kvartassa Rebane Randarille viidennessä 13-15!

Siren voitti omissa jatko-otteluissaan heti kärkeen ykkössijoitetun ja seurakaverinsa Eero Nordlingin.

M-1800

Vuoden 2015 Veteraanien EM-kilpailuiden 80-sarjan kultamitalisti Kai Merimaa, Wega, osallistui M-1800 luokkaan hyvällä menestyksellä. Hän oli paras 33 pelaajan joukossa, vaikka ikää on jo 83 (vai 84) vuotta! Toiseksi sijoittui Aki Puustjärvi (BK) Merimaan oikealla puolella. Kolmannet sijat ottivat Esa Kanasuo (KoKa) ja Michal Petka (Por-83).

Kai Merimaa koki kisassa kuitenkin yhden tappion, koska hän hävisi omassa poolifinaalissaan Aleksandra Titievskajalle 1-3!

M-1900

Aleksi Räsänen (PT Espoo) voitti M-1900-luokan. Tosin Aleksin finaalivastus Heikki Kettunen (PT-2000, vasemmalla) oli ainoa yli 1800 pelaaja (1822) mutta ykkössija oli hieno saavutus 2005-pelaajalta joka tapauksessa! Aleksin oikealla puolella kolmanneksi sijoittuneet suurtuomari Lauri Miettinen (Maraton) ja Randar Rebane (PTS-60).

Hyvä loppu Aleksille vaikka hänen pelinsä alkoivat pettymyksen merkissä, kun hän hävisi poolinsa ensimmäisessä ottelussa Randar Rebanelle 2-3 (viides 9-11).

M-1900-luokan palkintojenjako:

M-2000

STARXMAS 2016-kilpailun M-1800-luokan valtias Jarno Virtanen (PT 75) jatkoi menestystään tällä kertaa pari pykälää korkeammalla. Hän voitti näet nyt M-2000-luokan. Jarno kuvassa vasemmalla. Hänen vieressään toiseksi sijoittunut seurakaveri Rafail Potiris. Kolmansiksi tulivat Jari Sipilä (Atlas) ja Rauli Franssila (Wega), tässä järjestyksessä vasemmalta lukien.

Jarno koki luokassa yhden tappion. Hän nimittäin hävisi alkupoolissaan M-1900-voittajalle Aleksi Räsäselle 2-3 (viides 10-12), mutta Jarno meni eräsuhteen avulla pooliykkösenä jatkoon ja Aleksi jäi pooliin.

MK (lauantai)

Lauantaisen miesten kaksinpelin voitti Henri Makkonen, PT Espoo (vasemmalla). Siitäpä olikin jo vierähtänyt aikaa, kun Henri oli viimeksi Starin kilpailuissa! Finaalissa Henrille niukasti 2-3 hävinnyt Wegan Toni Pitkänen taktikoi itsensä jälleen erilliseen valokuvaan. Kolmansiksi tulivat Tero Tamminen (PT Espoo, oikealla) ja Sami Järvinen, MPS.

Henri oli häviöllä kvartassa Sam Khosravia vastaan erin 0-2 mutta voitti kovan taistelun jälkeen viidennessä 13-11. Alkupoolissa Henri hävisi Sami Järviselle, joten ihan puhtaaseen peliin hän ei yltänyt comebackissaan.

Toni Pitkänen sijoittui lauantain miesten kaksinpelissä toiseksi:

MK (sunnuntai)

Sam Khosravi (KoKa, keskellä) voitti yhtenä poolina pelatun sunnuntaisen miesten kaksinpelin. Samin vasemmalla puolella oleva Aleksi Räsänen (PT Espoo) oli kakkonen. Hän voitti kolmanneksi tulleen Heikki Kettusen (PT-2000) viidennessä erässä pistein 17-15! Neljänneksi tuli Okko Vanhala (SS), mutta hänestä ei saatu valokuvaa.

Nelinpeli-rating 1

Kisojen pääluokan eli nelinpeliratingin pääsarjan ”Nelinpeli-rating 1” voitti pari Heikki Aittasalo/Jari Sipilä, Atlas (keskellä). Toiseksi tuli Wegan pari Rauli Franssila/Toni Pitkänen (vasemmalla). Joonas Kylliö ja Eero Nordling (TIP-70) sijoittuivat kolmanneksi. Toinen kolmanneksi sijoittunut pari Sam Khosravi/Bahman Khosravi (KoKa) ehti jo ottaa palkintonsa aiemmin.

Pooleissa pelattiin jännittävät ottelut semifinaaleihin pääsystä. Petri Kantonen/Stefan Nordin hävisi viidennessä 10-12 Kylliölle ja Nordlingille. Toisessa poolissa Rafail Potiris/Jarno Virtanen hävisi vastaavasti viidennessä 10-12 Khosravi/Khosraville.

Parien yhteisratingit vaihtelivat välillä 2987-3647.

Nelinpeli-rating 2

Nelinpeli-rating 2-luokassa parien yhteisratingit vaihtelivat välillä 2106-2928.

Luokka päättyi niin myöhään, että vain finalistit olivat mukana palkintojenjaossa. Luokan voitti kisan ylivoimaisesti nuorin pari Matias Vesalainen/RasmusVesalainen, KoKa. Finaalissa kaatui se vanhempi pari eli Markku Hauhia/Mika Hauhia (Pa-Po) 3-1.

Kolmannet palkinnot menivät pareille Pirkko Virtamo/Janne Viljamaa (ToTe/Atlas) ja Sauli Wagner/Ismo Kaarineva (UU/PT 75).

Hauhia/Hauhia oli alkuupoolissa suurissa vaikeuksissa. Hauhiat olivat nimittäin erin 0-2 alla TIP-70:n paria Arttu Pöri/Heikki Pöri vastaan mutta selvisivät: 15-13, 12-10, 11-9. Tällaiset nousut tosin vaikuttavat mukavasti kisojen aikatauluun.

 

 

2 thoughts on “STARPRING 2017 – Raportti

Vastaa