Päivitykset:
- 14.4. Lisätty käsiteltäviin asioihin liiton kurinpitosääntöjen hyväksyminen
- 16.4. Lisätty tilinpäätös, tuloslaskelma ja tase.
- 18.4. Lisätty vuosikertomus.
- 23.4. Lisätty sääntömuutosesitykset.
- 24.4. Korjattu kurinpitosäännön esitys. Taustaa kurinpitosäännöille. Lisätty seura- ja valmennusvaliokunnan esitys.
- 25.4. Lisätty tilintarkastuskertomus.
Suomen Pöytätennisliiton kevätliittokokous järjestetään maanantaina 28.4.2025 klo 18 Sporttitalolla (Valimotie 10, Helsinki). Kokoukseen on myös etäosallistumismahdollisuus (Teams). Kaikki jäsenseurat ovat tervetulleita kokoukseen.
Osallistumisoikeus
Kaikilla jäsenmaksunsa maksaneilla SPTL:n jäsenseuroilla on oikeus lähettää kokoukseen kaksi edustajaa, joista toisella on ääni- ja puheoikeus ja toisella vain puheoikeus.
Liiton kunniapuheenjohtajilla, kunniajäsenillä, puheenjohtajalla, varapuheenjohtajalla, toimihenkilöillä, liittohallituksen varsinaisilla jäsenillä sekä valiokuntien jäsenillä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Liittokokous voi antaa muillekin henkilöille läsnäolo-oikeuden tai sekä läsnäolo- että puheoikeuden.
Valtakirjat
Äänioikeutta käyttävällä edustajalla tulee olla seuraltaan valtakirja, ellei hän ole seuran nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö. Pyydämme toimittamaan valtakirjat etukäteen osoitteeseen marko.pietari@sptl.fi. Jos se ei ole mahdollista, paikan päällä osallistuvat voivat toimittaa valtakirjansa myös kokouksessa.
Etänä osallistuvien henkilöiden tulee ilmoittautua ja toimittaa valtakirjansa viimeistään maanantaina 28.4. klo 10 osoitteeseen marko.pietari@sptl.fi.
Käsiteltävät asiat
Kokouksessa käsitellään liiton toimintasääntöjen mukaiset asiat:
- esitetään tilinpäätös sisältäen tuloslaskelman, taseen, toimintakertomuksen ja tilintarkastajan lausunnon
- päätetään tuloslaskelman ja taseen vahvistamisesta
- päätetään vastuuvapauden myöntämisestä liittohallitukselle ja muille tilivelvollisille
- päätetään kilpailumääräysten muuttamisesta
- päätetään liiton sääntöjen muuttamisesta
- hyväksytään liiton kurinpitosäännöt
Kokousmateriaalit
- Valtakirja
- Sääntömuutosesitykset
- Esitys kurinpitosäännöiksi
- Vuosikertomus 2024
- Tilinpäätös
- Pitkä tuloslaskelma ja tase
- Seura- ja valmennusvaliokunnan esitys
- Tilintarkastuskertomus
Tervetuloa kevätkokoukseen!
”Kaikilla jäsenmaksunsa maksaneilla SPTL:n jäsenseuroilla on oikeus lähettää kokoukseen kaksi edustajaa, joista toisella on ääni- ja puheoikeus ja toisella vain puheoikeus.”
Toivoisin, että kahden edustajan tapauksessa seuran mielipide kerrotaan vain kertaalleen. Ei kahta kertaa. Toivoisin myös, että vain puheoikeudella mukana oleva edustaja ei tee mitään ehdotuksia työjärjestyksestä eikä hoputa kokousta päätettäväksi, koska hänellä on parempaakin tekemistä kuin olla SPTL: n liittokouksessa. Varsinainen äänivaltainen edustaja sitten puhukoon mitä haluaa. Tässä asiassa oli ongelma syksyllä.
Kommentoin erästä sääntömuutosehdotusta tähän:
”Kielletään yksiselitteisesti ottelusiirrot sarjojen turnauslohkoissa
Selitys: Turnausmuotoisen lohkon ideana on se, että jokainen vierasjoukkue joutuu heräämään
aikaisin lauantaiaamuna tai maksamaan majoituksen kahdelta yöltä. Lisäksi jokainen joukkue joutuu
pelaamaan saman määrän otteluita ja viettämään hallilla yhtä paljon aikaa. Näin se on aina ollut.
Viimeisinä vuosina tieto tästä on kadonnut SPTL:n luottamusmiesorganisaatiossa. Sarjapäällikkö on
antanut lupia tyypillisesti samassa lohkossa pelaaville saman seuran joukkueille pelata keskinäiset
ottelunsa etukäteen.”
Alasarjoissa ainakin on lohkoja, joissa on useitakin seuroja samalta paikkakunnalta tai erittäin läheltä. Monesti lähijoukkueet pelaavat keskinäiset ottelunsa esim. sunnuntain päätteeksi, jotta pitkämatkalaiset voivat nimenomaan lähteä hallilta aiemmin ja turvallisemmin kotimatkalle. Joskus on myös ollut tilanteita, että turnauksessa on aikatauluhaasteita (kaikilla halleilla ei voi aloittaa ja lopettaa koska huvittaa), joten jonkun saman paikkakunnan joukkueiden etukäteinen peli voi olla tarpeen. Jouston varaa voidaan tarvita, joten en lähtisi kategorisesti kieltämään. Uskoisin, että useimpien joukkueiden mielestä turnauslohkon tärkeimpänä. ideana on se, että saadaan pelit mahdollisimman mukavasti pelatuksi eikä vahtia toisten joukkueiden lepoaikoja tai matkustuskustannuksia. Kokemukseni on toki vain alueilta VS ja PM divisioonista 4-6.
”Monesti lähijoukkueet pelaavat keskinäiset ottelunsa esim. sunnuntain päätteeksi”
No niin ei voida kyllä tehdä, että tyypillisesti jonkin seuran ykkös- ja kakkosjoukkueet pelaavat lopuksi ja saavat taktikointimahdollisuuden. Näin ei ole koskaan tapahtunut niissä lohkoissa, joissa Star on ollut mukana. Mutta mitä hyötyä tuosta sinänsä olisi aikataulullisesti, koska jokainen joukkuehan kuitenkin pelaa viimeiselläkin kierroksella? Ellei sitten oku joukkue ole jäänyt pois. Kolme kierrosta sunnuntaina tarkoittaa sitä, että pelejä on kello 10-16. Kyllä pääsee ajoissa kotimatkalle joka tapauksessa.
”Joskus on myös ollut tilanteita, että turnauksessa on aikatauluhaasteita”
Näin on tapahtunut kymmenien vuosien aikana ilmeisesti tasan yhden kerran ja eikös se ollut tänä keväänä. Force majour -tapauksessa (hallia ei ole käytettävissä) on tietysti pakko käyttää luovuutta. Mutta kahdeksan joukkueen lohko ehditään kyllä pelata nätisti. Jos sääntöihin laittaa poikkeuspykälän tätä varten, kohta joku luottamushenkilö jakelee lupia ottelusiirtoihin siihen vedoten.
”Uskoisin”
Totta kai ne seurat uskovat eri tavalla, joilla on kaksi tai useampia joukkueita lohkossa ja voivat järjestää itselleen mukavan myöhemmän heräämisen ja pienemmän rasituksen turnauksessa. Puhumattakaan yöpymisestä. Minä en kuitenkaan halua niille joukkueille tätä etua antaa. Sama rasitus kaikille. Samat kustannukset.
”ideana on”
.. ollut kymmenet vuodet, että turnaus on turnaus. Ottelusiirtoja ei hyväksytä. Nyt systeemi on täysin rapistunut ja homma muuttunut höntsäpelaamisen suuntaan, kun osaamista on poistunut valiokunnista.
”eikä vahtia toisten joukkueiden lepoaikoja tai matkustuskustannuksia.”
Ei tarvita vahtimista, kun noudatetaan sääntöjä. Eli kaikki ottelut pelataan turnauksissa. Tai tottahan 1. divisioonan ja mestaruussarjankin turnaukset voidaan siirtää höntsäpelaamisen suuntaan. Joku joukkue pelaa päivän aikana kolme ottelua ja muutama vain yhden ottelun. Salissa ei ole edes tunnelmaa.
Tämä on tärkeää myös 4. – 6. divisioonien turnauksissa, jotta niihin saadaan säpinää ja hiven glamouria.
Mutta Starhan ei ole enää mukana sarjoissa. Jos enemmistö kokouksessa mukana olevista kannattaa höntsäpelaamista, olkoon sitten niin!
””ideana on”
.. ollut kymmenet vuodet, että turnaus on turnaus. Ottelusiirtoja ei hyväksytä. Nyt systeemi on täysin rapistunut ja homma muuttunut höntsäpelaamisen suuntaan, kun osaamista on poistunut valiokunnista.”
Se ilmeisesti rapistui jo reippaasti yli kymmenen vuotta sitten kun hoidin V-S 4-divisioonaa ja myöhemmin kun se laajentui vitoseen ja kutoseen. Käytin ohjenuorana lähinnä tätä sääntöä:
6.4.6.2 IV divisioona pelataan sarjajaoston harkinnan mukaan noin 6–9 joukkueen lohkoissa.
Vastaavat sarjapäälliköt päättävät lohkojen pelijärjestelmän
Ne pelattiin turnauksena lähinnä siksi, koska joukkueet halusivat pelata turnauksena. Mutta mikäli joku joukkue olisi halunnut pelata pelinsä yksitellen muiden joukkueiden kotihallissa, niin olisin sen sallinut, jos se olisi sopinut vastustajille. Niille keille se ei olisi sopinut, olisivat sitten pelanneet sitä vastaan turnauksessa. Ja aina sallin saman seuran joukkueiden keskinäisen pelin pelattavan etukäteen, jos sitä halusivat.
Siitähän se rapistuminen varmaan alkoi. Totta kai noissa 4. ja alemmissa sarjoissa on ollut tarvetta temppuiluun, että saadaan sarjat pelatuiksi. Starin tyttöjen kanssa käytiin monta kertaa pelaamassa Varsinais-Suomen 4. tai 5. divisioonaa, ja kyllä aina kaikki joukkueet olivat paikalla. Ei siis tapahtunut kertaakaan, että esim. kaksi TuPy:n joukkuetta olisivat pelanneet ottelunsa etukäteen. Se olisi vienyt ikävästi tunnelmaa turnauksesta. Kun tunnelma oli muutenkin vähäsen hakusessa pelaajien pappautumisen vuoksi. Sääntöjen noudattamista ja turnauksen ideaa on mielestäni syytä opettaa jo 6. divisioonasta alkaen. Myös sitä, että pöytätenniksessä ja kaikessa urheilussa aikainen herääminen joskus kuuluu vaan asiaan. Eli kello 10:n kierroksen ottelua ei pelata etukäteeen vain siksi, että autokuski ei millään haluaisi herätä ajoissa aamulla.
Turnaus = kaikki ottelut pelataan turnauksessa, kaikki kärsivät samat heräämisen ja majoittamiskustannusten rasitteet, kaikki pelaavat yhtä monta peliä ja rasittuvat samalla lailla
”Ei siis tapahtunut kertaakaan, että esim. kaksi TuPy:n joukkuetta olisivat pelanneet ottelunsa etukäteen. ”
Vaikea uskoa ettei olisi tapahtunut kertaakaan, taisitte jättää aina välillä väliin ja pelata jossain muualla.
Joskus joukkueet halusivat pelata vasta turnauksessa, mutta enpä muista että ikinä olisin kieltänyt etukäteen pelaamista. Joskus kun joku joukkue ei päässyt turnaukseen, niin silloinkin oli mahdollisuus käydä pelaamassa ne pelit sitten erikseen, mutta se oli toki niin hankalaa ettei kukaan siihen lähtenyt. Kyllä siinä tarkoituksena oli saada ne pelit pelattua ja olla mahdollisimman joustava. Ja vastustaja toki sai päättää, koska oletus on, että pelit pelataa turnauksessa, mutta jos vastustajalle sopisi muu aika ja paikka, niin se myös käy. En kyllä muista, että olisi ikinä pelattu muita kuin saman seuran keskinäiset etukäteen. Mutta olisi se ollut mahdollista, kun joku olisi kysynyt ja muut suostunut.
Toki yhdessä vaiheessa, kun V-S turnaukseen tuli joukkueita ympäri Suomea ja Virosta, niin tuollainen erikseen pelaamine ei olisi ollut edes mahdollista.
”Kyllä siinä tarkoituksena oli saada ne pelit pelattua ja olla mahdollisimman joustava”
Mielestäni tässä eI tarvita mitään joustavuutta. Kyseessä on urheilu. Siten samat rasitukset, yhtä monta ottelua, sama viipyminen hallilla JA yhtä aikainen herätys. Mutta se on menneisyyttä, eikä Star joutunut koskaan kärsimään!
Siksi olen sääntömuutosehdotuksen kirjoittanutkin. Toivottavasti vastustajat keksivät joitain muita argumentteja kuin ”ei millään jaksaisi herätä jo yhdeksältä” tai ”ei millään jaksaisi pelata niin monta peliä”. Tähän hymiö.3
3
Seuraavia liittokokouksia varten muutama työjärjestysehdotus.
1. Teamsin takana olevat pitävät pääsääntöisesti mikrofoninsa kiinni.
2. Puheenvuoropyynnöt välitetään chatissa Henrille, joka pitää niistä kirjaa.
3. Kun fyysisesti paikalla oleva pyytää puheenvuoron, se merkitään paikalleen kyseiseen listaan.
4. Puheenvuorot myönnetään juuri tuon listan mukaisessa järjestyksessä. Teamsin takana oleva avaa mikrofonin pitääkseen puheenvuoronsa.
Nyt teamsin takana olevilla oli koko ajan kädet pystyssä ja he saivat puhua loputtomiin. Pystyssä olevat kädethän eivät koskaan loppuneet. Kokoukseen fyysisesti tulleita pitää kohdella vähintäänkin tasaveroisesti. Nyt puheenvuoron saaminen kokoushuoneessa oli hyvin vaikeaa eikä Teamsin takaa tulleisiin puheisiin (teki mieli käyttää j-sanaa mutta en käytä) voinut vastata. Kokous venyi aivan jonninjoutavan puheen vuoksi. Yhdistyksen kokousten pitää olla organisoituja eikä vapaita keskustelutilaisuuksia. Vietin ison osan kokouksen ajasta lukemalla netistä uutisia tms, kun en jaksanut kuunnella paikalleen pysähtynyttä keskustelua, joka ei ollut organisoitua vaan vapaata jutustelua.
5. Ei pidä sallia sitä, että Teamsin takana olevat jatkavat vapaata keskusteluaan keskenään ilman, että pyytäisivät puheenvuoroja. Kokous venyi kohtuuttomasti, kun se puheensorina ei tahtonut loppua millään. Kokouksissa pyydetään puheenvuorot ja vastataan niissä. Siksi mikrofonien pitää olla jatkossa kiinni samaan tapaan kuin kokoustilassa olevat pitävät suunsa kiinni, kun ei ole puheenvuoroa.
6. Varsinkin jos on itse pitänyt loputtomiin pitkiä puheenvuoroja jotka ovat liittyneet asiaan tai eivät ole liittyneet (usein), ei voi ärähtää Teamsin takaa ”lopetaan tämä jauhaminen ettei kokous veny” (tms) sille, joka pääsee viimein sanomaan kokouspaikalla 10 sanaa.
Tosiaan kokous kesti 5,5 tuntia ja mitä tulee sääntömuutoksiin, vastustavat puheenvuorot voidaan pääsääntöisesti kirjata muotoon ”mutta kun joku voi käyttää väärin (ja sitten joku täysin todellisuudesta irti oleva esimerkki).” Oikeissa kokouksissa, joissa ollaan fyysisesti läsnä, tällaiseen jaaritteluun ei oltaisi käytetty läheskään niin paljon aikaa.
Ihan mukavaa, että on asioista kiinnostuneita ihmisiä, mutta tosiaan en saanut edes sitä puheenvuoroa, vaikka pyysin, jossa olisin kysynyt: ”mitkä ovat ne konkreettiset syyt sille, että joukkue ei voi tulla turnauspaikalle lauantaiksi klo 10, jos samassa divisioonassa pelaa toinen saman seuran joukkue?”. Olisin ollut hyvin kiinnostunut kuulemaan, millaisia uskomattomia vaikeuksia kohtaan en ollut osoittamassa ”joustavuutta”.
…lopetaTAan tämä jauhaminen…
Pahus kun kommentteja ei voi editoida.