SM-sarjan finaalit 2017: raportti

SM-sarjan lopputurnaus 14.4.2017
Helsinki

Pääsiäispupuilusta ei ollut tietoakaan, kun pitkänäperjantaina kamppailtiin SM-finaaleissa. Runkosarjan voittaja PT 75 Tampereelta valitsi välierävastustajakseen viime kauden mestarin ja runkosarjan kolmosen PT Espoon. Toisessa parissa kohtasivat runkosarjan kakkonen ja nelonen, eli helsinkiläisjoukkue Wega ja LPTS Lahdesta.

VÄLIERÄT

PT 75 – PT Espoo

Asiasta vähemmän ymmärtävä olisi ehkä voinut ihmetellä, miksi PT 75 valitsi vastustajakseen viime vuoden mestarin. Vaan tamperelaiset tiesivät: reilussa tunnissa taululla olivat lukemat 4-1. Voittamattomia olivat sekä Pasi Valasti että Otto Tennilä, espoolaisten lohtupisteen toi erinomaista kautta pelaava Jani Jormanainen Miikka O ’Connorista.

Wega – LPTS

Toisin kuin toisessa semissä , tässä mentiin sitten ihan pitkän kaavan mukaan. Wegan ykköstykki ja runkosarjan ykkönen Ingemar Peter hävisi yllättäen molemmat kaksinpelinsä, mutta Wegalta löytyi ässä hihasta, nimittäin Aki Kontala: ensin nihkeähkö voitto Manturovista viidennessä yhdeksään ja päälle vielä kruununa voitto Saveljevista samoin numeroin. Ja vaikka Manturov vei ääritiukalla voitollaan Wegan toisesta slovkialaisesta Kopanyistä ratkaisun nelinpeliin, Wegalle lopulta 4-3 voitto ja paikka finaaliin.

LOPPUOTTELU

PT 75 – Wega

Finaalissa Wega lähti hakemaan kauan kaivattua mestaruutta (edellinen oli vuodelta 2009, silloin Westikan nimellä) ja PT 75 taas uusimaan kahden vuoden takaista mestaruuttaan.

Tasaisesti aloitettiin, kun molemmissa avauspeleissä mentiin viidenteen erään. Ottelussa Pasi Valasti – Ingemar Peter sekä peli että ajoittain myös elekieli olivat kansanvälistä tasoa; Pasi teki sen minkä pystyi, mutta lopulta piste Wegalle, joka siirtyi finaalissa kuskin paikalle, kun vielä samaan aikaan Aki Kontala väänsi väkisin voiton hyvin pelanneesta Miikka O ’Connorista.

Otto Tennilä antoi tamperelaisille toivoa voittamalla omassaan Tomas Kopanyin selvin numeroin. Tilanteessa 2-1 Wegalle nähtiin aito klassikko (vapise El Clásico, Pohjoisen helvetti ja Kari Hotakainen…), kun vastaan asettuivat Aki Kontala ja Pasi Valasti. Ja aikamoinen peli siitä tulikin. Aki hallitsi alkua, mutta kuten niin monta kertaa aiemminkin, Pasi tuli 1-2 takaa-ajoasemasta takaisin peliin, johti viidettä jo 9-3 (muutaman varsin hämmentävän upean vastaspinnin (pystyyn, tottakai…)  jälkeen) ja homma näytti olevan sillä selvä. Vaan eipä ollut. Nähtiin peräti harvinainen ilmiö, kun Pasi pamahti ihan rehelliseen vanhaan kunnon kipsiin ja Aki nousi piste pisteeltä. Ja kas, kohta oltiinkin tilanteessa 10-10. Mitäpä olisikaan ollut tilanne, jos Aki ei olisi munannut syöttöään tilanteessa 5-9… No, Pasi ei lopulta häkeltynyt vaan vei kaksi seuraavaa pistettä ja kokonaistilanne oli 2-2.

Vireeseen päässeet Otto Tennilä ja Ingemar Peter astuivat laariin seuraavaksi. Otto jatkoi väkeviä esityksiään ja jatkoi puhtaalla pelillä (ainoana tänään!) päivän loppuun asti voittamalla viidennen selvästi.

3-2 PT 75:lle ja ratkaisun avaimet siirtyivät Miikalle, joka aloittikin väkevästi Tomas Kopanyitä vastaan siirtyen 2-0 johtoon. Kopanyi kavensi 2-1:een ja Wegalla vielä toivonkipinä loimotti. Ja lopulta hiipui: Miikka venyi lopussa ja ratkaisi mestaruuden PT 75:lle lukemin 4-2. ONNITTELUT TAMPEREELLE!

PRONSSIOTTELU

PT Espoo – LPTS

Pronssiottelussa lahtelaiset tarjosivat viime vuoden mestarille kylmää kyytiä: 0-4 ajassa 0.50. Pronssit Lahteen ja Espoolle se kuuluisa luu.

are

Vastaa