Eurominichamps 2017

13.kerran järjestettyyn Eurominichamps- turnaukseen osallistui tänä vuonna Suomesta neljä pelaajaa. Nuoremmassa 06- ikäluokassa olivat mukana Matias ja Rasmus Vesalainen, 05- ikäluokkaan puolestaan osallistuivat Sam Khosravi ja Aleksi Räsänen. 


Sam, Matias, Rasmus ja Aleksi

Kisojen pelisysteemi
Kilpailussa pelejä tulee jokaiselle osallistujalle varsin mukavasti menestyksestä riippuen. Aluksi pelataan yhteensä neljä poolikierrosta, kaksi ensimmäistä kierrosta neljän pelaajan pooleina ja kaksi viimeistä kierrosta kolmen pelaajan pooleina. Jokaisella kierroksella karsiutuu lohkon viimeinen pelaaja pois. Näistä kierroksista pääsee pääkaavioon 32 pelaajaa, joka pelataan cuppina. Cup-kierroksilla hävinneet pelaavat lisäksi vielä sijoituspelit.

Kaikki pääkaavion ulkopuolelle jääneet pelaajat menevät automaattisesti mukaan consolation- luokan eri vaiheisiin. Consolationissa pelataan alkuun isompi pooli (6-7 pelaajaa), josta pääsee jatkoon 1 tai 2 pelaajaa luokasta riippuen. Toisella kierroksella pelataan neljän pelaajan pooli, josta kaksi jatkaa consolationin pääkaavioon. Koska pelaajat ovat nuoria, eikä järjestäjillä ole tarkkaa käsitystä ulkomaalaisten pelaajien tasosta, mitään kovin selkeää sijoitustapaa ei käytetä muiden kuin aivan parhaiden pelaajien ja edellisten vuosien menestyjien osalta.

Suomalaisten ottelut
Perjantai-aamuna suomalaisista pelit aloittivat ensimmäistä kertaa ulkomailla pelaanneet 06-luokan Vesalaisen veljekset. Molempien veljesten pelit päättyivät valitettavasti alkulohkon ensimmäiseen vaiheeseen ilman voittoja hyvästä taistelusta huolimatta. Rasmus otti erän jokaisessa pelaamassaan pelissä ja oli varsin hyvällä pelipäällä. Pientä jossiteltavaakin jäi, kun muutama hyvä eräjohto kääntyi vastustajalle. Tasaiset häviöt lopulta irlantilaiselle ja kahdelle ranskalaiselle.

Matias ei saanut alkulohkossa ehkä aivan parasta peliään irti ja useampi tasainen erä meni vastustajille, häviöt kahdelle ranskalaiselle ja sveitsiläiselle. Aivan toisen pelin lopussa ranskalaista vastustajaa vastaan sattui Matiaksen kannalta harmittava tilanne.  Matiaksen lyönti osui selvästi pöytään, mutta tuomari ei tätä nähnyt. Tilannetta seuranneen pienen hässäkän jälkeen pallo pelattiin uudestaan (joka ei ole sääntöjen mukaan oikein). Matias hävisi uusitun pallon ja samalla erän 11-9. Ainakin tilanteesta voi ottaa mukaansa sen kokemuksen, että kansainvälisissä peleissä voi tapahtua mitä tahansa yllättävää ja peliin täytyy pystyä keskittymään myös pienen hämmingin jälkeenkin.


Rasmus ja Matias valmistautumassa ensimmäisiin peleihin

Myös 05-luokan alkulohkoissa molemmat pelaajat aloittivat melko hermostuneella pelillä ja voitot olivat tiukassa. Sam oli vaisu avauspelissä ukrainalaista vastaan. Toisessa pelissä hän voitti ranskalaisen tiukan taiston jälkeen 3-2 noustuaan melko tukalasta alatilanteesta hienosti voittoon. Kolmannessa pelissä tuli puolestaan tappio romanialaiselle 1-3. Lopulta Sam kuitenkin jatkoon seuraavalle kierrokselle lohkon kolmantena pelaajana niukasti paremman eräsuhteen turvin.
Aleksille puolestaan tuli alkulohkossa häviöt ukrainalaiselle ja ranskalaiselle pelaajalle. Ukrainalaista vastaan peli oli liian varovaista varsinkin kahden erän jatkopalloilla, ranskalaista näppyläpelaajaa vastaan oli täydet mahdollisuudet mutta hyvästä yrityksestä huolimatta iso johto kääntyi neljännessä erässä vastustajalle. 

Aleksi ja Sam jatkoivat perjantaina pelejään vielä toisessa lohkovaiheessa.Sam hävisi lohkon avauspelin belgialaiselle 0-3, mutta kahdessa seuraavassa pelissä vastaan tulleet ranskalainen ja latvialainen vastustaja olivat päivän helpoimmat vastustajat. Näistä kaksi melko selvää voittoa ja Sam jatkoon kolmannelle alkulohkokierrokselle lohkon toisena.
Aleksille kahdesta ensimmäisestä pelistä 1-3 tappiot Portugalin ja Ranskan pelaajille ajoittaisesta hyvästä pelistä huolimatta. Lohkon viimeisessä pelissä oli vielä täydet mahdollisuudet mennä seuraavaan lohkovaiheeseen, mutta luxemburgilaista vastustajaa vastaan viidennen erän 5-2 johto kääntyi pienen hätäilyn jälkeen vastustajalle.

Kolmannella alkulohkokierroksella Sam kohtasi ranskalaisen ja ruotsalaisen pelaajan. Pelissä oli edelleen hieman käsijarru päällä ja vastustajat veivät ottelut erin 0-3. Näin kaikilla suomalaisilla pelit jatkuivat consolationin puolella.

Consolation
Consolationissa ensimmäisessä kuuden pelaajan lohkovaiheessa mukana olivat Vesalaiset sekä Aleksi.

Edellisen päivän jännitys oli karistettu pois harteilta ja kaikki pojat pelasivat selkeästi parempaa pöytätennistä. Molemmat veljekset ottivat ensimmäiset kansainväliset voittonsa hienolla pelissä. Matias hoiteli latvialaisen ja ranskalaisen pelurin sekä oli todella lähellä hyvää voittoa unkarilaisesta hävittyään erin 2-3. Rasmus puolestaan voitti ranskalaisen ja virolaisen pelurin ja pelasi hienon ottelun englantilaista vastaan häviten 2-3. Molemmat veljekset olivat lopulta lohkon neljänsiä ja pelit päättyivät. 

Myös Aleksin peli oli rennompaa ja alkulohkossa kaatuivat melko helposti armenialainen, portugalilainen, slovakialainen ja valko-venäläinen vastustaja. Näin Aleksi jatkoi toiseen vaiheeseen.

Toisessa vaiheessa suomalaisista pelasivat Sam ja Aleksi. Sam oli löytänyt uuden vaihteen peliinsä ja oli huomattavan paljon aktiivisempi kuin kilpailun aikaisemmissa peleissä. Lohkossa helpohko voitto slovenialaisesta, tiukempi voitto ranskalaisesta ja niukka 2-3 häviö romanialaiselle. Pudotuspelivaiheeseen lohkon kakkosena. Aleksin lohko oli todella tasainen ja hän pelasi kaikissa peleissä täydet viisi erää. Voitto sveitsiläisestä ja tiukat häviöt romanialaiselle ja ranskalaiselle päättivät pelit.

Samin peli parani jatkuvasti turnauksen edetessä ja ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kaatui luxemburgilainen pelaaja 3-2. Seuraavassa pelissä Sam pyöritteli ranskalaisen erin 3-0 vakuuttavan esityksen jälkeen. Sunnuntai-aamuna pelatussa kvarttapelissä Sam oli edelleen todella hyvällä tasolla ja peli näytti jo tulevan suomalaiselle. Valitettavasti tällä kertaa viidennen erän lopussa vastustaja pelasi pari aivan loistavaa palloa ja eteni semifinaaliin.

Kokonaisuudessaan turnaus oli kaikkien pelaajien osalta melko kaksijakoinen. Alku oli vaikea mutta loppua kohden taso nousi selvästi. Jokainen pelaaja otti voittoja ja kisa oli varmasti kaikille hieno kokemus, jota on mukava myöhemmin muistella.

Kansainvälisissä peleissä tempo, pelivarmuus ja liikkuminen ovat jo tämän ikäisten pelaajien kohdalla todella korkealla tasolla. Tämän asian kanssa täytyy myös Suomessa tehdä lisää töitä, jos pelaajat aikovat tulevaisuudessa menestyä myös ulkomailla kovatasoisissa peleissä.

One thought on “Eurominichamps 2017

  1. Laitan myöhemmin muutamia Samin ja Aleksin pelien videoita YouTube-kanavalleni. Valitettavasti paljon jäi näkemättäkin, koska turnaus pelataan kahdessa hallissa, joiden välillä on matkaa 2,1 kilometriä. Rasmuksen ja Matiaksen pelejä en nähnyt ollenkaan jotain pieniä välähdyksiä lukuun ottamatta.

Vastaa