Sarjat: sarjakuri ja tuomarointi

Päivitys 17.11.2023

Nostetaan dokumentti taas esiin. Sarjapeleissä on ollut runsaasti pahaa verta perumisista ja otteluiden sopimisista. Sarjajaosto kehottaa kaikkia joukkueita, jotka pelaavat viikkopelimuotoisia sarjapelejä lukemaan oheisen dokumentin läpi ja toimimaan sen mukaisesti.


Muistutus jälleen tästä asiasta kaikille seuroille, etenkin viikkopeleinä pelattaviin sarjoihin.

Päivitys 8.1.2019: Syöttösääntöjä tarkennettu


Ohessa kesän pöytätennislehdestä löytyneet sarjakuri- ja tuomarointi-artikkelit myös SPTL:n sivuille.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

17 thoughts on “Sarjat: sarjakuri ja tuomarointi

 1. Tuomaroinnista saa senkin edun, että ei tule laskuvirheitä ja syöttövuorokin vaihtuu kahden syötön välein. Videoinnin avulla olen havainnut, että virheitä sattuu näissä asioissa aika usein, kun pelataan ilman tuomaria.

  Sen lisäksi tuomarointi tietysti lisää tapahtumaan glamouria ja antaa pelaajien keskittyä pelaamiseen.

  Ei kuulu tähän asiaan mutta esitän jälleen toiveen, että kunpa kaikki sarjajoukkueet hankkisivat yhtenäiset pelipaidat. Minimivaatimuksena asusteissa se, että kukaan ei tule pelaamaan virttyneissä kesämökkivaatteissa.

 2. Tämän voisi lykkäistä myös jokaisen joukkueen yhteyshenkilön sähköpostiin. Erityisesti ongelmana viikkosarjoissa on aina otteluiden siirtämiset ja perumiset olemattomalla varoitusajalla. Ja yleensä tähäkin on esitetty syyksi esim. yhden pelaajan sairastuminen tai muu estyminen, joka ei estä ottelun pelaamista… Vai auttaisiko tähän perumisongelmaan vain sääntökirjan pykälien mukaan käsitelty ennakkotapaus …

  1. Toki säännöt on kirjoitettu epäselvästi tältä osin:

   2.6.1 Syöttö alkaa siten, että pallo on vapaana syöttäjän liikkumattomalla ja avoimella vapaan käden kämmenellä.

   2.6.2 Syöttäjän tulee heittää pallo lähes pystysuoraan ylöspäin ilman kierrettä niin, että se nousee vähintään 16 cm irrottuaan vapaan käden kämmenestä ja putoaa sitten mihinkään koskematta ennen kuin sitä lyödään.

   Tuon voi lukea kahdella tavalla:

   Tapa A
   Sen jälkeen, kun vapaa käsi on pysäytetty liikkumattomaksi ja avoimeksi syötön alkamisen merkiksi (2.6.1), käsi saa liikkua vain ylöspäin pallon heittämiseksi (2.6.2).

   Tapa B
   Sen jälkeen, kun vapaa käsi on pysäytetty liikkumattomaksi ja avoimeksi syötön alkamisen merkiksi (2.6.1), vapaata kättä saa veivata nopeasti ylös ja alas, sivuttain ja pitkittäin vaikka kaksi minuuttia ja sitten jossain vaiheessa, kun kättä on taas pudotettu 30 senttiä, pallo päästetäänkiin kohoamaan 16 cm ja sitten nopea kontrisyöttö perään.

   Minusta yleinen tulkinta on A, koska tavan B mukaista syöttöä harrastavat huippupelaajista lähinnä vain Ding Ning ja Emmanuel Lebesson. Jos tulkinta B olisi oikea, useampi yrittäisi mielipuolista vapaan käden veivausta ainakin vaikeassa paikassa. Tapa B tekee vastaanottajalle erittäin vaikeaksi ennakoida, milloin syöttö lopulta tulee. Valmiudessa pitää olla koko veivauksen ajan.

   Minulta muuten onnistuu pallon heittäminen ylös ilman, että käsi kävisi hakemassa vauhtia alempaa. Eli siis kykenen tulkinnan A mukaiseen syöttöön, joten tämä ei ole pelkkää teoriaa.

 3. Tämä on muuten eri tavalla ilmaistu ITTF:n säännöissä.

  2.6.1 Service shall start with the ball resting freely on the open palm of the server’s stationary free hand.
  2.6.2 The server shall then project the ball near vertically upwards, without imparting spin, so that it rises at least 16cm after leaving the palm of the free hand and then falls without touching anything before being struck.

  Tämä antaa aiheen ymmärtää, että pallo on ensin liikkumattoman käden päällä ja sitten sitä työnnetään melkein kohtisuoraan ylöspäin. Miksi suomenkieliset säännöt ovat tässä vähemmän tarkat, en tiedä.

  1. Toden totta! Olin vähän hämmentynyt laittaessani tuon suomenkielisen säännön tuohon, kun jossakin takaraivossa jyskytti ITTF:n säännöt.

   Tuo ”then”-sana on ihan olennainen. Siten tapa A on oikea.

 4. Ja ehkä joillekin yllättäen olen eri mieltä. Mielestäni kättä saa liikuttaa alaspäin kunhan pallo ei käy pöytätason alapuolella. Ehkä tähän löytyisi sääntövaliokunnasta ihan faktaakin ?

  1. ”Ja ehkä joillekin yllättäen olen eri mieltä. Mielestäni kättä saa liikuttaa ”

   Saathan sinä olla vaikka sitä mieltä, että pallon saa heittää syötässä suoraan vastustajan pöytäpuoliskoon. Mutta ei näitä asioita ratkaista sen mukaan, mitä mieltä haluat olla. Sääntöteksti ratkaisee (”then”).

   Lue se, mitä edellä sanottiin ja palaa asiaan sitten, kun osaat kertoa, mikä siinä ei pidä paikkaansa. Koska et tätä varmastikaan aio tehdä, keskustelu taitaa jäädä sitten tähän.

   Niin, mistään valiokunnasta ei löydy muuta faktaa kuin sääntöteksti.

 5. No ei tämä nyt Arto noin yksinkertaista ole. Ehkäpä löydät meille sitten jostain yhden esimerkin, kun syöttö on tuomittu vääräksi, koska ”käsi on lähtenyt alaspäin syötön alkaessa.”

  Vaikka kuinka ivallisesti aina suhtaudut eri mieltä itsesi kanssa oleviin ihmisiin, niin kyllä tässä nyt vähintään epäily omasta tulkinnastasi on olemassa. Kyllä minä mielelläni kuulisin sääntövaliokunnan tulkinnan asiaan. Sääntöjä kun joskus pitää kaikesta huolimatta tulkita. Vaikka ne täydellisessä maailmassa olisivat niin selvät, ettei tarvitsisi,

 6. Kannattaa huomioida, että koska kyseessä on vanhan aineiston nosto, Sarjakurin paluu -osion teksti on hieman vanhentunut tältä osin:

  ”Sarjajaosto harkitsee sarjaotteluiden pakollisen tuomaroinnin esittämistä tulevaisuudessa sääntökirjassa, sanktioiden kera. Aluksi voisimme aloittaa vaikkapa 1- ja 2-divisioonista ja edetä siitä hiljalleen kohti alempien sarjojen otteluita.”

  Sääntöihin 2018-19 tehtiin seuraava lisäys: ”1-divisioonassa ottelut tulee tuomaroida ensisijaisesti yksittäisen ottelun tai turnauksen järjestävän joukkueen toimesta. Mikäli tämä ei pysty järjestämään tuomareita, tuomarointi tulee järjestää yhdessä koti- ja vierasjoukkueen kanssa.”

  Ja ilmeisesti aika hyvin on toiminut myös 2-divisioonassa, vaikka siitä sääntökirjausta olekaan tehty?

 7. Ryhtiliike tuomaroinnin osalta olisi toki toivottavaa, mutta pelkkä vapaaehtoisiin koulutuksiin osallistuminen sekä tietoiskut liiton sivuilla tuskin riittävät. Uskon että useimmiten syynä on pelkkä tietämättömyys, kun säännön ensimmäistäkin pykälää

  2.6.1 Syöttö alkaa siten, että pallo on vapaana syöttäjän liikkumattomalla ja avoimella vapaan käden kämmenellä.

  rikotaan hyvin yleisesti. Jos oikeasti halutaan puuttua vääriin syöttöihin, niin pelaajalisenssin saannin ehdoksi pitäisi pelkän maksun lisäksi suorittaa pakollinen verkkokurssi tai vastaava tapa jolla varmistetaan, että jokainen pelaaja tuntee säännöt.

  Itsekin olin tietämätön kuinka tuomarin pitäisi puuttua käytösrikkeisiin. Oikein hyvä kirjoitus vuosien takaa. Mutta enpä ole kertaakaan nähnyt tuomarin huomauttavan saati näyttävän pelaajalle keltaista korttia kiroiluna takia. Itsekään en ole sitä tehnyt vaikka usein aihetta olisi ollut.

 8. ”suorittaa pakollinen verkkokurssi tai vastaava tapa”

  Se on hyvä ehdotus! ja riittäisi ihan muutamien perusjuttujen läpikäynti.

  Minä olen itse ajatellut, että jokaisen pitäisi lähettää SPTL:lle videoklippi omasta selkeän laillisesta syötöstään. Sen jälkeen jokainen ”mä yritän”/”en osaa”/”mä oon aina syöttänyt näin”/”kaikki maailman huiput syöttää väärin”/”älä viitsi pilata tunnelmaa” -tyypin väärä syöttö voitaisiin suoraan tuomita vääräksi ja piste vastustajalle.

 9. Juttu on vanha, mutta aihe ajankohtainen. Minusta tilanne on tuomarointien suhteen muuttumassa. Näen entistä enemmän annettuja varoituksia ja syöttöjen poisottoja kilpailuissa. Ja hyvä niin.

  Sarjapeleissäkin pitäisi olla pakollinen tuomarointi, taso kuin taso.

 10. Jos tuomarointiin haluttaisiin laatua, niin tuomarien pitäisi olla tuomarointiin erikoistuneita henkilöitä eikä itse pelaajia tai joku kilpailun pitäjän toimesta nakitettu tyyppi.
  Mutta lienee aika mahdoton homma.

  1. Meillä ei tule olemaan missään näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa sellaista tuomarimassaa, joka kävisi tuomitsemassa sarjapelit mestatuussarjasta kuudenteen divisioonaan. Kyllä pelaajatkin voivat puuttua vääriin syöttöihin. Tietysti se edellyttää sitä, että he tuntevat säännöt riittävän hyvin ja heillä on siihen rohkeus.

   1. Ajatuksena olisi luoda kevyt Google Forms -pohjainen erotuomaritesti sekä koota perusinfot tuomaroinnista helppoon muotoon. Toimintasuunnitelman mukaisesti yritetään pelaajien tuomarointiosaamista kehittää ensi kaudeksi.

Vastaa