Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Tiedotusterveisiä

Pöytätennisliiton ylin päättävä elin eli liittokokous kokoontui Espoon (tosi isojen ja hienojen!) kisojen yhteydessä sunnuntaina. Paikalla taisi olla ennätysvähän seuroja, sillä valtakirjat kokoukseen saapuivat vain KoKalta, KSF:ltä, OPT-86:lta, PT Espoolta, TIP-70:ltä ja YNM:ltä, mistä ko. seuroille on osoitettava kiitos. Moittia ei toki sovi muitakaan. Voi hyvin olla, että esillä olleet asiat koettiin kentällä sellaisiksi, että ne eivät kerta kaikkiaan herättäneet suurta kiinnostusta.

Kokouksen avauksessa nostin esiin muutaman hyvän asian menneeltä vuodelta. Sellainen oli varsinkin kilpailujen osanottajamäärien ja lisenssipelaajien määrän kasvu. Myös PingisTV:n suosion kasvu oli merkittävä asia. Huippupelien osalta saimme miesten maajoukkueelle Penan tueksi Alex Naumista kakkospelaajan ja Anna Kirichenko nousi hienosti uudistuneella maailman arvolistalla. Selvä onnistuminen oli myös Matti Kurvisen ideoima ja toteuttama Pentin joukkorahoituskampanja.

Kevätkokouksen puheenjohtajaksi valittu Tero Naumi ohjaili kokousasiat läpi puolessatoista tunnissa. Vuoden 2017 toimintakertomus hyväksyttiin pienin huomautuksin (tarkennus talouslukuihin) ja samaa kyytiä kuitattiin myös tilit ja tase.

SPTL:n menneen vuoden tulos oli miinusmerkkinen 7 800 euron verran. Se ei sinänsä ole erityisen kehumisen aihe, mutta kokousväki huomioi, että tulos oli 10 000 euroa aikanaan budjetoitua parempi ja hurjasti parempi kuin olympiavuonna 2016. Todettakoon sekin, että liiton tase kestää kyseisen tappion. Näistä puheista huolimatta on selvää, että vähintään nollatulos olisi jatkossa parempi asia.

Kokous myönsi tilivelvollisille tili- ja vastuuvapauden. Se hyväksyi myös kaikki hallituksen kokoukselle esittämät sääntömuutosehdotukset, jotka on esitelty kokousasiakirjoissa. Nostan esiin pari asiaa, jotka voivat vaikuttaa tavallisenkin pelurin elämään ensi kaudella.

Ensinnäkin pelaamme liiton alaisissa kilpailuissa ja sarjoissa jatkossa vain muovipalloilla. Selluloidipallon aika – huolimatta siitä, että osa niistä on edelleen ITTF:n hyväksymiä – on siis virallisissa kilpailupeleissämme ohi.

Toinen periaatteessa jokaista koskettava asia on se, että jos jatkossa antaa luovutuksen kesken luokan tai sarjaottelun, ei voi enää jatkaa pelejään tässä kyseisessä luokassa tai ottelussa (rtd eli keskeytys on eri asia). Esimerkiksi poolissa ei voi antaa luovutusta, vaikka oma jatkoon pääsy olisi jo varma. Tai voi toki antaa, mutta sen myötä menettää mahdollisuutensa pelata kyseisen luokan jatkopeleissä.

”Tietosuojagurumme” Kimmo Pihkalan esityksestä kokous otti alkuperäisen esityslistan ulkopuolelta käsittelyyn asian, joka periaatteessa päätettiin jo syksyn 2017 liittokokouksessa, kun vahvistimme lisenssien hinnat ensi kaudeksi. Tuolloin tarjolla oli vielä ”Invalidilisenssi”, joka kevätliittokokouksen päätöksen perusteella poistuu ensi kauden tarjonnasta.

Perusta päätökselle on 25. toukokuuta ylimenokauden jälkeen ”lopullisesti” voimaan astuva EU-tasoinen tietosuojalainsäädäntö, jossa terveystietoja pidetään erityisen arkaluontoisina ja salattavina.

Mainittu henkilötietoasia tulee muuttamaan aika montaa muutakin asiaa käytännöissämme ja niihin joudumme palaamaan vielä useamman kerran.

Juniori-SM – sunnuntain raportti

Päivä aloitettiin 13-vuotiailla junioreilla. Tytöissä suurin ennakkosuosikki Aleksandra Titievskaja jätti luokan väliin, joten peleissä edettiin kovasti lauantain joukkuekisan malliin: PT Espoon Yang Yixin kukisti loppuottelussa seurakaverinsa Alisa Sinishinin 3-1. Kolmospallille nousivat MBF:n Ella Kellow ja Aleksandra Seppänen. Aleksandra S. kuittasi myös kisan tsempparipalkinnon, johon kiertopalkinnon ohella sisältyi Pingiskeskuksen sponsoroima puolen tunnin pelioikeus Benedek Oláhin kanssa myöhemmin sovittavana ajankohtana. Luokan ”conson” eli alempien jatkopelien kisan voitti PT 75:n Säde Leppänen.

13-vuotiaissa pojissa oli mukavasti 28 osanottajaa. Sijoitetut pitivät pintansa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Se yksi poikkeus oli Porin  Aleksi Laineen voitto Lahden Leonid Pullisesta. Välierissä KoKan Sam Khosravi voitti Laineen ja Espoon Aleksi Räsänen Tikkurilan Joonas Kylliön. Loppuottelussa Sam paransi huomattavasti lauantaista ja otti järkevällä pelillä Aleksista 3-1 voiton. Alemman jatkopelit voitti PT 75:n Nils-Erik Halttunen, joten Tampereelle menivät molemmat ”conso-luokat”.

15-vuotiaiden tyttöjen nelinpelin parhaat olivat Aleksandra Titievskaja ja Porin Anni Heljala, jotka voittivat poolissa kaikki ottelunsa. MBF:n Aleksandra Seppänen ja Ella Kellow veivät hopeat ja Spinnin sisarukset Tamila ja Alisa Vlasova pronssit. Neljänsiä olivat Lappeerannan Karina Fozilova ja Sofia Levchuk.

Vastaavan ikäluokan poikien nelinpelissä Espoon Arttu Pihkala ja Aleksi Räsänen eivät olleet yllätettävissä ja veivät mestaruuden helposti ennen Sam Khosravia ja Paul Jokista. SM-pronssit pareille Sam Li/Lauri Hakaste ja Joonas Kylliö/Henri Kujala.

Aleksandra Titievskaja ei antanut 15-vuotiaiden tyttöjen kaksinpelissä muille juuri mahdollisuuksia, vaan eteni mestaruuteen ilman erätappioita. Hopeaa sai MBF:n Kaarina Saarialho ja pronssipallille nousivat Aleksandra Seppänen ja Anni Heljala.

Poikien välierissä Arttu Pihkala eteni loppuotteluun vakuuttavalla 3-0 voitolla Sam Khosravista. Toisessa  välierässä Joonas Kylliö haastoi Aleksi Räsäsen kunnolla ja otti viidennessä erässä nuoremman luokan pelistä revanssin ja 11-9 taisteluvoiton.  Loppuottelussa Joonas pyristeli avauserän verran, mutta Arttu oli kuitenkin erin 3-1 vahvempi.  Luokan ainoa isompi yllätys oli Tikkurilan Daniel Tranin voitto Lahden Leonid Pullisesta.

Järjestäjät kiittävät pelaajia hyvässä hengessä pelatuista kisoista. Vaikka pelaajia saisi toki olla vielä enemmän, junnupingiksellä menee aika kivasti. Nettistriimillä oli päivien aikana kymmeniä katsojia koko ajan, joten junnujen pelit myös kiinnostavat. Aivan erityisen hienoa oli nähdä SM-kisoissa Lappeenrannan joukkueet. Seurassa on tehty hyvää työtä!

Kisoissa oli jaossa yhteensä kymmenen mestaruutta. Kahdeksan näistä matkasi Espooseen ja loput kaksi Koskelle Tl. Kaikki tulokset löytyvät tapahtumakalenterista pokaalituloksista linkin takaa.

Järjestäjä eli liitto kiittää pelaajien ja huoltajien lisäksi myös paikalla olleita toimijoita.  Varsinkin TIP-70 toi paikalle paljon tuomareita, mutta olipa heitä muutama muualtakin.

Lajihistoria taitettu – oma onnittelutervehdys kirjaan vappuun mennessä!

Pöytätenniksen suomalaishistoria on edennyt taittovaiheeseen. Kolmen vuoden hanke tarkoittaa kirjaa, jossa on yli 220 sivua, 110 kuvaa ja suomalaisittain ainutlaatuiset tilastot. Teos tulee painosta toukokuussa.

Kirjan painatus- ym. kustannusten kattamiseksi Matti Kurvinen on rakentanut Mesenaatin sivuille joukkorahoitushankkeen, pitkälle samanlaisen, joka vuosi sitten tehtiin Bededek Oláhille. Tällöin maksat kirjan jo etukäteen. Kirjaa saa ostaa toki myöhemminkin.

Kirjaan voi laittaa myös syntymäpäivätervehdyksen liitolle. Tämän tervehdyksen ehdoton dead line on huhtikuun lopussa! Eli jos pelaaja tai seura haluaa onnitella 80 vuotta täyttävää Pöytätennisliittoa kirjan välityksellä, aikaa on vappuun saakka. Nyt kannattaa toimia. Alla olevasta linkistä pääset  suoraan ko. joukkorahoitushankkeen sivuille.

Tutustu Mesenaatin sivuihin.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui torstaina. Edellisestä kokouksesta oli pari kuukautta, joten alku otettiin valiokuntakatsauksilla.

Työvaliokunnassa on valmisteltu eilen julkistettua joukkorahoituskampanjaa (katso liiton Facebookista jos et tiedä, mistä on kyse) ja muita varainhankintaprojekteja. Kilpailuvaliokunnassa on valmisteltu liiton järjestämiä junioreiden SM-kisoja mietitty ensi kauden kilpailukalenteria sekä kilpailujen mahdollista luokittelua. Seuravaliokunnassa valmistellaan uutta strategiaa seurojen tukemiseen ja uusien pelaajien tuottamiseen.

IT-valiokunnassa iloitaan PingisTV:n suosion kasvusta (120 000 min SM-kisojen aikana!) sekä jatketaan ottelutietokannan kehittelyä. Kohta asialistalla on myös uusi tietosuoja-asetus. Kimmo Pihkala on luvannut selvittää meille maallikoille hankalaa ottelutietokanta-asiaa vuoden toisessa lehdessä.

Huippu-urheiluvaliokunnan toiminnassa ollaan aktiivisimmillaan. Pena Olah kiertää maailmalla omissa turnauksissaan ja Anna pelaa pelaa Euroopan alle 21-vuotiaiden mestaruuskilpailuissa Valko-Venäjällä. EM-karsinnat pyörivät, miehet kohtaavat 27.3. vieraskentällä Sveitsin ja naiset 22.5 kotona Israelin. Joukkue-MM ja seniori-NETUkin ovat jo lähellä.

Annikalla on hyvät mahdollisuudet Australiassa pelattaviin junioreiden MM-kisoihin. Lisäksi Suomella oli iso joukkue Safirin kisoissa. Sam Khosravi teki maininnan arvoisen tempun ja kukisti ikäluokkansa Saksan ykköspelaajan.

Sääntövaliokunnassa ollaan tyytyväisiä hyvin sujuneeseen ylituomarikurssiin ja valmistellaan kevään liittokokouksen sääntömuutosesityksiä. Paravaliokunta on valinnut puheenjohtajakseen Hannu Sihvon, joka kokouksessa kertoi, että leiritoimintaa on lisätty jo nyt merkittävästi. Parapelaajia on yhteensä noin 30. Myös luokittelutoimintaan on kiinnitetty huomiota, sillä se on parapelaamisen tärkeä perusta. Hannu kertoi parapelaajien toivovan tavallisiin kilpailuihin 600-800 pisteen ratingluokkia. Para-SM pelataan 5.-6. toukokuuta Tuulimäessä.

Liittohallitus päätti, että kevään liittokokous pidetään Espoon GP:n yhteydessä sunnuntaina 15.4.2018. Kaikki seurat mukaan! Kokouksessa vahvistetaan vuoden 2017 toimintakertomus ja tilinpäätös, joka on -7800 € eli melkein 10 0000 € budjetoitua parempi. Todettakoon tässä, että SPTL:n 2018 saama Opetus- ja kulttuuriministeriön tuki (”valtionapu”) on sama kuin viime vuonna eli 130 000 €. Budjetoimme 150 000 €, joten säästöjä on mietittävä.

Liittokokoukseen tulee myös muutama sääntömuutosesitys, joista lisää myöhemmin. Yleisellä tasolla niistä voi kuitenkin sanoa, että tavallisen pelaajan arkea ne eivät tule juurikaan heilauttamaan.

Kahden viikon kuluttua pelataan liiton järjestämä juniori-SM. Hki Junior Open on vastedes Finlandia Junior Open ja kutsut viimevuosien osallistujille ovat lähteneet. Tämä on tärkeä kisa myös kaikille suomalaisjunioreille. Liitossa odotamme kovasti, että kaikki kilpailevat juniorimme ovat mukana FJO:ssa.

Kolme vuotta tekeillä ollut historiahanke alkaa lähestyä kirikierrosta ja nyt kirjaa voi jo tilata joukkorahoituspalvelun kautta. Hinta on 50 €, mutta Mesenaatin sivuilla on vaihtoehtoja myös esimerkiksi tervehdykseen kirjan sivuilla.

Kokouksen lopuksi Benkku kertoi 80-vuotisjuhlien suunnitelmista. Asiasta on juttu kohta kotiin kolahtavassa vuoden ensimmäisessä lehdessä, joten siitä ei muuta kuin että ihan kaikki pöytätennisihmiset ovat tervetulleita juhliin 27.10.2018 hotelli Presidenttiin. Illalliskortin hinta on 95 €.

Esko Heikkinen

Liettua löi Suomen

Suomen naisten pöytätennismaajoukkue hävisi 1-3 Liettualle EM-karsintojen avausottelussaan. Valmentaja Mika Räsänen harmitteli niukkaa vierastappiota, sillä aineksia oli enempäänkin.

– Sekä Annika Lundström että Anna Kirichenko hävisivät ensimmäisen ottelunsa 2-3. Vähintään toinen näistä olisi pitänyt saada kotiin. Kokonaisuutena joukkueen esitys oli kuitenkin hyvä.

Suomalaisten kavennuksesta vastasi Sofia Erkheikki, pienestä hermoilustaan huolimatta. Myös Erkheikin ottelu kesti täydet viisi erää.

EM-karsintaa, naiset

Liettua -Suomi 3-1

Egle Stuckyte – Anna Kirichenko 8-11, 11-9, 11-6, 12-14, 11-8
Kornelija Rijiskyte – Annika Lundström 7-11, 11-9, 8-11, 17-15, 11-6
Ugne Baskutyte – Sofia Erkheikki 11-8, 5-11, 11-8, 5-11, 10-12
Stuckyte – Lundström 11-8, 14-12, 11-4

Suomi kohtaa seuraavassa ottelussaan kotikentällä Israelin.

Skotlanti vastaantulija

Skotlanti ei pystynyt horjuttamaan Suomen miesten pöytätennismaajoukkuetta EM-karsintojen avauskamppailussa Ruskeasuolla. Benedek Oláh, Alex Naumi ja Toni Soine iskivät vajaassa puolessatoista tunnissa lukemat 3-0.

Avauspelissä huippukuntoinen Oláh kukisti 3-0 Sean Dohertyn, joka ei oppinut suomalaisen syöttöjä koko ottelussa. Toisessa pelissä vasta 16-vuotias Alex Naumi suorastaan jyräsi Colin Dalgleishin, kuten skottilaisen eräpisteet 3, 6 ja 3 kertovat. Lopullisen ratkaisun iski kahdeksan vuoden tauon jälkeen paluun maajoukkuepaitaan tehnyt Toni Soine, joka kukisti Niall Cameronin tiukassa ottelussa 3-2.

– Olimme ennakkosuosikkeja, mutta emme ylimielisiä. Oma peli ei ollut ihan parasta mahdollista, vaikka voitto tulikin. Alex sen sijaan pelasi vakuuttavasti, Oláh kehui nuorta joukkuetoveriaan.

Suomi kohtaa toisessa karsintaottelussa maaliskuun lopulla Sveitsin.


– Tämä oli hyvä esitys koko joukkueelta. Sveitsi-ottelusta tulee tiukempi, mutta näiltä pohjilta on hyvä lähteä, päävalmentaja Mattias Bergkvist pohti.

Pöytätenniksen EM, karsintalohko B

Suomi-Skotlanti 3-0
Benedek Oláh – Sean Doherty 11-7, 11-8, 11-6
Alex Naumi – Colin Dalgleish 11-3, 11-6, 11-3
Toni Soine – Niall Cameron 12-10, 7-11, 11-5, 8-11, 11-9

Lohkon kolmas joukkue on Sveitsi. Suomi kohtaa Sveitsin vierasottelussa maaliskuun lopulla.

Suomen naisten joukkue pelasi samaan aikaan vieraskentällä Liettuaa vastaan. Liettua voitti ottelun 3-1. Suomalaiskavennuksesta vastasi Sofia Erkheikki. Sekä Annika Lundström että Anna Kirichenko hävisivät avauspelinsä 2-3.

Tiedotusterveisiä

Måns Holmbergilla uusiutunut liittohallitus kokoontui torstaina.  Paikalla olivat myös varajäsenet Hannu Sihvo ja Jyrki Nummenmaa. Alku otettiin valiokuntakatsauksella. Työvaliokunnassa puheenjohtaja ja Matti Kurvinen rakentelevat yrityksille kohdennettua ”HR-projektia”, jossa pöytätennistä markkinoidaan työpaikkojen liikuttajaksi. IT:ssä kehitellään edelleen ottelutietokantaohjelmaa ja Jyrki Nummenmaa kertoi, että PT-Welhon kehittäminen jatkuu.

Seuravaliokunnassa valmistellaan seurojen olosuhdekyselyä ja lajinlevitykseen liittyvää suunnitelmaa laajemminkin. Sääntövaliokunnan tuorein aktiviteetti on kansallinen ylituomarikoulutus, joka on parhaillaan menossa Helsingissä. Kahden päivän perusteella sitä voi arvioida erittäin korkeatasoiseksi.

Kilpailuvaliokunnan ilonaihe on edelleen jatkunut kilpailutoiminnan kasvu. Liitto toivoo kisajärjestäjää 13- ja 15-vuotiaiden SM-kilpailulle ja naisten TOP-8 turnaukselle etsitään sopivaa ajankohtaa. Veteraanien seuraava aktiviteetti on Tampereen SM-kisat kuun lopulla. Paravaliokunnan jäseniä kokoontuu 25.1. päättämään valiokunnan puheenjohtajasta sekä lopuista jäsenistä.

Huippu-urheilussa riittää menoja. Anna Kirichenko selviytyi alle 21-vuotiaden EM-kisoihin Minskissä maaliskuussa, jotka järjestetään Minskissä 8-11.3. Hienoa! Anna on uudella maailmanlistalla 159. ja Suomen naiset Halmstadin MM-kisojen varasijalla. Ratkaisu kisapaikasta saadaan helmikuun aikana.

EM-kisojen ensimmäisen vaiheen ottelut alkavat helmikuussa. Miehet kohtaavat 27.2 kotona Skotlannin ja naiset vierasottelussa Liettuan. Benedek Oláh osallistuu Unkarin avoimiin ensi viikolla ja Alex Naumi sekä Annika Lundström nuorten olympiakarsintoihin Tsekissä 12.-13.2. päivä ja heti päälle Tsekkien junioriavoimiin. Ruotsin junioriavoimiin (Safir International) 21.-25.2 lähtee enemmänkin junnuja ja Matias ja Rasmus Vesalainen sekä Aleksi Räsänen matkaavat 1.-3.2 Unkarissa järjestettävään nuorempien pelaajien junioriturnaukseen. Edelleen Ruskeasuon valmennustoiminnan tehostaminen on valiokunnassa työn alla.

Finlandia Open sujui hyvin, mutta tuotti aikaisempia vuosia vähemmän – pienemmästä osanottajamäärästä johtuen. Tämän vuoden kilpailun alustavat päivät ovat 6.-9.12.2018. FO:sta huolimatta hallitus iloitsi siitä, että vuoden 2017 alustava tulos on selvästi budjetoitua parempi.

Jarmo Siekkinen ei jatka Pöytätennislehden päätoimittajana, joten tehtävän uusi haltija on haussa. Tässä vaiheessa hattu päästä ja syvä kumarrus Jarmolle, joka on vastannut lehden valmistumisesta kokonaisen vuosikymmenen.

Liitto on ottanut vastuulleen aiemmin Helsingin piirin järjestämän kansainvälisen avoimen juniorikisan. Alustavasti kisapäivät ovat 26.-27.5. Kilpailuun yritetään saada paljon ulkomaisia osanottajia.

Liiton toimisto muuttaa (50 muun erikoisliiton tavoin) Länsi-Pasilasta Pitäjänmäelle (Valimotie 10). Pitskuun syntyy mailapelien (myös tennis, sulkis ja squash) yhteinen avokonttorikeskus, jonne saamme myös neuvottelutilan. Yhteisen mailapelihankkeemme koordinaattori Maria Hokkanen lopettaa helmikuun lopussa, mutta hankkeelle haetaan jatkoa.

Vielä muistutan, että liiton 80v-juhlat järjestetään 27.10.2018 Helsingissä Hotelli Presidentin tiloissa. Vuoden ensimmäiseen lehteen tuotamme tästä lisäinformaatiota.