Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus piti tiistaina vuoden ensimmäisen kokouksensa. Koska edellisestä tapaamisesta oli jonkun verran aikaa, kävimme valiokuntakatsauksen hiukan perusteellisemmin. Alku otettiin työvaliokunnasta, jolla ei tällä kertaa ollut paljon kerrottavaa. Uutta varustesopimusta Stigan kanssa on rauhassa väännetty edelleen ja nyt vaikuttaa siltä, että sopimus kyllä syntyy, mutta on heikompi kuin voimassa oleva. Pöytätennislehti saatiin aikaan, mutta rahastoasia ei ole edennyt. Valiokunta pitää lähiaikoina erillisen varainhankintakokouksen.

Hannu Sihvo kertoi, että parapelaajilla tulee olemaan aktiivinen kevät kansainvälisen kilpailutoiminnan osalta, kun pelaajat hakevat paikkoja Tokion paralympialaisiin. Paravaliokunnan kanssa on myös keskusteltu budjetista. Asiassa on ollut vaatimatonta viestintää ja väärinkäsityksiäkin. Niiden seurauksena syyskokouksessa hyväksytty talousarvio on aika lailla ”alamittainen”: valiokunnan oma toimintasuunnitelma perustuu viime syksyn kansainvälisen parakisan hyvään taloudelliseen tulokseen ja vuoden 2020 aikana kustannuksia on noin 20 000 € budjetoitua enemmän. Se kestetään, mutta ainakin itse koetan ottaa asiasta opiksi. Lisäksi paravaliokunta puuhaa Matti Kurvisen kanssa Mesenaatti-kampanjaa, jossa tavoitteeksi asetetaan uuden pelituolin hankkiminen Aino Tapolalle. Sen hinta on noin 8 000 €.

Valmentajavaliokunnan osalta Taneli Keinonen kertoi, että valmentajakoulutuksen polku julkaistu ja kuvattu. Perustasolla (Starttikurssi) ”liitto menee nyt seurojen luokse”. Kakkostason valmennuksessa 22.-23. helmikuuta järjestetään Suomen Valmentajat ry kanssa psyykkinen valmennuksen koulutus. Se toteutetaan mailapeliyhteistyön nimissä. Valmentajavaliokunnan toiminta on käynnistynyt hiukan kangerrellen. Puheenjohtajaa ei ole nimetty (jäseniä on) ja toiminnan tavoitekin lienee vielä hiukan hakusessa. Keskustelu siis jatkuu.

Seuravaliokuntaraportoinnissa Taneli selvitti, että tammikuussa on pieni koulukierros ja seuraleirejä järjestetään kaikille halukkaille. Kevään toiminnan painopiste on välituntipingiksessä, mailapelihankkeessa taas mailapelikilpailuissa. Mailapelihankkeelle on haettu uutta rahoitusta.

Teemu Oinaksen mukaan kilpailuvaliokunnalla on ollut aktiivista toimintaa. TuKan luopuminen SM-sarjasta on puhuttanut. Pääsarjaa on kehitettävä, sillä esimerkiksi kolme kierrosta päivässä on liikaa. GP-luokkien suosio on hiipumassa ja uudistustarvetta on sielläkin. Kilpailuaktiivisuus on laskenut vähän, vaikka aktiivisten pelaajien määrä on isompi kuin pitkään aikaan (”starttimittari” ei ole paras mahdollinen kuvaaja, mutta sille on historiallinen taustansa). Meillä on enemmän lisenssipelaajia kuin kertaakaan 2000-luvulla ja erityisesti nuoria pelaajia on tullut lisää. Parasta olisi, jos saisimme lisää kisoja. Ensi kaudella kaikki SM-kisat ovat laadullisesti vähintään A-kategoriaa.

Kilpailuvaliokunnassa käydään paljon myös sääntömuutospohdintaa: ehdotettu on esimerkiksi juniori-SM:n muuttamista 17-, 14- ja 12-vuotiaisiin sekä nuoriso-SM:n uudelleenperustamista, SM-sarjan pelisysteemiä 2. ja 3. divisiooniin, TOP-kisan uudistamisen ohella. Puhetta on ollut myös ulkomaalaisten pelaajien rekisteröinnistä ja alemmissa divisioonissa pelaamisesta, lisenssin voimassaoloajan muutoksesta sekä neljännen pelaajan käyttömahdollisuudesta SM-sarjaotteluissa. Onpa esitetty sellainenkin ajatus, että pääsarjassa kotijoukkue saisi todellisen kotiedun siitä, että se näkisi vastustajan järjestyksen ennen omien nimien laittamista.

On hienoa, että asioita pohditaan ja uusia ajatuksia testaillaan. Koska ne edellyttävät sääntömuutoksia, mahdolliset esitykset tulevat kotisivuille hyvissä ajoin ennen liittokokousta. Siellä sitten seurat päättävät, mitkä uudistukset astuvat voimaan. Ilman ehdotuksia asiat eivät uudistu ja kehity!

IT-valiokunnassa on Kimmo Pihkalan mukaan ollut lähinnä normaalia ylläpitotehtäviä. Sonja Grefberg raportoi, että huippu-urheiluvaliokunnassa mietitään kevään kilpailukalenteria huippupelaajien osalta. Kahden viikon kuluttua Portugalissa pelattavat olympiakisojen joukkuekarsinnat vaikuttavat myös Benedekin sisäänpääsymahdollisuuksiin, sillä mitä enemmän eurooppalaisia joukkueita pääsee mukaan, sitä vähemmän näiden maiden pelaajia on mukana Moskovan kaksinpelikarsinnassa. Busanin MM-joukkueetkin on valittava pian. Benedekillä kova kevätkauden ohjelma, mikä on myös kohtalaisen kallista. Siihen on tosin varauduttu. Joulun välipäivinä Aleksi Räsänen, Arttu Pihkala ja Lauri Hakaste olivat Ruotsin juniorimaajoukkueleirillä, mikä oli hieno uusi avaus.

Sääntövaliokunnan Kimmo Arenius esitteli yksityiskohtaisemmin TOP-12:n muutosehdotusta TOP-16 -formaattiin. Alustava versio on liiton sivuilla ja keskustelun perusteella Are täsmentää sitä vielä hyvissä ajoin ennen päätöksen tekevää kevätkokousta (kokouksen ajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta huhtikuulle se menee).

Veteraanivaliokunnan puolesta todettiin, että NETU:n 2020 mestaruuskilpailut pelataan Latvian Liepajassa huhtikuussa. Vastaavat kisat 2022 ovat Suomessa ja järjestelyjä on ryhdyttävä valmistelemaan.

Sonja raportoi myös kansainvälisistä asioista. Syyskuussa on Euroopan Unionin puheenjohtajavaalit ja ehdokkaista spekuloidaan jo kovasti. Yksi heistä tullee Venäjältä. WADA:n joulukuisen esityksen perusteella voi kuitenkin hyvin ihmetellä, tuleeko valinta olemaan mahdollista.

Mika Räsänen kertoi joulukuisesta Finlandia Openista. Palaute oli pääsääntöisesti hyvää ja Rovaniemen (sekä lentopalloliiton) Heikki Kiiskisen työ medianäkyvyyden suhteen antoi mainion tuloksen. Penan hieno voitto helpotti tehtävää. Ensi joulukuun kisaa varten Pongfinityn on tehnyt markkinointivideon, jolla koetamme hankkia (lisä)osanottajia ulkomailta. Viime vuoden kisassa kansainvälisiä tuomareita oli paljon, mikä on mainio juttu. Kisan taloudellinen tulos on yli 10 000 €, mitä voi pitää erittäin hyvänä. Kokouksen aikana saimme vahvistuksen siihen, että seuraavan kisan päivämäärät ovat ITTF:n kalenterissa kuten halusimmekin. Ajankohta on meille tärkeä, sillä suunnitelmissa on yhteismarkkinointia viikkoa aiemmin pelattavan Viron kisan kanssa.

Talouspuolella kuuluu hyvää, sillä viime vuoden tulos on alustavasti jopa noin 50 000 €. Parakisat ja Kisakallion Finlandia Open olivat tässä aika isossa roolissa. Rahaa tarvitaan, sillä olympia- ja paralympiavuodesta on tulossa kallis. Vuoden 2020 tulos on jo budjetissa miinusmerkkinen.

Toiminnanjohtaja Räsänen kertoi vielä, että liiton järjestämän 13- ja 15-vuotiaiden Juniori-SM:n (15.-16.2. Ruskeasuo) kutsu on liiton sivuilla. Vapaaehtoisia tarvitaan järjestelyihin.

Olemme myös käynnistämässä keskustelua liiton tavoitteista ja suuntaviivoista, sekä kuluvalle vuodelle 2020 että pidemmällekin. Hallitus pitää kevään aikana erillisen strategiakokouksen. Paikaksi on suunniteltu yhteistyökumppaniamme Gumbostrandia.

Aktiivista keskustelua kesti rutiininomaiset 2,5 tuntia.

 

Kosken Malja GP (Valio) – Kilpailutulokset sunnuntai

Tulosliitteessä on koko viikonlopun tulokset. Sunnuntaina PT 75:n Jani Helin ja Veikko Holm saivat pelata M-1600-finaalin jo aika pienelle yleisölle. Helin voitti viiden erän kamppailun ja viisieräisiä olivat molemmat semitkin. Tiukkaa oli siis.

Tiukkaa oli myös luokassa M-2000, etenkin semifinaalissa. Kaksoset Matias ja Rasmus Vesalainen saivat selville vasta ratkaisuerän jatkopalloilla, että Rasmus oli tällä kertaa parempi. Loppuottelussa seurakaveri Janne Vuorinen oli kuitenkin liian hyvä (1-3).

M-1800-luokassa saatiin hienoinen yllätysvoittaja, Hangon Joona Räsänen. Loppuottelussa kaatui PT 75:n Antti Marjamäki. Luokasss M-1400 paras oli puolestaan Sunilan Marko Häkkinen, joka kukisti loppuottelussa Kotirannan Aleksi Ikolan 3-2. Kisojen teemalle uskollisena Häkkinen pelasi finaalin lisäksi viisi erää myös semissä ja kvartassa.

Ikolan perheelle tuli toinen kakkossija M-1200-luokassa, kun Sanna Harjunpää hävisi loppuottelun Hämeenlinnan Risto Vesalalle 1-3. Välierässä Sanna kukisti saman perheen Pate Ikolan, joten järjestäjän yllätyspalkinto (100 € lahjakortti Pingiskeskukseen) meni sunnuntaina Ikolan perheelle Vaasaan. Perusteluina iso osanotto, hienot taistelut, hyvä käytös ja kova kannustus koko perheen osalta. Mallikelpoinen suoritus!

M-1000-luokan loppuottelussa PT 75:n Sampo Arponen löi Hangon Janette Penttilän 3-2. Sunnuntaina MK:n vei Oulun Juhana Tuuttila, joka kuitenkin sai loppuottelussa tehdä täydet viisi erää hommia Kaiun Rasmus Vesalaisen kanssa. Mutta ykkössijoitettu piti kutinsa.

Kisat ovat ohi ja Kosken Kaiku kiittää sekä osanottajia että talkoolaisiaan. Annetuissa aikatauluissa mentiin, mutta kisapäivät olivat pitkiä. Pääosin salissa oli kuitenkin iloisia ilmeitä ja hyvää käytöstä. Tervetuloa vuoden päästä uudelleen.

Linkki tiedostoon: xv koskenmalja gp kaikki tulokset.xls

Kosken Malja GP (Valio) – Lauantain kilpailutulokset

Pitkä päivä takana Koskella

Kosken Malja avauspäivä venyi – ihan aikataulun mukaisesti tosin – hiukan yli iltayhdeksään, ennen kuin isäntäseuran Janne Relander löi viimeisen pallon Sunilan Ville Husun pöytäpuoliskolle M-1700-luokan voiton merkiksi. Kyseisen luokan loppupelit kavartoista eteenpäin olivat kahta lukuun ottamatta kaikki viisieräisiä, joten aikaa meni.

Samaan aikaan Sam Khosravi löi Aleksi Räsäsen M17 GP-luokan loppuottelussa, edelleen 3-2. Hetkeä aiemmmin Juha Julmala oli M-1300-luokan finaalissa kukistanut BF-78:n Elias Saarisen hiukan selvemmin numeroin. Iltapassin neljännen luokan M-900 loppuottelussa Hämeenlinnan Atte Ruuskanen löi Pyrkivän Mikko Kankaan.

Päiväpassissa isäntäseuran Alex Naumi otti vakuuttavan voiton GP-luokassa. Loppuottelussa Alex kukisti Mika Räsäsen puhtaasti 4-0. Välierissä Naumi löi Veikka Flemmingin ja Räsänen konkari Pasi Valastin. Molemmat ottelut päättyivät 3-0.

Harjoittelu Ruotsissa on tehnyt Naumin pelille hyvää. Peliin on tullut voimaa rutkasti lisää. Viime aikojen käsivaivat eivät loppuottelussa näkyneet.

– Olkavaivojen takia olen harjoitellut joulukuussa ehkä neljänneksen normaalimääristäni. Nyt käsi ei haitannut ja peli parani päivän mittaan koko ajan. Loppuottelussa peli kulki suorastaan mainiosti, tuumi koskelainen. Vuosi sitten vastaava loppuottelu Räsästä vastaan päättyi tiukasti 4-3.

Naisten kaksinpelin GP-luokan paras oli PT Espoon Aleksandra Titievskaja. Loppuottelussa hän kukisti Maria Girlean 3-2, vaikka oli loppuottelua häviöllä jo 0-2. Illalla Maria otti revanssin M17-luokassa.

Isohkon M-1900-luokan voitti lauantaina yllättäjäpalkinnolla palkittu Lahden Leonid Pullinen. Loppuotteluvastustaja oli melkoinen yllättäjä hänkin, sillä finaaliin kiipesi TIP-70:n Vili Kinnunen (rating 1666!), joka oli lähellä finaalia myös M-1700-luokassa. Päiväpelien luokassa M-1100 voittoon nousi Arto Luukkainen, joka pelasi kvartasta lähtien tiukohkoja pelejä, mutta voitti ne kaikki. Loppuottelussa kaatui Kotirannan Pate Ikola 3-2.

Aamuryhmässä nuorempi Ikola Jesse vei M-1500-luokan. Luokassa oli juniorifinaali, sillä Jyväskylän Mihai Girlea taipui loppuottelussa 1-3. M-2250-luokassa paras oli Viron (Pärnun) Anti Luigemaa, jolle Oulun Juhana Tuuttila hävisi loppuottelun ja Maria Girlea välierän. Toinen kolmonen oli Leonid Pullinen, joka löi mm. Marek Viskmanin. Pingiskoululuoman voittoon iski Kaiun Aapo Lehti. Finaalivastustaja oli saman seuran senioripingiskoululainen Ilkka Korhonen.

Paljon oli lauantaina pelejä ja muutama yllätyskin nähtiin. Vesa Lappi esimerkiksi kukisti Meelis Kärnerin. Kaksinpelissä Toni Pitkänen löi Riku Aution ja Juha Äänismaa Sam Khosravin. Samilla ei ollut ihan paras päivä, sillä jo alkupoolissa tuli tappio Jussi Mäkelälle. Sam kesti ne päivän teeman mukaisesti eli tyynesti.

Kaiku kiittää avauspäivästä, huomenna jatketaan! Alla tarkat tulokset.

Linkki tiedostoon: xv koskenmalja gp lauantai.xls

Kosken Malja GP (Valio) – Arvonnat

Alla kisan arvonnat. Jälki-ilmoittautumisia emme enää voi ottaa, mutta tiedot mahdollisista poisjäänneistä otamme mielellämme (esko.heikkinen@sptl.fi). Muutokset alkuperäiseen arvontaan ovat mahdollisia, jos poisjääntejä tulee merkittävästi.

Edit 3.1.2019: Luokka M-2250 on kakkossijoitetun poisjäännin vuoksi arvottu uudelleen.

Kisan aikataulu on kutsussa esitetyn mukainen lukuun ottamatta sitä, että NK GP alkaa lauantaina jo klo 12.

Linkki tiedostoon: XV Kosken Malja GP arvonta (3).xls

Kosken Maljan aikataulut

Alla lista ilmoittautuneista. Otimme mukaan pari jälki-ilmoittautumista, mutta enää heitä ei mahdu. Ilmoittakaa sen sijaan mahdollisista poisjäänneistä pikapikaa sähköpostiin esko.heikkinen@sptl.fi. Jos pelaaja jää pois ilman ennakkoilmoitusta, perimme siitä normaalin maksun. 

Kutsussa ilmoitettu aikataulu pitää, yhdellä poikkeuksella. Poikkeus on se, että NK GP alkaa lauantaina jo klo 12. Jatkopelit alkavat käytännössä heti kun poolipelit ovat ohi, lukuun ottamatta NK GP-luokkaa, johon tulee noin kahden tunnin viive.

Lauantai klo 9 (suluissa osanottajamäärä)
Pingiskoulu (7)
M-2250 (25)
M-1500 (20)

Lauantai klo 12
NK GP (6)

Lauantai klo 13
MK GP (24)
M-1100 (16)
M-1900 (32)

Lauantai klo 17
M17 GP (13)
M-900 (9
M-1700 (28)
M-1300 (16)

Sunnuntai klo 9
MK (12)
M-1800 (19)
M-1000 (9)
M-1400 (23)

Sunnuntai klo 13
M-2000 (15)
M-1600 (27)
M-1200 (18)

Muistutamme vielä, että pelaajien käytökseen tullaan kiinnittämään erityistä huomiota.

Tervetuloa Koskelle avaamaan uusi pöytätennisvuosikymmen!

Ilmoittautuneet_Kosken Malja 2020

Rauhoitutaan joulun aikaan ja vuodenvaihteeseen

Pöytätennisvuosi 2019 alkaa olla lopuillaan. Se on sisältänyt monia onnistumisia, kuten syksyn parakisat ja joulukuun alun Finlandia Open. Silti töitä riittää ensi vuodeksikin, esimerkiksi valmentajakoulutuksessa ja uusien pelipaikkojen ja junioripelaajien hankinnassa.
On mukava todeta, että taakse jää hyvässä hengessä edennyt toimintavuosi.
Rauhallista joulua ja onnellista vuotta 2020.
Esko Heikkinen
puheenjohtaja

Finlandia Openin kaksinpelit – Finlandia Open singles

Oláh vihdoin mestari

Benedek Oláh onnistui vihdoinkin tavoitteessaan voittaan pöytätenniksen kotimainen arvoturnaus Finlandia Open. Budapestissa asuva seinäjokinen löi Kisakallion pöytien välierässä Sveitsin Lionel Weberin 4-2 ja loppuottelussa Japanin Koyo Kanamitsun 4-1. Lauantain molemmat pelinsä Oláh vei 4-1, joten voittoa voi lopulta pitää selvänä.

– Lauantaina peleissä oli kyse pakkovoitoista ja rennosta pelistä ei juuri voi puhua. Tänään keskittyminen oli ihan toista ja pelit sujuivat samaan malliin kuin Ranskan liigassa, iloinen suomalainen analysoi.

Oláh aloitti loppuottelun todella väkevästi ja voitti kaksi ensimmäistä erää 11-5 rystyjen paukkuessa pöytään. Kolmannessa japanilainen alkoi pelata enemmän Oláhin kämmenelle ja ottelu kääntyi hetkeksi. Tärkeä neljäs erä tuli Oláhille, vaikka japanilainen johti vielä 10-8. Sen jälkeen viides erä oli enää muodollisuus. Valtava karjahdus ottelun päätteeksi osoitti, että isot paineet purkautuivat voiton myötä.

– Aika komeaa olla Finlandia Openin ensimmäinen suomalaisvoittaja ja saada nimi pokaaliin, jossa ennestään ovat esimerkiksi Jan-Ove Waldnerin ja Liu Guoliangin nimet, Oláh naureskeli kumppanuuttaan kahden olympiavoittajan ja lajilegendan rinnalla.

Kaksinpelien tulokset – MS and WS results:
https://drive.google.com/drive/folders/1TcuTPDncvzmQDxwA07aXl55DDi2e60OM

———————————————————————————————————-

7.12. klo 20

Suomalaisten lopulliset sijoitukset Finlandia Openissa:

Miehet
36. Alex Naumi
42. Lauri Laane
45. Jani Jormanainen
49. Miikka O´Connor
56. Noah Steif
62. Arttu Pihkala
67. Samuli Soine
69. Peiman Moradabbasi
72. Sam Khosravi
74. Toni Soine
77. Riku Autio
79. Huy Chau
81. Otto Tennilä
88. Esa Miettinen
91. Pedram Moradabbasi
93. Aleksi Räsänen
94. Juhana Tuuttila
96. Lauri Hakaste
102. Patrik Rissanen
105. Aleksi Mustonen

Naiset
18. Anastasiia Burkova
21. Anna Kirichenko
54. Aleksandra Titievskaja
55. Sofie Eriksson
58. Ramona Betz
60. Jannika Oksanen
61. Sofia Erkheikki
62. Maria Girlea
64. Elli Rissanen
67. Pihla Eriksson
68. Anni Heljala

—————————————————————————————————————-

7.12 klo 16

Oláh jatkaa välierissä

Benedek Oláh jatkaa edelleen tappioitta pöytätenniksen Finlandia Openissa. Lauantaina Oláh voitti kaksi otteluaan ja kohtaa sunnuntaina välierässä Sveitsin Lionel Weberin.

Lauantain ensimmäisessä ottelussa Tal Israelin 4-1, mutta oli ajoittain hankaluuksissa rennosti pelanneen israelilaisen kanssa. Toinen peli Ruotsin Per Sandströmiä vastaan päättyi myös 4-1, vaikka suomalainen hävisi avauserän.

– Ruotsalaista vastaan kaksi viimeistä erää sujui jo aika mukavasti. Silti sanoisin, että lauantaina oli kyse pakkovoitoista ja rennosta pelistä ei juuri voi puhua, Olah analysoi.

Sveitsiläinen ei ole Oláhille ylivoimainen vastustaja, mutta lauantaista parempaan on sunnuntaina pystyttävä.

– Se tässä on hyvä, että minulla on varmasti varaa parantaa. Voitto vaatii omat lyönnit kohdalleen ja tarkempaa keskittymistä. Tähän asti olen pärjännyt melkein vain sillä, että olen ollut syötöissä ja syötönpalautuksissa parempi.

Suomen naisista Anna Kirichenko ja Anastasia Burkova hävisivät kumpikin lauantain ottelunsa, jonka voittaja eteni välierään. Kirichenkon kohtaloksi koitui kova japanilainen Yuka Matsuoka ja Burkova nöyrtyi 2-4 Valko-Venäjän Katsiaryna Baravokille. Suomalainen johti erissä 2-1 ja neljättä erää 10-8, mutta valkovenäläinen käänsi ottelun edukseen.

– Pelitkin ovat menneet ihan kivasti, mutta parasta on, että saan vihdoinkin pelata Suomen paidassa, sanoi Burkova, joka muutti Suomeen Jaroslavista 2016.

Anastasiia Burkova

Tuloksia

Pöytätenniksen Finlandia Open

Miesten kaksinpeli

Benedek Oláh – Tal Israel Israel 11-9, 11-5, 8-11, 14-12, 11-8
Oláh – Per Sandstöm Ruotsi 10-12, 14-12, 11-7. 11-5, 11-5
Oláh pelaa sunnuntaina pääsystä loppuotteluun.

Naisten kaksinpeli

Anna Kirichenko – Yuka Matsuoka Japani 3-11, 3-11, 9-11, 7-11
Anastasia Burkova – Katsiaryna Baravok Valko-Venäjä 12-10, 9-11, 11-7, 11-13, 5-11, 8-11

Kirichenko ja Burkova pelaavat sijoista 17-24.

————————————————————————————–

Oláh, Kirichenko ja Burkova jatkavat perjantain jälkeen tappioitta

Benedek Oláh pelasi hyvän ensimmäisen kisapäivän pöytätenniksen Finlandia Openin kaksinpelien käynnistyessä itsenäisyyspäivänä Kisakalliossa. Kisan ykkössijoitettu suomalainen kukisti vapaakierroksen jälkeen Espanjan Martin Pintosin ja Sveitsin Dorian Girodin 4-0 ja jatkaa pelejään lauantaina. Seuraava vastustaja on Israelin Tal Israelin. Muut Suomen miespelaajat kärsivät päivän aikana vähintään yhden tappion. Pelit jatkuvat kaikilla kuitenkin edelleen, sillä Finlandia Openissa pelataan jokaisesta sijasta.

– Ensimmäinen peli aamulla oli hankala, kun paineitta pilannut vastustaja yritti lyödä kovaa jokaisesta mahdollisesta pallosta. Toisessa ottelussa tajusin, että voin itsekin tehdä samaa ja eli oli aivan erilaista, Oláh eritteli. Ja puhui totta, kuten sveitsiläisen eräpisteet 3,5,2 ja 5 kertovat.

Naisten kaksinpelissä Anna Kirichenko on samassa tilanteessa kuin Oláh ja pelasi päivänsä tappioitta. Hän kukisti ensin Ukrainan Uliana Dronovan 4-2, sitten Luxemburgin Sarah Meyerin 4-1. Lauantaina kisassa kolmanneksi sijoitettu Kirichenko kohtaa kovan japanilaisen Yuka Matsuokan. Oláhin tavoin myös Kirichenkon peli parani koko ajan.

– Aluksi olin rehellisesti sanoen kipsissä, mutta toisesta voitosta olen tosi onnellinen, espoolainen arvioi.

Anna Kirichenkon peli kulkee.

Suomen paidassa ensimmäistä kertaa kisaava Anastasia Burkovalla on myös puhdas peli toistaiseksi. Venäläislähtöinen Burkova löi ensin Walesin Lydia Johnin 4-0 ja nappasi sitten päivän parhaan suomalaisvoiton kukistamalla kovan japanilaisen Hiyori Okazakin 4-1. Lauantain ensimmäisessä ottelussaan Burkova kohtaa Valko-Venäjän Katsiyarina Baraokin.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus istui kokouksen tiistaina Pitäjänmäellä. Viime aikoina kokouksemme ovat miltei poikkeuksetta alkaneet hiljaisella hetkellä, mutta nyt oli iloisempaa avausasiaa: Pongfinity rikkoi juuri miljoonan tilaajan rajan ja poikien pingisvideoita on katseltu maailmalla jo peräti 170 miljoonaa kertaa!

Kokous antoi Pongfinitylle lämpimät aplodit ja palkitsi Miikka O`Connorin ja Otto Tennilän pronssisella ja Emil Rantatulkkilan (jolla jo ennestään pronssinen) hopeisella ansiomerkillä. Onnittelut kovista luvuista ja kiitokset lajin eteen tehdystä promootiotyöstä.

Kokousmuodollisuuksista todettakoon, että kirjasimme ylös jo aiemmin tehdyn päätöksen hyväksyä Rovaniemen PT-60 (uudestaan) SPTL:n jäsenseuraksi. Lämpimästi tervetuloa Rovaniemen väki.

Valiokuntakatsauksessa työvaliokunnassa on edelleen mietitty talousasioita kuten pöytätennisrahaston perustamista ja Ruskeasuon nimikkopöytämyyntiä. Myös Stigan yhteistyösopimuksessa on mennyt aikaa. Sopimus on liiton kannalta heikompi kuin edellinen veteraanien EM-kisojen tiimoilta aikaansaatu, mutta saammepa kuitenkin Ruskeasuon pöydät uusittua ja edustuspelaajillemme vaatetta. Uusi sopimuskausi alkaa vasta pitkällä ensi vuoden puolella, eikä sopimus vielä ole edes viimeistä yksityiskohtaa myöten valmis. Työvaliokunnan ensi vuoden kokoonpano on Esko Heikkinen, Måns Holmberg, Matti Kurvinen ja Mika Räsänen.

Sääntövaliokunnalla ei tällä kertaa ollut varsinaista raportoitavaa. Ensi vuoden se jatkaa vanhalla kokoonpanolla Kimmo Arenius (pj), Esko Heikkinen, Matti Kolppanen, Joonas Kivimäki ja Asko Rasinen.

Huippu-urheiluvaliokunnan osalta Sonja Grefberg totesi, että 2. marraskuuta pidetyssä EM-arvonnassa Suomen miehet saivat karsintalohkoon seurakseen Unkarin ja Skotlannin ja naiset Kroatian ja yhden joukkueen C-karsinnoista. Karsinnat pelataan 17.-18.10.2020 ja turnaukset ovat osanottajamaille haettavissa. Kaksi parasta etenee lopputurnaukseen. Kevään MM-kisoihin Busaniin Suomi sai paikan sekä mies- että naisjoukkueille. Torstaina alkavat historian ensimmäiset Viron avoimet mestaruuskilpailut, joissa Suomella on mukana seniorit ja juniorit, yhteensä 20 pelaajaa. Valiokunnan kokoonpano on Sonja Grefberg (pj), Pasi Valasti, Mattias Bergkvist ja Mika Räsänen.

IT-puolella ei ole tapahtunut mitään dramaattista, totesi Kimmo Pihkala. Iloinen asia on se, että uusia tekijöitä on kuulemma tulossa mukaan, vaikka nimistä ei vielä tässä vaiheessa uskallakaan puhua. Kehitystyötä on. Valiokunnan puheenjohtajana jatkaa Kimmo ja jäsenenä Jyrki Nummenmaa. Kokous totesi, että olisi mukava, jos verkkosivujen jutuissa käytettäisiin kuvia. Siis käyttäköön ken osaa ja opastustakin käyttöön saa.

Valmentajavaliokunnalla on käynnistyshaasteita. Mika Sorvisto, Tero Penttilä, Taneli Keinonen, Marko Kareinen, Teemu Oinas, Mika Räsänen ja Esko Heikkinen ovat käyneet verkkokeskusteluja ja vanha mestari Tapio Penttiläkin on ilmaissut kiinnostuksensa asiaan, mutta toistaiseksi innokas vetäjä puuttuu.

Seuravaliokunnan johdossa jatkaa Henri Pelkonen. Taneli Keinonen, Pekka Korva, Teemu Oinas ja Tero Naumi ovat jäseniä. Aikaansaannoksia on, mutta toiminta voisi olla vieläkin aktiivisempaa, arvioi Teemu Oinas.

Teemu johtaa edelleen kilpailuvaliokuntaa, joka on hyvin aktiivinen. Jäseninä jatkavat Mika Räsänen, Jori Haataja, Kimmo Pihkala ja Jouko Manni. Lähimenneisyydessä on pelattu TOP-12 ja Joukkue-SM sekä juniori-TOP, jonka yhteyteen järjestetty leiri onnistui mainiosti. Sarjojen järjestämisestä on ollut paljon keskustelua (liian monta peliä päivässä), mutta helppoa ja kaikkia tyydyttävää ratkaisua näihin kysymyksiin ole olemassa.

Paravaliokunnassa jatkavat puheenjohtaja Hannu Sihvon johdolla Martti Autio, Juho-Pekka Mäkelä, Anna Pasanen ja Juha Julmala. Hollannissa käytiin kisat, joissa Aino Tapola voitti luokkansa ja nousi maailman listanelokseksi (ja alle 23-vuotiaiden ykköseksi) naisten ykkösluokassa. Anna Pasanen oli saman luokan kolmas. Hollannissa oli peräten vaatimattomat olosuhteet, huoneissa kylmä, ruoka loppui kesken jne, mutta pelihalli ok. Suomalaisten seuraavat kisat vasta maaliskuussa.  Tammikuun lopulla järjestetään lähinnä pyörätuolipelaajille suunnattu kansainvälinen leiri Pajulahdessa. ITTF tukee sen järjestämistä.

Veteraanivaliokunnan kokoonpanosta ei kokouksella ollut esitystä, joten siihen joudumme palaamaan myöhemmin. Bahman Khosravi ja Hannu Sihvo jatkavat Ruskeasuon hallityöryhmässä ja Juha Suotmaan johdolla jaetaan liiton ansiomerkkejä.

Sonja raportoi vielä hiukan kansainvälisistä asioista. Ensi vuonna valitaan ETTU:n puheenjohtaja ja 2021 ITTF:n puheenjohtaja. Molemmissa organisaatioissa kampanjahommat ovat jo kovasti alkaneet.

Liiton taloustilanne on tällä hetkellä melko hyvä. Sitä auttaa melkoisesti Pajulahden syksyisen parakisan tuotto, joka näyttää olevan yli 30 000 euroa. Pääsihteeri Eve Autio ansaitsee tästä ison kiitoksen. Vuodelta 2019 liitto tulee tekemään selkeästi positiivisen tuloksen. Valitettavasti voi olla, että kovasta yrityksestämme huolimatta emme saa parakisaamme kansainvälisen liiton ensi vuoden kilpailukalenteriin.

Finlandia Open pelataan 5.-8. joulukuuta Kisakalliossa. Järjestämme lehdistötilaisuuden Ruskeasuolla ensi viikon keskiviikkona Benedek Oláhin tähdittämänä. Mukana tilaisuudessa ovat myös Pongfinityn Emil, Miikka ja Otto. Kisassa on mukana 118 miestä ja 77 naista 29 maasta, mutta tilanne saattaa elää ihan vähän vielä. Määrä on kuitenkin oikein hyvä. Pongfinity tekee meille kisasta mainosvideon, jolla yritämme houkutella pelaajia ensi vuoden kisaan.

FO-organisaatio toimii melko lailla vanhaan malliin, mutta mahdollisesti laajenevat lakot ovat meille huolenaihe sekä pelaajien että materiaalikuljetusten suhteen. Ulkomaisia kansainvälisiä tuomareita on mukana enemmän kuin koskaan ja odottelemme tästäkin kisasta taloudellisesti positiivista tulosta. Benedek on miesten ykkössijoitettu pelaaja.

Vielä puhuimme TOP-12 -kisan muutosesityksestä, joka on tulossa liiton kevätkokoukseen. Kimmo Arenius kertoo uudistuksesta omassa julkaisussaan tarkemmin aivan lähiaikoina. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että kevään kolmoskarsinta jää kalenterista pois. Jos esitys ei mene läpi liittokokouksessa, kolmoskarsinta pelataan sillä paikalla, jossa nyt on kakkoskarsinta.

Runsaan kahden tunnin tapaamisen päätteeksi kokous päätti, että liittohallitus on koolla seuraavan kerran 7. tammikuuta.

Joukkue- ja A-SM (Valio) – Kilpailutulokset: PT 75, KoKa ja Sam Khosravi sunnuntain mestareita

Joukkue-SM:n toinen päivä tarjosi tiukkoja pelejä, mutta vähemmän yllättäviä mestareita. Naisten joukkuekisassa isäntäseura oli suursuosikki ja Anastasiia Burkova ja Sofie Eriksson veivätkin mestaruuden voittamalla kaikki vastustajansa 3-0. Miinuspuolella oli kaksi erätappiota. MBF:n Pihla Eriksson ja Elli Rissanen olivat yhtä selviä SM-kakkosia ja pronssitkin menivät MBF:lle eli Ildiko Kadarille ja Ella Kellowille.

Miesten A-luokka oli lopulta ykkössijoitetun ennakkosuosikin Sam Khosravin hallintaa. Loppuottelussa kukistui Tikkurilan Jussi Mäkelä kolmessa numerollisesti tiukassa erässä. Sam löi välierässä Chau Dingh Huyn ja Jussi Aleksi Räsäsen. Chaulla ja Aleksilla oli alla välierätappio joukkuekisassa, mikä saattoi painaa espoolaisten otteissa. Luokan yllättäjiin kuuluu Pyrkivän Juha Kangas, joka siirsi katsomon puolelle niin Aleksi Hyttisen kuin Markus Myllärisenkin.

Miesten joukkuekilpailun välierissä PT 75 kukisti Espoon kakkosjoukkueen 3-1. Espoolaisten ykkösjoukkue puolestaan kuritti isäntäseura Kaikua 3-2. Tamperelaisten välierä alkoi mainiosti kun Otto Tennilä löylytti avauksessa Mika Räsästä selvästi 3-0 ja ”varamies” Pasi Valasti nuoremman Räsäsen myös 3-0. Chau yllätti Ari-Matti Koskisen, mutta Otto otti toisen voittonsa Aleksista ja peli oli selvä.

Kaiun ja Espoo ykkösen ottelussa Alex Naumi voitti sekä Arttu Pihkalan (erittäin tiukasti) että Toni Soineen (selvästi), mutta muut pelit kääntyivät espoolaisille. Tiukkaa oli, sillä Riku Autio hävisi Jani Jormanaiselle viidennen erän jatkopalloilla, eikä Artun ja Veikka Flemmingin viimeinen pelikään ollut selvä.

Loppuottelussa alkoi rutiinisti kun Otto löi Artun ja Toni Pasin. Kolmannessa ottelussa nähtiin kulminaatiopiste, kun Ari-Matti väänsi 3-2 voiton Janista, vaikka oli häviöllä jo 0-2. Otto sinetöi tamperelaisten mestaruuden kukistamalla Tonin 3-2. Otolla oli neljä ottelupalloa suoraan 3-0 voittoon, mutta Toni vei pelin viidenteen erään saakka. Se meni Otolle 11-7, joten tamperelaiset käyttivät mestaruuspyttyä Koskella vai näytillä. Muualla pytty ei ole vähään aikaan käynytkään, sillä mestaruus oli PT-75:lle jo neljäs perättäinen.

Liitteessä täydelliset tulokset.

Miesjoukkueet palkintopallilla, toinen kolmonen PT Espoo 2 oli jo kotimatkalla.

Linkki tiedostoon: Joukkue- ja M-2200(A) luokkien SM kaikki tulokset.xls