Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Lehdistötiedote: Miesten EM-karsinta Ruskeasuolle

Miesten pöytätennismaajoukkue pääsee karsimaan EM-paikastaan kotikentällään. Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Bulgaria, Luxemburg ja Turkki.

Lohkon järjestelyoikeuksia haki myös Bulgaria, mutta Euroopan Pöytätennisunioni ETTU myönsi karsinnan kakkosvaiheen järjestelyoikeudet Suomelle. Lohkon kaksi parasta selviytyy syyskuussa Ranskan Nantesissa pelattavaan lopputurnaukseen.

– Pelit pelataan 18.-19. toukokuuta Ruskeasuolla, jonne odottelemme tietenkin isoa kotiyleisöä. Benedek Oláhin olympiakarsintamatkakin on tuolloin jo hyvässä vauhdissa, joten näemme kotikentällä varmasti kovakuntoisen Penan, Pöytätennisliiton toiminnanjohtaja Mika Räsänen kommentoi.

Päävalmentaja Mattias Bergkvist on parhaillaan Unkarin avoimissa mestaruuskilpailuissa Oláhin kanssa ja laskee hänkin paljon ykköspelaajansa varaan.

– Arvonnassa olisi voinut käydä huonomminkin ja meillä on ehdottomasti mahdollisuutemme. Mielestäni Turkki on rinnallamme ennakkosuosikki, mutta Bulgaria ei tule kaukana perässä. Joka tapauksessa Benedekin on voitettava omat ottelunsa. Sen päälle tarvitsemme vielä kakkos- tai kolmospelaajienkin positiivisia yllätyksiä.

Tiedotusterveisiä

Syyskokouksessa valittu liittohallitus istui ensimmäisen kokouksensa tiistaina Pitäjänmäellä. Kolme tuntia kului innostuneessa keskustelussa nopeasti.

Kokouksen aluksi toivotettiin tervetulleiksi etenkin uudet jäsenet Hannu Sihvo, Bahman Khosravi ja Henri Pelkonen. Hannulle tilanne oli kokeneena varajäsenenä tuttu, mutta Bahman ja Henri olivat aitoja ensikertalaisia. Henri oli paikalla varajäsenenä, kun Kimmo Pihkala ei ollut saapuvilla.

Valiokunnista pidettiin lyhyt tilannekatsaus ja myös niiden kokoonpanoista puhuttiin. Entisellä kokoonpanolla jatkava (Heikkinen, Holmberg, Kurvinen, Räsänen) työvaliokunta on puuhannut Finlandia Openin, OKM:n tukianomusten sekä liiton uuden strategian (josta myöhemmin lisää) sekä seuraavan Mesenaatti-projektin kanssa. Siitäkin lisää tuonnempana.

IT-valiokunnan asioita ei puhuttu Kimmo P:n poissaolon vuoksi. Hannu Sihvo raportoi paravaliokunnan toimista (Hannu pj, Mara Autio, Juha Julmala, Juha-Pekka Mäkelä ja Anna Pasanen). Parapelaajat olivat Espanjassa kisamatkalla ja vielä varsin uudet pelaajamme pelasivat hyvin. Maaliskuussa matkataan Italiaan ja toiveissa on, että naisemme saisivat oikeita ykkösluokan pelejä. Tokion paralympialaisiin pääsee 15 miestä ja 12 naista per luokka ja valinta-/karsintajärjestelmä on tiukka. Parapuolella on erittäin aktiivista leiritoimintaa ja lokakuussa omat kansainväliset kilpailut Pajulahdessa, joihin niihinkin on haettu OKM:n tukea Finlandia Openin tapaan. Myös parapingiksen verkkosivu-uudistus on työn alla. Eipä voi todeta muuta kuin että hienoa! Toiminta kasvanut vahvasti ja olemme saaneet uusia pelaajia.

Veteraanivaliokunnan kokoonpanoon palaamme seuraavassa kokouksessa. Sen sijaan kuulosti mukavalta, kun Henri Pelkonen ilmoittautui innokkaana vetämään seuravaliokuntaa. Tärkeä jäsen on tietenkin Taneli Keinonen ja valiokunta täydentyy vielä lisääkin, toteuttamaan keväällä hyväksyttyä seurastrategiaa.

Kilpailuvaliokunta jatkaa ainakin pääosin entisellä kokoonpanolla, raportoi puheenjohtaja Teemu Oinas. PT-Helsingin GP maaliskuussa kaipaa maaliskuussa varmistusta ja 17-SM ja Nappulaliiga on edelleen ilman järjestäjää. Kilpailun kategorisointia on edelleen viilattu. Teemu totesi myös, että TOP-12 finaalin arvostusta pitää tavalla tai toisella parantaa.

Huippu-urheiluvaliokunta jatkaa sekin vanhalla kokoonpanolla. Puheenjohtaja Sonja Grefberg totesi, että Annika Lundström on päässyt mukaan alle 21-vuotiaiden EM-kisaan Portugalissa. Lisäksi varsinkin Benedek Oláhilla ja Alex Naumilla on kevääksi aika kova kilpailuohjelma. JKL:n romanialaisvahvistus Maria Girlea uusi mielenkiintoinen pelaaja, kuten myös pikkuveli Mihai. Suomi on anonut miesten EM-karsinnan kakkosvaiheen järjestämisoikeutta toukokuussa (Suomen lohkossa Luxemburg, Bulgaria,Turkki, kahden parhaan joukkoon olisi päästävä). Maaliskuussa varmistuu, pääseekö Benedek European Gamesiin. Henkilökohtaiset MM-kisat pelataan Budapestissa huhtikuussa, Suomesta lähtee todennäköisesti kaksi mies- ja kaksi naispelaajaa.

Sääntövaliokunnassa on syöttöasiaa lukuun ottamatta ollut melko rauhallista, kertoi puheenjohtaja Kimmo Arenius. Valiokunta jatkaa vanhalla kokoonpanolla. Arvostetut tuomarimme Asko Rasinen ja Joonas Kivimäki kiertävät aktiivisesti kansainvälisiä kisoja.

Sonja kertoi hiukan myös kansainvälisestä toiminnasta. Nyt ITTF pohtii, kuinka pelataan ja karsitaan 2022 eteenpäin joukkuekisaa, kun mukana on vain 32 maata (Etelä-Koreassa 2020 mukana vielä 72 joukkuetta). Sonja on tässä työssä Euroopan edustaja.

Kimmo Arenius kertoi syöttösäännön viilauksesta ja siihen liittyvästä tulkinnasta. Sääntökohtaan 2.6.2 lisättiin ”sen jälkeen”, jonka jälkeen olemme taas täydellisesti linjassa kansainvälisten sääntöjen kanssa. Tämä ei juurikaan vaikuta käytännön elämään, kuten ei liiton sivuille tuoreesti lisätty tulkintaohjekaan. Saa nähdä onko siihen palattava, jos ITTF:n asiantuntijat joskus vielä vastaavat kyselyihimme.

Mika Räsänen kävi läpi Finlandia Open -kisaa, jonka taloudellinen lopputulos ei ole vielä ihan varma. Tulos voi kuitenkin olla lähes 15 000 €. Sen myötä olemme hyvin lähellä sitä, että SPTL tekee vuonna 2018 positiivisen tuloksen. FO:ssa ITTF:n uusi käytäntö rankingpisteissä on meille huono, mutta siihen yritämme vaikuttaa vielä. Sinänsä kisa sujui varsin hyvin, joskin ainakin tiedotuksen ja striimaustoiminnan suhteen on edelleen parantamisen varaa, kuten muutamassa muussakin detaljissa. Kisakallio haluaa edelleen jatkaa yhteistyötä kanssamme.

Matti Kurvinen kertoi uudesta (jo kolmannesta) Mesenaatti-hankkeesta, josta haemme taloudellista tukea Benedekin Tokio-reissun vaatimalle kisaputkelle. Kampanja käynnistyy ensi viikolla. Nyt myydään ”Pena Platinum -kisaan” (firma tai kaveriporukka) tai alemman tason kisaan ja yritetään rahoittaa Penan sairauskuluvakuutus. Tarjolla on myös halvempia 50 € tai 100 € ”henkilökohtainen tervehdyksiä”.

Teemu Oinas selvitti Oulun uuden pelipaikan tilannetta. Vuokrasopimuksen allekirjoitus on torstaina ja pelit Korvensuoran koululla käynnistyvät vielä tammikuun aikana. Kuusi pöytää on pystyssä koko ajan. Hienoa Oulu!

Mika Räsänen kertoi vielä, että uusia seuroja on lähiaikoina tulossa jopa useampia. Oitti on yksi mahdollinen paikka (Hausjärven kunnanjohtajahan on ex-turkulainen pingismies Pekka Määttänen), kuten myös Kotka. Itä-Suomesta parikin paikkakuntaa on ollut yhteydessä toimistoon ja kertonut olemassa olevasta pelitoiminnasta.

Kokouksen loppuaika käytettiin vilkkaaseen keskusteluun toimintastrategiasta. Päälinjoista oltiin yksimielisiä: tärkeintä on saada lisää junioripelaajia ja valmentajia. Tarkempi strategia tulee lähiaikoina liiton verkkosivuille. Edellinen oli voimassa koko lailla neljä vuotta. Osa ajatuksista toteutui, osa huonommin.  Kuten strategioiden kanssa aina käy.

Kosken Malja GP (Valio) – Kilpailutulokset sunnuntai

Alkuperäisistä tuloksista puuttui 1400-luokka kokonaan. Kiitos huomiosta Esa Wallius. En kuitenkaan poista alempaa linkkiä, sillä siellä on lyhyt kisaraportti.

Kaiku on saanut aika paljon positiivista palautetta kisoista. Kiitos kaikille tässä yhteisesti. Ja muistutus, että ainakin yhdet tossut ja yksi kello odottelevat edelleen omistajaansa.

Esko Heikkinen

Linkki tiedostoon: XIV Kosken Malja GP sunnuntai tulokset (1).xls

Kosken Malja GP (Valio) – sunnuntai

Isäntäseuran Sam Khosravi oli sunnuntain hahmo Kosken Maljassa, sillä hän voitti sekä miesten kaksinpelin että 17-vuotiaiden GP-luokan. Tappioton ei Samin päivä kuitenkaan ollut, sillä velimies Joonatan oli parempi vielä poolipeleissä. Loppuottelussa tahti oli toinen, kun velipoika asettui vastaan uudemman kerran. Muutenkin teemana tuntui olevan, että Sam kiristää aina vain sen verran, että nappaa voiton.

Vesalaisen kaksoset hallitsivat puolestaan 14-vuotiaiden GP-luokkaa. Oikeakätinen Rasmus oli loppuottelussa vasenkätistä Matiasta tällä kertaa parempi. Isäntäseurasta voittoon iski kiinni myös Janne Vuorinen, joka oli paras M-2000:ssa.

Kisojen palkintovastaava Antti Posti yllätti ja meni peräti finaaliin asti luokassa 1600. Mergim Kelmendi oli siinä kuitenkin vahvempi.

Girlean sisarukset jatkoivat hurjaa menoaan, kun Mihai voitti 1200-luokan ja Maria 1800-luokan. Hienoa peliä esitti myös Kotirannan Kunnon Jesse Ikola, joka voitti sekä 11-vuotiaat juniorit että 800-luokan.

Sunnuntain erikoispalkinnon nappasi Espoon kovasti kehittynyt Aaro Mäkelä, joka oli kolmas 1200-luokassa ja lauantaina toinen 1100-luokassa. Aaro yrittää aina loppuun asti ja käyttäytyy otteluiden aikana esimerkillisen hyvin.

Kosken Kaiku selvisi kisaviikonlopusta koko lailla puhtain paperein. Aikataulut pitivät vähintään kohtalaisesti ja taukojakin oli sen verran, että ruoka teki kauppansa hyvin. Järjestäjät kiittävät osanottajia.

Löytötavarapuolella saaliina oli ainakin yksi kello ja yhdet tossut, joita voi kysellä osoitteesta esko.heikkinen@sptl.fi.

Linkki tiedostoon: XIV Kosken Malja GP sunnuntai tulokset.xls

Alex Naumi kotikisan voittoon

Kosken Kaiun vasta 17-vuotias Alex Naumi on jo parina edellisenä vuonna pelannut kotikisansa Kosken Maljan voitosta tosissaan. Lauantaina se vihdoin onnistui, kun Naumi kukisti kovan taistelun päätteeksi Espoon Mika Räsäsen 4-3. Välierissä Naumi kukisti toisen espoolaisen Toni Soineen 3-0 ja Räsänen PT 75: Miikka O´Connorin 3-2.

Loppuottelu aaltoili kummallisesti, sillä Naumi voitti avauserän 11-8 ja johti toistakin jo reilusti. Räsänen nousi kuitenkin voittoon. Koskelainen voitti kolmannen taas selvästi 11-4 ja saman tien neljännen erän tiukasti. Räsäsen nousi kerran vielä ja tasoitti erät tilanteeseen 3-3. Espoolainen johti ratkaisuerääkin vielä 7-5, mutta lopussa Naumi oli vahvempi ja vei erän 11-8.

–  Väsyneiden miesten pelaamista, kisan peräti viidesti aikaisemmin voittanut Räsänen tyytyi kommentoimaan ottelun jälkeen.

Ensimmäisestä Kosken Maljan voitostaan iloinnut Naumi oli hiukan samoilla linjoilla.

– Peli kulki kyllä hyvin, mutta kroppa ei oikein meinannut kestää mukana. Jalat kramppasivat lopussa ja suonenvetoa oli. Mutta ykköspalkinto eli 400 euroa tuli kyllä tarpeeseen, Ruotsissa koulua käyvä ja harjoitteleva Naumi pohti tyytyväisenä.

Pääluokan yllätyksistä voidaan todeta Jani Jormanaisen voitto Aleksander Saveljevista jo 16 parhaan joukossa. Todettakoon myös, että Pasi Valasti avasi kilpailukautensa, mutta hänen etenemisensä pysähtyi Naumiin. Poikansa Veetin Pasi sentään vielä voitti!

Kisan 150 euron erikoisstipendin (Kosken kunnan 150-vuotisjuhlavuosi) sai lauantain osalta HarSpon Maria Girlea. Romaniasta Jyväskylään muuttanut Girlea on jo kovan luokan peluri, kuten myös pikkuveljensä Mihai.

Kosken Malja GP – miesten kaksinpeli

  1. Alex Naumi KoKa
  2. Mika Räsänen PT Espoo 11-8, 10-21, 11-4, 13-11, 4-11, 10-12, 11-8
  3. Toni Soine PT Espoo ja Miikka O`Connor PT 75

Päivän muut tulokset tulevat myöhemmin.

Kosken Malja GP (Valio) 5.-6.1.2019 – aikataulu- ym. infoa

Alla olevassa liitteessä osanottajat ja heidän luokkansa. Ole hyvä ja tarkista, että luokkasi ovat listassa oikein! Päätimme rajaamisuhkailustamme huolimatta ottaa mukaan kaikki ilmoittautuneet, jopa vasta väärän vuorokauden puolella asiansa muistaneen Aleksi Hyttisen (MK GP ja M-2100). Naisten ja naisjunioreiden luokat jäävät valitettavasti pelaamatta, sillä ilmoittautuneita ei ollut riittävästi.

Yritämme tarjota maksimimäärän pelejä, eli kolmen pelaajan pooleja käytetään vain, kun on pakko. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että varsinkin klo 13 alkavat ryhmät molempina päivinä ovat todella tiukkoja. Lauantaina vain osa 1900-luokan pooleista alkaa alkuperäisen aikataulun mukaan klo 13, osa vähän myöhemmin. Sunnuntaina 1200-luokka alkaa vasta klo 14.

Mutta tarjolla on lämmintä ruokaa ja hyvää seuraa, joten eiköhän tästä hyvällä tahdolla selvitä. Jälki-ilmoittautumisia emme valitettavasti voi ottaa. Ja jos joku päättääkin jäädä pois, odotamme tietoa tästä pikapikaa (esko.heikkinen@sptl.fi). Huomaa, että perimme ilmoittautumismaksun, jos pelaaja jää luokasta pois ilmoittamatta siitä ennakkoon.

Kerrataanpa vielä aikataulu (suluissa pelaajamäärät), joka siis on koko lailla kutsussa mainitun kaltainen:

Lauantai klo 9
M-1500 (23)
M-2100 (35)
Pingiskoulu (5)

Klo 13
MK GP (33)
M-1100 (17)
M-1900 (41)

Klo 17
M-900 (7)
M-1300 (22)
M-1700 (29)

Sunnuntai klo 9
M11 (5)
M14 GP (7)
M-1400 (16)
M-1800 (21)
MK (13)

Klo 13
M17 GP (10)
M-800 (7)
M-1600 (23)
M-2000 (17)

Klo 14
M-1200 (16)

Linkki tiedostoon: Ilmoittautuneet_Koskenmalj_2019.xls

Nyt ilmoittautumaan Kosken Maljaan!

Vielä on toki aikaa, mutta asetimme luokkiin max osanottajamäärät, jotta pöydät varmasti riittävät.  Miesten GP:ssä kauden suurimmat rahapalkinnot ja kaikkien osanottajien kesken jaetaan kumpanakin päivänä 150 € tsempparipalkinto, Kosken Tl kunnan 150-vuotisjuhlan kunniaksi.

Molempina päivinä tarjolla lämmin ruoka. Eli
Kutsu täältä
Ilmoittautumislinkki täältä  ja
Ilmoittautumisseuranta täältä

Tervetuloa Koskelle!

Finlandia Open joukkuekilpailu / team

 

List of participants

Finlandia Open

Men´s  & Women´s team (link)

Miesten loppuottelussa kohtasivat Venäjä ja Venezuelan ja Intian sekajoukkue. Sekajoukkueen Raj Mondal (Intia) ja Cecilio Correa (Venezuela) taistelivat vimmatusti, mutta venäläiset nappasivat 2-0 voiton. Petr Fedotov kukisti ensin Mondalin ja Nikita Artemenko heti perään Correan. Molemmat ottelut päättyivät 3-1. Pronssia nappasivat Japanin ykkösjoukkue ja Venäjän kolmosjoukkue.

Naisten loppuottelijat ovat Japanin ykkös- ja kakkosjoukkueet. Saki Seyama uusi mestaruutensa viime vuodelta yhdessä Ayane Moritan kanssa.  Seyama voitti avausottelussa Natsumi Nakahatan 3-1, mutta Morita sai taistella täydet viisi erää Miko Tokunagan kanssa. Pronssille kapusivat Ranska ja Venäjän kolmosjoukkue.


Oláhille tappio joukkuekisassa

Ulkomaiset pöytätennistaiturit osoittautuivat liian hankaliksi kotimaisille taitajille, kun kansainvälinen Finlandia Open käynnistyi Lohjan Kisakalliossa. Parhaiten menestyi miesten ykkösjoukkue, joka onnistui voittamaan kaksi otteluaan.

Benedek Oláh, Miikka O´Connor ja Samuli Soine löivät Espanjan viitosjoukkueen 2-1 ja Norjan 2-0, kunnes Venäjän kolmosjoukkue löi kahdeksan parhaan joukossa suomalaiset 2-0. Oláh joutui taipumaan Ilia Isakoville 2-3, vaikka hallitsi ottelua ajoittain selvästi. Muut suomalaisjoukkueet eivät pystyneet voittoihin.

Finlandia Open jatkuu perjantaina kaksinpeleillä. Oláh  on miesten kaksinpelissä ykkössijoitettu ja pyrkii parantamaan tuoretta maailmanlistasijoitustaan. Joulukuun listalla Oláh on 79., eli selvästi paremmin kuin vastaavaan aikaan ennen Rion kisoja.

Olympiakomitean tukilistalta putoaminen harmitti Oláhia kovasti. – Edessä on juuri vuosi, jolloin tukea olisi tarvittu eniten.

Tiedotusterveisiä

Joukkue-SM:n yhteydessä lauantaina käytiin myös liiton syyskokous. Ruskeasuon kahvilan kabinettiin ilmestyi 12 henkilöä, joiden valtakirjat edustivat 10 seuraa. Ilman äänioikeutta paikalla oli muutama innokas. Ei siis järin paljon, mutta vähemmälläkin väellä on liittokokouksia vedetty.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pekka Kolppanen. Alustava esityslista sekä tyhjentyi että täydentyi, kun liittohallitus vei syöttösääntöesityksen pois listalta, mutta Tapio Penttilä kertoi tuovansa kokoukseen entisten mestareiden tervehdyksen.

Syöttösäännön poisveto johtui siitä, että liiton toimintasäännöissä pelisääntöjen ylläpito (eli vastaavuus ITTF:n sääntöjen kanssa) on säädetty liittohallituksen tehtäväksi. Hallitus tekee siis puheena olleesta syöttösääntöasiasta päätöksen seuraavassa kokouksessaan. Jos veikata saa, arvelen, että nykyiseen sääntötekstiin tullaan lisäämään sanat ”sen jälkeen” Ruotsin mallin mukaisesti. Ja korostettakoon erityisesti, että säännön tulkinta on toinen asia, johon siihenkin palattaneen vielä.

Toiminnanjohtaja Mika Räsänen esitteli tulevan vuoden toimintasuunnitelman, joka hyväksyttiin. Olemassa oleviin linjauksen uusia asioita ovat mm. valmennustoiminnan uudistaminen, tähtääminen uusiin pysyviin pelipaikkoihin sekä Pajulahdessa syksyllä järjestettävä parakisa.

Mika jatkoi ensi vuoden budjetilla ja liiton perimillä maksuilla. Maksujen suhteen kokous päätti poiketa hallituksen esityksestä siinä, että SM-kisojen liitolle tulevaa osuutta ei korotettu. Sen sijaan 4- ja 5-divisioonien sarjamaksut nousivat esityksen mukaisesti.

Näillä muutoksin kokous hyväksyi budjetin, joka on alijäämäinen 5 300 euroa. Sen liiton talous kestää, mutta kokous ideoi jonkin verran myös mahdollisia varainhankintametodeja.

Allekirjoittanut valittiin yksimielisesti jatkamaan liiton puheenjohtajana. Alkava kaksivuotiskausi on kolmas. Kiitos luottamuksesta.

Myös Sonja Grefberg valittiin jatkamaan varapuheenjohtajan tehtävässä yksimielisesti. Sen sijaan hallituksen kokoonpanosta jouduttiin äänestämään, sillä neljää paikkaa varten tarjolla oli kuusi ehdokasta. Näistä istuvat hallituksen jäsenet Matti Kurvinen ja Teemu Oinas saivat vaalissa 10 ääntä kumpikin. Loput paikat menivät aikaisemmalle varajäsenelle Hannu Sihvolle (9) sekä Bahman Khosraville (5). Jyrki Nummenmaa ja Asko Kilpi jäivät tässä vaalissa ulos.

Hallituksen yksimielisesti valitut varajäsenet (kausi yksi vuosi) ovat järjestyksessä Jyrki Nummenmaa, Henri Pelkonen, Riku Anttila sekä Toni Soine. Riku siirtyi näin varsinaisesta jäsenestä varajäsenen rooliin.

Muissa asioissa liittokokous kuittasi toimintasääntöjensä mukaisesti jo 80-vuotisjuhlissa julkaistut uudet kunniajäsenyydet. Uudet kunniajäsenemme ovat Liisa Järvenpää, Teuvo Komulainen, Bengt Ahti ja Matti Kolppanen. Kaksi jälkimmäistä oli mukana myös kokouksessa.

Tapio Penttilä esitteli lyhyesti suunnitelmaa, jossa entiset kaksinpelin Suomen mestarit ovat mukana sekä liiton valmennustoiminnan kehittämisessä että mahdollisen lajin tukisäätiön perustamisessa. Uusi liittohallitus perustaa kumpaakin tehtävää varten työryhmän, joten perästä kuuluu.

Ennen parituntisen kokouksen päättämistä kokous kiitti vielä Bengt Ahtia pitkästä hallitusurasta, joka päättyi tähän kokoukseen. Benkku tuli ensimmäisen kerran hallitukseen jo -69, joten hallitusvuosia tuli peräti seitsemältä vuosikymmeneltä. Se lienee yhdenlainen Suomen ennätys.