Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Maajoukkueet Pajulahdessa

Liikuntakeskus Pajulahdessa on mukava pöytätenniskuhina, sillä juniori- ja paramaajoukkueet pitävät maanantaista keskiviikkoon leiriä palloiluhallissa. Tilaa on, joten pöydät sijaitsevat todellisin koronaetäisyyksin toisistaan.

Tiistaina miesten maajoukkuepelaajat Alex Naumi ja Miikka O´Connor toivat edelleen uutta puhtia ryhmään, joka muutenkin harjoitteli intensiivisesti. Valmentajina paikalla ovat Mattias Bergkvist ja Mika Räsänen, parapuolella Martti ja Eve Autio sekä Hannu Sihvo.

Matias Vesalainen Mikan pallolaatikolla.

Timo Natunen ja Aino Tapola.

MM-kisoja siiirrettiin taas

Kansainvälinen Pöytätennisliitto ITTF on päättänyt, että kerran jo syyskuulle siirretyille Busanin MM-kisoille haetaan uusia pelipäiviä ensi vuoden puolelta. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että koko kansainvälinen kilpailukalenteri on edelleen epävarma.

Sama epävarmuus koskee luonnollisesti omaa Finlandia Open -kisaamme. ITTF mukaan jo nyt on selvää, että myöskään vuoden 2021 henkilökohtaisia MM-kilpailuja Houstonissa ei tulla pelaamaan alkuperäisen aikataulusuunnitelman mukaisesti kesäkuussa 2021.

Marina Donner etsii ykkösdivariseuraa!

Vuoden 2019 sekanelinpelin mestari ja naisten kaksinpelin SM-kakkonen Marina Donner haluaisi pelata alkavalla kaudella Suomen ykkösdivisioonaa. Ihan parasta olisi, jos joukkue olisi Turun tai Helsingin seudulta.

Viikon verran on aikaa järjestellä asiaa. Marina puhuu sujuvasti ruotsia, englantia ja venäjää, joten kielitaidosta ei homma ainakaan ole kiinni.

Yhteydenotot Marinan Facebook-sivujen kautta, tarvittaessa allekirjoittanutkin voi auttaa ja viestitellä. Marina on mukava tyyppi, lääkäri koulutukseltaan ja harrastaa myös triathlonia. Hänen ratinginsa on 2124, eli ihan oikeasta pelurista on kyse.

Esko Heikkinen

Kari Kuusiniemi 60 vuotta

Korkeimman hallinto-oikeuden istuva presidentti Kari Kuusiniemi täyttää tänään torstaina 60 vuotta. Komean siviiliuransa ohella Kari on tehnyt myös huomattavan pöytätennisuran. Hän edusti Suomea Birminghamin MM-kilpailuissa 1977 ja pelasi useamman kerran junioreiden EM-kilpailuissa.

Monille mieleenpainuvinta Karin pöytätennisurassa oli vuoden 1983 Finlandia Open, jossa hän hävisi Etelä-Korean Kim Ki Taekille niukasti 2-3, neljännen erän ollessa vielä tilanteessa 18-18. Silloin ei vielä tiedetty, että korealainen oli voittava kaksinpelin olympiahopeaa Soulin kisoissa -88.

”Kuksarin” tavaramerkki oli isokaarinen raudanluja kämmenlyönti.  Usein sitä seurasi tanakasti kajahtanut ”vamos”. Hänen kasvattajaseuransa on EVU, mutta parhaat vuotensa Kari pelasi Tapiolan Otsossa. Hiukan yllättäen miehen ensimmäinen seura oli kuitenkin PtU.

Peliuransa jälkeen Kari teki ansiokasta työtä TUL:n valmennuspuolella. Hän lienee ensimmäinen suomalainen, joka on kirjoittanut pallolaatikkoharjoittelun suuresta merkityksestä.

Pöytätennisliitto onnittelee syntymäpäiväsankaria lämpimästi.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui etänä torstai-iltana. Taisi olla ensimmäinen kerta allekirjoittaneen aikana, kun asioista selvittiin selvästi alle puolessatoista tunnissa.

Valiokuntien ajankohtaiset asioissa työvaliokunta on työstänyt koronaohjeita ja puinut henkilöstön työtilanteita (niistä myöhemmin lisää). Stigan kanssa on puhuttu sopimuksen jatkosta ja nyt näyttää siltä, että Ruskeasuon uudet pöydät saadaan elokuussa. Urheiluopistosäätiöltä saatiin mukava ”lahja”, kun alun perin parakisan järjestelyyn anottu raha saadaan, vaikka kisaa ei järjestetäkään. Nyt sillä voidaan ostaa leirivuorokausia Pajulahdesta. Juniorimaajoukkue ainakin onkin menossa sinne.

Kilpailuvaliokunnasta todettiin, että sarjailmoittautuminen liiton sivuilla jatkuu, ja että kilpailukalenteri alkaa olla kunnossa päätapahtumien osalta. Se tulee liiton sivulle tuota pikaa. Toki edelleen kannattaa muistaa, että se perustuu monelta osin vain ennustamiseen.

Huippu-urheiluvaliokunta totesi, että syksyn aikana voi olla paljon arvokisoja. Junnujen treenit ovat alkaneet niin Ruskeasuolla kuin Tuulimäessäkin. Anna ja Miikkakin ovat olleet mukana. ETTU arvioi, että JEM Kroatiassa syyskuussa voidaan toteuttaa erikoisjärjestelyin. ETTU uskoo myös, että aikuisten EM Varsovassa syyskuussa toteutuu. Suomi saanut EM-karsinnan B-kategorian järjestelyoikeudet 17.-18.10, mutta C-kategorian pelit ovat vielä pelaamatta. Sieltä tulee joukkueita ”ylös”, joten karsinta lokakuussa ei ole satavarma.

ITTF tiedotti tänään, että MM Etelä-Koreassa saattaa siirtyä ensi vuoden alkuun. Ratkaisu tullee ITTF:n kokouksessa juhannuksen alla. ITTF ajaa väkisin läpi uutta arvokisaformaattiaan eli WTT-kisoja. Euroopan kannalta se ei ole mukava uutinen ja voi hyvin olla, että Euroopassa ei 2021 nähdä yhtäkään arvokkaimman kategorian ”Grand Smashes” kisaa.

Paravaliokunnasta kerrotiin, että treenit alkaneet Tuulimäessä ja Ruskesuolla. Kilpailukalenteri on täll’kin puolella epävarma. Hyvä uutinen on, että Aino Tapolan uusi pelituoli toimii hyvin. Hanke oli siis kaikin puolin onnistunut.

Sääntövaliokunnasta kerrottiin, että ensi kauden sääntöuudistuksista tiedotetaan kohdakkoin ilmestyvässä seuraavassa lehdessä. Seuravaliokunta puolestaan ilmoitti, että lisenssikilpailun palkinnot on jaettu, ja että ohjeistusta seuravalmentajien palkkaukseen on piakkoin tulossa. Kosken kesäleiriä ei tänä vuonna järjestetä, mutta Kisakalliossa on hiukan vastaavan yleisleiri heinäkuussa.

IT-asioista kuultiin, että netin kautta käytettävää kisanvetosovellusta työstetään Tomi (”Jyrkinpoika”) Nummenmaan voimin. Tavoite on, että valmista olisi kesän aikana. Lisäksi uudet sääntömuutokset on saatava sarjajärjestelmään.

Veteraanivaliokunnan asioista tiedettiin, että keväällä peruuntunut TOP-8 pelattaneen heti kauden alkaessa. Perinteiset Viro-pelit on sen sijaan peruttu kokonaan. NETU:n Veteraankisan uutta pelipäivää Latviassa ei tiedetä vielä.

Valmennusvaliokunnan uutisina todettiin, että uudet valmennusmateriaalit ovat olleet liiton sivuilla esillä jo jonkin aikaa ja lisääkin on tulossa. Kansainvälisissä asioissa kävi ilmi, että venäläinen Igor Levitin asettuu ehdolle ETTU:n uudeksi presidentiksi. Hän on kysynyt Sonjaa mukaan hallitukseensa. Vaalit käydään Varsovassa kokouksessa syksyllä ja tarvittaessa etänä. Hallitus päätti asettaa Sonjan ehdolle sekä ETTU:n hallitukseen että yhdeksi Euroopan edustajaksi ITTF:n Board of Directors´iin (”valtuustoon”). Asko Rasista ehdotamme ETTU:n tuomarivaliokuntaan.

Julkiset liikuntatilat avautuivat maanantaina ympäri Suomea. Kunnilla ja kaupungeilla on kirjavaa ohjeistusta. Niiden mukaan mennään, mutta liitolla on osoittaa omaakin ohjeistusta. Esimerkiksi Ruskeasuolla on käytössä vain yhdeksän pöytää ja Tuulimäessä kahdeksan pöytää, kaikki omin laarein. Menneistä vuosista poiketen Ruskeasuo on auki myös heinäkuun.

Ouluun saadaan uusi halli, johon mahtuu 20 pöytää harjoitteluun ja 16 kilpailutilanteessa. OPT-86 maksaa vuokran, mutta kaupunki tukee uuden pelimaton hankintaa. Liittohallitus onnitteli oululaisia Teemun kautta lämpimästi. Turussakin selvitellään uutta pelitilaa Alfan poistuessa jonkin ajan päästä. Liiton strategiassa sanotaan, että pysyvien pöytien pelipaikat ovat meille erityisen tärkeitä!

Koronatauon myötä toukokuun lomautettuna ollut päävalmentaja Mattias Bergkvist on palannut töihin. Kesällä on paljon leirejä ja lomat on pidetty. Syksyllä alkanee tiukka arvokisaruljanssi. Taneli Keinonen puolestaan on juhannuksen jälkeen lomalla, mutta heti syksyn alussa on paljon toiveita kouluesittelyistä. Mika Räsänen lomaille enemmän paloissa. Samuli Soine on syksyllä mukana Ruskeasuon harjoituksissa, kun Mattias on paljon pelimatkoilla – sikäli kun korona suo.

Liiton taloustilanne on toistaiseksi hyvä, sillä korona-aika on tuonut lähinnä säästöä. Syksyllä saattaa olla paljon kilpailuja, joten tilanne muuttuu. Talouden kannalta olisi tärkeää, että kausi alkaisi normaalisti ja saisimme lisenssirahat sisään suunnitellusti. OKM:n tukien kohtaloista ei vielä ole tietoa.

Päätoimittaja Räsänen kertoi, että Pöytätennislehti 2/20 alkaa olla kasassa. Löyhänä teemana on katsaus ulkomaiden sarjoja kautta aikain pelanneisiin suomalaisiin. Lehti saadaan painoon ennen juhannusta.

Hallitus keskusteli vielä sääntöjen päivittämisestä liittokokouksen etäosallistumisen suhteen. Ehdotus siitä lienee tulossa syyskokoukselle. Pohdittavana on mm. se, sallitaanko valtakirjaedustaminen edelleen, jos etäosallistuminen on mahdollista.

Seuraavan kerran hallitus kokoontuu 28. heinäkuuta. Ja tarvittaessa aikaisemminkin.

Erik Bifeldt 90 vuotta

Monipuolisesti pöytätenniksen eri tehtävissä vaikuttanut Erik Bifeldt täyttää tänään 90 vuotta. Pöytätennisväki onnittelee ”Biffeniä”, jonka ura liiton hallinnossa alkoi jo 1950-luvun alkupuolella.

Kohdakkoin ilmestyvässä Pöytätennislehdessä tapaamme syntymäpäiväsankarin hiukan perusteellisemmin.

Esko Heikkinen

Koronapäivitys ja onnittelut Mikalle

Äitienpäivän alla mailakättä polttaa jo kovasti, mutta edelleen meillä on valitettavan vähän uutta kerrottavaa koronatilanteesta. Tällä tietoa julkiset liikuntatilat avautuvat kesäkuun alussa, mutta se tuskin tarkoittaa sitä, että tilat olisivat ”vanhaan malliin” kaikkien vapaassa käytössä.

Tähän tilanteeseen liittyen olemme valmistelleet omaa ”koronaohjettamme” harjoittelun järjestämiseen. Julkaisemme sen todennäköisesti ensi viikolla, sen jälkeen kun Olympiakomitea  on julkaissut oman yleisohjeensa.

Edustustason pelaajille pyrimme saamaan pelimahdollisuuden jo ennen kesäkuun alkua. Varmaa se ei kuitenkaan ole, kuten ei oikein mikään juuri tällä tietoa. Tavoittelemme myös sitä, että Ruskeasuo esimerkiksi ei menisi perinteiseen tapaan kiinni juhannuksen jälkeen. Valmistelemme myös jo kilpailuja ja sarjatoimintaa koskevaa ohjeistusta, vaikka kauden alkamisesta on paha sanoa mitään varmaa.

Edelleen seuraamme ja noudatamme viranomaisten ja muiden virallisten tahojen ohjeita (esimerkiksi Valtioneuvosto ja Olympiakomitea). Ehkä tärkein ohje on kuitenkin – jos joku pelaamaan pääsee  – että harrastuksiin ei missään tapauksessa mennä sairaana, vaikka oireet lieviä olisivatkin.

Liiton henkilöstöstä Taneli ja Mika ovat sekä tehneet etätöitä että pitäneet hiukan vapaapäiviäkin. Molemmat ovat mm. tuottaneet uutta valmennusmateriaalia. Mattias piti ensin lomaa ja on ollut toukokuun lomautettuna. Lomautus katkeaa, jos salit kesäkuussa aukeavat. Taneli ja ehkä myös Mika pitävät vielä jonkin verran lomaakin.

Päivän iloinen uutinen oli se, että toiminnanjohtajamme Mika Räsänen sai aamupäivällä valmiiksi Valmennuksen erikoisammattitutkintonsa. Viimeisen näytön vastaanottanut Kisakallion Pulmu Puonti kehui vuolaasti Mikan opintoja ja eritoten kirjallista raporttia. Sen yksi osa on valmentajakoulutuksessamme suoraan hyödynnettävä modernin lyöntitekniikan opas, joka minunkin mielestäni on erinomainen tuotos.

Lämpimät onnittelut Mikalle!

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus istui historiansa toisen etäkokouksen tiistai-iltana. Aikaa vierähti yli kaksi tuntia. Alku otettiin valiokuntien tilannekatsauksista.

Työvaliokunnalla on ollut yksi kokous, jossa pääosin valmisteltiin liittokokousta ja pohdittiin palkatun henkilöstön tilannetta ”koronatauon” aikana. Sen jälkeen on puhuttu Gumbostrandin suunnittelukokouksen jatkotoimenpiteistä sekä uuden pöytätennisrahaston perustamisesta. Myös OKM tukiselvitykset on hoidettu, niissä tosin päätyön teki toiminnanjohtaja. Työvaliokunta jatkaa kokoustamista perjantaina. Maan hallituksen eiliset linjaukset muuttanevat jonkin verran myös meidän tilannettamme.

Sonja Grefberg raportoi, että myös huippu-urheiluvaliokunta on istunut yhden palaverin. Siinä pohdittiin lähinnä kansainvälistä kilpailukalenteria ja syksyn ohjelmaa. Ohjelmaa voi olla todella paljon, tai sitten ei. Jos kansainvälisiä kisoja on paljon, se asettaa omat haasteensa.

Teemu Oinas totesi kilpailuvaliokunnan puolesta, että ensi kauden kilpailukalenterin valmistelut ovat jo pitkällä. Kansainvälisten tapahtumien ehdoilla on mentävä ainakin jonkin verran ja esimerkiksi JEM:n päivämääriä ei tiedetä vielä. Sarjailmoittautuminen on julkaistu ja sarjaohjelmiakin hahmoteltu. Päällekkäistä on ainakin Viron kanssa, eikä homma ihan helppoa ole. Nousuanomuksia ja luopumisiakin on tulossa. Myös kilpailujärjestäjän ohjeet uusitaan.

Taneli Keinonen kertoi seuravaliokunnan puolesta, että kuluvan kauden lisenssikilpailut ovat ratkenneet. Taneli julkaisee suurimman seuran, suhteellisesti eniten toimintaansa kasvattaneen junioriseuran ja absoluuttisesti eniten junioritoimintaansa kasvattaneen seuran huomenna. Kussakin kategoriassa palkintona 200 €. Taneli on myös soitellut seuroja läpi syksyn toimintoja ja tulevaa kautta koskien, mikä on otettu positiivisesti kentällä vastaan. Pääsääntöisesti seurat ovat kiinnostuneita paikan päällä tapahtuvasta seuravalmentajakoulutuksesta ja myös kouluvierailuja halutaan.

Kimmo Pihkala kertoi, että IT-valiokunnassa mietitään parhaillaan liittokokouksessa päätetyn sarjajärjestelmän toteuttamista, eli kakkosdivisioonan 2CD-lohkojen pelijärjestelmän rakentamista sekä neljännen pelaajan käyttöönottoa ”paras seitsemästä” -peleissä. Saimme myös pieniä toiveita siitä, että Welho-kisanveto-ohjelman kehittämiseen saataisiin apuvoimia Nummenmaan perhekunnasta.

Hannu Sihvo kertoi, että paravaliokunnassa on sinällään ollut hiljaista, mutta valmentaja Martti Autio on antanut suojateilleen säännöllisesti erilaisia valmentautumistehtäviä. Kaikilla on kova hinku pelaamaan. Mara on myös rakentelemassa paravalmennusopasta.

Veteraanivaliokunnassa on pohdittu TOP-8:n siirtämistä syksylle. Viru-cupia ei todennäköisesti järjestetä ja perinteisen Viro-maaottelunkin pelaaminen on epävarmaa. Sonja tiesi kertoa, että isossa maailmassa ITTF:n veteraanisarja 2020 on peruttu kokonaan. Latvian Veteraani-NETUn uusia pelipäiviä pohditaan edelleen.

Muista kansainvälisistä asioista Sonja raportoi, että kilpailukalenterin epävarmuus koskee vähän kaikkea. Korean syyskuulle suunnitellun MM:n kohtalo ratkeaa kesäkuussa. JEM on siirretty, mutta sille ei vielä ole uutta päivämäärää. Varsovan EM on listoilla edelleen, mutta lokakuun EM-karsinnasta (jonka järjestelyä Suomikin on hakenut) ei ole mitään tietoa. Ongelmana on ainakin se, että C-ryhmän pelit jäivät keväällä pelaamatta ja sieltä pitäisi saada joukkueita näihin B-karsintoihin. Junioreiden ja senioreiden NETU on (alustavasti) siirretty elokuulle.

Kimmo Arenius totesi, että sääntövaliokunnalla ei sinänsä ole ollut aktiviteetteja, Puheenjohtaja itse on kyllä joutunut ahkeroimaan liittokokouksen päätösten kanssa, sillä liittokokouksen kulku ei ollut ihan yksiselitteisemmistä päästä. Muutokset on nyt kuitenkin julkaistu (tämän tarinan alapuolella) ja niistä tulee juttu myös kesällä ilmestyvään lehteen.

Hallitus keskusteli myös siitä, tuodaanko sääntömuutosehdotus liittokokouksen etäosanottomahdollisuudesta jo seuraavaan syysliittokokoukseen. Työvaliokunta sai valmistelut hommakseen.

Seuraava aihe oli hallien mahdollinen avautuminen. Ruskeasuon hallia yritetään saada auki ainakin maajoukkuepelaajille jo kuluvan kuun aikana ja ”suurelle yleisölle” ainakin 1. kesäkuuta alkaen. Kannattaa muistaa, että maan hallituksen linjauksista huolimatta päätökset ovat lopulta kuntakohtaisia. Eli ympäri maata kannattaa yrittää vaikuttaa paikallisesti.

Ruskeasuon suhteen tähtäämme tässä tilanteessa myös siihen, että perinteinen pitkä kesätauko jäisi nyt kokonaan pois. Kosken kesäleiriä suunnitellaan tässä vaiheessa ajankohtaan 3.-7. elokuuta. Voi olla, että leiristä tulee lopulta hiukan aikaisempia pienempi.

Akuutisti odottelemme nyt OK:n ohjeita harjoittelun järjestämisestä, mutta joudumme varmaan itsekin niitä muokkaamaan. Onneksi kansainvälisiä malleja on jo olemassa. Seurojen kannattaa hakea OKM:n tukia, jos koronapannan aikana on syntynyt taloudellisia menetyksiä.

Koronasta huolimatta liiton taloustilanne on melko hyvä ja menemme koko lailla viimevuotiseen tahtiin. Vielä emme kuitenkaan tiedä esimerkiksi sitä, kuinka meidän käy OKM:n tuen kanssa kuluvan vuoden Finlandia Openin suhteen. Lisäksi tiedämme, että syksystä ja ensi keväästä voi kansainvälisten kisojen osalta tulla tosi kalliit, kun tapahtumia voi olla todella paljon.

Taloustilanteemme voi heikentyä merkittävästi, jos uusi kausi ei pääse alkamaan normaalisti ja emme saa sisään lisenssituloja. Ajattelin kokouksessa ääneen, että sellaisen tilanteen tullen tulemme todennäköisesti esittämäään, että pelaajat ostaisivat lisenssinsä silti. Hallitus ei tästä varsinaisesti puhunut, joten esitän ajatuksen tässä vaiheessa paitsi vasta optiona, myös kokonaan omissa nimissäni.

Taneli raportoi Mailapelihankkeesta, jolle OKM on myöntänyt 50 000 euron tuen, vaikka mennyt kausi olikin vähän mollivoittoinen. Hankkeen uusi koordinaattori aloittaa syksyllä ja hän on meille tuttu mies eli Henri Pelkonen, joka vastaa toiminnasta jatkossa yrityksensä kautta. ”Kohtaamisia ja massaa halutaan enemmän”, on Tanelin mukaan pelin henki. Ja onneksi olkoon valinnasta Henri!

Tulevasta syksystä ei täydellä varmuudella voi paljon puhua, mutta suunniteltava sitä on silti. Tanelin soittokierros paljasti, että jos kausi käynnistyy normaalisti, kenttäpäällikön kalenteri alkaa täyttyä. Mahdollinen tiukka kansainvälinen kilpailukalenteri puolestaan voi aiheuttaa haasteita Ruskeasuon valmennukselle, kun valmentajat ovat paljon poissa.

Palkattu henkilöstö on ollut kohta kaksi kuukautta etätöissä. Niin Mika kuin Tanelikin ovat laatineet valmennusoppaita, jotka nyt ovat valmiit. Päävalmentaja Mattias on ollut toukokuun lomautettuna, koska töitä ei ole ollut. Taneli tehnyt vajaita viikkoja vapaita pidellen. Maan hallituksen päätöksien jälkeen on otettava uusi pohdinta. Nyt kesä voi olla erilainen kuin aikaisemmin ja esimerkiksi pieniä leirejä saatetaan järjestää useampia. Ruskeasuon hallin varaston siivouskin on työlistalla.

Olemme myös aloittaneet uuden ”fysiikkaoppaan” laadinnan työnimellä ”Moderni fyysinen harjoittelu pöytätenniksessä”. Työryhmässä ovat Esko Heikkinen, Mika Räsänen sekä Mikko Levola ja Tuomas Sallinen.

Seuraava pöytätennislehti ilmestynee juhannuksen jälkeen. Yhtenä teemana on kaikkina aikoina ulkomailla sarjoja pelanneet suomalaiset.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 4. kesäkuuta.
 

 

ITTF:n pelipanna pitenee

Kansainvälinen Pöytätennisliitto on viimeisimmässä ”koronatapaamisessaan” pidentänyt kaikkien kisatapahtuminen seisokkia (toistaiseksi ainakin) heinäkuun loppuun saakka. Edelleen on siis toiveita, että kausi voisi alkaa elokuussa, mutta varmaan se ei tietenkään ole.

Syyskuuksi kaavailluiden Busanin MM-kisojen kohtalosta päätetään kesäkuun aikana. ITTF:n hallitus kokoontuu seuraavan kerran 2. kesäkuuta.

Kuvituskuvana Benedek Oláhin hieno rystyflipin alkuasento.

Pöytätennis mukana monilajien EM-kisoissa jo 2022?

ETTU:n viimeisten tietojen mukaan näyttää kovasti siltä, että pöytätenniksen kahden vuoden päässä olevat EM-kilpailut käydään monilajitapahtumassa Münchenissa elokuussa 2022. Ensimmäiset monilajikisat pidettiin Glasgowssa ja Berliinissä 2018.

Muita lajeja lienevät ainakin yleisurheilu, pyöräily, golf, soutu, voimistelu ja triathlon. Pöytätenniksessä 2022 ovat vuorossa yksilölajit.