Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui torstaina. Tunnelmat olivat aluksi apeat, sillä olimme aamulla saaneet tiedon Esa Ellosen poismenosta. Hallitus kunnioitti kunniapuheenjohtajamme muistoa hiljaisella hetkellä.

Valiokuntien tilannekatsaus käytiin läpi nopeutetulla aikataululla, sillä edellisestä kokouksesta oli vain kuukausi. Työvaliokunta ei tässä välissä kokoontunut kertaakaan ja ainakin puheenjohtajan aika on mennyt lähinnä 80-vuotisjuhlien järjestelyissä ja Espanjan EM-reissulla.

Paravaliokunta on syksyn aikana järjestänyt leiritoimintaa ja Aino Tapola on mukana myös nuorten paralympiaryhmässä. Valiokunnalla on paljon asioita kesken ja palavereja on käyty mm. sponsoroinnista, luokittelusta ja kilpailujärjestelmästä. Keskustelimme myös paraurheilijoiden tietosuojakäytännöistä. Toiminnanjohtaja täydensi valiokunnan tietoja liiton sivuilla jo kokouksen aikana.

Kilpailuvaliokunta on päivittänyt kilpailukategorioita, joita tällä kaudella vasta harjoitellaan. Päivitetyt ohjeet löytyvät verkkosivuilta, uutuutena mukana on valiotason kilpailu. Junioreiden Top-kutsu on myös sivuilla, sinne toivotaan paljon osallistujia.

IT-valiokunta kehittää edelleen ratinglaskentaa Anders Lundströmin aikanaan luoman softan pohjalta. Töitä on. Pingis-TV:n lähetys saadaan Stiga-Maljasta ja Tampereen mestaruussarjakierrokselta ja lisenssejä pystyy maksamaan liiton sivuilla. Jyrki Nummenmaa kehittelee edelleen kilpailunveto-ohjelmistoaan.

Huippu-urheilussa takana ovat EM-kilpailut, joissa Benedek pelasi hyvin. Alex Naumi oli lähellä huippuvoittoa, mutta Anna Kirichenkon otteita haittasi kipeä olkapää. Ensi viikolla miehet ovat tiistaina Skotlannissa EM-karsinnassa ja naiset kohtaavat samaan aikaan Ruskeasuolla Liettuan. Kaikki paikalle klo 18 katsomaan mm. Aleksandra Titievskajan seniorien maajoukkuedebyyttiä.

Seuravaliokunta tiedotti, että kenttäpäällikkö Taneli Keinosen kenttäkierros on menossa, nyt on oltu Oulussa. Veteraaneissa Uppsalan NETU-kisojen menestys oli vähintään kohtalaista, saaliina mm. Kari Merimaan kaksinpeli- ja Jouko Mannin sekanelinpelimestaruudet. Perinteinen Viru-cup on poikkeuksellisesti vasta tulossa.

Sonja raportoi kansainvälisistä asioista, joissa politiikka on kovaa (ks. erillinen raportti ETTU:n kokouksesta). Tilanne on meidän näkökulmastamme huono myös ITTF:n kanssa, sillä se keskittyy vain aivan huippupelaajiin ja -maihin. Anna Kirichenkon kohtalo on tästä malliesimerkki: kisojen säännöt muuttuvat lennossa, ja yhtäkkiä Belgian avoimiin matkaava suomalaispelaaja on mukana suoran cupin kisassa, vaikka luuli olevansa menossa ensin alkulohko-otteluihin. Samoin olivat asiat Tsekissä.

Kokouksen iso asia oli 80-vuotisjuhlat, jotka alkavat jo näyttää oikeilta juhlilta, sillä mukana on jo selvästi yli 100 ilmoittautunutta. Edelleen kuitenkin mahtuu mukaan, seuralaisineen!

Ohjelma on vähän elänyt: nyt liiton hopeiset ja pronssiset ansiomerkit jaetaan pääjuhlassa ja muut tunnustukset iltajuhlassa. Pihla Eriksson ja Miikka O´Connor ovat alustavasti lupautuneet kauppaamaan historiakirjoja aulassa. Tilaisuuden pukukoodi on smart casual ja urheilun ansiomerkit. Seuroille tiedoksi, että SPTL:n ansiomerkkejä voi edelleen anoa ansioituneille toimijoille.

Illallistilaisuudessa jaetaan kultaiset ansiomerkit, plakaatit, kunniajäsenyydet ja Hall of Famen jäsenyydet. Kuulemme myös mahdolliset ulkomaiset tervehdykset. Musiikista vastaa Jiri Nikkinen & The Beatles Tribute Band. Jo pelkästään musiikin vuoksi kannattaa tulla, muusta ohjelmasta puhumattakaan! Ilmoittaudu viimeistään 12. lokakuuta, mielellään jo aikaisemmin.

Liittohallitus tai ainakin osa siitä aloittaa juhlapäivän jo klo 11 ensimmäisen puheenjohtajamme Bruce Campbellin haudalla Hietaniemessä. Kaikki pingisihmiset ovat sinne tervetulleita. Ainakin osa heistä on kuitenkin samaan aikaan Ruskeasuolla Viron kanssa pelattavassa 50 vastaan 50 -maaottelussa.

Lehti 3/18 yritetään saada ulos mahdollisimman pian. Juhlalehdestä tulee iso, 48 sivua. Talousseurantaakin tehtiin, mutta paljon on kiinni lisenssituloista ja Finlandia Openista, joiden molempien suhteen olemme vielä vaiheessa. Viime vuoden malliin kuitenkin mennään.

Liittokokous järjestetään Joukkue-SM:n yhteydessä 24. marraskuuta. Sinne hallitus valmistelee talousarvion ja toimintasuunnitelman. Liiton strategiaakin on syytä miettiä etenkin huippu-urheilun ja valmentajakoulutuksen ja -rekrytoinnin osalta.

Liittohallitus hyväksyi vielä kahden PT Espoon pelaajan edustusoikeuden sarjapeleissä ja SM-kisoissa. Siirtoanomus Spinnistä hyväksyttiin, koska vanha seura ei nähnyt siirrolle estettä. Viimeisenä asiana päätettiin vielä tukea Annika Lundströmin matkaa junioreiden MM-kisoihin.

Esa Ellonen on poissa

Liittomme kunniapuheenjohtaja Esa Ellonen siirtyi ajasta ikuisuuteen torstaina 27.9.2018. Aikanaan 14 vuotta SPTL:a johtanut Ellonen oli kuollessaan 84-vuotias. Hän oli myös oman aikakautensa huippupelaaja, kaksinpelin Suomen mestari vuosina 1952 ja 1957. Mestaruudet tulivat aikalaisten käsityksen mukaan enemmän palloilulahjakkuuden kuin tinkimättömän harjoittelun ansiosta.

Piakkoin ilmestyvässä lehdessä 3/18 julkaistaan Esa Ellosen nekrologi. Suomalainen pöytätennisväki ottaa osaa kunniapuheenjohtajammme omaisten suruun.

Esko Heikkinen

Tiedotusterveisiä

Euroopan pöytätennis on jakautunut, luottamuslause istuvalle puheenjohtajistolle

EM-kilpailujen yhteydessä on tuttuun tapaan pidetty myös kokouksia. Hollantilaisen puheenjohtajan Ronald Kramerin (joka on muuten jo ilmoittautunut liiton 80-vuotisjuhliin) palkkiosta on taisteltu pitkään ja asia herättää intohimoja edelleen. Esimerkiksi noin kuuden tunnin kokouksen verran.

Alku otettiin kuitenkin vanhaan tapaan Pohjois-Euroopan unionista eli NETU:sta. Vasta keväällä uudeksi puheenjohtajaksi valittu tanskalainen Peter Sundbaek ei yllättäen – on kuulemma uusi työ ja pitää nyt sapattia pöytätenniksestä – ollut paikalla, joten puhetta johti Tanskan liiton puheenjohtaja Anders Molgaard.

Paikalla olivat Liettuaa ja Grönlantia lukuun ottamatta kaikki jäsenmaat, Suomesta allekirjoittanut sekä Sonja Grefberg. Paljon ei tullut uutta, mutta seuraavat kisat näyttävät nyt olevan varmoja:

  • 2019 NETU Juniorit pelataan vanhaan tapaan kesällä Viron Haapsalussa
  • 2020 NETU Veteraanit pelataan keväällä Latvian Liepajassa
  • 2020 NETU Seniorit pelataan Liettuan Vilnassa. Pyrkimys on, että kaikki maat osallistuisivat.

Ruotsin puheenjohtaja ja ITTF:n varapuheenjohtaja Petra Sörling (joka hänkin on tulossa juhliimme) kertoi, että ITTF:n strateginen ohjelma etenee maanosakohtaisesti. Olen kirjoittanut siitä Euroopan osalta jutun seuraavaan lehteemme, joka ilmestyy varsin pian.

Sonja sai ETTU:n hallituksen jäsenenä raportoida ETTU:n tilanteesta ennen isoa kokousta. Eurooppa on jakautunut kahtia. Suomi ilmoitti julkisesti tukevansa Krameria. Mielestämme ETTU on nyt hallinnollisesti ja taloudellisesti paremmassa kunnossa kuin entisen johdon aikana. Ja se entinen johto haastaa nyt Kramerin porukkaa säännönmukaisesti.

Vielä NETU:n kokouksessa Latvia kertoi, että he järjestävät ison junioriturnauksen Riikassa helmikuussa Ruotsi taas on Suomen tapaan hakemassa parakisoja ja Tanska hakee jopa Para-EM-kisaa. Ja tietysti me ilmoitimme Suomenkin suunnittelevan parakisaa. Sillä sektorilla näyttää nyt tapahtuvan paljon.

Keskiviikkona tultiin sitten ETTU:n vuosikokoukseen. Kaikki paikalla olijat osasivat ennustaa, että tulista ja kuumaa on, kuten syksyiseen Espanjaan (+28) sopiikin. Paikalla oli 47 maata, joilla lisäksi oli 8 valtakirjaa. Se tarkoitti 55 ääntä, joten ETTU:n jäsenistä vain Andorra, Georgia ja Gibraltar olivat päättäneet katsella sivusta.

Tilanne oli oikeasti sen verran vakava, että Kramerin lailla oikeuteen haastettu tanskalainen talousasioiden varapresidentti Dorthe Darfelt sai aamulla sairaskohtauksen eikä pystynyt osallistumaan kokoukseen ollenkaan.

Oikeusjuttu tulee siitä, että ETTU:n edeltävä puheenjohtaja, italialainen Stefano Bosi, syyttää Bosnia-Hertzegovinan delegaattina nykyistä puheenjohtajaa siitä, että tämä saa ETTU:lta taloudellisen korvauksen (5000 €/kk). Tai paremminkin siitä, että asia on aikanaan informoitu jäsenmaille huonosti tai ei ollenkaan.

En ollut silloin mukana näissä asioissa, joten alkuperäistilanteen arviointi on vaikeaa. Se on kuitenkin aika harvinaista, että ETTU:n istuva kakkospuheenjohtaja, kroatialainen Ivo-Goran Muniravna tappelee Bosin rinnalla julkisesti omaa puheenjohtajaansa vastaan. Kokoukseen oli saapunut jopa Bosin ajan talousvastaava, joka vakuutti, että järjestö oli kunnossa, kun he lopettivat.

Mutta on siis selvää, että Euroopan pöytätennis on jakaantunut ja molemmilla puolilla on kannattajansa. Tavallaan kokouksessa oli Sonjankin paikka vaakalaudalla, sillä muu hallitus kertoi eroavansa, jos Kramer kaatuisi.

ITTF:n paikalle saapunut saksalainen puheenjohtaja Thomas Weikert (jonka toivomme saapuvan juhliimme) otti tervehdyksessään rajusti kantaa ETTU:n riitelyyn ja uhkasi ITTF:n puuttuvan peliin, jos tahti ei muutu. Itse mietin hiukan, että kuinkahan ITTF sen tekisi.

Agendan mukaisissa kokousasioissa hallitus sai vastuuvapauden vuoden 2017 taloudesta, joka näytti noin 60 000 euron plussaa. Uusi budjettikin hyväksyttiin. Se on noin miljoonan euron lähes nollabudjetti

”Kovia” asioita verryteltiin muutamalla sääntöehdotuksella. Ensin kinattiin hiukan vierasmaalaisten pelaajien edustusoikeudesta uudessa maassa. Senioripelaajien osalta päästiin siihen, että ETTU:n säännöt ovat jatkossa samat kuin ITTF:llä. Junioreissa tähän ei ylletty: ETTU:n hallitus olisi halunnut rajoittaa lähinnä kiinalaispelaajien pikaloikkia itäeurooppalaisiin maihin (josta on näyttöä), mutta vastustamaan nousi Luxemburg, joka väitti, että rajoitukset lopettaisivat heidän maansa kansainvälisten työntekijöiden lasten pöytätenniksen. Hankala asia on tämä muutto- ja edustuskysymys. Muut sääntöasiat olivat lähinnä teknisiä.

Sitten alkoivat luottamusäänestykset. Tuli mieleen vanha leffa ”Kramer vastaan Kramer”, jossa tapeltiin todella. Ja selvää oli, että nyt vaadittiin suljettua lippuäänestystä. Tunnelma oli lievästi ilmaisten epämukava.

Ensin (äänestysjärjestyksestäkin kinattiin…) äänestettiin Saksan ehdotuksesta, joka käytännössä tarkoitti tukea nykyjohdolle. Se sai kannatusta äänin 34-21. Kuin varmuudeksi äänestettiin Tanskan hyvin samankaltaisesta tuesta. Ja äänet taas 34-21.

Bosi tajusi tilanteen ja veti takaisin ehdotuksensa, jossa hän ehdotti Kramerin erottamista. Mutta ei asia siihen jäänyt, sillä hän ilmoitti jatkavansa asiaa oikeudessa siviilikanteena Krameria vastaan. Myös Slovenia veti ehdotuksensa uudesta puheenjohtajavaalista pois, sillä rintamalinjat ja -voimat olivat kaikilla selvillä.

Malta ehdotti vielä, että ETTU tekisi töitä ITTF:n suuntaan MM-kisojen laajentamiseksi, toisin kuin nyt on suunta. ITTF:n toimitusjohtaja Steve Dainton kommentoi, että se ei ole taloudellisesti enää mahdollista. Tästä huolimatta kokous tuki ehdotusta selvästi. Luulen, että se on Suomenkin edun mukaista.

Tilanteen hiukan lauettua kokous valitsi vielä itävaltalaisen ja monen suomalaisenkin tunteman Rudolf ”Rudi” Sporrerin ETTU:n kunniajäseneksi. Pienemmän kunniamerkin saivat unkarilainen valmentaja Ferenc Karsai (joka on työskennellyt mm. Benedek Oláhin kanssa), ruotsalainen tuomari Rebecca Bergfeldt ja Luxemburgin liiton pitkäaikainen puheenjohtaja Andre Hartmann, vanha suomalaisten tuttu hänkin.

Kuusi tuntia kestäneen kokousasioinnin jälkeen kuultiin vielä Ranskan esitys syksyn 2019 EM-joukkuekisan järjestelyistä Nantesissa. Ranskalaiseen tapaan homman suoritti delegaation isoin pomo, jolla oli porukan vaatimattomin kielitaito.

Kova oli päivä, mutta jospa se kansainvälinen pingis tästä nyt rauhoittuisi. Tai sitten ei.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui kesätauon jälkeen ensimmäistä kertaa tiistaina. Koska edellisestä kokouksesta oli aikaa, aloitimme totutusti valiokuntakatsauksella.

Alun otti tällä seuravaliokunta. Kenttäpäällikkö Taneli Keinonen oli esittelemässä uutta seurastrategiaa, jonka voisi tiivistää seuraaviin pääkohtiin:

  • Tavoitteena on lisätä kilpailuissa käyvien pelaajien määrää
  • Toiminnan arvioinnin aikajänne on pidempi eli useampi kausi
  • Fokukseen seurat, jotka todella haluavat olla mukana
  • Kohderyhmänä ensisijaisesti 5-9 vuotiaat

Välineet ovat esimerkiksi seuraleirejä ja välituntipelaamista. Ja otamme siis mielummin vähän vähemmän tosissaan pelaavia kuin ”vain paljon pelaajia”. Huomiota kiinnitetään myös ”nolla-asteen” lyhyeen valmentajakoulutukseen. Taneli kertoi vielä, että mailapelihankkeessa on siirrytty isoista tapahtumista seura-koulu -yhteistyöparien löytämiseen ja kohti koululaiskilpailua.

Työvaliokunta on työstänyt hanketta työeläkeyhtiöiden kanssa, mutta toistaiseksi tulokset ovat vaatimattomia. Myös historiikin valmistuminen ja sen myynti sekä 80-vuotisjuhlat ovat ainakin varainhankintanäkökulmasta olleet työlistalla. Sääntö- ja tuomarivaliokunnan jo tuttu kesän aikaansaannos on liittokokouksessa hyväksyttyjen muutosten päivittäminen liiton sivuille: vielä loppuvaiheessa tarkennettiin wo:n antamisen jälkeistä pelaamisoikeutta sarjaotteluissa.

Veteraanivaliokunnan ilouutisena on tietenkin Kai Merimaan MM-voitto (85 v) Las Vegasista. Kaitsusta oli komea juttu Seura-lehdessä. Uppsalassa on NETU-kisat syyskuussa, jonka vuoksi perinteinen Viro-ottelu siirtyi lokakuulle.

Kilpailuvaliokunta totesi, että uuden kauden kilpailukalenteri on valmis. Joukkue-SM:n järjestää MBF, DE-kisat Pohjanmaan ”konsortio”, BC-SM:n KoKa, Veteraanien joukkuekisan BK, henkilökohtaisen Veteraani-SM:n Wega, henkilökohtaiset SM-kisat PT 75 ja junioreiden 13 ja 15 kisat MBF. Nappulaliiga ja 17-SM:n järjestäjä vielä auki (ovat 27.-28.4.2019, anoa voi!). Tulevalla kaudella otetaan testiin myös kilpailukategorisointi (A-, B- ja C-kisat erilaisine vaatimuksineen). Sarjaohjelmat ovat valmiit kakkoseen asti ja kolmosdivari valmistunee kuluvalla viikolla, alemmat sarjat syyskuun aikana.

IT-valiokunnassa on valmistauduttu lisenssien ilmoittamiseen ja se on uusin pohjin mahdollista elokuun aikana. Samalla kysytään myös lupaa tietojen julkistamiseen uuden tietosuojakäytännön (GDPR) vaatimusten mukaisesti. Urheilumuseon Kalle Rantala tekee meille Hall of Fame -sivuston ja ratinglaskennan automatisointia kehitetään edelleen.

Huippu-urheiluvaliokunnan katsauksessa todettiin, että ensi kaudella kolme pelaajaame pelaa sarjoja ulkomailla (Benedek Oláh Ranskan pääsarjaa, Alex Naumi Tanskan pääsarjaa ja Anna Kirichenko Ranskan kakkostasoa). Lokakuun 2. päivä on EM-karsintaotteluita, miehillä vieraissa Skotlanti ja naisilla kotona Liettua. Espanjan Alicanten henkilökohtaisiin EM-kisoihin matkaavat Benedek, Anna ja Alex.

JEM ja NETU olivat kesällä ja junnut myös leireilivät paljon. NETU meni hyvin, mutta taso oli vaatimattomampi. Alex Naumi ja Sam Khosravi ovat uusia ikäluokkansa NETU-mestareita. JEM ei sujunut niin hyvin, mutta esimerkiksi Annika Lundströmin esitys oli hyvä. Alex ja Annika olivat kaksinpelissä 32 parhaan joukossa. Annika on myös valittu nuorten olympialaisiin Buenos Airesiin. Valmennusjärjestelmä kaipaa edelleen kehittämistä ja Ruskeasuon treeniryhmien kokoonpanot ovat uudelleenpohdinnassa.

Parapöytätenniksessä on tapahtunut paljon. Barcelonan kisassa viisi uutta suomalaispelaajaa sai kansainvälisen luokituksen ja heistä Aino Tapola oli kolmas naisten 1-2 luokassa. Kisakalliossa joulukuussa kansainvälinen leiri ja Silja-Maljan yhteydessä järjestetään myös parakisat. Isompia parakisoja harkitaan vuodelle 2019, mutta siihen tarvitaan OKM:n aika huomattavaa tukea. Aino on jo päässyt nuorten paralympiaryhmään, jonne myös Aaro Mäkelällä on mahdollisuudet. Omaakin leiritoimintaa on säännöllisesti. Esa Miettinen tähtää Tokion parakisoihin, lokakuussa ohjelmassa ovat MM-kisat Sloveniassa.

Sonja kertoi, että ETTU:lla tulee olemaan Alicantessa tiukka keskustelu, kun kokous mittaa ETTU:n puheenjohtajan Kramerin tukea. Bosnia-Hetrzegovina ja Slovenia ovat haastaneet hänet oikeuteen.

Liittohallitus seuraa tietenkin säännöllisesti taloustilannetta ja kesän jälkeen menemme likimain samassa kuin vuosi sitten. Syksyn lisenssimäärät ja Finlandia Open tulevat olemaan ratkaisevia kokonaistuloksen kannalta. Olemme saaneet Ruskeasuon ”pöytäsopimuksen” Omasäästöpankin kanssa ja sinne liiton tilitkin siirtyvät syksyn aikana.

80-vuotijuhlien suunnittelu on edennyt ja niistä on paljon infoa muualla liiton verkkosivuilla. Toivon kovasti, että mahdollisimman moni pingisihminen tulisi juhliin paikan päälle. Ja toivottavasti vielä noutamaan ansiomerkkiä, jonka hänen seuransa on aktiivilleen anonut.

Jo syyskuussa ilmestyvä lehti 3/18 (juttujen dead line on jo 10.9!) tulee olemaan juhlanumero, ja siihen olemme onnistuneet keräämään jonkin verran yhteistyöilmoituksia. Lisää kuitenkin tarvitaan.

Lisää tarvitaan myös historiateoksen myyntiä, vaikka taloudellisesti hanke alkaa jo olla ”kuivilla”. Uskallan aika vilpittömästi todeta, että kirjassa on kenelle tahansa laji-ihmiselle valtavasti uutta ja mielenkiintoista tietoa.

Liiton kokonaisstrategiaa tullaan tarkastelemaan ensi vuoden toimintasuunnitelmaprosessin yhteydessä syksyn aikana. Se on ainakin osin jo liiton tulevankin johdon työsarkaa. Liittohallitus päätti, että syksyn liittokokous järjestetään Joukkue-SM:n yhteydessä 24. marraskuuta Ruskeasuolla. Vakioasian eli talousarvion ja toimintasuunnitelman lisäksi tehdään henkilövalintoja, sillä neljän erovuoroisen hallitusjäsenen ohella tulevalle kaksivuotiskaudelle valitaan myös puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Vielä päätettiin, että TIP-70 saa järjestettäväkseen ensi kevään Finlandia Junior Open -kisan. Seuraavan kerran liittohallitus päätti kokoontua jo runsaan kuukauden kuluttua eli 27. syyskuuta. Toivottavasti asialistalla on ainakin paljon ansiomerkkianomuksia seuroilta. Ja paljon juhlailmoittautumisia.

Esko Heikkinen

 

 

 

Kaikki juhlistamaan 80-vuotiasta liittoa!

Juhlapäivänä 27. lokakuuta on tapahtumia on aamusta alkaen, sillä liittohallitus laskee kukat SPTL:n ensimmäisen puheenjohtajan Bruce Campbellin haudalla ja Ruskeasuolla pelataan jo aamupäivästä Jarmo Siekkisen ja Rein Lindmäen junailema ”maaottelutapahtuma”. Martti Autio puuhaa iltapäivään kaikkien kaksinpelin Suomen mestareiden tapaamista.

Pääjuhla hotelli Presidentissä alkaa kokoontumisella klo 16.30. Se on avoin kaikille suomalaisille pöytätennisihmisille. Juhlapuheen pitää Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio ja tilaisuudessa esitellään myös liittomme historiaa ja jaetaan liiton myöntämät ansiomerkit. Aulassa ”pieni pöytätennismuseo” sekä tuoreen lajihistorian myyntipiste.

Kello 19 alkavalle juhlaillalliselle tulee lunastaa illalliskortti (95 €). Iltajuhlassa julkistamme liiton uudet kunniajäsenet ja ensimmäiset valinnat uuteen pöytätenniksen Hall of Fameen.

Musiikista huolehtii ”maailman paras Beatles-coverbandi” Jiri Nikkinen & The Beatles Tribute Band. Musiikki on kovatasoista, sillä yhtye on ollut useamman kerran vieraana esimerkiksi 500 000 vierailijan Beatles-viikoilla Liverpoolissa. Ilta päättyy klo 24.

Hyvä pöytätennisväki! Esitän teille toivomuksen, että mahdollisimman moni osallistuisi liittomme 80-vuotisjuhliin 27. lokakuuta. Pääjuhla on maksuton, mutta illalliskortin jokainen joutuu lunastamaan itse. Minä esimerkiksi olen sen tehnyt. Hintaa voi joku pitää kovana, mutta pyrkimyksenämme on, että juhla ei tule aiheuttamaan liitolle suuria kustannuksia. Toivottavaa olisi, että mahdollisimman moni tilaisi illalliskorttinsa ajoissa, jotta saamme edes alustavan arvion tilaisuuden osanottajamäärästä.

Toivon myös, että mahdollisimman moni teistä lunastaisi omakseen liiton tuoreen historiateoksen. Minusta voimme hyvin ajatella, että tavalliselle pöytätennispelaajalle tämä on helpoin ja miellyttävin tapa tukea yhteisen liittomme varainhankintaa.

Illalliskortteja kuten myös kirjoja voi tilata täältä (jotta varmistat paikkasi, tilaa illalliskorttisi mahdollisimman pian mutta viimeistään 12.10.2018 mennessä):

Illalliskortti

Historiikki

Haluatko yöpyä samassa hotellissa? SPTL on neuvotellut hotellin kanssa edullisen majoitustarjouksen: 1 hengen huone 117 €, 2 hengen huone 132 €. Huonevaraukset tehdään suoraan hotelliin 13.10 mennessä: puhelin 0201234600 tai sähköpostitse sokos.hotels@sok.fi. Mainitse Suomen Pöytätennisliitto varausta tehdessä, jotta saat huoneen sopimushintaan.

Vielä muistuttaisin seuroja mahdollisuudesta anoa liiton ansiomerkkejä. Se on erinomainen palkita seuran aktiiveja ja yhteistyökumppaneita juhlavassa tilaisuudessa. Ansiomerkkianomukset on osoitettava liittohallitukselle (mika.rasanen@sptl.fi) 10.10.2018 mennessä.

Suomi-Viro 80-vuotisjuhlaotteluna

Suomen Pöytätennisliiton 80 vuotisjuhlien yhteydessä lauantaina 27.10. pelataan Suomen ja Viron välinen maaottelu. Ja laajalla rintamalla pelataankin, sillä tavoittena on, että maaottelupelaajia on yhteensä 100 kummankin maan satavuotisjuhlien kunniaksi.

Alustavan suunnitelman mukaan ottelu pelataan siten, että naispelaajia on viisi kahden pelaajan joukkuetta, entiset ja nykyiset puheenjohtajat pelaavat oman turnauksensa ja loppujoukko muodostuu kolmen pelaajan miesjoukkueista (12).


Biesen maila

Orimattilassa oli 1949-51 pöytä- ja mailatehdas Viiren Oy. Hovi-pöydät saattavat olla kadonneet ikiajoiksi, mutta Biese-mailoja on kovan etsinnän jälkeen alkanut löytyä. Pöytätenniksen tuoreesta historiasta voit lukea asiasta lisää.

Helsinkiläinen Risto Vuorio muisti HS:n mailanetsintäjutun myötä isänsä jäämistön siivousprojektin ja ennen kaikkea yhden pahvilaatikon. Isä harrasti pöytätennistä 1940-50-lukujen taitteessa Käpylässä. Talteen otetusta laatikosta löytyi kuin löytyikin varsin hyväkuntoinen Biese, jonka varressa näkyy vielä tehtaan tarrakin. Tältä se siis näytti!

Pelaaja tarjolla ykköseen

Venäjältä muuttaa Suomeen nuori naispelaaja Lida Benkovskaja, joka haluaisi pelata ykkösdivaria. Lida alkaa opiskella Kouvolassa, mutta suunnittelee harjoittelevansa ainakin jonkin verran myös Helsingissä.

Lida arvelee olevansa melkein samaa tasoa kuin Anastasia Burkova, mutta ei ihan kuitenkaan. Jos kiinnostuit, soita minulle 050 62532 tai meilaa esko.heikkinen@sptl.fi

Tilaa lajihistoria – esimerkiksi ensi kauden kisojen palkinnoksi!

Kolmen vuoden urakka on päätöksessä ja tuoreet kirjat ovat liiton toimistolla. Tästä teoksesta  jokainen laji-ihminen löytää mielenkiintoista luettavaa. Kirjan hinta on 50 €, tee tilaus täältä:  Pingpongista pöytätennikseen  

Kirjassa ”virallisen pöytäkirjahistorian” lisäksi mm. henkilökuvat Benedek Oláhista, Jarmo Jokisesta, Sonja Grefbergistä, Torkel Grefbergistä, Esa Ellosesta ja Topi Pöyrystä. Finlandia Open, Victor Barna Cup, Nappulaliiga, veteraani- ja parapingis ovat saaneet oman tarinansa. Kuten myös ensimmäinen suomalainen maila- ja pöytätehdas, väline- ja sääntökehitys kuten myös työväen pöytätennis.

Eli luettavaa riittää. Tilastot sisältävät myös mainion henkilöhakemiston. Kilpailujen järjestäjät saavat tästä mainion palkinnon ensi kauden kisoihin!

Valmistumisesta pitää kiittää monia, kuten Matti Kolppasta, Esa Valastia ja Mika Räsästä, jotka kuuluivat historiatoimikuntaan yhdessä puheenjohtaja Esko Heikkisen kanssa. Ilman Urheilumuseon Ossi Viitaa ja Vesa Tikanderia hankkeesta ei olisi tullut valmista. Tavaraa on mainioiden tilastojen kanssa 317 sivua.

Urheilumuseon kirjoittajien lisäksi artikkeleja olivat tuottamassa myös Kimmo Hovi, Pekka Nieminen, Solja Virtanen, Arto Luukkainen, Kai Merimaa & Usko Puustinen, Esa Miettinen, Jarmo Siekkinen, Erkki Alaja, Jukka Heinonen, Anni Bölenius  ja Martti Autio. Kiitos ja kumarrus heillekin.