Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Leonid Pullinen kaksoismestari Koskella

SPTL:n historian ensimmäiset D- ja E-luokkien SM-kisat käytiin viikonloppuna Koskella. Kisojen sankariksi nousi LPTS:n nuori Leonid Pullinen, joka voitti jaossa olleesta neljästä mestaruudesta tasan puolet eli kaksi. Leonid oli paras sekä 1500 (D)-luokan kaksin- että nelinpelissä. Jälkimmäisessä hänen kumppaninsa oli isäntäseuran Kosken Kaiun Bahman Khosravi, joka omaa uraa paremmin tunnetaan Samin ja Joonatanin isänä.

D-luokkaan lähti yli 50 pelaajaa. Leonid oli lopulta aika ylivoimainen, sillä sekä välierä YPTS:n yllättäjän Jarmo Toivolan että loppuottelu TuPyn Jari Heikkilän kanssa meni 3-0. Rohkeuden puutteestakaan poikaa ei voi syyttää, sillä hän vaihtoi kesken kisan mailaansa uudet kumit. Luokan toinen kolmonen oli HäKin Ville Rantanen.

Pohjanmaalaiset hallitsivat 1300 (E)-luokan pelejä melko lailla. Kotirannan Kunto nappasi kaksinpelissä kaksoisvoiton, kun Bengt Lerviks oli tiukassa finaalissa hiukan parempi kuin Börje Ström. Pronssit menivät pääkaupunkiseudulle eli Espoon Jussi Hakalalle ja Tikkurilan Harri Kylliölle.

Saman luokan nelinpelin finaalin kumpikin kaksikko koostui vähän kokeneemmasta ja vähän nuoremmasta pelaajasta. Seinäjoen Pekka Övermark (kokeneempi) ja Risto Jokiranta (nuorempi) löivät Ylivieskan Jarmo Toivolan (k) ja Jami Kokkolan (n) 3-1. Sekä Jokiranta että Kokkola pelaavat tyylikästä pingistä. Varsinkin välierässä Jamin kämmenspinni oli tehokas.

Toivola oli kisan ehdottomia yllättäjiä, sillä plakkariin iskettiin myös prossimitali 1500-luokan kaksinpelistä. Mainita kannattaa myös Hämeenlinnan perusvarma Pauliina Niskanen, joka nappasi SM-pronssin kummankin luokan nelinpelistä ja eri parin kanssa.

Ensimmäistä kertaa järjestetyt kisat osoittivat heti sekä tarpeellisuutensa että jännittävyytensä. Väki tällä tasolla on niin tasaista, että sijoitettujen on hankala pitää pintansa ja yllätyskäänteitä tapahtuu jatkuvasti jopa erän sisällä. Osanottajakaarti käyttäytyi mainiosti ja kisojen henki oli mainio.

Kisapallo oli uusi Stiga Perform. Tällä tasolla pommit eivät ole vielä kaikkien kovimpia, mutta eipä mennyt pallojakaan rikki: järjestäjän käsityksen mukaan vain yksi ja sekin siksi, että Kujalan Jari sattui vahingossa astumaan sen päälle. Eli uudet pallot kestävät ihan eri tavalla kuin edellisen pallosukupolven aikana.

KoKa selvisi järjestelyistä vähintään kohtuudella. Ensimmäistä kertaa aikatauluun merkitty ruokatauko tuntui toimivan hyvin. Kaiun Facebook-sivuille ilmestyy kuvia ja koko kisan ajan pyörinyttä nettistriimiäkin katseltiin mukavasti.

Kosken Kaiku kiittää ja onnittelee uusia SM-mitalisteja.

Kongressikuulumisia

EM-kisojen yhteydessä on juhlittu 60-vuotiasta Euroopan Pöytätennisunionia ja pidetty myös se kongressi. Torstain juhlissa vähän suorastaan oli kateellinen olo, kun ruotsalaiset marssittivat saliin mm. Christer Johanssonin, Glenn Östhin, Anders Thunströmin, Hasse Kroonin ja Peter Sartzin. Siinä oli mestarivalmentajia melkoinen nippu ja monta jäi vielä kotiinkin.

Torstaiaamun yleiskokouksessa oli paikalla 43 maata ja kaksi vielä valtakirjalla. Kokous alkoi uusien kunniajäsenten valinnalla. Sellaiseksi tuli mm. italialainen mutta kokouksissa Bosnia-Hertsegovinaa edustava Stefano Bosi, järjestön edellinen puheenjohtaja. Myöhemmin kokouksessa jaettiin myös kunniamerkkejä, jollaisen sai mm. Eslövissä Alex Naumia valmentava Sartz.

Budjetista – joka on melko tarkkaan miljoona euroa – sekä vuoden 2016 tilinpäätöksestä puhuttaessa alkoi sitten melkoinen show, kun juuri kunniajäseneksi valittu Bosi (suomalaisten hyvin tuntema ex-maajoukkuepelaaja) höykytti Sonjaa ja muuta järjestön hallitusta puheenjohtajan palkkiosta.

ETTU:n puheenjohtaja saa korvausta noin 60 000 € vuodessa. Ronald Kramer on sinänsä mies paikallaan – hankkinut mm. aika paljon yhteistyökumppaneita –  ja matkustaa paljon, joten ITTTF:n käytännössä maksama korvaus on sinänsä melkein jokaisen mielestä ok. Ongelma on se, että siitä on tiedotettu kohtalaisen vaatimattomasti (selvyyden vuoksi todettakoon, että Suomen liitossa sen paremmin hallitus kuin puheenjohtajistokaan eivät saa palkkaa tai muuta korvausta). Budjetti ja tilit kuitenkin hyväksyttiin ja vastuuvapaudet myönnettiin. Vuoden 2016 tulos oli noin 60 000 euroa plusmerkkinen.

Kokous teki yhden todellisen uudistuksenkin, kun se päätti rajoittaa jatkossa EM-kisan joukkuekilpailun lopputurnauksen joukkuemäärän 24:ään. Näin siksi, että nykymuotoisille kisoille ei tahdo löytyä järjestäjiä, kun ne muodostuvat taloudellisesti liian haasteellisiksi.

Perjantaina oli koolla Pohjois-Euroopan Pöytätennisunioni eli NETU. Tanskan liitto oli saanut uuden puheenjohtajan (Anders Moelgaard). Veteraanien NETU-kisat ovat 7.-9.2018 Uppsalassa, Juniori-NETU ensi kesänä Virossa, kuten myös seniorien NETU-kisat.

NETU-kokouksessa keskusteltiin myös uudesta EM-kisaformaatista sekä kansallisista mahdollisuuksista lähettää karsintaotteluja kunkin liiton omin välinein. Viimeksihän se ei ollut mahdollista ETTU:n sopimuksen vuoksi.

NETUn aikuisten kisojen joukkuekilpailun formaatti on muuttunut, kuten myös kaksinpelien. Joukkueeseen tulee alkulohkot ja kaksinpelissä kahdeksan parasta sijoitetaan suoraan kaksinpelin pääpaperille. Muut pelaavat alkulohkoissa.

Esko Heikkinen

Jouko Lappi on poissa

Saimme suruviestin Ville Lapilta: Jouko Lappi on nukkunut pois.

Jokke oli paitsi Pts Stigan voimamies, myös Pöytätennisliton todellisia luottomiehiä varsinkin 1980-luvulla.

Jouko kuului liittohallitukseen ja toimi mm. kilpailu- sekä halli- ja kalustovaliokunnan vetäjänä. Kilpailukalenteri syntyi jämptin miehen käsistä ajallaan. Kukaan liene koskaan epäillyt Joken ehdotonta objektivisuutta missään asiassa.

Aivan parhaimmillaan Jokke oli kalustovastaavana. Kenenkään ei tarvinnut olla huolissaan, ovatko pöytä- ym. varusteasiat kunnossa esimerkiksi ensimmäisissä Finlandia Openissa tai ensimmäisissä veteraanien MM-kisoissa 1984.

”Jeps, minä hoidan” sanoi Jokke, tehtyään asioista huolellisen esityksen. Ja vastasi aina huutoonsa. Jokainen yhdistys tarvitsee Jouko Lapin kaltaisia ihmisiä.

Pöytätennisväen osanotot Vesalle & Villelle sekä muille omaisille.

Esko Heikkinen

D- ja E-SM – arvonnat ja aikataulut

Pöytätennisliiton historian ensimmäisten D- ja E-luokan SM-kilpailujen alkupoolien arvonnat ovat tapahtumakalenterin liitteessä. Cup-vaiheen arvonnat julkaistaan vasta poolien jälkeen lauantaina.

Kisoissa on tarjolla lämmin ruoka ja kahvio, joten eväitä ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan.

Huom! Kaikki jatkopelit pelataan sunnuntaina. Järjestäjä ei suhtaudu myönteisesti pyyntöihin järjestää jatkopeli jo lauantain puolella.

Pahoittelemme, että Kosken Maljassa käytössämme olevassa koulun salissa ei ole nyt ole (ylioppilaskirjoituksien vuoksi) pöytiä.

Kaikkien pelaajien lisenssit on tarkistettu (tässä kisassa saa pelata vielä viime kauden lisenssillä). Yhdeltä pelaajalta se puuttuu, mutta asia on hoidossa.

Lauantain aikataulu

10.00                  M-1300 poolit                              (48 pelaajaa / 12 poolia)
12.00                  M-1500                                          (55 pelaajaa / 14 poolia)
– paitsi poolit A ja K vasta klo 15
Lounastauko
15.00                  MN-1300 poolit                          (16 paria, 4 poolia)
15.00                  M-1500 luokan poolit A ja K
17.00                  MN-1500 poolit                          (15 paria, 4 poolia)

Sunnuntaina jatkossa on pelaajia seuraavasti

M-1500              28 pelaajaa
M-1300              24 pelaajaa
MN-1500          8 paria
MN-1300          8 paria

Alustava aikataulu sunnuntaille

10.00                  M-1500 1. kierros (12 ottelua)
10.30                  M-1300 1. kierros (8 ottelua)
11.00                  M-1500 1/16
11.30                  M-1300 1/16
Lounastauko
13.00                  MN-1500 1/8
13.30                  MN-1300 1/8
14.00                  M-1500 1/8
14.30                  M-1300 /1/8
15.00                  MN-1500 ja MN-1300 välierät
15.30                  M-1500 ja M-1300 välierät
16.00                  MN-1500 ja MN-1300 loppuottelut
16.30                  M-1500 ja M-1300 loppuottelut

Kosken Kaiku