Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Suomi-Viro 80-vuotisjuhlaotteluna

Suomen Pöytätennisliiton 80 vuotisjuhlien yhteydessä lauantaina 27.10. pelataan Suomen ja Viron välinen maaottelu. Ja laajalla rintamalla pelataankin, sillä tavoittena on, että maaottelupelaajia on yhteensä 100 kummankin maan satavuotisjuhlien kunniaksi.

Alustavan suunnitelman mukaan ottelu pelataan siten, että naispelaajia on viisi kahden pelaajan joukkuetta, entiset ja nykyiset puheenjohtajat pelaavat oman turnauksensa ja loppujoukko muodostuu kolmen pelaajan miesjoukkueista (12).


Biesen maila

Orimattilassa oli 1949-51 pöytä- ja mailatehdas Viiren Oy. Hovi-pöydät saattavat olla kadonneet ikiajoiksi, mutta Biese-mailoja on kovan etsinnän jälkeen alkanut löytyä. Pöytätenniksen tuoreesta historiasta voit lukea asiasta lisää.

Helsinkiläinen Risto Vuorio muisti HS:n mailanetsintäjutun myötä isänsä jäämistön siivousprojektin ja ennen kaikkea yhden pahvilaatikon. Isä harrasti pöytätennistä 1940-50-lukujen taitteessa Käpylässä. Talteen otetusta laatikosta löytyi kuin löytyikin varsin hyväkuntoinen Biese, jonka varressa näkyy vielä tehtaan tarrakin. Tältä se siis näytti!

Pelaaja tarjolla ykköseen

Venäjältä muuttaa Suomeen nuori naispelaaja Lida Benkovskaja, joka haluaisi pelata ykkösdivaria. Lida alkaa opiskella Kouvolassa, mutta suunnittelee harjoittelevansa ainakin jonkin verran myös Helsingissä.

Lida arvelee olevansa melkein samaa tasoa kuin Anastasia Burkova, mutta ei ihan kuitenkaan. Jos kiinnostuit, soita minulle 050 62532 tai meilaa esko.heikkinen@sptl.fi

Tilaa lajihistoria – esimerkiksi ensi kauden kisojen palkinnoksi!

Kolmen vuoden urakka on päätöksessä ja tuoreet kirjat ovat liiton toimistolla. Tästä teoksesta  jokainen laji-ihminen löytää mielenkiintoista luettavaa. Kirjan hinta on 50 €, tee tilaus täältä:  Pingpongista pöytätennikseen  

Kirjassa ”virallisen pöytäkirjahistorian” lisäksi mm. henkilökuvat Benedek Oláhista, Jarmo Jokisesta, Sonja Grefbergistä, Torkel Grefbergistä, Esa Ellosesta ja Topi Pöyrystä. Finlandia Open, Victor Barna Cup, Nappulaliiga, veteraani- ja parapingis ovat saaneet oman tarinansa. Kuten myös ensimmäinen suomalainen maila- ja pöytätehdas, väline- ja sääntökehitys kuten myös työväen pöytätennis.

Eli luettavaa riittää. Tilastot sisältävät myös mainion henkilöhakemiston. Kilpailujen järjestäjät saavat tästä mainion palkinnon ensi kauden kisoihin!

Valmistumisesta pitää kiittää monia, kuten Matti Kolppasta, Esa Valastia ja Mika Räsästä, jotka kuuluivat historiatoimikuntaan yhdessä puheenjohtaja Esko Heikkisen kanssa. Ilman Urheilumuseon Ossi Viitaa ja Vesa Tikanderia hankkeesta ei olisi tullut valmista. Tavaraa on mainioiden tilastojen kanssa 317 sivua.

Urheilumuseon kirjoittajien lisäksi artikkeleja olivat tuottamassa myös Kimmo Hovi, Pekka Nieminen, Solja Virtanen, Arto Luukkainen, Kai Merimaa & Usko Puustinen, Esa Miettinen, Jarmo Siekkinen, Erkki Alaja, Jukka Heinonen, Anni Bölenius  ja Martti Autio. Kiitos ja kumarrus heillekin.

Kosken kesäleiri pelattu – löytötavaroita tarjolla

Siivousporukan saldona oli mm. iso pyyhe, pari hupparia, lenkkarit, laturi ja kuulokkeet.

Periä saa Eskolta 05062532.

———————————————————————————————————————–

Perinteistä voidaan todella puhua, sillä leiri on Kosken koulukeskuksessa jo 16. kertaa. Taneli Keinonen on ollut mukana jokaisella leirillä ja johtaa tätäkin tapahtumaa. Muut valmentajat ovat Mattias Bergkvist (ma-ti), Mika Räsänen (ke-to), Markus Heikkinen ja Elmo Räsänen.

Kelit ovat hienot ja homma tuntuu toimivan aika hyvin, paitsi että suihkuista ei tiistaina tullut lämmintä vettä. Torstaina on vuorossa perinteinen leirisauna ja -uinti ja tietenkin myös leiripaitojen jako.

Kahdessa salissa on yhteensä 20 pöytää.

Uusia tarinoita liiton sivuilla

Historiakirjamme tulee ulos lähipäivinä. Sen jälkeen juttuja alkaa vähitellen löytyä myös verkosta. Jo nyt on otettu pieni alku, kuten voit täältä katsoa.

Urheilu on täynnä tarinoita ja historia ei ole milloinkaan valmis. Kirjammekin on joiltakin osin vanhentunut jo painosta tullessaan. Siksi historiaa on koko ajan tulkittava, täydennettävä, korjattava. Se sujuu verkossa kätevästi.

Tiedotusterveisiä

Aloitan tämänkertaisen raportin vähän harvinaisemmalla tavalla. Olemme nimittäin saaneet uutta kirjallista pöytätennistaidetta. Sellaiseksi tämä Juhani Karilan essee on ehdottomasti luokiteltava. Lue kirjoitus täältä: https://www.apu.fi/artikkelit/tapa-pallo

Liittohallitus kokousti tiistaina, pitkästä aikaa. Siksi alku otettiin valiokuntakatsauksilla. Tuntuu, että viime kuukausina toimintaa on ollut hurjasti.

Työvaliokunta seuraa taloutta, joka tällä hetkellä menee koko lailla budjetin mukaisena. Myös päävalmentaja Bergkvistin työsuhteen jatkosta on käyty keskustelua ja hänen kanssaan jatketaan taas ainakin vuosi eteenpäin. Eläkevakuutusyhtiöiden kanssa on käyty keskusteluja pöytätenniksen saamiseksi osaksi työpaikkaliikuntaa. Varainhankinta on kovaa hommaa, jossa Matti Kurvinen on tehnyt liitolle arvokasta työtä.

Kilpailuvaliokunnan alla järjestettiin 13- ja 15-vuotiaiden SM-kisat liiton toimesta Helsingissä maaliskuussa. Kisa tuotti liitolle voittoa noin 1 500 €, joten pieni ihme, ettei mikään seura halunnut tätä aika helppoa kisaa. Nappulaliiga ja 17-vuotiaiden SM oli Oulussa ja nekin sujuivat hyvin. Tyttöjen luokissa oli kuitenkin harmittavan vähän pelaajia.

Edelleen on pelattu mestaruussarjan finaalit, SM-sarjan karsinnat sekä 1-divisioonan karsinnat. Yhden päivän tapahtumasta on tullut positiivista palautetta. Edessä on vielä GP-finaalit 19.5 Ruskeasuolla ja Finlandia Junior Open, johon jokaisen kotimaisen juniorin tulisi osallistua. Ensi kauden kilpailukalenterinkin pohja on julki.

Sääntövaliokunta päivittää liittokokouksessa hyväksytyt sääntömuutosehdotukset kesän aikana ensi kaudeksi. IT-valiokunta jatkaa PT Welhon kehittämistä myös nettisivuja ja pelaajatietokantaa edistetään mahdollisuuksien mukaan.

Paravaliokunta järjesti SM-kisat Tuulimäessä ja mukana oli 26 pelaajaa. Barcelonan avoimeen kisaan lähtee kuusi pelaajaa, jotka samalla saavat myös kansainvälisen luokituksen. Mukaan lähtee myös luokittelukoulutukseen osallistuva henkilö sekä kaksi valmentajaa. Hienoa!

Veteraanivaliokunta totesi, että veteraanien TOP-8 järjestetään 12.5 Ruskeasuolla (60-, 70- ja 80-vuotiaat). Las Vegasin kesäkuisiin veteraanien MM-kisoihin lähtee Suomesta iso joukko pelaajia.

Keskustelun seurastrategia siirsimme Tanelin loman vuoksi seuraavaan kokoukseen. Seuravaliokunta on pohtinut seurastrategiaa, jossa tavoite on saada seurat tekemään juniorityötä entistä nuorempien pelaajien kanssa ja tukea nimenomaan näin tekeviä seuroja.

Sonja raportoi MM-kisoista ja kokouspäätöksistä. Suomen miesten ja naisten joukkueet selvittivät tiensä 3. divisioonan alkulohkoista nousukarsintapeleihin. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Viro päätti naisten joukkueen nousuhaaveet, miehet hävisivät toisella kierroksella tiukasti Vietnamille. Alex ja Otto pelasivat minkä pystyivät ja Pena kärsi yhden tilastotappion. Anna-Sofia ja Anna pelasivat myös suurin piirtein odotuksien mukaan, Annaa vaivasi flunssa. Annika oli joukkueen paras ja hänen pelinsä on mennyt viime kuukausina vahvasti eteenpäin.

Kansainvälinen liitto päätti, että MM-kilpailujen joukkueiden määrää tiputetaan vuoden 2022 kisoihin 32 maahan. Siinä on meille tekemistä! Seuraavat eli 2020 kisat ovat Etelä-Korean Busanissa ja sinne suomalaisjoukkueet varmistivat paikkansa Halmstadin esitysten perusteella. Suomen ehdottama tutkimus verkkosyötön vaikutuksien selvittämisestä ei mennyt eteenpäin.

Euroopan liiton puheenjohtajan saamasta korvauksesta käydään paljon keskustelua. Asialle ei kokouksen päätöksen mukaisesti tehdä mitään, mutta mahdollista on, että asiaa puidaan vielä oikeudessa.

Kimmo Pihkala selvitti GDPR- eli tietosuoja-asioita. Ohjeistusta on tulossa ja pelaajatietorekisterin ensimmäinen versio on valmis. Ensi kaudella lisenssi lunastamisen yhteydessä pelaajat antavat luvan henkilötietojen käyttöön. Ilman tätä lupaa sarjoissa ja kilpailuissa pelaaminen ei onnistu. GDPR:ään liittyy monia muitakin asioita. Toiminnanjohtaja Mika Räsänen on tietosuojaasioista vastaava henkilömme ja Kimmo Pihkala hallinnoi tarvittavia toimenpiteitä.

Seuraava Pöytätennislehti ilmestyy kesäkuussa ja kentältäkin voi hyvin tarjota juttuja.  FJO:n lisäksi 22.5. pelataan naisten EM-karsintaottelu Israelia vastaan. Ottelu alkaa jo klo 17. Ensimmäistä kertaa järjestettävä FJO eli Finlandia Junior Open pelataan 26.-27.5.

Historiahanke on edennyt kaikin puolin aikataulussa. Mainioiden tilastojen kanssa siitä tuli yli 300 sivuinen teos. Matti Kurvisen järjestämän joukkorahoitushankkeen (Mesenaatti) kautta kirjaa on tilattu hieman yli 60 kpl. Jos onnistumme vielä myymään 100-150 kpl, hanke alkaa olla taloudellistikin kuivilla. Jokaisen vähän kauemman pelanneen kannattaa hankkia tämä kirja, jonka myyntihinnaksi tulee 50 €. Vaikuttaa myös, että kirjan kautta tulemme saamaan jonkin verran huomiota mediassakin. Mesenaattiin pääsee kirjaa tilaamaan täältä: https://mesenaatti.me/campaign/?id=857#single/view.

Bengt Ahti antoi SPTL:n 80-vuotisjuhlien tilannekatsauksen. Juhla pidetään Hotelli Presidentissä 27.10.2018. Harkinnassa on nettipohjaisen ilmoittautumislomake illalliskortin ostamiseen. Sen hinnaksi tulee 95 €. Ohjelmassa on mm. ansiomerkkien jakoa (seurat anokaa niitä tukijoillenne ja työmyyrillenne!), puheita ja hauskanpitoa. Martti Autio puuhaa iltaan kaksinpelin SM- voittajien tapaamista ja Jarmo Siekkinen aamupäivään ”100 vastaan 100” -ottelua virolaisia vastaan. Pääpuhuja on Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio.

Hallitus päätti vielä, että TOP-12 turnausten osallistumismaksut nousevat hiukan. Jatkossa kolmoskarsinta maksaa 20 € ja kakkonen, ykkönen ja lopputurnaus 25 € pelaajaa kohden.

Edessä on vielä mm. Ferenc Karsain valmentajakurssi ensi viikonlopulla Kisakalliossa. Ja nyt kaikki osallistumaan jäljellä oleviin kisoihin! Sitten onkin pian jo kesätreenien aika. Hyviä harjoitushaluja!

Esko Heikkinen

 

 

Kiina vei miesten ja naisten MM-kullan

Kiina vei odotetusti niin miesten kuin naistenkin maailmanmestaruuden Halmstadissa. Naisten loppuottelussa Japani haastoi kohtalaisesti, mutta Kiina oli parempi lukemin 3-1. MM-pronssia nappasivat Hong Kong ja yhdistetty Korean joukkue.

Miesten loppuottelussa Kiina löi Saksan puhtaasti 3-0 häviten vain yhden erän. Myös miesten mestaruus oli Kiinalle 21. MM-pronssia saivat isäntämaa Ruotsi sekä Etelä-Korea.

Tiedotusterveisiä

Aikamoista kokoustamista oli MM-kisojen alkupäivät. Nyt se urakka alkaa olla ohi, kun sekä ETTU:n, NETU:n että ITTF:n kokoukset ovat takana. Laskeskelin, että maanantain ja tiistain aikana tuli istuttua kokouksissa yhteensä noin 17 tuntia.

Mennään aikajärjestyksessä. Maanantai oli Euroopan Unionin vuosikokouspäivä. Jo ennakkoon tiedettiin, että ETTU:n puheenjohtajan Kramerin rahakorvauksesta tulee puhetta, mutta tuskin kukaan osasi arvata, että tapahtuma olisi lähellä kaaosta.

Euroopan liiton (valtakirjat mukaan lukien) 46 maata keskusteli ja välillä lähes riiteli viisi tuntia presidentin palkkiosta (tai paremminkin siitä, onko siitä aikoinaan sovittu ja tiedotettu asianmukaisesti). Lopputuloksena oli kaksi äänestystä siitä, äänestetäänkö tätä asiaa koskevasta ehdotuksesta vai ei. Ja päädyttiin siihen, että ei äänestetä.

ETTU:n ex-puheenjohtajalla Bosilla on aika kova ajojahti päällä seuraajaansa Krameria kohtaan ja taustatukea tulee Balkanin suunnalta. Edelleen on päällä uhkaus, että asian kanssa mennään oikeuteen.

Viiden tunnin jälkeen kokous keskeytettiin ja sitä päätetiin jatkaa ITTF:n kokouksen jälkeen tiistaina. Näin tehtiin ja tilanne oli rauhallisempi ja alkoi jo muistuttaa tavallista kokousta.

ETTU näyttäisi tekevän 2017 noin 70 000 € positiivisen tuloksen, eli rahatilanne on (palkkiosta huolimatta tai ehkä siitä johtuen) merkittävästi parempi kuin milloinkaan Bosin aikana.

Muut raportit käytiin läpi aika nopeasti. ETTU:n ”perustuslaki” tullaan uudistamaan ITTF:n vastaavan hankkeen pohjilta. Muutoksia tullee esimerkiksi edustusoikeusasioihin (ulkomaalaiset uusissa maajoukkueissa).

Toiset European Gamesit käydään Minskissä 22.-30.6.2019. Kyseessä on monilajitapahtuma, joka pöytätenniksen osalta on suora karsinta Tokion 2020 olympiakisoihin. Karsinnassa on joukkueita 12+12, kaksinpelipelaajia 52+52 ja sekanelinpelissä 16 paria, joiden on oltava samasta maasta. Eli todella tiukkaa tekee muille suomalaisille kuin Benedekille päästä edes karsimaan.

EM-kisojen lopputurnaus 2019 pelataan Ranskan Nantesissa syyskuun alussa. Edelleen on pyrkimyksenä vähentää lopputurnauksen joukkueiden määrää, mikä ei tiedä hyvää Suomelle ja vielä vähemmän Suomea pienemmille pingismaille. Joten ne vastustavat tätä kehitystä.

NETUn kisoja

Maanantaina ETTU:n kokouksen jälkeen oli vuorossa lyhyt NETU-kokous. Senioreiden NETU-mestaruuksista pelataan 25.-27. toukokuuta (2018) Viron Haapsalussa ja samalla järjestetään myös pitempi NETU-kokous.

Veteraanit pelaavat NETU-mestaruuksista 7.-9.9.2018 Uppsalassa ja vuonna 2020 Latviassa, vuonna 2022 todennäköisesti Virossa. Liettua järjestää NETU:n seniorikisat 2020 Vilnassa ja Viro vastaa jo tuttuun tapaan junioreiden NETU-kisoista sekä 2018 että 2019.

ITTF:n kokous tiistaina oli aika iso, sillä mukana oli järjestön 226 jäsenestä 144, joista yhdeksän valtakirjan välityksellä. Kokouksen puheenjohtaja oli ITTF:n saksalainen puheenjohtaja Thomas Weikert ja tämä kokous oli aika rauhallinen.

Ensin jaettiin monenlaisia tunnustuksia ja sitten Tokio esitteli olympiapingistä 2020. Uutta on ainakin se, että sekanelinpeli tulee olympiapöydille, miesten ja naisten kaksinpelin ja joukkuekilpailun ohella.

MM 2019 järjestetään Budapestissa. Se on 4. kerta, kun MM on Unkarissa ja päivämäärät ovat 21.-28.4.2019. Vuoden 2020 MM:n sai ainoa hakija eli Etelä-Korean Busan.

Budjetit ja tulokset hyväksyttiin aika vauhdilla, samaten kuin kaikki mahdolliset raportit. ITTF:n vuoden 2017 tulos on likimain nolla ja kuluvan vuoden 2018 budjetti noin 20 miljoonaa USD, jonka odotetaan kasvavan seuraavina vuosina aika voimakkaasti.

Kokous hyväksyi myös ITTF:n strategisen suunnitelman vuosille 2018-2024. ASOIF:n (Association of Summer Olympics International Federations) edustaja kertoi, että pöytätenniksen painoarvo olympiakisoissa on noussut yhden kategorian, mikä merkitsee ainakin lisää rahaa ITTF:lle.

Kokous hyväksyi ITTF:n uuden ”perustuslain” eli parannellut järjestön säännöt. Kiinan kielelle käännetään jatkossa asioita yhä enemmän.

Suomi ehdotti kokoukselle, että ITTF tutkisi verkkosyötön merkitystä nauhoitusten perusteella. ITTF tekninen komitea vastusti, kuten myös Zoran Primorac ja urheilijakomissio. Se merkitsi, että asia ei edennyt, vaikka mm. ITTF:n sääntövaliokunta kannatti tutkimusta. Äänestystappio oli selvä.

Nämä tutkimukset tuntuvat olevan ITTF:ssä vaikeita, sillä Sveitsin ehdotuksesta se päätti tutkia verkon korkeuden vaikutusta jo 2013. Tuloksia ei kuulu vieläkään.

Lopuksi todettiin, että Veteraanien MM 2022 olisi nyt haussa. Sitten esiteltiin Shanghaissa sijaitseva uusi ITTF:n ja Kiinan pöytätennismuseo, kunnes sopuisa kokous oli loppu ja oli aika jatkaa Euroopan asioiden ihmettelyä.

Sonja jatkaa vielä kokouksiaan ja on jo ennen tätä istunut niitä selvästi meikäläistä enemmän. BoD eli ITTF:n valtuusto saa ihmeteltäväkseen mm. ehdotuksen supistaa MM-kisoja ensisestään. Voi hyvin olla, että tulevina vuosina pelataan esikarsintaa sekä EM- että MM-kisoihin.