Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Kaksi voittoa Cottbusissa – sunnuntain päivitys

Kosken Kaiku osallistuu Saksan Cottbusissa kansainväliseen kisaan. Kaikua edustavat Esa Kanasuo, Sam Khosravi, Anastasia Burkova ja vahvistuksena Matias Ojala. Valmentajina matkassa ovat Esko ja Markus Heikkinen ja joukkueen ylijohtajana toimii Esa Valasti, jonka kontakteihin koko matka alunperin perustuu. Esan ystävä Klaus Lehmann on turnauksen järjestäjä.

Sunnuntai 4.8.2019

Sunnuntaina saatiin päätökseen henkilökohtaiset luokat. Anastasia Burkova jatkoi mainioita otteitaan ja eteni kaksinpelissä aina loppuotteluun saakka. Siinä Slovakian Marek Novotny osoittautui kuitenkin liian kovaksi vieden 3-1 voiton. Välierässä sama mies kaatoi samoin lukemin niin ikään mainiosti pelanneen Sam Khosravin. Kokonaan suomalainen loppuottelukaan ei ollut kaukana.

Menestys jatkui nelinpelissä, jonka loppuottelussa Burkova ja Matias Ojala nousivat 0-2 tappioasemasta 3-2 voittoon. Vastassa oli slovakialaispari Novotny/Marian Zarik. Sama pari kukisti välierässä kisan todelliset yllättäjät Sam Khosravin ja Esa Kanasuon. Kaikulaiset johtivat välierää jo 2-0, mutta joutuivat taipumaan. Ensimmäistä kansainvälistä kisaansa pelannut Esa Kanasuo esiintyi edukseen.

Nelinpeli

Kaksinpeli

Joukkuekisan finalistit

Kaiun mitalisaalis oli siis kaksi kultaa, yksi hopea ja kaksi pronssia. Mitalien ja pokaalien lisäksi nuoret pelaajamme saivat kolmessa päivässä valtavan määrän pelejä. Lauantai-illan juhlaillallinenkin oli todella tyylikäs.

Lauantai 3.8.2019

Kaksinpelit jatkuvat sunnuntaina kahdeksan parhaan ja nelinpelit 16 parhaan osalta. Kaksinpelissä kaikki suomalaiset selvisivät pooleistaan jatkoon, mutta Matias Ojalan ja Esa Kanasuon taival päättyi 16 parhaan joukossa eli toisella kierroksella. Sam Khosravi ja Anastasia Burkova jatkavat sunnuntain puolivälierissä.

Nelinpelissä molemmat suomalaisparit (Burkova/Ojala, Khosravi/Kanasuo) jatkavat 16 parhaan joukossa voitettuaan lauantaina yhden ottelun.

Perjantai 2.8.2019

Matias Ojalalla vahvistettu Kosken Kaiku juhlii yllättäen joukkuekisan voittoa Saksan Cottbusin kansainvälisessä pöytätenniskisassa. Kaiku voitti jo 30. kertaa järjestettävän kilpailun joukkuekisan lauantaina häviämättä kisassa otteluakaan, ensimmäisenä suomalaisjoukkueena.

Joukkuekisaan starttasi 12 nelimiehistä joukkuetta, jotka jaettiin kahteen pooliin. Ensin pelattiin kaksi nelinpeliä ja sen jälkeen neljä kaksinpeliä. Koskelaisten kanssa samaan pooliin tulivat itävaltalainen TTV  Wiener Neudorf, ranskalaisen Elan Sportif de Montreuil´n kakkosjoukkue, puolalainen ZKS Drzonkow, saksalainen SV Saar 05 Saarbrücken sekä kotijoukkue SG Automation Cottbus.

Kisa alkoi ottelulla puolalaisia vastaan ja ottelu päättyi 5-1, kun Esa Kanasuo ja Sam Khosravi joutuivat taipumaan nelinpelissään. Wieniläiset Kaiku voitti 6-0 ja lohkovoiton käytännössä ratkaisseen Saarbrüickenin 4-2. Sam, Anastasia Burkova ja Matias Ojala voittivat kaksinpelinsä ja Anastasia ja Matias myös nelinpelin. Ottelut Cottbusia ja ranskalaisia vastaan päättyivät 6-0.

– Tulimme tänne voittamaan tätä kisaa mutta nyt kävi näin, tuumivat saksalaiset rehellisesti tappionsa jälkeen.

Kovan päivän päätteeksi Kaiku kohtasi loppuottelussa toisen poolin voittajan eli ranskalaisen Montreuil´n ykkösjoukkueen. Kaiku sai otteluun unelma-alun, kun Esa ja Sam kukistivat nelinpelissä vastustajansa 3-0, vaikka kokoonpanossa pelasi vastustajan ykkösmies.

Anastasia ja Matias voittivat nelinpelinsä pitkän kaavan kautta 3-2 oltuaan häviöllä jo 0-2. Matias jatkoi samaa tahtia kaksinpelissä vastustajan ykkösmiestä vastaan ja voitti viidennen erän pitkillä jatkoilla, vaikka oli häviöllä jo 0-2 ja ratkaisuerääkin 8-10. Anastasia ja Sam viimeistelivät Kaiun ratkaisevan johdon komeilla voitollaan ja kaikkien hämmästykseksi Kaiku johti ottelua 5-0. Viimeisessä pelissä Esa joutui taipumaan.

– Ranskalaiset menivät nelinpelitappioista sekaisin. He olivat siihen mennessä voittaneet kaikki ottelunsa, mutta nyt konseptit hajosivat, arveli tappiottoman päivän pelannut Anastasia. – Kankea avausottelu johti lopulta mainioon peliin.

– Aika harvoin suomalainen joukkue voittaa mitään pingiskisaa tappioitta, totesi puolestaan Matias Ojala, joka hänkin pelasi tappiottoman päivän. Myös Sam Khosravi paransi koko ajan ja voitti päivän kaikki kaksinpelinsä.

Kisat jatkuvat lauantaina kaksin- ja nelinpeleillä.


Torstai on pelipäiväksi melko kevyt, sillä ohjelmaan mahtui hiilivoimalaitosvierailu ja purolaivaristeily. No, illalla sentään vähän kokeilemaan salia. Perjantaina aloitetaan joukkuekisalla. Joukkueen tunnelma on erinomainen.

Joonas Kivimäki tuomarina naisten finaalissa Universiadeissa

Joonas Kivimäki tuomaroi naisten kaksinpelin finaalin Universiadeissa Napolissa. Kiinan Wang Yidi voitti selvästi 4-0 Kiinan Zhang Ruin (11-7, 11-4, 11-2, 11-6). Kiina hallitsi kisoja voittaen kaikki pöytätenniksen kultamitalit.

Kuvassa vasemmalta aputuomari Renato Agagliate, Wang Yidi, Zhang Rui ja Joonas Kivimäki. (Kuva FISU.tv)


Universiadit pidetään tällä kertaa Napolissa Italiassa. Pöytätennis pelataan 4.-11.7.2019.

Kisoihin valittiin 12 kansainvälistä tuomaria, kaikki korkeimman tason Blue badge-tuomareita.

Kisojen tunnetuin pelaaja lienee Kiinan Wang Yidi, joka voitti kuukausi sitten World Tour Hong Kong Openin naisten kaksinpelin. Suomalaisia pelaajia ei ole mukana kisoissa.

Merimaalle kaksi EM-kultaa Budapestissa

Veteraanien EM-kisat – sama tapahtuma, joka 2015 pelattiin Tampereella – pelattiin Budapestissa. Suomalaisiakin on mukana paljon ja menestyskin oli hieno, kun Kai Merimaa iski peräti kaksoismestariksi voittamalla 85-vuotiaissa sekä kaksinpelin että nelinpelin yhdessä ruotsalaisen Georg Karlssinin kanssa. Kaitsu kohtasi kaksinpelin loppuottelussa nelinpelipartnerinsa.

Myös Matti Lappalainen pelasi hienosti ja nousi EM-hopealle venäläisen Feliks Kaplanin kanssa 70-vuotiaiden nelinpelissä. Suomelle tuli kisoista neljäskin mitali, kun Eeva Eriksson sijoittui pronssille 85-vuotiaiden nelinpelissä.

Noin 3 400 pelaajaa 40 maasta, noin 18 000 ottelua 130 pöydällä. Aikamoinen kisa. Seuraavat vastaavat kisat ovat kahden vuoden kuluttua Ranskassa. Ainakin Norja hakee vuoden 2023 kisoja.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui parin kuukauden tauon jälkeen tiistaina. Paikalla olivat kaikki muut paitsi pienten maiden kisoissa työkomennuksella oleva Sonja. Kokous alkoi hiljaisella hetkellä, jolla kunnioitimme jokin aika sitten pois menneen Max Laineen muistoa.

Kokousmuodollisuuksien jälkeen otettiin valiokuntakatsaus. Työvaliokunta ei varsinaisesti ollut kokoustanut, mutta EM-karsinnan televisioinnin kanssa oli tehty hommia ja muitakin varainkeruuhankkeita on suunnitteilla.

Taneli kertoi, että valmennusvaliokunnan kokoonpanossa ei vielä ole edetty. Seuravaliokunta on sen sijaan työstänyt Henri Pelkosen johdolla ”seuratyökalua”, jonka julkistus tapahtunee vielä tällä viikolla. Taneli oli asiasta innostunut ja kertoi lisäksi, että syksyllä (sunnuntaina 1. syyskuuta) järjestetään Seurapäivä.

Kimmo Pihkala kertoi, että IT-puolella on tehty pientä viilausta PT-Welhoon. Suunnitelmissa on tuottaa ”kisanvetosofta” liiton sivuille kesän aikana, tarkka aikataulu vielä vähän auki. Samassa yhteydessä todettiin, että Mika saa päivittää seurasiirto-ohjeet liiton sivuille.

Sääntövaliokunnassa ei puheenjohtaja Kimmo Areniuksen mukaan ole ollut aktiviteetteja, kun liiton kevätkokouksessakaan ei pitkästä aikaa ollut edes yhtään sääntömuutosehdotusta.

Mika raportoi huippu-urheiluvaliokunnan kuulumisia, joista päällimmäisenä oli tietenkin harmitus siitä, että miesjoukkue ei onnistunut EM-karsinnoissa riittävästi, vaikka läheltä piti. Iloinen asia sen sijaan oli, että Anna Kirichenko on valittu (Benedekin ohella) European Gamesiin Minskissä kesäkuun lopulla.

JEM-kisoihin lähetetään miesjuniorit ja kadettipojat (Alex Naumi, Arttu Pihkala ja Noah Steif sekä Sam Khosravi ja Aleksi Räsänen) sekä mahdollisesti myös Aleksandra Titievskaja henkilökohtaisiin luokkiin. NETUssa Haapsalussa on isompi joukkue, eli Aleksandra, Anni Heljala ja Kaarina Saarialho naisjunnuissa, Sam ja Aleksi kadettien ykkösjoukkueessa, Vesalaisen veljekset Matias ja Rasmus sekä Turo Penttilä kakkosjoukkueessa sekä Arttu, Lauri Hakaste, Juhana Tuuttila ja Henri Kujala miesjunnuissa.

Veteraanivaliokunnan toimissa on järjestetty veteraanien Top ja aloitettu valmistelut syksyn Viro-otteluun. Paravaliokunnan Hannu Sihvo totesi, että Pajulahdessa järjestetään EPYG eli nuorten monilajinen parakilpailu kesäkuun lopulla. Pöytätenniksessä on 15 maasta 60 pelaajaa, Suomesta Aaro Mäkelä, Aino Tapola ja Juha Julmala. Myös liiton lokakuinen Para Finland Open eli Matti Launonen Memorial Tournament etenee, ensimmäiset ilmoittautumiset (17 henkilöä) on jo saatu. Seuraavat arvokisat ovat EM-kisat syyskuussa.

Kilpailuvaliokunnan Teemu Oinas arvioi, että SM-sarjan finaali- ja karsintaturnauksessa aikataulutus onnistui hyvin. SPTL järjesti Nappulaliigan ja 17-SM:n, tuotto liitolle oli noin 1500 €. Miksi tämä helppo kisa ei kiinnosta seuroja, ihmetteli Teemu. GP-finaalissa oli paljon poissaoloja ja se formaatti kaipaa uudistusta. Ensi kauden kilpailukalenteri on jo julkaistu ja määräajan puitteissa eli kuluvan kuun loppuun mennessä tulleet hakemukset ajavat muiden edelle. Myös sarjailmoittautumiset ovat jo käynnissä (30.6 mennessä pääsarjoissa).

Seuraavaksi Mika esitteli Ruskeasuon valmennussuunnitelmaa kaudelle 2019-2020 maajoukkuepelaajien osalta. Mika käy Valmennuksen erikoisammattitutkintoa ja tämä kehityshanke on osa sitä. Hallitus hyväksyi ohjelman, jonka tuloksena tapahtuu mm. ryhmän pienenemistä sekä viestinnän tehostumista. Asiasta tulee piakkoin lisätietoa liiton sivuille.

Kertasimme vielä hiukan kevään tapahtumia: MM-kisat Budapestissa sujuivat Suomelta hyvin, kun Alex ja Benedek olivat peräti 16 parhaan joukossa miesten nelinpelissä ja Anna pääpaperilla 64 parhaan joukossa Benedekin tavoin. EM-karsinnassa tuli kaksi tappiota 2-3 ja yksi voitto, mikä ei aivan riittänyt. Tapahtuma sinänsä oli onnistunut, kuten myös TV-lähetykset. Paikan päällä katsojia olisi saanut olla enemmän, mutta ennakkotietojen mukaan TV-katsojia oli enemmän kuin esimerkiksi heti perään tulleella käsipallon SM-finaalilla. Liittokokous oli pieni ja nopea kestäen kaiken kaikkiaan alle puoli tuntia.

Ensi vuoden Parakisojen mahdollinen haku tulee suorittaa kesäkuun 7. päivään mennessä. Kyseessä on paralympiakisavuosi, joiden jälkeen kisaa ei ainakaan kannata järjestää. Kevään karsintakisan järjestämisen anominen on yksi mahdollisuus, mutta paravaliokunta pohtii vielä asiaa.

Pingislehti 2/19 on viimeisiä juttuja vaille valmis ja mennee ensi viikolla painoon. Ruskeasuon hallin ja varaston siivoustalkoot (aitojen korjausta ym.) pidetään 7. kesäkuuta klo 15. Paikalle toivotaan edustajia hallia käyttävistä seuroista.

Teemu Oinas kertoi vielä, että Oulun kiinalaispelaaja Zhu Ning olisi kiinnostunut järjestämään harjoitusmatkoja kotimaahansa. Teemu selvittelee asiaa vielä tarkemmin.

Asko Kilpi on skannannut paljon vanhoja pingislehtiä liiton sivuille. Nyt tutkitaan, voisiko tätä työtä jatkaa sekä vanhemmilla että aivan uusimmilla lehdillä. Vielä todettiin, että
Aaro Mäkelä on täydentänyt Arto Luukkaisen aloittaman junioreiden SM-kisojen mitalitilaston tuoreimpien tulosten osalta. Kesällä koetetaan saada kuntoon tilaston alkupää. Tarkoituksena on, että niin tämä kuin muutakin historiamateriaalia tullaan lisäämään liiton sivuille.

Seuraavan kerran liittohallitus kokoontuu vasta elokuussa.

 

Benedek Oláh elää unelmaansa

Ykköspelaajamme Benedek Oláh on lähellä uransa toistaiseksi kovinta saavutusta. Oláhin edustama Jura Morez johtaa Ranskan pääsarjaa ennen tiistain viimeistä kierrosta.

Sveitsin rajalla sijaitsevassa Morezissa on pöytätennishuuma, sillä seura ei ole milloinkaan aikaisemmin pystynyt Ranskan mestaruuteen. Nyt se on lähellä.

Vastassa viimeisellä kierroksella on sarjapaikastaan taisteleva Villeneuve, jonka Morez saa kotisaliinsa. Villeneuven joukkueessa pelaavat Nima Alamian, Adrien Mattenet, Stephane Ouaiche ja Romain Ruiz. Syksyllä Morez voitti vastaavan pelin vieraissa 3-1. Morezin pahin vastustaja Hennebont on sarjataulukossa pisteen päässä.

– Lähden maanantaina Ranskaan, missä tunnelma on jo katossa. Me olemme sarjan ehkä pienimmällä budjetilla voittamassa mestaruutta ja viimeisissä otteluissa on ollut yleisöä enemmän kuin koskaan. Nyt menee tuhat katsojaa puhki, Pena kertoo.

Suomalaisen pelit Ranskan pääsarjassa ovat sujuneet ennennäkemättömän hyvin, sillä miehen ottelusuhde 16-5 on sarjan toiseksi paras. Oláh ei malta olla huomauttamatta, että pari viikkoa sitten Budapestissa MM-hopeaa juhlineen ruotsalaisen Mattias Falckin ottelusuhde on huonompi eli 16-8.

Oláh on ensimmäisenä suomalaispelaajana voittamassa suuren eurooppalaisen pöytätennismaan mestaruutta. Suomalainen on jo allekirjoittanut sopimuksen peleistä Morezissa myös ensi kaudella. Sarjavoitto merkitsisi pelejä myös seurajoukkueiden Eurooppa-cupissa.

Linkki Ranskan pääsarjan kotisivuille:

http://www.fftt.com/pro/index.php?job=division&id=proam

Kuva: Jarmo Koskela

Ma Long pöytätenniksen supersankari

Kiina hallitsi odotetusti pöytätenniksen henkilökohtaisten luokkien MM-kilpailuja Budapestissa voittamalla kaikki jaossa olleet viisi mestaruutta.

Miesten kaksinpelin loppuottelussa Ma Long löi Ruotsin Mattias Falckin 4-1. Kiinalaisella on nyt olympiakullan lisäksi kolme kaksinpelin MM-kultaa, mikä nostaa hänet jopa maailman kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi. Budapestissa 30-vuotias Ma voitti myös miesten nelinpelin yhdessä nuoren Wang Chuqinin kanssa.

Ruotsalainen Falck kuului kisan yllättäjiin ja ehti jo nostaa melkoisen innon länsinaapurissa. Ruotisilla ei ole ollut pelaajaa kaksinpelin loppuottelussa sitten Jan-Ove Waldnerin toisen voiton 1997. Kisan suurin yllättäjä oli kuitenkin ruotsalaiselle välierässä hävinnyt Etelä-Korean An Haejyun. Vasta 19-vuotias korealainen pelasi ensimmäisissä MM-kisoissaan.

Naisten kaksinpelissä Liu Shiwen, 28, sai vihdoin voiton kolmannessa MM-finaalissaan. Liu oli suorastaan häikäisevä, sillä hän voitti sekä loppuottelussa Chen Mengiä vastaan että välierässä aikaisempaa mestaria Ding Ningiä vastaan yhden erän 11-0. Liu voitti myös sekanelinpelin yhdessä Xu Xinin kanssa.

Suomalaisillekin kisa oli menestys, sillä Alex Naumi ja Benedek Oláh iskivät kaikkien aikojen MM-menestyksen sijoittumalla sijoille 9-16 nelipelissä. Vuonna 1983 Monica Portin (tuolloin Grefberg) ylsi vastaavalle sijalle länsisaksalaisen Andrea Gutknechtin kanssa.

Lisäksi Oláh ja Anna Kirichenko olivat kaksinpeleissä 64 parhaan joukossa.

MM-kilpailut Budapest

Miesten kaksinpeli
1) Ma Long Kiina
2) Mattias  Falck Ruotsi 11-5, 11-7, 7-11, 11-9, 11-5
3) An Haejuyn Etelä-Korea ja Lian Jingkun Kiina

Naisten kaksinpeli
1) Liu Shiwen Kiina
2) Chen Meng Kiina 9-11, 11-7, 11-7, 7-11, 11-0, 11-9
3) Ding Ning ja Wang Manyu Kiina

Miesten nelinpeli
1) Ma Long/Wang Chuqin Kiina
2) Alvaro Robles Espanja/Ovidiu Ionescu Romania 11-3, 8-11, 11-7, 11-3, 11-5
3) Liang Jingkun/Lin Gaoyan Kiina ja Tiago Apolonia ja Joao Monteiro Portugali

Naisten nelinpeli
1) Sun Yingsha/Wang Manyu Kiina
2) Hina Hayata/Mima Ito Japani 8-11, 3-11, 11-8, 11-3, 12-10, 11-8
3) Honoka Hashimoto/Hitoki Sato Japani ja Chen Meng/Zhu Yuling Kiina

Sekanelinpeli
1) Xu Xin/ Liu Shiwen Kiina
2) Mahumi Yoshimura/Kasumi Ishikawa Japani 11-5, 11-8, 9-11, 11-9, 11-4
3) Patrik Franziska/Petrissa Solja Saksa ja Fan Zhendong/Di Ning Kiina

Superhyvin sujuneet MM-kisat

Budapestin MM-kisojen mitalit jaetaan vasta viikonloppuna. Suomelle niitä ei tule, mutta siitä huolimatta takana on kaikkien aikojen suomalaisikisat henkilökohtaisissa luokissa.

Kaksinpeleissä Alex ja Annika jäivät alkulohkojensa kakkoseksi, mutta Anna voitti lohkonsa ja pääse pääkaavioon. Siellä hieno voitto Alex Galicista ja paikka 64 parhaan joukossa MM-tasolla. Tappio Elizabeta Samaralle ei ollut mikään ihme tai häpeä, sillä romanialainen on tällä hetkellä Euroopan kolmospelaaja. Hienoa Anna!

Benedek Oláh pääsi suoraan paperille ja voitti ensimmäisen ottelunsa. Sitten vastaan tuli Etelä-Korean Jeoung Youngsik, joka oli parempi lukemin 4-1. Seuraavalla kierroksella korealainen kukisti Japanin Jun Mizutanin (maailmanlistan 13), joten eipä Pena huonolle hävinnyt! Silti paikka maailman 64 parhaan joukossa.

Miesten nelinpelissä tuli historiallinen menestys ja paikka 16 parhaan joukossa. Vielä kerran onnittelut Benedek ja Alex. Varsinkin voitto Ranskan parista Akkuzu/Cassin oli makea. Alex hyppäsi kerralla uudelle tasolle ja Pena osoitti, että hänen lyöntejään ei kukaan maailmassa ota noin vain. Toivomme oikeaa fiilistä ja kunnon pelipäivää olympiakarsintoihin – silloin Penaa ei pysäytä mikään!

Huomionarvoista on myös, että kaikki nyt menestystä saavuttaneet pelaajamme ovat hakeneet kehityksensä ulkomailta. Se on pienten maiden ainoa mahdollisuus. Tästä huolimatta perusharjoittelumme tulee olla kunnossa.

Tiedotusterveisiä – ETTU:n kokous

ETTU:n eli Euroopan Pöytätennisunionin ”ylimääräinen” (extraordinary) kokous oli vuorossa torstaina.  Se oli samalla viimeinen MM-kisojen isoista kokouksista.

Hollantilainen puheenjohtaja Ronald Kramer toivotti osanottajat tervetulleiksi klo 10.15. Paikalla oli myös ITTF:n puheenjohtaja Thomas Weikert. Weikert sanoi sanansa kokouksen aluksi ja iloitsi Euroopan mitalista (Saksa sekanelinpelissä). Hän kertoi myös MM-kisojen supistamisesta. Pienet maat ovat antaneet siitä paljon kritiikkiä ja ITTF pohtii, kuinka asian kanssa edetään.

Tanskalainen varapuheenjohtaja Dorthe Darfeldt raportoi järjestön taloudesta. Vuonna 2018 ETTU teki noin 25 000 euron tappion. Tarkempiin talouslukuihin palataan Nantesin varsinaisessa vuosikokouksessa ensi syyskuussa.

Portugalilainen varapuheenjohtaja Pedro Moura kertoi ETTU:n kehittämisohjelmasta. Jäsenmailla on mahdollisuus saada koulutuksellista apua ja painopiste on nuorten pelaajien ja valmentajien kehittämisessä. Näihin Suomen pitää pyrkiä mukaan hanakasti.

Sitten puhuttiin MM-kisojen tulevaisuudesta ETTU Executive Board member (vice president) Sonja Grefbergin johdolla. Eilisessä ITTF:n BoD-kokouksessa päätettiin, että vuodesta 2022 MM-lopputurnauksessa on 32 maata. Yksi menee järjestäjälle ja kuusi ”kansainväliseen karsintaan” maanosakiintiöiden lisäksi: Euroopalla on yhdeksän kiinteä paikkaa ja karsintaan pääsee lisäksi viisi eurooppalaista joukkuetta. Eurooppalaiset maat eivät tietenkään ole ITTF:n päätöksiin kovin tyytyväisiä.

Kaksinpeleissä on MM-kisoissa 2021 lähtien vain 128 pelaajaa ja nelinpeleissä 64 paria. Kova on karsinta sekä joukkue- että henkilökohtaiseen kisaan! Sonja saa tehdä näistä oman selvityksensä meille, kun kokouskiireiltään kerkiää.

ETTU:n ”perustuslakia” (constitution) ollaan uudistamassa. Pääsihteeri Richard Scruton esitteli työtä, joka on tehty ITTF:n vastaavan uudistuksen pohjalle tanskalaisen Arne Madsenin johdolla. Luonnollisesti pyrkimys on hyvään hallintotapaan. Päätökset tehdään lopullisesti Nantesin kokouksessa syksyllä, mihin asti tätä paperia voi kommentoida, mutta suomalaisia nämä asiat eivät paljon heilauta. Jos joku haluaa, voin toimittaa esityksen.

Järjestyksessään toinen monilajinen European Games järjestetään kesäkuussa (21.-30.6.) Minskissä. Mukana on 33 maata, kertoi Scruton. Kaksinpelit pelataan heti kisan aluksi. Annan paikka ratkeaa vasta 20. toukokuuta, kun kaikkien maiden sekanelinpeli- ja joukkuepelaajat ovat varmasti tiedossa. Naisille lienee tulossa 11 ”lisäpaikkaa”, joten mahdollisuuksia on! Benedekin paikkahan on varma jo nyt.

Saksalainen varapresidentti Heike Ahlert esitteli meneillään olevaa EM-kisojen karsintajärjestelmää. Ykkösvaiheessa pelattiin 150 ottelua. ETTU myönsi, että vain alle 50 prosentissa live-tulosjärjestelmä pelasi kunnolla. TV-lähetyksiä oli 44 maassa. Seuraavat karsinnat alkavat lokakuussa 2020, mutta nyt keskitymme omaan kakkosvaiheen turnaukseemme ensi kuussa Ruskeasuolla. Sopimus YLEn kanssa on jo tehnyt, eli saamme sieltä sekä TV- että Areenalähetystä.

Richard Scruton kertoi seuraavaksi Tokion olympiakarsinnasta Euroopan osalta. Venäjä ja Espanja ovat halukkaita järjestämään karsinnan huhtikuun alussa 2020, valinta tehdään aika pian. Jaossa on kolme paikkaa per miehet ja naiset. Järjestelmä on todella monimutkainen aivan viimeisten paikkojen osalta ja siitä informoidaan ajan myötä koko ajan lisää.

Ahlert kertoi vielä ehdotuksista, jotka tulevat esille Nantesin kokouksessa syksyllä. Ne koskevat lähinnä tulevia henkilökohtaisia EM-kisoja. Junioreiden kisoissa lohdutusluokista ollaan luopumassa, mutta tilalle tulevat alkupoolit. 3-4 pelaajan pooleilla startataan myös senioripuolella. Veteraanien EM-kisoihin ehdotetaan ”viisivuotisluokkia” eli 40-44, 45-49, 50-54 ja 55-59 ja alle 21-vuotiaiden kisoihin sekanelinpeliä.

Unkarin edustaja kertoi vielä tulossa olevasta elokuvasta, joka tehdään Tibor Klamparista, nelinpelin ja joukkuekisan maailmanmestarista. Perästä kuulunee.

Puheenjohtaja Kramer päätti kokouksen klo 14.

Tiedotusterveisiä – NETU:n kokous

NETU eli Pohjoismaiden Pöytätennisunioni kokoontui keskiviikkona. Mukana olivat Suomen lisäksi Eesti, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi ja Tanska. Färsaarten edustaja ei päässyt mukaan, sillä hän lähti jo aikaisemmin. Alustavan suunnitelman mukaan kokouksen piti olla jo sunnuntaina.

Puhetta johti NETU:n tanskalainen puheenjohtaja Peter Sundbäck. Ensiksi katsottiin tulevien kisojen kisapaikat:

  • Ensi kesän (2019) NETU:n juniorikisat järjestetään Haapsalussa (kuten aikaisemminkin). Ajankohta on 26.-28.6. Myös vuoden 2020 juniorikisat ovat samassa paikassa.
  • 2020 NETU veteraanikisat järjestetään Latvian Liepajassa 24.-26. huhtikuuta.
  • 2020 NETU seniorikisat järjestetään Liettuan Prianaissa 28.-30. elokuussa.
  • 2021 NETU juniorikisat järjestetään Islannissa Reykjavikissa.
  • 2022 NETU seniorikisoja ei päätetty vielä. Eesti kuitenkin ilmaisi halunsa järjestää sen. Aikuisten kisoja on järjestetty maakohtaisesti vuorottain.

Färsaaret ehdotti, että NETU tekisi Facebook-sivut. Se sopi kaikille, mutta samalla esitettiin toivomus, että Färsaaret toteuttavat ideansa itse.

Keskustelimme myös NETU:n roolista tulevaisuudessa. Erityisesti yhteiset leirit ovat toivomuslistalla. Ne voisivat sisältää myös valmentajakoulutusta. Lisäksi muutamat maat ovat ilmaisseet halunsa liittyä NETU:un ja ainakin Englanti ja Hollanti ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa. Jälkimmäisestä asiasta on kuitenkin NETU:nkin sisällä erilaisia näkemyksiä eikä asiassa edetty. Sovimme joka tapauksessa, että järjestön säännöt nykyaikaistetaan Islannin ja Latvian puheenjohtajien toimesta.

Emme saaneet ITTF:n sen paremmin kuin ETTU:nkaan raporttia, sillä näiden järjestöjen edustajat Petra Sörling (ITTF) ja Sonja Grefberg (ETTU) olivat samaan aikaan toisessa kokouksessa (ITTF BoD). Seuraava kokous pidetään Nantesin EM-kisojen yhteydessä Ranskassa syksyllä.

Aika vaisu oli kokous. NETU on nykyisellään vähän “paperitiikeri”, jolla ei ole oikein virallista asemaa. Saa nähdä, lähteekö se uuteen nousuun ja jatkaako se nykylinjalla, jossa yhteisön ainoa tehtävä jo vuosien ajan on ollut vain mestaruuskisojen järjestäjistä päättämien.