Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

EM-arvonta valmistui

Seuraavien EM-kisojen joukkuekilpailut starttasivat tänään SOC:n yhteydessä Tukholmassa ykkösvaiheen arvonnalla. Teknisestä puolesta vastasi ETTU:n apulaispääsihteeri Pierre Kass ja arvontahenkilöinä olivat ETTU:n puheenjohtaja Ronald Kramer ja ITTF:n varapuheenjohtaja Petra Sörling.

Suomelle miehille olisi voinut käydä hassumminkin, sillä samaan lohkoon tulivat Sveitsi ja Skotlanti. Suomi sijoitettiin lohkossaan ykköseksi. Lohkossaan kolmoseksi sijoitettu Suomen naisjoukkue sai lohkoonsa Liettuan, Israelin ja Islannin. Ei kaikkien helpoin arvonta, mutta mikään lohkoista ei olisi ollut helppo.

Pelit alkavat 27. helmikuuta. Miehet saavat kotikentälle Skotlannin ja naiset matkaavat vieraspeliin Israeliin.

Suru-uutinen Turusta

Paraisten divisioonaturnauksessa viime lauantaina sattui surullinen tapahtuma, kun TuTo 2:n Harri Karlström, 63, menehtyi iltapäivällä alkaneen 4. divisioonan turnauksen ensimmäisen ottelun kolmannessa erässä. Harri tuupertui lattialle hakiessaan palloa, eikä siitä enää noussut, UU:n pelaajien ja heitä seuranneiden ammattilaisten elvytysyrityksistä huolimatta.
Harri pelaili vuosikaudet lähinnä Turun puulaakipöytätennistä. Seuratoveri Kalervo Järvi tiivisti hänen tarinansa mieleenpainuvasti: Harri jätti rakkaan lajinsa tossut jalassa ja maila kädessä.
Suomen Pöytätennisliiton puolesta esitän osanottoni Harri Karlströmin omaisille ja ystäville
Esko Heikkinen
puheenjohtaja

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui torstaina ensimmäistä kertaa sitten syksyn liittokokouksen. Kokoonpano oli siltä osin muuttunut, että Jukka Niemisen sijasta hallituksessa istuu nyt Måns Holmberg.

Valiokuntakatsaus oli tällä kertaa lyhyt, sillä pääpaino oli uusien valiokuntakokoonpanojen nimeämisessä. Vielä ei tullut kaikilta osin valmista, mutta eivätköhän nuo piakkoin ole julkaistavissa, viimeistään seuraavassa hallituksen kokouksessa tammikuussa.

Sääntö- ja tuomarivaliokunta järjestää kansallisen ylituomarikurssin Helsingissä 12.-14.1. Kouluttajana on belgialainen Isabelle Beumier ja tavoitteena on, että tärkeimpien kisojen (SM, GP) jokaisesta järjestäjäseurasta on paikalla ainakin yksi edustaja. Lisäksi tuomarikoulutuksesta vastaava Asko Rasinen on valmis tekemään koulutuskeikkoja paikallisestikin, jos seuroilla on tähän kiinnostusta.

Liittokokouksessa hyväksytty sopupelien rangaistuspykälä on kirjattu sääntöihin ja uusi dokumentti ilmestyy liiton sivuille piakkoin. Kevätkokouksessa puhuttaneen sitten sopupeleistä kilpailuissa sekä kisapelien jatkamisesta luovutusvoiton antamisen jälkeen.

Kilpailuvaliokunnassa pohditaan tällä hetkellä mm. sarjajärjestelmän päivittämistä ykkösdivisioonan osalta. Huippu-urheiluvaliokunnassa puolestaan odotellaan OK:n päätöstä mahdollisesta valmentajatuesta. Myös Aleksandra Titievskajan ja Arttu Pihkalan hyvät pelit Ängbyn kisoissa Ruotsissa pantiin merkille. Maajoukkueiden EM-karsinnat alkavat helmikuussa. Vastustajia ei vielä tiedetä, sillä arvonta  on vasta 18. päivä kuluvaa kuuta.

Uusia asioita ovat seuravaliokunnan alaisuuteen asetettava olosuhdetyöryhmä sekä paravaliokunta. Edellisen avulla pyrimme auttamaan seuroja tilanteissa, joissa niillä on puutetta pelitiloista ja -ajoista. Näitäkin seuroja on, mikä kertoo lajin harrastajamäärien noususta. Olosuhdeasioista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä joko liiton toimistoon tai seuravaliokunnan puheenjohtajaan Riku Anttilaan.

Talousseuranta näyttää ainakin syyskuun tilanteen perusteella siltä, että pysymme koko lailla asetetussa budjetissa. Iso osa vuoden tuloksesta riippuu Finlandia Openista, joka näyttäisi toteutuvan kohtalaisesti mutta himpun viimevuotista pienempänä. Ensi vuonna tilanne voi olla toinen, sillä ITTF:n rankingmuutos ei todellakaan suosi nykymuotoista kisaamme. Tänä vuonna mukana on vähän yli 120 miespelaajaa ja vähän alle 60 naispelaajaa 30 eri maasta. Toivottavasti mahdollisimman moni kotimainen pingisihminen löytää tiensä Kisakallion katsomoon!

Liiton 80-vuotisjuhlat ovat vajaan vuoden päästä (27.10.2018), mutta paikka on edelleen auki. Historiikki sen sijaan etenee, sillä tekstit ovat jo erittäin pitkälle valmiit ja seuraavaksi edessä on kuvituksen suunnittelu ja sitten taitto ja painatus. Valmista lienee jo keväällä tai alkukesästä.

Tähän liittyen työvaliokunta valmistelee Matti Kurvisen johdolla joukkorahoituskampanjaa. Yksityiskohdat ovat vielä hiukan kesken, mutta alkuvuoden puolella se tehdään. Perusidea on sama kuin Penan Tokio-kampanjassa.

Liittokokousterveisiä

SPTL:n syyskokous käytiin Joukkue-SM:n yhteydessä lauantai-iltana. Paikalla olleet 14 seuran edustajat pitivät kokouksen aluksi hiljaisen hetken viikko sitten joukosta poistuneen Caj Malmbergin muistolle. ”Caije” oli Karjaan pöytätenniksen voimahahmo, joka muistetaan varsinkin neljästä Suomen huipulla pelanneesta lapsestaan.

Hyvähenkisessä syyskokouksessa puhetta johti Pekka Kolppanen. Sääntömääräisten asioiden lisäksi esillä oli yksi sääntömuutosehdotus. Kokous hyväksyi vuoden 2018 toimintasuunnitelman muutoksitta (no, Matti Kolppanen löysi kuvatekstistä yhden vuosilukuvirheen…), kuten myös liittohallituksen esittämän talousarvion. Toimintasuunnitelma ym. kokousdokumentit löytyvät liiton sivuilta.

Yksimielisestä hyväksynnästä huolimatta esitetty nollabudjetti puhutti. Tiedostamme hyvin, että OKM:n tuki, jota anoimme 20 000 € enemmän kuin tänä vuonna saimme, ei välttämättä toteudu. Finlandia Openkin saattaa rahoituskeinona olla jonkinlaisessa vaaravyöhykkeessä ITTF:n rankingmuutosten myötä. Lisäksi kansainvälinen toiminta kallistuu huimaa vauhtia. Säästöjen tai lisärahoituksen löytäminen ei vastaavasti ole helppoa.

Talousarvion sisällä oli yksi korotusehdotus liiton maksuissa, eli aikuisten A-lisenssiin tuli kymmenen euron korotus. Se hyväksyttiin ja astuu voimaan vajaan vuoden kuluttua eli pelikaudella 2018-2019. Sen sijaan Wegan esitystä veteraani-SM:n liitolle tulevan osuuden (30 %) puolittamisesta kokousväen enemmistö ei kannattanut.

Hallituksen erovuoroisista jäsenistä Kimmo Arenius, Kimmo Pihkala ja Pasi Valasti jatkavat uudella kaksivuotiskaudella, mutta Jukka Nieminen luopui jatkosta omalla ilmoituksellaan. Hänen tilalleen kokous valitsi Måns Holmbergin. Vuoden pestin varajäsenet ovat järjestyksessä Hannu Sihvo, Henri Pelkonen, Toni Soine ja Jyrki Nummenmaa. SPTL:n tilintarkastajana jatkaa Stefan Söderberg.

Jukka on luopumassa myös PT 75:n puheenjohtajuudesta. Hän on tehnyt valtavan määrän talkootyötä ja oli kantavia voimia mm. 2015 Veteraani-EM:n järjestelyissä. Kokous palkitsi Jukan ansaituilla aplodeilla.

Kevään ykkösdivarin päätösturnauksesta asti enemmän tai vähemmän esillä ollut sopupeliasia sai yhdellä tavalla ainakin väliaikapisteen, kun kokous hyväksyi sopupeleille uudet rangaistusmahdollisuudet. Keväällä asiaan palataan ”kokonaisuudistuksessa”, jossa otetaan huomioon myös mahdolliset henkilökohtaiset sopuottelut. Nyt tehty päätös koskee vain sarjajoukkueita.

Melko tarkalleen vuoden kuluttua tästä päivästä järjestetään SPTL:n 80-vuotisjuhlat. Paikka on vielä auki, mutta tarkempaa tietoa tulee vielä syksyn aikana. Muistutan taas kerran, että sitä varten seurojen kannattaa anoa puuhaihmisilleen liiton ansiomerkkejä.

Esko Heikkinen

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokousti torstaina. Aluksi kunnioitimme hiljaisella hetkellä keskiviikkona haudattua Jouko Lappia, joka aikanaan istui monet vuodet hallituksessa. Jokke oli luottamusmies sanan varsinaisessa merkityksessä; hänen sanaansa saattoi todella luottaa.

Valiokuntien tilannekatsauksessa työvaliokunta totesi, että Ruskeasuolle on saatu pari uutta pöytäkumppania. Yhteistyökumppaneiden hankinnassa ei kuitenkaan kokonaisuutena ole onnistuttu kovinkaan hyvin. Huippu-urheiluvaliokunnassa oltiin tyytyväisiä Ismo Lallon ja Esa Miettisen para-EM-pronssiin sekä siihen, että Suomen miehet onnistuivat Luxemburgin EM-kisoissa varmistamaan paikkansa ensi kevään MM-kisoihin Halmstadiin. Alex Naumin hyvä esitys oli erityinen ilonaihe. Muista kansainvälisistä asioista Sonja raportoi, että jatkossa EM-joukkuekisaan pääsee vain 24 maata. Karsintajärjestelmääkin on taas uudistettu. Karsinta ei tule olemaan suomalaisille helppo, jos toki ei mitenkään mahdotonkaan.

Seuravaliokunta vastasi alkukaudesta Vantaalla järjestetyistä Seurapäivistä. Jatkossa tälle tapahtumalle yritetään löytää kalenterista vakioajankohta. Veteraanit pelasivat syksyn perinnemaaottelun Viroa vastaan voitokkaasti.  IT-valiokunta kehittää edelleen pelaajatietokantaa ja striimaustekniikkaa. Myös tiedot Jyrki Nummenmaan uuden kilpailunhallintaohjelmiston etenemisestä ovat rohkaisevia. Kilpailuvaliokunnassa puolestaan iloitaan ennätyksellisestä joukkuemääristä liiton sarjoissa ja toivotaan, että uudestaan synnytettävä juniori-TOP keräisi mahdollisimman paljon osanottajia.

Taloudessa menemme suurin piirtein budjetissa. Tammikuussa SPTL:n toimisto muuttaa monen muun lajin mukana Pitäjänmäelle, jonne on tulossa kaikkien mailapeliliittojen yhteinen toimitila.

Seuroille tärkeä tieto on se, että liiton syyskokous pidetään Joukkue-SM:n yhteydessä Ruskeasuolla 28.10 klo 17. Asioista tulee ensi tilassa tietoa liiton sivuille, mutta hallitusjäsenten vaali (4 erovuoroista) sekä budjetti ja toimintasuunnitelma ovat asioista tärkeimmät. Yksi sääntömuutosehdotuskin on tulossa, sillä kevään tapahtumista opimme, että sopupelisääntöämme on täydennettävä mahdollisesta rikkeestä aiheutuvilla sanktioilla.

Finlandia Open pelataan 7.-10. joulukuuta Kisakalliossa ja taas tarvitaan paljon vapaaehtoistyöntekijöitä. Aikataulusyistä joukkuekilpailun formaattia on muutettu siten, että ensin pelataan kaksi kaksinpeliä. Jos peli on niiden jälkeen 1-1, pelataan ratkaiseva nelinpeli.

Liiton 80-vuotisjuhlat puolestaan ovat 27.10.2018, mutta paikka on vielä auki. Se on kuitenkin selvää, että historiateos valmistuu tuohon mennessä. Sen rahoittamiseksi järjestetään samantapainen joukkorahoitushanke kuin Pena Oláhilla on alkuvuodesta.

Helsinki Junior Open järjestetään jatkossa liiton voimin ja ensi keväänä se on toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Vielä kokous myönsi Eeva Erikssonille poikkeusluvan osallistua M85-sarjaan veteraanien SM-kisoissa ja Martti Matilaisen pelioikeuden Vilhulan Vireen paidassa. Jälkimmäinen siksi, että Pieksämäen Pyrinnöllä ei enää ole pöytätennistoimintaa.

Oikein mukavaa alkanutta pelikautta kaikille pöytätennisihmisille

Esko Heikkinen

Leonid Pullinen kaksoismestari Koskella

SPTL:n historian ensimmäiset D- ja E-luokkien SM-kisat käytiin viikonloppuna Koskella. Kisojen sankariksi nousi LPTS:n nuori Leonid Pullinen, joka voitti jaossa olleesta neljästä mestaruudesta tasan puolet eli kaksi. Leonid oli paras sekä 1500 (D)-luokan kaksin- että nelinpelissä. Jälkimmäisessä hänen kumppaninsa oli isäntäseuran Kosken Kaiun Bahman Khosravi, joka omaa uraa paremmin tunnetaan Samin ja Joonatanin isänä.

D-luokkaan lähti yli 50 pelaajaa. Leonid oli lopulta aika ylivoimainen, sillä sekä välierä YPTS:n yllättäjän Jarmo Toivolan että loppuottelu TuPyn Jari Heikkilän kanssa meni 3-0. Rohkeuden puutteestakaan poikaa ei voi syyttää, sillä hän vaihtoi kesken kisan mailaansa uudet kumit. Luokan toinen kolmonen oli HäKin Ville Rantanen.

Pohjanmaalaiset hallitsivat 1300 (E)-luokan pelejä melko lailla. Kotirannan Kunto nappasi kaksinpelissä kaksoisvoiton, kun Bengt Lerviks oli tiukassa finaalissa hiukan parempi kuin Börje Ström. Pronssit menivät pääkaupunkiseudulle eli Espoon Jussi Hakalalle ja Tikkurilan Harri Kylliölle.

Saman luokan nelinpelin finaalin kumpikin kaksikko koostui vähän kokeneemmasta ja vähän nuoremmasta pelaajasta. Seinäjoen Pekka Övermark (kokeneempi) ja Risto Jokiranta (nuorempi) löivät Ylivieskan Jarmo Toivolan (k) ja Jami Kokkolan (n) 3-1. Sekä Jokiranta että Kokkola pelaavat tyylikästä pingistä. Varsinkin välierässä Jamin kämmenspinni oli tehokas.

Toivola oli kisan ehdottomia yllättäjiä, sillä plakkariin iskettiin myös prossimitali 1500-luokan kaksinpelistä. Mainita kannattaa myös Hämeenlinnan perusvarma Pauliina Niskanen, joka nappasi SM-pronssin kummankin luokan nelinpelistä ja eri parin kanssa.

Ensimmäistä kertaa järjestetyt kisat osoittivat heti sekä tarpeellisuutensa että jännittävyytensä. Väki tällä tasolla on niin tasaista, että sijoitettujen on hankala pitää pintansa ja yllätyskäänteitä tapahtuu jatkuvasti jopa erän sisällä. Osanottajakaarti käyttäytyi mainiosti ja kisojen henki oli mainio.

Kisapallo oli uusi Stiga Perform. Tällä tasolla pommit eivät ole vielä kaikkien kovimpia, mutta eipä mennyt pallojakaan rikki: järjestäjän käsityksen mukaan vain yksi ja sekin siksi, että Kujalan Jari sattui vahingossa astumaan sen päälle. Eli uudet pallot kestävät ihan eri tavalla kuin edellisen pallosukupolven aikana.

KoKa selvisi järjestelyistä vähintään kohtuudella. Ensimmäistä kertaa aikatauluun merkitty ruokatauko tuntui toimivan hyvin. Kaiun Facebook-sivuille ilmestyy kuvia ja koko kisan ajan pyörinyttä nettistriimiäkin katseltiin mukavasti.

Kosken Kaiku kiittää ja onnittelee uusia SM-mitalisteja.

Kongressikuulumisia

EM-kisojen yhteydessä on juhlittu 60-vuotiasta Euroopan Pöytätennisunionia ja pidetty myös se kongressi. Torstain juhlissa vähän suorastaan oli kateellinen olo, kun ruotsalaiset marssittivat saliin mm. Christer Johanssonin, Glenn Östhin, Anders Thunströmin, Hasse Kroonin ja Peter Sartzin. Siinä oli mestarivalmentajia melkoinen nippu ja monta jäi vielä kotiinkin.

Torstaiaamun yleiskokouksessa oli paikalla 43 maata ja kaksi vielä valtakirjalla. Kokous alkoi uusien kunniajäsenten valinnalla. Sellaiseksi tuli mm. italialainen mutta kokouksissa Bosnia-Hertsegovinaa edustava Stefano Bosi, järjestön edellinen puheenjohtaja. Myöhemmin kokouksessa jaettiin myös kunniamerkkejä, jollaisen sai mm. Eslövissä Alex Naumia valmentava Sartz.

Budjetista – joka on melko tarkkaan miljoona euroa – sekä vuoden 2016 tilinpäätöksestä puhuttaessa alkoi sitten melkoinen show, kun juuri kunniajäseneksi valittu Bosi (suomalaisten hyvin tuntema ex-maajoukkuepelaaja) höykytti Sonjaa ja muuta järjestön hallitusta puheenjohtajan palkkiosta.

ETTU:n puheenjohtaja saa korvausta noin 60 000 € vuodessa. Ronald Kramer on sinänsä mies paikallaan – hankkinut mm. aika paljon yhteistyökumppaneita –  ja matkustaa paljon, joten ITTTF:n käytännössä maksama korvaus on sinänsä melkein jokaisen mielestä ok. Ongelma on se, että siitä on tiedotettu kohtalaisen vaatimattomasti (selvyyden vuoksi todettakoon, että Suomen liitossa sen paremmin hallitus kuin puheenjohtajistokaan eivät saa palkkaa tai muuta korvausta). Budjetti ja tilit kuitenkin hyväksyttiin ja vastuuvapaudet myönnettiin. Vuoden 2016 tulos oli noin 60 000 euroa plusmerkkinen.

Kokous teki yhden todellisen uudistuksenkin, kun se päätti rajoittaa jatkossa EM-kisan joukkuekilpailun lopputurnauksen joukkuemäärän 24:ään. Näin siksi, että nykymuotoisille kisoille ei tahdo löytyä järjestäjiä, kun ne muodostuvat taloudellisesti liian haasteellisiksi.

Perjantaina oli koolla Pohjois-Euroopan Pöytätennisunioni eli NETU. Tanskan liitto oli saanut uuden puheenjohtajan (Anders Moelgaard). Veteraanien NETU-kisat ovat 7.-9.2018 Uppsalassa, Juniori-NETU ensi kesänä Virossa, kuten myös seniorien NETU-kisat.

NETU-kokouksessa keskusteltiin myös uudesta EM-kisaformaatista sekä kansallisista mahdollisuuksista lähettää karsintaotteluja kunkin liiton omin välinein. Viimeksihän se ei ollut mahdollista ETTU:n sopimuksen vuoksi.

NETUn aikuisten kisojen joukkuekilpailun formaatti on muuttunut, kuten myös kaksinpelien. Joukkueeseen tulee alkulohkot ja kaksinpelissä kahdeksan parasta sijoitetaan suoraan kaksinpelin pääpaperille. Muut pelaavat alkulohkoissa.

Esko Heikkinen