Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Finlandia Open joukkuekilpailu / team

 

List of participants

Finlandia Open

Men´s  & Women´s team (link)

Miesten loppuottelussa kohtasivat Venäjä ja Venezuelan ja Intian sekajoukkue. Sekajoukkueen Raj Mondal (Intia) ja Cecilio Correa (Venezuela) taistelivat vimmatusti, mutta venäläiset nappasivat 2-0 voiton. Petr Fedotov kukisti ensin Mondalin ja Nikita Artemenko heti perään Correan. Molemmat ottelut päättyivät 3-1. Pronssia nappasivat Japanin ykkösjoukkue ja Venäjän kolmosjoukkue.

Naisten loppuottelijat ovat Japanin ykkös- ja kakkosjoukkueet. Saki Seyama uusi mestaruutensa viime vuodelta yhdessä Ayane Moritan kanssa.  Seyama voitti avausottelussa Natsumi Nakahatan 3-1, mutta Morita sai taistella täydet viisi erää Miko Tokunagan kanssa. Pronssille kapusivat Ranska ja Venäjän kolmosjoukkue.


Oláhille tappio joukkuekisassa

Ulkomaiset pöytätennistaiturit osoittautuivat liian hankaliksi kotimaisille taitajille, kun kansainvälinen Finlandia Open käynnistyi Lohjan Kisakalliossa. Parhaiten menestyi miesten ykkösjoukkue, joka onnistui voittamaan kaksi otteluaan.

Benedek Oláh, Miikka O´Connor ja Samuli Soine löivät Espanjan viitosjoukkueen 2-1 ja Norjan 2-0, kunnes Venäjän kolmosjoukkue löi kahdeksan parhaan joukossa suomalaiset 2-0. Oláh joutui taipumaan Ilia Isakoville 2-3, vaikka hallitsi ottelua ajoittain selvästi. Muut suomalaisjoukkueet eivät pystyneet voittoihin.

Finlandia Open jatkuu perjantaina kaksinpeleillä. Oláh  on miesten kaksinpelissä ykkössijoitettu ja pyrkii parantamaan tuoretta maailmanlistasijoitustaan. Joulukuun listalla Oláh on 79., eli selvästi paremmin kuin vastaavaan aikaan ennen Rion kisoja.

Olympiakomitean tukilistalta putoaminen harmitti Oláhia kovasti. – Edessä on juuri vuosi, jolloin tukea olisi tarvittu eniten.

Tiedotusterveisiä

Joukkue-SM:n yhteydessä lauantaina käytiin myös liiton syyskokous. Ruskeasuon kahvilan kabinettiin ilmestyi 12 henkilöä, joiden valtakirjat edustivat 10 seuraa. Ilman äänioikeutta paikalla oli muutama innokas. Ei siis järin paljon, mutta vähemmälläkin väellä on liittokokouksia vedetty.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pekka Kolppanen. Alustava esityslista sekä tyhjentyi että täydentyi, kun liittohallitus vei syöttösääntöesityksen pois listalta, mutta Tapio Penttilä kertoi tuovansa kokoukseen entisten mestareiden tervehdyksen.

Syöttösäännön poisveto johtui siitä, että liiton toimintasäännöissä pelisääntöjen ylläpito (eli vastaavuus ITTF:n sääntöjen kanssa) on säädetty liittohallituksen tehtäväksi. Hallitus tekee siis puheena olleesta syöttösääntöasiasta päätöksen seuraavassa kokouksessaan. Jos veikata saa, arvelen, että nykyiseen sääntötekstiin tullaan lisäämään sanat ”sen jälkeen” Ruotsin mallin mukaisesti. Ja korostettakoon erityisesti, että säännön tulkinta on toinen asia, johon siihenkin palattaneen vielä.

Toiminnanjohtaja Mika Räsänen esitteli tulevan vuoden toimintasuunnitelman, joka hyväksyttiin. Olemassa oleviin linjauksen uusia asioita ovat mm. valmennustoiminnan uudistaminen, tähtääminen uusiin pysyviin pelipaikkoihin sekä Pajulahdessa syksyllä järjestettävä parakisa.

Mika jatkoi ensi vuoden budjetilla ja liiton perimillä maksuilla. Maksujen suhteen kokous päätti poiketa hallituksen esityksestä siinä, että SM-kisojen liitolle tulevaa osuutta ei korotettu. Sen sijaan 4- ja 5-divisioonien sarjamaksut nousivat esityksen mukaisesti.

Näillä muutoksin kokous hyväksyi budjetin, joka on alijäämäinen 5 300 euroa. Sen liiton talous kestää, mutta kokous ideoi jonkin verran myös mahdollisia varainhankintametodeja.

Allekirjoittanut valittiin yksimielisesti jatkamaan liiton puheenjohtajana. Alkava kaksivuotiskausi on kolmas. Kiitos luottamuksesta.

Myös Sonja Grefberg valittiin jatkamaan varapuheenjohtajan tehtävässä yksimielisesti. Sen sijaan hallituksen kokoonpanosta jouduttiin äänestämään, sillä neljää paikkaa varten tarjolla oli kuusi ehdokasta. Näistä istuvat hallituksen jäsenet Matti Kurvinen ja Teemu Oinas saivat vaalissa 10 ääntä kumpikin. Loput paikat menivät aikaisemmalle varajäsenelle Hannu Sihvolle (9) sekä Bahman Khosraville (5). Jyrki Nummenmaa ja Asko Kilpi jäivät tässä vaalissa ulos.

Hallituksen yksimielisesti valitut varajäsenet (kausi yksi vuosi) ovat järjestyksessä Jyrki Nummenmaa, Henri Pelkonen, Riku Anttila sekä Toni Soine. Riku siirtyi näin varsinaisesta jäsenestä varajäsenen rooliin.

Muissa asioissa liittokokous kuittasi toimintasääntöjensä mukaisesti jo 80-vuotisjuhlissa julkaistut uudet kunniajäsenyydet. Uudet kunniajäsenemme ovat Liisa Järvenpää, Teuvo Komulainen, Bengt Ahti ja Matti Kolppanen. Kaksi jälkimmäistä oli mukana myös kokouksessa.

Tapio Penttilä esitteli lyhyesti suunnitelmaa, jossa entiset kaksinpelin Suomen mestarit ovat mukana sekä liiton valmennustoiminnan kehittämisessä että mahdollisen lajin tukisäätiön perustamisessa. Uusi liittohallitus perustaa kumpaakin tehtävää varten työryhmän, joten perästä kuuluu.

Ennen parituntisen kokouksen päättämistä kokous kiitti vielä Bengt Ahtia pitkästä hallitusurasta, joka päättyi tähän kokoukseen. Benkku tuli ensimmäisen kerran hallitukseen jo -69, joten hallitusvuosia tuli peräti seitsemältä vuosikymmeneltä. Se lienee yhdenlainen Suomen ennätys.

3-2 kotivoitto Sveitsistä

Miesten pöytätennismaajoukkue kohtasi tiistaina EM-karsinnan 1. vaiheen viimeisessä ottelussaan Sveitsin. Etukäteen tiedettiin, että 3-0 voitolla Suomi kiipeäisi lohkoykköseksi. Kauaksi siitä jääty, vaikka kolmen tunnin kamppailu päättyi lopulta vain Suomen 3-2 voittoon.

Suomi avasi hyvin, kun Samuli Soine löi Cédric Tschanzin 3-1. Soine oli sijoitettu taktisesti joukkueen ykköspelaajaksi. Toisessa kamppailussa kohtasivat joukkueiden todelliset ykköspelaajat Benedek Oláh ja Lionel Weber. Oláh otti revanssin kevään tappiostaan ja voitti 3-2.

Suomi johti 2-0 ja Alex Naumilla oli 2-1 eräjohto Lars Poschia vastaan. Neljättä erääkin nuori suomalainen johti jo 9-7, mutta Posch kiri ohi ja aloitti ratkaisuerän väkevästi johtaen jo 6-1. Naumi nousi vielä rinnalle, mutta tilanteessa 9-9 sveitsiläinen löi uskomattoman verkonohituslyönnin ja vei pelin 3-2.

Soine ei voinut paljoakaan Weberille, mutta viimeisessä ottelussa Oláhin tilalla varamiehenä pelannut Miikka O´Connor kukisti Tschanzin 3-2 ja Suomi otti maaotteluvoiton.

– Oli karvaan makuinen voitto, sillä suunniteltu 3-0 voitto oli niin lähellä. Sillä olisimme menneet lohkovoittoon. Alexin taisteli mainiosti, eikä tuon lähemmäksi voittoa oikein enää voi päästä. Posch löi kyllä fantastisen lyönnin tiukassa paikassa, joten kaikki kunnia sille. Benedek, Samuli ja Miikka pelasivat mainiosti. Alex ei ollut huono hänkään, mutta nuorella miehellä on juuri nyt itseluottamuksen kanssa hakemista, päävalmentaja Mattias Bergkvist kommentoi.

Suomi – Sveitsi 3-2
Samuli Soine – Cédric Tschanz                           11-7, 11-5, 8-11, 11-6
Benedek Oláh – Lionel Weber                            15-13, 11-5, 7-11, 6-11, 11-4
Alex Naumi – Lars Posch                                      4-11, 11-9, 11-6, 10-12, 9-11
Soine – Weber                                                          10-12, 6-11, 11-9, 4-11
Miikka O´Connor – Tschanz                                 9-11, 11-5, 11-7, 4-11, 11-6

Sveitsi kohtaa lohkon viimeisessä ottelussa joulukuussa Skotlannin. Lohkon kaksi parasta selviytyy keväällä pelattavaan karsinnan kakkosvaiheeseen. Sveitsi on voitolla lohkon voittaja, tappiolla Suomi nousee ykköseksi. Jatkolohkot arvotaan.

Kuvat Jarmo Koskela

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui keskiviikkona kautensa viimeiseen kokoukseen. Uusi hallitus (neljä jäsentä erovuorossa eli Bengt Ahti, Riku Anttila, Matti Kurvinen ja Teemu Oinas ) kuten myös puheenjohtajisto valitaan runsaan viikon kuluttua pidettävässä liittokokouksessa, jonne tietenkin toivotaan runsasta osanottajajoukkoa.

Perinteinen valiokuntakatsaus pidettiin tällä kertaa lyhyenä, sillä aikaa varattiin toimintasuunnitelma- ja budjettiehdotuksen läpikäynnille sekä strategian uudistamisen avauskeskustelulle.

Sen verran kuitenkin todettiin, että Suomi on Asko Rasisen ja Joonas Kivimäen myötä saanut kaksi blue badge -tuomaria, joka on korkeinta, mihin tuomitsemistehtävissä voi yltää. Arvokisojen ykköstuomarit valitaan tästä joukosta, joten onnittelut Askolle ja Joonakselle. Onnittelut saa myös Alex Naumi, jonka Annika Lundströmin tavoin on saanut paikan junioreiden MM-kisoihin Australiaan. Vielä on syytä mainita, että puheenjohtaja osallistuu perjantaina OPT-86:n edustajien kanssa tapaamiseen Oulun kaupungin edustajien kanssa. Aiheena on Oulun pelipaikka-asiat.

Kokous puhui hiukan vielä myös jo takana olevista 80-vuotisjuhlista. Yleinen käsitys oli, että ne eri osioineen onnistuivat mainiosti. Jo ensi tiistaina ollaan kovasti takaisin arjessa, kun Suomi kohtaa miesten EM-karsinnassa kotikentällä Sveitsin. Mahdollisuuksia lohkovoittoon on, joten tervetuloa Rusalle kannustamaan Suomi voittoon. Naiset pelaavat viimeisen karsintaottelunsa 4. joulukuuta Israelissa. Aika pian on myös jo Finlandia Open Kisakalliossa. Osanottajia on 30 maasta melko lailla saman verran kuin vuosi sitten. Benedek pelaa tosissaan kisan voitosta, mutta ei tule pääsemään helpolla. On huomattavaa, että kisaan on tulossa peräri 22 kansainvälistä tuomaria.

Liiton taloustilanne näyttää tässä vaiheessa vuotta varsin samalle kuin vuosi sitten. Olemme ainakin lähellä budjetin mukaista tulosta, mutta juuri esimerkiksi Finlandia Openin onnistuminen on tämän tavoitteen kannalta merkityksellinen asia.

Ennen ensi vuoden talous- ja toimintasuunnitelmaa liittohallitus keskusteli hetken uudesta strategiasta. Sen julkistus on tulevan hallituksen asia, mutta ihan tyhjästä ei senkään tule työhönsä lähteä. Uusia elementtejä ovat ainakin lajin brandi, pelipaikkapolitiikka sekä valmentajakoulutukseen panostaminen.

Hallitus päätti myös budjetista ja toimintasuunnitelmasta, joita tullaan esittämään liittokokoukselle. Kyseiset materiaalit tulevat liiton sivuille kohtsilleen. Rahapuolella tavoitteena on suurin piirtein nollabudjetti.

Melko pian Finlandia Openin jälkeen saamme vuoden viimeisen Pöytätennislehden. Sen lyhyen sisältöhahmottelun jälkeen edessä olikin vain kokouksen päätös, jonka yhteydessä kiitimme hallitusuransa ilmeisesti lopullisesti tähän kokoukseen päättänyttä Bengt Ahtia. Benkku istui ensimmäisen kerran hallituksessa jo 1960-luvun puolella, joten mittaa urakalle on kertynyt. Epäilen, että Benkulla on plakkarissaan ennätysmäärä hallituksen kokouksia. Siitä asemasta on mukava lähteä ”eläkkeelle”.

BC-SM (M-1900 ja M-1700) (Valio) – Uusia ja vanhoja mestareita

BC-SM pelattiin loppuun asti hyvässä hengessä, täydelliset tulokset ovat liitteenä.

Sunnuntaina päivän ensimmäiset mestaruusmitalit jaettiin B-luokan nelinpelissä, jossa ykköspallille YNM:n Janne Annusen vierelle kiipesi kokemusta: OPT-86:n Seppo Hiltunen oli vastaavassa tilanteessa ensimmäisen kerran jo 31 vuotta sitten eli vuonna 1987. Sepon syötöt olivat edelleen valtaosalle vastustajista myrkkyä.

SM-hopealle iski isäntäseuran pari Janne Relander & Esa Kanasuo ja pronssit laitettiin Ylivieskan Pekka Korvan ja Janne Heikkilän sekä Mika ja Heikki Kettusen (PT Helsinki ja PT-2000) kaulaan.

Kaiku sai SM-hopeaa myös C-nelinpelissä Rasmus ja Matias Vesalaisen voimin. Mestareiksi iskivät Halexin luokkaa kokeneemmat Robin Sandlin & Tomas Porthin. SM-pronssia Mikael Bäckmanille ja Ossi Vesaluomalle (YPTS/TIP-70) sekä Iisalmen Simo Terolle ja Martti Knuutiselle. Micke palasi SM-mitalikantaan 35 vuoden tauon jälkeen.

B-luokassa kotiseura Kaiku otti kaksoisvoiton. Esa Kanasuo löi loppuottelussa Janne Vuorisen 3-0. Esan ainoa tappio tuli alkupoolissa Pyrkivän Vesa Helmiselle. SM-pronssia kokeneelle kaksikolle Roger Söderberg BF-78 ja Janne Annunen YNM.

Päivän viimeinen peli oli C-luokan loppuottelu, jossa kohtasivat koko päivän kaikissa luokissa uurastaneet Matias Vesalainen ja Simo Tero. Kotiseuran Matias oli Iisalmen Simoa parempi lukemin 3-1 näin saimme todennäköisesti kaikkien aikojen nuorimman luokkamestarin Suomessa. Pronssille iskivät BK:n Jukka Somervuori ja LPTS:n Leonid Pullinen. Todettakoon, että mestari Matiaksen ja pronssimitalisti Jukan välillä on ikäeroa suurin piirtein 55 vuotta. Kyllä pöytätennis on hieno laji! Vielä kannattaa muistaa Jukan ja seurakaveri Hannu Löppösen kvarttapeli C:ssä. Taisi olla kisojen pisin ottelu.

Kisat sujuivat ainakin järjestäjien näkökulmasta mainiosti. Striimillä riitti katsojia ja ruoka teki kauppansa. Aikataulussakin pysyttiin ainakin suurin piirtein, vaikkakin Matiaksen monen luokan urakointi aiheuttikin välillä hiukan hankaluuksia. Pelaajat suhtautuivat tilanteeseen kuitenkin ymmärtäväisesti.

Kosken Kaiku kiittää.

Linkki tiedostoon: BC-SM tulokset.xls

BC-SM (M-1900 ja M-1700) (Valio) – Lauantain korjatut tulokset

Lauantain pelit Koskella ovat ohi. Liitteessä korjatut alkupoolien ottelut sekä jatkokaaviot. Huomaa, että B-nelinpeliä lukuun ottamatta luokissa pelattiin jo myös jatkopelejä siten, että sunnuntaina jatkavat kaksinpelien 32 ja nelinpelin 16 parasta. Pelit alkavat klo 10.

Aivan ihmeellisyyksiä ei lauantaina sattunut ja aikataulukin piti mukavasti. Suurin yllätys lienee se, että isäntäseuran semisijoiteutun Janne Relanderin pelit B-luokassa päättyivät jo alkulohkoon. Sen jälkeen huomattavin tapahtuma oli se, kun Oulun Marko Seppälä löi C-nelinpelissä mailansa poikki partnerinsa Ville Hyttisen kylkeen.

C:n pooleissa PT 75:n Vesa Välimäki koki täksi kaudeksi voimaan astuneen uuden säännön konkreettisesti. Hän antoi luovutuksen viimeisessä ottelussaan, mutta oli voittanut kaksi aikaisempaa peliään. Tämän ansiosta hänellä oli kahden muun pelaajan tavoin neljä voittopistettä. Välimäki sijoittui poolissa toiseksi, mutta ei saa jatkaa cup-vaiheessa, koska on antanut samassa luokassa luovutuksen. Harvinaista, mutta mahdollista.

Linkki tiedostoon: bc-sm lauantai (1).xls

BC-SM (M-1900 ja M-1700) (A) – Arvonnat vielä kerran

Ohessa BC-SM arvonnat. B-nelinpelin poolit on arvottu uudelleen järjestäjän sähläilyn vuoksi. Huono viestintämme ja taitamattomuutemme Google Formsin kanssa saivat aikaan sen, että yhdistimme pareja toisin kuin pelaajat olivat sopineet ja ilmoittaneet. Pahoittelumme.

Muutama huomio. Ensinnäkin C-kaksinpelin pooleista viisi (poolit G, H, I, Q ja R, näkyvät arvonnassa viimeisinä) pelataan jo klo 12, samaan aikaan B-nelinpelin kanssa.

Kaksipelien pooleissa joudumme suuren osanottajamäärän vuoksi turvautumaan myös pienempään koulun saliin. Se on käytössä lauantaiaamun B-kaksinpelin pooleissa viiden poolin osalta ja klo 14 alkavan C-kaksinpelin isommassa pooliryhmässä kolmen poolin osalta. C-luokkalaisia pyydetään olemaan tarkkana, jotta he osaavat katsoa poolinsa oikean alkamisajan arvonnasta.

Lauantaina pelataan jatko-otteluita siten, että jatkamme sunnuntaina kaksinpeleissä 32 parhaan pelaajan ja nelinpeleissä 16 parhaan parin osalta. Älä tule pyytämään ”saada pelata pelit loppuun jo lauantaina”! Sunnuntain kaikki pelit pelataan isossa salissa.

Sunnuntain jatko-ottelut aikataulutamme otteluittain loppuviikosta, kun saamme kilpailuvaliokunnan arpomat jatkokaaviot.

Ja muistakaa, että tarjolla on lämmintä ruokaa. Jos ei ihan jokaista luokkaa pelaa, tarjolla on myös lounastaukoja.

Tervetuloa Koskelle

Linkki tiedostoon: arvonta bc-sm 2018 (4).xls

Kiitos 80-vuotispäivän juhlijoille

Esitän lämpimän kiitokseni juhlaväelle sekä SPTL:n hallituksen että tapahtuman järjestelytoimikunnan puolesta. Alustavan palautteen perusteella uskallamme puhua täysosumasta!

Niin moni teki niin paljon, kuten esimerkiksi Mika Räsänen ja Tom Kiias. Tompan kuvaustuotoksiin palaamme myöhemmin. Erityinen kiitos myös Bengt Ahdille, Martti Autiolle, Jouko Mannille ja Jarmo Siekkiselle, jotka vastasivat tapahtuman suunnittelusta.

Mutta mikään juhla ei ole mitään ilman vieraita! Oli äärimmäisen hienoa, että saimme juhliimme niin laajan osanottajoukon ympäri Suomea. Tunnelma oli hieno myös Ruskeasuon maaottelutapahtumassa.

Esitän samalla onnitteluni kaikille ansiomerkin tai muun tunnustuksen saaneille. Samalla tiedoksi, että Hall of Fame on saanut omat verkkosivut. Ne löytyvät täältä.

Esko Heikkinen

BC-SM on iso, aikataulu muuttuu jonkin verran

BC-SM Koskella runsaan viikon kuluttua on mukavan iso, suurempi kuin moneen vuoteen. Suurimmassa luokassa eli C-kaksinpelissä on peräti 80 ilmoittautunutta. Ja kuten kaikki varmaan tietävät, SM-kisoihin ei oteta jälki-ilmoittautuneita. Kehitys on hienoa, kun osanottajamäärät kisoissa kasvavat!

Tarkistetut ilmoittautumismäärät ovat seuraavat:
* C- kaksinpeli: 80 pelaajaa (20 x 4 poolia)
* B-kaksinpeli: 66 pelaajaa (15 x 4 + 2 x 3 poolia)
* C-nelinpeli: 37 paria (8 x 4 + 1 x 5 poolia)
* B-nelnpeli: 28 paria (7 x 4 poolia)

Kilpailuvaliokunta arpoo cup-vaiheet, jotka julkistetaan vasta kunkin luokan poolien päätyttyä.

Koska pelaajia on niin paljon, joudumme tarkastelemaan kutsussa annettua alustavaa aikataulua uudelleen. On mahdollista, että kaikki jatkopelit pelataan vasta sunnuntaina. Pyrimme siihen, että 32 parasta kaksinpeleissä ja 16 parasta nelinpeleissä jatkavat sunnuntaina.

Tarkka aikataulu ja pooliarvonnat tulevat viimeistään maanantaina 29.10.2018.

Lämpimästi tervetuloa Koskelle. Muistakaa, että kisapaikalla on tarjolla lämmin ruoka.