Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Tiedotusterveisiä

Måns Holmbergilla uusiutunut liittohallitus kokoontui torstaina.  Paikalla olivat myös varajäsenet Hannu Sihvo ja Jyrki Nummenmaa. Alku otettiin valiokuntakatsauksella. Työvaliokunnassa puheenjohtaja ja Matti Kurvinen rakentelevat yrityksille kohdennettua ”HR-projektia”, jossa pöytätennistä markkinoidaan työpaikkojen liikuttajaksi. IT:ssä kehitellään edelleen ottelutietokantaohjelmaa ja Jyrki Nummenmaa kertoi, että PT-Welhon kehittäminen jatkuu.

Seuravaliokunnassa valmistellaan seurojen olosuhdekyselyä ja lajinlevitykseen liittyvää suunnitelmaa laajemminkin. Sääntövaliokunnan tuorein aktiviteetti on kansallinen ylituomarikoulutus, joka on parhaillaan menossa Helsingissä. Kahden päivän perusteella sitä voi arvioida erittäin korkeatasoiseksi.

Kilpailuvaliokunnan ilonaihe on edelleen jatkunut kilpailutoiminnan kasvu. Liitto toivoo kisajärjestäjää 13- ja 15-vuotiaiden SM-kilpailulle ja naisten TOP-8 turnaukselle etsitään sopivaa ajankohtaa. Veteraanien seuraava aktiviteetti on Tampereen SM-kisat kuun lopulla. Paravaliokunnan jäseniä kokoontuu 25.1. päättämään valiokunnan puheenjohtajasta sekä lopuista jäsenistä.

Huippu-urheilussa riittää menoja. Anna Kirichenko selviytyi alle 21-vuotiaden EM-kisoihin Minskissä maaliskuussa, jotka järjestetään Minskissä 8-11.3. Hienoa! Anna on uudella maailmanlistalla 159. ja Suomen naiset Halmstadin MM-kisojen varasijalla. Ratkaisu kisapaikasta saadaan helmikuun aikana.

EM-kisojen ensimmäisen vaiheen ottelut alkavat helmikuussa. Miehet kohtaavat 27.2 kotona Skotlannin ja naiset vierasottelussa Liettuan. Benedek Oláh osallistuu Unkarin avoimiin ensi viikolla ja Alex Naumi sekä Annika Lundström nuorten olympiakarsintoihin Tsekissä 12.-13.2. päivä ja heti päälle Tsekkien junioriavoimiin. Ruotsin junioriavoimiin (Safir International) 21.-25.2 lähtee enemmänkin junnuja ja Matias ja Rasmus Vesalainen sekä Aleksi Räsänen matkaavat 1.-3.2 Unkarissa järjestettävään nuorempien pelaajien junioriturnaukseen. Edelleen Ruskeasuon valmennustoiminnan tehostaminen on valiokunnassa työn alla.

Finlandia Open sujui hyvin, mutta tuotti aikaisempia vuosia vähemmän – pienemmästä osanottajamäärästä johtuen. Tämän vuoden kilpailun alustavat päivät ovat 6.-9.12.2018. FO:sta huolimatta hallitus iloitsi siitä, että vuoden 2017 alustava tulos on selvästi budjetoitua parempi.

Jarmo Siekkinen ei jatka Pöytätennislehden päätoimittajana, joten tehtävän uusi haltija on haussa. Tässä vaiheessa hattu päästä ja syvä kumarrus Jarmolle, joka on vastannut lehden valmistumisesta kokonaisen vuosikymmenen.

Liitto on ottanut vastuulleen aiemmin Helsingin piirin järjestämän kansainvälisen avoimen juniorikisan. Alustavasti kisapäivät ovat 26.-27.5. Kilpailuun yritetään saada paljon ulkomaisia osanottajia.

Liiton toimisto muuttaa (50 muun erikoisliiton tavoin) Länsi-Pasilasta Pitäjänmäelle (Valimotie 10). Pitskuun syntyy mailapelien (myös tennis, sulkis ja squash) yhteinen avokonttorikeskus, jonne saamme myös neuvottelutilan. Yhteisen mailapelihankkeemme koordinaattori Maria Hokkanen lopettaa helmikuun lopussa, mutta hankkeelle haetaan jatkoa.

Vielä muistutan, että liiton 80v-juhlat järjestetään 27.10.2018 Helsingissä Hotelli Presidentin tiloissa. Vuoden ensimmäiseen lehteen tuotamme tästä lisäinformaatiota.

Kosken Malja, GP – Kilpailutulokset

Kosken Maljan sunnuntai oli hiukan ensimmäistä kisapäivää rauhallisempi ja lyhyempi. Luokkien ennakkosuosikit pitivät pääsääntöisesti pintansa, mutta muutama yllätys sentään nähtiin. Porin Aleksi Laineen voitto M14 GP:ssä käy hyvästä esimerkistä.

Paraisten Sofie Eriksson on kuntoutunut vaivoistaan ja esitti vahvaa peliä päivän molemmissa luokissaan. Erityisesti 2000-luokan voittaminen miesten nenän edestä oli vakuuttava saavutus. Järjestäjät palkitsivat Sofien sunnuntaipäivän erikoispalkinnolla, perusteena hyvät voitot ja positiivinen ote ja yritys päivän kaikissa peleissä.

Kisan kaikkien luokkien tulokset löytyvät alla olevasta linkistä. Kosken Kaiku kiittää paikalla olleita ja toivottaa niin pelaajat kuin muunkin kisaväen tervetulleeksi Koskelle taas ensi vuonna.

Linkki tiedostoon: Kosken Malja, GP.xlsx

Kosken Malja, GP – Kilpailutulokset lauantaina

Koskella saatiin lauantaina uusi nimi MK GP:n voittajaluetteloon, kun Espoon Toni Soine vei kaksinpelin voiton kukistamalla loppuottelussa TIP-70:n Aleksander Saveljevin 4-1. Näin Soine nousi Mika Räsäsen, Pasi Valastin ja Benedek Oláhin rinnalle Kosken kisan vuodesta 2006 jatkuneen historian kaksinpelivoittajana.

Välierissä Soine kukisti Alex Naumin ja Saveljev löi toisen kotiseurapelurin Riku Aution. Riku kuului kisan positiivisiin yllättäjiin, sillä hän pudotti jatkosta kisaa viime vuodet hallinneen Mika Räsäsen. Pasi  Valasti – toinen Koskella voittamaan tottunut – hävisi jo 16 parhaan joukossa seurakaverilleen Miikka O´Connorille.

Muissa luokissa ei nähty vallan valtavia yllätyksi ja luokkavoittajat löytyvät liitteen tuloksista. Pekka Kolppanen voitti 1900-luokan ja varmisti tällä paikkansa kevään kolmoskarsinnoissa jälleen kerran. Illan viimeisen pallon iski pöytään PT 75:n Veikko Holm voittaessaan 1700-luokan klo 20.20.

Päivän erikoispalkinnon pokkasi Uudenkaupungin Sauli Wagner. Ei luokkavoittoja, mutta urakointia monessa luokassa ja pyyteetöntä taistelua voitoista tai tappioista riippumatta, reilun pelin hengessä.

Linkki tiedostoon: XIII Kosken Malja GP tulokset lauantai.xls

Infoa Kosken Maljasta

Kisojen arvonta on julkaistu.

Mukaan tuli lopulta 150 pelaajaa, kun otimme mukaan jälki-ilmoittautuneetkin. Se on melko mukava määrä ja kisat pystyttäneen viemään läpi kutsussa mainitussa aikataulussa. MK GP:ssä neljä parasta eli Mika Räsänen, Aleksander Saveljev, Alex Naumi ja Toni Soine menevät suoraan paperille. Muilta osin 3-4 pelaajan pooleista menee kaksi pelaajaa jatkoon.

Aikatauluryhmien sisällä osa pooleista alkaa hiukan muita myöhemmin. Ja varsinkin lauantain iltapelit yritetään käynnistää niin aikaisin kuin mahdollista. Mahdolliset poisjäännit voivat tuoda muutoksia poolimääriin.

Osallistujat

Lauantai klo 9
M-2100          36 pelaajaa / 9×4 poolia
M-1500          22 pelaajaa / 4×4 + 2×3 poolia
Pingiskoulu    16 pelaajaa / 4×4 poolia (joista 2 poolia alkaa vasta noin klo 10)

Klo 13
MK GP            36 pelaajaa / 8×4 poolia (Räsänen, Saveljev, Naumi ja T. Soine suoraan paperille)
M-1900          38 pelaajaa / 8×4 + 2×3 poolia (3 pelaajan poolit peräkkäin samalla pöydällä)
M-1100          16 pelaajaa / 4×4 poolia (alkaa kun pöytiä vapautuu)

Klo 17
M-1300          23 pelaajaa / 5×4 + 1×3 poolia
M-1700          23 pelaajaa / 5×4 + 1×3 poolia

Sunnuntai klo 9
M-1400          22 pelaajaa / 4×4 + 2×3 poolia
M-1800          20 pelaajaa / 5×4 poolia
MK                  24 pelaajaa / 6×4 poolia
M14 GP          12 pelaajaa / 4×3 poolia (alkaa kun pöytiä vapautuu)

Klo 13
M-1200          22 pelaajaa / 4×4 + 2×3 poolia
M-1600          23 pelaajaa / 5×4 + 1×3 poolia
M-2000          19 pelaajaa / 4×4 + 1×3 poolia
M17 GP          15 pelaajaa / 3×4 + 1×3 (alkaa kun pöytiä vapautuu)

Muistakaa, että molempina päivinä on tarjolla lämmin ruoka. Aikatauluryhmät mahdollistavat ruokatauon ainakin melkein jokaiselle pelaajalle.

Hyvää pingisvuotta 2018

Takana on aktiivinen kilpailuvuosi, kuten Areniuksen ja Luukkaisen tilastot osoittavat. Jatketaan samaan malliin. Käykää ahkerasti kilpailuissa ja osallistukaa ennen kaikkea oman tasonne ratingluokkiin.

Jo tässä vaiheessa muistutan Helsinki Junior Openista, joka siirtyi liiton järjestettäväksi. Kilpailusta on tarkoitus tehdä iso. SPTL kutsuu mukaan kaikki Suomen junioripelaajat.

Tulevana vuonna järjestetään myös Suomen Pöytätennisliiton 80-vuotisjuhlat. Tarkka aika on 27.10.2018 ja paikka hotelli Presidentti Helsingissä. Nyt on aika miettiä, ketkä seuroissa olisivat liiton ansiomerkin ansainneita.

Esko Heikkinen

Kosken Malja, GP – Kilpailukutsut – muutos sunnuntaille

Teimme sunnuntain ohjelmaan muutoksen, jossa rating-luokat 1600 ja 1800 vaihtoivat paikkaa ”blokeissa”. Alkuperäinen järjestys oli selvä ajatusvirhe. Toisaalta kun samaan aikaan pelataan junioriluokkia, kaikki vaihtoehdot ovat joillekin pelaajille huonoja.

Nyt pistevälit ovat kuitenkin suuremmat. Kisoihin on jo nyt ilmoittautunut porukkaa aika mukavasti, mutta lisää mahtuu. Pelaajiin, joita tämä muutos koskee, otamme yhteyttä. Toki meillekin saa meilata os. esko@pingiskeskus.fi. Pelaajalle, joka on ilmoittautunut sunnuntaina 1600 ja 1800-luokkiin, ei käy kuinkaan. Luokat vain pelataan eri järjestyksessä kuin alunperin oli ilmoitettu.

Linkki tiedostoon: Kosken malja_Kilpailukutsu_2018_final_v3 (1).pdf

EM-arvonta valmistui

Seuraavien EM-kisojen joukkuekilpailut starttasivat tänään SOC:n yhteydessä Tukholmassa ykkösvaiheen arvonnalla. Teknisestä puolesta vastasi ETTU:n apulaispääsihteeri Pierre Kass ja arvontahenkilöinä olivat ETTU:n puheenjohtaja Ronald Kramer ja ITTF:n varapuheenjohtaja Petra Sörling.

Suomelle miehille olisi voinut käydä hassumminkin, sillä samaan lohkoon tulivat Sveitsi ja Skotlanti. Suomi sijoitettiin lohkossaan ykköseksi. Lohkossaan kolmoseksi sijoitettu Suomen naisjoukkue sai lohkoonsa Liettuan, Israelin ja Islannin. Ei kaikkien helpoin arvonta, mutta mikään lohkoista ei olisi ollut helppo.

Pelit alkavat 27. helmikuuta. Miehet saavat kotikentälle Skotlannin ja naiset matkaavat vieraspeliin Liettuaan.

Suru-uutinen Turusta

Paraisten divisioonaturnauksessa viime lauantaina sattui surullinen tapahtuma, kun TuTo 2:n Harri Karlström, 63, menehtyi iltapäivällä alkaneen 4. divisioonan turnauksen ensimmäisen ottelun kolmannessa erässä. Harri tuupertui lattialle hakiessaan palloa, eikä siitä enää noussut, UU:n pelaajien ja heitä seuranneiden ammattilaisten elvytysyrityksistä huolimatta.
Harri pelaili vuosikaudet lähinnä Turun puulaakipöytätennistä. Seuratoveri Kalervo Järvi tiivisti hänen tarinansa mieleenpainuvasti: Harri jätti rakkaan lajinsa tossut jalassa ja maila kädessä.
Suomen Pöytätennisliiton puolesta esitän osanottoni Harri Karlströmin omaisille ja ystäville
Esko Heikkinen
puheenjohtaja

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui torstaina ensimmäistä kertaa sitten syksyn liittokokouksen. Kokoonpano oli siltä osin muuttunut, että Jukka Niemisen sijasta hallituksessa istuu nyt Måns Holmberg.

Valiokuntakatsaus oli tällä kertaa lyhyt, sillä pääpaino oli uusien valiokuntakokoonpanojen nimeämisessä. Vielä ei tullut kaikilta osin valmista, mutta eivätköhän nuo piakkoin ole julkaistavissa, viimeistään seuraavassa hallituksen kokouksessa tammikuussa.

Sääntö- ja tuomarivaliokunta järjestää kansallisen ylituomarikurssin Helsingissä 12.-14.1. Kouluttajana on belgialainen Isabelle Beumier ja tavoitteena on, että tärkeimpien kisojen (SM, GP) jokaisesta järjestäjäseurasta on paikalla ainakin yksi edustaja. Lisäksi tuomarikoulutuksesta vastaava Asko Rasinen on valmis tekemään koulutuskeikkoja paikallisestikin, jos seuroilla on tähän kiinnostusta.

Liittokokouksessa hyväksytty sopupelien rangaistuspykälä on kirjattu sääntöihin ja uusi dokumentti ilmestyy liiton sivuille piakkoin. Kevätkokouksessa puhuttaneen sitten sopupeleistä kilpailuissa sekä kisapelien jatkamisesta luovutusvoiton antamisen jälkeen.

Kilpailuvaliokunnassa pohditaan tällä hetkellä mm. sarjajärjestelmän päivittämistä ykkösdivisioonan osalta. Huippu-urheiluvaliokunnassa puolestaan odotellaan OK:n päätöstä mahdollisesta valmentajatuesta. Myös Aleksandra Titievskajan ja Arttu Pihkalan hyvät pelit Ängbyn kisoissa Ruotsissa pantiin merkille. Maajoukkueiden EM-karsinnat alkavat helmikuussa. Vastustajia ei vielä tiedetä, sillä arvonta  on vasta 18. päivä kuluvaa kuuta.

Uusia asioita ovat seuravaliokunnan alaisuuteen asetettava olosuhdetyöryhmä sekä paravaliokunta. Edellisen avulla pyrimme auttamaan seuroja tilanteissa, joissa niillä on puutetta pelitiloista ja -ajoista. Näitäkin seuroja on, mikä kertoo lajin harrastajamäärien noususta. Olosuhdeasioista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä joko liiton toimistoon tai seuravaliokunnan puheenjohtajaan Riku Anttilaan.

Talousseuranta näyttää ainakin syyskuun tilanteen perusteella siltä, että pysymme koko lailla asetetussa budjetissa. Iso osa vuoden tuloksesta riippuu Finlandia Openista, joka näyttäisi toteutuvan kohtalaisesti mutta himpun viimevuotista pienempänä. Ensi vuonna tilanne voi olla toinen, sillä ITTF:n rankingmuutos ei todellakaan suosi nykymuotoista kisaamme. Tänä vuonna mukana on vähän yli 120 miespelaajaa ja vähän alle 60 naispelaajaa 30 eri maasta. Toivottavasti mahdollisimman moni kotimainen pingisihminen löytää tiensä Kisakallion katsomoon!

Liiton 80-vuotisjuhlat ovat vajaan vuoden päästä (27.10.2018), mutta paikka on edelleen auki. Historiikki sen sijaan etenee, sillä tekstit ovat jo erittäin pitkälle valmiit ja seuraavaksi edessä on kuvituksen suunnittelu ja sitten taitto ja painatus. Valmista lienee jo keväällä tai alkukesästä.

Tähän liittyen työvaliokunta valmistelee Matti Kurvisen johdolla joukkorahoituskampanjaa. Yksityiskohdat ovat vielä hiukan kesken, mutta alkuvuoden puolella se tehdään. Perusidea on sama kuin Penan Tokio-kampanjassa.