Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus piti historiansa ensimmäisen etäkokouksen tiistai-iltana (tai no, Teemu Oinas on osallistunut kokouksiin vastaavalla tavalla jo vuosien ajan…). Microsoft Teams pelitti mukavasti ja kokous kesti vain puolisentoista tuntia. ”Etähässäkän” harvoja hyviä puolia lienee, että nyt on pakko tiivistää ilmaisua ja priorisoida asioita.

Kokouksen alkuun totesimme valitettavan kuolemantapauksen. SPTL:n yhteistyökumppanin Gumbostrand Konst&Formin vetäjä John Hartwall poistui joukostamme maan toisena koronapotilaana.

Hallituksen kokouksen pääaiheet olivat liittokokouksen peruminen ja uuden koolle kutsuminen sekä kauden virallinen päättäminen. Molemmista asioista tulee vielä lisäinfoakin, mutta jo tässä voi kertoa, että päätimme peruuttaa 17.4. suunnitellun kokouksen ja kutsua koolle uuden kokouksen maanantaina 27.4.2020 klo 18.

Näin siksi, että nyt saamme kokouskutsuun maininnan etämahdollisuudesta, jolloin kaikki menee sääntöjen ja määräysten mukaan. Poikkeusoloista johtuen kokoukseen osallistuvalta vaaditaan etukäteen toimitettu valtakirja. Paikan päälle Sporttitaloonkin saa tulla, mutta sitä emme nyt suosi.

Liittokokoukseen liittyviä ohjeita sekä kaikki materiaali, kuten tilinpäätös, tase, toimintakertomus ja tilintarkastajan lausunto tulevat verkkosivuille, kuten myös hallituksen ja seurojen esittämät sääntömuutosehdotukset. Tässä tilanteessa on hyvin toivottavaa, että kokousedustajat tutustuvat materiaaleihin huolellisesti etukäteen

Liittohallitus totesi yksimielisesti, että julistamme pöytätenniskauden 2019-2020 peliteknisesti päättyneeksi. Kilpailuvaliokunnan tiedote kesken jääneitä sarjoja koskien löytyy jo ylempää. SM-sarjassa ei jaeta mitaleja ja sarjapelit alkavat ensi kaudella muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta samoin joukkuein kuin nyt kesken jääneellä kaudellakin.

Kilpailuja ei keväällä enää järjestetä. Kilpailuvaliokunta ja hallitus selvittävät mahdollisuutta Juniori-SM:n (alle 17 ja Nappulaliiga) pelaamiseen syyskauden aikana (keväällä voimassa olevilla ikäsäännöksillä). Jyväskylässä tutkitaan, josko koulu-SM onnistuisi myös. Kosken perinteistä kesäleiriä ei järjestetä ainakaan kesäkuussa, mutta jos tilanne muuttuu kesän aikana ratkaisevasti, voimme harkita sen järjestämistä elokuussa ennen koulujen alkua.

Hallitus keskusteli myös liiton työntekijöiden tilanteesta pandemian pitkittyessä. Tähän asti olemme menneet mm. vapaiden pitämisillä ja erilaisten rästitöiden tekemisillä. Varsinaisia päätöksiä ei nytkään tehty, vaan asia delegoitiin työvaliokunnalle. Hallitus tekee luonnollisesti varsinaiset päätökset sen esityksen pohjalta. Lähtökohtaisesti liiton taloustilanne on ainakin vielä kohtalaisen hyvä. Ensimmäinen mahdollinen notkahdus tulee, jos ensi kausikaan ei ala normaalisti ja emme saa lisenssituloja. Toinen mahdollinen taloudellinen riski liittyy OKM:n avustuksien leikkauksiin.

Perustettavan Pöytätennisrahaston johtokuntaan nimettiin jo aiemmin valittujen lisäksi Matti Kurvinen. Poikkeusolot hankaloittavat tämänkin hankkeen etenemistä, mutta yritystä on!

Toiminnanjohtaja Räsänen kertoi mukavan uutisen, että Mailapelihanke on saanut uutta rahoitusta OKM:ltä 50 000 € toukokuusta 2020 lähtien vuodeksi eteenpäin. Parhaillaan rekrytoidaan uutta vetäjää, jonka on tarkoitus aloittaa työnsä elokuussa. Pöytätennisliiton puolelta kenttäpäällikkö Taneli Keinonen on hankkeessa vahvasti mukana ja tärkeässä roolissa sen kokeneimpana työntekijänä.

Gumbostrandin kokouspäivässä sovituista asioista raportoidaan jatkossa hallituksen valiokuntakatsauksien yhteydessä. Päivän vetäjä Matti Kurvinen listasi 15 toimenpidettä, joiden etenemistä hallitus seuraa. Masa on kirjoittanut ko. asioista jutun Pingislehteen 1/2020, jonka pitäisi kolahtaa postilaatikoihin aivan näinä päivinä.

Vielä totesimme, että Benedek ”Pena” Oláh saa mukavaa näkyvyyttä ETTU:n sosiaalisessa mediassa ”Train like a pro” -teeman alla. Ja että kansainvälinen pöytätennispäivä eli World Table Tennis Day on 6.4.2020. Kotipeleiksi taitaa mennä ainakin suomalaisten osalta. Siitäkin saa toki raportoida.

Liittohallitus pitää seuraavan (etä)kokouksensa 5. toukokuuta. Sitä ennen käydään kevätliittokokous. Pidetään yllä positiivista mieltä, vaikka olot ovatkin erikoiset. Lenkillä voi käydä ja kotikuntopiirejä tehdä, vaikka ei pelaamaan pääsekään. Ja muistakaa pestä käsiä!

Case koronapandemia: kansainvälinen panna pitenee

29.3 sunnuntai

ITTF on pitänyt ilmoitetun seurantakouksensa ja pidentänyt koronapandemian toimintakaranteenia kesäkuun loppuun saakka. Tämä merkitsee sitä, että kesäkuun lopulla pelattavaksi aiottu MM-kisa siirtyy taas, toistaiseksi tuntemattomaan ajankohtaan. Samalla ITTF ”jäädytti” rankinglistat, joten maaliskuun lista jää tällä erää viimeiseksi.

ITTF:n seuraava kokous on kahden viikon kuluttua 15. huhtikuuta. Sunnuntain kokouksen tiedotteen voit lukea täältä.

Niin Busanin joukkue-MM, Veteraani-MM, Veteraani-NETU kuin olympiakisatkin on virallisesti vasta siirretty, ei peruttu. Minkään tapahtuman uutta ajankohtaa ei kuitenkaan voi vielä tietää. Osa kilpailuista voi jäädä kokonaan pelaamatta.

————————————————————————————————————————-

27.3. perjantai

Ei paljon uutta tiedotettavaa. Kansainvälisen liiton johto pitää seuraavan hätäkokouksensa sunnuntaina. Arvatenkin esillä on ainakin Busanin MM-kisojen siirtäminen tai peruuttaminen.

Suomessa liittohallitus pitää etäkokouksen tiistai-iltana. Esillä ovat lähinnä kauden päättämiseen liittyvät toimenpiteet sekä liittokokouksen toteuttaminen.

————————————————————————————————————————-

24.3. tiistai

Peruutuksia satelee. Tänään tiistaina on (viimeinkin) peruttu sekä Tokion olympiakisat että paralympiakisat. Illemmalla meille kerrottiin myös, että Veteraanien MM Ranskassa on peruttu. Vielä odotellaan virallista tietoa Etelä-Korean kesäkuuksi suunnitellun joukkue-MM:n peruuntumisesta, mutta käytännössä on selvää, että kesäkuussa ei Busanissa MM-pelejä pelata.


25.3. keskiviikko

Alla olevaan ei sinänsä ole paljon kommentoimista. Ja lienee myös niin, että koko pöytätennis-Suomi on koko lailla pysähdyksissä.

Pikku hiljaa on kuitenkin katsottava myös eteenpäin. Liittohallitus tähtää siihen, että saamme lähikoina päätöksiä sekä liittokokouksen että sarjojen päättämisen suhteen. Muiden asioiden suhteen voimme olla rauhallisin mielin ja katsoa ensi kauteen, mutta tulevaa kautta koskevista sääntömuutoksista on päätettävä jotakin. Ensi kauden eri sarjatasojen joukkueet on toinen merkittävä kysymys.

Veteraanien NETU-kisat Latviassa on nyt peruutettu myös virallisesti. Monen muun tapahtuman, kuten kesäkuun MM-kisojen, veteraanien MM-kisojen ja Tokion olympiakisojen suhteen emmitään vielä – siitä huolimatta, että kaikki tietävät, että näiden tapahtumien toteutuminen aikataulussaan on äärimmäisen epätodennäköistä.

Kaikki aikanaan!

Esko Heikkinen

—————————————————————————————————————-

Moni pöytätennispelaaja miettinee tällä hetkellä, kuinka voisi harrastaa rakasta lajiaan. Julkiset liikuntapaikat ovat kiinni, joten ihan yksinkertaista se ei ole, vaikka halua olisi kuinka. Mutta nyt ei vaan kannata pelata, sanoo oma asiantuntijamme, sisätautien erikoislääkäri Rauli Franssila.

– Tilanne on oikeasti se, että pöytätenniksen pelaaminen edes parhaan kaverin kanssa ei tällä hetkellä ole viisasta. Koronaviruksen etenemistä estetään tehokkaimmin, kun laitamme sosiaaliset kontaktit minimiin. Ohje voi tuntua liioittelulta tai tyhmältä, mutta sitä se ei ole. Emme edelleenkään tiedä taudin etenemisestä riittävästi, mutta se on selvää, että kohta kuka tahansa saattaa olla oireeton taudinkantaja.

Yksityiskohtana voi todeta, että esimerkiksi samalla pallolla pelaaminen voi olla riski. Viruksen säilyvyyttä muovipinnalla ei tunneta tarkasti, mutta voisi kuvitella, että hiukan vielä karhealla pinnalla se pysyy hengissä ainakin jonkin aikaa. Kiinalaiset varmaan julkaisevat kohta tästäkin asiasta tutkimustuloksia!

– Tällä hetkellä ainoa ihan turvallinen tapa harjoitella on kotirobotti omin palloin. Toinen asia on se, onko varsinkaan kansallisen tason pelaajien välttämätöntä harjoitella lajia tässä tilanteessa. Mukavaa se toki olisi, mutta terveyden vaarantaminen tämän kivan vuoksi on turhaan otettu riski, ”pöytätennislääkärimme” Franssila sanoo.

Lenkillä voi käydä ja tehdä vaikka kuntopiiriä, mutta yleiset tilat ja ei-välttämättömät ihmiskontaktit kannattaa nyt jättää väliin. Lisäksi noudatamme tietenkin THL:n ja muiden asiantuntijoiden julkaisemia yleisiä ohjeita käsihygieniasta ja muusta käyttäytymisestä pandemiatilanteen aikana.

 

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui pienen tauon jälkeen lauantaina. Tauon kunniaksi otimme  hiukan pitemmän kokouksen, eli käytimme pöytätennistoiminnan pohtimiseen koko päivän. Varsinaisen kokouksen aloitimme aamulla Ruskeasuolla.

Kokouksen avauksen jälkeen ohjelmassa oli jälleen kerran hiljainen hetki. Muistimme sillä kunniajäsentämme Teuvo Komulaista, jota voi pitää yhtenä liittomme kaikkien aikojen hallintomiehistä. ”Komu” haudattiin samana päivänä eli tänään Padasjoella. Liittoa siellä edusti ex-puheenjohtajamme Kimmo Hovi, joka tunsi Teuvon kovin hyvin.

Tiukan aikataulun vuoksi emme pitäneet varsinaista valiokuntien tilannekatsausta, vaan otimme esiin vain tärkeimmät asiat. Työvaliokunnan puolesta totesin, että Ruskeasuon pöydät uusitaan mitä todennäköisimmin touko-kesäkuun vaihteessa. Hannu Sihvo ilmoitti paravaliokunnan puolesta, että huhtikuussa järjestetään nuorten paralympialeiri ja valmennustapahtuma, johon on pyydetty parapöytätenniksen valmennuksen kuvausta esimerkiksi muillekin. Hienoa! Kilpailuvaliokunnan puolesta Teemu Oinas totesi, että SM:stä järjestelyistä on tullut jonkin verran kritiikkiä, ennen kaikkea tiedotuksen osalta. Kisan striimi sen sijaan on saanut kiitostakin. PT Espoo ja KoKa auttoivat siinä merkittävästi.

Päätimme hallituksessa, että liiton kevätkokous järjestetään hiukan poikkeuksellisesti arkipäivänä eli perjantaina 17.4 (klo 18.30), mestaruussarjafinaalien ja -karsinnan sekä ykkösdivarikarsinnan aattona siis. Näin siksi, että aikataulullisesti sopivaa kisatapahtumaa ei oikein löytynyt, kun Espoon kisakin tuli sääntöjen näkökulmasta liian pian.

Liittokokousta varten allekirjoitimme vuoden 2019 tilinpäätöksen, joka osoitti peräti 49 000 euron plussaa. Selittäviä tekijöitä ovat lähinnä onnistuneet parakisa, Finlandia Open ja EM-karsinta sekä tapahtumien OKM-tuet. Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä oletamme vahvasti, että kuluvan vuoden osalta lopputulos tulee olemaan miinusmerkkinen. Tosin mahdolliset kisaperuutukset voivat muuttaa tilannetta jonkin verran. Tilinpäätöksen seuraava vaihe on tilintarkastus ja lopullisestihan se hyväksytän liittokokouksessa, kuten myös menneen vuoden toimintakertomus.

Kisaperuutuksista puheen olleen oli viisasta odottaa ja antaa Finnairin peruuttaa MM-joukkueen lennot Etelä-Koreaan. Näin saimme rahat takaisin. Valitettavasti edelleen on todettava, että kisojen pitäminen kesäkuussakin lienee epävarmaa.

Pöytätennislehden päätoimittaja Mika Räsänen totesi, että seuraava lehti on kasausvaiheessa. Joitakin juttuja puuttuu vielä, mutta tavoitteena on saada lehti 1/2020 parin viikon päästä painoon.

Päätimme myös käynnistää Pöytätennisrahaston perustamisen valmistelut. Sovimme alustavasti 20 000 € peruspääomasta. Rahasto tulee liiton ”sisälle”, mutta se saa oman 4-5 hengen johtokunnan, johon Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen ja Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi ovat jo antaneet suostumuksensa. Liiton toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja ovat myös johtokunnassa. Varsinaiset päätökset tehdään myöhemmin, mutta mm. lahjoitusten ja testamenttien vastaanottamiseen tarkoitettua ”elintä” lähdetään nyt perustamaan tämän porukan voimin.

Mika Räsänen totesi, että valmennusvaliokunnalla on jo jonkin aikaa ollut käytössä sähköinen keskustelualusta. Keskusteluihin ovat osallistuneet Mikan ohella Taneli Keinonen, Esko Heikkinen, Marko Kareinen, Teemu Oinas ja Mika Sorvisto. Sovimme, että Mika R toimii jatkossa valiokunnan puheenjohtajana. Käytännön toimista Taneli selvitti, että uusimuotoisia seuravalmentajakoulutuksia on jo pidetty Turussa, Oulussa ja Seinäjoella, ja että Pietarsaari ja Rovaniemi ovat listalla seuraavina.

Tuomarikoulutuksen osalta todettiin, että ITTF:n kansainvälinen tuomarikoe järjestetään 28. huhtikuuta. Siihen on ilmoittautunut viisi kokelasta. Asko Rasinen vetää asiaan liittyen (striimattavan) koulutuksen.

Corona-virustilanteesta hallitus totesi, että otamme (ainakin pelaajien niin halutessa) käyttöön ITTF:n mallin, jossa ennen ja jälkeen ottelun ei kätellä vaan nyökkäys riittää. (Tämä linjaus puretaan epidemian jälkeen.) Ja jos joku ei halua matkustaa ulkomaille, se on hyvin ymmärrettävää. Yleisesti ottaen seuraamme tarkasti viranomaisten linjauksia ja määräyksiä ja toimimme vähintään niiden mukaan. Liiton sivuille on tulossa asiasta tarkempaa ohjeistusta.

Ennen sääntömuutosehdotuksia hyväksyimme vielä Smash-Kotkan liiton uudeksi jäseneksi ja valtuutimme toiminnanjohtajan sulkemaan OmaSP:n tilin. Päätimme myös anoa EM-kisojen karsintaviikonloppua sekä miehille että naisille 17.-18. lokakuuta. Miehillä vastassa ovat Skotlanti ja Unkari, naisten vastustajista tiedetään vasta Kroatia. Jos saamme tapahtuman, sitä voisi hyvin harkita myös Ruskeasuon pöytätennishallin 50-vuotisjuhlaksi. Vielä seuravaliokunnan Henri Pelkonen tiedotti, että TIP-70:llä on Olympiakomitean Tähtiseura-auditointi 25.3., ensimmäisenä pöytätennisseurana. Henri toimii liiton edustajana auditoinnissa.

Kevätkokoukseen on tulossa koko joukko liittohallituksen sääntömuutosehdotuksia. Ne tulevat hyvissä ajoin liiton verkkosivuille, mutta maininnanomaisesti voi todeta, että puheena tulevat olemaan ainakin uusi TOP-16 (joka on jo esitelty), muutokset sarjasääntöjen ulkomaalaispykäliin (ei muutoksia SM-sarjaan ja 1-divisioonaan) ja GP-finaalien poistaminen (jolloin rahat jaetaan pelkästään osakilpailujen perusteella).

Sarjasäännöissä tullaan esittämään ”mestaruussarjamallin” laajentamista myös 2CD-turnauslohkoihin. Hallitus esittää myös runkosarjan kotietua ja neljännen pelaajan käyttöä viimeisessä kaksinpelissä. Kotietu tarkoittaisi sitä, että kotijoukkue näkee vierasjoukkueen kokoonpanon ennen omien nimien laittamista.

Puhtaasti tekninen muutos on olympiakisan joukkuejärjestelmän muutos. Järjestelmähän ei ole ollut koskaan Suomessa käytössä, mutta on kansainvälisissä säännöissä. Esitämme myös täsmennystä ulkomaalaispykälän määritelmään siitä, kuka on ”vanha” ulkomaalaispelaaja sekä tarkennusta siihen, kuinka vapautuvat sarja- ja nousupaikat täytetään.

Kannattaa seurata liiton sivuja. Ja muistutukseksi vielä: jos seura haluaa jonkun ehdotuksen/asian liittokokouksen asialistalle, esityksen on oltava liitossa kuukautta ennen kokousta (eli 17.3.).

Sitten olikin aika siirtyä yhteistyökumppanimme Gumbostrandin hienoon Konst&Form -galleriaan (lähellä Porvoota), jossa istuimme hallituksen pitkän suunnittelukokouksen. Matti Kurvinen oli tehnyt mainiot valmistelut ja pureksimme mm. seuratoimintaa varsin perusteellisesti. Perästä kuuluu. Kurva saanee esimakua tuloksista jo seuraavaan Pöytätennislehteen.

MM-kisoja siirretään koronaviruksen vuoksi

Kuten jo osattiin ounastella, Kansainvälinen Pöytätennisliitto ITTF on päättänyt siirtää Etelä-Korean Busanissa pelattavaksi aiottuja joukkueiden MM-kisoja. Kisoja ei siis pelata 21.-29. maaliskuuta, kuten alunperin suunniteltiin.

Uudet alustavat kisapäivät samassa kisapaikassa ovat 21.-28. kesäkuuta. Tilannetta seurataan koko ajan ja kisa-ajankohta voi muuttua edelleen. Ei kuitenkaan aikaistu kesäkuusta.

Esko Heikkinen

Tiedotusterveisiä – MM-kisat taitavat peruuntua

Osallistuin viikonlopulla Euroopan Pöytätennisunionin ETTU:n ylimääräiseen kokoukseen Budapestin. Unkarin avointen mestaruuskilpailujen yhteydessä pidettyyn kokoukseen saapui edustaja 40 maasta. Allekirjoittaneen lisäksi Sonja Grefberg oli ETTU:n hallituksen jäsenenä tietenkin paikalla.

Pienestä kokousmaratonista voi puhua, sillä lauantaina ja sunnuntaina puhuttiin yhteensä noin yhdeksän tuntia. Muutakin asiaa tuli, mutta pääaiheena oli selkosuomella sanottuna ETTU:n ja Kansainvälisen Pöytätennisliiton ITTF:n huonot välit. Siksipä ei yllättänyt, että myös ITTF:n puheenjohtaja Tomas Weikert ja varapuheenjohtaja Petra Sörling olivat paikalla, onhan ITTF:llä saksalainen ykkösmies ja ruotsalainen kakkosnainen.

Pieni kokoushuone täynnä kuin ammuttuna. Tunnelma oli jopa jonkin verran jännittynyt. Osin riitojen vuoksi, mutta osin myös siksi, että niin ETTU kuin ITTF:kin – maailman suurin urheilujärjestö muuten 226 jäsenen myötä – ovat puheenjohtajavaalien edessä.

Isäntien tervehdyksien (mm. Unkarin Olympiakomitean puheenjohtaja) oli Weikertin vuoro sen verran, että hän raportoi Etelä-Korean koronavirustilanteesta. Busanissahan pitäisi pelattaman MM-kisoja kuukauden päästä. Ensi viikon aikana tehdään ratkaisut ja kaikki on edelleen mahdollisia, myös kisojen peruuttaminen. Tilanteet muuttuvat nopeasti ja koko ajan, mutta nyt alkaa näyttää kohtalaisen selvältä, että kisat perutaan tai siirretään.

Varsinaisten kokousasioiden aluksi tanskalainen ETTU:n taloudesta vastaava varapuheenjohtaja Dorte Darfelt kertoi, että ETTU:n viime vuoden tulos tulee olemaan noin +60 000 €, vaikka budjetti oli -89 000 €. Markkinointi oli kuulemma onnistunut, joten talous on aika lailla kunnossa. Paperit ovat vielä tilintarkastajille ja tulos hyväksytään virallisesti vasta syksyllä Varsovan kokouksessa. Darfelt ei muuten jatka enää ETTU:n hallinnossa.

Portugalilainen varapuheenjohtaja Pedro Moura kertoi ETTU:n kehityshankkeista. Erilaisia leirejä ja kehitysohjelmia eri ikäisille, kuten myös valmentajaseminaareja, paravalmentajillekin. Näihin ohjelmiin pitää ja kannattaa pyrkiä mukaan aktiivisesti. Näissä asioissa Sonja osaa auttaa!

ETTU:n luxemburgilainen apulaispääsihteeri Pierre Kass selvitti eurooppalaisia joukkuekilpailuja, joita ovat Mestareiden liiga ja Euroopan Cup (jossa neljän joukkueen alkupoolit) miehille ja naisille. Uusi kisa on Europe Trophy, jota tullaan pelaamaan alueellisempana. Pikkuhiljaa olisi aika, että joku suomalaisjoukkuekin alkaisi taas kiinnostua näistä happeningeista!

Englantilainen pääsihteeri Richard Scruton kertoi ”monilajisesta Euroopanmestaruuskilpailusta”, jota on tarjottu myös pöytätennikselle. Tuote on ”kaupallinen” ja nyt puhutaan jo vuodesta 2022 henkilökohtaisten kisojen osalta. München on isäntäkaupunki elokuussa ja ainakin kuusi lajia jo mukana. Perinteisesti EM on pelattu syys-lokakuussa ja voi olla, että tämä tarjous tulee liian aikaisin. Saksalaiset kannattavat asiaa vahvasti ja varsinkin seuraavat kisat 2026 on jo otettava vakavasti. Kongressi kannatti ajatusta jo vuoden 2022 kisoista, mutta onnistuminen ei ole varmaa aikataulusyistä. Ensimmäiset ko. kisat pidettiin Glasgowssa ja Berliinissä.

Seuraavaksi ETTU:n hollantilainen puheenjohtaja Ronald Kramer aloitti keskustelun ETTU:n ja ITTF:n suhteesta, avoimesti ITTF:n kuullen. Varapuheenjohtajat Heike Ahlert ja Sonja Grefberg pitivät asioista yksityiskohtaiset esitelmät. Ongelmia ovat lähinnä:

Maailman ranking ja eurooppalaiset
– Ahlertin mukaan pelaajien on pelattava aivan liikaa, koska heillä on myös kotimaiset sarjat, Lisäksi junioreiden on valittava ikäkategoria, jossa haluavat pelata. Vain yksi maanosatason kisa lasketaan mukaan rankingiin ja niistä saa liian vähän pisteitä. Vielä pistesäännöt muuttuvat jatkuvasti ja seuracupeista ei saa mitään. ITTF:n kisoissa sijoitetut huiput saavat jo arvonnan perusteella paljon helppoja pisteitä. Etenkin yksittäisillä tähdillä – kuten Benedek Suomessa – on hankalaa, jos he ovat paljon muuta joukkuetta parempia.

Kansainvälinen kilpailukalenteri
– Ahlert totesi, että pelaajien rahat tulevat seuroilta ja siellä valtaosa kaikista peleistä; jos pelaa ne ja World tourit (joista saa rankingpisteet) ei ehdi harjoitella.

Uusi MM-kisajärjestelmä (jossa EM on nykyään lähinnä MM-karsinta)
– Sonja selvitti nykyistä systeemiä, jossa kaksinpeleissä on 128 pelaajaa maanosakiintiöineen. Monimutkaista on. Jos ei ole osallistunut Varsovan EM-kisoihin syksyllä 2020, ei voi päästä Houstonin MM-kisoihin kesäkuussa 2021! Valitut ovat nimettyjä, eivät maapaikkoja (jolloin maat/liitot eivät enää itse valitse pelaajiaan)

Eurooppalaiset sarjat
– ETTU:n kroatialainen kakkosmies Ivo-Goran Muniravna totesi, että joukkuepelaaminen on unohdettu ITTF:ssä. Euroopassa seurajoukkueiden pelit ovat tärkeitä, siellä pelaa suurin osa maailman huippupelaajista aasialaisia ehkä lukuun ottamatta. Mutta 67 % ITTF:n palkintorahoista meni Kiinaan ja Japaniin ja yli 80 % Aasiaan. Eurooppalaiset ansaitsevat rahansa eurosarjoista. Tämänkin ongelman juurena on uusi maailman rankinglista.

Olympiakisat, joiden karsinta varsinkin on ongelma. ITTF ei pitänyt ilman rahaa pelatuista European Gamesista, jossa ETTU kuitenkin jakoi olympiapaikkoja.

Seuraavaksi käytiin aika tiukkaa keskustelua mainituista teemoista. Weikert kuunteli ”korvat punaisena”. Lusikkansa soppaan löi myös ETTU:n kunniajäsen ja ex-puheenjohtaja, italialainen Stefano Bosi, joka haukkui ETTU:n nykyjohdon pystyyn, koska nämä eivät reagoineet ajoissa ja kyllin vahvasti ITTF:n päätöksiin. Kiivasta keskustelua, jossa oli kyllä myös konsensushenkeä. Kaikki haluavat olla periaatteessa väleissä ITTF:n kanssa.

Weikert kommentoi seuraavaksi, että ITTF on tietoinen asioista, joista puhuttiin. Yhteistyötä on tehtävä, vaikka on erilaisia mielipiteitä. Hänen mielestään uusi maailmanranking on lisännyt huippujen osanottoa kisoihin. Tavoitteena on ollut helposti ymmärrettävä systeemi, hyvä markkinointi ja kunnon palkintorahat. Muutoksista keskustellaan urheilijakomission kanssa ja ”maailmanlistan nro 5:llä on usein eri mielipide kuin saman listan 150:llä”.

Jatkoksi Petra Sörling totesi, että Eurooppa tarvitsee strategisen suunnitelman, ja että ITTF on aina valmis keskustelemaan. Vielä ITTF:n Gabor Felegey kinasi ”poikkeusmenettelystä” eli pelaajien vaihtamisesta MM-kisoissa. Sonjan mukaan koko Eurooppa haluaa, että kansalliset liitot saavat päättää MM-edustajistaan.

Kokoustauon jälkeen Pierre Kass ja ETTU:n hallituksen pelaajaedustaja Galia Dvorak puhuivat sukupuolten välisestä tasa-arvosta, jonka myös KOK on nostanut vahvasti esille. ETTU yhtyy mielellään KOK:n suosituksiin. Naisten osuus arvokisoissa noin 40 %, kaikista pelaajista, mutta muissa tehtävissä naisten osuus pienempi (tuomarit, työntekijät, valmentajat, puheenjohtajat jne) eli 21 %. Pöytätenniksessä Euroopassa naisten ”kokonaisosuus” 25 %. Ruotsissakin naispelaajien määrä on alle 10 %. Meilläkin on naispelaajia kovin vähän. Tässä tarkastelussa PT 75:n ”Niceday” oli osuvampi teko kuin monet tietävätkään. Hallinnossamme Sonja tällä hetkellä ainoa nainen.

ETTU perustaa syksyllä uudet komiteat valmennukseen ja sukupuolten tasa-arvoon ja odottaa jäsenmailta ehdotuksia jäseniksi.

Tiedotusasioissa todettiin, että JEM pelataan heinäkuussa Zagrebissa: Stag ei enää mukana, joten nyt on sponsorivaikeuksia. Mutta eritasoisia hotelleja on ja lounaat syödään pelihallissa, joka on sama kuin 2016 kisojen pelipaikka. Aikuisten EM 2020 puolestaan pelataan Puolan pääkaupungissa Varsovassa. 30. huhtikuuta avautuvat kisan nettisivut ja oma kisabiisikin kuultiin. ITTF muuten panostaa noin 200 000 € näihin kisoihin. Vielä kuuliin, että Saksa hakee 2023 MM-kisoja: Düsseldorf kisaa niistä Etelä-Afrikan Durbanin kanssa, kun Australia vetäytyi kisasta.

Kokouksen päätteeksi ITTF:n urheilijakomission jäsen Galia Dvorak halusi vielä kertoa pelaajien suhtautumisesta puheena olleisiin asioihin ja Weikertin kommentteihin. Dvorakin mukaan pelaajat eivät näe uutta rankingjärjestelmää positiivisena, sillä pieni pelaajaeliitti erottuu ja hyötyy kun 32 otetaan suoraan pääsarjaan. Muut eivät juurikaan pääse sinne. Lisäksi pelaajat kokevat, että tapaamiset ITTF:n johdon kanssa eivät johda mihinkään, vaikka ITTF kyllä kuuntelee. Eli vaikka pelaajat tavallaan osallistuvat ITTF:n päätöksiin, tilanne ei ole hyvä.

Weikert kommentoi tätä hiukan ympäripyöreästi. Ranska Claude Bergeret (mikstin entinen MM Jaques Secretinin kanssa) sanoi selvästi, että pelaajien kannalta ”too much is too much”.

Slovakia halusi vielä jakaa oman liittonsa 95-vuotisjuhlien kunniaksi arvomerkin Kramerille ja Scrutonille: alun perin kyseessä on Tsekkoslovakian liitto, joka oli myös ITTF:n perustajajäseniä. Sen jälkeen Kramer päätti kokouksen ilmoittaen, ettei ole käytettävissä enää ETTU:n puheenjohtajaksi. Aika moni oli tätä jo odottanutkin.

Jatkoimme vielä Pohjois-Euroopan Pöytätennisunionin eli NETU:n kokouksella, jonka tanskalainen puheenjohtaja Peter Sundbäk oli kutsunut koolle. Petra Sörling vähän kovisteli Sonjaa siitä, saavuttiko tämä kokous tavoitteensa. Selvä ETTU vastaan ITTF sekin. Aika pian mentiin ”rankingdetaljeihin”. Ruotsin Tomas Buza ihmetteli, miksei perustettu työryhmää yhteisyön kehittämiseen. Sonja sanoi, että kokouksia on kyllä piisannut.

Pienten maiden tilanne on selvästi heikoin, sillä niillä ei kohta ei mitään arvokilpailuja osallistuttavaksi. Sonja ilmoitti haluavansa jatkaa ETTU:n hallituksessa (kuten kaikki muutkin paitsi Darfelt ja Kramer). Latvian edustaja Ina Jozepsone epäili, että muitakin ehdokkaita on paljon tulossa. Hiukan puhuttiin myös mahdollisista Euroopan liiton puheenjohtajista. Venäjän Igor Levitin on periaatteessa kandidaatti, mutta hän haluaa olla varma voitostaan! Ehkä myös Pedro Moura haluaa presidentiksi. Tanska ilmoitti, että ei voi äänestää venäläistä.

Vielä puhuttiin mahdollisesta leiriyhteistyöstä sekä siitä, voisivatko NETU-kisat olla avoimia kaikille. Sen verran oli kuitenkin jo kokousväsymystä ilmassa, että nämä eivät mihinkään konkreettiseen johtaneet.

Teuvo Komulainen on poissa

Liittomme kunniajäsen ja 1990-luvulla pitkään toimineen liittovaltuustomme ainoa puheenjohtaja Teuvo Komulainen on kuollut.

Teuvo oli liittotehtäviensä ohelle Padasjoen pöytätenniksen voimahahmo, joka lyhyessä ajassa nosti Padasjoen Yrityksen Suomen kärkiseuroihin etenkin naispöytätenniksessä.

Suomen Pöytätennisliitto kunnioittaa Teuvo Komulaisen muistoa ja esittää sydämellisen osanottonsa hänen läheisilleen.

Esko Heikkinen

Liittohallituksen päätös: PT 75 3 saa jatkaa sarjapelejä

SPTL:n sarjajaosto tiedotti 21. marraskuuta päätöksestä, jonka mukaan PT 75:n kolmosjoukkue suljetaan sarjasta (lohko 2d, alkuperäinen päätös löytyy täältä).

Oulun tammikuisen mestaruusssarjakierroksen järjestelyihin (jossa PT Tapiolalle luotiin mahdollisuudet pelata pelinsä, kun joukkue oli myöhästynyt aamulennolta) vedoten PT 75 halusi, että liittohallitus käsittelee asian uudelleen.

Liittohallitus päätti, että PT 75 3:n hylkäys perutaan ja pelaamatta jäänyt ottelu tuomitaan OPT-86 4:n 6-0 voitoksi. Muut PT 75 3:n pelaamat ottelut lasketaan sarjataulukkoon kuten ne on pelattu.

PT 75 3:a rangaistaan kuitenkin siten, että se joutuu aloittamaan kevään 2CD alemman loppusarjan ilman lähtöpisteitä, eli se menettää kaksi lähtöpistettä. Muiden joukkueiden lähtöpisteisiin päätös ei vaikuta.

 

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus piti tiistaina vuoden ensimmäisen kokouksensa. Koska edellisestä tapaamisesta oli jonkun verran aikaa, kävimme valiokuntakatsauksen hiukan perusteellisemmin. Alku otettiin työvaliokunnasta, jolla ei tällä kertaa ollut paljon kerrottavaa. Uutta varustesopimusta Stigan kanssa on rauhassa väännetty edelleen ja nyt vaikuttaa siltä, että sopimus kyllä syntyy, mutta on heikompi kuin voimassa oleva. Pöytätennislehti saatiin aikaan, mutta rahastoasia ei ole edennyt. Valiokunta pitää lähiaikoina erillisen varainhankintakokouksen.

Hannu Sihvo kertoi, että parapelaajilla tulee olemaan aktiivinen kevät kansainvälisen kilpailutoiminnan osalta, kun pelaajat hakevat paikkoja Tokion paralympialaisiin. Paravaliokunnan kanssa on myös keskusteltu budjetista. Asiassa on ollut vaatimatonta viestintää ja väärinkäsityksiäkin. Niiden seurauksena syyskokouksessa hyväksytty talousarvio on aika lailla ”alamittainen”: valiokunnan oma toimintasuunnitelma perustuu viime syksyn kansainvälisen parakisan hyvään taloudelliseen tulokseen ja vuoden 2020 aikana kustannuksia on noin 20 000 € budjetoitua enemmän. Se kestetään, mutta ainakin itse koetan ottaa asiasta opiksi. Lisäksi paravaliokunta puuhaa Matti Kurvisen kanssa Mesenaatti-kampanjaa, jossa tavoitteeksi asetetaan uuden pelituolin hankkiminen Aino Tapolalle. Sen hinta on noin 8 000 €.

Valmentajavaliokunnan osalta Taneli Keinonen kertoi, että valmentajakoulutuksen polku julkaistu ja kuvattu. Perustasolla (Starttikurssi) ”liitto menee nyt seurojen luokse”. Kakkostason valmennuksessa 22.-23. helmikuuta järjestetään Suomen Valmentajat ry kanssa psyykkinen valmennuksen koulutus. Se toteutetaan mailapeliyhteistyön nimissä. Valmentajavaliokunnan toiminta on käynnistynyt hiukan kangerrellen. Puheenjohtajaa ei ole nimetty (jäseniä on) ja toiminnan tavoitekin lienee vielä hiukan hakusessa. Keskustelu siis jatkuu.

Seuravaliokuntaraportoinnissa Taneli selvitti, että tammikuussa on pieni koulukierros ja seuraleirejä järjestetään kaikille halukkaille. Kevään toiminnan painopiste on välituntipingiksessä, mailapelihankkeessa taas mailapelikilpailuissa. Mailapelihankkeelle on haettu uutta rahoitusta.

Teemu Oinaksen mukaan kilpailuvaliokunnalla on ollut aktiivista toimintaa. TuKan luopuminen SM-sarjasta on puhuttanut. Pääsarjaa on kehitettävä, sillä esimerkiksi kolme kierrosta päivässä on liikaa. GP-luokkien suosio on hiipumassa ja uudistustarvetta on sielläkin. Kilpailuaktiivisuus on laskenut vähän, vaikka aktiivisten pelaajien määrä on isompi kuin pitkään aikaan (”starttimittari” ei ole paras mahdollinen kuvaaja, mutta sille on historiallinen taustansa). Meillä on enemmän lisenssipelaajia kuin kertaakaan 2000-luvulla ja erityisesti nuoria pelaajia on tullut lisää. Parasta olisi, jos saisimme lisää kisoja. Ensi kaudella kaikki SM-kisat ovat laadullisesti vähintään A-kategoriaa.

Kilpailuvaliokunnassa käydään paljon myös sääntömuutospohdintaa: ehdotettu on esimerkiksi juniori-SM:n muuttamista 17-, 14- ja 12-vuotiaisiin sekä nuoriso-SM:n uudelleenperustamista, SM-sarjan pelisysteemiä 2. ja 3. divisiooniin, TOP-kisan uudistamisen ohella. Puhetta on ollut myös ulkomaalaisten pelaajien rekisteröinnistä ja alemmissa divisioonissa pelaamisesta, lisenssin voimassaoloajan muutoksesta sekä neljännen pelaajan käyttömahdollisuudesta SM-sarjaotteluissa. Onpa esitetty sellainenkin ajatus, että pääsarjassa kotijoukkue saisi todellisen kotiedun siitä, että se näkisi vastustajan järjestyksen ennen omien nimien laittamista.

On hienoa, että asioita pohditaan ja uusia ajatuksia testaillaan. Koska ne edellyttävät sääntömuutoksia, mahdolliset esitykset tulevat kotisivuille hyvissä ajoin ennen liittokokousta. Siellä sitten seurat päättävät, mitkä uudistukset astuvat voimaan. Ilman ehdotuksia asiat eivät uudistu ja kehity!

IT-valiokunnassa on Kimmo Pihkalan mukaan ollut lähinnä normaalia ylläpitotehtäviä. Sonja Grefberg raportoi, että huippu-urheiluvaliokunnassa mietitään kevään kilpailukalenteria huippupelaajien osalta. Kahden viikon kuluttua Portugalissa pelattavat olympiakisojen joukkuekarsinnat vaikuttavat myös Benedekin sisäänpääsymahdollisuuksiin, sillä mitä enemmän eurooppalaisia joukkueita pääsee mukaan, sitä vähemmän näiden maiden pelaajia on mukana Moskovan kaksinpelikarsinnassa. Busanin MM-joukkueetkin on valittava pian. Benedekillä kova kevätkauden ohjelma, mikä on myös kohtalaisen kallista. Siihen on tosin varauduttu. Joulun välipäivinä Aleksi Räsänen, Arttu Pihkala ja Lauri Hakaste olivat Ruotsin juniorimaajoukkueleirillä, mikä oli hieno uusi avaus.

Sääntövaliokunnan Kimmo Arenius esitteli yksityiskohtaisemmin TOP-12:n muutosehdotusta TOP-16 -formaattiin. Alustava versio on liiton sivuilla ja keskustelun perusteella Are täsmentää sitä vielä hyvissä ajoin ennen päätöksen tekevää kevätkokousta (kokouksen ajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta huhtikuulle se menee).

Veteraanivaliokunnan puolesta todettiin, että NETU:n 2020 mestaruuskilpailut pelataan Latvian Liepajassa huhtikuussa. Vastaavat kisat 2022 ovat Suomessa ja järjestelyjä on ryhdyttävä valmistelemaan.

Sonja raportoi myös kansainvälisistä asioista. Syyskuussa on Euroopan Unionin puheenjohtajavaalit ja ehdokkaista spekuloidaan jo kovasti. Yksi heistä tullee Venäjältä. WADA:n joulukuisen esityksen perusteella voi kuitenkin hyvin ihmetellä, tuleeko valinta olemaan mahdollista.

Mika Räsänen kertoi joulukuisesta Finlandia Openista. Palaute oli pääsääntöisesti hyvää ja Rovaniemen (sekä lentopalloliiton) Heikki Kiiskisen työ medianäkyvyyden suhteen antoi mainion tuloksen. Penan hieno voitto helpotti tehtävää. Ensi joulukuun kisaa varten Pongfinityn on tehnyt markkinointivideon, jolla koetamme hankkia (lisä)osanottajia ulkomailta. Viime vuoden kisassa kansainvälisiä tuomareita oli paljon, mikä on mainio juttu. Kisan taloudellinen tulos on yli 10 000 €, mitä voi pitää erittäin hyvänä. Kokouksen aikana saimme vahvistuksen siihen, että seuraavan kisan päivämäärät ovat ITTF:n kalenterissa kuten halusimmekin. Ajankohta on meille tärkeä, sillä suunnitelmissa on yhteismarkkinointia viikkoa aiemmin pelattavan Viron kisan kanssa.

Talouspuolella kuuluu hyvää, sillä viime vuoden tulos on alustavasti jopa noin 50 000 €. Parakisat ja Kisakallion Finlandia Open olivat tässä aika isossa roolissa. Rahaa tarvitaan, sillä olympia- ja paralympiavuodesta on tulossa kallis. Vuoden 2020 tulos on jo budjetissa miinusmerkkinen.

Toiminnanjohtaja Räsänen kertoi vielä, että liiton järjestämän 13- ja 15-vuotiaiden Juniori-SM:n (15.-16.2. Ruskeasuo) kutsu on liiton sivuilla. Vapaaehtoisia tarvitaan järjestelyihin.

Olemme myös käynnistämässä keskustelua liiton tavoitteista ja suuntaviivoista, sekä kuluvalle vuodelle 2020 että pidemmällekin. Hallitus pitää kevään aikana erillisen strategiakokouksen. Paikaksi on suunniteltu yhteistyökumppaniamme Gumbostrandia.

Aktiivista keskustelua kesti rutiininomaiset 2,5 tuntia.