Esa Miettinen Paralympiakomitean urheilijavaliokuntaan

SPTL onnittelee Esa Miettistä valinnasta. Alla paralympiakomitean tiedote asiasta.

TIEDOTE

Suomen Paralympiakomitea

9.7.2018

Paralympiakomitean urheilijavaliokunta on valittu

Suomen Paralympiakomitean ensimmäinen urheilijavaliokunta on valittu. Suomalaiset paraurheilijat äänestivät keskuudestaan kuusi urheilijaa edustamaan itseään urheilijavaliokuntaan. Valituksi tulivat kelkkahiihtäjä Sini Pyy, uimari Antti Latikka, ratakelaaja Esa-Pekka Mattila, käsipyöräilijä Jani Peltopuro, pyörätuolirugbynpelaaja Antti Sinisaari ja pöytätennispelaaja Esa Miettinen.

Urheilijavaliokunta on Suomen Paralympiakomitean alainen virallinen ohjausryhmä, jonka tehtävänä on tuoda Paralympiakomitean hallitukselle urheilijoiden näkemys paraurheiluun liittyvissä kysymyksissä. Urheilijavaliokunnan perustamisen myötä vahvistetaan urheilijakeskeistä päätöksentekoa suomalaisessa paraurheilussa.

Urheilijavaliokuntavaalissa ehdolle asettumis- ja äänioikeutettuja olivat ne urheilijat, jotka ovat edustaneet Suomea jossain kaksista edellisistä kesä- tai talviparalympialaisista tai samalla aikavälillä paralympialajin MM-kilpailuissa. Sekä ehdolle asettumis- että äänestysaktiivisuus oli urheilijoiden keskuudessa vahvaa. Vaalissa oli ehdolla 13 urheilijaa ja äänensä antoi kaikkiaan 42 urheilijaa.

– Oli todella positiivista, että saatiin näin monta hyvää ehdokasta ja urheilijat äänestivät innokkaasti. Se kertoo siitä, että tällaiselle foorumille on selkeästi tarvetta, sanoo Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen.

Äänestys toteutettiin siten, että jokainen äänikelpoinen sai nimetä kuusi urheilijaa listalleen. Vaalin ääniharava oli rovaniemeläinen kelkkahiihtäjä Sini Pyy, jonka nimi löytyi peräti 36 äänestyslomakkeesta.

– Mukava kuulla, että minulla oli näin vahva tuki. En ollut ihan tällaista kyllä odottanut, olen ollut sen verran vähän aikaa vasta mukana. Mutta todella hyvältä tuntuu, totesi Pyy, joka on edustanut Suomea vuoden sekä vuoden 2014 että vuoden 2018 talviparalympialaisissa.

– Tässä tehtävässä tärkeintä on varmasti hyvä yhteistyö. Uskon, että meillä on urheilijavaliokunnassa vahva porukka erilaisia ihmisiä eri lajeista ja eri vammaryhmistä. Yhteistyöllä saamme kaikkien äänen kuuluviin, Pyy sanoi.

Pyy on urheilijavaliokunnan ainoa nainen, ja tiedostaa roolinsa ja vastuunsa hyvin.

– Paitsi paraurheilussa niin suomalaisessa urheilussa ylipäätään on tärkeä saada sukupuolten välistä tasa-arvoa edistettyä. Toivon, että suomalaiset naisurheilijat ovat minuun aktiivisesti yhteydessä, jotta voin auttaa heitä viemään asioitaan eteenpäin, Pyy totesi.

Urheilijavaliokunnan vaalit järjestetään jatkossa joka paralympiavuonna eli kahden vuoden välein. Puolet valiokunnan jäsenistä ovat kerrallaan erovuorossa. Urheilijavaliokunnalla on vähintään neljä kokousta vuosittain. Lisäksi urheilijavaliokunnan puheenjohtaja edustaa urheilijavaliokuntaa Paralympiakomitean hallituksen kokouksissa.

Paralympiakomitean urheilijavaliokunta (suluissa ehdokkaan saamat äänet)

Sini Pyy (36)

Antti Latikka (31)

Esa-Pekka Mattila (27)

Jani Peltopuro (20)

Antti Sinisaari (19)

Esa Miettinen (19)

Pyörätuolitennispelaaja Taneli Tenhunen sai urheilijavaliokuntaäänestyksessä neljänneksi eniten ääniä (25) mutta johtuen ehdolle asettumisen säännöistä Tenhusta ei voitu valita urheilijavaliokuntaedustajaksi. Valitsematta jättäminen johtui Suomen Paralympiakomitean virheestä, joka huomattiin vasta äänestyksen jälkeen.

Vastaa