Tiedotusterveisiä – ETTU:n kokous

ETTU:n eli Euroopan Pöytätennisunionin ”ylimääräinen” (extraordinary) kokous oli vuorossa torstaina.  Se oli samalla viimeinen MM-kisojen isoista kokouksista.

Hollantilainen puheenjohtaja Ronald Kramer toivotti osanottajat tervetulleiksi klo 10.15. Paikalla oli myös ITTF:n puheenjohtaja Thomas Weikert. Weikert sanoi sanansa kokouksen aluksi ja iloitsi Euroopan mitalista (Saksa sekanelinpelissä). Hän kertoi myös MM-kisojen supistamisesta. Pienet maat ovat antaneet siitä paljon kritiikkiä ja ITTF pohtii, kuinka asian kanssa edetään.

Tanskalainen varapuheenjohtaja Dorthe Darfeldt raportoi järjestön taloudesta. Vuonna 2018 ETTU teki noin 25 000 euron tappion. Tarkempiin talouslukuihin palataan Nantesin varsinaisessa vuosikokouksessa ensi syyskuussa.

Portugalilainen varapuheenjohtaja Pedro Moura kertoi ETTU:n kehittämisohjelmasta. Jäsenmailla on mahdollisuus saada koulutuksellista apua ja painopiste on nuorten pelaajien ja valmentajien kehittämisessä. Näihin Suomen pitää pyrkiä mukaan hanakasti.

Sitten puhuttiin MM-kisojen tulevaisuudesta ETTU Executive Board member (vice president) Sonja Grefbergin johdolla. Eilisessä ITTF:n BoD-kokouksessa päätettiin, että vuodesta 2022 MM-lopputurnauksessa on 32 maata. Yksi menee järjestäjälle ja kuusi ”kansainväliseen karsintaan” maanosakiintiöiden lisäksi: Euroopalla on yhdeksän kiinteä paikkaa ja karsintaan pääsee lisäksi viisi eurooppalaista joukkuetta. Eurooppalaiset maat eivät tietenkään ole ITTF:n päätöksiin kovin tyytyväisiä.

Kaksinpeleissä on MM-kisoissa 2021 lähtien vain 128 pelaajaa ja nelinpeleissä 64 paria. Kova on karsinta sekä joukkue- että henkilökohtaiseen kisaan! Sonja saa tehdä näistä oman selvityksensä meille, kun kokouskiireiltään kerkiää.

ETTU:n ”perustuslakia” (constitution) ollaan uudistamassa. Pääsihteeri Richard Scruton esitteli työtä, joka on tehty ITTF:n vastaavan uudistuksen pohjalle tanskalaisen Arne Madsenin johdolla. Luonnollisesti pyrkimys on hyvään hallintotapaan. Päätökset tehdään lopullisesti Nantesin kokouksessa syksyllä, mihin asti tätä paperia voi kommentoida, mutta suomalaisia nämä asiat eivät paljon heilauta. Jos joku haluaa, voin toimittaa esityksen.

Järjestyksessään toinen monilajinen European Games järjestetään kesäkuussa (21.-30.6.) Minskissä. Mukana on 33 maata, kertoi Scruton. Kaksinpelit pelataan heti kisan aluksi. Annan paikka ratkeaa vasta 20. toukokuuta, kun kaikkien maiden sekanelinpeli- ja joukkuepelaajat ovat varmasti tiedossa. Naisille lienee tulossa 11 ”lisäpaikkaa”, joten mahdollisuuksia on! Benedekin paikkahan on varma jo nyt.

Saksalainen varapresidentti Heike Ahlert esitteli meneillään olevaa EM-kisojen karsintajärjestelmää. Ykkösvaiheessa pelattiin 150 ottelua. ETTU myönsi, että vain alle 50 prosentissa live-tulosjärjestelmä pelasi kunnolla. TV-lähetyksiä oli 44 maassa. Seuraavat karsinnat alkavat lokakuussa 2020, mutta nyt keskitymme omaan kakkosvaiheen turnaukseemme ensi kuussa Ruskeasuolla. Sopimus YLEn kanssa on jo tehnyt, eli saamme sieltä sekä TV- että Areenalähetystä.

Richard Scruton kertoi seuraavaksi Tokion olympiakarsinnasta Euroopan osalta. Venäjä ja Espanja ovat halukkaita järjestämään karsinnan huhtikuun alussa 2020, valinta tehdään aika pian. Jaossa on kolme paikkaa per miehet ja naiset. Järjestelmä on todella monimutkainen aivan viimeisten paikkojen osalta ja siitä informoidaan ajan myötä koko ajan lisää.

Ahlert kertoi vielä ehdotuksista, jotka tulevat esille Nantesin kokouksessa syksyllä. Ne koskevat lähinnä tulevia henkilökohtaisia EM-kisoja. Junioreiden kisoissa lohdutusluokista ollaan luopumassa, mutta tilalle tulevat alkupoolit. 3-4 pelaajan pooleilla startataan myös senioripuolella. Veteraanien EM-kisoihin ehdotetaan ”viisivuotisluokkia” eli 40-44, 45-49, 50-54 ja 55-59 ja alle 21-vuotiaiden kisoihin sekanelinpeliä.

Unkarin edustaja kertoi vielä tulossa olevasta elokuvasta, joka tehdään Tibor Klamparista, nelinpelin ja joukkuekisan maailmanmestarista. Perästä kuulunee.

Puheenjohtaja Kramer päätti kokouksen klo 14.

Vastaa