Aino Tapola – Paralympialaiset, 24.8.-5.9.2021 Tokio

Aino Tapolan pelit paralympialaisissa päättyivät alkulohkoon

Alkulohkon toisessa ottelussa puolalainen Dorota Buclaw oli Tapolaa parempi erin 3-0 (11-4, 11-5, 11-6). Tapola jäi kahdella tappiolla lohkossaan kolmanneksi ja samalla ulos puolivälieristä. Suomalaisen sijoitus hänen ensimmäisissä paralympialaisissaan on 9-12.

– Ei ollut epäselvää kumpi oli parempi. Hän oli varmempi, enkä saanut omaa peliäni käyntiin. Hänellä oli jatkopaikka tiedossa ja pystyi pelaamaan rentoa peliä. Minulla oli jännitys. Tässä näki myös sen varmuuden, jonka pitkä kisaura hänelle toi, Tapola harmitteli.

Tapola ja lohkovoittaja Buclaw on luokiteltu vaikeavammaisimpien pelaajien 1-luokkaan, lohkon kakkonen Brasilian Catia Da Silva Oliveira puolestaan 2-luokkaan.

– Olisi ollut mahdollisuudet pelata täällä paremmin, mutta nyt en saanut sitä pelivirettä liikkeelle, Tapola totesi.

Toiveissa on, että Pariisin paralympialaisissa vuonna 2024 1-luokka saisi pelata omana luokkanaan. Pääsy 1-luokan edustajana yhdistettyyn 1-2-luokkaan on joka tapauksessa kova saavutus. Onnittelut koko tiimille ja tsemppiä tuleviin kisoihin!

Luokan 1-2 kaikki tulokset

https://olympics.com/tokyo-2020/paralympic-games/en/results/table-tennis/results-women-s-singles-classes-1-2-gpd-000300-.htm

Vaikka Aino putosi, kaksi suomalaista jatkaa vielä. Sonja Grefberg kuuluu kisojen juryyn ja Asko Rasinen on paikalla tuomarina.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote / Lauri Jaakkola ja SPTL


Aino Tapola avasi paralympialaiset niukalla tappiolla

Alkulohkon tasaisessa avauspelissä brasilialainen Catia Da Silva Oliveira oli suomalaista parempi lukemin 3-1 (11-4, 7-11, 11-8, 11-8).

Yhdistetyssä 1- ja 2-luokassa on mukana kaikkiaan 12 pelaajaa, jotka on jaettu neljään kolmen pelaajan alkulohkoon. Jokaisen lohkon kaksi parasta eteen puolivälieriin. Sekä Tapola että Buclaw on luokiteltu vaikeavammaisimpien pelaajien 1-luokkaan, Da Silva Oliveira puolestaan 2-luokkaan. Tämä ei Tapolalle käy alkuunkaan selitykseksi tappiolle. Hän on tullut Tokioon voittamaan otteluja, ei vain osallistumaan.

– Tein tosi paljon helppoja virheitä. Annoin hänelle liikaa helppoja paikkoja, enkä tehnyt omista paikoistani tarpeeksi pisteitä. Jännitti vain niin paljon, että välillä tuli kipsi ja siihen se sitten meni, helsinkiläinen harmitteli.

Ensimmäisen erän 4–11-tappion voi laittaa jännityksen piikkiin, mutta siitä Tapola kokosi itsensä komeasti voittaen toisen erän. Kolmannessa ja neljännessä Tapola oli hyvin mukana, mutta brasilialainen oli ratkaisuhetkillä rutinoituneempi.

– Peli oli ihan voitettavissa, jos olisin pelannut omalla tasollani. Tämä oli alisuoriutuminen itseltäni, Tapola ruoski.

Jatkopaikka puolivälieriin ratkeaa torstaina kello 12.40 Suomen aikaa pelattavassa ottelussa puolalaista Dorota Buclawia vastaan.

– Jos pystyn näin tiukkoja eriä pelaamaan ja jopa erän voittamaan tältä brassilta, niin kyllä puolalainen pitäisi olla vietävissä ihan omalla pelillä. Kyllä minä sitä peliä lähden voittamaan. Jos en voita, niin kisat olivat sitten tässä, Tapola linjasi.

Kooste Tapolan avauspelistä on katsottavissa Yle Areenasta keskiviikkoon klo 9.55.

https://areena.yle.fi/1-50910540

Ohjelma ja tulokset, luokat 1-2 (ajat Suomen aikaa)

Aino Tapola FIN (11) – Catia Da Silva Oliveira BRA (4) 1-3 (4-11, 11-7, 8-11, 8-11)
to klo 12.40 Dorota Buclaw POL (6) – Aino Tapola FIN (11)

Linkki kisasivustolle

https://olympics.com/tokyo-2020/paralympic-games/en/results/table-tennis/paralympic-schedule-and-results.htm

Paralympialaiset Ylen kanavilla

https://yle.fi/urheilu/3-12044514

Aino Tapolan urheilijaprofiili

https://www.paralympia.fi/urheilu/paralympialaiset/suomen-paralympiajoukkue/aino-tapola

Lähde: Paralympiakomitean tiedote / Lauri Jaakkola ja SPTL


Aino Tapola sopivasti itseluottamusta puhkuen Tokion paralympialaisiin

Tokion kesäparalympialaiset käynnistyvät tiistaina 24. elokuuta ja jatkuvat vajaat kaksi viikkoa sunnuntaihin 5. syyskuuta saakka. Suomesta mukana on 16 urheilijaa seitsemässä eri lajissa. Vaikka joukkue on melko pieni, ovat tavoitteet suuret: seitsemän mitalia.

Ensimmäisenä suomalaisurheilijoista kisaurakkansa aloittaa keskiviikkona 25.8. kisadebytantti Aino Tapola, ensimmäinen suomalainen naispelaaja paralympialaisten pöytätenniksessä. Tapola on vaikeavammaisimpien pelaajien 1-luokan edustaja ja joutuu Tokiossa pelaamaan samassa sarjassa lievempivammaisten 2-luokan pelaajien kanssa. Se ei kylmäpäistä helsinkiläistä hetkauta.

– Lähdin kesäkuun alussa pelattuun ratkaisevaan karsintaturnaukseen viimeiseksi sijoitettuna, mutta olin siellä suoraan sanottuna aika ylivoimainen. Pöytätennis on taktinen laji, varsinkaan vaikeavammaisten luokissa fysiikka ei ole niin suuressa roolissa. Kakkosluokan pelaaja saa arviolta 1–2 pisteen verran fyysistä etua per erä ykkösluokan pelaajaan nähden, Tapola totesi.

Vastoin aiempaa informatiota arvonta suoritettiin modifioituna, eikä suorana snakena. Näin Ainon ensimmäinen vastustaja vaihtui. Korealaisen maailmanmestarin sijaan vastaan asettuu 2-luokan MM-kakkonen, Brasilian Catia Da Silva Oliveira. Toinen vastustaja pysyi ennallaan eli torstaina vastassa on Puolan MM-kolmonen Dorota Buclaw. Mukana on 12 pelaajaa, neljä kolmen pelaajan lohkoa, joista jokaisesta kaksi parasta etenee puolivälieriin.

– Brassin erikoisuutena on korkeat syötöt sekä kämmeneltä korkea yläkierteinen spinniä muistuttava nosto. Lisäksi hyvä rystykontri ja nopea syöttö, valmentaja Martti Autio tietää.

– Kaikkien vastustajien pelityylit on tutkittu tarkkaan videoilta, joita meillä on ollut käytössämme runsaasti, mutta minusta ei vastustajilla ole kuin pari vuotta vanhaa materiaalia. Se tulee olemaan minulle kova kilpailuetu Tokiossa, sanoi Tapola, joka on treenannut hurjasti ja hionut pelityyliään pieteetillä valmentajiensa Aution sekä Hannu Sihvon kanssa koronaviruspandemian kestäessä.

Tapolan sopeutuminen aikaeroon ja kuumiin, kosteisiin olosuhteisiin on sujunut hyvin.

– Kahdesti on on käyty treenaamassa, kerran pääareenalla ja kerran saman rakennuksen harjoitushallilla. Peliolosuhteissa ei ole mitään moittimista. Pelipaikka sijaitsee noin puolen tunnin matkan päässä kisakylästä. Nyt otettaan rauhallisesti ja odotellaan keskiviikkona alkavia pelejä, Autio kertoo.

Aino Tapolan luokan 1 määritelmä: Pelaajalla esim. tetraplegia eli neliraajahalvaus tai poliosta johtuvia vammoja, ei istumatasapainoa ja heikko mailakäden toimintakyky.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote / Lauri Jaakkola ja SPTL

Vastaa