STARVEMBER 14.11.2021 – raportti

Raportti on valmis!

Kuvassa Juniorit-12/700-luokan neljä parasta

Syksyn startin aikana tuli selväksi, että kilpailuja tarvitaan pitkän korona-aavikon jälkeen. Kilpailuhalukkuutta on ja kisojen avulla saadaan kiinnitettyä uusiakin pelaajia paremmin lajiin. Niinpä Star anoi yhden lisäkilpailun järjestämisoikeutta syksylle ja SPTL luvan antoi. Niinpä syntyi STARVEMBER. Se oli yksipäiväinen, koska kalenterista ei tahtonut löytyä tilaa kaksipäiväisille kisoille eikä ainakaan niin, ettei häiritä muita kisoja. Täytyy myöntää,  että jännitin sitä, paljonko osallistujia lopulta tulee. Viimeisten päivien aikana osallistujia tulikin sitten todella hyvin ja itse asiassa vähän liikaakin, koska suunniteltu maksimimäärä (48 pelaajaa/ryhmä, 3×48 = 144) hieman ylittyi.

Toteutunut starttimäärä oli 146. Eri seuroja 19.

Kiitokset

Erityiskiitokset menevät ensiksi BF-78:lle, josta tuli peräti yhdeksän osallistujaa. Kuten karjaalaisten kanssa puheltiin, tämä oli varmasti Karjaan suurin osallistujamäärä yhdessä kilpailussa koskaan. Karjaan hyvästä menosta on kiittäminen Stefanin upeaa pöytätennispyhättöä, joka antaa erinomaiset mahdollisuudet harjoittelulle ja uusille pelaajille.

Toiset erityiskiitokset saa LrTU, joka loi tapahtumaan vanhaa kansallisten kisojen tunnelmaa tulemalla kuudella pelaajalla mukaan. Heistä oli neljä junioria. Tarkoitan vanhalla tunnelmalla sitä, kun kisoihin tultiin seurajoukkueittain yhteiskuljetuksena eri puolilta Suomea. Joukkue sai myös menestystä (ku-ho-pr): 1-1-2.

Kolmannet erityiskiitokset annan Smashille, joka on Alexander Dyroffin johdolla luonut hienon pöytätenniskulttuurin. Nyt heiltä oli mukana kuusi 900-1100-luokkien pelaajaa. Jokainen erinomaisella ja ystävällisellä pingiskärpänen-asenteella. Lisää porukkaa siellä olisi vaikka kuinka. Samantapaista toimintaa tarvittaisiin ympäri pääkaupunkiseutua!

Lopuksi erityiskiitokset HIK Pingikselle, jonka kuuden hengen joukkueessa oli mukana neljä 2010-poikaa.  Hienoa!

Koskahan on  Starin kisoissa viimeksi ollut osallistujia KSF:stä? Nyt kaksi pelaajaa. Hienoa!

Kiitokset kuitenkin ihan jokaiselle osallistujalle äärimmäisen mukavasta ja ystävällisestä ilmapiiristä. On yhtä juhlaa järjestää kilpailuja ihmisille, jotka viihtyvät kilpailuissa. Kiitos teille!

Sanokaa tarvittaessa ongelma selvästi!

Jälleen haluan sanoa, että kun tulette sanomaan jotain tärkeää (ei siis luokkaa ”koska mun matsi on”), sanokaa ydinsanoma painokkaan selkeästi. Nimittäin oma henkinen kapasiteettini alenee päivän mittaan rajusti, koska niin henkisesti raskasta kisojen vetäminen  tunnista tuntiin ilman minuutinkaan kunnon taukoa on. Usein on myös se tilanne, että on jo viisi asiaa hoidettavana viidelle muulle ihmiselle ja kun sitten tulee kuudes, en tahdo edes ymmärtää sitä, mitä hän puhuu. Niin kävi M-1700 ja M-900-luokkien palkintojenjaon tiimoilta, kun en huomannut yhdistää  niitä, vaikka sitä minulle yritettiin ystävällisesti kovasti ehdottaa. Kun ei vaan pystynyt enää ottamaan uutta asiaa käsittelyyn eli en jaksanut kysyä, mitä minun pitäisi tehdä. Aivoissa CPU oli 100 %:n kuormituksella ja maailma tuntui vain suhisevan ympärillä. Mutta hyvinpä kuitenkin selvittiin!

Rating-pisteitä keränneiden TOP-30

Seuraavassa taulukossa on listattu 30 eniten rating-pisteitä kerännyttä pelaajaa. Levente Kadar jyräsi! Hyvässä vedossa oli myös Joona Räsänen.

MK

Kilpailujen pääluokassa eli miesten kaksinpelissä oli mukavat 15 pelaajaa. Ihan ei saatu täyttä neljää poolia. Pooleissa ei suurempia yllätyksiä tapahtunut. Joona Räsänen vei kuitenkin A-luokan kakkospaikan ennen Harri Korpelaista, kun poolissa pelattiin ristiin. Lassi
Lehtola nappasi C-poolissa ykköspaikan lyömällä Leonid Pullisen 3-1.

Jatkokaaviossa kuutossijoitettu Patrick Palmgren pudotti ykkössijoitetun Andrei Räisäsen palkinnoilta tiukassa ottelussa 3-1. Nelossijoitettu Elmo Räsänen joutui poolissaan kakkoseksi syrjäytetyn kolmossijoitetun Leonid Pullisen jyräämäksi.

Lassi Lehtola ja Maria Girlea menivät puhtain 3-0-voitoin finaaliin. Finaali oli erinomaista peliä. Kumpikin halusi hyökätä, hyökätä, hyökätä. Girlea voitti 3-1 ottelun joka vain parani loppua kohden.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lassi Lehtola (MBF), luokkavoittaja Maria Girlea (TIP-70) ja kolmanneksi tullut Patrick Palmgren (BF-78).

Leonid Pullinen (LPTS) sijoittui myös kolmanneksi.

NK

Vain viisi pelaajaa osallistui naisten kaksinpeliin. Silti saatiin hyvä luokka, vaikka Maria Girlea olikin ylivoimainen. Ildiko Kadar voitti muut mutta oli Eleonoora Roosioksin kanssa tiukoilla: 3-2. Roosioks, Karina Fozilova ja Katrin Looke pelasivat ristiin. Roosioks oli epäonnisin ja jäi viidenneksi eli palkintojen ulkopuolelle.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ildiko Kadar (MBF), luokkavoittaja Maria Girlea (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Karina Fozilova (LrTU) ja Katrin Looke (PT Espoo).

Kiitos kuvasta: tytär Kadar

Juniorit-12/700

Tällainen luokka improvisoitiin lyhyellä varoitusajalla alkuperäisen aloittelevien tyttöjen luokan sijaan. En ollut arvannut, että tulijoita olisi pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin. Seitsemän korkeintaan 700-ratingin ja 2009 tai myöhemmin syntynyttä junioria saatiin mukaan ja heistä kolme oli Hangosta! Tervetuloa Hanko!

Luokkavoitto meni Lappeenrantaan, kun LrTU:n Oliver Kaskama voitti finaalissa TIP-70:n Topias Vistin 3-1. Kolmannet sijat menivät Hankoon ja HIK Pingikselle.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Oliver Kaskama (LrTU), toiseksi tullut Topias Visti (TIP-70) sekä kolmanneksi tulleet Daniel Mattsson (HIK Pingis) ja Alex Danielsson (HIK Pingis).

M-1900

Tämä luokka tuli mukaan pikaisena ideana, kun älysin lisätä ohjelmaan klo 17:n ryhmän. Ihan aluksi kun oli mielessä vain kahden ryhmän kilpailu, jolloin ohjelmassa olisi ollut normaalien kaksipäiväisten kisojen sunnuntain luokat. Oli täysi arvoitus, moniko tulee pelaamaan luokkaa sunnuntai-illan iltavuoroon. Mutta luokastahan tuli todella suosittu. Parin viime hetken poisjäännin jälkeen peräti 22 pelaajaa. Eli pöydät olivat täydessä käytössä muiden luokkien kanssa.

Starin kisojen pääpaino on ollut vuosikausien ajan uusien pelaajien rekrytoinnissa kilpapöytätennikseen. Siksi erityisesti luokat 700-1300 ovat olleet huipputärkeitä. Siksi 12 pöydälle ei ole tahtonut mahtua edistyneempien pelaajien luokkia. Mutta nytpä sen keksin ihan viime metreillä, vedin ässän hihasta ja tajusin, että sunnuntainakin voidaan pelata kolme ryhmää. Kahden ryhmän rajoitus oli aikanaan tullut sen vuoksi, että mukana oli Starin tytöt Virosta ja heidät piti pystyä kuljettamaan satamaan kisojen päätteeksi. Jatkossa kisoissa on kuitenkin sunnuntainakin kolme ryhmää, joka helpottaa luokkajaon miettimistä eri ryhmien välillä.

Ratingpisteet seuraavassa yllätysten seurannassa ovat leikkuriratingin pisteitä. Eivät kisapäivän ratingpisteitä.

Poolissa B Igor Zelenski teki ihan pienen yllätyksen voittamalla 34 pistettä ylempänä olleen Ville Husun 3-1 ja napaten näin poolin kakkospaikan. Joona Räsänen yllätti Stefan Långströmin 3-1 poolin C kärkiottelussa. Ratingpisteissä eroa 174 pistettä. Poolissa D Ildiko Kadar yllätti samoin kärkiottelussa Patrik Palmgrenin 3-1. Eroa ratingpisteissä 216. Ja poolissa E Jouko Mikkola voitti kärkiottelussa Harri Korpelaisen 3-2. Eroa pisteissä 89.

Igor Zelenski jatkoi yllätyksiä jatkokaaviossa, missä hän voitti kvartassa luokan ykkössijoitetun Leonid Pullisen 3-2. Eroa ratingpisteissä peräti 304. Antti Marjamäki yllätti 16:n joukossa Stefan Långströmin 3-1. Eroa pisteissä 248.

Toisessa semifinaalissa Harri Korpelainen vielä yllätti voittamalla kakkossijoitetun Elmo Räsäsen 3-0. Eroa pisteissä 81. Mutta Räsänen oli kuulemma tullut kisoihin suoraan yövuorosta.

Kuvassa vasemmalta LrTU:n Oliver Kaskama ja Jussi Hagman, jotka tulivat hakemaan valmentajansa Igor Zelenskin (LrTU) kolmannen palkinnon, luokkavoittaja Patrik Palmgren (BF-78) ja toiseksi sijoittunut Harri Korpelainen (LrTU).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Elmo Räsänen (BF-78):

M-1700

19 pelaajaa lähti pelaamaan tämän luokan voitosta. Pooleissa ei varsinaisia yllätyksiä tapahtunut. ”Yllätyksissä” olivat piste-erot varsin pienet.

Jatko-cupissa ykkös- ja kakkossijoitetut jyrähtelivät finaaliin, missä Joona Räsänen nousi luokkavoittoon 3-2 aika ahdinkomaisesta tilanteesta. Hän oli häviöllä Viatcheslav Abramovia vastaan erin 0-2 ja kolmaskin oli 14-14. Valitettavasti en löytänyt ottelua kilpailun videotallenteelta. Vastaavasti Abramov oli semifinaalissa erissä häviöllä 0-2 Peter Erikssonia vastaan.

Luokka kesti ja kesti. Jatkokaavion yhdeksästä ottelusta viisi oli viisieräisiä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Viatcheslav Abramov (TIP-70), luokkavoittaja Joona Räsänen (BF-78) sekä kolmanneksi sijoittuneet Ville Husu (SS) ja Peter Eriksson (MBF).

M-1500

Mukana oli vain kahdeksan pelaajaa, mutta silti nähtiin hyviä pelejä. Poolien kärkijärjestys vaihtui, kun A-poolissa Pertti Kainulainen voitti Touko Lohilahden ja poolissa B Levente Kadar voitti Johnny Lehtolan. Nämä yllättäjät voittivat semifinaaleissa edelleen naapuripooliensa ykkössijoitetut ja kohtasivat finaalissa. Siinä Kainulainen löi Kadarin selvästi 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Levente Kadar (MBF), luokkavoittaja Pertti Kainulainen (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Johnny Lehtola (KSF).

Toinen kolmospalkinnon saaja Touko Lohilahti (MBF):

M-1400

Luokka jäi vähän tyngäksi, koska osanottajia oli vain kuusi. He pelasivat kuitenkin hauskan ja huiman kuuden pelaajan poolin. Viisi viisieräistä ja neljä neljäeräistä peliä takasivat sen, että pooli kesti ja kesti. Varsinkin kun sille voitiin antaa kaksi pöytää vain alussa ja lopussa.

Lena Sellberg ja Markku Nykänen saivat kumpikin neljä voittoa. Keskinäisen ottelun (3-2) perusteella Nykänen nousi luokkavoittajaksi. Hän pelasi muuten kolme viisieräistä ottelua voittaen ne kaikki. Ainoastaan Katrin Looke voitti Nykäsen ja vieläpä 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lena Sellberg (ToTe), luokkavoittaja Markku Nykänen (Atlas) sekä kolmanneksi sijoittuneet Katrin Looke (PT Espoo) ja Erkki Virta (MBF).’

M-1300

Vaikka luokka siirrettiin myöhäisessä vaiheessa alkamaan kilpailukutsussa ilmoitettua aikaa aiemmin, vain yksi jäi saapumatta paikalle (ei ollut huomannut lukea tekstiviestejä). Pelaajia oli 12.

Poolissa A oli vain kaksi pelaajaa. Krister Palmgren otti heistä ykköspaikan voittamalla melkein 300 pistettä ylempänä olevan Marko Häkkisen puhtaasti 3-0. Poolissa B ei tullut yllätystä, mutta tulevat finalistit pelasivat hurjan viisieräisen, jonka Andre Kuusvek voitti, mutta Jimi Koivumäki johti erin 2-1 ja neljäs päättyi 11-13. Poolissa C Kimmo Koivisto otti toisen jatkopaikan lyömällä 150 pistettä ylempänä olleen Tuomas Tuovisen 3-2. Tuovinen johti jo erin 2-0 ja neljäs oli 10-12.

Jatkokaaviossa uusi pelaaja Klaus Kurki meni semifinaaleihin varmalla pelillään yllättämällä TImo Averjanovin kovassa taisteluottelussa. Averjanov johti jo erin 2-1 ja neljäs oli 11-13. Finaalissa Andre Kuusvek voitti tällä kertaa Jimi Koivumäen suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jimi Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Andre Kuusvek (Smash) ja kolmanneksi sijoittunut Klaus Kurki (Smash). Toinen kolmonen Sami Koivumäki (TIP-70) ei ollut salissa palkintojenjaon aikana eikä kuvaa huomattu ottaa myöhemminkään.

M-1100

Luokka kokosi peräti 20 pelaajaa. Heistä vain neljä oli tosin yli 1000 pisteen pelaajia ja kaikkiaan yhdeksän oli yli 900 pisteen pelaajia.

Poolissa A Pascal Gauthier nousi kolmospaikalta pooliykköseksi. Poolin ykkössijoitettu Timo Averjanov johti häntä erissä 2-1 ja kaksi viimeistä Gauthier voitti 13-11 ja 14-12. Averjanov putosi sitten jopa jatkosta, kun myös Taavi Takkinen voitti hänet.

B-poolissa Kimmo Koivisto yllätteli kuten M-1300-luokassakin. Nyt hän voitti Ann-Cathrine Stråhlmanin 3-0, mutta jokainen erä oli taistelua: 14-12, 13-11, 13-11.

C-poolissa ei tullut yllätystä, mutta Jimi Koivumäki ja Klaus Kurki pelasivat jättimäisen maratonottelun. Kurki osaa ulottuvana vasenkätisenä bollata varmasti ikuisuuksiin, mutta omaa ratkaisulyöntiä häneltä ei tahdo vielä löytyä. Koivumäki on myös todella varma, joka sen lisäksi pyrkii ratkaisulyönteihin, jotka eivät vielä ole riittävän kovia Kurjen ohittamiseen. Niinpä: 13-15, 11-9, 12-10, 5-11, 11-5 ja kolme tuntia (kisajärjestäjän kokemana 😄).

Poolin D kärkiottelu ei oikeastaan ollut mikään yllätys, koska piste-eroa oli vain 33. Mutta olipas Tea Stråhlmaninkin voitto Krister Palmgrenista aika taistelu: 3-11, 15-13, 8-11, 11-6, 14-12. Ei ihme, että jatko-otteluita ei aina päästä aloittamaan heti, kun ensimmäinen pooli on valmis!

Jatkopelitkin menivät osittain pisimmän kautta. Tuleva luokkavoittaja Andreas Köhler (pelasi KOLME viisieräistä ennen finaalia!

16:n joukossa Taavi Takkinen kaatui viidennessä 12-10.
Kvartassa Jimi Koivumäki kaatui 0-2-erätappiotilanteen jälkeen viidennessä 11-8.

Semifinaalissa Sami Koivumäki kaatui viidennessä 11-5.

Finaalissa Köhler sitten sentään voitti Gauthierin 3-0.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Sami Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Andreas Köhler (MBF) ja toiseksi sijoittunut Pascal Gauthier (Smash).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Klaus Kurki (Smash) sai palkintonsa jo aiemmin.

M-900

Suosittu oli tämäkin luokka. Osallistujia 20. Pooleja siten viisi.

Kahdessa poolissa ykkössijoitettu ei pitänyt paikkaansa. C-poolissa ykkössijoitettu Aino Tapola tosin voitti 3-1 ykköseksi nousseen Jesper Sjöholmin mutta ristiin menneiden otteluiden vuoksi putosi kakkoseksi eräsuhteilla. Piste-eroa heillä oli 207.

Poolissa D ykköseksi nousi kakkossijoitetun paikalta Mikko Ranta, joka voitti ykkössijoitetun Leo Laurentin 3-0. Mutta heillä oli piste-eroa vain 28.

Poolissa E kakkossijoitettu Luukas Flaherty menetti paikkansa Willfrid Nordströmille. Myös Topias Visti voitti hänet.

Jatkokaaviossa Aino Tapola lunasti uudelleen koko luokan kolmossijoitetun paikkansa. Kahden voiton jälkeen hän hävisi 2-0-eräjohdon jälkeen luokkavoittaja Pascal Gauthierille semifinaalissa. Jokainen kolmesta seuraavasta erästä oli tiukka: 10,9,9.

Finaalissa kohtasivat kaksi kärkisijoitettua. Ykkössijoitettu Pascal Gauthier voitti kakkossijoitettu Mia Kellowin 3-0.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Pascal Gauthier (Smash), toiseksi sijoittunut Mia Kellow (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Aino Tapola (Wega) ja Joonas Kokko (PT Espoo).

M-700

Aamun luokkaan tuli 11 pelaajaa. Viime hetken improvisoinnin avulla luotu junioriluokka J12/700 hankaloitti hieman luokan etenemistä, mutta hyvin lopulta selvittiin. Kiitos Christian Mattssonin avun!

Pooleista ei kannata yllätyksiä etsiä, koska kaikilla on ollut kilpailuja niin vähän, ettei rating paljoa kerro.

Luokkavoitto meni Lappeenrantaan, kun Jussi Hagman voitti Willfrid Nordströmin 3-1. Hagman oli luokan ykkössijoitettu 695 pisteellä ja Nordström kakkossijoitettu (693). Eli meni sijoitusten mukaan.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Jussi Hagman (LrTU) ja kolmanneksi tullut Jesper Sjöholm (HIK Pingis).

Puolet pelaajista sai palkintonsa erikseen. Vasemmalta toiseksi tullut Willfrid Nordström (BF-78) ja kolmanneksi tullut Kasimir Johansson (MBF).

Vastaa