ITTF:n vuosikokous (Annual General Meeting) Houstonissa – Petra Sörling uusi puheenjohtaja

Maailman suurin urheilujärjestö eli Kansainvälinen Pöytätennisliitto (ITTF) piti vuosikokouksensa keskiviikkona Houstonin MM-kilpailujen yhteydessä. Kyseessä on järjestön ylin päättävän elin.

Jo nimenhuuto kesti tovin. Paikan päällä ja etäyhteyden päässä oli 158 jäsenjärjestöä. Avauksessa puhui järjestön vahva mies, toimitusjohtaja Steve Dainton, muistuttaen mm. meneillään olevasta pingpong-diplomatian juhlavuodesta. Siitähän on nyt 50 vuotta. Lavalle pyydettiin Afganistanin liiton puheenjohtaja muistuttamaan siitä, että urheilussa voidaan toimia, vaikka kaikilla muilla sektoreilla olisikin hankalaa. Kyseinen puheenjohtaja on muuten nainen! Toki myös järjestäjien puheita kuultiin.

Seuraavaksi piti harjoitella sähköistä äänestyslaitetta. Se tehtiin kysymällä, sopiiko kaikille, että järjestön istuva puheenjohtaja Thomas Weikert toimii kokouksen puheenjohtajana. Valtaosalle se sopi. Sitten äänestettiin siitä, että kokous voi olla mallia hybridi. Sekin kelpasi.

Kokousrutiinit sujuivat vauhdilla ja samaa kyytiä edellisen kokouksen muistio hyväksyttiin melkein lennossa. Seuraavaksi äänestettiin siitä, otetaanko Falklandin saaret ITTF:n jäseneksi. Otettiin, vaikka Argentiina vastusti, koska pitää saaria omanaan. ITTF:llä on nyt siis 227 jäsentä. Lähes 25 % kokousväestä oli hyväksynnästä kuitenkin eri mieltä.

Sitten jaettiin huomionosoituksia. Ensin meneillään olevan tapahtuman järjestäjille, sitten kisan välinesponsoreille DHS:lle ja Butterflylle sekä koronan aikana kansainvälisen kilpailutoiminnan ensimmäisenä ”kuplassa” (Maailmancupit) käynnistäneelle Kiinan Pöytätennisliitolle. Sen vastaanotti Liu Guoliang. Myös Qatarin liittoa kiitettiin heidän ”kuplastaan”. Kenialainen Jane Pinto nimettiin ITTF:N kunniajäseneksi. Vielä kiitettiin ITTF:n puheenjohtajuuden keskiviikkona jättänyttä Weikertia. Ja aivan lopuksi muisteltiin lähimenneisyydessä edesmenneitä lajin merkki-ihmisiä ympäri maailmaa, kuten Chester Barnesia, Jaques Secreteniä, Sarkis Sarkohjania, Ulf Thorsellia ja Tony Borgia. Tyylikkäät olivat seremoniat!

Seuraavaksi hyväksyttiin järjestön vuosikertomus ja strateginen suunnitelma. Sen yhteydessä ihmeteltiin kovasti, miksei järjestön qatarilainen hallituksen jäsen Khalil Al-Mohannadi saanut viisumia USA:han. Sitä ei ITTF estänyt vaan maan viranomaiset.

Oli aika kerrata videoesitykset, joissa ITTF on esitellyt erilaisia kokoukseen liittyviä asioitaan, kuten MM-kisahakemuksia, ehdokkaita, toimintaa jne. Niitähän oli paljon. Seuraavaksi hyväksyttiin valtava määrä erilaisia raportteja, kuten ITTF:n hallituksen jäsenten raportit, maanosaraportit ja eri komiteoiden raportit. Niitä oli todella paljon, mutta pilkkuakaan ei muutettu! Liekö kukaan niitä lukenutkaan…

Sitten puhuttiin taloudesta. Korona haittasi vuosia 2019 ja 2020. Nyt ollaan noin 10 miljoonan dollarin varoissa, vaikka tappiota viime vuonna tulikin noin 600 000 dollaria. Tilit hyväksyttiin. Vuodesta 2021 tullee edelleen tappiollinen, arvion mukaan noin neljä miljoonaa dollaria. ITTF:n talous näyttää tällä hetkellä melko heikolta, vaikka tuleville vuosille povataan kovia tuloja. Vastuuvapaudet kuitenkin myönnettiin.

Sitten katsottiin järjestön hyvää hallintoa ja läpinäkyvyyttä. ITTF:llä on oma tribunaali eli ”tuomioistuin”, jonka sveitsiläinen johtajajuristi vakuutti, että hyvällä hallinnolla mennään. Aika moni jäsenjärjestö on ainakin jossain määrin eri mieltä. Kokous oli kuitenkin sillä kannalla, että asioissa ei ainakaan suuremmin ole valittamista.

Lopulta siirryttiin hiukan jännittävimpiin asioihin eli ehdotuksiin ja vaaleihin. Teknisiä tai termien muutoksia (liittyen mm. ”tuomioistuimen” toimintaan, paratoiminnan selvempään kirjaamiseen, hybridikokouskäytäntöjen sallimiseen, järjestön hallituksen toimintaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikan ”yhdistämiseen” yhdeksi maanosaliitoksi, erilaisten toimielimien ehdokkaaksi ilmoittautumiseen, urheilijakomitean toiminnan selvempään kirjaamiseen ja sen kahden jäsenen mukaantuloon hallituksen toimintaan aiemman yhden sijasta sekä uuden ”ITTF Continental Council” -elimen perustamiseen) hyväksyttiin nopeasti.

Välinekomitea ehdotti, että jatkossa kahvankin materiaali määritellään, ja että jatkossa kumin pienet muutokset ja rikkoontumiset, jotka eivät vaikuta peliin (esim. sormen kuluttamat), eivät enää hylkää mailaa. Ehdotukset menivät läpi.

Hiukan yllättäen myös Iranin ehdotus, jossa nelinpelissä saisi syöttää molempiin suuntiin ristiin, herätti myönteistä keskustelua ja meni keskusteluehdotuksena (resoluutiona) läpi. Tähän asiaan varmaan palataan tarkemmin sääntöehdotuksin ja sitä testataan käytännössä. Englanti teki samanlaisen ehdotuksen liberaalimmasta suhtautumisesta erityisesti naispelaajien vaatetukseen ja sekin meni läpi. Saa nähdä, mitä uutta siltä sektorilta seuraa.

Viimeiseksi puhuttiin maailmanrankingin uudistamisesta Saksan ja Sveitsin ehdotusten perusteella. WTT on uudistanut listan perusteita aika radikaalisti ja nyt haluttiin tehdä ”vastaisku”, jossa esimerkiksi perinteiset arvokisat painaisivat enemmän. Uudistamistyötä varten perustettaisiin uusi elin. Sekin hyväksyttiin.

Ennen henkilövaaleja lähtevä puheenjohtaja Weikert piti tunteellisen jäähyväispuheen. Sen jälkeen ruotsalainen Petra Sörling nimettiin ITTF:n uudeksi puheenjohtajaksi vain yhden kokousedustajan ollessa sitä mieltä, että näin ei pitäisi tehdä. Kymmenkunta jätti tosin äänestämättä. Sörling on ITTF:n historian ensimmäinen naispuheenjohtaja. Kiitospuhe oli pitkähkö. Jonkun ajan kuluessa saamme nähdä, kuinka asiat menevät. Nyt voimme ainakin sanoa, että tunnemme kansainvälisen liiton puheenjohtajan varsin hyvin!

Sitten äänestettiin hallituksen jäsenistä. Valituiksi tulivat Nigerian Wahid Oshori, Kiinan Liu Guoliang, Brasilian Alaor Azevedo, Egyptin Alaa Meshref, Unkarin Roland Natran, Qatarin Khalil Al-Mohannadi ja Australian Graham Symons. Kokoonpano ei ole pienten maiden näkökulmasta ihan optimaalinen. WTT:n ote tulee jatkossa vain kiristymään, se on tällä kokoonpanolla melko selvä.

Kokouksen puheenjohtaja vaihtui valinnan jälkeen lennossa. Seuraavaksi vahvistettiin ITTF:n Board of Directorsin eli ”valtuuston” valinnat. Sonjahan oli jo aiemmin valittu Euroopan yhdeksi edustajaksi, joten läpimenosta ei ollut huolta. Maanosat valitsivat siis itse omat edustajansa. Myös komiteoiden jäsenet valittiin ehdotusten mukaisina. Yhtään suomalaista ei ollut ehdokkaana, joten tässä ei ollut paljon jännitettävää.

Suomen kokousedustajat

Loppua kohden mentiin ja edessä oli 2024 joukkueiden MM-kisojen järjestäjän valinta. Etelä-Korean Busanin kanssa kilpaili Buenos Aires. Vuoden 2021 vastaavan kisan pandemian vuoksi menettänyt Busan oli kuitenkin odotettu voittaja lukemin 97-46. Vuoden 2022 joukkue-MM:n järjestäjä Kiinan Chengdu ja vuoden 2023 henkilökohtaisten MM-kisojen järjestäjä Etelä-Afrikan Durban esittelivät vielä valmistelujaan. Lopuksi todettiin, että seuraava kokous on vuoden päästä Chengdussa.

Lähes kuuden tunnin istumisen jälkeen asiat tulivat valmiiksi. Mutta saapa nähdä mitä on kansainvälisen pöytätenniksen suunta tulee olemaan!

Vastaa