Finlandia Open 2021 – kisaraportti ja suomalaissijoitukset

Suomalaiset jäivät välieriin – Enzo Angles ja Men Shuohan mestareiksi

Sekä Benedek Oláh että Alex Naumi joutuivat nöyrtymään kamppailussaan pöytätenniksen Finlandia Openin finaalipaikasta.

Oláh hävisi Ranskan Enzo Anglesille 3-4 ja Naumi Portugalin Joao Geraldolle 2-4. Kotimaisittain hetki oli kuitenkin hieno, sillä ensimmäistä kertaa kisan 40-vuotisessa historiassa kaksi suomalaispelaajaa oli taistelemassa luokkavoitosta.

Loppuottelussa tapahtui melkoinen ihme, kun portugalilainen Geraldo johti ratkaisevaa seitsemättä erää jo 10-3. Jo Oláhia vastaan hyvää hermojen hallintaa osoittanut Angles nappasi kuitenkin rohkealla pelillä peräti yhdeksän pistettä peräjälkeen ja voitti erän 12-10. Tyypertynyt Geraldo ei tuntunut ymmärtävän tapahtunutta vielä palkintokorokkeellakaan.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Suomen Pöytätennisliitto (@pingisliitto) jakama julkaisu

Naisten kisan loppuottelussa Hollannin Men Shuohan kukisti Venäjän Valeria Kotcyurin 4-1.

Oláhilla on mitä parhaimmat mahdollisuudet loppuotteluun, sillä hän johti välieräottelua vielä 9-7 ratkaisevassa seitsemännessä erässä. Ranskalainen tuli lopussa kuitenkin ohi. Oláh paransi otteitaan ottelun kuluessa koko ajan, sillä hän oli häviöllä ottelua jo 0-3.

– Nyt oli oikeastaan ensimmäistä kertaa tässä kisassa vastassa kova pelaaja. Ranskalaisella on hankala syöttö, johon en oikein saanut tuntumaa. Ja kun en ole pystynyt harjoittelemaan kunnolla kuukauteen, tuntuma oli välillä hakusessa. Yritin vain pelata koko ajan rennosti, sillä täysillä yrittäessä peli ei jotenkin pysynyt kasassa, Oláh jutteli pelin jälkeen.

Naumi puolestaan johti Geraldoa jo 2-0. Kokenut portugalilainen luotti kuitenkin varmuuteensa ja nousi väkisin voittoon. Kaikki erät olivat tiukkoja, mutta viimeiset pisteet kääntyivät Geraldolle.

– Olen kyllä tosi tyytyväinen peleihini tässä turnauksessa. Rystykin alkoi toimia, kun sitä todella tarvittiin. Nyt tuntuu, että pystyin pelaamaan sitä peliä, jota mielestäni osaan. Peli on uudella tasolla, vaikka pari tiukkaa erää jäi vielä välierässä nappaamatta, miesten kisan suurin yllättäjä Naumi arvioi.

Koska Finlandia Openissa pelataan jokaisesta sijasta, suomalaiset voittivat välierätappionsa jälkeen molemmat yhden pelin ja kohtasivat toisensa lopulta ottelussa kisan kolmannesta sijasta. Oláh osoitti edelleen olevansa isäntä talossa ja vei ottelun 3-1.

Miesten kaksinpelin pronssiottelu

Miesten kaksinpelin suomalaissijoitukset
3. Benedek Oláh
4. Alex Naumi
39. Miikka O´Connor
48. Sam Khosravi
49. Lauri Laane
58. Aleksi Mustonen
65. Samuli Soine
79. Juhana Tuuttila
82. Aleksi Räsänen
84. Arttu Pihkala
85. Lauri Hakaste

Naisten kaksinpelin suomalaissijoitukset:
39. Maria Girlea
43. Aleksandra Titievskaja
46. Ella Kellow
49. Anna Kirichenko
50. Ramona Betz
59. Jannika Oksanen
65. Marina Donner

MF Enzo ANGLES FRA (190) – Joao GERALDO POR (83) 4-3 (3-11, 9-11, 4-11, 15-13, 16-14, 12-10)
WF Valeria KOTCYUR RUS (568) – Shuohan MEN NED (-) 2-4 11-6, 5-11, 3-11, 8-11, 11-6, 7-11)
M3-4 Benedek OLAH FIN (76) – Alex NAUMI FIN (269) 3-1 (11-2, 11-5, 8-11, 11-2)
W3-4 Yana NOSKOVA RUS (57) – Solomiya BRATEYKO UKR 1-3 (11-9, 7-11, 10-12, 8-11)
MSF Benedek OLAH FIN (76) – Enzo ANGLES FRA (190) 3-4 (4-11, 9-11, 6-11, 11-6, 11-7, 11-9, 10-12)
MSF Alex NAUMI FIN (269) – Joao GERALDO POR (83) 2-4 (13-11, 11-6, 5-11, 9-11, 8-11, 9-11)
WSF Yana NOSKOVA RUS (57) – Valeria KOTCYUR RUS (568) 0-4 (5-11, 8-11, 9-11, 7-11)
WSF Shuohan MEN NED (-) – Solomiya BRATEYKO UKR (188) 4-0 (11-8, 11-8, 11-7, 11-9)

Linkki tuloksiin

Sunnuntain pelit (T1)

Palkintopotretit


Lauantai 4.12. – Oláh ja Naumi edelleen voittojen tiellä

Kisakallion Urheiluopistolla, Lohjalla iskettävän pöytätenniksen kansainvälisen Finlandia Openin kaksinpelien välieräparit saatiin selville lauantaina.

Miesten kaksinpelin ykkössijoitettu Benedek Oláh jatkoi lauantaina mainioita otteitaan. Oláh voitti päivän molemmat ottelunsa puhtaasti 3-0 ja eteni sunnuntain välierävaiheeseen. Sunnuntaina ensimmäinen vastustaja on ranskalainen Enzo Angles. Myös Alex Naumi on samassa vaiheessa voitettuaan lauantain molemmat pelinsä.

Aamupäivän kamppailussaan seinäjokinen Oláh kohtasi Sveitsin Elias Hardmeierin, joka pystyi vain ajoittaiseen kiusaamiseen. Iltapäivän kamppailussa vastaan asettui toinen sveitsiläinen Loic Stoll, jolla oli vielä vähemmän annettavaa. Oláh suorastaan murjoi alakierteellä puolustavan sveitsiläisen pelin.

– Näitä pelejä kannattaa voittaa 3-0 niin ei väsy liikaa. Puolustaja Stoll oli kyllä melkein tykinruokaa, siksi hyvin peli kulki. Se oli oikeastaan erinomaista verryttelyä ja tuntuman hakua huomisiin mitalipeleihin, Oláh arvioi lauantain esityksiään.

Myös Alex Naumi pelasi lauantaina hyvin ja voitti ensimmäistä kertaa urallaan Sveitsin Pedro Osiron. Tiukka kamppailu päättyi 3-2, vaikka koskelaisella oli kaikki mahdollisuudet 3-0 voittoonkin. Iltapäivän ottelussa vastaan asettui Iranin taitava Amir Hossein Hodaei, luokan välieräsijoitettu.

Naumi ei hätkähtänyt maailmanlistalla yli 100 sijaa korkeammalla olevan iranilaisen (159.) aktiivista hyökkäyspeliä vaan voitti ottelun tiukoista eristä huolimatta 3-0. Näin Suomella on kaksi miespelaajaa sunnuntain mitalipeleissä. Naumin vastustaja on Portugalin Joao Geraldo, joka on Oláhin jälkeen luokan kakkossijoitettu.

– Vanhaa Eslövin kämppäkaveriani Osiroa vastaan sain lopulta voiton, vaikka kieltämättä olin aika hermostunut joka kerta ratkaisupallojen koittaessa. Iranilaista vastaan pelasin kyllä ihan parasta peliäni. Etenkin syöttötuntuma on nyt todella hyvä.

Muiden suomalaisten lopulliset sijoitukset:

39. Miikka O´Connor
48. Sam Khosravi
(51. Lauri Laane)
58. Aleksi Mustonen
65. Samuli Soine
79. Juhana Tuuttila
82. Aleksi Räsänen
84. Arttu Pihkala
85. Lauri Hakaste

Naisten kaksinpelin lopulliset suomalaissijoitukset:

39. Maria Girlea
43. Aleksandra Titievskaja
46. Ella Kellow
49. Anna Kirichenko
50. Ramona Betz
59. Jannika Oksanen
65. Marina Donner

Finlandia Openissa on mukana kaikkiaan 153 pelaajaa 28 eri maasta. Neljän päivän aikana pelataan kaikkiaan 652 ottelua.

Voittajakaaviot

Kaikki tulokset


Perjantai 3.12. – naisten ja miesten kaksinpelit: Oláh ja Naumi taistelevat kisan voitosta

Finlandia Openin miesten ja naisten kaksinpelit käynnistyivät perjantaina Kisakalliossa. Miesten ykkössijoitetun Benedek Oláhin lisäksi suomalaisista kaksinpeliin lähtivät Lauri Hakaste, Sam Khosravi, Aleksi Mustonen, Alex Naumi, Miikka O´Connor, Arttu Pihkala, Aleksi Räsänen, Samuli Soine ja Juhana Tuuttila. Naisten kaksinpeliin starttasivat maajoukkuedebyyttinsä tehneen Marina Donnerin lisäksi Ramona Betz, Maria Girlea, Ella Kellow, Anna Kirichenko, Jannika Oksanen sekä Aleksandra Titievskaja.

Oláh, Naumi ja Khosravi saivat ensimmäisen kierroksen vapaaksi ja voittivat sen jälkeen toisen kierroksen pelinsä. Khosravin voittolistalle osui tuttu mies, sillä hän kukisti Lauri Laanen. Muidenkin suomalaisten avauskierros oli vapaa, mutta he kärsivät ensimmäisen tappionsa heti toisen kierroksen otteluissaan.

Kolmannella kierroksella Oláh kukisti vaivatta 3-0 Valko-Venäjän Heorhi Kunatsin. Näin hän jatkaa edelleen taistelua kisan voitosta. Samoin tekee Naumi, joka kolmannen kerroksen ottelussaan löi Norjan Sigurd Sörheimin selvästi 3-0. Samat pelaajat kohtasivat myös torstaina alle 21-vuotiaiden luokassa ja silloinkin suomalainen oli parempi.

Sen sijaan Khosravi kohtasi kolmannella kierroksella parempansa, kun luokan kolmossijoitettu, iranilainen Amir Hossein Hodaei oli suomalaista 3-0 erin parempi. Kahdessa ensimmäisessä erässä Sam taisteli kuitenkin hyvin. Vastassa oli ”lähes maanmies”, sillä Samin isä on syntynyt Iranissa.

Naisten kisassa ensimmäisen kierroksen ottelunsa hävinnyttä Donneria lukuun ottamatta muut suomalaisnaiset saivat paikan suoraan toisella kierroksella. Näissä otteluissa voittoon pystyi vain Maria Girlea, joka kukisti Venäjän Anastasiia Itkinan. Seuraavalla kierroksella Eestin Airi Aavamerin hankala peli on kuitenkin Marialle liikaa.

Finlandia Open pelataan perinteisesti ”progressive knock out” -menetelmällä, jossa pelit jatkuvat tappioista huolimatta. Etenkin ulkomaalaiset valmentajat pitävät kisasta, jossa pelaajat saavat useampia kansainvälisiä pelejä.

Kisan järjestäminen on ollut tänä vuonna erityisen haasteellista, kun neuvottelut ITTF:n kanssa ovat olleet vaikeita. Hankaluudet ovat jatkuneet vielä kisapaikallakin, sillä Finlandia Open on virallinen rankingkisa. Niinpä paikalla on esimerkiksi useamman henkilön striimausryhmä sekä ulkomailta tulevat kilpailujohtaja ja kaksi ylituomaria. Vahvasta miehityksestä huolimatta he eivät saaneet avauspäivänä striimausta toimimaan lainkaan ja ”on line” -tulospalvelunkin vain ontuen. Meillä kisaisäntinä ei ollut mahdollisuuksia vaikuttaa näihin asioihin, mutta toki olisimme itse esimerkiksi striimauksen järjestäneet, jos sen järjestäminen olisi ollut omissa käsissämme.

Kaikki tulokset ja livescore


Torstai 2.12. – U21 kaksinpelit

Finlandia Open avattiin torstaina alle 21-vuotiaiden luokilla, jotka pelattiin suorina cupeina. Suomalaisista mukana olivat Ramona Betz, Maria Girlea, Ella Kellow ja Aleksandra Titievskaja sekä Sam Khosravi, Alex Naumi, Arttu Pihkala, Aleksi Räsänen ja Juhana Tuuttila.

Naisissa Ella Kellow oli ainoa suomalainen, jolle osui peli avauskierroksella. Kellow hävisi mukavan taistelun jälkeen Englannin Charlotte Bardsleylle 1-3. Titievskaja ja Girlea saivat ensin vapaakierroksen ja kärsivät sitten niukat 2-3 tappiot. Girlea hävisi Englannin Mari Baldwinille ja Titievskaja lopulta pronssille asti pelanneelle Ukrainan Iolanta Yevtodiille (5. erä 9-11!). Myös Betz pääsi suoraan toiselle kierrokselle ja voitti sitten Sveitsin Nina Tulliin 3-0. 16 parhaan joukossa vastaan asettui Liettuan hankalatyylinen Marija Mikalauskyte, joka ”hämärän” rystykuminsa turvin voitti ottelun 3-1.

– Minulla oli kaikki mahdollisuudet voittoon, Betz harmitteli.

Miesten puolella Räsänen hävisi ensimmäisellä kierroksella Ruotsin Daniel Lindsölle 0-3 ja Tuuttila samoin lukemin Puolan Matyas Lebedalle. Pihkala löi 3-1 Englannin Maxin Stevensin, mutta hävisi sitten olkapäätään valitellen Denis Dorcesculle 0-3.

Khosravi kukisti avauspelissään Ruotsin Theodor Sundinin 3-1 ja perään Räsäsen kukistaneen Lindsön 3-2. 16 parhaan joukossa Norjan Sigurd Sörheim oli 3-0 lukemin parempi. Sam pelasi kuitenkin mainiosti ja etenkin voitto Ruotsin 18-vuotiaiden mestarista Lindsösta oli makea.

Pari viikkoa Stigan uudella ”kuutiomailalla” pelannut Naumi sai ensin vapaakierroksen ja kukisti sitten Espanjan Angel Ayusonin 3-2 nihkeällä pelillä. Samoin lukemin kaatui myös Tanskan Theo Dykjär. Puolivälierässä Khosravin kukistanut norjalainen Sörheim sai kyytiä 3-1 lukemin.

Välierässä Alex paransi huomattavasti peliään ja löi Ukrainan Anton Limonovin suoraan 3-0. Alex voitti avauserän jatkopalloilla ja sen jälkeen Ukrainan maajoukkuemiehen pelihuumori katosi. Loppuottelussa kakkossijoitettu Alex kohtasi ykkössijoitetun iranilaisen Amin Ahmadianin. Vasenkätinen Naumi ei saanut oikeakätisen iranilaisen peliin kunnon otetta missään vaiheessa ja ottelu päättyi jälkimmäisen selvähköön 3-0 voittoon.

– Välieräpeli oli hyvä, mutta finaalissa olin liian epävarma. Päivä alkoi kuitenkin niin vaatimattomasti, että kai tähän lopulta ihan tyytyväinen pitää olla, Naumi arvioi taiston tauottua.

Lopputulokset

U21-naiset

 1. Leili Mostafavi Ranska 5-11, 13-11, 13-11, 11-9
 2. Men Shuohan Hollanti
 3. Kornelija Riliskyte Liettua ja Iolanta Yevtodi Ukraina

U21-miehet

 1. Amin Ahmadian Iran 11-8, 11-9, 11-7
 2. Alex Naumi Suomi
 3. Anton Limonov Ukraina ja Mikhail Tsyhanouski Valko-Venäjä

U21 miehet suomalaissijoitukset

 • Alex Naumi 2.
 • Sam Khosravi R16
 • Arttu Pihkala R32
 • Aleksi Räsänen R64
 • Juhana Tuuttila R64

U21-miesten loppuottelu AHMADIAN Amin IRI – NAUMI Alex FIN 3-0

U21 naiset suomalaissijoitukset

 • Ramona Betz R16
 • Maria Girlea R32
 • Aleksandra Titievskaja R32
 • Ella Kellow R64

U21-naisten loppuottelu: MOSTAFAVI Leili FRA – MEN Shuohan NED 3-1

Kaikki tulokset

https://www.ittf.com/tournament/5328/2021/2021-ittf-finlandia-open/

 

Vastaa