Tiedotusterveisiä – koronakurimuksessa ollaan!

Liittohallitus kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa keskiviikkona. Aika apeissa tunnelmissa, sillä vanha vainoojamme korona on taas nostanut päätään. Seuraukset näkyvät meilläkin valitettavan monella tavalla.

Aluksi otimme lyhyet valiokuntakatsaukset ja vahvistimme eri valiokuntien kokoonpanot. Hallitus sai myös uuden ”työalustan”, kun Teemu Oinas liitti meidät pika pikaa yhteen Slack-alustalla. Kutsutaan sitä nyt vaikka kehittyneeksi sähköpostisysteemiksi.

Työvaliokunnassa on pohdittu liiton työsuhteita, tehty koronaseurantaa, pohdittu liiton varojen sijoittamista ja avustettu lehden teossakin, vaikka Finlandia Openin jälkeen oli toki melko rauhallinen jakso. Valiokunnassa istuvat allekirjoittaneen lisäksi Sonja Grefberg, Matti Kurvinen ja Mika Räsänen.

Seuravaliokunnassa on puheenjohtaja Tero Naumin mukaan ollut aktiivista Slack-keskustelua, mutta varsinaisen järjestäytymiskokouksensa se pitää vasta ensi viikolla. Seurailta ainakin on suunnitteilla. Puheenjohtaja Teron lisäksi valiokunnassa istuvat Pekka Korva, Henri Pelkonen, Teemu Oinas ja Taneli Keinonen.

Sääntö- ja tuomarivaliokunta puheenjohtajansa Kimmo Areniuksen mukaan ollut ”aktiivisesti passiivinen”. Jopa niin passiivinen, että lokakuun alussa maailmalla voimaan astunut mailakumien uusi värisääntö on jäänyt päivittämättä. Nykyäänhän toisen mailakumin pitää olla musta ja toisen siitä ja pallosta selvästi erottuva. Esimerkiksi sinisellä tai vihreällä kumilla (joka on ITTF:n hyväksymä) saa siis pelata jo nyt. Sääntövaliokunta palaa asiaan ja jatkaa kokoonpanolla pj Arenius, Esko Heikkinen, Joonas Kivimäki, Matti Kolppanen ja Asko Rasinen.

Myös valmentajavaliokunnan toiminta on ollut lähinnä rauhallista Slack-keskustelua. Mika Räsänen jatkaa puheenjohtajana ja jäsenet ovat Teemu Oinas, Tuomas Perkkiö, Mika Sorvisto, Taneli Keinonen ja Esko Heikkinen.

Veteraanivaliokunnassa on puheenjohtaja Jyrki Nummenmaan mukaan tuoreeltaan puhuttu lähinnä tammikuisen Veteraani-SM:n siirrosta. Valiokunnassa jatkavat puheenjohtajan ohella Anne Majava, Kai Merimaa ja Jarmo Siekkinen.

Paravaliokunnan puheenjohtaja Hannu Sihvoi kertoi, että toiminnassa on viime aikoina ollut ongelmia eli leirejä on peruttu, kun sekä pelaaja- että valmentajapuolella on ollut vaivoja ja sairauksia. Paljon kisoja ja leirejä on kuitenkin suunnitteilla. Puheenjohtajan lisäksi valiokunnassa istuvat Juha Julmala, Juha-Pekka Mäkelä, Asko Rasinen ja uutena hyvin tervetulleesti lajilegenda Kimmo Jokinen.

IT-valiokunnan vetäjä Kimmo Pihkala totesi, että vuodenvaihteen ympärillä kentältä on tullut ilahduttavan paljon erilaisia palautteita. Kotisivujen uutta some-näkymää on kokeiltu ja sisältöylläpitotöitä riittää aina. Jyrki Nummenmaa jatkoi, että Nummenmaat siirtäneet PT Welhoa nettipuolelle. Veteraani-SM:ssä uutta kilpailuvetosoftaa olisi kokeiltu, mutta sitä kokeilua ei nyt nähdä. Kimmo Pihkala lupasi, että Espoo käyttää ohjelmistoa seuraavassa kisassaan. Valiokunnassa jatkavat puheenjohtajan Pihkalan kanssa Marko Koskinen, Jyrki Nummenmaa ja Tomi Nummenmaa.

Huippu-urheilivaliokunnan asioissa puheenjohtaja Sonja Grefberg totesi, että MM-kisojen jälkeen ei kilpailuja ole ollut eikä edes oikein tulossa. Budjetti on kuitenkin tehty ja kevään ohjelmaa suunniteltu. Lisäksi on käyty strategiakeskustelu Matti Kurvisen ansiokkaalla johdolla. Sitä on tarkoitus seurata ja jatkaa. Valiokuntaan kuuluvat puheenjohtajan lisäksi Mattias Bergkvist, Johanna Kaimio, Pasi Valasti ja Mika Räsänen.

Kansainvälisissä asioissa puheenjohtaja totesi käyneensä Houstonissa ITTF:n vuosikokouksessa. Ruotsalainen ystävämme Petra Sörling on järjestön uusi puheenjohtaja, mutta tämä sai johtokuntaansa eurooppalaisittain aika arveluttavan kokoonpanon. Varsinaiset protestit, joita ennen kokousta oli ilmassa hyvinkin, kuivuivat kuitenkin kokouspaikalla kokoon. Odottavalla kannalla ollaan edelleen. Sonja jatkoi, että uusi elin eli ”maanosapresidenttien kokous” on 16. tammikuuta. WTT jyrää eikä ainakaan Euroopassa kukaan oikein tiedä, mitä kilpailuja on milloinkin tulossa. Dohassa esim. on WTT-kisat samaan aikaan Euroopan eri maiden perinteisen mestaruuskisa-ajankohdan kanssa. ITTF ja WTT eivät sellaisista asioista paljon perusta.

Kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Teemu Oinas totesi, että viime aikoina on käyty lähinnä vain koronakeskusteluja, ja että valiokunnassa jatkavat hänen lisäkseen Jori Haataja, Juha Julmala, Kimmo Pihkala ja Mika Räsänen.

Siitä olikin luonteva siirtyä seuraavaan asiaan eli pandemiatilanteen päivittämiseen. Päätimme, että tammikuun lopulle kalenteroitu Veteraani-SM siirretään. Pyrimme kuitenkin ehdottomasti siihen, että se pelataan vielä kevätkauden aikana. PT 75:n toukokuun kisat lienee yksi mahdollinen ajankohta. Sama pyrkimys eli kauden aikana pelaaminen koskee tietysti kaikkia muitakin SM-kisoja ja sarjoja.

Päätimme myös, että tammikuun aikana ei pelata liiton alaisia sarjoja. Päätös on voimassa toistaiseksi, sillä luonnollisesti seuraamme tilannetta koko ajan ja seuraava linjaus jatkosta saataneen jo tammikuun aikana. Nyt huolena on se, että salit ovat suuressa osin maata kiinni ja pelaajat eivät pääse harjoittelemaan. Lisäksi tauti leviää nyt aika vauhtia ja luonnollisesti myös lajiväen keskuudessa.

Puhuimme liiton taloustilanteestakin, vaikka tietomme olivat aika vanhoja. Vielä emme tiedä Finlandia Openin tarkkaa tulosta, mutta se lienee yli 10 000 € plussalla. Kisa meni lopulta hyvin, vaikka vaikeuksia oli.

Myöskään viime vuoden tulos ei siten vielä ole selvä. Miinusta teemme, aika reippaastikin. Selittäviä tekijöitä ovat mm. koronatestit, lisenssialennus ja kova kansainvälinen ohjelma (Tokio, MM, EM). Meillä on kuitenkin tilillä rahaa. Tässä tilanteessa päätimme sijoittaa siitä 50 000 € Turun Seudun Osuuspankin osuuspääomatilille, josta korko-odotuksemme on neljän prosentin luokkaa ja riski pieni. Tavallinen pankkikorko on ainakin lähellä nollaa.

Seuraavaksi puhuimme vakavien eettisten rikkomusten keskitetystä kurinpidosta, jota Olympiakomitea haluaisi SUEK:in hoitavan. Tätä kurinpitojärjestelmää – jota ei toivottavasti tarvitse käyttää milloinkaan – varten tarvitsemme sääntömääräisen kokouksen liittymispäätöksen sekä sääntömuutoksen omiin sääntöihimme. Ne olisivat kevätkokouksen asioita. Toiminnanjohtaja selvittelee vielä asian mahdollisia kustannuksia, mutta periaatteessa suhtaudumme asiaan myönteisesti.

Seuraavaksi puhuimme valmennuskoordinaattorin pestistä, jota Johanna Kaimio on hoitanut syksyn aikana. Asia jäi pöydälle ja työvaliokunnan eteenpäin vietäväksi, mutta henki oli sellainen, että Johannasta pitäisi tehdä naisten ja tyttöjen maajoukkuevalmentaja. Naisillakin on tulossa kohtalaisesti ohjelmaa, kuten EM-karsinnat (1.-3.4.), Juniori-NETU, JEM sekä elokuiset EM-kisat Münchenissä.

Huhtikuun EM-karsinnan C-kategoriaan on Sonjan mukaan ilmoittautunut 14 joukkuetta, joista tehtäneen kaksi 7 joukkueen ryhmää. Se merkitsisi pidennetyn viikonlopun turnausta, jollaista Suomikin voisi hakea. Miehillähän oli likimain vastaava tapahtuma 2018. Työvaliokunta selvittelee asiaa ja tekee ehdotuksen liittohallitukselle.

Marraskuussa valitulle hallitukselle oli suunnitteilla myös strategiatyöpaja Gumbostrandin 2019 kokouksen malliin ja jatkoksi. Valitettavasti korona rajoittaa tätäkin tapahtumaa, sillä kovasti haluaisimme toteuttaa sen ”naamakkain”. Asia siirrettiin seuraavan kokouksen agendalle. Sen päätimme pitää maanantaina 24. tammikuuta.

Muissa asioissa toiminnanjohtaja kertoi, että keravalainen PTS Sherwood anoo liiton jäsenyyttä. Hyväksyimme uuden seuran luonnollisesti ilomielin.

Hannu Sihvo puolestaan kysyi, mitä kuuluu liiton ITTF:lle tekemälle ehdotukselle, joka koski naisten ykkösluokan pelaamista Pariisin paralympialaisissa sekä pararankingin uudistamista. Huhuja on, että Pariisiin ei luokkaa tule, mutta varsinaista vastausta emme ole saaneet. Toiminnanjohtaja ja Sonja yrittävät selvitellä, missä asiassa tällä hetkellä mennään.

Kimmo Arenius halusi vielä pienen palautekeskustelun uudistuneesta TOP-16 -kisasta. Alkupoolien roolia ja merkitystä vähän pohdimme, mutta totesimme kuitenkin, että avauskilpailua oli selvä parannus vanhaan TOP-12 -kisan finaaliin.

Kaksi ja puoli tuntia siinä hurahti ja vähän oli mieli apea, sillä pandemia ei suinkaan ota laantuakseen ja tuntuu vaikuttavan enemmän tai vähemmän kaikkeen, mitä touhuamme. Päätöksiä on tehtävä ja ainakin jostakin näkökulmasta nekin ovat aina vääriä. Voin kuitenkin vakuuttaa, että yritämme parhaamme. Ihan helppoa ei juuri nyt vaan ole, mutta liittohallitus oli täysmiehisesti paikalla ja keskusteli asioista pieteetillä. Enempään ei tällä hetkellä juuri pysty, sillä kaikki linjaukset ja tapahtumat eivät ollenkaan ole omissa käsissämme.

Vastaa