Suomen-Viron naisten liiga oli erittäin onnistunut tapahtuma!

TIP-70:n mestarijoukkue.

Koronavuosien jälkeen Suomen – Viron naisten liiga pystyttiin viimein järjestämään. Siitä jäi upeat muistot. Mahtava tapahtuma!

Yhteissarjan lyhyt historia

Vaikka tapahtuma olikin historiallinen nykyisten pelaajasukupolvien kannalta, kyseessä ei ollut yhteissarjan ensimmäinen kerta.

Yhteissarja pelattiin  ensimmäisen kerran jo kaudella 2000/2001 eli yli 20 vuotta sitten. Silloin sarja pelattiin kaksinkertaisena. Viron joukkueet kävivät Suomessa pelaamassa Suomen joukkueita vastaan Tuulimäessä syksyllä ja Suomen joukkueet Viron joukkueita vastaan Virossa keväällä. Suomen joukkueet voittivat vain yhden ottelun Viron joukkueita vastaan.  Mitalijoukkueet: 1) Aseri, 2) Kalev,  3) Narva.

Yhteissarja pelattiin toisen kerran 2001/2002.  Suomen ja Viron joukkueet kohtasivat toisensa vain kerran eli maaliskuussa Ruskeasuolla. Mitalijoukkueet olivat samat kuin edelliselläkin kerralla: 1) Aseri, 2) Kalev,  3) Narva.

Kolmannella kaudella 2002/2003 yhteissarjan perinne sitten päättyi. Suomen Pöytätennisliitto ilmoitti 14.4. Viron liitolle, että suomalaiset joukkueet eivät ole tänä vuonna halukkaita osallistumaan suomalais-virolaiseen naisten yhteissarjaan. Perusteluksi tarjottiin työesteitä jne. Liki kuukauden kestäneissä  neuvotteluissa ei onnistuttu löytämään sopivaa päivämäärää yhteisturnaukselle, jotta kaksi viimeistä kautta toiminut yhteisliiga olisi voinut jatkua.

Eipä silloin osannut arvata, että kestää 20 vuotta, ennen kuin päästään kokeilemaan yhteissarjaa uudelleen!

Yhteisturnaus Tallinnassa 11.6.2022

Suomen neljä joukkuetta matkasivat Tallinnaan lauantaiaamuna klo 7.30 lautalla. Perillä oli odottamassa Jarmo Siekkisen järjestämä pieni bussi, johon koko joukko turisteineen  mahtui. Meitä oli yhteensä 19 henkilöä. Bussi suuntasi suoraan Koplin pöytätennissalille. Sinne oli laitettu neljä pöytää eli jokainen ottelu pelattiin yhdellä. Tilaa oli siten aika mukavasti, mutta se vähensi mahdollisuuksia ehtiä aiempaan laivaan kuin 22.30-laivaan. Lämmittely oli aika haasteellista, kun pelaajia oli 30 ja käytössä neljä pöytää.

Ennen pelien alkamista otetusta ryhmäkuvasta puuttuvat jostain syystä Jannika Oksanen , Pihla Eriksson ja Aleksandra Titievskaja:

Virolaiset järjestivät turnauksen erinomaisesti. Pöydän takana oli Marko Männik, joka kuulemma järjesti ensimmäisen kerran tällaisen sarjaturnauksen. Mutta hyvin sujui! Arvokkuutta tapahtumalle toivat tuttuun tyyliin virolaiset tuomarit tummissa puvuissaan. Se kuvasti sitä, kuinka järjestäjät arvostivat turnausta.

Tässä kuvassa yleisnäkymää salista. Tunnelma oli hyvä ja kannustus raikui!

Hallin yläkerrassa on Erik Lindmäen vetämä pingiskauppa. Alakerrassa on pukuhuoneiden  ja pelihallin lisäksi ainakin tämä oleskeluhuone, jossa on hyvä ruokailla:

Ruokailu oli järjestetty erinomaisesti. Viron liiton uusi puheenjohtaja Priit Lehtlaan oli itse keittänyt makoisan kana- ja kasvissosekeiton, joita kumpaakin oli tarjolla iso kattilallinen. Oli myös leivät, hyvät levitteet jne. Erinomaista! Aika lähellä oli kauppakin, jossa jotkut ehtivät käydä ostoksilla.

Kuvassa ruokatarjoilu, josta sai itse käydä hakemassa ruokaa:

Tähän maitokannuun sai laittaa vapaavalintaisen summan ateriasta, jos niin hyväksi näki. Toivottavasti muutkin kuin minä muistivat laittaa siihen jotakin!

Tässä vielä yleisosuuden lopuksi kuva salista toisesta suunnasta:

Turnauksen joukkueet

Yhteisliigan sääntöjen mukaan yhdessä ottelussa sai pelata yksi pelaaja, joka ei edusta kyseistä seuraa.

Suomen joukkueet:

Viron joukkueet:

Peliasut

Useampi virolainen kysyi, voiko Suomessa todella pelata sarjaa ilman yhtenäisiä peliasuja. Turnauksen säännöissä oli kuulemma maininta, että jokaisella joukkueella pitää olla samat pelipaidat. Virolaiset noudattivat tätä sääntöä tietysti kirkkaasti kuten aina.  Sen sijaan yhdelläkään Suomen neljästä joukkueesta ei ollut samat pelipaidat. Tässä asiassa pitää ryhdistäytyä niin, että pelaajatkin osaavat pitää huolta siitä, että pelikassiin tulee oikea pelipaita. Sarjaotteluissa pitäisi olla sääntö, että joukkueilla pitää olla samat pelipaidat. Ei riitä, että on seuran paita. Sen pitää olla myös väreiltään sama kuin muilla. Ja kaikki Stigan treenipaidat jääköön kaappiin, kun lähdetään sarjapeliin. Tai ainakin ne vaihdetaan pois, kun ottelu alkaa. Aikanaan Suomi erottui pukeutumisessa kaikista muista maista jopa JEM-tasolla. SPTL:n komerosta kaivettiin erilaisia Stiga-paitoja 20 vuoden ajalta. Jokaiselle pelaajalle omansa. Valmentajalle ei riittänyt. Tällainen asia ei voi olla sen ihmisen vastuulla, joka järjestää koko tapahtuman (tässä tapauksessa Jarmo). Kulttuurin on muututtava. Ensi kauden yhteisliigaan otettakoon vain ne joukkueet, jotka sitoutuvat hankkimaan yhtenäiset pelipaidat koko joukkueelle. Myös lainapelaajille.

Turnausstriimi YouTubessa

Kunkin kierroksen mielenkiintoisimmat ottelut voi nähdä turnausstriimistä, jonka kesto on 7 tuntia 12 minuuttia. Valitettavasti käytössä oli vain yksi kamera, mutta silti useimmat mielenkiintoiset (tasaiset) ottelut pääsivät mukaan.

Muutamasta ottelusta tulee myöhemmin myös erillinen video.

Turnauksen tapahtumat

Tässä käyn läpi tärkeimmät tapahtumat kierros kierrokselta.

Ensimmäinen kierros

Narva voitti MBF:n 3-0, vaikka Jannika Oksanen johti erin 2-0 Arina Litvinovaa vastaan.

Kalev voitti PT Espoon 3-0, kun Aleksandra Titievskaja hävisi hieman yllättäen Pille Veesaarelle 1-3. Joku saattaa muistaa Pillen junioriajoilta nimellä Pille Hiiu. Alisa Sinishinillä oli mahdollisuutensa Sofia Geroiskajaa vastaan, kun hän hävisi 1-3-tappiossa neljännen erän hyvän taistelun jälkeen 10-12.

PT Vantaan 0-3-tappio Taltechille oli melkoinen yllätys. Annigrete Suimets osoitti, että kovasti voi kehittyä vielä juniorivuosiensa jälkeenkin. Jo pitkän Star-uransa aikana hän väläytteli potentiaaliaan, mutta vasta nyt  21-vuotiaana hän on puhjennut kukkaan Vallut Vainulan valmennuksessa. Nyt hän voitti Ella Kellowin 3-2 (viides erä 12-10). Taltechin ykköspelaaja Airi Avameri ei voinut kuulemma pelata, koska hän on tekemässä uutta sopimusta Saksaan, joten hän ei voi samaan aikaan pelata toisen maan sarjaa.

TIP-70 voitti Maardun 3-0. Marina Donner voitti Maardun ykköspelaajan Alina Jagnenkovan 3-0.

Toinen kierros

PT Espoo hävisi Narvalle 0-3. Aleksandra Titievskaja hävisi Arina Litvinovalle 1-3 voitettuaan ensimmäisen erän lupaavasti.

MBF ja Kalev pelasivat ikuisuusottelun. Kolme viisieräistä ja yksi neljäeräinen. Kalev voitti lopulta 3-2, vaikka MBF oli jo johtanut 2-0. Jannika Oksanen voitti Pille Veesaarin 3-2 ja Pihla Eriksson Merje Aasin 3-2. Mia Kellow pelasi loistavasti Sofia Geroiskajaa vastaan ja näytti jo ratkaisevan ottelun johdettuaan erin 2-1. Kaksi seuraavaa erää kuitenkin Geroiskajalle 6-11, 9-11 ja Kalev kavensi 2-1:een. Lopuksi MBF kärsi kaksi katkeraa tappiota. Jannika Oksanen hävisi Merje Aasille 1-3 ja Pihla Eriksson Pille Veesaarelle 0-3.

TIP-70 voitti Taltechin 3-0. Jokainen ottelu 3-1.

PT Vantaa hävisi Maardulle 1-3. Anna Gavrilova voitti Marina Verengofin 3-0 ja piti tiukalla myös Alina Jagnenkovaa, joka  voitti lopulta viidennessä 11-6.

Kolmas kierros

PT Vantaalla ei ollut mahdollisuuksia Narvaa vastaan, kun Ella Kellow lepäsi. Anna Gavrilova hävisi mielenkiintoisessa ottelussa Arina Litvinovalle 1-3. Narva voitti 3-0.

TIP-70 jatkoi 3-0-voittojaan. Luo Yumo oli kuitenkin vaikeuksissa Pille Veesaaren kanssa, kun ottelu meni viidenteen 2-0-eräjohdon jälkeen. Mutta hän pelasi rautahermoisesti ja pelasti pari Veesaaren ottelupalloa ja voitti lopulta 13-11.

MBF hävisi yllättäen Taltechille ja jopa suoraan 0-3, mutta Pihla Eriksson lepäsi tämän ottelun. Ildiko Kadar hävisi hurjan taisteluottelun Annigrete Suimetselle 2-3 (viides 10-12).

Kolmen 3-0-ottelun lisäksi tällä kierroksella pelattiin huikea 3-2-ottelu, jossa voittajaksi selvityi PT Espoo, joka kaatoi Maardun 3-2. Maardun edettyä 2-1-johtoon PT Espoo yltyi erinomaiseen taisteluun. Ensin Aleksandra Titievskaja tasoitti tilanteeksi 2-2 voittamalla Alina Jagnenkovan 3-1.  Viimeisessä ottelussa Alisa Sinishin kohtasi Ksenia Braginan. Hän näytti jo voittavan ottelun puhtaasti 3-0 johdettuaan erin 2-0 ja kolmatta erää 8-5 ja 9-8. Mutta viidenteen erään se meni. Siinä Bragina näytti jo vievän Maardun voittoon johtamalla 5-1. Sinishin ei kuitenkaan luovuttanut ja otti loput pisteet 10-2! Näin hänelle arvokas 3-2- voitto ja PT Espoolle hieno 3-2-kokonaisvoitto.

Neljäs kierros

Puhtaan pelin joukkueet TIP-70 ja Narva ratkaisivat mestaruuden tässä viimeisen kierroksen keskinäisessä kamppailussa. TIP-70 voitti 3-0, mutta ottelu oli valtavan upea pallo pallolta. Ensin Marina Donner ja Arina Litvinova esittivät loistavaa peliä. Litvinova vei sen viidenteen erään, mutta siinä Donnerin kokemus voitti. Erä Donnerille 11-8, ja TIP-70 siirtyi 1-0-johtoon. Erätilanteessa 1-1 Litvinovalla oli jo 10-7-johto kolmannessa erässä, mutta Donner voitti 12-10! Toisessa ottelussa Maria Girlea kohtasi Viron ykkösjuniorin eli Vitalia Reinolin (Litvinova on kakkonen). Ottelu oli erinomaisen tasokasta pöytätennistä. Molemmat pelasivat hienosti. Girlea voitti kuitenkin suoraan 3-0 ja vei TIP-70:n jo 2-0-johtoon.  Tuntui siltä, että Luo Yumo sinetöi mestaruuden kolmospelaajien ottelussa. Hänen vastustajansa oli Maria Zavronkova, joka on Viron kadettiykkönen ja junioriviitonen. Ensimmäisen erän Luo Yumo voittikin, mutta sitten alkoivat vaikeudet. Zavronkova meni 2-1-eräjohtoon ja neljännen erän Luo Yumo voitti jännittävästi 12-10. Viidettä hän johti jo 4-0, mutta Zavronkova nousi 5-4-johtoon. Kylmän rauhallisesti Luo Yumo kuitenkin nappasi viidennen erän 11-8 ja varmisti TIP-70:n mestaruuden.

Kalev ja PT Vantaa pelasivat pitkän ottelun, jonka Kalev käänsi lopussa voitokseen 3-2. PT Vantaa oli jo lähellä mennä 2-0-johtoon. Anna Gavrilova voitti Sofia Geroiskajan 3-0 ja Ella Kellow johti Pille Veesaarta 2-1 mutta hävisi sitten 2-3. Aleksandra Seppänen taisteli hienosti puolustuspelaaja Merje Aasia vastaan mutta hävisi 1-3.  Näin Kalevilla jo 2-1-johto.  Ella Kellov paukutti sen jälkeen komean 3-0-voiton Sofia Geroiskajasta. Tilanne 2-2! Viimeisessä ottelussa Anna Gavrilova ei kuitenkaan pystynyt voittamaan Pille Veesaarta vaan hävisi 1-3.

PT Espoo hävisi Taltechille yllättäen suoraan 0-3. Aleksandra Titievskaja hävisi heti alussa Annigrete Suimetselle 2-3. Viides 9-11. Suimets oli aika kovahermoinen pelaaja tässä turnauksessa. Kolme voittoa viidennessä: Ella Kellow (viides 12-10), Ildiko Kadar (viides 12-10) ja Titievskaja (viides 11-9).

Maardu pelasi jälleen pitkän ottelun hävitessään MBF:lle 2-3.  Alina Jagnenkovalle tietysti kaksi voittoa, mutta MBF otti tarvittavat voitot Ksenia Braginasta ja Polina Staroverovasta.

Sarjataulukko

Tässä on järjestäjien antama tulostaulukko korjattuna (Narva oli laitettu voittamaan TIP-70 3-2, vaikka sarjapisteet olivat oikein):

Sarjataulukko vielä aukikirjoitettuna:

TIP-70 mestari!

TIP-70:n joukkue osoittautui turnauksen ehdottomasti parhaaksi joukkueeksi. Muuten mitalit jakaantuivat kuten ne jakaantuivat kaksi kertaa aiemminkin 20 vuotta sitten. Hopeaa Narvalle ja pronssia Kaleville. Edellisillä kerroilla järjestys oli vain toinen. Kalevin Merje Aas pelasi muuten toisella kaudella 2001/2002 Aserin mestaruusjoukkueessa. Muuten pelaajat olivat vaihtuneet.

Kuvassa mitalijoukkueet. Vasemmalta hopeajoukkue LTK Narova (Sofija Petrova, Maria Zavronkova, Arina Litvinova, Vitalia Reinol), kultamitalijoukkue TIP-70 (Marina Donner, Maria Girlea, Luo Yumo) ja pronssijoukkue LTK Kalev (Merje Aas, Pille Veesaar, Sofia Geroiskaja):

Suomen ja Viron yhteisliigan tulevaisuutta ajatellen oli erinomainen asia, että suomalainen joukkue voitti mestaruuden. Se lisää liigan kiinnostavuutta myös tulevaisuudessa. Kahtena ensimmäisenä kautenahan Viron ja Suomen joukkueiden väliset ottelut menivät Virolle 42-2.  Nyt  virolaisille jäi tavoitteeksi pokaalin tuominen Viroon ja Suomella riittää intoa hakea pokaali jälleen tänne. Vaikka pokaali ei ollutkaan nyt kiertopalkinto.

Turnaus osoittautui erinomaisen tärkeäksi 

Tätä turnausta todellakin tarvitaan. Suomeen on vaikea luoda naisten mestaruussarjaa, ellei tuoda monta ulkomaalaista vahvistusta. Mutta onko siinä sittenkään järkeä nykyisellään? Turnaus kokosi mukavasti yhteen valtaosan Suomen naispelaajista. Tallinnan matka huipensi kaiken. Tunnelma oli erinomainen. Tallinnassa ehdittiin käydä syömässä. Valtaosa tuli Vapianoon, jonne minun ryhmäni löysi Ellin loistavan navigoinnin tuloksena. Laivalla käytiin hyvät keskustelut ja hyvä tunnelma säteili vielä satamassakin. Jatkoa tarvitaan ehdottomasti!  Tämä oli tärkeimpiä hetkiä ainakin Suomen pöytätenniksessä pitkiin aikoihin. Jotain suurta ja pysyvää saattoi syntyä. Näin ainakin toivon! 20 vuotta sitten yhteissarja luhistui Suomen täydelliseen amatööriyteen. Pelaajat eivät harjoitelleet vakavasti, eikä seuroissa ollut todellista motivaatiota asiaan. Silloinhan (2003) Viron liiton sivuilla kyseltiin seuroilta:

”Seurojen mielipiteet ovat tervetulleita siitä, onko Viron-Suomen yhteisliigaan osallistumisessa Viron kannalta katsottuna hyötyä tai tulevaisuutta.”

Nyt on sellainen tunne, että sarja oli Vironkin naisille hieno kokemus. Mukana ei tarvitse olla kaikki maajoukkuepelaajat. Jatkoa siis varmasti seuraa!

Satamaan ajo

Laivamme Helsinkiin lähti klo 22.30,  joten meillä oli kolmisen tuntia ylimääräistä aikaa ennen laivan lähtöä. Taksien saaminen oli niin hankalaa, että turvauduimme virolaisten kyyteihin. He ajoivatkin ystävällisesti koko tiimin satamaan omilla autoillaan. Ylimääräinen aika meni syömisen (Vapiano) ja shoppailun merkeissä.

Lopuksi

Lopuksi haluan esittää isot ja lämpimät kiitokseni Jarmo Siekkiselle, jonka ideoima yhteissarja oli. Viron liitto lähti heti mukaan. Lukemattomat ovat ne puhelinsoitot ja emailit, jotka Jarmo viimeisen 2-3 vuoden aikana tarvitsi saadakseen kaiken kasaan. Hän teki todella ison työn asian hyväksi. Yhteydenpito pelaajiin, kotimaisen turnauksen järjestäminen, laivamatka 18 ihmiselle, bussin järjestäminen satamaan, asioista sopiminen Viron liiton kanssa. Jne jne. Oli myös tärkeää, että ensimmäinen FIN-EST-turnaus järjestettiin Virossa, koska virolaisten kykyyn järjestää turnaus arvokkaasti voidaan luottaa.

Kaudella 2022/2023 sitten uusiksi! Ehkä mukaan uusiakin kuvioita? 1. divisioona? Sellaista puhetta kuitenkin oli, että on hyvä, että turnaus vie vain kaksi päivää. Eli yksi päivä maan sisäisille peleille ja toinen päivä toisen maan joukkueita vastaan. Eli ei tarvita kaksinkertaista sarjaa.  Mutta entäs sitten jos myös Latvia ja Liettua tulisivat mukaan? Itse olen iloinen juuri nyt pelkästä FIN-EST-sarjasta.

Luulen muuten, että kesäkuun alku on hyvä hetki yhteisturnaukselle. Mukava kauden päätös kesäsäässä. On mukava matkustaa!

 

 

 

 

 

1 thought on “Suomen-Viron naisten liiga oli erittäin onnistunut tapahtuma!

Vastaa