Tiedotusterveisiä: ennätysvilkas vuosikokous

Liiton syyskokous istuttiin torstaina. Istuva puheenjohtaja avasi tilaisuuden toteamalla, että kokous on tärkeä, sillä nyt sovitaan ensi vuoden toiminta- ja taloussuunnitelmasta ja valitaan kahdeksi vuodeksi sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja ja vielä puolet hallituksesta eli neljä jäsentä. Ja jatkoi arvelemalla, että jo ensi vuonna – inflaation ja nykyisen kustannuskehityksen vuoksi – saatetaan tässä yhteydessä puhua erilaisten maksujen korotuksista.

Toinen pykälä eli edustajien valtakirjojen tarkastaminen ja läsnäolijoiden toteaminen kertoi, että ilmassa oli jonkinlaista ”sähköä”. Kolme seuraa (KoKa, Star ja Wega) olivat kokoustilassa Pitäjänmäen Sporttitalossa ja etäyhteyden päässä kokoustivat Halex, KePts, KurVi, Linnan Pingis, Maraton, OPT-86, Peräseinäjoen Toive, Pingisgurut, Por-83, PT-60, PT 75, PT Espoo, PT Jyväskylä ja TIP-70, mikä tarkoitti (peräti) 17 äänioikeutettua seuraa.

Kun vielä laskemme mukaan toiminnanjohtajan, varapuheenjohtajan sekä kokousta ilman äänivaltaa seuranneet henkilöt, saatoimme todeta, että väkeä oli enemmän kuin vastaavissa tapahtumissa vuosikausiin, ellei peräti -kymmeniin. Mikä on tietysti hienoa. Pekka Kolppanen valittiin kokouksen puheenjohtajaksi ja Mika Räsänen sihteeriksi. Pöytäkirjantarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi kokous nimesi Arto Luukkaisen ja Heikki Kiiskisen.

Ensimmäinen varsinainen kokousasia oli vuoden 2023 toimintasuunnitelman vahvistaminen. Jarmo Siekkisen ehdotuksesta siihen lisättiin maininta Viron kanssa yhteisistä Erasmus-ohjelmasta ja Naisten liigasta. Liiton liittymis-, jäsen, kilpailu- ja muiden maksujen vahvistaminen oli nopea asia, sillä hallitus ei esittänyt näihin muutoksia.

Samaa kyytiä vahvistettiin ensi vuoden talousarviokin, vajaa 14 000 € miinusmerkkisenä. Sen mukaan sekä Finlandia Open että vastaava parakisa ovat meille tuottopuolta aiheuttavia. OKM:ltä anomme 140 000 €. Jos se toteudu, budjetissa oltava liikkumavaraa.

Pöytätennislehden painatukseen varattu noin 10 000 € herätti keskustelua. Kokous antoi liittohallitukselle ponnen tutkia digilehteen siirtymistä ja – jos tähän päädytään – päätöksen huolellisesta tiedottamisesta kentälle. Sivutuotteena todettiin, että liiton sivuilta puuttuu skannattuja lehtiä muutamalta viime vuodelta. Liittohallituksen puheenjohtajalle, varapuheenjohtajalle tai hallituksen jäsenille ei ja makseta palkkioita, tilintarkastajille toki perinteisesti kohtuullisen laskun mukaan.

Seuraavaksi ryhdyttiin valitsemaan liitolle puheenjohtajaa. Ainakin osalle kokousväestä oli yllätys, että istuva puheenjohtava sai vaaliin haastajan Peräseinäjoen Juha Julmalasta. Jälkimmäinen piti myös oman esityksensä liiton pitemmän tähtäimen kehittämisestä. Allekirjoittanut sai kuitenkin jatkon äänin 11-5, yhden seuran äänestäessä tyhjää. Arto Luukkaisen kanssa muistelimme, että oli ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun liiton puheenjohtajasta äänestettiin (edellinen taisi olla 1995, kun nyt istuva puheenjohtaja hävisi muistaakseni selvin lukemin Kimmo Hoville). Istuva varapuheenjohtaja Sonja Grefberg valittiin uudelle kaksivuotiskaudelle yksimielisesti.

Äänestystä tarvittiin taas seuraavassa asiassa eli liittohallituksen jäsenten vaalissa, neljää paikkaa kun tavoitteli viisi ehdokasta. Tulos oli se, että ”vanhoista” jäsenistä Teemu Oinas sai 16 ääntä, Jyrki Nummenmaa 14 ja Matti Kurvinen 12. Neljännen paikan otti 11 äänellä Juha Julmala, mikä tarkoitti hallituspaikan menetystä viisi ääntä saaneelle Hannu Sihvolle.

Hannu valittiin kuitenkin ensimmäiseksi varajäseneksi ja häntä seurasivat Bahman Khosravi, Toni Soine ja Henri Pelkonen. Varajäsenten valinta tapahtui äänestyksittä. Stefan Söderberg jatkaa liiton tilintarkastajana ja hänen varamiehekseen nimettiin Mikael Söderlund.

Kun muita asioita ei ollut, kokouksen puheenjohtaja ryhtyi lopettelemaan kokousta. Liiton juuri valittuna puheenjohtajana pääsin kuitenkin vielä kiittämään kokousta luottamuksesta. Taisin samalla nousta liiton kaikkien aikojen kolmanneksi pisimpään istuneeksi puheenjohtajaksi Curt Åkerbergin ja Esa Ellosen jälkeen. Ja luonnollisesti kiittäminen oli myös vastaehdokas Juha Julmalaa. Vaalit kuuluvat demokraattisessa yhteisössä asiaan.

Vielä keskustelimme hetken valiokuntapaikoista ja mm. viestintävaliokunnan perustamisesta, vaikka ne ovatkin hallituksessa päätettäviä asioita. Mutta ehdotuksia hallitukselle voi aina tehdä ja mikäpäs niille on luontevampi paikka kuin liittokokous!

Kiitokset kokoukseen osallistuneille.

4 thoughts on “Tiedotusterveisiä: ennätysvilkas vuosikokous

 1. Tavoitteena puheenjohtajaehdokkuudessani oli päästä kertomaan omat punnitut näkemykseni siitä, miten nousussa oleva lajimme lähtisi entistä kovempaan nousukiitoon. Kokouksen jälkeen voi olla erittäin hyvillä mielin, koska selvisin pitkästä puheenvuorostani kohtuullisesti, ja sen sanoma otettiin mielenkiinnolla ja kunnioituksella vastaan muun muassa sellaisten henkilöiden toimesta, jotka ovat toimineet ansiokkaasti lajin parissa jo kauan ennen kuin olin syntynyt.

  Kolmisenkymmentä prosenttia pj-vaalin äänistä äänistä oli nöyräksi laittava positiivinen yllätys, joka antoi itseluottamusta ja motivaatiota työskentelyyn nyt alkaneella ensimmäisellä kaudellani liittohallituksessa. Joskus täytyy tehdä rohkeita ja vähän hullujakin juttuja saadakseen keskustelua aikaan ja rohkaistakseen muita nuoria tekijöitä ideoimaan ja kehittämään asioita.

  Onnittelut valinnasta pitkäaikaiselle ja meritoituneelle puheenjohtajallemme Eskolle sekä muille hallitukseen valituille.

  Kiitos pingisystävät luottamuksesta ja kannustuksesta. Pelisaleilla tavataan!

  1. Juha piti hienon esityksen, mutta valitettavasti tämä Teams-kokoussysteemi, jossa meitä paikalla olleita oli vain neljä, ei mahdollista elävää kokouskeskustelua vaan halvaannuttaa. Siksi kehusanat jäivät silloin antamatta. Kiitos Juhalle vakavasta suhtautumisesta ehdokkuuteen ja onnea ja menestystä hallitukseen!

 2. Minulla on sellainen muistikuva, että keväällä 1999 olisi äänestetty puheenjohtajasta. Silloin Peter Eriksson olisi voittanut Pekka Niemisen. Äänestystulosta en muista.

  1. Pitipä tarkistaa asia pöytätenniksen Sudenpentujen käsikirjasta eli Nettipingiksestä. Siellä kerrotaan, että 19.4.1999 kokouksessa ei valittu puheenjohtajaa. Vain uusi varapuheenjohtaja eronneen Wardin tilalle. Ja hallituksen jäsenet. Vpj-äänestyksessä oli yllättäen yksi Nieminen vaan ei Pekka. Äänestys päättyi suloisesti:

   Arto Luukkainen 18
   Jarmo Siekkinen 10
   Jukka Nieminen 1
   Tyhjiä 4

   Hallituksesta olivat erovuorossa Kimmo Arenius, Ville Lappi, Mika Pasanen ja Juha Suotmaa. Heistä Arenius ja Suotmaa eivät olleet enää käytetävissä. Ehdolle asetettiin seuraavat henkilöt tavoittelemaan neljää jaossa ollutta hallituspaikkaa (kunkin perässä vaalissa saadut äänet):

   Ville Lappi 31
   Markku Karsikas 29
   Mika Pasanen 25
   Tarja Melin 23
   Måns Holmberg 6
   Hannu Hyyppä 5
   Jarmo Siekkinen 4

   Mutta ei tästä sen enempää!

Vastaa