Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui syyskauden ensimmäiseen kokoukseensa tiistaina. Alkua otettiin vakavissa tunnelmissa, sillä vietimme hiljaisen hetken kahden entisen toiminnanjohtajamme muistolle. Erkki Alaja ja Gösta Wahlström poistuivat joukostamme kesällä vain kolmen viikon välein.

Eikä se nyt ollut niin iloinen asia sekään, että istuva toiminnanjohtajamme Mika Räsänen istui viimeistä kokoustaan, ainakin tällä tietoa. Perjantaina Mika on vapaa mies liiton vastuista.

Vanhaan tapaan kokous otti varsinaisen alun valiokuntien ajankohtaisista asioista. Työvaliokunnan puolesta totesin, että kesään kuuluivat uuden toiminnanjohtajan rekrytointi ja mm. para Finland Openin järjestelyt sekä Stigan kanssa neuvottelut. Olympiakomiteaankin on oltu yhteyksissä sekä johdon että huippu-urheiluyksikön osalta ja allekirjoittanut ja Sonja Grefberg olivat myös ITTF:n kokouksessa Bangkokissa. Siellä sivuttiin NETU:nkin asioita, mitkä kuitenkin tulevat paremmin esille Malmön EM-kisoissa parin viikon päästä. Luonnollisesti toiminnanjohtajan vaihtumiseen liittyy paljon asioita. Söimme Sonjan kanssa Mikan ja Kimmo Areniuksen läksiäislounaan aiemmin päivällä tiistaina.

Tero Naumi totesi seuravaliokunnan asioissa, että elokuussa oli yritys järjestää seurapäivät Jyväskylässä, mutta se ei ottanut osanottajakunnassa tulta. Sen jälkeen päädyttiin virtuaalisiin seurailtoihin, joista ensimmäinen on jo ensi perjantaina teemanaan Webwelhon esittely. Ilmoittautuneita on nyt 18 ihmistä ja 10 seuraa. Seuraavassa seuraillassa syys-lokakuun vaihtreessa uusi toiminnanjohtaja Henri Pelkonen esittäytyy paremmin ja kolmas seurailta on tulossa marras-joulukuussa.

Huippu-urheiluvaliokunnan asioissa Sonja selvitti, että kesän aikana Benedek ja Alex olivat European Gamesissa Puolassa ja mies- ja naisjuniorit kävivät JEM-kisoissa. Menestys ei kummassakaan ollut mainittavaa. Tuoreimpina tapahtumina Jimi Koivumäki osallistui Euro Minichampsiin, Benedek ja Alex WTT Contenderiin Tsekissä ja Marina Donner on parhaillaan WTT-kisassa Kazakstanissa. Edessä ovat vielä Malmön EM, jonne suomalaiset lähtevät joukkueella Benedek, Alex, Sam Khosravi ja Aleksi Räsänen. Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Saksa ja Puola, eli tiukkaa on. Syksy on muutoin hiljaisempi, mutta oma Finlandia Openimme pelataan joulukuun alussa Kisakalliossa.

Parapelaajien osalta Hannu Sihvo raportoi, että osalta EM Aino Tapola, Timo Natunen, Aaro Mäkelä ja Timo Averianov lähtevät lauantaina EM-kisoihin Sheffieldiin. Aaro osallistuu myös Tulevaisuuden tähdet -leirille. Omassa Para Finland Open -kisassamme mukana ovat edellisten lisäksi myös Juha Julmala, Rita Lahtinen ja Markku Manner. Lokakuussa on OK:n olympia- ja paralympialeiri ja parapelaajilla on myös oma leiri Pajulahdessa. Marraskuussa on Pariisissa kisat. Leirillä on oltu Pajulahdessa tuoreestikin.

Teemu Oinaksen poissaollessa Juha Julmala kertoi kilpailuvaliokunnan asioissa, että Aaro Mäkelä on uusi aktiivinen alempien sarjojen sarjapäällikkö. Henri Pelkonen on liittynyt kilpailuvaliokuntaan, jonka Mika puolestaan jätti. Jyrki Nummenmaa totesi veteraanivaliokunnan asioissa, että Viru-cup lähestyy. Joukkuevalinnat on tehty ja ylipäätään suomalaisosanotto on hyvä.

Jyrki jatkoi IT-valiokunnan asioissa uuden kisanveto-ohjelmiston suhteen todeten, että uutta Webwelhoa oli tarkoitus käyttää viime viikonlopulla Oulussa, mutta vielä oli joitakin käyttöönotto-ongelmia. Tampereen kisoissa yritetään uudestaan ja perjantaina asia tulee esille seuraillassa. Kimmo Pihkala puolestaan selvitti, että kaivattu rating-uudistus kulkee sen kanssa käsi kädessä, joten alkukaudesta vanhaa ratingia ei ole julkaistu. Ja tietenkin uusi kausi on ”avattu”, eli lisenssit voi ostaa liiton sivujen kautta.

Ratingtyöryhmä on miettinyt uudistuksia, joissa on pyritty korjaamaan deflaatio-ongelmaa. Uudistus päätettiin ottaa käyttöön. Puolen vuoden päästä arvioidaan, kuinka on käynyt. Kimmo tekee asiasta lisää infoa liiton sivuille.

Mika Räsänen kertoi valmennusvaliokunnan puolesta, että marraskuussa on valmentajakoulutusviikonloppu Pajulahdessa, eri tasoille ja eri asioihin. Se toimii samalla myös verkkokurssien lähijaksona. Paravaliokunnan asioissa Juha Julmala kertoi, että hän ja Pete Mikkonen olivat valmentajina Special Olympics -leirillä, joka oli suosittu.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnan asioissa liittokokouksen jälkeen sivuun siirtyvä puheenjohtaja Kimmo Arenius kertoi, että uudet säännöt löytyvät päivitettyinä liiton sivuilta. Are on tehnyt melkoisen uran asian tiimoilla, sillä hän on istunut hallituksessa vuodesta 1995 ja on päivittänyt liiton sääntökirjaa vuodesta 2008. Komea ura!

Kansainvälisissä asioissa Sonja raportoi ITTF:n Summitista Bangkokissa. Myös allekirjoittanut osallistui siihen ja järjestön vuosikokouksesta (AGM) on erillinen raportti liiton sivuilla. Sonja oli myös Councilin kokouksessa, jossa taas kerran uudistettiin MM-joukkuesysteemiä: Lontoossa 2026 on joukkueita taas 64 nykyisen 40:n sijasta. Busanissa helmikuussa on vielä 40 joukkuetta ja Suomen (miesten) mukaanpääsy vaatisi aivan erinomaista sijoitusta EM-Malmössä. Pariisin parakisojen pelisysteemi vahvistettiin: joukkuekisaa ei pelata ja kaksin- ja nelinpelissä ei ole alkupooleja vaan suora cuppi. Sonjan mukaan ITTF:ssä on paljon erimielisyyksiä, mutta ETTU:ssa sen sijaan menee hyvin.

Seuraavaksi uusi toiminnanjohtaja Henri Pelkonen kertoi hiukan ajatuksistaan ja itsestään. Tuoreesti avioitunut Henri on toiminut neljä vuotta yrittäjänä ja on liikunta- ja kauppatieteilijä. Toiminnanjohtajuus on ostopalvelu liitolle, kolme päivää viikossa. Henri sanoi hyppäävänsä innolla Mikan saappaisiin ja tietävänsä, että puuhaa ja haasteitakin on paljon. Virallinen aloitus on syyskuun 11. päivä. Syksy menee haltuunotossa ja kehitysajatuksille on paikkansa vasta vähän myöhemmin. Samaan syssyyn hallitus kirjasi Henrille (ja Mikalta pois) päätökset käyttö- hallinnointioikeuksista tarvittaviin pankkiyhteyksiin ja Suomi.fi -valtuutuksiin. Hetken puhuimme myös muiden palkollisten tilanteista, mutta näihin asioihin palataan myöhemmin syksyllä. Ainakin joitakin muutoksia on tulossa vielä syksyn aikana.

Pöytätennisrahaston asioissa hallitus vahvisti rahaston johtokunnan esityksen jaettavista stipendeistä. Jaettava summa eli 1500 € jaetaan tasan (a´ 500 €) kolmen hakijan eli Jimi Koivumäen, Lassi Lehtolan ja Aleksi Räsäsen kesken. Lisäksi Henri nimettiin Mikan tilalle rahaston johtokuntaan.

Para Finland Openin local tournament director Sonja kertoi, että eilen oli viimeinen ilmoittautumispäivä ja mukaan mahtui 158 pelaajaa 27 maasta. Paljon enemmänkin olisi ollut tulossa, mutta meillä ei ollut siihen Pajulahdessa sen paremmin pelitila- kuin majoituskapasiteettiakaan. Jälkiviisaina voimme todeta, että olimme aluksi liian varoivaisia. Tuomareita on jo aika mukavasti, mutta lisääkin otetaan. Kisalääkäri on hankittu, mutta striimauksessa saisi olla apuja, vaikka Juha Julmala tehtävää lupasikin hoitaa. Kimmo Pihkala puolestaan lupasi hankkia liitolle toisen kamerakännykän ja jalustan. Mahdolliset vapaaehtoiset voivat olla yhteydessä Sonjaan.

Joulukuun Finlandia Openin tilannekatsauksessa kisan projektipäällikkö Mika Räsänen kertoi, että alkukesästä lähetettiin ensimmäiset kutsut kaikkiin Euroopan maihin. Sähköposteja on mennyt myös valmentajille ja lisääkin menee. FO ei tänä vuonna vaikuta maailman rankingiin mutta Euroopan rankingiin kyllä. On melko hankala arvioida, kuinka paljon sinne on tulossa osanottajia. Kisakallioon valmistuu kisaan mennessä uusi hotelli, jossa todennäköisesti juhlitaan kisan aikana 85 vuotta täyttävää Pöytätennisliittoa. Edelleen muistutetaan, että seurojen kannattaa sitä varten anoa liiton ansiomerkkejä pingistöitä tehneille aktiiveilleen.

Mika kertoi myös liiton taloustilanteesta, joka ei ole kauhean hyvä, vaikka sijoituksissa onkin varoja. Kesä-heinäkuussa jouduimme palauttamaan OKM:lle viime vuoden hyvin sujuneesta parakisasta 15 000 €. Kun samaan hetkeen osui lomarahojen maksu ja sekä JEM että para-EM, kassatilanne oli akuutisti heikko. Nyt tilanne on vähän parempi, kun OKM maksoi yleisavustuksen toisen osan ja lisenssirahoja on alkanut tulla. Yleisesti voidaan sanoa, että kansainvälisten kisojen kustannukset ovat nousseet rajusti.

Pöytätennislehti nro 3/23 ilmestyy viimeisen numeron tavoin digitaalisena. Sisältöä vasta valmistellaan ja päätoimittajakin on hakusessa Mikan lopettaessa työnsä.  Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 3.10. eli heti parakisamme jälkeen. Asialistalla ovat ainakin syyskokouksen valmistelut.

Kokouksen päätettiin parin tunnin istumisen jälkeen ja lopuksi hallitus kiitteli vielä viimeisiä päiviä pestissään istuvaa Mikaa. Kymmenen vuotta toiminnanjohtajuutta on pitkä rupeama, itse asiassa pisin koko tehtävän historiassa. Mika on kiitoksensa ansainnut!

One thought on “Tiedotusterveisiä

  1. ”Kun samaan hetkeen osui lomarahojen maksu ja sekä JEM että para-EM, kassatilanne oli akuutisti heikko. ”

    Matkustaako joukkue siis para-EM:ään liiton rahoilla? Ihan oikeutettu ja asiallinen kysymys eikä ole ketään vastaan. Mutta nyt ensimmäisen kerran julkisesti vihjattiin, että se tapahtuu SPTL:n budjetista. Näinkö on? Entä muut kilpailut?

    Kyllä näitä asioita pitää miettiä, jos tappiota tulee nykyään joka vuosi reippaasti.

Vastaa