Parapöytätenniksen EM-kisat 4.-9.9.2023 Sheffield, Englanti

Aino Tapolalle EM-pronssia – sekanelinpelissä jäätiin puolivälieriin

Aino Tapola taipui pronssille Englannin Sheffieldissä järjestettävissä parapöytätenniksen EM-kisoissa. Keskiviikon päätöskierroksella Tapola voitti ykkössijoitetun puolalaisen Dorota Buclawin komeasti 3-1 (11-4, 11-5, 7-11, 13-11), mutta tämä ei riittänyt nostamaan suomalaista kirkkaimmille mitaleille.

Tapolan kohtaloksi koitui maanantaina iskenyt vatsatauti, minkä vuoksi hän joutui luovuttamaan avausottelunsa kolmen erän jälkeen saksalaista Jana Spegeliä vastaan. Näin Tapolalta jäi normaalisti tappiopelistä tuleva sarjapiste saamatta. Naisten 1-luokan kärkikolmikko pelasi ristiin – EM-kullan nappasi Buclaw ennen Spegeliä ja Tapolaa.

– Tuomari ei tiennyt sääntöä, kun kysyin sitä häneltä avauspelissä. Olisi pitänyt varmistaa se ylituomarilta. Minun virhe, säännöt pitää itse tuntea, päävalmentaja Martti Autio harmitteli.

Tapolan ja Timo Natusen urakka EM-kisojen sekanelinpelissä päättyi avauskierroksen eli puolivälierien 0-3 (9-11, 4-11, 4-11) -tappioon kolmossijoitettua serbialaisparia Goran Perlic / Ana Prvulovic vastaan.

Ohjelma ja tulokset (aikaero 2 h)

Livestream T1-T12

Kisasivusto

ITTF:n rankingit


Tiistai 5.9.2023

WS1 TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – BRILL Chagit Yona ISR 3-0 (3, 2, 3)
Naisten kaksipelin 1-luokka pelataan suoraan neljän pelaajan sarjana.

MS1 MATTHEWS Thomas GBR – NATUNEN Timo Kalevi FIN 3-0 (7,2,4)
MS1 NATUNEN Timo Kalevi FIN – CHRYSSIKOS Gregorios GRE 3-0 (3, 3, 3)
Natusen kaksinpelit päättyivät kahden tappion ja yhden voiton myötä alkulohkoon.

MS11 AVERJANOV Timo FIN – CABEROGLU Utku TUR 0-3 (-6, -2,-7)
MS11 CUESTA MARTINEZ Eduardo ESP – AVERJANOV Timo FIN 3-0 (1, 1, 5)
Averjanovin kaksinpelit päättyivät kolmen tappion myötä alkulohkoon.

MS6 PERRY Martin Robert GBR – MAKELA Aaro Toivo Samuli FIN 3-0 (6, 6, 6)
Mäkelän kaksinpelit päättyivät kahden tappion myötä alkulohkoon.


Suomella mollivoittoinen avauspäivä

Maanantai 4.9.2023

MS6 SIMION Bobi ROU – MAKELA Aaro Toivo Samuli FIN 3-1 (7,3,-6,8)
Lohkojen kaksi parasta 16 pelaajan pääkaavioon.

WS1 TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – SPEGEL Jana Margarete GER 1-3 (-6, 9, -6, -0 luovutus)
Naisten kaksipelin 1-luokka pelataan suoraan neljän pelaajan poolina.

MS1 NATUNEN Timo Kalevi FIN – URLAUBER Adam HUN 1-3 (10,-7,-9,-9)
Lohkojen kaksi parasta puolivälieriin.

MS11 MAKAJEW Maciej POL – AVERJANOV Timo FIN 3-0 (0,4,3)
Lohkojen kaksi parasta puolivälieriin.

Päävalmentaja Martti Autio: ”Aaro pelasi ennakkoluulottomasti ja rohkeasti nelossijoitettua vastaan, vaikka hävisikin ottelun 1-3. Ainolle iski alkulämmittelyssä joku ruokamyrkytys tai vatsatauti ja hän joutui luovuttamaan ottelun kolmen erän jälkeen. Katsotaan kisojen jatko hänen osaltaan myöhemmin. Natusen Timon unkarilainen vastustaja pelasi tällä kertaa todella hyvin, eikä Timo ollut ihan parhaimmillaan. Averjanovin Timo puolestaan hävisi oman ottelunsa selvästi 0-3. Avauspäivän saldoksi jäi siis vain kolme erävoittoa.”


2.9.2023

Suomi mitalitavoittein parapöytätenniksen EM-kisoihin

Parapöytätenniksen EM-kisat pelataan 4.-9. syyskuuta Sheffieldissä, Englannissa. Suomesta kisoissa on mukana neljä pelaajaa: Aino Tapola, Timo Natunen, Aaro Mäkelä ja Timo Averjanov.

– Ainon 1-luokan kärki on sama kuin naisten maailmanlistan neljän kärki. Kakkossijoitettuna tavoitteena on voitto, varsinkin kun Aino on jo kerran onnistunut ykkössijoitetun, Puolan Dorota Buclawin, voittamaan. Kolmoselle ja neloselle Aino ei ole vielä hävinnyt, vaikka keväällä pari kertaa tappio oli lähellä. Urakkaa voi helpottaa se, että kolmossijoitettu, Kreikan nuori Evanthia Bournia, joutuu ennen kisoja uudelleen luokitukseen. Hänen kohdallaan se tarkoittaa uhkaa nostosta ylempään luokkaan, päävalmentaja Martti Autio ennakoi.

Naisten 1-luokassa ei paikkoja Pariisiin jaeta, mutta huhtikuun 2024 maailmanrankingin kolme parasta pääsevät suoraan ensi kesän paralympialaisiin. Tapola on käytännössä jo kisapaikkansa varmistanut.

– Muista suomalaispelaajista Timo Natunen lähtee viitossijoitettuna hakemaan voittoa ja suoraa paikkaa Pariisiin. Kesä on mennyt hyvin ja tavoite on realistinen. Timon nopea syöttö on maailman paras miesten 1-luokassa. Sen loksahtaessa paikalleen hän on hyvin vaikea voitettava, Autio tietää.

– Aaro Mäkelä on kehittynyt nopeasti ja on yllätysvalmis 6-luokan alkulohkossa. Jatkopaikka alkulohkosta on pienellä arpaonnella ja nappipelillä mahdollinen. Timo Averjanov on puolestaan kivikovassa 11-luokassa opintomatkalla. Mahdolliset erävoitot olisivat hänelle plussaa. Sekanelinpelissä Ainola ja Timolla on hyvin onnistuessaan mitalimahdollisuus, päävalmentaja jatkaa.

Suomen joukkueen valmennuksesta Aution lisäksi vastaavat Hannu Sihvo, Iivari Hartikainen ja Julius Muinonen.

Lue myös: Aino Tapola tavoittelee kultaa parapöytätenniksen EM-kilpailuista Sheffieldistä

 

One thought on “Parapöytätenniksen EM-kisat 4.-9.9.2023 Sheffield, Englanti

  1. No, jos harmittaa Ainoa ja Maraa niin harmittaa varmaan saksalaistakin: ilman sitä yhden erän luovutusta saksalainen olisi voittanut ja puolalainen olisi ollut vasta kolmas? Ainolle zemppiä jatkopeleihin!

Vastaa