Supernappulaleiri Jyväskylässä 28.-30.3.2024 – raportti

Suomen Pöytätennisliiton Supernappulaleiri järjestettiin tänä keväänä Jyväskylässä Sorastajantien pöytätennishallilla. Halli tarjosi leirille hienot puitteet. Neljätoista leiriläistä seitsemällä pöydällä neljän valmentajan ohjauksessa on kombinaatio joka ei aivan jokaisella harjoitusleirillä toteudu. Leirille osallistuivat seuraavat juniorit: Luka Oinas (OPT-86), Pyry Siven (YPTS), Niko Hämäläinen (KuPTS), Olavi Moilanen (PT Jyväskylä), Niko Lehtosaari (TIP-70), Konsta Leppänen (KuPTS), Aapo Åvist (OPT-86), Aki Ylinen (PT Jyväskylä), Joel Koivumäki (TIP-70), Tomi Juutilainen (PT 75), Jaimielee Enriquez (TIP-70), Kamilla Kadar (MBF), Luka Lehtosaari (TIP-70) ja Noel Metsätie (PTS Sherwood). Valmentajista olivat mukana Pöytätennisliiton valmentajat Mattias Bergkvist ja Taneli Keinonen. OPT-86:sta mukana oli Teemu Oinas ja PT Jyväskylästä Topi Hirvonen.

Kuva: Pöytätennisliiton toiminnanjohtaja ja PT Jyväskylän puheenjohtaja Henri Pelkonen toi järjestäjän terveiset junioreille ja valmentajille leirin alkajaisiksi

Leiri alkoi pääsiäistorstaina klo 18.00 kahden ja puolen tunnin harjoituksella. Mattias veti treenit ja Teemu hyppäsi neljänneksitoista ”junioriksi” Aki Ylisen oltua alkuleirin sairastumisen vuoksi pois. Napakoiden ja tehokkaiden treenien tarkoitus oli väsyttää leiriläiset mahdollisimman hyvin yöunille keskittymään jo seuraavaan pitkään treenipäivään. Totuus kuitenkin lienee niin että eihän sitä heti malta nukkumaan mennä kun pingiskavereita näkee taas pitkästä aikaa.

Kuva: Makuupussit eivät malttaneet pysyä vaaka-asennossa

Perjantaina ohjelmassa oli kolme harjoitusta. Kaksi kahden tunnin harjoitusta ja päivän päätti vielä puolentoistatunnin peliharjoitus. Aamuharjoitus aloitettiin Topi Hirvosen vetämällä taito- ja koordinaatioharjoituksella. Hyppynaruharjoituksia erittäin monipuolisella tavalla. Todella hyvä harjoitus.

Kuva: Topi Hirvonen ohjeistamassa leiriläisiä aamun harjoitukseen

Perjantai-aamun pingisharjoituksista vastasi edelleen Mattias, Taneli, Teemu ja Topi keskittyivät pallolaatikkoon rystypainotteisesti. Yli puolet leiriläisistä ehti käydä tässä aamun kahden tunnin harjoituksessa ”rystykoulussa”. Kahden pöydän pallolaatikko jossa palloja oli runsaasti toteutettiin ”yksi kerää ja kaksi lyö palloja” nopeilla vaihdoilla toimi erittäin hyvin. Yksi valmentajista ehti myös korjaamaan tekniikkaa jatkuvasti. Aamutreenin jälkeen käytiin lounaalla läheisessä ostoskeskuksessa josta löytyi ruokailumahdollisuuksia kaikille.

Kuva: Taneli ja Mattias vahtivat haukkamaisesti tekemisen laatua

Iltapäivän harjoituksista vastasi Teemu, napakan shadow-tyylisen alkulämmittelyn ja jalkatyökuvion jälkeen hiottiin syöttöjä, syötönpalautuksista avaamista, suoraan syötöstä avaamista ja ns. kolmannen ja neljännen pallon hyökkäyksiä. Taneli pystytti pallolaatikkonurkkauksen Mattiaksen kanssa, jossa todellisen tehotreenin sai tuore 13-vuotiaiden poikien Suomen Mestari Niko Hämäläinen. Niko kommentoi treenin jälkeen että ”nyt lähtee kämmen loistavasti”. Iltapäivän harjoituksen päätti tuunattu rundis jossa toiselle pöytäpuoliskolle asetettiin esteiksi pudonneiden pelaajien mailoja. Tämä muutti rundiksen loppua kohti reaktioharjoitukseksi. Kuriositeettina on mainittava että Konsta Leppänen pelasi jokaisen rundiksen finaaliin ja viimein viimeisellä finaaliyrityksellä sai myös voiton nimiinsä.

Kuva: Vauhdikasta menoa spesiaalirundiksessa

Ennen illan peliharjoitusta pidettiin pidempi kahden ja puolen tunnin tauko joka takasi että virtaa oli sen verran pattereissa mitä harjoitukseen tarvittiin. Harjoitus vedettiin perinteisellä Tanelin menetelmällä jossa voittajat kohtaavat voittajia ja häviäjät häviäjiä paras kolmesta menetelmällä. Neljästoista pelaaja turnauksessa oli deffumailan esiin ottanut Teemu, joka selvisi vielä niukin naukin peleistä ilman erätappioita.

Lauantai-aamuna harjoitukset aloitettiin jälleen Topin vetämillä taito-, koordinaatio-, ketteryysharjoituksilla. Tämän jälkeen Taneli otti ohjat luovuttaen ne junioreille itselleen. Pallolaatikkoa seitsemällä pöydällä ”vähintään tuhannen” pallon avulla. Yksinkertaisia peruskuvioita pienellä jalkatyöllä tehokkaasti. Huomionarvoista oli että kaikilta junioreilta pallolaatikon tekeminen onnistui varsin hyvin pienen alkuihmettelyn jälkeen.

Kuva: Palloja oli pallolaatikkoharjoittelussa runsaasti, täysi sähinä pöydillä koko ajan

Lauantai-iltapäivän harjoitus oli leirin viimeinen. Mattias ohjeisti juniorit antamaan kaikkensa harjoituksissa jotka sisälsivät paljon jalkatyöharjoittelua. Juniorit valuttivat viimeisetkin hikitipat pöydille ja leiriltä poistui lopulta tyytyväisiä junnuja ja heidän taustajoukkojaan. Supernappulakonsepti toimii erittäin hyvin ja ensi kaudella jälleen jatketaan.

Kuva: Supernappulat valmentajineen leirikuvassa

Kiitos juniorit kaikkenne antamisesta, kiitos taustajoukot kuskaamisesta kannustamisesta ja kustantamisesta, kiitos valmentajat pyyteettömästä työstä ja kiitos PT Jyväskylä puitteiden tarjoamisesta. Kuvista kiitos jälleen Ildiko Kadarille.

Vastaa