OPT-86 Tapsan Malja – kilpailutulokset ja raportti

OPT-86:n Tapsan Malja houkutteli Ratamotien pöytätennishallille lopulta 67 pelaajaa. Poisjääntejä nähtiin vain yksi, joten prosentti tässä on erinomainen. Toinen erinomainen prosentti on junioripelaajien osuus kaikista pelaajista, se oli 35/67 eli 52%. Naispelaajien osuus oli kylläkin vain 8/67 eli 12%. Tässä meillä pitäisi parantaa huimasti pohjoisessakin. Kilpailuissa nähtiin ensimmäistä kertaa aikoihin Pellon Ponnen pelaajia. Juha Ranta, Emil Ranta ja Sasha Zashyvailo edustivat seuraa kilpailuissa. Milloin viimeksi, jos koskaan, on Pellon Ponsi pelaajia ollut kansallisissa kilpailuissa mukana?

Kilpailut aloitettiin jo perjantaina. Suosittelemme vahvasti kaikille muillekin seuroille perjantain ottamista kilpailupäiväksi lauantain ja sunnuntain rinnalle. Monikaan ei pelaa kaikkia kolmea päivää, mutta aika moni voi pelata esim. perjantaina ja lauantaina. Perjantain ohjelmassa oli M-2000, M-1300 ja Vet-60 epävirallinen luokka. Epäviralliset luokat saivat Oulussa aluksi hyvän suosion, mutta nyt se on hiipumassa. Ehkä jatkossa emme enää näitä järjestä ollenkaan. M-2000 luokassa pelasi mukavat 15, M-1300 luokassa 6 ja Vet-60 luokassa 5 pelaajaa.

M-2000 luokan pooleissa tapahtui pari yllätystä. Heikki Kiiskinen (PT-60) eteni jatkokaavioon Konsta Niemelän (OPT-86) kustannuksella viiden erän pelissä ja Aapo Åvist (OPT-86) teki saman Elmeri Räsäselle (KuPTS) kolmessa erässä. Puolivälierissä Toni Ruokanen (PT Jyväskylä) pudotti Pyry Sivenin (YPTS) erin 3-1 ja Luka Oinas (OPT-86) Otso Vahtolan erin 3-2. Semifinaaleissa Luka voitti ensimmäistä kertaa Lasse Vimparin (OPT-86) erin 3-1 ja Toni Ruokanen voitti Juho Åvistin (OPT-86) selkeästi erin 3-0. Finaali oli tiukkaa taistelua jonka puolustuspeliin vaihtanut Luka onnistui voittamaan erin 3-2. Viimeisessä erässä valttina puolustuspelin sijaan lopulta oli kuitenkin kämmenpuolen hyökkäyspeli.


Kuva: M-2000 palkitut, 1. Luka Oinas (OPT-86), 2. Toni Ruokanen (PT Jyväskylä), 3. Juho Åvist (OPT-86) ja Lasse Vimpari (OPT-86)

M-1300 luokka pelattiin yhdessä kuuden pelaajan poolissa kaikki kaikkia vastaan. Ykkössijoitettu Jiaqi Luo (OPT-86) aloitti hieman yskähdellen pudottaen erän Kaiho Ruokamolle (OPT-86) ja kaksi erää Jani Jaakolle (OPT-86). Lopulta kone ei oikein käynnistynytkään joten luokan ”finaalissa” voitto meni Matias Åbrolle (KoKu). Pronssimitalit Katja Kauppiselle (OPT-86) erävertailussa.


Kuva: M-1300 palkitut, 1. Matias Åbro (KoKu), 2. Jiaqi Luo (OPT-86) ja 3. Katja Kauppinen (OPT-86)

Vet-60 pelattiin viiden pelaajan poolissa. Viikonlopun isäntä Tapio Tuuttila (OPT-86) piti luokan hopeamitalistia Kari Pikkaraista (OPT-86) ahtaalla taipuen kuitenkin viisieräisessä. Mikael Bäckmanille 3-0 voitot kaikista peleistä. Kolmanneksi ylsi Pekka Mikkola (OPT-86).


Kuva: Vet-60 palkitut, 1. Mikael Bäckman (Halex), 2. Kari Pikkarainen (OPT-86) ja 3. Pekka Mikkola (OPT-86). Mukana menossa tietysti myös itse Tapsa.


Lauantaina aamuvuorossa aloitettiin pelit miesten kaksinpelillä, M-1700, M-1200 ja junioriluokalla. Miesten kaksinpelissä pelattiin 12 pelaajan kesken, etukäteen kärkikaksikko oli suhteellisen selvä ja finaalissa sitten Oulussa läpikulkumatkalla ollut Ari Holm (TuKa) ja Iaroslav Bril (OPT-86) sitten kohtasivatkin. Sitä ennenkin kuitenkin pelattiin. A- ja B-pooleissa pelattiin orjallisesti ratingien mukaisesti mutta C-poolissa Mio Johansson (HSKT) ponnisti nelospaikalta lohkovoittoon kaatamalla Eetu Mäkelän (OPT-86), Pyry Sivenin (YPTS) ja Petri Flinkin (OPT-86). Kakkospaikasta pelattiin ristiin ja sen paikan nappasi Eetu 3-0 voittonsa ansiosta Petristä. Puolivälierissä Eetu kuitenkin joutui taipumaan erin 3-2 Juho Åvistille (OPT-86) ja Niko Hämäläinen otti yllättävän selkeän 3-0 voiton Mio Johanssonista. Juho ja Niko eivät pystyneet kärkikaksikkoa haastamaan finaalipaikasta semifinaaleissa.


Kuva: Miesten kaksinpelin finaalin tunnelmaa

Finaali oli oikein hyvää pöytätennistä kuten odottaa saattoi. Oli piristävää nähdä kovaa taistelua ja hienoa peliä. Voittoon pelasi Iaroslav erin 3-1. Ari nousi vielä neljännessä erässä jatkopalloille selkeästa alatilanteesta mutta jatkopalloilla Bril nuorempi oli terästä.


Kuva: Miesten kaksinpelin palkitut, 1. Iaroslav Bril (OPT-86), 2. Ari Holm (TuKa), 3. Niko Hämäläinen (KuPTS) ja Juho Åvist (OPT-86)

M-1700 luokassa pelasi 17 pelaajaa neljässä poolissa. Luokka oli ennakkoon tasainen ja myös hyvätasoinen luokka koska mukana oli runsaasti yli 1500 tason pelaajia ja nuoretkin pelaajat alempaa olivat nousukuntoisia. A-poolista Elmeri Räsänen (KuPTS) ja Zuyan Chen (OPT-86) pelasivat yhden tappion rasittamina jatkoon. Elmerille tappio Aukusti Lindgrenille (PT-60) ja Zyuan hävisi vain Elmerille. B-poolissa jatkoon menivät pelaajat paikoilta 3 ja 4. Nuutti Timonen (PT-60) ja Vitali Trofimov (OPT-86) juottivat karsiutumisen kalkkia Niklas Karjalaiselle (OPT-86) ja Oskari Honkavaaralle (YNM). Mainittakoon että Vitali otti kaksi 3-2 voittoa poolissa peräkkäisissä peleissä, ensin Oskarista ja sitten Niklaksesta. C-poolissakin pelattiin ristiin. Lohkosta ykkösenä jatkoon kolmospaikalta Casper Sandin (HSKT) ja kakkosena Konsta Leppänen (KuPTS). Aapo Åvist tippui pistevertailussa koska keskinäiset pelit olivat ristissä kaikki erin 3-2. D-poolissa pelattiin viiden pelaajan kesken ja todella pitkän kaavan mukaan. Tämä aiheutti monelle aika pitkän tauon ennen jatkopelien alkamista. Ykkönen ykkösenä jatkoon eli Aleksi Turpeinen (KePts) ja kakkoseksi kiilasi viitospaikalta Ilpo Posti (KePts). Kemistä tuulahti tässä lohkossa.

M-1700 jatkokaaviossa Nuutti Timonen suoritti hienon nousun Chen Zuyania vastaan, kaksi ensimmäistä erää Zyuanille ja kaksi seuraavaa pitkiltä jatkopalloilta Nuutille. Viides oli muodollisuus. Muut kvarttavoitot Elmeri Räsäselle Vitali Trofimovista 3-0, Casper Sandinille Ilpo Postista 3-1 ja Aleksi Turpeiselle Konsta Leppäsestä 3-1. Semifinaaleissa Casper kaatoi Elmerin 3-1 ja Aleksi lopetti Nuutin yllätykset erin 3-1. Finaalissa Kemistä tuulahti edelleen kun Aleksi voitti Casperin erin 3-1. Tämä oli hyvätasoinen M-1700 luokka jonka finaali lipsahti hieman iltapäiväryhmän puolelle aikataulussa vaikka aikaa peleille viisi tuntia olikin.


Kuva: M-1700 palkitut, 1. Aleksi Turpeinen (KePts), 2. Casper Sandin (HSKT), 3. Elmeri Räsänen (KuPTS) ja Nuutti Timonen (PT-60)

M-1200 luokassa pelasi 11 pelaajaa joten jouduttiin valitettavasti käyttämään myös yhtä kolmen pelaajan poolia. 11 pelaajaa on ikävä ilmoittautuneiden määrä. Kolmen pelaajan A-poolissa Mikko Mäkelän (OPT-86) kohtalona oli karsiutuminen. Ykköspaikka meni Heikki Laurile (PT-60) ja kakkospaikka Harri Huttulalle (KePts). Harrin pelityyli on monelle äärihankala tällä tasolla. C-poolissa pelattiin pari pieni yllätys kun Matias Åbro (KoKu) nappasi lohkon ykköspaikan Jesse Sorvojalta (PT-60). Puolivälierissä PT-60 nuoret miehet Joonatan Palmola ja Jesse Sorvoja väänsivät oikein kunnolla semipaikasta, lopulta viidennen jatkoilta voitto Joonatanille. Matias Åbro hanskasi Harri Huttulan tyylin ja voitti 3-1. Semifinaaleissa pelattiin edelleen rovaniemeläisten kesken kun Heikki Lauri kaatoi Joonatan Palmolan erin 3-1. Toisessa semifinaalissa Rymy Niskala (Heitto) voitti viisieräisessä Matias Åbron, kaksi viimeistä erää kuitenkin selvin numeroin. Finaalissa Rymy rymisteli 3-0 voittoon.


Kuva: M-1200 palkitut, 1. Rymy Niskala (Heitto), 2. Heikki Lauri (PT-60), 3. Matias Åbro (KoKu) ja Joonatan Palmola (PT-60)

Junioriluokassa (max. 1000 rating) pelattiin yhdeksän pelaajan voimin. Vanhimmat juniorit ovat syntyneet vuonna 2008 ja nuorimmat 2014. Pelaajat arvottiin kahteen pooliin josta pelattiin semit ja finaali sekä sijoitusmatsit 3-3 ja 4-4. Viiden poolin viimeisen pelit päättyivät pooliin. A-poolissa Kaarlo Lampinen (OPT-86) oli selkeä ykkönen ilman erätappioita. Dennis Trofimov (OPT-86) nappasi pienen yllätysvoiton Arina Brilistä (OPT-86). B-poolissa kisan kuopus Jiali Lu oli lohkoykkönen ilman tappioita. Helpolla Jiali ei päässyt kun kisadebyyttinsä tehneet sekä Oskari Vielma (OPT-86) että Leo Nikkanen (OPT-86) veivät pelit viidenteen erään. Lohkon kakkospaikka Taisiia Brilille (OPT-86) joka kaatoi Leon niin ikään viisieräisessä. Tässä poolissa mukana oli myös Pellon Ponnen junioripelaaja Sasha Zashyvailo, voitot jäivät vielä ottamatta mutta oli hienoa nähdä junioripelaaja niinkin kaukaa pohjoisesta pelaamassa. Semifinaalissa Onni Savola (OPT-86) otti pienen yllätysvoiton Jiali Lusta tiukassa pelissä erin 3-1. Kaarlo Lampinen voitti erin 3-0 Taisiia Brilin. Finaalissa Onni nosti pelin tasoa edelleen ottamalla erän Kaarlolta. Sijoitusmatseissa Leo Nikkanen sai hieman lohtua viisieräisten tappioilleen 3-0 voitolla Dennis Trofimovista ja Arina Bril voitti tiukassa pelissä Oskari Vielman erin 3-1. Hieno junioriluokka jälleen ja kuvassa kaikki osallistujat.


Kuva: Junioriluokan kaikki pelaajat, 1. Kaarlo Lampinen (OPT-86), 2. Onni Savola (OPT-86), 3. Taisiia Bril (OPT-86) ja Jiali Lu (OPT-86). Muut pelaajat vasemmalta lukien: Oskari Vielma (OPT-86), Leo Nikkanen (OPT-86), Dennis Trofimov (OPT-86), Arina Bril (OPT-86) ja Sasha Zashyvailo (Ponsi)


Lauantaina ennen iltapäivän luokkien alkua illan isäntä Tapsa tarjosi osanottajille ja taustavoimille kakkukahvit ja piti hienon puheen pohjoisen alueen pöytätenniksen tilanteesta. Yhtä köyttä on vedettävä, toistemme kilpailuissa on käytävä kun mahdollista ja pyritään kaikki myös pelaamaan ja harjoittelemaan mahdollisimman paljon ja toivotetaan kaikki uudet pelaajat lämpimästi tervetulleiksi lajin pariin.


Kuva: Illan isäntä Tapio Tuuttila, vasemmassa yläreunassa seuralegendat Eino Määttä ja Kullervo Haapalainen


Kuva: Tapsan puhetta kuunneltiin tarkkaan, ehkä osa myös vähemmän tarkkaan. Oliko mielessä monella jo kakun leikkaaminen?


Iltapäivän ohjelmassa oli vielä M-2100, M-1400 ja harrastelijaluokka. Vet-50 valitettavasti ei kerännyt tarpeeksi osanottajia joten se peruttiin. M-2100 luokassa pelattiin 15 pelaajan kesken kolmessa poolissa. Pelkona oli että poolit kestävät iäisyyden, mutta jostain syystä näin ei käynyt. A-poolissa toisen jatkopaikan nappasi Philip Kenttä (HSKT) Toni Ruokasen (PT Jyväskylä) kustannuksella. Lohkon kuningas oli odotetusti Lasse Vimpari (OPT-86) joka yllätti kisajärjestäjän ja ehkä myös itsensä voittamalla kaikki pelinsä erin 3-0. Onkohan ensimmäinen kerta ikinä? B-poolissa Mio Johansson (HSKT) nousi kolmospaikalta ykköseksi puhtaalla pelillä. Kakkoseksi Pyry Siven (YPTS) ennen Niko Hämäläistä (KuPTS). C-poolissa lohkoykköseksi pelasi kakkospaikalta Otso Vahtola (Heitto) ja kakkoseksi nelospaikalta Niklas Karjalainen (OPT-86). Ykköspaikan Juho Åvistin bensa oli käytetty jo aamupäivän peleissä. Elmeri Räsäsen (KuPTS) jatkopaikka oli lähellä, mutta Niklas oli viidennen jatkopalloilla parempi.

M-2100 puolivälierissä Pyry Siven oli erin 3-0 Niklas Karjalaista etevämpi. Toisessa kvartassa Philip Kenttä otti 3-1 voiton Otso Vahtolasta. Semifinaalissa Lassekin sitten jo pudotti erän ja oli pudottaa toisenkin Pyry Siveniä vastaan. Tiukasta pelistä Lasselle 3-1 voitto.  Neljäs erä 18-16. HSKT:n keskinäisessä semifinaalissa Mio Johansson voitti Philip Kentän erin 3-0. Finaalissa Lassen liito ei sitten enää riittänyt, Mio Johansson oli parempi erin 3-1. Voittokarjahdus oli vaivannäön arvoinen.


Kuva: M-2100 palkitut, 1. Mio Johansson (HSKT), 2. Lasse Vimpari (OPT-86), 3. Pyry Siven (YPTS) ja Philip Kenttä (HSKT)

M-1400 luokka oli yllättäen kilpailujen suurin luokka 18 pelaajalla. Pelit pelattiin neljässä poolissa. A-poolissa Tapio Tuuttila (OPT-86) oli liian kiva isäntä ja kärsi tappiot rovaniemen pojille Kasperi Illikaiselle (PT-60) ja Joonatan Palmolalle (PT-60). Kasperi oli lohkon ykkönen viisieräisen jälkeen Joonatania vastaan. B-poolissa kolmen kärki pelasi ristiin. Ykköseksi Ilpo Posti (KePts), kakkoseksi Nuutti Timonen (PT-60) ja kolmoseksi jäi Rymy Niskala (Heitto). Ilpon 3-0 voitto Rymystä oli ratkaiseva. C-poolissa kärsittiin vioittuneesta pöydästä joka vaihdettiin parempaan poolin puolivälissä. Valitettavasti pöytä ehti tehdä tepposensa muutamilla virhepompuilla pelaajille ennenkuin kisan järjestäjäkin asiaan kunnolla heräsi. Pöytä on nyt viety hallin varaston pimeimpään nurkkaan odottamaan lisätutkimuksia. Poolin ykköseksi pelasi Matias Åbro (KoKu) joka voitti Jiaqi Luon (OPT-86) viidennen jatkopalloilla. ”Jessicalle” kakkospaikka poolissa 3-1 voitolla Aukusti Lindgrenistä (PT-60). D-poolissa pelailtiin ristiin ja ykköseksi nousi Jesse Sorvoja (PT-60) ja kakkoseksi Vitali Trofimov (OPT-86). Jesselle viidennessä 15-13 voitto Vitalista. Tässäkin lohkossa vaikeatyylinen Harri Huttula oli monelle piikkinä lihassa, kaksi voittoa ja tappiot viidennessä erässä Heikki Laurille (PT-60) ja Vitali Trofimoville.

M-1400 puolivälierissä väännettiin kahdessa matsissa taas rovaniemeläisten kesken. Kasperi Illikaiselle viiden erän jatkopallovoitto Nuutti Timosesta ja Jesse Sorvojalle 3-1 voitto Joonatan Palmolasta. Vitali Trofimov oli erin 3-1 Matias Åbrota terävämpi. Jessica Luo otti tiukan 3-2 voiton Ilpo Postista. Semifinaalissa Kasperi Illikainen voitti Vitali Trofimovin erin 3-2 ja Jessica teki erin 3-0 selvää Jesse Sorvojasta. Finaali meinasi jäädä Kasperilla pelaamatta aikataulujen vuoksi mutta järjestäjät kävivät nakkaamassa Kasperin sen jälkeen erilliskyydillä juna-asemalle. Finaalissa Kasperi taipui hyvin pelinsä rullaamaan saaneelle Jessicalle erin 3-1


Kuva: M-1400 palkitut, 1. Jiaqi Luo (OPT-86), 2. Kasperi Illikainen (PT-60), 3. Vitali Trofimov (OPT-86) ja Jesse Sorvoja (PT-60) puuttuu kuvasta

Iltapäivän harrastelijaluokassa oli mukana neljä pelaajaa. Kolme 2012 syntynyttä junioria ja hieman kokeneempi Kaiho Ruokamo. Luokassa Taisiia Bril pisti Kaihon tiukille ja kaatui vasta viidennessä erässä. Myös Arina Bril nappasi Kaiholta erän. Taisiia jäi lopulta neljänneksi kun Arina ja Dennis Trofimov onnistuivat hänet voittamaan. Arinalle tässä luokassa 3-1 voitto Denniksestä. Ristiin meni pelit päivän mittaan.


Kuva: Harrastelijat-luokan palkitut, 1. Kaiho Ruokamo (OPT-86), 2. Arina Bril (OPT-86), 3. Taisiia Bril (OPT-86) ja Dennis Trofimov (OPT-86)


Sunnuntaina pelattiin Tapsan Malja -joukkuekilpailu. Järjestäjä tiesi jo etukäteen että pelisysteemi on nerokas ja pelit tulevat olemaan hyviä. Kikkailu loisti poissaolollaan kun pelijärjestys määräytyi ratingpisteiden mukaisesti ja joukkuepeli alkoi aina nelinpelillä. Kaikki kolme peliä myös aina pelattiin ja jokaisella pelillä ja voitolla oli merkitys. Mukaan oli ilmoittautunut kuitenkin vain 12 joukkuetta, joista yksi joutui jäämään viime tingassa pois. Eli 11 joukkuetta oli mukana jotka jaettiin kahteen tasoryhmään, ykkösryhmässä kuusi joukkuetta ja kakkosryhmässä viisi. Arvonta oli jo tehty kolmeen neljän joukkueen alkupooliin ja siitä neljään kolmen joukkueen jatkopooliin mutta tämä piti lopulta perua viime tingassa.

Kaikki joukkueet tasoryhmän sisällä pelasivat kaikki kaikkia vastaan. Kutsussa luvattiin noin 5 kaksinpeliä ja 5 nelinpeliä kaikille. Lisäksi luvattiin että pelit päättyvät noin klo 16.30. Olimme lopulta kohtuu hyvin arvioineet pelien keston, koska viiden poolin pelit kestivät klo 15.30 asti ja kuuden poolin pelit klo 17.00 asti. Hinta oli 25€ per pelaaja joka oli karvan alakanttiin, jatkossa 30€ per pelaaja on varmasti hyvä hinta sekä pelaajille että järjestävälle seuralle. Joukkueita toki mahtuisi tuplamäärä lisää. Tämmöinen joukkuekilpailu on alustavassa suunnitelmassa ensi vuodenkin Tapsan Maljan kohokohdaksi. Palaute oli pelaajilta erittäin hyvä.


Kuva: Sunnuntain joukkuekilpailun kaikki pelaajat

Joukkuekilpailu aloitettiin tottakai yhteiskuvalla ja kaikkien joukkueiden esittelyllä. Ykkösjoukkuekilpailussa kaikki kuusi joukkuetta mahtuivat ratingpisteissä noin 400 pisteen sisään joten peleistä oli odotettavissa tasaisia. Näin tapahtuikin. Kolme kärkijoukkuetta olivat silti kolme parasta ja kisa palkinnoista oli ääritasainen. Team Evolution (Iaroslav Bril / Oskari Honkavaara) osoittautui lopulta ratkaisupelissä nelinpelissä viidennen erän jatkopalloilla Työikäisiä (Lasse Vimpari / Juho Åvist) paremmaksi joten näin voittajaksi selviytyi Team Evolution keskinäisen pelin voitolla Ratamotien kuluttajia (Eetu Mäkelä / Otso Vahtola) vastaan. Jos nelinpeli olisi kääntynyt toisinpäin niin voittaja olisi ollut Ratamotien kuluttajat ja Työikäiset olisi ollut kakkonen. Tiukkaa oli! Sijoille 4-6 pelanneet joukkueet pelasivat myös tasaisesti kaikissa peleissä mutta voitot jäivät hieman vähemmäksi. Nelinpelit olivat lopputuloksissa ratkaisevassa osassa.


Kuva: Joukkuekilpailu 1 palkitut, 1. Team Evolution (Iaroslav Bril / Oskari Honkavaara) ja 2. Otso Vahtola / Eetu Mäkelä

Joukkuekilpailu 2 oli todella tasainen neljän kärkijoukkueen osalta, marginaalit olivat pieniä. Voittajaksi selvisi yhden voiton erolla Pelastusarmeija (Niklas Karjalainen / Aapo Åvist) ja kakkoseksi pelasi RePe (Reilu Peli) (Juha Arvola / Raimo Lassila). Erityinen hatunnosto täytyy antaa Sisukkaille Naisille eli Olga Oleshkolle ja Anastasiia Bielokrynytskalle jotka keräsivät luokassa kokemusta etenkin nelinpeleistä joista heillä ei juuri kokemusta etukäteen ollutkaan. Hyvin se meni. Rovaniemen aikuispelaajat olivat myös tärkeässä roolissa että tämä luokka oli hyvä.


Kuva: Joukkuekilpailu 2 palkitut, 1. Pelastusarmeija (Niklas Karjalainen / Aapo Åvist) ja 2. RePe (Raimo Lassila / Juha Arvola)


Tulokset pokaalinäytössä: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=7341&KilpailuID=2217

Vet-60 tulokset perjantailta: Vet-60_Pooli_A
Harrastelijoiden tulokset lauantailta: Harrastelijat_Pooli_A

Joukkuekilpailun tulokset sunnuntailta: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/Tiedostot/OinasTeem/Tapsan%20Malja%20joukkuekisan%20tulokset.xls

 

One thought on “OPT-86 Tapsan Malja – kilpailutulokset ja raportti

  1. ”Kuva: M-1200 palkitut, 1. Rymy Niskala (Heitto), 2. Lauri Heikki (PT-60), 3. Matias Åbro (KoKu) ja Joonatan Palmola (PT-60)”

    Eikös Lauri Heikki ole Heikki Lauri?

Vastaa