Väärät syötöt – keskeneräinen juttu, joka oli tarkoitettu Pöytätennislehteen 4/1995

Johdanto 2017

Kirjoitin oheisen artikkelin aikanaan Pöytätennislehden numeroa 4/1995 varten eli lähes 22 vuotta sitten. Juttu jäi kuitenkin keskeneräiseksi, enkä siksi koskaan toimittanut juttua lehteen.  Kyseessä on siiis vain hahmotelma. Julkaisenpa keskeneräisen jutun tässä nyt sellaisenaan paitsi että olen täydentänyt keskeneräiset lauseet ja siirtänyt joitakin kohtia oikeaan paikkaan. Huomatkaa, että jutussa ei viitata suoraan kehenkään todelliseen henkilöön. Ei sellaiseen joka vaikutti Suomen pöytätenniksessä vuonna 1995 eikä ainakaan kehenkään vuoden 2017 pelaajaan! Ei siis saa ottaa henkilökohtaisesti!

Sääntölainaukset ovat vuoden 1995 sääntökirjasta. Olen lisännyt oheen säännön nykyisen muotoilun punaisella fontilla. Tekstiä en ole muokannut vastaavasti. Jotain muutakin olen kommentoinut punaisella.

Tämä on samalla nostalgiapläjäys. Siksikään en kirjoittanut juttua puhtaalta pöydältä uusiksi.

*****

Haluatko voittaa epärehellisesti?

En koskaan ole voinut ymmärtää pelaajia, jotka haluavat voittaa kilpailuottelun epärehellisyyden avulla. Useimmat varmaan sortuvat inhimillisinä olentoina joskus filunkiin (esimerkiksi jättämällä mainitsematta, että vastustajan lyönti hipaisi pöytää). Ylivoimaisesti eniten käytetty tapa voittaa ottelu epärehellisyydellä on selvästi virheellinen syöttö. Varsinkin junioripelaajien kohdalla kyse on käytännössä taitamattomuudesta ja tietämättömyydestä. Kukaan ei ole opettanut syöttämään oikein. Vanhempien pelaajien kohdalla on usein vanhasta virheellisestä tekniikasta, jota on kilpailutilanteessa vaikea muuttaa, kun kotiluolassa saa syöttää miten vain. Jos haluat tietää, syöttääkö pelaaja tahallisesti väärin, käytä ns. idioottimittaria. Tämä tapahtuu seuraavasti. Huomauta vastustajallesi virheellisestä syötöstä milloin tahansa ottelun aikana. Jos vastustajasi vain tiuskaisee ”tuomari päättää” viitaten lapunkääntäjänä toimivaan 10-vuotiaaseen pingiskoululaiseen ja jatkaen virheellisiä syöttöjään, olet löytänyt idiootin. Rehellinen pelaaja toimisi tässä tapauksessa yksinkertaisesti jommalla kummalla seuraavista tavoista:

 • Jos olisi eri mieltä syöttönsä oikeellisuudesta, perustelisi, miksi se on oikea.
 • Pyrkisi jatkossa syöttämään oikein.

Seuraavassa olen luetellut tyypillisiä tapoja syöttää väärin. Jokainen niistä antaa selkeästi ansaitsematonta etua syöttäjälle, eikä tällaisilla syötöillä saavutetut voitot ole minkään arvoisia mielestäni:

2.6.1 Syöttö alkaa siten, että pallo on liikkumattomana ja vapaana suoraksi ojennetulla vapaan käden kämmenellä takalinjan takana ja pelipintaa korkeammalla.

2.6.1 Syöttö alkaa siten, että pallo on vapaana syöttäjän liikkumattomalla ja avoimella vapaan käden kämmenellä.

Huom: Nykyinen muotoilu sanoo selkeästi sen, että kämmenen  on oltava liikkumattomana!

Sääntö ei suoraan sano, että kämmenen olisi oltava liikkumattomana. Kuitenkin jos käsi liikkuu, pallo ei voi olla liikkumattomana. Siten käsi on pysäytettävä hetkeksi ennen heittoa syötön alkamisen merkiksi. Sääntöä 2.6.1 rikotaan tyypillisesti seuraavilla tavoilla:

 • Pompotellaan palloa pöytään kämmen alaspäin ja sitten yhtäkkiä syötetään. Vastustaja ei saa mitään merkkiä siitä, milloin varsinainen syöttö oikeastaan alkaa.
 • Syöttäjä hakee pallon, kävelee pöydän luo ja vauhdista heittää pallon  ilmaan ilman, että kämmen olisi liikkumattomana missään vaiheessa sen merkiksi, että syöttö alkaa NYT.
 • Käsi ei pysähdy ennen syöttöä syötön alkamisen merkiksi.
 • Käsi on niin kourussa, että pallo jää piiloon.

2.6.2 Syöttäjän tulee heittää pallo lähes pystysuoraan ylöspäin ilman kierrettä niin, että se nousee vähintään 16 cm irrottuaan vapaan käden kämmenestä.

Tätä pykälää rikotaan tyypillisesti seuraavilla tavoilla:

 • Käsi lähtee alaspäin syötön alkaessa ilman, että käsi pysähtyisi sen jälkeen missään vaiheessa.
 • Käsi/maila käy pöydän alapuolella. Huom: nykyään maila saa käydä pelipinnan alapuolella syötön aikana.
 • Lyödään nousevaan palloon.
 • Käsisyötöt.
 • Palloa ei heitetä pystysuoraan.
 • Pallo tiputetaan kädestä.

Olen suunnittelemassa videota, jossa käyn havainnollisesti läpi kaikki yleisimmät syöttövirheet. Vain videon avulla asiat tulevat selväksi. Täytyy vain ensin opetella syöttämään väärin kaikilla mahdollisilla tavoilla, jotta voin itse olla mallina. Ellen sitten löydä vapaaehtoista näyttelijää projektiin.

Vastaa