STARXMAS 16-17.12.2017 – Raportti

Varoitus: Tämän raportin kirjoittaminen jatkuu vielä  jonkin aikaa. 🙂

05.01. Lisätty loppuun  videolinkit

Raportti alkaa yleisellä osalla ja siirtyy vasta sitten luokkakohtaisiin raportteihin. Tässä yleinen osa ja sen jälkeen alkavat pian luokkakohtaiset raportit. Voipa tähän yleiseenkin osaan tulla vielä lisäyksiä.

Kolmannessa STARXMASissa koettiin todellinen positiivinen  ongelma, kun osallistujia tuli jopa liian paljon.  Kun ilmoittautumislistasta poistetaan duplikaatit, eri pelaajia oli tulossa 166. Se on paljon 12 pöydälle vaikka käytössä olikin kaksi päivää. Pelaajien määrä putosi lopulta 155:aan poisjääntien vuoksi. Startteja oli 361. Eri seuroja oli mukana peräti 36. Hankalaa oli, kun edellisenä viikonloppuna oli Finlandia Open ja aikani meni siinä jo siksikin, että majoitin Viron naisten joukkueen. Pitihän kilpailuja itsekin vähän katsoa. En siis ehtinyt yhtään suunnitella mitään ennen ilmoittautumisajan päättymistä.

Täytyy kiittää erityisesti Jens Weckströmiä siitä, että kilpailuun kokoontui aika paljon tyttöjä, alle 12-vuotiaita ja 800-sarjan pelaajia. Hän oli yhteydessä muihin seuroihin ja rekrytoi porukkaa tulemaan. Vaikka pelaajien määrä on Suomessa lisääntynyt, ei vieläkään varsinkaan nuoria pelaajia – tytöistä puhumattakaan – ole niin paljoa, että tuosta vain heitä eksyisi  samaan kilpailuun sen suurempia määriä. Niinpä M-800-luokkaan osallistui peräti 26 pelaajaa. Tätä ennen Starilla ei ole ollutkaan 800-luokkaa kaksipäiväisissä kilpailuissamme. Tällaiset määrät on ollut 900- ja 1000-luokissa aiemmissa viime vuosien kaksipäiväisissä kilpailuissamme:

Jo  tämäkin tuotti ongelmia aikataululle, koska pelkkä 800- ja 1000-luokkien pelaaminen normaalilla systeemillä olisi vienyt noin 3,5 tuntia 12 pöydällä.

Heti kun aloin suunnitella aikataulua, selvisi ettei tästä tule mitään. Kilpailut päättyvät joskus yömyöhään. Teemu Oinas ehdotti, että Ruskeasuolle asetettaisiin kaksi lisäpöytää eli pöytiä olisi 14 eikä normaalimäärä 12. Samaa olin itsekin ehtinyt jo ajatella, mutta olin hylännyt sen toistaiseksi, koska en tiennyt, mistä saan apua pöytien siirtämiseen. Mutta niin se oli vain tehtävä, että aikataulu oli laadittava 14 pöydän mukaan ja uskottava, että jotenkin ne pöydät siirtyvät ennen kuin kisa alkaa lauantaina klo 09.00.

On ollut puhetta, että osallistumista olisi pitänyt rajoittaa jotenkin. Ehkä jo kilpailukutsussa. Mutta ei se ole niin yksinkertaista. Käsittelen kahta eri rajoittamistapaa: luokkien vähentäminen ja luokkakohtaiset maksimiosanottajamäärät.

Luokkien vähentäminen

Entäpä jos kilpailukutsussa olisi ollut vähemmän luokkia? Mutta mitkä luokat pitäisi sitten jättää pois? Siinäpä pulma. Joka tapauksessa oma painopisteeni on Suomen pöytätennikselle äärimmäisen tärkeissä alimmissa ratingluokissa (800-1000) ja nuorimmissa junioriluokissa (12-vuotiaat ja nuoremmat). Erityispainopistealueena ovat TYTÖT , TYTÖT ja TYTÖT, jos heitä suinkin on saatavissa kisoihin ja he kyllä jyräävät kaikki muut, jos ei muu auta!

Alimpia ratingluokkia tarvitaan, jotta saisimme rekrytoiduksi uusia kilpapelaajia. Muuten siinä käy niin (hieman kulahtaneen kärjistyksen mukaan), että jos käy kilpailuissa kerran 10 vuodessa, näkee aina suurin piirtein samat naamat kilpailuissa – joka kerta vain 10 vuotta vanhempina.

Rekrytointi tapahtuu kahdella tavalla. Ensinnäkin uudet pelaajat pääsevät nauttimaan tasaisista peleistä. Mutta hyvin tärkeää on sekin, että kilpailun aikana, pooleissa ja katsomossa, pääsee tutustumaan muihin samassa tilanteessa oleviin pelaajiin mutta myös parempiin pelaajiin. Silloin on mukavampi tulla uudelleenkin, kun on syntynyt ystävyyssuhteita ja naamat tulevat tutuiksi muutenkin.

On vaikea ajatus sekin, että ylimmästä päästä poistettaisiin luokkia. Nimittäin se jakaisi porukan ikävällä tavalla kahteen eri osaan. Pöytätenniksellähän on valtava etu kaikkiin muihin (vai?) urheilulajeihin verrattuna siinä, että kilpailuissa ovat samassa hallissa ja samaan aikaan naiset ja miehet, naisveteraanit ja miesveteraanit, tytöt ja pojat. Ehdottoman sosiaalista. Siksi kannattaa luopua vasta äärimmäisen pakon edessä siitä, että kaikki mahtuvat samaan kilpailuun. Ei tietenkään samaan kellonaikaan.  Siitä syntyy tunnelma ”olemme kaikki samaa perhettä”.

Mutta ajatellaanpa silti, että ylimmät luokat (M-2000 ja MK) poistettaisiin siltä päivältä, kun pelataan junioriluokkia ja alimpia ratingluokkia. Silloin törmättäisiin ns. Lex Korva -ongelmaan.  Eli junioreiden kanssa kisaan tullut noiden luokkien pelaaja ei pääsisi itse pelaamaan. Tai 1800-pelaaja saisi pelata vain yhden luokan. Pää räjähtää, kun tätä yrittää ratkaista. Se voisi ehkä olla mahdollista kaksipäiväisissä kisoissa, että suositumpana päivänä eli lauantaina korkein luokka olisi esim. M-1800 ja sunnuntaina pelattaisiin sitten M-1700 ja MK. Siis tavallisessa kilpailussa, jonne parhaat pelaajat eivät tule. Mutta kyllä Lex Korva puraisisi tässäkin.

Sekin olisi mahdollista, että perättäisten luokkien välimatkaa kasvattaisi. Siis ei 800-1000-1200-1400-1600-1800-2000-MK vaan esim. 850-1100-1350-1600-1850-2100-MK. Siten luokkien määrä putoaisi yhdellä. Mutta tämä ei vähentäisi juuri ollenkaan pelien yhteismäärää, jos olettaa, että jokainen pelaaja tulisi kilpailuihin siitä huolimatta ja pelaisi yhtä monta luokkaa kuin suuremman luokkamääränkin tapauksessa. Tilanne muuttuisi vasta, jos otettaisiin käyttöön esim. raaka 800-1300-1800-MK. Silloin osa jäisi jo tulematta tai ei ainakaan osallistuisi kahteen luokkaan. Mutta se ei ole sitä mitä ainakaan Starin kilpailuissa haetaan.

Luokkakohtaiset maksimiosallistujamäärät

On ollut puhetta myös kilpailukutsuun laitettavista luokkakohtaisista maksimiosallistujamääristä. Se on helppoa, jos pöytiä on niin paljon, että useimpiin luokkiin voi asettaa rajaksi 32 tai 64 tai jonkin muun isohkon määrän. Pooliluokissa tuon 32 voisi kyllä laittaa ylärajaksi melkein aina, koska tätä suurempi määrä on aika raskas juttu, jos kaksi parasta menee jatkoon pooleista. Raja myös purisi varsin harvoin.

Normaalilla 12 pöydän systeemillä kutsuun olisi pitänyt laittaa lauantaiksi seuraavanlaiset rajoitteet, jotta kilpailut olisi saanut loppumaan klo 19-20  mennessä:

Kuvitellun kutsun luokkakohtaiset rajoitukset on valittu siten, että painotetaan alempia luokkia ja että kilpailut saadaan päättymään klo 19-20 kun käytetään neljän pooleja ja kaksi parasta menee jatkoon. Kolmannessa sarakkeessa on toteutunut pelaajien määrä luokittain ja oikeanpuolimmaisessa sarakkeessa se ilmoittautuneiden pelaajien määrä, jonka kohdalla raja olisi tullut vastaan. Tällaisessa rajoituksessa voi tulla monenlaisia ongelmia. Entä jos ensimmäiset 16 pelaajaa miesten kaksinpelissä ovatkin 1600- tai 1800-luokan pelaajia, jolloin yli 1800-pelaajat eivät pääse mukaan? Tai entä jos M12-luokkaan autokuormallisen pelaajia tuova autokuski ei pääsekään  pelaamaan 1600- ja 1800-luokkia, kun ne ovat jo täynnä? Koko autokuorma jää sitten tulematta ja M12-luokassa on neljä pelaajaa vähemmän. Ikäviä esimerkkejä voisi keksiä vaikka kuinka. Ei siis ihan helppoa! Ja kuinka noiden rajojen valvominen oikein tapahtuisi? Miten ehtisi kertoa ilmoittautuneille, etteivät nämä pääse siihen ja siihen luokkaan? Miten ehtisi kysyä ”mutta kelpaisiko tämä luokka sen sijaan?”   Kun ei tähänkään asti ole oikein ollut minuuttiakaan ylimääräistä aikaa ennen kisaviikonloppua.

Lauantain rajoitukset

Koska mitään muutakaan ei voinut tehdä, lauantaille tehtiin sellaiset rajoitukset, että pääsääntöisesti pooleissa oli vain kolme pelaajaa ja vain poolin voittaja pääsi jatkoon. Vain junioriluokissa ja M-1000-luokassa noudatettiin tavallista systeemiä (neljän poolit ja kaksi parasta jatkoon). Mahdottoman ikäväähän tällainen oli, mutta asiaan liian tyytymättömät saattoivat perua osallistumisensa ilman taloudellisia seuraamuksia. Muutamat tekivätkin sen. Mutta olihan se joka tapauksessa hauskaa pelata kisassa, jossa on elämää 14 pöydällä ja katsomossakin riittää porukkaa. Todellinen urheilutapahtuman tuntu.

Pöytien siirtäminen

Pöytien siirtäminen ja salin laittaminen muutenkin kuntoon ennen kilpailua osoittautui haasteelliseksi, kun Ruskeasuo oli edeltävänä perjantaina täynnä syksyn sarjaotteluita epätoivoisena pelaavia joukkueita ja olihan siellä myös piirin junioriharjoitukset. Salia ei päässyt laittamaan juuri ollenkaan kuntoon ennen kuin minun piti mennä satamaan hakemaan klo 20.30 Vikingillä tulevia Starin tyttöjä. Satamasta tulimme Ruskeasuolle. Sali oli jo melkein tyhjä mutta onneksi Taneli Keinosen joukkue oli vielä pelaamassa otteluaan. Kuten tiedämme, Taneli on pöytätennispöytätieteen diplomitohtori ja hän auttoi ystävällisesti siirtämään pöytiä ja kasaamaan niitä. Pöydät kun ovat muuttuneet high tech -tuotteiksi. Starin tytöt olivat vastaavalla tavalla pöytätennisverkkotieteen diplomitohtoreita ja laittoivat samalla verkkoja kuntoon. Näin saatiin 14 pöydän sali lähes kuntoon siinä vaiheessa, kun  valot olivat jo sammumassa.

Kilpailujen vetäminen

Vain kaksi Star 2:n tyttöä tuli pelaamaan (Sirli Jaanimägi ja Annigrete Suimets). Sirli Roosve ei pystynyt pelaamaan olkapäävamman vuoksi, mutta tuli vain kannustamaan ja auttamaan. Hille Millert oli loukannut jalkansa maajoukkueleirillä eikä pystynyt tulemaan.  Nuoremmat tytöt (Star 4) olivat samaan aikaan Viron Lasten GP:tä pelaamassa Narvassa. Star 3:n ohjelmaan ei kilpailu kuulunut muutenkaan.

Tytöt tarjoutuivat yllättäen lauantaiaamuna vetämään koko kilpailut, vaikka puhetta oli ollut vain kilpailumaksujen keräämisestä.  Se sujui loistavasti. Minä hoidin vain kuulutukset ja aika ajoin tuomarien poimimisen.  Seuraavalla kerralla tytöt saavat hoitaa kuulutuksenkin (sitä pitää vähän harjoitella ensin 🙂 ).  Kerrankin pääsin hieman katselemaan Starin kisojen tapahtumia ja juttelemaan osallistujien kanssa. Niin ei ole tapahtunut koskaan aiemmin. Valitettavasti olin lauantaina niin väsynyt, etten kuitenkaan kauheasti pystynyt keskittyneesti katsomaan pelejä saati tekemään mukavaa videota muistoksi tapahtumasta vaikka olisi ollut luppoaikaakin.

Tämä oli varmaan ensimmäinen kerta Suomen pöytätenniksen historiassa, kun naiset vastaavat (lähes) kokonaisuudessaan kilpailujen vetämisestä ilman, että toimitsijapöydän takana on yhtään miestä! Hyvin tytöt omaksuivat asiat, vaikka ei oltu yhtään puhuttu yksityiskohdista aiemmin. Mutta he ovat kiertäneet Suomen kilpailuja 8-9-vuotiaista alkaen, joten systeemi on aika hyvin hallussa.

Tunnelmasta

Kuulin muutaman sanovan, että nämä olivat parhaat Starin kisat koskaan. Olen samaa mieltä. Tällä tarkoitan itse suuren pelaajamäärän luomaa tunnelmaa ja kähinää. Ja sitä että mukana oli paljon aivan uusia pelaajia ja erityisesti nuoria pelaajia, joka loi vahvan tunteen siitä, että pöytätennis on taas lähdössä nousuun Suomessa. Että pöytätennis voisi helposti olla vielä paljonkin suurempi laji täällä!

Last but not least: Mukana oli suomalaisittain paljon TYTTÖJÄ ja myös naisia. Yhteensä mukana oli peräti 30 naista ja tyttöä  mikä oli lähes viidennes (19,4 %) osallistujista! Olisipa heidät saanut muistoksi yhteen ja samaan valokuvaan.  Koskahan on viimeksi ollut näin paljon naispelaajia samoissa kilpailuissa?

Kiitos kuitenkin vielä kerran  myös Pekka Korvalle, joka toi ensimmäistä kertaa Ylikiimvieskan mukavan joukkueen Starin kisoihin. Kiitos! 🙂

Kiitos myös Lappeenrannan LrTU:n nuorelle joukkueelle, joka toi väriä erityisesti tyttöjen luokkaan mutta muutenkin. Joukkue keräsi mukavasti myös palkintoja: yksi kulta, kolme hopeaa, kolme pronssia. Kiitos Igor Zelenski! 🙂

Vielä kilpailusysteemipohdintaa

Jos jollekin tulee mieleen ehdottaa ns. ”ratingluokka”-systeemiä, niin totean, ettei se kelpaa vaikka muissa yhteyksissä voi olla ihan hyväkin ratkaisu. Eli sellainen systeemi, jossa esim. 140 pelaajaa jaetaan 14 eri ratingryhmään ratingin mukaan ja kussakin 10 pelaajan ryhmässä pelataan viiden pelaajan poolit ja sitten semifinaalit ja finaalit. Olisi mennyt läpi mutta kiitos ei.

Kilpailu voi kasvaa vielä kasvattamalla sunnuntain osuutta. Nyt lauantaille ilmoittautui 130 ja sunnuntaille 93 pelaajaa. 58 lauantain pelaajaa ei pelannut sunnuntaina mutta vain 24 sunnuntain pelaajaa ei pelannut lauantaina. Tähän asti olen tietoisesti rajoittanut sunnuntain kokoa, koska kilpailun on pitänyt loppua niin ajoissa, että ehdin tehdä loppusiivouksen ja viedä Starin tytöt satamaan. Mutta kyllähän he satamaan taksillakin pääsevät tarvittaessa.

M12

12-vuotiaiden poikien luokkaan tuli mukaan aika mukavasti 12 pelaajaa, joista vain yksi oli tyttö. Useinhan tämä luokka on Helsingissä aika tyttövoittoinen, jos sitä edes pelataan. Mukana oli yksi pelaaja Ruotsista saakka ja jopa Eslövistä, missä Alex Naumi harjoittelee. Ihan Starin kilpailujen vuoksi Benjamin Gustafsson ei tullut Suomeen vaan muusta vierailusta oli varsinaisesti kyse. Benjaminin tapauksessa toimi aika hyvin Suomen muunnossäännöt, joilla Ruotsin ratingiin lisätään 600 pistettä Benjaminin pisteiden kohdalla. Eli hänen ratinginsa oli Suomessa 1400.

Pooleissa ei muita yllätyksiä nähty kuin se, että PT Espoon uusi nimi (minulle) Olli Lukinmaa voitti PT 75:n Säde Leppäsen 3-2. Semifinaaleissa nähtiin sitten toinen yllätys, kun Benjamin voitti Rasmus Vesalaisen 3-2.  Rasmus johti jo erin 2-1 ja neljäs erä meni 10-12. Finaalissa Matias Vesalainen oli kuitenkin suvereeni ja vei luokan ykköspalkinnon 3-0-voitollaan.

Kuvassa M12:n voittaja Matias Vesalainen (KoKa) oikealla. Toiseksi sijoittunut Benjamin Gustafsson (Eslöv BTK) vasemmalla. Keskellä kolmanneksi sijoittuneet Turo Penttilä (HIK-Pingis) ja Rasmus Vesalainen (KoKa).

N15/max 800

Tämä luokka oli suunniteltu sellaiseksi, että myös hieman vähemmän pelanneet tytöt voivat pelata tyttöjen luokan ilman, että mukaan voisi purjehtia muutama liian kova tyttöä puhdistamaan palkintopöydän. Vähän kuin  MJ-15/C joskus ammoin. Luokkaan osallistui mukavasti kahdeksan tyttöä viidestä eri seurasta. Näin saatiin sopivasti kaksi neljän poolia. Karina Fozilova oli ykkös/kakkossijoitettu yhdessä Angelina Holmströmin kanssa. Molemmilla 723 ratingpistettä! Karina osoittautui lopulta selvästi parhaaksi, koska hän vei voiton Lapppeenrantaan puhtailla 3-0-voitoilla. Finaalissa kaatui myös Angelina 3-0 joskin melko tiukasti.

Luokkavoittaja Karina Fozilova (LrTU) oikealla, toiseksi tullut Angelina Holmström (HIK-Pingis) hänen vieressään. Vasemmalta kolmoset Carolina Hietanen (Maraton) ja Melinda Tolppanen (HIK-Pingis).

M/N11

11-vuotiaiden luokassa pelattiin kaksi viiden pelaajan poolia. Kymmenestä pelaajasta oli tasa-arvon nimissä puolet tyttöjä ja puolet poikia. Epätasa-arvoisesti kuitenkin kaikki neljä palkinnoille pelannutta olivat yhdestä ja samasta seurasta eli Maratonista. Nuno Marttinen oli selvä ykkönen voittamalla kaikki kuusi otteluaan puhtaasti 3-0. Nuno kuvassa oikealla. Toiseksi sijoittunut Opri Jylhä vasemmalla. Carolina Hietanen ja Juha Hietanen olivat kolmansia. Kuka mahtaa olla se, joka kaappasi mitalistien katsekontaktin pois ykköskamerasta? Tutkimus on käynnissä!

N12

Koskahan on Starin kisoissa edellisen kerran pelattu 12-vuotiaiden tyttöjen luokka? Enpä muista. Poolit menivät tarkkaan sijoitusjärjestyksen mukaisesti. Erät paremmin sijoitetuille 27-2.  Vasta finaali oli todella tiukka. Siinä Säde Leppänen (PT 75) voitti Sofia Levchukin (LrTU) 3-1 (-9,12,10,6).

Kuvassa voittaja Säde Leppänen vasemmalla ja kakkonen Sofia Levchuk oikealla.  Kolmoset keskellä. Vasemmalta Carolina Hietanen (Maraton) ja Liisa Kugappi (LrTU).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pingiskoulu

Pingiskoululuokkaan sai osallistua pelaajat, joilla oli korkeintaan 700 ratingpistettä.  Lisenssiä ei tarvittu eikä ikärajoitusta ollut. Mukaan ei kuitenkaan tullut ketään aikuista pingiskoululaista. Siinä mielessä luokan nimi toimii hyvin esim. nimen ”M-700/ei lisenssiä” sijaan. Yhtä lukuun ottamatta kaikilla oli lisenssi tai lisenssi lunastettiin viimeistään pian kilpailun jälkeen. Tämä ei valitettavasti riittänyt luokan saamiseksi ratingluokaksi. Jatkossa kannattaakin harkita sitä, että Pingiskoululuokkaankin vaaditaan lisenssi.  Se kirpaisisi toki niitä yli 13-vuotiaita junioreita, jotka haluaisivat vain kokeilla kilpailemista ensi alkuun. Heidän lisenssinsä kun maksaa 35 euroa.  Nimi ”Pingiskoululuokka” on aika vakiintunut termi, jolla on oma sisältönsä vähän samaan tapaan kuin Nappulaliiga-termillä  nimien M12 tai N12 sijaan. Eli ei olla vielä osa vakiintunutta kilpailukoneistoa tms. Toki nimen voisi muuttaa myös muotoon Juniorit-15/max 700 tai Juniorit-13/max-700. Mitä ikää nyt sitten kukin seura haluaakin käyttää. Mutta jos seura asettaa muita rajoituksia, joiden mukaan esim. viimekertainen voittaja ei saa osallistua, luokka ei voi olla ratingluokka vaikka lisenssi vaadittaisiinkin.

Mukana oli 13 pelaajaa, joka oli mukava määrä varsinkin, kun kaikki tuntuivat olevan jo oikeita pöytätennispelaajia eivätkä suinkaan mitään aivan aloittelijoita. Toivottavasti kaikki jatkavat pitemmällekin!  Luokka oli Maratonin juhlaa, koska heitä oli neljän parhaan joukossa kolme kappaletta. Lappeenrannan Alex Kylliäinen lähti pelaamaan ilman ratingia ja meni saman tien finaaliin asti, jossa hävisi dramaattisesti Juha Hietaselle. Alex johti jo erin 2-1 ja neljättä erää 10-7 mutta ei vaan riittänyt Juhan taistelun edessä. Juha voitti viidennen 11-4.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Juha Hietanen (Maraton), toiseksi tullut Alex Kylliäinen  (LrTU) ja kolmanneksi sijoittuneet Maratonin Roy  Eriksson ja Carolina Hietanen. Jälleen on joku pöllinyt katsekontaktin ykköskameralta!

M-800

Tuntuu uskomattomalta, että tähän luokkaan osallistui peräti 26 pelaajaa! On harmi, ettei sitä pystynyt pelaamaan normaalilla systeemillä. Joskus aikanaan sattui niin, että MK-C-luokkaan osallistui sama määrä pelaajia (alle 1670 tai jotain kaikki samassa luokassa).   Pelaajat jaettiin kahdeksaan lohkoon, joista kolmessa ykkössijoitettu ei ottanut poolin ykköspaikkaa. Kolmossijoitettu Nuno Marttinen (Maraton) korjasi lopulta luokkavoiton. Finaalissa kaatui N12-luokan kakkonen Sofia Levchuk 3-0.  Semifinaalissa Nuno voitti N15/max 800-luokan voittajan Karina Fozilovan 3-0 ja ensimmäisellä kierroksella Pingiskouluokan kakkosen Alex Kylliäisen 3-0. Kaikki kolme olivat LrTU:n pelaajia, joten Nuno otti samalla 3-0-voiton koko Lappeenrannan tähtisikermästä!

Vasemmalta: Kolmanneksi tulleet Simonas Kaskelevicius (GraPi) ja Karina Fozilova (LrTU), toiseksi tullut Sofia Levchuk (LrTU), voittaja Nuno Marttinen (Maraton).

M-900

Oli ilahduttavaa nähdä, kuinka paljon uusia nuoria pelaajia oli tässä luokassa. Hyvä esimerkki oli pooli D. Ykkössijoitettu Elia Viljamaa on mielestäni erittäin monipuolinen ja hyvällä tekniikalla pelaava pelaaja. Siitä huolimatta hän jäi tässä lohkossa peräti viimeiseksi vaikka en muista kuin Nunosta ollut koskaan kuullutkaan! Osoittautui kuitenkin, että Joona Sarlin ja erityisesti Olli Lukinmaa olivat todella osaavia pelaajia, joilla oli hyvä tatsi.

Poolissa B GraPi:n Anton Strand teki ollilukinmaat. Kolmossijoitetun paikalta pooliykköseksi. Siinä kävi kuitenkin niin, että Katja Kauppinen (OPT-86) voitti loputa koko luokan vaikka Anton Srand pudottikin hänet poolikakkoksi. Se oli Katjan uran ensimmäinen luokkavoitto. Onneksi olkoon, Katja!  Katja voitti hurjassa finaalissa Nuno Marttisen 3-1.  Leevi Haapala ja Olli Lukinmaa pelasivat muuten tiukan kamppailun kvartassa. Viides 12-10 Leeville!

M-900:n neljä parasta. Vasemmalta: toiseksi sijoittunut Nuno Marttinen (Maraton), kolmanneksi sijoittuneet Leevi Haapala (MBF) ja Anton Strand (GraPi), luokkavoittaja Katja Kauppinen (OPT-86).

M-1000

Valitettavasti ykkössijoitettu Mohamed Eldishnawy oli lentokoneessa, kun luokka pelattiin, eikä päässyt paikalle. Siitä huolimatta mukana oli 19 pelaajaa, jotka oli jaettu viiteen lohkoon. Tässä luokassa pystyttiin käyttämään normaalia ”neljän lohkot, kaksi jatkoon” -systeemiä. Osallistujista muuten peräti yhdeksän oli naisia ja tyttöjä! Eli miehet voittivat naiset vain 10-9. Huh!

Luokkavoittaja Joni Kauppinen oli kakkossijoitettu mutta joutui erittäin lujille jo semifinaalissa.  Kirsi-Marja Kinnunen  johti erin 2-0 ja taipui viidennessä 10-12!  Myös finaali oli huippujännittävä. Siinä Joni oli häviöllä erin 1-2 TIP-70:n uutta lupausta Woobin Kimiä vastaan, mutta voitti viidennessä 15-13! Kvartassa Katja Kauppinen päätti antaa taktisen wo:n Jonille. Jatkokaavion arpaa olisi ehkä voinut (hys, hys!) tönäistä sen verran, ettei tätä ottelua olisi tullut pelatuksi. Mutta en ole sanonut näin!  Kilpailuvaliokunta, rauha, rauha!

Vasemmalta: voittaja Joni Kauppinen (OPT-86), toiseksi sijoittunut Woobin Kim (TIP-70)  ja kolmanneksi sijoittunut Lena Sellberg (Atlas). Toinen kolmonen Kirsi-Marja Kinnunen  (JPT) otti palkintonsa etukäteen (erillinen valokuva).

Toinen kolmonen Kirsi-Marja Kinnunen  (JPT) otti palkintonsa etukäteen:

M-1100

Kolmossijoitettu TIP-70:n Vili Kinnunen nappasi ykköspalkinnon M-1100-luokassa. Kuusi ottelua ja kaksi erätappiota.  Vili kuvassa oikealla. Vilin seurakaveri Karl Joesaar oli Vilin finaalivastus ja hänen vierellään. Vasemmalla kolmanneksi sijoittuneet Hannu Grönlund (Atlas) ja Heli Mäkelä (MBF). Heli näytti esimerkillisesti kuinka palkintojenjakoon juostaan, jos sattuu olemaan toisella puolella salia sen alkaessa. Kovin usein näkee löntystelyä vauhdilla 1 km/h. Mutta mitä tapahtui Helin ja Karlin välisessä semifinaalissa, minkä pisteet olivat tuomaripöytäkirjan mukaan (0,8,0)?

M-1200

Luokka oli HäKi:n Jukka Filenin suurta juhlaa. Jukka otti uransa ensimmäisen luokkavoin ja hänen uransa on sentään kestänyt ainakin 40 vuotta ja siihen on sisältynyt lukemattomia Starin kilpailuja.  Valmentaja Pasi Laine on tehnyt pitkäjänteistä nousujohtoista valmennustyötä! Finaalissa Jukka voitti Karl Joesaarin, joka oli matkallaan voittanut kolme sijoituksessa ylempänään olevaa pelaajaa: Joona Räsänen (kakkossijoitettu), Jan Mäkelä (viitossijoitettu) ja Turo Penttilä (seitsemäs). Turo kaatui semifinaalissa ja toinen kolmonen oli Kirsi-Marja Kinnunen.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet Kirsi-Marja Kinnunen (JPT) ja Turo Penttilä (HIK-Pingis), toiseksi tullut Karl Joesaar (TIP-70), voittaja Jukka Filen (HäKi).

M-1300

Yllättäen kvartassa kohtasivat kaksi kärkisijoitettua, kun kakkossijoitettu Markku Nuutinen oli hävinnyt poolissaan LrTU:n Jyri Immoselle.  Kvartassa Markku voitti luokan ykkössijoitetun Pauliina Niskasen (HäKi). Semifinaalissa kaatui sitten kolmossijoitettu Jami Kokkola, mutta luokkavoiton otti kuitenkin Leevi Hyytiäinen, joka löi Markun finaalissa 3-1. Juha Virkkala vei toisen kolmaspalkinnon Ylivieskaan, kun Markku Nuutisen poolissa voittanut Jyri Immonen ei onnistunut puolustamaan saamaansa kakkossijoitetun paikkaa jatkokaaviossa.
 
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Nuutinen (Atlas), kolmanneksi tulleet Jami Kokkola ja Juha Virkkala (molemmat YPTS), luokkavoittaja Leevi Hyytiäinen (TIP-70).

 

M-1400

Tähän luokkaan starttasi 24 pelaajaa. Pooleissa tapahtui muutama yllätys mitä jatkoon päässeisiin tulee (vain voittaja). Nimittäin poolissa A kolmoseksi sijoitettu Jan Mäkelä nappasi ykköspaikan parhaalla eräerolla, kun voitot menivät ristiin.  Poolissa C  Joona Räsänen voitti yli 200 pistettä  ylempänä olleen Terho Oikaraisen ja poolissa E Jami Kokkola voitti yli 100 pistettä ylempänä olleen Timo Myllykankaan. On aina kiva tutkia poolituloksia ja poimia tällaisia yllätyksiä. Luokkavoitto meni Espooseen, kun Jussi Hakala voitti finaalissa Dantiel Tranin 3-1.

(Vasemmalta) Kolmanneksi sijoittuneet Joona Räsänen  (HIK-Pingis) ja Jan Mäkelä (PT 75), toisen palkinnon ottanut Daniel Tran (TIP-70), luokkavoittaja Jussi Hakala (PT Espoo).

M-1500

Seppo Raiski otti A-poolissa yllätysvoiton Aleksei Pullisesta ja marssi ykkössijoitetun paikan vallattuaan peräti finaaliin asti vaikka oli sijoitettu vasta sijalle 12! Finaalin voitti kuitenkin Rasmus Vesalainen, joka löi Sepon 3-0. Rasmuksella oli muuten aikamoisen vaikeaa semifinaalissa Anni Heljalaa vastaan, sillä Anni kaatui vasta viidennessä 11-9. Anni itse oli sitä ennen ollut kuilun partaalla M-1400-luokan voittanutta Jussi Hakalaa vastaan. Jussi johti näet erin 2-0. Toinen kolmonen oli Leo Kettula, joka voitti matkallaan kaksi korkeamman ratingin pelaajaa.

(Vasemmalta) Kolmanneksi sijoittuneet Leo Kettula (MBF) ja Anni Heljala (Por-83), luokkavoittaja Rasmus Vesalainen (KoKa), toiseksi sijoittunut Seppo Raiski (GraPi). Ja taas joku oli varastanut mitalistien katsekontaktin ykköskameralta eli Sirli Roosven kameralta!

M-1600

Pooleissa tapahtui pari yllätystä. Ville Peltola voitti yli 150 pistettä korkeammalla olleen Juha Akkasen ja nappasi  poolinsa ykköstilan. Atte Leppänen teki lähes vastaavanlaisen yllätyksen voittamalla Leo Kettulan ja menemällä sen turvin poolikakkoseksi.

M-1200-luokkaa suvereenisti hallitsevan Jukka Filenin valmentajana paremmin tunnettu Pasi Laine oli luokan kakkossijoitettu, mutta hän koki kovia jo jatko-cupin ensimmäisellä kierroksella – tappio come-backin tehneelle Mikael Jutilalle 0-3. Mikael oli A-luokassa 1970-luvulla.  Toisaalta Pasin omat harjoittelumäärät olivat jääneet melko vähäisiksi lähes päätoimisen valmentajan työn vuoksi.

Ykkössijoitettu (rating 1592) Juhani Luttunen piti paikkansa ja finaalissa kaatui Mikael Jutila 3-1. Mitalistien joukossa oli myös nuoruutta, kun Porin Aleksi Laine otti toisen kolmannen sijan toisen mennessä Toivo Ridalille.

Luokkavoittaja Juhani Luttunen (Nu-Se) vasemmalla vieressään toiseksi tullut Mikael Jutila (Halex). Kolmannet palkinnot oli jaettu aiemmin. Kts. eriliset kuvat.

Aleksi Laine (Por-83) edusti  mitalistien joukossa nuorempaa polvea. Pronssia Aleksille!

Toinen M-1600-luokan kolmonen oli Toivo Ridal (PTS-60):

M-1700

Pooleissa tapahtui muutama yllätys, joista mainittakoon Rasmus Vesalaisen voitto Aleksi Laineesta. Sen voiton turvin Rasmus meni poolista jatkoon mutta Aleksi ei. Poolissa D meni sijoitukset aivan poskelleen. Olin saanut vahvat suositukset nimeltä mainitsemattomasta pingiskauppa X:stä, että come-backin tehnyt ja ilman ratingia oleva Samuli Olkkonen on hurjassa kunnossa. Niinpä hän sai ykkössijoitetun paikan poolissaan, koska ratingarvaus oli 1650.  Mutta siinä kävi niin, että hän hävisi ensimmäisessä ottelussaan kolmossijoitetulle Ville Rantaselle 2-3 johdettuaan erin 2-1. Viides 10-12. Siitä seurasi romahdus poolin viimeiseksi.  Ville meni pooliykköseksi ja toinen jatkopaikka meni nelossijoitetulle Nikolai Beloville, joka voitti kakkossijoitetun Tarmo Karvisen 3-2 oltuaan 0-2-tappiolla. Kolme viimeistä erää 13-11, 15-13, 13-11 Beloville!

Luokkavoittoon marssi ilman erätappioita Heikki Holopainen vaikka aika koville otti toinen erä pooliottelussa Anni Heljalaa vastaan: 26-24 Heikille! Finaalissa Heikki voitti Risto Pohjalahden 3-0.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Ville Husu (SS), luokkavoittaja Heikki Holopainen (JPT), kolmanneksi sijoittunut Petteri Vartiainen (MBF) ja  toiseksi sijoittunut Risto Pohjalahti (HäKi).

M-1800

Tämä luokka osoittautui pakahduttavan suosituksi kaiken muun keskellä eli pelaajia oli 33.  Pelaajat jaettiin 11 kolmen pelaajan pooliin, joista vain voittaja meni jatkoon.  Tällaisia yllätystuloksia nähtiin mitä tulee ykköspaikkaan:

 • Stefan Andersson voitti Antti Marjamäen (eroa sijoitusratingissa 146 pistettä).
 • Leonid Pullinen voitti Sirli Jaanimägin (104)
 • Duan Ruifeng voitti Petteri Vartiaisen (35)

Lisäksi on mainittava, että Daniel Tran voitti Sauli Wagnerin (267).

Otto Boije jyräsi jatko-cupissa luokkavoittoon kolmossijoitetun paikalta. Otto voitti käsittämättömästi semifinaalissa ykkössijoitetun Lauri Hakasteen, joka johti erissä 2-1. Finaalissa Otto kohtasi vielä  reilusti nuoremman pelaajan eli Matias Vesalaisen (2006). Otto osoitti pitkän kokemuksen kerryttämää rutiinia ja nappasi jälleen 3-2-voiton oltuaan erissä häviöllä 1-2. Hyvin pelattu joka tapauksessa Matiakselta, joka näyttää olevan jo sijalla 252 rankingilla.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet Heikki Holopainen (JPT) ja Lauri Hakaste (MBF), toiseksi sijoittunut Matias Vesalainen  (KoKa), luokkavoittaja Otto Boije (PT Espoo).

M-2000

M-2000 oli lauantain viimeinen alkava luokka. Haaveena oli päästää poolien kaksi parasta jatkoon, mutta se ei vaan ollut mahdollista aikataulullisesti. Poolit kuitenkin tehtiin neljän pelaajan poolien mukaan. Pelaajia oli 25.  Peräti neljässä poolissa seitsemästä ykkössijoitettu ei saanut pidettyä sijoitustaan ja putosi jatkosta (suluissa ero ratingpisteissä, joita käytettiin sijoitukseen):

 • Randar Rebane voitti Patrik Palmgren (191)
 • Rauli Franssila voitti Luka Penttisen (44)
 • Peter Eriksson voitti Sam Lin (35)
 • Leonid Pullinen voitti Esa Kanasuon (231) (Esa johti erin 2-1 ja viides erä 13-11)

Leonid Pullinen voitti poolissaan myös Aki Puustjärven (205).

Illan päätti hurja finaali Alexander Yushkovskiyn ja Lauri Hakasteen välillä. Alexander johti jo erin 2-0 ja näytti menevän melko helppoon voittoon. Sitten Lauri aloitti upean taistelun sätittyään itseään ensin pahasti (kuulin koska olin pelituomarina). Erät menivät tasoihin 2-2, mutta viidennen erän Alexander kuitenkin onnistui voittamaan 11-9 ja vei luokkavoiton.  Alexander oli muuten ahdingossa jo semifinaalissa Rauli Franssilaa vastaan, joka johti erin 2-1. Toisen kolmannen palkinnon otti Annigrete Suimets, joka pääsi ykkössijoitetun paikalle jatkocupiin, kun Roger Söderberg jäi 2000-luokasta pois viime hetkillä ja hän oli Annigreten poolissa.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Lauri Hakaste (MBF), luokkavoittaja Alexander Yushkovskiy (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Rauli Franssila (PT-Helsinki) ja Annigrete Suimets (Star):

MK-2100

Luokan nimestä huolimatta luokka oli käytännössä M-1900 paitsi että ykkössijoitetulla Pekka Korvalla oli 1903 pistettä. Pooleissa pelattiin17 peliä ja vain yksi päättyi ratingin vastaisesti. Jaa, ei sekään. Siinä poolissahan oli sijoitus ratkaistu arvalla, kun kahdella pelaajalla oli sama määrä eli 1725 pistettä. Nyt sattui vain kakkoseksi arvottu Annigrete Suimets voittamaan Randar Rebanen 3-2.

Em. ykkössijoitettu Pekka Korva koki kovia heti ensimmäisessä jatko-ottelussaan, missä hän hävisi Antti Marjamäelle 2-3. Pekka johti jo erin 2-1 ja hävisi neljännen 10-12. Antti menikin sitten lopulta finaaliin asti, missä hän voitti hienosti pelaten Alexander Yushkovskiyn 3-2. Kämmensyöttö ja sen jälkeinen kämmenspin näytti tuottavan hyvää tulosta. Antti lähti jälleen hieman dieselillä liikkeelle ollen häviöllä erin 0-2.  Annigrete Suimets pelasi hyvin ja voitti kvartassa Toni Ruokasen ja pelaten todella hyvin Yushkovskiynia vastaan vaikka hävisikin 0-3. Ensimmäisellä kierroksella hän oli tosin vaikeuksissa Matias Vesalaista vastaan ollen häviöllä erin 1-2.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet Esa Kanasuo (KoKa) ja Annigrete Suimets (Star), toiseksi sijoittunut  Alexander Yushkovskiy (MBF), luokkavoittaja Antti Marjamäki (PT 75).

MK

Vain  seitsemän yli 1900 ratingin pelaajaa osallistui lopulta miesten kaksinpeliin.  Heistä vain kahdella oli rating yli 2000 eikä yhdelläkään 2100 tai enempi. Osallistujia oli 26 poisjäännin jälkeen. MK on siis tällaisissa kilpailuissa paljolti ylimääräinen luokka 1800- ja alempien luokkien pelaajille. Seuraavassa taulukossa on jaettu arvonnassa olleet 27 pelaajaa eri ratingryhmiin 100 pisteen välein:

Tästä saa kyllä sellaisen idean, että tarvittaessa osallistujamäärää voisi rajoittaa ottamalla MK:ssa käyttöön osallistujarajoitus. Eli mukaan pääsevät kaikki ne, joiden rating on yli 1900 ja sen jälkeen tarvittaessa ratingjärjestyksessä muita pelaajia kunnes 16 on kasassa. Neljä neljän poolia ja kaksi jatkoon olisi napakka paketti. Kaikki ottelut olisivat myös kovia. Nykyisellä pöytämäärällä ei vaan voi aina tarjota alempien luokkien pelaajille mahdollisuutta pelata MK:ta täyteluokkana ja luokkana, joka pelataan, kun joku varsinaisista omista luokista on pahaan aikaan ja MK hyvään aikaan.

Uusimman ratingin mukaan yli 1900-pelaajia on 141 kappaletta. Kävin listan läpi ja laskin, että heistä vain 19 on sellaisia, että he ovat potentiaalisia tulijoita esim. STARXMAS:in MK-luokkaan, joka ei ole GP-luokka. Toki joku muukin voisi tehdä joskus satunnaisen vierailun, mutta eipä tällaista ole juuri nähty. Nämä 19 pelaaja ovat:

Tältä pohjalta voi suunnitella seuraavan kilpailun luokkia.

MK:n pooleissa nähtiin aika paljon yllätyksiä  (suluissa ero leikkuripäivän ratingeissa):

 • Heikki Holopainen voitti Toni Ruokasen (96)
 • Mika Kotoluoto voitti Peter Erikssonin (119)
 • Stefan Andersson voitti Esa Kanasuon (253)
 • Stefan Andersson voitti Risto Tujulan (380)
 • Sam Li voitti Patrik Palmgren (80)
 • Jyrki Nummenmaa voitti Luka Penttisen (281)
 • Alexander Yushkovskiy voitti Pekka Korvan (59)

Jatkocupissa tuli vielä nämä yllätykset ennen semifinaaleja:

 • Alexander Yushkovskiy voitti  Joonas Kylliön (55)
 • Alexander Yushkovskiy voitti Roger Söderbergin (131)

MK:n voitti aika ylivoimaisesti Aleksi Räsänen vaikka yhteensä kolme erää hävisikin. Finaalissa Aleksi voitti Elmo Räsäsen 3-1.  Elmo oli voittanut semifinaalissa pitkässä ottelussa ykkössijoitetun Meelis Kärnerin 3-2. Ratingeroa 159 pistettä. Aleksi puolestaan voitti vaivatta Alexander Yushkovskiyn 3-0. Uusimmalla rankingilla Aleksi on jo peräti sijalla 60.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Alexander Yushkovskiy (MBF), luokkavoittaja Aleksi Räsänen (PT Espoo), kolmanneksi sijoittunut Elmo Räsänen (HIK-Pingis). Toinen kolmonen Meelis Kärner (PT Espoo) sai palkintonsa aiemmin eikä hänestä valitettavasti ole kuvaa.

Videoita

Valitettavasti lauantaina olin niin väsynyt, etten jaksanut edes ajatella joidenkin yksittäisten otteluiden kuvaamista, vaikka siihen olisi ollutkin aikataulullinen mahdollisuus. Yleiskuvaa kuitenkin otin. Seuraavassa on annettu kaikki viikonlopun aikana kuvatut videot

LEPPÄNEN Säde – LEVCHUK Sofia
Säde Leppänen (PT 75) voitti N12:n finaalissa Sofia Levchukin (LrTU) erin 3-1. Tässä muutama välähdys ottelusta.

KAUPPINEN Katja – MARTTINEN Nuno
Katja Kauppinen (OPT-86) voitti M-900:n finaalissa Nuno Marttisen (Maraton) 3-1. Tässä ottelun loppupuolen tapahtumia.

SUIMETS Annigrete – VESALAINEN Matias
Annigrete Suimets (Star) voiti Matias Vesalaisen (KoKa) 3-2 M-2100-luokan jatkocupin ensimmäisellä kierroksella eli 16 parhaan joukossa.

HIETANEN Juho – KYLLIÄINEN Aleks
Juho Hietanen (Maraton) voitti Aleks Kylliäisen (LrTU) 3-2 Pingiskoululuokan finaalissa. Video alkaa erätilanteessa 1-1. Kylliäinen voittaa kolmannen erän 15-13, mutta viimeiset pallot puuttuvat valitettavasti. Tuli muita kiireitä varmaankin juuri silloin.

MARJAMÄKI Antti – YUSHKOVSKIY Alexander
Antti Marjamäki (PT 75) voitti Alexander Yushkovskiyn (MBF) 3-2 M-2100-luokan finaalissa. Yushkovskiy johti jo erin 2-0. Tällä videolla on vain viimeisen erän lopputapahtuma

VESALAINEN Rasmus – HELJALA Anni
Rasmus Vesalainen (KoKa) voitti Anni Heljalan (Por-83) 3-2 M-1500-luokan semifinaalissa. Videolla vain viidennen erän loppuvaiheet. Anni johti erää jo 8-6, jolloin Rasmus otti aikalisän. Rasmus tuli takaisin päättäväisenä ja otti seuraavat pisteet 5-1 voimakkaalla hyökkäyspelillä.

Yleiskuvaa kisoista
Tällä videolla on vain erilaista kamera-ajelua kisoista. Sekä lauantailta että sunnuntailta. Laitoin kaikki mukaan ilman karsintaa. Ihan historiikkia varten. Voi olla mielenkiintoista 33 vuoden kuluttua. Valitettavasti aikaa videoinnille oli kovin vähän, joten kamerakin liikkuu usein liian nopeasti eikä zoomailla ehdi.

Muutamaa ottelua seurataan hieman pidempään:

02:29 M-900 Joona Sarlin – Elia Viljamaa
06:16 M/N11 Sonja Ylinen – Julia Belov
09:42 Pingiskoulu kvartta Juho Hietanen – Yuri Afanassiev
10:49 M/N11 finaali Nuno Marttinen – Opri Jylhä

 

Vastaa