Ruskeasuon maajoukkueryhmän harjoittelua uudistetaan

Meillä on pieni joukko lahjakkaita nuoria tai nuorehkoja pelaajia, joiden harjoittelusta on pääosin vastannut liitto. Nyt – soveltuvin osin jopa heti – tarkoituksemme on kehittää tätä järjestelmää, lähinnä kahdesta syystä. Ensinnäkään emme ainakaan kaikilta osin ole tyytyväisiä saavuttamiimme tuloksiin. Toiseksi olemme niin pieni pingismaa, että jokaisesta lahjakkuudesta on yritettävä pitää kunnolla kiinni.

Todettakoon lisäksi, että syyllisiä ei haeta. Nykytilanne ei ole kenenkään vika, korkeintaan liiton johdon. Nyt puhutaan tilanteen parantamisesta. Sitä varten kirjoitan alla asiaan liittyviä näkökohtia. Niitä saa myös ihan jokainen halutessaan kommentoida.

Seuraavat asiat tulevat melkein miettimättä mieleen:

Hommaa on johdettava

Tätä varten perustamme johtoryhmän, jossa jokainen saa sanoa sanottavansa. Siellä myös suunnitellaan ulkomaisia kilpailuja ja leirityksiä, miksei kotimaisiakin. Allekirjoittaneen ohella ainakin Sonja, Mika, Mattias, Bahman ovat tätä jengiä. Käytännön johtamista on esimerkiksi se, että parhaillaan käymme keskustelua Kiinan liiton kanssa mahdollisen sparrarin/valmentajan saamisesta syksyllä muutamaksi kuukaudeksi.

Enemmän viestintää

”Rusan ryhmä” on toiminut turhan paljon omissa ympyröissään. Nyt on tavoitteena, että muutkin kuin sisäpiiriläiset tietävät, mistä on kyse. Perinteisemmän viestinnän ohella se voi tarkoittaa vaikka live-kuvaa treeneistä. Lisäksi minulla on ”ikuisuushanke” sinisen ja painavan verhon vaihtamisesta läpinäkyväksi verkoksi, jolloin treeniryhmän pelaamisen seuraaminen on paikan päällä helpompaa.

Viestintää on myös pelaajille suunnatut yhteispalaverit, joihin voimme kutsua vaikka urheilupsykologin puhumaan kisajännityksen lieventämisestä. Alku otetaan kuitenkin ihan omin voimin ja puhumme sekä liiton että pelaajien tavoitteista.

Tehdään yhdessä

Yhteistyö on voimaa. Esimerkiksi ilman ulkopuolisia asiantuntijoita emme voi pärjätä valmennuksellisesti, olipa kyse sitten vaikkapa fyysisistä ominaisuuksista tai ravinnosta.

Modernisti puhumme yhteisöllisyydestä. Olemme luomassa tosissaan ja tavoitteellisesti harjoittelevien pöytätennispelaajien ryhmää. Siihen kuuluvat oleellisena osana mainiot parapelaajamme. Toinen ”uusi” idea voisi olla Rusalta lähtevä yhteislenkki, mikä tosin keksittiin jo 1970-luvulla.

Lisää valmentajia

Tärkein uudistusajatuksemme on se, että lisäämme valmentajien määrää. Mattias on usein ollut toivottoman tehtävän edessä, kun samaan aikaan pallolaatikon antamisen kanssa on pitänyt vastata muiden pöytien treeneistä.

Tähän saamme muutoksen lisäämällä valmentajia. He voivat olla henkilökohtaisia valmentajia – kuten Mara Autio on Ainolle tai Bahman Samille – tai ns. ”liiton valmentajia”. Mattiaksen, Samulin, Mikan, Tanelin, Maran ja muiden ”tuttujen” lisäksi käymme tai olemme käyneet keskusteluja mm. Johanna Schüpbachin ja Johan Kratzin kanssa. Lisäksi mm. tunnettu ruotsalaisvalmentaja Peter Sartz on ilmaissut kiinnostuksensa Suomea kohtaan.

En pidä ollenkaan mahdottomana, että syksyllä Rusalla voisi olla parikin pallolaatikkoporukkaa samaan aikaan kun muut pelaajat vetävät normitreeniä. Yksilöllisyyden lisääminen on varmasti yksi tavoite, nythän koko ryhmä on periaatteessa harjoitellut samaan aikaan maanantaista torstaihin klo 17-20.

Pelaajista

Koko hankkeen sielu on pelaajissa. Heidän on koettava itsensä tärkeiksi ja haluttava tulla paremmaksi. Mäkelänrinteessä aloittavat syksyllä ainakin Maria Girlea, Sam Khosravi ja Aleksi Räsänen, mahdollisesti muitakin. Mäkelänrinne ja Urhea ovat meille alihyödynnettyjä mahdollisuuksia.

Maajoukkuepelaajat – esimerkiksi Benedek ja Alex – ovat aina paikalla ollessaan liiton pöytien asiakkaita. Sama mahdollisuus on pääkaupunkiseudun ulkopuolisilla kärkijunioreilla. Sparrareitakin tarvitaan – heistä esimerkiksi Anastasiia on mainio esimerkki.

Lopuksi

Kuten alussa kirjoitin, kaikkea saa kommentoida ja kritisoidakin. On melko varmaa, että kaikki mene kerralla nappiin. Tervetuloa myös mukaan toimintaan, vaikkapa vain keskustelemaan ja antamaan omia näkökulmia. Ilmoittautua voi vaikka allekirjoittaneelle.

Ja joo, on tiedossa, että kaikki tuo maksaa. Meillä on kuitenkin varaa ainakin kokeiluperiodeihin. Toisesta näkökulmasta on selvää, että ilman valmennuksen tehostamista emme tuota kotimaassa parempia pelaajia. Parhaat pelaajamme onkin tehty ulkomailla, mikä edelleen on hyvä vaihtoehto tosissaan huipulle pyrkiville.

Vastaa