STARTEMBER 24-25.9.2022 – Raportti

Raportti on nyt valmis! Ellei sitten jotain juolahda vielä mieleen. Yleisosaan tuli paljon lisää luokkaraporttien lisäksi.

Naisten kaksinpelin palkintojenjako hienon finaalin jälkeen!

Nämä olivat maailmanhistorian ensimmäiset STARTEMBER-kilpailut. Huomasin toukokuun lopussa, että Wega ei korona-ajan jälkeen ollut enää järjestämässä perinteistä Stiga Maljaa. Ilman sitä kalenteriin olisi jäänyt valtava aukko. Niinpä Star otti järjestääkseen kilpailun tällä perinteisellä paikalla. Katso seuraava kappale!

Historiaa ja muisteloita

Stiga/Westika/Wega järjesti perinteiset Stiga Malja -kilpailut syyskuun lopulla kaksipäiväisenä turnauksena vuosina 1996-2020 eli 25 kertaa. Lisäksi Stiga järjesti tässä kohtaa kalenteria yksipäiväiset kilpailut kolme kertaa 1976-1978.  Lisäksi Stiga Malja pelattiin  11 kertaa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna vuosina 1985-1995. Ensimmäiset syyskuiset Stigan kilpailut 1976 olivat vain ”Stigan kansalliset”, mutta vuosina 1977-1984 kilpailun nimenä oli ”Eskon Tuoppi” Esko Schreyn muistoksi. Muistaakseni (saa korjata) hän oli menehtynyt Skotlannissa auto-onnettomuudessa (vai oliko sairaus?). Esko taisi olla B-luokan pelaaja. Valtavan  ystävällinen ja taitava pöytätenniksen seuraihminen! Suomen pöytätennis menetti tuolloin tulevaisuutta ajatellen tärkeän ihmisen, joka joutui jättämään meidät aivan liian nuorena.

Tuleeko väki takaisin korona-aikojen jälkeen?

Edelleen sai pelätä sitä, että väki ei löydä takaisin pöytätenniskilpailuihin nyt, kun korona-ajan sulut ovat päättyneet.  Pitkään olikin ilmoittautumisissa nihkeää. Maardun noin 10 pelaajaa oli tiedossa. Muuten piti laskea, saadaanko niin paljon tulijoita, että kilpailumaksut kattavat salivuokran, pokaalit, rahapalkinnot, liiton perimän maksun ja pallot. Yhteensä noin 1700 €. Pitkään saikin jännittää, mutta lopussa eli ihan viimeisenä päivänä tuli todella paljon ilmoittautumisia ja sitten vielä jälki-ilmoittautumisia. Halukkaita pelaajia jäi jopa jonoon asti. Heille ei kuitenkaan järjestynyt paikkaa, koska jonottajat halusivat pelata sunnuntaina ja poisjäämiset koskivat valtaosin lauantain luokkia.

Pelaajia tuli jopa niin paljon, että kutsussa ilmoitettu raja 48 pelaajaa/ryhmä ylitettiin. Mutta tilanne pystyttiin hoitamaan huolellisella suunnittelulla, eikä siihen liittyen suurempaa hämminkiä syntynyt.

Poisjääntien jälkeen mukana oli lopulta edelleen todella mukavat 128 pelaajaa. Pelaajia vei flunssa ja se, että erään autokuskin flunssa vei samalla kaksi hänen kyydissäänkin tulossa ollutta peluria.  Jos ei olisi ollut poisjääntejä ja olisi hyväksytty kaikki, pelaajia olisi ollut 140. Startteja oli 245 ja eri seuroja oli edustettuna 28.

Uudistuksia kilpailuissa – lämmittelypallot

Kilpailijoita oli odottamassa pari yllätystä. Joka kilpailussa pelaajien käpälíä on ilmestynyt toimitsijapöydällä olevaan kilpailupallojen koriin pallon ottamiseksi lämmittelyä varten. Monesti lupaa kysymättä tai ”voiks tästä ottaa pallon” -kysymyksellä. Palloa ei ole annettu,  koska pelkonahan on ollut. että pallot loppuvat kesken kilpailujen. Pallon palauttaminen saattaa unohtua ja lämmittelyssä rikki mennyttä palloa ei kukaan tule maksamaan. Mutta jatkossa asia hoituu sillä, että käytössä on erillinen lämmittelypallojen kori omalla pöydällään. Siitä saa ottaa lämmittelyyn saman pallon, jota käytetään kilpailuissakin. Pallot on merkitty ”S”.kirjaimella (S = Star). Kuten ohjeesta näkyy, pallo pitää tietysti palauttaa lämmittelyn jälkeen. Kyseessä oli samalla sosiaalinen koe. Montako palloa tulee takaisin? Unohdin sunnuntaina laskea pallot kisoja purkaessani, mutta kovin montaa palloa ei ollut kadonnut. Palloja oli kaksi/pöytä eli 24. Huomenna lasken luvun Ruskeasuolla käydessäni.  Palloja kyllä löytyi pitkin salia eli pallon lainanneet olivat vain jättäneet pallon lämmittelypöydälle. S-palloja myös palautettiin sinnikkäästi kilpailupallojen koriin, jota piti koko ajan tyhjentää S-palloista. Mutta ehkä seuraavalla kerralla kaikki toimii vielä paremmin! Pelaajilta tuli kyllä paljon kiitoksia tämän uudistuksen johdosta. Sitä pidettiin hienona juttuna!

Edit: 24 pallosta tuli takaisin kahdeksan. Hävikki oli siis 33 %, jonka kyllä kestämme.

Uudistuksia kilpailuissa – pallokupit

Pitkäaikainen suunnitelmani oli ollut ottaa pallokupit käyttöön. Eli jokaista pöytää kohden on oma mukinsa, jossa on pöydän numero. Mukissa on koko ajan pallo. Toimitsijanpöydällä olevista mukeista näkee suoraan vapaan pöydän. Ei tarvitse etsiä vapaata pöytää saliin katsomalla. Mukiin laitetaan myös pöydälle tulevan ottelun pöytäkirja. Poolipaperit vien tosin yleensä jo valmiiksi pöydille kuppien kera. Kun ottelu päättyy, pallo laitetaan mukiin pöytäkirjan kanssa ja palautetaan toimitsijanpöydälle. Ihan ei vielä toiminut aina. Pelaajat unohtivat joku mukin tai mukin ja pallon. Mutta uudistus vähensi todella merkittävästi sähläystä toimitsijanpöydällä. Tuomari ei joutunut hakemaan palloa korista ja käsittelemättömät palautetut pöytäkirjat olivat siististi mukissaan odottamassa käsittelyä. Ensi kerralla pelaajat osaavat käyttää mukeja vielä paremmin!

Ei muuten ollut ihan helppoa löytää tällaisia mukeja. Kävin ainakin Prismassa, K-Citymarketissa ja Sokoksella etsimässä. Lopulta menin paikkaan, josta tiesin mukeja löytyvän- Eli Etolan myymälään Munkkiniemessä.

Idean mukeihin sain  jo vuosia sitten TuPy:n Tähtikisoista. Varmaan niitä on käytetty muuallakin.

Kommunikointiin käytetään todella montaa kanavaa

Joskus aikanaan ainoa tapa ottaa yhteyttä kilpailujen järjestäjään oli lankapuhelin ja kirje. Nykyään viestejä tulee ainakin puhelimitse, tekstiviesteillä, sähköpostilla, WhatsAppilla, Facebookin Messengerillä ja Instagram-viesteillä varsinaisen ilmoittautumislomakkeen lisäksi. Yritä siinä sitten nähdä kaikki viestit ja muistaa ne! Mutta tärkeintä on, että pelaajat ilmoittavat kaikista asioista sen sijaan, että esimerkiksi jäisivät vain kisoista pois ilmoittamatta.

Kauden menestynein pelaaja

Kärjen tilanne kahden osakilpailun jälkeen. Pisteille on päässyt 106 pelaajaa.

Ratingin nostajien TOP-20

Seuraavassa taulukossa on annettu 20 eniten kahden päivän aikana ratingpisteitä kerännyttä pelaajaa:

Kilpailumaksujen maksaminen pankkiin säästi valtavasti aikaa kisapaikalla

SPTL:n sivuille laittamani vetoomus tuotti hyvän tuloksen. Tehtiin ennätys siinä, kuinka moni maksoi kilpailumaksut pankkiin  ennen tai jälkeen kisojen. Eli peräti 86 maksoi maksut pankkiin (no, yksi on edelleen maksamatta). Kun pelaajia oli 128, todella mukavat 67,2 % maksoi pankkiin. Jos 10 virolaista jätetään pois (maksoivat kerralla kaikkien maksut), prosenttiluku on 72,9 %. Tavoitteena on tietysti se, että kaikki suomalaiset maksaisivat pankkiin, koska se vähentää todella paljon kisanvetäjän töitä. Jos jokaiseen menee aikaa minuutti keskeytyksen aiheuttama sekaannus mukaan lukien, 86 maksun ottaminen vie viikonlopun aikana melkein 1,5 tuntia. Työkuorman vähenemisen todella huomasi, koska keskeytysten määrä väheni reippaasti.

Alisa Vlasova is back (no ainakin kilpailupaikalla)

Sunnuntain kisakiireiden keskellä hämmästyin, kun  joku itsevarman oloinen nainen tulee kysymään, saako salissa pelata vapailla pöydillä. En tunnistanut enkä osannut arvioida edes ikää sen parin sekunnin aikana! Annoin tietysti luvan, vaikka pöytien käyttöaste olikin vielä korkea. Niinpä menikin aikaa, ennen kuin hän pääsi ystäviensä kanssa pelaamaan. Itsevarmuus johtuikin sitten siitä, että hän on entinen seurapelaaja Alisa Vlasova, joka otti STARUMMER 2018:ssä kolmannen sijan sekä M-1000:ssa että M-1150:ssa. Alisan näkee pelaavan sunnuntain striimin lopussa pöydällä kolme.

Toivottavasti Alisa tekee comebackin kilpailuihinkin ja saa houkuteltua Tamilankin mukaan! 😊

Alisa Vlasova lähikuvassa:

Yhteisöllisyys!

Näissä kilpaluissa nousi voimallisesti esiin säännöllisten kilpailujen merkitys yhteisöllisyyden luojana. Kun pelataan isoja pooleja, päästään myös juttelemaan muiden kanssa ja luomaan ystävyyssuhteita. Ystävyyssuhteet saavat sitten aikaan sen, että seuraaviinkin kisoihin mennään. Kaikilla on mukavaa. Tilanne on aivan eri kuin joskus ennen. Häviöstä poikki -kisojen aikaanhan kukaan ei tutustunut kisoissa kehenkään. Eri seurat istuivat erillään toisistaan sisäänpäin lämpiävinä kuppikuntina. Kilpailupaikalta poistuttiin välittömästi oman häviön jälkeen. Turun Alfa-halli ja sen edeltäjä olivat ainoita paikkoja, joissa juttu virtasi niinäkin aikoina. Siksi sinne olikin kiva aina mennä! Ruskeasuon halli suosii tietysti tavattoman hyvin yhteisöllisyyttä, koska poolin pelaajat istuvat lähellä toisiaan ja muutenkin vapaana olevat pelaajat ovat lähellä pöytiä  ja kaikki väki istuu tiheästi. Huima ero yhteisöllisyysmielessä verrattuna Hervannan vapaa-aikataloon tai vaikkapa Mikkelin Rantakylän urheilutaloon. Ei mitään niissä järjestettyjä kisoja vastaan mutta yhteisöllisyys!

Tässä yhteisöllisyydessä nousee jälleen esiin pöytätenniksen ainutlaatuisuus eri urheilulajien joukossa. Naiset, miehet, tytöt, pojat, naisveteraanit, miesveteraanit samassa salissa ja samoissa luokissa. Keskustellen toistensa kanssa tasaveroisesti ja pelaten toisiaan vastaan. Olit sitten 7 tai 92. Pitäisi olla SPTL:n slogan!

Tässä mielessä STARTEMBERistä jäi erittäin hyvä mieli. Olihan pelipaikalla oikein varta vasten paikalle tulleita katsojiakin! Kiitos kaikille yhteisöllisyyden tunteen luomisessa!

Maardun joukkue loi jälleen tunnelmaa

Maardun joukkuetta oli kovasti odoteltu ja monet olivat jopa pettyneitä, kun joukkue ei tullut jo lauantaiksi. No, sen selittää kustannukset. Hotelliyöpyminen on kallista ruokailuineen. Joukkue olisi tosin tullut jo Syksyn starttiin, jos olisin kertonut kilpailusta edes vähän aiemmin kuin muutama päivä ennen kisaa. Mutta hyvä näinkin! Tulevat varmaan uudelleenkin. Joukkue luo tunnelmaa erityisesti 700-1500-luokkiin.

Tietysti se luo haasteensa niin aikataululle kuin Maardun joukkueen pelaajillekin, että he ehtivät salille vasta noin kello 10:20 ja joutuvat heti pelaamaan laivamatkan jälkeen. Sunnuntaipäivää ei voi kuitenkaan aloittaa kymmeneltä, koska silloin olisi illalla vaarana se, etteivät virolaiset ehdi pelata kaikkia otteluita ennen laivalle kiirehtimistä.

Maardun joukkue menestyi hyvin: kolme ensimmäistä palkintoa, kaksi toista ja neljä kolmatta. Lisäksi Kraikon kakkostila. Erityisen mukavaa oli se, että Alina Jagnenkova onnistui järjestämään asiat niin, että hän pääsi mukaan. Alkuvaiheessa hänellä oli joitain esteitä, mutta onneksi asiat järjestyivät. Näin saatiin Marialle kova vastus naisten kaksinpeliin!

Iso kiitos Maardulle jälleen kerran! ❤️

Maardun joukkue vasemmalta oikealle: Julia Bragina, Elizaveta Vostsina, Polina Staroverova, Marina Verengof (valmentaja), Vitali Osmuškin, Amanda Hallik, Alina Jagnenkova, Ksenija Bragina (vain valmentaja tällä kertaa), Aleksandr Jevstavjadi, Ilya Grokhotov, Maksim Klimenko ja edessä Kira Verengof (ei pelannut vielä). Vasemmassa yläkulmassa pelaamassa Martin Kraiko, joka tuli Maardun kanssa mutta edustaa Kalev-seuraa.

Rating ja tapaus Markku Hauhia

Markku Hauhia pelasi kisoissa erinomaisesti ja saavutti pelaamissaan neljässä luokassa seuraavat sijoitukset:

M-1500 – 3
M-1400 – 5
M-1350 – 1
M-1300 – 2

Ajattelin, että nyt Markun rating nousee reilusti. Hänen ratinginsa oli ennen kilpailuja 1239 (1227 + 12). Mutta mitä vielä! Hänen ratinginsa laski! Vaikka bonuspisteiden määrä nousikin 23:een, peruspisteet putosivat 17:llä. Siten kokonaisrating laski kuudella pisteellä  1233:een (1210 + 23)! Miten tämä on mahdollista? No ilmeisesti selittävänä tekijänä on se, että Markku hävisi lauantaina kaksi kertaa Otto Suokkaalle, jolla oli vain 1131 pistettä, joten siitä tuli yhteensä -40 pistettä. Mielenkiintoista on, että STARTEMBERin jälkeen Suokkaalla on 1252 pistettä eli 19 enemmän kuin Hauhialla! Kolmas Suokas-tappio tuli sunnuntaina, mutta silloin hänen ratinginsa oli jo korkeampi, joten miinusta tuli ehkä vain 13.

PT Espoolla mahtava määrä osallistujia, naisiakin paljon

PT Espoo saattoi tehdä kaikkien aikojen ennätyksen. Seurasta  oli mukana peräti 33 pelaajaa! Se on valtava määrä Suomessa. Toiseksi suurin joukkue oli TIP-70:llä eli 15 pelaajaa. Naisia ikään katsomatta oli mukana muuten 23 joista suomalaisia 18. Varsin hyvä lukema sekin. Realistinen tavoite on se, että naisia on 40 %, mikä olisi merkinnyt näissä kisoissa 51 naista. Matkaa on, mutta kyllä tämä tavoite on saavutettavissa.

Kiitos kaikille mukavasta tunnelmasta ja saaduista kiitoksista!

Lopuksi miellyttävä tehtäväni on kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia ja muutamaa katsojaakin lämpimästä ja yhteisöllisestä tunnelmasta! Kyseessä ei ole vain pelaamisesta vaan meidän kaikkien pingisyhteisöstä,  jonne on mukava tulla tapaamaan ystäviäkin pelaamisen  ohella. Lämpimät kiitokset myös lukuisista saamistani kiitoksista, kun järjestän kisoja. Ne kiitokset antoivat kummasti energiaa. Sunnuntai-iltanahan järjestelyt olivat kestäneet jo viikon verran,  ja edessä oli vielä pari päivää tulosten viimeistelyn kanssa raportin kirjoittamisesta ja kisavideoiden julkaisemisesta puhumattakaan!

Kiitokset vielä kerran kaikille ja tervetuloa STARVEMBERiin 5-6.11.2022!

MK

Vaikka ykkössijoitettu Aleksi Räsänen joutui perumaan osallistumisensa, upeat 23 osanottajaa tarjosivat tasokkaan miesten kaksinpelin. Koska viimeksi muussa kilpailussa kuin GP-kisan kaksinpelissä on pelattu tällaista miesten kaksinpeliä niin määrällisesti kuin laadullisestikin? Seitsemän yli 2000 pelaajaa! Miehiä kirittämässä oli myös kaksi yli 2000-naista eli Maria Girlea ja Viron Alina Jagnenkova. Osanottajien määrään ja tasoon oli varmasti sillä vaikutusta, että rahapalkintoja oli nostettu. Nyt 150-80-50-50.

Tarjolla olevien pöytien määrä ohjasi jakamaan pelaajat neljään viiden pelaajan ja yhteen neljän pelaajan pooliin.  Näin jokainen sai vastinetta korkeammalle osallistumismaksulle.

Jokaisessa lohkossa kaksi kärkisijoitettua meni jatkoon, mutta kahdessa poolissa järjestys vaihtui. B-poolissa Juho Kahlos yllätti Matias Vesalaisen 3-1 ja otti pooliykkösen paikan. E-poolin yllätys oli äärimmäisen pieni, koska ainakin leikkuriratingissa Meelis Kärnerillä oli vain kolme pistettä enemmän kuin Toni Pitkäsellä, joka voitti 3-1.

Viiden poolit kestivät odotettuakin pidempään. Viisieräisiä oli niissä näin: 1-4-3-3. Kun mukana on pyyhetauot ja muut, aikaa kuluu. Mutta eihän tuostakaan tule kuin 24 minuuttia/ottelu. Mutta selvästikin aikataulutus pitäisi tehdä 30 minuutin mukaan, jotta oltaisiin aina turvallisilla vesillä.

Jatkokaaviossa oli 10 pelaajaa. Senkin pelaaminen kesti ja kesti, koska yhdeksästä ottelusta peräti viisi oli viisieräisiä. Kolme oli neljäeräisiä.

Naiset jäivät ehkä yllättäen kvarttoihin. Rasmus Vesalainen selvitti lopulta aika vaivatta Alina Jagnenkovan puolustuspelin vaikka Jagnenkova veikin ensimmäisen erän. Sekä kierteiset sijoitukset että kovat vedot toimivat. Matias Vesalainen yltyi parhaimpaansa ollessaan erin 1-2 häviöllä Maria Girleaa vastaan. Girlealla oli vielä ottelupallo viidennessä 11-10-tilanteessa, mutta Vesalainen pelasi sen jälkeen vahvasti ja voitti 13-11 ja 3-2.

Kvartoista semifinaaleihin selvisivät myös Lassi Lehtola, joka johti erin 2-0 Toni Pitkästä, kun Pitkänen joutui antamaan rtd:n. Juho Kahlos selvitti voitokkaasti viisieräisen ottelun Leonid Pullista vastaan.

Matias ja Rasmus Vesalainen pelasivat tietysti semifinaalissaan viisi erää.  Se oli täysin selvää myös Rasmuksen johtaessa 2-0. Rasmus oli kuitenkin viidennessä selvästi vahvempi ja voitti 11-2.  Kahloksella oli 12-11 -johto kolmannessa erässä Lassi Lehtolaa vastaan, ja 2-1-eräjohto oli lähellä. Erä Lehtolalle kuitenkin 14-12. Ottelu meni kuitenkin viidenteen erään,  jonka Lehtola voitti 11-6.

Finaali Rasmus Vesalaisen ja Lehtolan välillä oli tiukka vaikka päättyikin Vesalaisen 3-1-voittoon: 14-12, 11-3, 11-13, 15-13. Lehtolalla 8-5 keula ensimmäisessä erässä, 10-9 ja 11-10 neljännessä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lassi Lehtola (PT Espoo), luokkavoittaja Rasmus Vesalainen (KoKa), kolmanneksi sijoittuneet Juho Kahlos (TIP-70) ja Matias Vesalainen (KoKa).

NK

Naisten kaksinpelissä oli mukana ihan mukavasti 10 pelaajaa, joten saatiin kaksi viiden pelaajan poolia. Osallistujat jakaantuivat selkeästi kahteen ryhmään. Luokkavoitosta lähtivät taistelemaan Maria Girlea ja Alina Jagnenkova. Muut kahdeksan ratkaisivat keskenään sen, ketkä saavat kolmannet palkinnot.

Kuten useammalle olen kertonut, Alina Jagnenkova pelasi 12-vuotiaana Starin 5. divisioonan joukkueessa, joten finaali oli minulle henkisesti kova pala! Molempia kannatin ja iloitsin upeista palloista, mutta kyllä lopulta sydän pompotti 200 kertaa minuutissa Marian puolesta. Niin paljoa en ole jännittänyt pöytätennisottelua vuosikausiin. Mutta ei mennä vielä finaaliin.

Tässä Star 4 lokakuussa 2014 eli kahdeksan vuotta sitten. Alina toinen vasemmalta.

Virossa on hyvä naisten taso! Alina on heidän naisten rankinglistallaan sijalla kahdeksan.

Yllätyksiä ei pooleissa paljoa nähty. A-poolissa kuitenkin Eleonoora Roosioks (1436) voitti Yang Yixinin (1466) 3-1 ja vei siten keskinäisen ottelun perusteella poolin kakkospaikan ja meni semifinaaleihin. Siinä ei merkannut enää se mitään, että viimeisessä ottelussa Mia Kellow (1139) yllätti puolestaan Roosioksin 3-0. Jatkoon siis Jagnenkova ja Roosioks.

Toisesta poolista jatkoon menivät Girlea ja Alisa Sinishin sijoituksen mukaisesti.

Semifinaalit päättyivät 3-0 ilman sen suurempaa tuhinaa. Mutta finaalista muodostui erinomainen taistelu! Vaikka jokainen Maria Girlean ja Alina Jagnenkovan välisen finaalin palloralli ei ollutkaan loistelias, ottelu kokonaisuudessaan oli ikimuistoinen. Siinä kohtasi kaksi kovasti harjoittelevaa pelaajaa, jotka olivat äärimmäisen motivoituneita voittamaan ottelun. Kummallakin oli myös valmentaja koutsaamassa ottelun aikana. Samuli Soineelle iso plussa siitä, että rauhallisella zenmäisellä puheellaan hän auttoi Girleaa rauhoittumaan hänen kannaltaan raivostuttavien kolmannen ja neljännen erän 14-16-tappioiden jälkeen. Kolmannessa verkkosorilla 14-14 -> 14-15 ja neljännessä 10-8-johdon menetys, jossa tasoitus 10-10:een reunasorilla.

Girlea siis johti erin 2-0, mutta Jagnenkova tasoitti 2-2:een. Upeiden pallorallien jälkeen Girlea kuitenkin voitti viidennessä 11-9 – verkkosorilla. Fantastinen ottelu!

Tämä ottelu todisti vahvasti sen puolesta, että pelaajat tarvitsevat kovia ja vaikeita kilpailuotteluita mennäkseen eteen päin.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Alina Jagnenkova (Maardu LTK, Estonia), luokkavoittaja Maria Girlea (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Eleonoora Roosioks (PT Espoo) ja Alisha Sinishin (PT Espoo).

M-2100

Muutaman poisjäännin jälkeen osallistujia oli sopivasti 16 eli neljä neljän pelaajan poolia.

Sijoituksia tehdessä olisi ehkä pitänyt ottaa huomioon se, että Vladyslav Matykon rating oli leikkuriratingin jälkeisellä listalla peräti 1987. Nyt hän oli sijoittamaton. Hän pääsi A-poolista kakkosena jatkoon voitettuaan luokan ykkössijoitetun Meelis Kärnerin 3-2 (kaksi viimeistä 12-14, 14-12) ja ohitti siten eräsuhteella Mikael Sjöholmin. Muissa lohkoissa jatkoon menivät kaksi kärkisijoitettua. Ei yllätyksiä.

Jatkokaaviolla Leon Viherlaiho (1791) yllätti Andrei Räisäsen (1978) 3-1 ja meni semifinaaleihin.  Vladyslav Matykon peleistä ei vielä osaa sanoa, mikä on yllätys. mutta hän meni finaaliin voittamalla Leonid Pullisen ja Toni Pitkäsen. Pitkänen johti semifinaalia erin 2-0 ja nousi vielä kolmannessa kahdella herkkusorilla 10-9-johtoon ja viidennessäkin 11-10 mutta ei. Meelis Kärner hoiteli sitten finaalin 3-1. Finaalissa kohtasi A-poolin kärkikaksikko uudelleen ja tällä kertaa Kärner voitti.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vladyslav Matyko (HUT), luokkavoittaja Meelis Kärner (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Leon Viherlaiho (PT Espoo). Toinen kolmanneksi sijoittunut Toni Pitkänen (PT-Helsinki) oli lähtenyt ennen palkintojenjakoa.

M-1900

Sunnuntain toiseksi korkeimmaksi luokaksi valikoitui M-1900, jotta useampi MK-pelaaja olisi voinut pelata toisenkin luokan. Luokan 14 pelaajaa jaettiin pooleihin 4+5+5.

Yllätyksiä ei nähty kärkipäässä. Se ei ollut yllätys, että C-poolissa Joonatan Khosravi vei pooliykkösen paikan Vesa Lapilta. Heillä kun oli piste-eroa vain parin pisteen verran. Jimi Koivumäellä  oli sentään 10-7-johto Vesa Lappia vastaan viidennessä erässä. Mutta 10-12. Tuo pooli muuten kesti varsin  kauan neljän viisieräisen ottelun voimin.

Jatkokaaviossa Tallinnan Kalevin Martin Kraiko (ikäluokka 2009) pelasi vahvasti ja meni finaaliin. Ei auttanut, että sekä Vesa Lappi että Toni Ruokanen johtivat häntä erin 2-0. Joonatan Khosravi kuitenkin voitti hänet finaalissa 3-1. Antoi viisaasti ensimmäisen erän Kraikolle, jotta vältti vaarallisen 2-0 -johdon!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Martin Kraiko (LTK Kalev), luokkavoittaja Joonatan Khosravi (Pars) ja kolmanneksi sijoittunut Toni Ruokanen (Pt Jyväskylä).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Elmo Räsänen (BF-78) sai palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1800

M-1800 oli yhdessä M-900:n kanssa kilpailujen toiseksi suurin luokka 21 pelaajallaan.  Heidät jaettiin kolmeen kolmen ja kolmeen neljän pelaajan pooliin.

Kolmen pelaajan B-poolissa pelattiin ristiin, kun kolmospelaaja Edsel Camantique (1554) voitti ykkösen eli Ari Saapungin (1777) 3-1.  Näin Tapio Passinen putosi jatkosta vaikka voitti Camantiquen 3-2. C-poolissa Aaro Mäkelä (1538) nousi 1-2-erätappiotilanteesta 3-2-voittoon Leevi Hyytiäisestä (1604) ja meni jatkoon poolikakkosena. D-poolissa Suphanat Chonwachirathanin (1632) otti pooliykkösen paikan Aleksi Ikolalta (1739) 3-2-voitollaan. Vastaavan tempun teki Yuri Afanassiev (1649) E-poolissa voittamalla Jesse Ikolan (1732) 3-0.  Afanassiev  oli hävinnyt Jari Käelle (1532) 2-3, mutta se ei vaikuttanut asiaan, koska Käki hävisi vastaavasti Toivo RIdalille (1456).

Jatkokaaviossa Ari Saapunki teki eteni finaaliin kuulemma suosiota saaneen näppylänsä avittamana. Jesse Ikola johti häntä 16:n joukossa 2-0 mutta 2-3. Leon VIherlaiho kaatui kvartassa 3-1 ja erin 2-1 johtanut Aleksi Ikola semissä 3-2. Toinen finalisti oli Afanassiev Chonwachirathanin, joka löi semifinaalissa Andreas Köhlerin 3-0.  Finaali oli sitten yllättävän selvä. Saapunki ei ollut lainkaan vaikea vastus Chonwachirathaninille, joka voitti suoraan 3-0 (9,5,5)! Valitettavasti tätä ottelua ei jonkin sähläyksen vuoksi taida näkyä kisastriimillä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ari Saapunki (PT-2000), luokkavoittaja Suphanat Chonwachirathanin (TIP-70),  kolmanneksi sijoittuneet Andreas Köhler (MBF) ja Aleksi Ikola (KoKu).

M -1600

15 pelaajaa, kolme viiden pelaajan poolia. Selkeää!

A-poolissa ei nähty yllätyksiä, vaikka William Nguyen (990) johti Pentti Eerolaa (1490) erin 2-0.

Alexandra Seppänen (1389) sen sijaan jysäytti B-poolissa nousemalla neljällä voitollaan nelossijoitetun paikalta pooliykköseksi. Seppänen menetti vain kaksi erää voittaessaan Kai Hartzellin (1564), Pertti Kainulaisen (1508) ja Eleonoora Roosioksin (1436).  Poolin ykkössijoitettu Hartzell putosi jopa jatkosta eräsuhteilla, koska hän hävisi  myös Elias Saariselle (1044).  Saarinen keräsi hurjan määrän ratingpisteitä, koska hän voitti myös Roosioksin.

C-poolissa kaksi kärkisijoitettua pitivät paikkansa eli Aaro Mäkelä ja Jari Käki. Tosin vain eräsuhteiden avulla, sillä myös Joonas Kokko (1316) nousi kolmeen voittoon yllättämällä seuratoveri Mäkelän (1538) (viides 12-10) ja Ville Rantasen (1392).

Jatkokaavion semifinaalissa Seppänen yllätti yön pimetessä Mäkelän ja meni finaaliin luokan ykkössijoitettua Tapio Passista (1598!) vastaan. Tilannehan oli niin kriittinen, että vahtimestarilta piti mennä kysymään lisäaikaa. Pyyntöön suostuttiin hyvin ystävällisesti. Näin finaali päättyi Seppäsen voittoon 3-2 ajassa 22:15. Huh!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Tapio Passinen (PTS Sherwood), luokkavoittaja Alexandra Seppänen (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Aaro Mäkelä (PT Espoo).

Kolmanneksi sijoittuneet saivat palkintonsa jo aiemmin, vaikka Aaro Mäkelä ehtikin sitten jäädä varsinaiseen palkintojenjakoon. Vasemmalta Jari Käki (SS) ja Aaro Mäkelä (PT Espoo).

M-1500

Luokan 13 pelaajaa jaettiin pooleihin näin: 4+4+5.

A-poolissa kolme kärkisijoitettua pelasivat ristiin ja eräsuhde antoi käänteisen järjestyksen. Markku Hauhia pooliykköseksi ja Amanda Hallik poolikakkoseksi.  Ykkössijoitettu Eleonoora Roosioks olisi tarvinnut kakkosen paikkaan Hauhiolle kärsityn kolmannen erän 11-13-tappion kääntäminen voitoksi 13-11.

B.poolissa Polina Staroverova voitti Levente Kadarin ja nousi ykköseksi, mutta yllätyksistä on turha puhua virolaisten osalta, koska ratingit olivat elämässä. Kolmoseksi nousi Mia Kellow (1139), joka voitti Katrin Looken (1204) 3-0.

C-poolissa kolmossijoitettu Sisu Sammalkorpi (1207) nousi ykköseksi voittamalla sekä Joonas Kokon (1316) että Julia Braginan. Nuori Julia oli vielä aika ohhoillaan tultuaan suoraan laivalta pelaamaan.

Semifinaaleissa Suomi ja Viro ratkaisivat keskenään edustajansa finaaliin. Suomi-semissä Joonas Kokko voitti lauantaisen M-1350-luokan voittaneen Markku Hauhian 3.1. Viro-semissä taas Polina Staroverova voitti Amanda Hallikin 3-0.

Finaali oli hurjaa taistelua ainakin pisteiden valossa. Kokko johti jo erin 2-1 ja hävisi neljännen 12-14. Viidennen Staroverova voitti 11-9 ja vei ykköspaikan. Iso harmi, että ottelua ei näy kisastriimillä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Joonas Kokko (PT Espoo), luokkavoittaja Polina Staroverova (Maardu LTK, Viro), kolmanneksi sijoittuneet Amanda Hallik (Maardu LTK, Viro) ja Markku Hauhia (Pa-Po).

M-1400

Valitettavasti tässäkin luokassa piti käyttää myös kolmen pelaajan pooleja tiukan aikataulun vuoksi. 17 pelaajaa = 3+3+3+4+4 -poolit.

C-poolissa Otto Suokas (1131) nousi kolmannelta sijalta pooliykköseksi voittamalla Janne Viljamaan (1251) ja Pascal Gauthierin (1171).  Gauthier johti jo 2-1 mutta hävisi viidennessä 10-12. Ykkössijoitettu Viljamaa putosi jatkosta, koska hän hävisi myös Gauthierille.

D-poolissa Elias Saarinen (1044) nousi peräti nelossijalta pooliyköseksi. Paras voitto Markku Hauhiasta (1239).

E-poolissa ykkössijoitettu Markku Nykänen jätettiin rannalle, kun sekä Sisu Sammalkorpi että Aki Ruuskanen voittivat hänet.

Kvartoissa kovin vääntö oli Otto Suokaksen voitto Markku Hauhiasta: 3-2. Suokas hävisi sitten semifinaalinsa Joonas Kokolle. Elias Saarinen jatkoi yllätyksiään ja pudotti semifinaalissa Pate Ikolan 3-0. Finaalissa luokan ykkössijoitettu Joonas Kokko voitti yllättäjä-Saarisen 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Elias Saarinen (BF-78), luokkavoittaja Joonas Kokko (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Pate Ikola (KoKu) ja Otto Suokas (PT Espoo). Kiitos kuvasta: Aleksi Ikola.

M-1350

Lauantain iltavuorossa 12 pelaajaa jaettiin kahteen kuuden pelaajan pooliin, joten jokainen sai ainakin viisi peliä.

A-poolissa ykkössijoitettu Hegert Lahti putosi kolmanneksi ja jatkopaikkojen ulkopuolelle kun sekä Erkki Virta että Jari Tiitta yllättivät hänet, vaikka ratingia oli melkein 90 vähemmän. B-poolissa Otto Suokas nousi pooliykköseksi kolmospaikalta. Ykkössijoitettu Markku Hauhia meni sentään jatkoon poolikakkosena.

Siinä kävi sitten niin, että B-poolin kakkonen Hauhia voitti semifinaalissa A-poolin ykkösen Erkki Virran 3-1 ja toisessa semifinaalissa A-poolin kakkonen Jari Tiitta voitti B-poolin ykkösen Otto Suokkaan 3-2.

Viikonlopun menestyksekkäimpiin pelaajiin kuulunut Matkku Hauhio löi Tiittaan finaalissa 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jari Tiitta (HäKi), luokkavoittaja Markku Hauhia (Pa-Po), kolmanneksi sijoittuneet Otto Suokas (PT Espoo) ja Erkki Virta (MBF).

M-1300

Onneksi aikataulu salli ja oikeastaan vaati käyttämään isompia pooleja, joten 17 pelaajaa jaettiin kolmeen neljän pelaajan ja yhteen viiden pelaajan pooliin.

A-poolissa Juha Julmala (1133) teki pienen yllätyksen pudottamalla Timo Averjanovin (1167) poolin kakkospaikalta niukalla 3-2 voitollaan (viides 11-9). B-poolissa Otto Suokas  (1131) nousi poolikakkoseksi vastaavalla pienellä yllätyksellä, kun hän voitti Pascal Gauthierin (1171) 3-0. D-poolissa kolmen kärki kääntyi nurin, kun Hegert Lahti (1271) hävisi sekä Markku Hauhialle (1239) että Vitali Osmuskinille (1000).

Jatkokaavion kvarttojen merkittävin tapahtuma oli se, että Juha Julmala vei ottelunsa Amanda Hallikia vastaan viidenteen erään. Tai oikeastaan se oli merkittävintä, että Markku Hauhia voitti kvartassa Polina Staroverova 3-0!   Semifinaalissa Hauhia teki sitten taas melkoisen yllätyksen ja voitti Hallikin suoraan 3-0. Toisessa semifinaalissa Otto Suokas voitti Sisu Sammalkorven 3-1. Suokas pääsi finaalissa Hauhiaa vastaan helpommalla 3-0-voitollaan. Suokas hävisi poolissa Hallikille 0-3, mutta oli siis jatkokaaviolla vahvempi.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Hauhia (Pa-Po), luokkavoittaja Otto Suokas (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Amanda Hallik (Maardu LTK, Viro) ja Sisu Sammalkorpi (MBF).

M-1200

Mukavasti 12 pelaajaa joten kolme neljän pelaajan poolia.

Muuten meni ratingin mukaan, mutta C-poolissa Juha Julmala (1133) hävisi Kristian Tienhaaralle (861) 2-3, mutta piti silti pooliykkösen paikkansa ja Tienhaara piti poolinelosen paikkansa.  Julmala oli käynyt kovan kamppailun jo ensimmäisessä ottelussaan,  jossa hän oli erin 0-2 tappiolla Elina Vedenbaumia vastaan, mutta nousi 3-2-voittoon. Kaksi viimeistä erää 16-15, 12-10.

Muuten meni ratingin mukaan, mutta C-poolissa Juha Julmala (1133) hävisi Kristian Tienhaaralle (861) 2-3. Hän piti silti pooliykkösen paikkansa ja Tienhaara piti poolinelosen paikkansa.  Julmala oli käynyt kovan kamppailun jo ensimmäisessä ottelussaan,  jossa hän oli erin 0-2 tappiolla Elina Vedenbaumia vastaan, mutta nousi 3-2-voittoon. Kaksi viimeistä erää 16-14, 12-10.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aki Ruuskanen (HäKi), luokkavoittaja Pascal Gauthier (Smash), kolmanneksi sijoittuneet Jari Tiitta (HäKi) ja Markku Merta (Smash).

HUOM: Välistä jäänyt M-130 lisätty ylemmäksi omalle paikalleen!

M-1100

Sunnuntaiaamun 1100 luokassa oli vain 13 osallistujaa. No vain ja vain. Koska piste-erot ovat pienet, yllätysten poimiminen ei ole niin tarkkaa. B-poolissa kuitenkin uusi pelaaja  Ville Saari nousi pooliykköseksi eräsuhteiden avulla.  Kolmossijoitettu Arto Ojanen nousi poolikakkoseksi. C-poolissa Aleksandr Jevstavjadi nappasi ykköspaikan. Uutena pelaajalle hänen ratingiaan oli ollut vaikea veikata. Onni Farin piti kakkospaikkansa.

Siinä kävi sitten niin, että C-poolin kärkikaksikko kohtasi myös finaalissa. Poolissa Jevstavjadi oli voittanut viidennessä 13-11,  mutta nyt Farin voitti 3-0. Jevstavjadi oli ollut kvartassa vaikeuksissa Ilari Sellin kanssa mutta voitti 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aleksandr Jevstavjadi (Maardu LTK, Viro), luokkavoittaja Onni Farin (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Ville Saari (PT Espoo) ja Vitali Osmuškin (Maardu LTK, Viro).

M-1000

Hienot 19 pelaajaa starttasi tähän luokkaan. Pelattiin isoilla pooleilla: 4+5+5+5.

Poolien yllätyksiä on turha yrittää poimia, koska ratingerot olivat pieniä. Jesper Sjöholmin hienot esitykset voi kuitenkin nostaa esille. Nelossijoitettuna kolme hienoa voittoa. Vain pooliykkönen Jukka Filen oli parempi 3-0.  A-poolissa Dmitrij Trubnikov johti kolmannessa erässä luokan ykkössijoitettua Elina Veidenbaumia 10-3 mutta hävisi 14-16! Sen viimeisen pisteen ottaminen on joskus vaikeaa.

Sjöholm taisteli hienosti myös jatkokaaviossa. Hän oli semifinaalissa häviöllä Dmitrij Trubnikovia vastaan erin 0-2 mutta voitti viidennessä 16-14. Krister Palmgren kuitenkin pysäytti finaalissa Sjöholmin voittokulun 3-0 ja sai kuulemma uransa ensimmäisen ykköspokaalin! Sitä ennen hän oli voittanut kvartassa ykkössijoitetun Elina Veidenbaumin 3-0 ja kolmossijoitetun Jukka Filenin semifinaalissa 3-0. Ainoan tappionsa hän koki poolissa Arto Ojaselle 0-3. Isoa luokkaa pelattiin viiden tunnin ajan!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jesper Sjöholm (HIK Pingis), luokkavoittaja Krister Palmgren (BF-78) ja kolmanneksi sijoittunut Jukka Filen (HäKi).

Dmitrij Trubnikov (PT Espoo) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-900

Viime hetken poisjäännin jälkeenkin luokassa oli melkein pelottava määrä eli 20 pelaajaa. Mutta hyvinhän se sujui, vaikka hieman tarvittiinkin pöytäakrobatiaa. Koska aikataulu oli tiukka, isoja pooleja ei voinut käyttää: 3+3+3+4+4+4. Onneksi se poisjäänti kohdistui neljän pelaajan pooliin, joka muuttui siten kolmen pelaajan pooliksi.

Pooleissa ei tapahtunut sen suurempia. Jatkokaaviossa oli 12 pelaajaa. Vaati paljon tuomarien hankintaa!  Mielenkiintoisin taistelu oli Ville Saaren kvarttavoitto ykkössijoitetusta Hannu Grönlundista. Grönlund johti erin 2-0 mutta hävisi kolmannen 11-13 ja lopulta 2-3. M-1100-luokan kakkonen Aleksandr Jevstavjadi voitti finaalissa Mikko Rannan 3-0.

Ilahduttavaa oli, että mukana oli kaksi 7-vuotiasta tyttöä (2015) Kamilla ja Sofia, jotka voittivat jo yhden erän ja 52 pistettä, vaikka heidän oikea luokkansa on tietysti M-700.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mikko Ranta (PT Espoo), luokkavoittaja Aleksandr Jevstavjadi (Maardu LTK, Viro) ja kolmanneksi sijoittunut Janne Hietalahti (PTS Sherwood).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Ville Saari (PT Espoo) sai palkintonsa ennen palkintojenjakoa.
Kiitos valokuvasta: Aleksi Räsänen

M-800

Mukana oli loistavasti juuri 15 pelaajaa, joten tietysti pelattiin kolmella viiden pelaajan poolilla. Luokassa taisteltiin todellakin koko rahalla ja se kesti aika kauan.
 
Hassua, että jokaisessa luokassa poolin ykkössijoitettu hävisi kakkossijoitetulle. Molemmat pääsivät jatkoon kuitenkin. Piste-erot olivat tietysti minimaaliset mutta kuitenkin. Voihan nämä poolien kärkiottelut listatakin:
 
Pooli A: Aku Kaura – Joel Koivumäki 3-0
Pooli B: Topias Visti – Martti Kangas 3-0
Pooli C: Janne Hietalahti – Jesper Sjöholm 3-1
 
Lopulta finaalissa kohtasi C-luokan kärkikaksikko uudelleen eli Hietalahti ja Sjöholm. Hietalahti voitti jälleen. Nyt 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jesper Sjöholm (HIK Pingis), luokkavoittaja Janne  Hietalahti (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittuneet Topias Visti (TIP-70) ja Aku Kaura (HäKi). Voittajan katsekontakti jäi saamatta viralliselta kameralta neljännelläkään otoksella.

M-700

Kuten aiemminkin olen sanonut, tämä luokka on eräässä mielessä kilpailujen tärkein luokka. Sehän toimii sisäänheittoluokkana uusille pelaajille. Korona-aikojen aikana uusien pelaajien tuotanto on ollut ehkä hieman säästöliekillä, joten kovin suuria pelaajamääriä luokka ei ole koonnut. Nyt pelaajia oli kahdeksan, mutta heistä kolme oli virolaisia. Mutta hyvä näinkin! Saatiin mukava luokka. Valitettavasti mitään kahdeksan pelaajan poolia ei voinut ajatellakaan. Eikä edes sitä, että pooleista menisi kolme jatkoon. Kahdeksasta pelaajasta viisi oli tyttöjä! Luokka kesti peräti 4,5 tuntia eli ylitystä tuli 1,5 tuntia aikatauluun nähden. Keskeisenä syynä tähän oli se, että virolaiset pääsivät pelaamaan vasta kello 10:20 kun luokka alkoi 09:00 ja pöydät olivat pitkään tyhjillään. Tosin muutama ottelukin kesti kauan.

Kummassakin poolissa pelattiin ristiin eli kolmella pelaajalla oli kaksi voittoa. A-poolissa Noella Stråhlman nousi pooliykköseksi vaikka hävisi Elizaveta Vostsinalle 1-3. B-poolissa ykkössijoitettu Lars-Wilmer Stråhlmanin tie katkesi eräsuhteisiin siinä missä Iina Hietalahti nousi pooliykköseksi 5-3-erillään.

Kummassakin semifinaalissa Suomi kohtasi Viron. Suomelta finaaliin meni Hietalahti, joka voitti Vostsinan tiukassa ottelussa 3-1 (-8,10,11,10).  Virolta finaaliin meni vastaavasti Ilya Grokhotov, joka voitti Noella Stråhlmanin 3-1. Grokhotov hoiti finaalin yllättävän selvästi 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Iina Hietalahti (PTS Sherwood), luokkavoittaja Ilya Grokhotov (Maardu LTK, Viro) ja kolmanneksi sijoittunut Elizaveta Vostsina (Maardu LTK, Viro).

Myös kolmanneksi sijoittunut Noella Stråhlman (PT Espoo) sai palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

Kiitos kuvista: Ava Stråhlman

Tällaisenkin palkinnonantamiskuvan sain, joten pakkohan sekin on laittaa! Kuvassa varapalkintojenjakaja, joka hoiti nämä ”ennen palkintojenjakoa” -palkintojenjaot.

 

 

9 thoughts on “STARTEMBER 24-25.9.2022 – Raportti

 1. Kiitos! Oli aika haastavaa kyllä koostaa se raportti, koska kirjoittelin sitä paljon mielessäni ja sitten oli vähän vaikea muistaa kaikkea, kun pääsin koneen ääreen. Mutta eiköhän miltei kaikki tullut sanotuksi.

  Lämmittelypallojen katoamisprosentti oli muuten 33 %. Eli 24 pallosta 16 tuli takaisin. Kahdeksan palloa meni joko rikki tai jäi sille tielleen. Kestämme kyllä tämän menetyksen!

 2. Suomessa pitäisi ottaa yhteisesti käyttöön sääntö, ettei palloa keskeytetä, jos toisen pelin pallo tulee pelialueelle. Oulussa on pelattu ainakin kahdet kisat näin ja oli omissa peleissä enemmän rauhaa ja ei mitään ongelmaa. En tiedä miksei me olla jatkettu sitä. Vain jos vieras pallo tulee pöydälle tai koskettaa pelaajaa, pallo keskeytetään. Rusan kisoissa pallo keskeytetään monta kertaa erässä tällä hetkellä. Kisat olisi myös nopeammin ohi. Kaikilla on oma tulkinta nyt ja Rusalla omat säännöt tämän asian kanssa.

 3. Erinomainen kommentti Tuomakselta! Kiitos! Se saa myös aikaan sen, että ainakin Starin kisoissa aletaan menetellä niin. Pelaajien opettaminenhan toki vie aikaa, koska kyseessä on useimmilla melkeinpä refleksi. Eli vaikka mitä tiedotteita kirjoittaisi ja kisoissa kuuluttaisi, muutos ei tapahdu kuin napista painamalla. Mutta suurimmalta osin muutos voi tapahtua nopeastikin.

  Itse kirjoitin asiasta jo 6.1.2000, mutta korona-ajan alettua asia unohtui:

  ”Lopetetaan pelin keskeyttäminen, jos taakse tulee pallo!”

  Toimiikos tässä linkit:

  https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?p=21044

  En tiedä, vastaako Oulun käytäntöä.

  Olisi kiva kuulla muidenkin mielipiteitä asiasta!

  1. Tuohon pitää sitten myös ehdottamasti painottaa, että kukaan ei myöskään tule sitten pelialueelle hakemaan sitä palloa. Koska pallohan voi kestää vaikka kuinka kauan.
   Mutta se kyllä häiritsee, jos pallo lentää edestä ohi, vaikka ei koskettaisi itseä eikä pöytää.

   1. Siksi omassa kirjoituksessani tosiaan on nämä tärkeät kohdat:

    3. Jos pallo tulee pelaajien väliin, pallo keskeytetään ja pelataan uusi pallo.
    4. Pallo haetaan toisesta laarista vasta, kun sen pöydän pallo on pelattu loppuun.

    Tämä pitää myös pelaajille kertoa!

    1. Kyllä Turussa ainakin veteraanit ärähtää pahasti, jos joku tulee laariin. Vieraat pelaajat ei ikinä tule hakemaan palloa, vaan se palautetaan. Etenkin jos se pallo on tullut jostain muualta kuin viereisestä pöydästä, niin hakumatkalla häiritsee muidenkin pelejä.

     1. Erilliset laarit ovat tietysti selvä tapaus, mutta Rusallahan samassa laarissa on kaksi pöytää ja siitä seuraa ne vaikeudet.

Vastaa