Pohjois-Pohjanmaan PM-kilpailut, OPT-86 (B) – Kilpailutulokset + raportti

Pohjois-Pohjanmaan avoimet piirinmestaruudet ratkottiin lauantaina 26.8.2023 Ratamotien pöytätennishallilla Oulussa. Mukaan oli ilmoittautunut 55 pelaajaa. Uskomatonta kyllä, kukaan ei perunut ilmoittautumistaan kilpailua edeltävällä viikolla. Tämä lienee ensimmäinen kerta kun näin on käynyt. Kilpailussa oli tarkoitus demota WebWelhon käyttöä livenä oikeassa kilpailussa, mutta tässä kohdattiin ylitsepääsemättömiä ongelmia kilpailupäivän aamuna. Niinpä käytimme Jyrki Nummenmaan tekemää PT Velho ohjelmaa jonne oli kaiken varalta tehty kilpailusta kopio.

Aamulla aloiteltiin kolmella luokalla, eli M-1900, M-1500 ja M-1100. M-1900 luokassa oli mukana mukavat 20 pelaajaa. Kilpailujen järjestäjä teki kunnianhimoissaan pienen virheen ja otti käyttöön viiden pelaajan poolit, neljän pelaajan poolit olisi ollut jälkikäteen ajateltuna parempi ratkaisu koko päivän aikataulun kannalta. Poolit olivat kaikki varsin tasaisia, ilman kahdelle pöydälle siirtymistä pooleissa olisi mennyt jopa yli neljä tuntia. A-poolissa pelattiin komeasti ristiin. Jokaiselle vähintään yksi voitto tai tappio. Jatkoon pelasivat isäntäseuran paluun kilpailutoimintaan viime kauden lopulla tehnyt Petri Flink ykkösenä ja Haaparannan Mio Johansson kakkosena. Petrin moni 90-luvun alkupuolella kilpaillut muistaakin, vanha kipinä pingikseen on taas herännyt. Paljon kesällä Haaparannalla treenannut Mio onnistui voittamaan muut, mutta Petri oli viidennen jatkopalloilla parempi. KoKu:n Aleksi Ikola puolestaan voitti Petrin. YPTS:n Pyry Sivenille voitti OPT-86:n Terho Jylhälehdosta ja Terholle voitto puolestaan Aleksista.

1900-luokan B-lohkossa kärkipelaajat pitivät paikkansa. OPT-86:n Lasse Vimpari lohkovoittoon puhtaalla pelillä. PT-60:n Mika Mustonen 3-1 voitoilla toiseksi. 1900-luokan C-lohkossa pelailtiin ristiin. Ykkösenä jatkoon Haaparannan Philip Kenttä ja kakkosena OPT-86:n Saku Koponen. OPT-86:n Henrik Vuoti otti makeat yllätysvoitot OPT-86:n Marko Seppälästä ja PTS Sherwoodin Tapio Passisesta. Ei kuitenkaan jatkopaikkoja näille herroille tästä lohkosta. 1900-luokan D-lohkossa PT-60:n Kristian Mustonen ykkösenä ja YPTS:n Pekka Korva kakkosena jatkoon. OPT-86:n nuoriso-osasto Niklas Karjalainen ja Eetu Mäkelä ottivat kaksi voittoa mutta jäivät ilman jatkopaikkoja. PT 75:n Jyrki Nummenmaalle tästä lohkosta tarttui mukaan lähinnä hyvää kilpatatsia seuraaviin kilpailuihin.

1900-luokan jatkokaaviossa Mio Johansson pudotti HSKT:n keskinäisessä Philip Kentän 3-2. Saku Koposelle yllättävän selkeä 3-0 voitto Kristian Mustosesta. Petri Flink naputteli 3-0 voiton takavuosien kilpakumppanistaan Mika Mustosesta. Semeissä Saku Koponen väsytti Petrin menon, 2-0 eräpiikki ja kolmannen jatkopallot toivat finaalipaikan jo ulottuville, mutta palautusseinä Koponen kiri takamatkalta ohi. Luokan valtias oli kuitenkin Lasse Vimpari joka väsytti lopulta Sakunkin.

Kuva: M-1900 palkitut 1. Lasse Vimpari, OPT-86, 2. Saku Koponen OPT-86, 3.Mio Johansson HSKT, Petri Flink OPT-86 puuttuu kuvasta

M-1500 luokassa oli mukana mukavat 12 pelaajaa jotka aseteltiin neljän pelaajan pooleihin. A-lohkossa OPT-86:n Daria Bril oli lohkon ykkönen voittamalla kaikki pelinsä. Kemin uusi tuttavuus vaikeatyylinen Harri Huttula tosin meinasi avauspelissä ottaa Dariasta voiton. Lohkon toinen jatkopaikka meni PT-60:n Nuutti Timoselle joka kaatoi KoKu:n Pate Ikolan ja Harri Huttulan erin 3-1. B-lohkossa YNM:n Oskari Honkavaara puolusti nuoret miehet kumoon ja pisti OPT-86:n junnudeffu Konsta Niemelänkin hyökkäämään. Lohkon kakkospaikka Konstalle. Halexin Joel Hahn ja OPT-86:n Lenni Perkkiö esittivät pirteitä otteita mutta jäivät jatkopelien ulkopuolelle. C-lohkossa PT-60:n ”uudet varaosat” hommannut Heikki Kiiskinen oli vakuuttavasti ykkönen. OPT-86:n Jukka-Pekka Salminen kiusasi tosin Heikkiä viisieräisessä. Lohkon kakkospaikka kuitenkin KePts:n Ilpo Postille tiukkojen vaiheiden jälkeen.

M-1500 jatkokaaviossa Konsta Niemelä puolustautui ja hyökkäsi sen verran hyvin Ilpo Postia vastaan että voitto tuli yllättävänkin selkein 3-0 lukemin. Heikki Kiiskinen ei ollut opettanut Nuutti Timoselle omaa vaikeaa pelityyliään kotisalilla, selkeä 3-0 voitto Heikille. Semifinaalit olivat tiukkaa vääntöä. Deffarit Konsta (Darian kustannuksella) ja Oskari (Heikin kustannuksella) niistä erin 3-1 finaaliin. Matsit olivat kuitenkin aika ympäripyöreitä. Finaalissa nähtiin alkupoolipelin toisto, samoin erälukemin 3-1 Oskarille.

Kuva: M-1500 luokan palkitut. 1. Oskari Honkavaara YNM, 2. Konsta Niemelä OPT-86, 3. Heikki Kiiskinen PT-60, Ilpo Posti KePts puuttuu kuvasta

M-1100 luokassa pelattiin kymmenen pelaajan kesken, eli kahdessa viiden pelaajan poolissa. A-lohkossa OPT-86:n Aapo Åvist oli selkeä ykkönen. Kakkoseksi nousi lohkon viimeiseltä paikalta PT-60:n Kasperi Illikainen. OPT-86:n innokkaalle uudelle aikuispelaajalle Junaed Ahmad Numanille kaksi voittoa ja tiukka tappio viidennessä Kasperille. B-lohkossa pelailtiin kärjen osalta ristiin. Lohkon ykköspaikka PT-60:n Jesse Sorvojalle ja kakkospaikka KePts:n Asko Virtasalolle. Samoissa voitoissa oli myös YNM:n Katja Kauppinen, mutta 0-3 tappio Jesselle vei jatkopaikan.

M-1100 semeissä pelattiin Rovaniemen keskinäinen jossa Kasperi Illikainen oli Jesse Sorvojaa terävämpi erin 3-1. Aapo Åvist puolestaan naputteli Kemin äärikokeneen Asko Virtasalon ulos erin 3-0. Finaalissa nähtiin varsin hyvää peliä 1100 luokaksi, voitto Aapolle erin 3-1.

Kuva: M-1100 palkitut. 1. Aapo Åvist OPT-86, 2. Kasperi Illikainen PT-60, 3. Jesse Sorvoja PT-60, Asko Virtasalo KePts puuttuu kuvasta

Aamupäivän ja iltapäivän ”välissä” pelattiin pitkästä aikaa tasoitusnelinpeli, tottakai rahapalkinnoin. Jännitystä lisättiin palkitsemalla vain voittaja. Tasoitussysteeminä oli 21 pisteen erät kaksi syöttöä kerrallaan paras kolmesta. Tasoitustaulukko oli 1p per 100 ratingpistettä parien välillä. Maksimitasoitus oli 0-14. Systeemi osoittautui varsin toimivaksi koska todella moni ottelu oli ääritasainen, kuten pitikin olla. BC-SM piireissä moninkertaista menestystä niittänyt OPT-86:n veteraaniparivaljakko Esa Kettunen / Kari Pikkarainen oli mukana kisassa voitontahtoa puhkuen ja selvisikin semifinaaliin asti. Siellä Haaparannan kaksikko Mio Johansson / Philip Kenttä oli kuitenkin liian vaikea vastus. Yksi suosikkipari tippui jo avauskierroksella kun Vladimir Bril tyttärensä Daria Brilin kanssa putosivat Mark Usoville ja Pär Kentälle. Arpa oli armoton ja arvaamaton. OPT-86:n nuorisopari Eetu Mäkelä / Konsta Niemelä yllätti kaikki muut paitsi itsensä voittamalla koko luokan. Hermoja raastavassa finaalissa kaatui Haaparannan parivaljakko Johansson / Kenttä. Nuorisotiimi kaatoi semifinaalissa YPTS:n parin Pekka Korva / Pyry Siven ratkaisuerän jatkopalloilla. Tasaista oli, kehuja luokasta tuli ja varmasti otetaan tasoitusnelinpeli ohjelmaan vielä myöhemminkin sopivassa kilpailussa ajankohdassa.

Kuva: Tasoitusnelinpelin iloiset voittajat Konsta Niemelä ja Eetu Mäkelä OPT-86

Iltapäivän poolit saatiin tavallaan käyntiin ajoissa ja tavallaan ei. M-1900 luokan semifinaali ja finaali sekä pari tasoitusnelinpeliä pelattiin pois alta ennen kyseisten pelaajien iltapäivän poolipelejä. Tästäkin kuitenkin selvittiin pienellä viivytyksellä. Iltapäivällä pelattiin MK, M-1700, M-1300, poikajuniorit ja tyttöjuniorit.  Miesten kaksinpeli kutistui lopulta seitsemään pelaajaan kun Vladimir Bril, Marko Seppälä ja Kristian Mustonen jäivät lopulta luokasta pois. Tämä avasi selkeän näkymän Mark Usoville ottaa voitto ja sen hän lopulta tekikin. A-lohkossa Mark pudotti yhden erän Saku Koposelle johon sitten Sakun voimat taisivat loppuakin koska lohkon kakkospaikan otti PT-60:n Mika Mustonen selvällä 3-0 voitolla. B-lohkossa kärki pelasi ristiin. Ykköseksi Lasse Vimpari  ja kakkoseksi Aleksi Ikola. Terho Jylhälehdon kohtaloksi kävi 0-3 tappio Lasselle vaikka Aleksin voittikin.

MK:n semifinaalissa Mark Usov otti nopean 3-0 voiton Aleksi Ikolasta. Toisessa semifinaalissa Lasse Vimpari oli yhtä tyly Mika Mustoselle. Loppuottelussa Lasse räväytteli ultimaattista peliä ensimmäisen erän ajan, kunnes kelkka lopulta kääntyi. Kolme erää putkeen Markille lukemin 4, 2 ja 1. Osoitus kuitenkin siitä että Lassea ei voiteta ilman hyvää peliä.

Kuva: Miesten kaksinpelin palkitut. 1. Mark Usov OPT-86, 2. Lasse Vimpari OPT-86, 3. Aleksi Ikola KoKu, 3. Mika Mustonen PT-60

M-1700 luokassa pelattiin 14 pelaajan luokka. Kaksi viiden poolia ja neljän pooli. A-lohkossa Haaparannan Per Kenttä otti ykköspaikan. OPT-86:n Henrik Vuoti piti Periä tiukoilla. Viidennen erän 8-5 johto muuttui kuitenkin 8-11 tappioksi.  Henrik kuitenkin kakkosena jatkoon voitolla KePts:n Aleksi Turpeisesta viisieräisessä. Aleksi puolestaan voitti Eetu Mäkelän tiukassa viisieräisessä. B-lohkossa lohkovoittoon pelasi OPT-86:n Juho Åvist ja kakkoseksi PTS Sherwoodin Tapio Passinen. J-P Salmiselle tiukat voitot Pate Ikolasta ja Joel Hahnista, mutta ei silti jatkopaikkaa. C-lohkossa oli kimuranttia. Niklas Karjalainen nousi lohkovoittoon vaikka hävisikin YPTS:n Pyry Sivenille. Oskari Honkavaaralle lohkon ainoa voitto puolestaan Pyrystä. Lohkon akkoseksi pelasi Haaparannan Mio Johansson.

M-1700 puolivälierissä Mio Johansson otti äänekkään taisteluvoiton Tapio Passisesta viidennen jatkopalloilla. Toisessakin puolivälierässä pelattiin viidennen jatkoille kun Niklas Karjalainen piti hermonsta Henrik Vuotia paremmin kurissa. Haaparannan sisäisessä semifinaalissa Per Kenttä oli selvästi Mioa parempi 3-0. Toisessa semissä Niklas jatkoi siitä mihin jäi, toinenkin OPT-86 junnuryhmän pelaaja Juho Åvist kaatui viidennessä 11-9. Finaalissa Niklas löi Perille luun kurkkuun ensimmäisessä erässä, mutta se ei kantanut aivan loppuun asti. Per nousi ensimmäisen erän voittoon ja lopulta voitti erin 3-1. Per pelaa vahvuuksillaan, ei avaa peliä vaan pitää pallon pelissä kontrolloidusti ja tappaa korkeat pallot tehokkaasti. Todella ilkeä ja sinnikäs vastustaja.

Kuva: M-1700 luokan palkitut. 1. Per Kenttä HSKT, 2. Niklas Karjalainen OPT-86, 3. Mio Johansson HSKT ja 3. Juho Åvist OPT-86

M-1300 luokassa paremmuuksista väänsi kahdeksan pelaajaa kahdessa neljän pelaajan alkulohkossa. A-poolissa Konsta Niemelä otti lohkovoiton yhden erätappion rasittamana. Aapo Åvist oli kakkonen kaatamalla OPT-86:n Vitali Trofimovin ja KePts:n Harri Huttulan. B-poolissa KePts:n Ilpo Posti oli edelleen herra ja hidalgo kolmella 3-1 voitolla. Kakkoseksi pelasi OPT-86:n Lenni Perkkiö joka voitti Jessica Luon 3-1 ja Junaed Ahmad Numanin 3-0. Semifinaaleissa Lennillä ei ollut oikein mahdollisuuksia Konstaa vastaan, mutta toisessa semifinaalissa Aapo Åvist esitti oikein hienoa peliä voittamalla Ilpo Postin erin 3-1. Finaalissa Aapo pelasi rohkeasti, mutta Konstan puolustus oli liian vaikea murrettavaksi.

Kuva: M-1300 luokan palkitut. 1. Konsta Niemelä OPT-86, 2. Aapo Åvist OPT-86, 3. Lenni Perkkiö OPT-86 ja 3. Ilpo Posti KePts

Junioriluokassa oli yhteensä 11 ilmoittautumista. Luokka jaettiin poikien ja tyttöjen luokkaan. Poikien luokassa pelasi 7 poikaa kaikki kaikkia vastaan. PT-60:n Nuutti Timonen napsi voitot kaikista matseista ja hävisi näissä kuudessa ottelussa kolme erää. PT-60:n Jesse Sorvoja oli kakkonen viidellä voitolla. Kolmanneksi ylsi OPT-86:n Kaarlo Lampinen kolmella voitolla ja neljäs oli PT-60:n Joonatan Palmola niin ikään kolmella voitolla. Luokan pelaajista viisi oli Rovaniemeltä ja kaksi Oulusta.

Kuva: Miesjunioriluokan palkitut. 1. Nuutti Timonen PT-60, 2. Jesse Sorvoja PT-60, 3. Kaarlo Lampinen OPT-86 ja 4. Joonatan Palmola PT-60

Tyttöjunioreita oli mukana neljä ja tässä pelattiin tietysti kaikki kaikkia vastaan. Viime kesään Nappulaliigan pronssimitalisti OPT-86:n Taisiia Bril nappasi luokkavoiton. Kakkoseksi tuli OPT-86:n Arina Bril. Tytöt ovat viettäneet kesällä aikaa todella runsaasti pingishallilla ja se näkyy jo selkeänä ja nopeana kehityksenä. Kolmanneksi pelasi OPT-86:n Lu Jiali joka puolestaan on kesällä ottanut pingistunteja Kiinassa. Jialin peli on myös mennyt todella hienosti eteenpäin keväästä. Jiali hävisi Arinalle viidennen jatkopalloilla ja Taisiialle viidennessä 11-8. Todella, todella tiukkaa. Luokan neljäs oli innolla mukana ollut Ella Seppälä joka myös on päässyt selkeän kehityksen pariin pienen kesätauon jälkeen. Tyttöluokkia nähdään Oulun kilpailuissa jatkossakin joka kerta kun vain pelaajia on tarpeeksi.

Kuva: Tyttöjunioreiden luokan palkitut. 1. Taisiia Bril OPT-86, 2. Arina Bril OPT-86, 3. Lu Jiali OPT-86 ja 4. Ella Seppälä OPT-86

Loppukaneettina voinee sanoa että kilpailut olivat menestys. Viime vuonna vastaava kilpailu veti noin 35 pelaajaa pelaamaan, nyt pelaajia oli 55. OPT-86:n jäsenmäärä on nyt korkeimmillaan mitä se on ollut aikakausiin kesän jälkeen. Lisäksi uudet kurssit tuntuvat houkuttelevan uusia pelaajia sisään hyvällä tahdilla. Tästä on hyvä jatkaa. Seuraavat kilpailut Oulussa pelataan 14.-15.10.2023 ja kutsu näihin kilpailuihin on valmistumassa pian.

Tässä kilpailujen kaksinpelien tulokset: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=7341&KilpailuID=2137

Alla linkkin tasoitusnelinpelin tuloksiin.

Tasoitusnelinpeli: OPT-86 PM-kisat TAS-np 26.8.2023.xls

4 thoughts on “Pohjois-Pohjanmaan PM-kilpailut, OPT-86 (B) – Kilpailutulokset + raportti

  1. Kiitos! Erinomainen raportti. Siitäpä osasin mukavasti koota päänahkanippuja tavoitteeksi Napapiirin kisoihin.

    Ihmetys oli suuri, kun ei ollut poisjääntejä. Olen pitkään ihmetellyt niiden suuruutta teillä.

    Viiden pelaajan poolit ovat todella sudenkuoppa, kun tosiaan kestävät monesti neljä tuntia ja pitempäänkin. Olisi siis usein pakko jakaa kahdelle pöydälle.

Vastaa