PTS Sherwoodin aloittelijakisat 25.11.2023

PTS Sherwood järjesti jo kolmannet lasten ja nuorten aloittelijakisat Keravalla 25.11.2023. Kisa suunnattiin edellisten kisojen tapaan aloitteleville lapsille ja nuorille, jotka ovat seuran ydinkohderyhmä tällä hetkellä. Rating-rajaksi määritettiin joustavasti ”noin 750 pistettä”. Tämä ryhmä koetaan seuran päättäjien keskuudessa tärkeäksi Suomen tulevaisuuden kilpapingiksen kannalta, kun ajatellaan kilpailuissa käyviä pelaajia tulevina vuosina.

Kisaa alettiin valmistelemaan hyvissä ajoin syyskuussa, jotta tieto kisoista saataisiin leviämään riittävän ajoissa eri seurojen aktiiveille. Järjestävän seuran puolesta ei ollut varmuutta siitä, miten paljon Suomessa on nykyisin aloittelevia ja kilpailemisesta kiinnostuneita lapsia ja nuoria. Huhut kertoivat, että joissain seuroissa on käynyt jonkinlainen kato erityisesti murrosikäisten pelaajien keskuudessa viime kevään jälkeen. Tämä huhu osoittautuikin todeksi joidenkin muiden seurojen kanssa käydyissä keskusteluissa. Toisaalta positiivista on se, että osa edellisten aloittelijakisojen osallistujista on jo noussut ylemmälle rating-tasolle ja heitä ei voi enää katsoa aloittelijoiksi.

Edellisten kisojen tapaan kilpailujen luokkajako jätettiin kilpailukutsussa avoimeksi. Tämä on osoittautunut hyväksi päätökseksi, koska se on taannut järjestäjälle riittävästi joustavuutta räätälöidä mahdollisimman sopivia luokkia mahdollisimman monelle pelaajalle. Kisojen isoimmaksi luokaksi osoittautui 11-vuotiaiden poikien luokka, mihin alun perin oli ilmoittautunut peräti 11 poikaa. Mukava on ollut huomata, että päätetyistä luokkajaoista ja tehdyistä arvonnoista ei ole tullut tähän mennessä yhtään negatiivista palautetta. Hyväksi päätökseksi on osoittautunut myös päätös peluuttaa sekä kaksinpelit että nelinpelit näissä samoissa kisoissa. Tällä kertaa pelin taso nelinpeleissä oli noussut selkeästi. Useassa pelissä nähtiin jo pitempikestoisia palloralleja. Myös nelinpelijoukkueiden tsemppi ja hyvä henki oli nähtävissä kisoissa.

Tavoitteena oli saada paikalle noin viitisenkymmentä osallistujaa kevään kilpailujen tapaan. Tähän ei valitettavasti päästy koronan ja muiden sairauksien niittäessä pelaajia joukolla parina kisaa edeltävänä päivänä. Paikalle saapuneet 33 lasta edustivat kuitenkin hienosti sekä jo muutaman kerran kisoissa pelanneita, että myös täysin uusia pelaajia.  Kisaan saapui pelaajia oman seuran lisäksi seuraavista seuroista: MBF, TIP-70, HäKi, Pars, PT Espoo, HUT, Maraton ja TuTo.

Lapset pelasivat sekä alkulohkot, että jatkopelit, mikäli alkulohkoja oli enemmän kuin yksi. Kaikki pelit pelattiin paras viidestä erästä-menetelmällä. Tytöillä oli yksi ikäryhmä, kun taas pojat jaettiin neljään eri ikäryhmään. Nelinpeleissä tytöt pelasivat myös poikien kanssa, mikä toi lisää tasaisia pelejä kaikille. Kaiken kaikkiaan pelejä tuli useita valtaosalle lapsista. Kisat kestivät noin kuusi tuntia, mikä alkaa olla maksimiaika pelaajauransa alussa oleville pelaajille. Lasten pelit sujuivat hyvin ja siinä näkyy lisääntynyt harjoittelu PTS Sherwoodin edellisten aloittelijakisojen jälkeen huhtikuulta 2023.

Aamupäivän tulosten selviydyttyä vuorossa oli palkintojenjako, mikä pidettiin samanaikaisesti kaikille kaksinpeliluokkiin osallistuneille tunnelman maksimoimiseksi. Kaikki kisan loppuun pelanneet osallistujat palkittiin, mikä on pelaajien alkuun saattamiseksi kisauralle kannustavin ratkaisu. Tämä vastaa käytäntöä mitä sovelletaan monessa muussa lajissa, joiden kanssa pöytätennis kilpailee samoista harrastajista. Kisan palkintojen osalta suurena apuna oli edelleen PTS Sherwoodin lahjoituksena saamat lukuisat pokaalit, joita oli varastossa edelleen sopiva määrä. Sen sijaan makeisia ja muita sokerisia palkintoja yritetään välttää PTS Sherwoodin kisoissa palkintoina, koska nykyajan lapsille sokeri alkaa olla ongelmallinen ravintoaine. Palkintojenjaossa luovutettiin myös MN-Pingiksen lahjoittama lahjakortti päivän parhaalle tsempparille, joka tällä kertaa oli MBF:n Luca Solapuro. Kilpailujen järjestäjä ei halua nostaa ketään yksittäistä pelaajia tulosten kannalta esiin, koska kaikki lapset, jotka osallistuivat näihin kisoihin ovat sankareita.


Tyttöjen luokan palkitut


P11-luokka


Nelurin mitalistit (isojen ryhmä)


Pienempien poikien ryhmän palkitut

Kaksinpelien ja nelinpelin lisäksi päivän aikana pelattiin niin sanotusta PTS Sherwoodin Junnu Cupista, mikä jaetaan eniten pisteitä saaneelle joukkueelle seuraavaksi puoleksi vuodeksi haltuun. Pokaali jäi vielä tällä kertaa järjestäjäseuran haltuun, mutta siitä luovutaan mielellään jonkun toisen seuran ottaessa valtikan haltuunsa.

Suhtautuminen muista seuroista tähän kisaformaattiin tuntuu olevan hyvin positiivinen. Tämä tuli esille kyselyissä seuraavista vastaavista kisoista, sekä halusta tulla auttamaan seuraavien kisojen järjestelyissä. Tämä osoittaa sen, että starttikisat ovat kaikkien seurojen asia. Seuraavaksi PTS Sherwood aikoo nostaa esiin sen, olisiko mahdollista järjestää kauden aikana esimerkiksi 3–4 vastaavaa kilpailua eri seurojen toimesta, jotta lapset oppisivat käymään myös muiden seurojen kisoissa.

PTS Sherwood haluaa kiittää kaikki osallistujia, vanhempia, isovanhempia ja huoltajia kisoihin osallistumisesta. Näiden kaikkien osallistuminen erityisesti ottelujen tuomarointiin auttoi järjestäjätahoa kovasti.

Tapio Passinen, PTS Sherwood

 

Vastaa