Aihearkisto: Muut

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui keskiviikkona. Monenlaista oli listalla ja melko lailla mollivoittoista on fiilis. Korona sotkee lähes kaiken normaalin toiminnan.

Valiokuntakatsauksessa työvaliokunnasta todettiin, että Stigan sopimuksen uusiminen, jatkuvat koronaohjeistukset ja ylimääräisen liittokokous valmistelu yhdessä sääntövaliokunnan kanssa ovat olleet listalla. Lähinnä puheenjohtajan saamattomuudesta johtuen rahastoasia on edelleen kesken. Sääntövaliokunnalla on tämän lisäksi ollut käytännön kysymyksiä, mutta ei ihmeellisempää raportoitavaa.

Sama koski IT-valiokuntaa: Kimmo Pihkala kertoi, että arki on ollut lähinnä ylläpitoa ja korjailua (mm. sarjasyöttöjärjestelmä). Myös lisenssimaksuasiaa on valmisteltu, mutta siitä tuonnempana. Hallituksen varajäsenen Jyrki Nummenmaan mukaan PT-Welhon kehittäminen etenee maltillisesti.

Kilpailuvaliokunnan Teemu Oinas totesi, että ensi viikonlopun BC-SM tuntuisi olevan kunnossa. Valitettavampia tapauksia ovat Iisalmen ja Mikkelin kisojen peruutukset. Akuutein asia puolestaan on mestaruussarja ja ulkomailla vaikuttavat pelaajat. Hallitus päätti, että (viranomaisten ohjeistusta tulkiten) ulkomailta tulevalla pelaajalla on oltava korkeintaan 72 h vanha negatiivinen koronatestitulos kotimaasta, jotta hän voi pelata Suomessa (jos Suomeen pääsee…). Toista Suomessa otettua koronatestiä ei tarvita.

Mika Räsänen totesi huippu-urheiluvaliokunnan puolesta, että kansainvälinen toiminta on koko lailla tauolla. Alex Naumi on aloittanut kautensa Ruotsissa hyvin. Mika jatkoi valmennusvaliokunnan asioista, että koulutusetäpäivä on tulossa 16.10. Taneli Keinosella on seuravalmentajakoulutuksia Rovaniemellä, Kemissä ja Jyväskylässä. Myös fysiikkavalmentajan rekrytoinnista maajoukkueelle on puhuttu.

Veteraanivaliokunnan asioista ei nyt ollut uutta kerrottavaa. Hannu Sihvo kertoi, että parapuolella on ollut normaalia treenausta, ja että Timo Natuselle on tilattu uusi pelituoli. Timolle suunnitellaan myös paikallista sparrausrinkiä. Para-SM sujui hyvin 18 osallistujan voimin. Lisäksi Pariisin 2024 paralympiakisoihin puuhataan naisten ykkösluokkaa (tällä hetkellä naisilla on yhdistetty luokka 1-2).

Valiokunnan puheenjohtaja ja hallituksen varajäsen Henri Pelkonen kertoi seuravaliokunnan puolesta, että perjantaina virtuaalisesti järjestetyt seurapäivät onnistuivat hyvin. Mukana oli 14 seuraa ja 20 henkilöä, joten etähommat toimivat mainiosti. Henri kertoi myös mailapelihankkeen uutisista: koska kouluihin ei pääse, on rakennettu virtuaalista vierailua, joka tapahtuu liikuntatunneilla videoiden välityksellä (välineitä toki toimitellaan).

Lisäksi Oulussa oli ensimmäinen nappulaleiri menneellä viikonlopulla, johon osallistui 19 alle 13-vuotiasta pelaajaa. Taneli veti ja sai hyvää palautetta vanhemmilta. Etelässä vastaava tapahtuma on marraskuun lopulla.

Sonja raportoi kansainvälisistä asioista, että kovin moni juttu on tällä hetkellä sekaisin. ETTU:lla on uusi hallitus ja kisoja paljon ”rästissä”. Yksi ehdotus on, että Varsovasta syksyllä peruttu EM -kisa pelattaisiin juhannuksena. ITTF aiheuttaa oman kalenterinsa kanssa Euroopalle ongelmia. Sonja valittiin ETTU:n hallitukseen helposti, mutta ITTF:n BoD -vaalissa hänelle lankesi vasta viimeinen jaossa ollut paikka.

Hallitus muistuttaa, että ylimääräinen liittokokous pidetään ensi viikon sunnuntaina eli 11.10 Ruskeasuolla. Sen ainoa asia on etäosallistumisen mahdollistaminen. ”Vanhoihin etuihin” ei puututa, joten jatkossakin voi kokoustaa paikan päällä ja tehdä sen kolmen seuran puolesta, jos on saanut valtakirjat. Etäosallistujalle ei ”monivaltakirjamahdollisuutta” olla esittämässä.

Varsinainen liittokokous on sitten 14.11.Asialistalla ovat mm. ensi vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma sekä liiton perimät maksut. Hallitus päätti, että näihin ei esitetä muutoksia. Lisäksi valitaan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä puolet liittohallituksen jäsenistä. Kaikkien mainittujen kausi kestää kaksi vuotta. Osallistukaa liittokokouksiin!

Jo aiemmin tiedettiin, että ETTU on perunut EM-karsinnat, jotka Suomen piti järjestää lokakuun puolivälissä. Nyt teimme päätöksen myös Finlandia Openin peruuntumisesta, sillä koronan vuoksi ilmassa on aivan liikaa kysymysmerkkejä. Lähtien vaikkapa tuomarien paikalle saamisesta.

Sen tilalle olisi ehkä tarjolla EM-kisojen C-ryhmien karsintaturnaus, jonka järjestämisestä ETTU on meiltä kysynyt. Näistä yksi joukkue pelaa Suomen naisten kanssa samassa B-ryhmässä.  Sonja valtuutettiin neuvottelemaan siitä, voisiko samassa yhteydessä pelata myös Suomen B-ryhmän pelit. Jonkinlaista ”kuplaa” se vaatisi. Tämäkin asia sisältää paljon kysymyksiä: saammeko ETTU:n tukea tai tappiotakuun? Voimmeko siirtää OKM:n Finlandia Openille myöntämän tuen tähän? Mitään varmaa ei siis (tästäkään) voi tällä hetkellä sanoa.

Liiton taloustilanteesta meillä ei ollut uutta varsinaista raporttia. Selvää kuitenkin lienee, että tätä vauhtia ei ole/tule paljon tuloja eikä ylimääräisiä kuluja. Jos lisenssirahat tulevat normaalisti, teemme todennäköisesti positiivisen vuoden tai ainakin nollatuloksen.Tilanne on kuitenkin vielä auki, ja edes järkevää vertailuvuotta ei nyt ole käytettävissä.

Puhuimme myös Ruskeasuon hallin 50-vuotisjuhlista. Voisiko uusittu TOP-16-finaali olla ”juhlakisa” (ainakin Youtubessa…)? Kisan päivämäärä on toistaiseksi edelleen 19.12, mutta se saattaa olla huono ajankohta sekä Oláhille että Naumille. Tilanne elää ja karsinnatkin ovat vielä pelaamatta. Jos mainittua EM-karsintaa ei tule, TOP-finaali voisi ehkä olla kalenteriin merkityllä FO-viikonlopulla.

Kimmo Pihkala oli valmistellut mahdollisuutta lisenssin henkilökohtaiseen maksamiseen, jota on aina silloin tällöin toivottu. Kimmo esitti ratkaisua, joka sisältäisi sekä nykyisen toimintamallin että ”itsemaksamisen”, jonka voisi hoitaa myös joku muu samassa seurassa. Tässä ratkaisussa siis sallittaisiin lisenssin maksaminen ja vakuutuksen ottaminen kaikille saman seuran toimijoille. Enää ei olisi välttämätöntä kierrättää rahoja keskitetysti seuran kautta. Hallitus kannatti ehdotusta ja Kimmon mukaan toteutus otetaan työpöydälle mahdollisimman nopeasti.

Ylivieskasta tuli surullinen kirje: YPTS myöhästyi päivällä junnu-SM:n ilmoittautumisessaan ja kysyi, voidaanko pelaajat tästä huolimatta ottaa mukaan. Koko hallitus oli asiasta vilpittömästi pahoillaan, mutta totesi, että sitä ei voi sallia, sillä asia on nimenomaisesti kielletty säännöissä. Lisäksi ennakkotapaus saattaisi jatkossa olla ongelma. Kaikille kisajärjestäjille voi kuitenkin todeta, että ilmoittautumisen dead linesta arvokisoissa kannattaa muistuttaa varsinaisen kutsuin lisäksi ainakin kerran.

Hallitus kokoontuu seuraava kerran 28.10. lyömään kiinni ensi vuoden toimintasuunnitelma- ja talousarvioehdotuksen.

Kokouksen päätteeksi Teemu Oinas käytti hallitusta vielä virtuaalikierroksella Oulun uudessa pöytätennishallissa. Hienoa on! Vielä kerran onnittelut OPT-86:lle esimerkillisestä toiminnasta.

Tiedotusterveisiä – ITTF:n yleiskokous

Kansainvälinen Pöytätennisliitto ITTF järjesti historiansa ensimmäisen virtuaalisen yleiskokouksensa keskiviikkona. Euroopan Unionilla oli vastaava tapahtuma jokin aika sitten, joten kokouskäytännöt eivät olleet suomalaisille vieraita. Meikäläisiä Pitäjänmäen toimitalossa edustivat allekirjoittaneen lisäksi Sonja Grefberg ja Mika Räsänen, joka sai kunnian toimia myös kokouksen eurooppalaisena ääntenlaskijana

Pakollisten tervehdyksien (mm. ITTF.n saksalainen puheenjohtaja Thomas Weikert ja australialainen toimitusjohtaja Steve Dainton) käytiin kiinni varsinaisiin kokousasioihin. Weikert valitttiin kokouksen puheenjohtajaksi äänin 100-1, mutta parhaimmillaan kokouksessa äänesti 140 jäsenmaata. ITTF on maailman suurin urheilujärjestö 226 jäsnellään. Kuulemma 227. jäsenkin on juuri tuloillaan.

Ensimmäiseksi hyväksyttiin vuoden 2019 vastaavan kokouksen pöytäkirja. Sen jälkeen kiinalainen Yao Zhenxu kutsuttiin järjestön kunniajäseneksi. Eikä ihme, sillä pitkän ja monipuolisen pöytätennisuran tehnyt mies pelasi jo amerikkalaisia vastaan 1971, kun pingpong-diplomatian synnyinsanoja lausuttiin. Myös vuoden 2020 aikana poismenneitä muistettiin, Suomessa tunnetuin heistä lienee Agnes Simon, jonka nimikkomailalla moni 1960-luvulla lajiin pariin eksynyt aloitti uransa,

Kokouksen tärkeimmistä aiheista pidettiin erilliset videokonferenssit syyskuun aikana, joten erilaisten raporttien käsittelyyn ei turhaa aikaa kulunut. Hyväksytyiksi tulivat niin strateginen suunnitelma kuin eri komiteoiden, avainhenkilöiden ja maanosapresidenttien raportitkin.

Vuoden 2019 talousluvutkin kuitattiin. Noin 23,5 miljoonan dollarin liikevaihdolla tehtiin nollatulos, mikä hyväksyttiin vastuuvapauden myöntämisellä.  Vuodesta 2020 on tulossa 1-2 miljoonaa miinusta. WTT:n liikevaihdon ennustettu kolminkertaistuminen lähivuosina takaa sen, että tappiollisia vuosia on tulossa. WTT on ITTF:n ”huippukilpailusegmentti”, joka vastaa ylimmän tason kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.

Uudet – muutenkin urheilussa yleistyvät – itsenäiset kurinpitoelimet hyväksyttiin, kuten myös monet lähinnä tekniseksi kutsuttavat sääntömuutoksia. Esimerkiksi (koronasta johtuen) on parempi puhua johdon valitsevasta kokouksesta vain ”joka neljäs vuosi”. Aikaisemmin tuo oli sidottu olympiakisoihin.

Japani ehdotti muutosta pelisääntöihin siten, että syötössä pallo pitäisi heittää pään yläpuolelle. Pelisääntöjen muutos vaatii kokoukselta ¾ enemmistön, joten läpimeno ei ollut käytännössä edes mahdollista. Hämmästyttävää oli kuitenkin, että japanilaisten ehdotus sai taakseen niukan enemmistön ääniprosentein 50,5-49,5. Sehän olisi sallinut 1960-luvulla yleiset cobra-syötöt, kunhan vain pelaaja kumartuisi sen verran, että palloon lyönti tapahtuisi pään yläpuolella!

Resoluutioissa eli ”kannanotoissa” meni läpi eurooppalaisesta näkökulmasta kummallinen Brasilian ehsotus, jossa ITTF:n pitäisi taata pelaajille rehti kohtelu seurasiirroissa. Me kysymme, kuinka ITTF sen voi taata, kun kyse on pelaajien ja seurojen välisistä sopimuksista ja niiden tulkinnoista?

Saksa ja Sveitsi vetivät pois resoluutionsa, jossa ehdotettiin WTT:n talouden läpinäkyvää perkaamista. Sveitsi sai kuitenkin läpi toisen ehdotuksensa, jossa se edellytti riippumattoman eettisen komission kokoonpanemista henkilöistä, jotka ovat täysin riippumattomia ITTF:stä.

Vielä päätettiin, että vuoden 2023 henkilökohtaiset MM-kilpailut järjestetään Etelä-Afrikan Durbanissa. DurbaN voitti prosentein 70-30 Düsseldorfin. MM-kisat Afrikan mantereella eivät ole ihan jokapäiväinen juttu, sillä edellisen kerran siellä pelattiin maailmanmestaruuksista Kairossa 1939.

Saksalaiset olivat tappiosta aika happamia, mutta ilmoittivat saman tien, että hakevat uudestaan vuoden 2025 kisoja, Saksan Pöytätennisliiton täyttäessä 100 vuotta.

Siinäpä se sitten oli. ITTF valitsee uuden presidentin ensi vuonna, mikä sähköistää kansainvälistä kokousta mukavasti jo muutaman kuukauden etukäteen. Sitä odotellessa!

Nappulaleiri Oulussa

Nappulahanke käynnistyi pohjoisen Suomen leirillä 26.-27.9. Mukana oli 19 tulevaisuuden pelimiestä. Ikärajahan leirille oli 2007 ja nuoremmat. Mukana oli pelaajia seuraavista seuroista: OPT-86, Heitto,  PT-60, YPTS, KePTS ja KoKu. Leirillä oli paljon lupaavia pelaajia, mutta jo lähivuosille varoitus ainakin seuraavista pelaajista: Jesse Ikola, Otso Vahtola ja Luka Oinas. Voi meille vanhemmille tulla pian ns kiire.

Pelipaikkana oli luonnollisesti Oulun huippuhalli, joka täyttää vaativatkin toiveet leirien järjestämisen osalta. Halli on ihan huippu harjoitteluun, ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi sekä halukkaat saivat yöpyä hallilla.

Jokaisella harjoituskerralla oli oma teema johon paneuduttiin. Aloitimme leirin kämmentekniikalla, lauantain toisen harjoituskerran teema oli peliasento ja puolenvaihto. Päivän kolmas harjoitus oli pelejä. Sunnuntain avasi rystyharjoittelu ja leirin päätti syötöt ja syötönpalautukset.

Ainakin valmentajat huomasivat jo näin lyhyen ajan aikana pelaajissa kehittymistä.

Valmennuksesta vastasivat Taneli Keinonen ja Teemu Oinas. Tuomas Perkkiö toimi sparrarina edistyneemmille pelaajille. Tällä kokemuksella voin sanoa, että Tuomas on muuten maan paras sparrari. Hänen kanssa pelaajat kasvoivat vähintään 500 ratingpistettä. Jos jossain parempi sparrari niin saa ilmoittautua!

Nappulaleirit jatkuvat marraskuussa etelän vastaavalla. Toivottavasti pääsemme vähintään samaan osallistujamäärään.

 

Avoimet ovet-seurakysely

Suomen Paralympiakomitea käynnistää Avoimet ovet -urheiluseurakyselyn. Kyselyn tavoitteena on kartoittaa soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun tilaa seuroissa ja yhdistyksissä sekä sitä, millaista tukea seurat ja yhdistykset kaipaavat palvelujen järjestämiseen toimintarajoitteisille harrastajille.

Kyselyn kohteena ovat urheiluseurojen ohella myös muut liikuntaa järjestävät yhdistykset. Esimerkiksi paikalliset ja alueelliset vammais- ja kansanterveysyhdistykset.

Kyselyyn vastaaminen vie aikaa noin 15minuuttia. Pakolliset kysymykset on merkittyä kyselyyn tähdellä. Voit palata takaisin antamiisi vastauksiin ja tarvittaessa muokata niitä missä tahansa vaiheessa kyselyä ennen niiden lähettämistä.

Vastaathan kyselyyn viimeistään 12.10.2020 mennessä.
Avoimet Ovet -seurakyselylinkki

Mikäli jokin asia askarruttaa kyselyssä, voit kysyä lisätietoja seuraavilta henkilöiltä:
Nina Peltonen
Seurakehittäjä, Avoimet Ovet -hankekoordinaattori
Suomen Paralympiakomitea
+358 50 400 1532
nina.peltonen@paralympia.fi 

Aija Saari
Tutkimuspäällikkö
Suomen Paralympiakomitea
+358 40 506 4208
aija.saari@paralympiakomitea.f

Uudenmaan 4- ja 5-divisioonat

Uudenmaan 4-divisioonaan ilmoittautui tälle kaudelle 24 ja 5-divisioonaan 23 joukkuetta. Molemmissa sarjoissa on kolme lohkoa, joissa joukkueet pelaavat syksyn aikana yksinkertaisen sarjan. Syksyn alkulohkoista kolme parasta etenee ylempään loppusarjaan pelaamaan sarjanousuista (3-divisioonaan nousee neljä joukkuetta ja 4-divisioonaan kaksi) ja loput pelaavat alemmissa loppusarjoissa (4-divisioonan alemman loppusarjan kaksi viimeistä joukkuetta tippuu 5-divisioonaan). Joukkueiden yhteystiedot löytyvät tämän linkin takaa: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1RMsjCsQVSmuqxrkd4tBylqugNSsUXVcfPrEWpbC8Ruk/

Minulle voi lähettää kaikenlaisia kysymyksiä, toiveita sekä palautetta sarjoihin liittyen. Toivottavasti kausi sujuu hyvin ja kaikki joukkueet muistavat noudattaa SPTL:n koronaohjeita, jotka löytyvät seuraavan linkin takaa: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?p=23077

Lohkojaot ovat tällä kaudella seuraavat:

4A1:       

Atlas 5
BK 3
HUT 3
Maraton
PT Espoo 12
Smash 2
TIP-70 10
GRaPi 2

Otteluohjelma ja sarjataulukko: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=22&lohko=4A1&kausi=2021

4A2:   

LoLo
MBF 10
PT Espoo 11
PT-2000 5
Smash 3
Stara 2
TIP-70 9
PTS-60 3

Otteluohjelma ja sarjataulukko: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=22&lohko=4A2&kausi=2021

4A3:

Atlas 4
HUT 4
MBF 11
PT Espoo 13
PT-2000 4
TIP-70 11
Wega 7
PTS-60 2

Otteluohjelma ja sarjataulukko: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=22&lohko=4A3&kausi=2021

5A1:

Atlas 6
BF-78 3
Boom 2
MBF 13
MBF 15
PT Espoo 14
Smash 5
Team-AINA

Otteluohjelma ja sarjataulukko: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=22&lohko=5A1&kausi=2021

5A2:

Atlas 7
BK 4
GRaPi 3
MBF 14
MBF 16
PT-2000 6
Smash 6
Spinni 1

Otteluohjelma ja sarjataulukko: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=22&lohko=5A2&kausi=2021

5A3:

Litsari
MBF 12
NuPS 2
PT Espoo 15
Smash 4
TIP-70 12
ToTe 3

Otteluohjelma ja sarjataulukko: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=22&lohko=5A3&kausi=2021

Leiri 17.-18.10 Ruskeasuolla

Juniorileiri

  • Paikka: Ruskeasuon palloiluhalli
  • Pöytätennisliiton valmentajat
  • Aikataulu:17.-18.10.2020 lauantai ja sunnuntai kello 10.00-12.30 ja 14.30-17.00.
  • Leirin hintaan ei kuulu ruokailuja
  • Leirin hinta 30e
  • VIIMEINEN ILMOITTAUTUMISPÄIVÄ 12.10 . Leiripaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Paikkoja on 24. Ilmoittautumiset taneli.keinonen@sptl.fi  (ilmoittautumiset vahvistetaan sähköpostilla).

LISENSSI JÄRJESTELMÄ ON MUUTETTAVA

Pöytätenniksen lisenssijärjestelmä on vanhanaikainen. Pelaajat maksavat ensin lisenssin seuralle ja sitten seura maksaa liittoon. Näin alkeellista systeemiä ei juuri löydy mistään.

Squash- ja Sulkapalloliitto ja hoitavat asiaa Suomi Sportissa

Tennisliitolla hoidetaan asiat omalla Tennisässäjärjestelmällä

Jalkapalloliitolla on myös oma järjestelmä Palloliiton kautta

Olen jo useamman kerran ehdottanut muutosta SPTL:n lisenssijärjestelmään.

Toivottavasti asia hoituu nyt piakkoin jo täällä pelikaudella

Pingisterveisin,

Ruda

Tiedotusterveisiä: Sonjalle kansainväliset jatkopestit

Euroopan Pöytätennisunioni ETTU kokoontui vuosikokoukseensa virtuaalisesti keskiviikkona. Runsaan neljän tunnin tapaaminen sujui pääosin hyvin, mutta pieniä teknisiä haasteita toki oli. Aloitus mm. myöhästyi puolisen tuntia. Asiat kahlattiin kuitenkin läpi, 51 maan voimin. Lisäksi kolme osanottajamaata oli mukana valtakirjalla.

Pientä haikeuttakin oli ilmassa, sillä ETTU:ta kahdeksan vuotta johtanut hollantilainen Ronald Kramer sai pitää viimeisen kokouksensa (vain) sähköisesti. Nyt jäi face to face -heipat sanomatta. Hollantilainen oli ilmoittanut jo etukäteen, että ei jatka. Mutta eipä olisi tainnut olla paljon kannatustakaan. Siitä kielii todella pieni äänisaalis ITTF:n Board of Directors -vaalissa, jonne ex-puheenjohtajalla ei ollut mitään asiaa.

ITTF:n (vaalikampanjaa käyvä) puheenjohtaja Thomas Weikert pääsi sanomaan tervehdyksensä, jossa sisältöä oli aika vähän. Kaikesta kuitenkin aistii, että ITTF:n tulevasta puheenjohtajuudesta otellaan nyt isoin panoksin.

Virtuaalikokouksessa oli kokonaan erillinen äänestystekniikka. Ääntenlaskijat tulivat maista, joilla ei omia vaaleissa omia ehdokkaita. Pelkkä äänestyksenhallinta näytti vaativan kolmen tekniikkaherran kokoaikaisen työpanoksen, joten ei se ihan yksinkertaista ollut. Suomea edusti allekirjoittaneen kanssa toiminnanjohtaja Mika Räsänen. Sonja Grefberg kokousti muun ”vanhan” ETTU:n hallituksen kanssa Luxemburgista. Ja loppu hyvin kaikki hyvin: erittäin tiukkojen tilanteiden jälkeen Sonja pääsi kaikkialle, minne halusikin. Tästä lisää vähän myöhemmin.

Edellisen Budapestin 2019 kokouksen pöytäkirja käytiin läpi lyhyesti, kuten myös eri napahenkilöiden ja komiteoiden raportit. Siinä ei nokka kauan tuhissut. Eikä paljon kauemmin mennyt siinäkään, kun järjestön (myös nyt vetäytynyt) talouspuolen varapresidentti Dorte Darfelt esitteli vuoden 2019 talousluvut. Noin miljoonan ”liikevaihdolla” tehtiin 70 000 euron plusmerkkinen tulos. Markkinoinnissa kuulemma säästettiin paljon. Hallitus sai vastuuvapauden, vaikka tilintarkastajalla oli paljon terveisiä sen suhteen, kuinka budjetit pitäisi rakentaa ja luvut esittää.

Sääntömuutoksiakin hyväksyttiin pari, lähinnä teknisiä uudistuksia joissakin ETTU:n alaisissa kisoissa. Jäsenmaiden jäsenmaksu pidettiin edelleen 350 eurossa. Ensi vuoden budjetti on noin 600 000 € eli selvästi pienempi kuin tälle vuodelle (800 000 €). Sitä ei virallisesti vahvistettu, koska vanha johto halusi jättää asian uudelle kokoonpanolle. Se aiheutti närää ainakin saksalaisissa. Asiaa varten kootaan nyt ylimääräinen vuosikokous.

Lounastauon jälkeen aloitettiin kaikkien odottamat vaalit. Alku oli helppoa, sillä venäläisestä Igor Levitinistä leivottiin uusi presidentti lähes yksimielisesti, neljän vuoden pestiin. Kaksi vastustavaa ääntäkin toki löytyi. Sitten nähtiin hiukan erikoinen episodi, kun kokouksen puheenjohtaja vaihtui lennossa Kramerista Levitiniin. Tämä puhuu vain venäjää, joten simultaanitulkkausta tarvittiin.

ETTU:n virallisen kakkosmiehen eli Deputy presidentin valinta oli edelleen helppoa, sillä Pedro Moura oli ainoa ehdokas. Kolme vastaääntä kuitenkin portugalilaisellekin.  Englannin liiton puheenjohtaja Sandra Deaton löi ”talousvarapresidentin” vaalissa Unkarin kollegansa Roland Natranin selvästi.

Näin päästiin meitä kiinnostaviin asioihin. Vice president -vaaleissa, joita tuttavallisemmin kutsuisin hallituksen jäseniksi, viisi valittua olivat äänijärjestyksessä Saksan Heike Ahlert, Valko-Venäjän Vladimir Samsonov, Suomen Sonja Grefberg, Latvian Ina Jozepsone ja Ranskan Miguel Vicens. Sonjalle siis ensimmäinen etappivoitto ja vielä aika kirkkaasti.

Tätä seurasi ITTF:n eurooppalaisten Board of Directors -jäsenten valinta. Paikkoja oli seitsemän. Suomeksi puhuisin tässä yhteydessä valtuustosta. Säännöt ovat sellaiset, että läpi mennäkseen kandidaatin on saatava 50 % annetuista äänistä. Jos näin ei käy, vähiten ääniä saanut jää aina seuraavalla kierroksella pois. Jälkimmäisestäkin äänestetään, jos äänet ovat tasan.

Sonja oli ensimmäisen kierroksen kuudes, mutta äänisaalis jäi alle 50 prosentin. Näin vaali hänen osallaaan jatkui. Suoraan sisään menivät äänijärjestyksessä Ruotsin Jörgen Persson, Ranskan Claude Bergeret, Romanian Cristinel Romanescu, Puolan Lucjan Blaszczyk ja Saksan Heike Ahlert. Voi hyvin huomata, että entinen huippupelaajan positio on käypää valuuttaa näissä systeemeissä.

Mainitun viisikon poistuttua Sonja oli koko ajan kärkiporukassa, mutta ei saanut millään kasaan 50 % äänisaalista. Serbian Aleksandar Karakasevic selvisi tästä testistä ensimmäisenä, joten jaossa oli enää yksi paikka. Lopulta tarvittiin peräti 11 äänestystä, ennen kuin Sonja viimeisessä vaalissa ylitti 50 % ja kukisti samalla viimeisen vastaehdokkaansa, kreikkalaisen Emmanuel Kolibadisin. Paljon tiukemmaksi ei tämä vaali voi mennä!

Romania esitteli vielä ensi vuoden syksyn joukkueiden EM-kisojen isäntäkaupunkiaan Cluj-Napocaa, ”Romanian Tamperetta”. Saksalaiset kertoivat, että aikovat anoa vuoden 2023 MM-kisoja Düsseldorfiin. Nämä asiat kuitattiin kuitenkin aika pienellä, sillä kaikki kiinnostus tuntui purkautuneen henkilövaaleihin.

Suomalaisista Asko Rasinen on lisäksi ehdolla ETTU:n tuomari- ja sääntökomiteaan. Näitä asioita ei kuitenkaan ratkaista yleiskokouksessa, joten tätä kirjoitettaessa Askon ”kohtalo” ei vielä ole selvillä. Ei taida olla ihan edes huomispäivän asia tämä.

Onnittelut Sonjalle. Aika paljon hänelle löytyy kannatusta Euroopasta!