Etusivu

Kevätliittokokous 27.4, kokouskutsu ja kokousmateriaalit

(, Mika Räsänen)

Kosken kesäleiri peruttu/siirretty

(, Mika Räsänen)

Kosken kesäleiri peruttu/siirretty

Kesäkuun alun perinteinen kesäleiri on peruttu vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Leirin järjestämistä elokuun ensimmäisellä viikolle selvitetään. Seuraamme tiiviisti viranomaisten suosituksia ja tiedotamme mahdollisista uusista leiripäivistä myöhemmin.


Kilpailu- ja sarjakausi 2019/2020 päätökseen

(, Teemu Oinas)

Kilpailu- ja sarjakausi 2019/2020 päätökseen

SPTL:n hallituksen kokouksessa päätettiin tänään kilpailuvaliokunnan esityksestä kilpailu- ja sarjakauden 2019/2020 kohtalosta koronaviruspandemian aiheuttaman erityistilanteen vuoksi.

  • Kausi 2019/2020 on päättynyt, eikä sitä enää jatketa
  • Kausi keskeytetään ja aloitetaan sarjaotteluiden osalta alusta syksyllä 2020, jos tilanne on siihen mennessä rauhoittunut
  • SM-sarjan mitaleita ei jaeta kaudella 2019/2020
  • 17-SM ja Nappulaliiga pyritään pelaamaan syyskaudella 2020 ennen vuoden vaihdetta kauden 2019/2020 ikäsäännöillä

Koska karsintaotteluita tai -sarjoja ei ole saatu pelattua loppuun, joukkueet eivät voi pudota alempaan sarjaan, elleivät ne itse ole luopuneet sarjasta. Joukkue voi kuitenkin vapaaehtoisesti siirtyä sarjaporrasta alemmaksi kaudelle 2020/2021.

Joukkueita suositellaan harkitsemaan tarkoin ensi kauden sarjoihin ilmoittautumisen yhteydessä, onko nykyinen sarjataso joukkueelle sopiva. Mikäli sarjoista vapautuu paikkoja, seurat voivat anoa joukkueelle paikkaa ylemmässä sarjassa. Anomuksia ruvetaan ottamaan vastaan kun sarjailmoittautuminen kaudelle 2020/2021 käynnistetään. Tämä ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Kilpailuvaliokunta

Tiedotusterveisiä

(, Esko Heikkinen)

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus piti historiansa ensimmäisen etäkokouksen tiistai-iltana (tai no, Teemu Oinas on osallistunut kokouksiin vastaavalla tavalla jo vuosien ajan…). Microsoft Teams pelitti mukavasti ja kokous kesti vain puolisentoista tuntia. ”Etähässäkän” harvoja hyviä puolia lienee, että nyt on pakko tiivistää ilmaisua ja priorisoida asioita.

Kokouksen alkuun totesimme valitettavan kuolemantapauksen. SPTL:n yhteistyökumppanin Gumbostrand Konst&Formin vetäjä John Hartwall poistui joukostamme maan toisena koronapotilaana.

Hallituksen kokouksen pääaiheet olivat liittokokouksen peruminen ja uuden koolle kutsuminen sekä kauden virallinen päättäminen. Molemmista asioista tulee vielä lisäinfoakin, mutta jo tässä voi kertoa, että päätimme peruuttaa 17.4. suunnitellun kokouksen ja kutsua koolle uuden kokouksen maanantaina 27.4.2020 klo 18.

Näin siksi, että nyt saamme kokouskutsuun maininnan etämahdollisuudesta, jolloin kaikki menee sääntöjen ja määräysten mukaan. Poikkeusoloista johtuen kokoukseen osallistuvalta vaaditaan etukäteen toimitettu valtakirja. Paikan päälle Sporttitaloonkin saa tulla, mutta sitä emme nyt suosi.

Liittokokoukseen liittyviä ohjeita sekä kaikki materiaali, kuten tilinpäätös, tase, toimintakertomus ja tilintarkastajan lausunto tulevat verkkosivuille, kuten myös hallituksen ja seurojen esittämät sääntömuutosehdotukset. Tässä tilanteessa on hyvin toivottavaa, että kokousedustajat tutustuvat materiaaleihin huolellisesti etukäteen

Liittohallitus totesi yksimielisesti, että julistamme pöytätenniskauden 2019-2020 peliteknisesti päättyneeksi. Kilpailuvaliokunnan tiedote kesken jääneitä sarjoja koskien löytyy jo ylempää. SM-sarjassa ei jaeta mitaleja ja sarjapelit alkavat ensi kaudella muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta samoin joukkuein kuin nyt kesken jääneellä kaudellakin.

Kilpailuja ei keväällä enää järjestetä. Kilpailuvaliokunta ja hallitus selvittävät mahdollisuutta Juniori-SM:n (alle 17 ja Nappulaliiga) pelaamiseen syyskauden aikana (keväällä voimassa olevilla ikäsäännöksillä). Jyväskylässä tutkitaan, josko koulu-SM onnistuisi myös. Kosken perinteistä kesäleiriä ei järjestetä ainakaan kesäkuussa, mutta jos tilanne muuttuu kesän aikana ratkaisevasti, voimme harkita sen järjestämistä elokuussa ennen koulujen alkua.

Hallitus keskusteli myös liiton työntekijöiden tilanteesta pandemian pitkittyessä. Tähän asti olemme menneet mm. vapaiden pitämisillä ja erilaisten rästitöiden tekemisillä. Varsinaisia päätöksiä ei nytkään tehty, vaan asia delegoitiin työvaliokunnalle. Hallitus tekee luonnollisesti varsinaiset päätökset sen esityksen pohjalta. Lähtökohtaisesti liiton taloustilanne on ainakin vielä kohtalaisen hyvä. Ensimmäinen mahdollinen notkahdus tulee, jos ensi kausikaan ei ala normaalisti ja emme saa lisenssituloja. Toinen mahdollinen taloudellinen riski liittyy OKM:n avustuksien leikkauksiin.

Perustettavan Pöytätennisrahaston johtokuntaan nimettiin jo aiemmin valittujen lisäksi Matti Kurvinen. Poikkeusolot hankaloittavat tämänkin hankkeen etenemistä, mutta yritystä on!

Toiminnanjohtaja Räsänen kertoi mukavan uutisen, että Mailapelihanke on saanut uutta rahoitusta OKM:ltä 50 000 € toukokuusta 2020 lähtien vuodeksi eteenpäin. Parhaillaan rekrytoidaan uutta vetäjää, jonka on tarkoitus aloittaa työnsä elokuussa. Pöytätennisliiton puolelta kenttäpäällikkö Taneli Keinonen on hankkeessa vahvasti mukana ja tärkeässä roolissa sen kokeneimpana työntekijänä.

Gumbostrandin kokouspäivässä sovituista asioista raportoidaan jatkossa hallituksen valiokuntakatsauksien yhteydessä. Päivän vetäjä Matti Kurvinen listasi 15 toimenpidettä, joiden etenemistä hallitus seuraa. Masa on kirjoittanut ko. asioista jutun Pingislehteen 1/2020, jonka pitäisi kolahtaa postilaatikoihin aivan näinä päivinä.

Vielä totesimme, että Benedek ”Pena” Oláh saa mukavaa näkyvyyttä ETTU:n sosiaalisessa mediassa ”Train like a pro” -teeman alla. Ja että kansainvälinen pöytätennispäivä eli World Table Tennis Day on 6.4.2020. Kotipeleiksi taitaa mennä ainakin suomalaisten osalta. Siitäkin saa toki raportoida.

Liittohallitus pitää seuraavan (etä)kokouksensa 5. toukokuuta. Sitä ennen käydään kevätliittokokous. Pidetään yllä positiivista mieltä, vaikka olot ovatkin erikoiset. Lenkillä voi käydä ja kotikuntopiirejä tehdä, vaikka ei pelaamaan pääsekään. Ja muistakaa pestä käsiä!


Seuraa voi kehittää karanteenissakin

(, Henri Pelkonen)

Seuraa voi kehittää karanteenissakin

SPTL:n sivuille on päivitetty Seuratoiminnan alle uusi osio nimeltä Seurakehitys. Sieltä löytyy mm. pöytätennisseurojen tarpeisiin optimoitu Seuratyökalu.

Työkalu lanseerattiin viime syksynä, ja sen on ottanut käyttöön viisi seuraa. OPT-86 on ensimmäisenä seurana siirtynyt jo tasolle 1. Myös TIP-70, Kosken Kaiku ja PT-Espoo ovat valmiina siirtymään samalle tasolle. Lisäksi mukana on Liikunnan Riemu.

Kevään ajalta seuratoiminta on jäissä, ja monia haasteita on myös pöytätennisseurojen arjessa. Yksi tapa käyttää kevät hyödyksi oman seuran näkökulmasta on tulevaisuuden suunnittelu. Tähän Seuratyökalu luo erinomaiset välineet. Vaikka oman seuran kanssa ei lähtisikään suorittamaan tasoja, löytyy työkalusta vinkkejä seuran eteenpäin viemiseen.

Työkaluun on nyt päivitetty myös Lähtötaso, jonka iso osa seuroistamme pystyy läpäisemään. Toiveissa on, että saamme Lähtötasolle mahdollisimman monta seuraa tämän vuoden aikana. Näin pääsemme myös kartoittamaan paremmin seurojen tavoitteita, haasteita ja toiveita.

Tämä ei vie seuralta kovin paljon aikaa, joten toivottavasti tekin löydätte omassa seurassanne aikaa tähän. Kiitos jo etukäteen!

SEURAKEHITYKSEN UUSI OSIO

Täytettyjä Lähtötasoja odotellen,

Henri Pelkonen
Seuravaliokunnan pj


Benedek Oláh ei tingi olympiatavoitteestaan

(, Heikki Kiiskinen)

Benedek Oláh ei tingi olympiatavoitteestaan

Kansainvälinen Pöytätennisliitto ITTF päätti tyhjentää koronaviruspandemian vuoksi koko kilpailukalenterinsa ainakin kesäkuun loppuun saakka. Kun Tokion olympiakisat siirrettiin vuodella eteenpäin, siirtyvät myös kevääksi suunnitellut olympiakarsinnat ja MM-joukkuekilpailut myöhempään ajankohtaan.

Ykköspelaajamme Benedek Oláh on viettänyt Omanin kisojen jälkeen kaksi viikkoa kotikaranteenissa Budapestissa. Olosuhteet normaaliin harjoitteluun ovat tosin vähintäänkin haastavat.

– Karanteenitoimet Unkarissa ovat tiukat. Halli on kiinni ja sähköt sieltä poikki, joten nyt otetaan kyllä luulot pois niiltä, jotka haluaisivat treenata, Oláh kertoo.

– Lajiharjoittelu on tällä hetkellä siis ihan nolla. Mietin, että ostaisinko pöydän kerrostaloon, että pääsisin edes vähän pelaamaan. Nyt vedän kotona tai sisäpihalla viisi punttitreeniä viikossa ja käyn kolmesti viikossa lenkillä. Muuten sitten lepäilen ja chillailen tyttöystävän kanssa leffojen ja tietokonepelien merkeissä.

Joulukuun alun Finlandia Openin voitto antoi Oláhille mukavan itseluottamusbuustin. Onnistumiset kevään kansainvälisissä kisoissa nostivat suomalaisen maailman rankingia 24 pykälää sijalle 95. Kova nousukunto jätti hieman jossiteltavaa myös suoran olympiapaikan suhteen.

– Qatarin ja Omanin pisteet eivät näy vielä, koska maailmanlista jäädytettiin. Omien laskujeni mukaan olisin nyt sijalla 85, millä olisi tullut todennäköisesti paikka Tokioon. Toisaalta tässä saa nyt lisäaikaa valmistautua, Oláh pohtii.

Myös kausi Ranskan Pro A -liigassa jäi Oláhilta kesken. Suomalaisen edustama Jura Morez TT oli sarjataulukossa toisena, kun pelit lopetettiin 10. maaliskuuta. Poikkeusolosuhteet pitävät Oláhin nyt toistaiseksi Unkarissa, mutta katseet on suunnattu tiukasti jo ensi vuoteen.

– Vältän matkustamista, enkä poistu edes kotipihalta. Varastossa on ruokaa ja lisää pystyy tilaamaan. Tavoitteista ei tietenkään tingitä – Tokiossa nähdään.

Kansainvälinen kilpailukalenteri löytyy ITTF:n nettisivuilta

https://www.ittf.com/2020-event-calendar/

ITTF:n ranking

https://ranking.ittf.com/#/rankings/list/SEN/M;SINGLES/2020/10w

 


Pöytätenniksen elimäkisanasto 3/2020

(, Kimmo Arenius)

Pöytätenniksen elimäkisanasto 3/2020

Elimäki tulee taas!

Elämme kummallisia aikoja, jotka poikivat myös kummallisia tekoja. Siksi myös Pöytätenniksen elimäkisanasto on päättänyt tuoda rikkansa virussopan yhteisölliseen rokkaan ja on nyt päivitetty yli 60 uudella sanalla. Näistä yli puolet liittyy koski- eli kanttisorisanastoon, joka nostanee reunaosumien analysoinnin Suomessa kokonaan uudelle tasolle. Kaiken kaikkiaan sanoja on nyt koossa mukavat 270.

Toivottavasti tämä auttaa edes hieman jaloa harrastajaporukkaamme jaksamaan karussa nykyarjessa, sillä ei ole varmaan helppoa itse kullekaan, kun ei pääse pelaamaan. Ja etenkin poikkeusoloissa huumorin kukka se on kaunein kukka, onhan?

Hauskoja lukuhetkiä! Ja pitäkäähän itsenne terveinä.

are

PS. Mikä sinun mielestäsi on paras elimäkisana? Oma kestosuosikkini on sotkamo, mutta tämän päivityksen yhteydessä olen salaa hihitellyt myös tälle: kennää – pelaaja, jota et ole koskaan ennen nähnyt, mutta joka voittaa sinut helposti. Kerro oma suosikkisi kommentilla tähän viestiin.

Pöytätenniksen elimäkisanasto_2020_03


GP-pisteet 2019-2020

(, Teemu Oinas)
Kuukauden pingisteko, helmikuu 2020 – Kaksoset SM-finaalissa
, Teemu Oinas , Lataa tiedosto tästä
7.-8.3.2020 pelattujen kilpailujen ratingit
, Jori Haataja , Lataa tiedosto tästä
Starin Tukholman matka Solna BTK:n kilpailuihin 23-27.9.1976
, Arto Luukkainen , Lataa tiedosto tästä
2020 ITTF Challenge Plus, Oman Open
, Heikki Kiiskinen , Lataa tiedosto tästä
Finlandia Junior Open peruttu / cancelled
, Marko Koskinen
ITTF keskeyttää kaiken toimintansa huhtikuun loppuun saakka
, Mika Räsänen
Veteraanien NETU siirretty
, Mika Räsänen , Lataa tiedosto tästä
2020 ITTF Challenge, Gliwice Polish Open & Challenge Plus, Oman Open
, Heikki Kiiskinen , Lataa tiedosto tästä
14.-15.3.2020 pelattujen kilpailujen ratingit
, Jori Haataja , Lataa tiedosto tästä
PERUTTU: 1-div 6/6 Rusalla la 14.3.2020
, Kimmo Arenius , Lataa tiedosto tästä
Suomen Olympiakomitean mediatiedote koskien koronavirusepidemian vaikutuksista urheiluyhteisöissä
, Mika Räsänen , Lataa tiedosto tästä
3-divisioonan EF-lohkon ylemmän jatkosarjan Turun turnaus peruutettu
, Juha Suotmaa
Case koronapandemia: kansainvälinen panna pitenee
, Esko Heikkinen
Pöytätennisliitto keskeyttää sarjaottelut ja kilpailutoiminnan – päivitys 16.3.
, Mika Räsänen
TIP-70 on pöytätenniksen ensimmäinen Tähtiseura
, Henri Pelkonen , Lataa tiedosto tästä
Toholampi Open (B) – Kilpailutulokset
, Pekka Korva
ESLU:n tekemä ”korona ohjeistus” seuroille maksuihin ja palkkoihin liittyen
, Mika Räsänen
Porissa seuratoiminta hyvällä uralla
, Konsta Ojanen
Kosken kesäleirin tilanteen info
, Taneli Keinonen
4-divisioona 2/2 (Pohjanmaa) – Tiedosto
, Juha Julmala
STARPRING 22-23.2.2020 – raportti
, Arto Luukkainen , Lataa tiedosto tästä
Pingisligan 2019/2020 – Alex Naumi / Eslövs AI BTK
, Teemu Oinas
Oláh kukisti EM-ykkösen – pelit Omanissa päättyivät puolivälieriin
, Heikki Kiiskinen , Lataa tiedosto tästä
Finlandia Junior Open – Kilpailukutsut
, Marko Koskinen

Näytä kaikki artikkelit