Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Kosken kesäkisa on täynnä – muista tulla paikalle ajoissa!

Näyttää kovasti siltä, että pöytätenniskautta kannattaisi pidentää. Kosken kesäkisa täyttyi salamavauhtia eli parissa päivässä ja nyt meillä on pelaajia pitkään jonoon asti.

Pelaamme yhden 64 pelaajan ”eestiluokan”, joten viimeinen mukaan pääsevä pelaaja tällä tietoa on Pyrkivän Mikko Saarinen.  Korostamme, että KAIKKIEN kisaan haluavien on oltava pelipaikalla viimeistään 9.30 ja varmistettava läsnäolonsa. Jos näin ei ole, otamme mahdollisten poisjääntien korvaajat jonotuslistalta ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui maanantai-iltana. Kun kokouksen viralliset alkutoimenpiteet saatiin ohi, toiminnanjohtaja Henri Pelkonen piti jo tavaksi tulleen tilannekatsauksensa.

Hän aloitti Ruskeasuon tilanteesta. Kaupunkihan päätti käytännössä tuplata vuorojen hinnat ”normaalihintaisiksi”. Tähän asti olemme saaneet ne puoleen hintaan, sillä kalusto on ollut liiton. Kaupunki ehdotti normaaleja hintoja ja sitä, että se hankkii kaluston. Jo nyt halli maksaa maksaa juniororeille 32 €/h, mikä on enemmän kuin esimerkiksi jäähallissa. Kaupungin kanssa neuvotellaan edelleen ja syksyllä palataan asiaan. Näillä näkymin juniorivuorojen hinta säilyy ennallaan ja muiden vuorojen hinta tuplaantuu. Haaste meidän kannaltamme on se, että ”yksi pöytä on yksi liikuntayksikkö”. Jos asiat menevät kuten nyt näyttää, yritämme myydä vastikään hankitut pöydät kaupungille.

Henri kertoi myös, että OKM:lle on tehty isohko avustushakemus välituntipingiksestä. Päätöstä ei vielä ole saatu. Tässä kuussa hakuun tuli ”Suomi liikkeelle” -hankkeen rahat ja sieltäkin on tarkoitus hakea jotakin. Finlandia Openin tuesta ei tällä kertaa pitäisi tulla palautettavaa.

Toiminnanjohtaja on jäämässä kesäkuussa isyysvapaalle. Toimiston kanssa on asiaa jo järjestelty ja Henrin firmastakin tulee ”tauon” aikana apuja. Töihin hän palaa heinäkuussa. Loppukesästä puhutaan toiminnanjohtajan ja päävalmentajankin työsopimuksien uudistamisesta.

Seuraavaksi siirryttiin valiokuntakuulumisiin. Puheenjohtaja totesi työvaliokunnan puolesta, että yksi kokous on pidetty ja siinä puhuttiin talouden seurannasta sekä strategiaprosessin etenemisestä. Näistä lisää myöhemmin.

Nuorisovaliokunnan ”kummi” Juha Julmala raportoi, että valiokunta on suunnitellut liiton sosiaaliseen mediaan ”my day” -juttuja, joissa seurattaisiin nuorten omaa ja seuran päivittäistä menoa. Myös uusien nuorien pelaajien rekrytointia on mietitty ja tehtävä on todettu hankalaksi.

Vastuuvaliokunta kummi Mika Pyykkö kertoi, että valiokunta piti eilen palaverin. Läpi käytiin ympäristöasioita (joita on liiton vastuuohjelmassa aika kattavasti) sekä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. On selvää, että meillä on liian vähän nais- ja tyttöpelaajia, ja että heitä on liian vähän myös hallinnossa ja valmennuksessa. Lisäksi liiton sivuille pitäisi saada enemmän asiaa englanniksi, sillä maahanmuuttajat ovat tärkeä ryhmä meille.

Kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Teemu Oinas viestitti, että KoKan järjestämä 18- ja 12-vuotiaiden SM sujui hyvin, vaikka kisa oli aika iso. Ensi kauden kilpailujen haku on auennut ja kisoja pitäisi hakea 15.6 mennessä. Sen tiedetään olevan osalle seuroista hankalaa. Myös sarjailmoittautuminen on avattu. GP-ohjeisiin ym. dokumentteihin tulee piakkoin iso päivitys ja myös ratinglaskenta päivittyy. Esimerkiksi bonusleikkuri on tulossa. Positiivista on sekin, että toukokuussa ja kesäkuussa näyttää edelleen löytyvän kisaintoa.

Valmennusvaliokunta jatkanut Teams-keskusteluja, mutta se ei oikein riitä. Hallitus totesi, että tämän valiokunnan toimintaa pitäisi kehittää. Esimerkiksi Teams-valmennusiltoihin olisi pystyttävä.

Seuravaliokunnan Tero Naumilla ei ollut paljon raportoitavaa, mutta seuraava seurailta on toki mietinnässä. Melko hiljaista oli IT-valiokunnan Jyrki Nummenmaallakin. Petri Mikkonen totesi paravaliokunnan puolesta, että ensi vuoden Para Finland Open -kisaan on kovasti rekrytoitu tuomareita. Lisäksi seuroihin on yritetty saada uusia parapelaajia.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnalla ei ole ollut toimintaa, mutta kevään liittokokouksessa päätetyt sääntömuutokset viedään perinteisesti sääntökirjaan kesän aikana. Lisäksi todettiin, että Asko Rasinen on toimittanut liiton sivuille päivityksen tuomaroinnista pallon rikkoutuessa. Kaikkien pelaajien kannattaa lukea se ja täältähän se löytyy.

Hannu Sihvo totesi veteraanivaliokunnan nimissä, että keskustelut Viru-cupista ja Viro-maaottelusta on aloitettu. Keskustelu jatkuu valiokunnan puheenjohtajan Vesa Lapin johdolla.

Huippu-urheiluvaliokunnan Sonja Grefbergin saralla ei ole ollut rauhallista. Parapelaajat Aino Tapola ja Timo Natunen ovat pelanneet Sloveniassa ja Montenegrossa ja aika hyvin tuloksin. Timo voitti eteläkorealaisen maailmanlistan kolmosen ensimmäistä kertaa ja lähtee paralympiakarsintoihin Pattayalle ensi viikolla. Mahdollisuuksia on, mutta paikka ei ole missään nimessä varma. Ainolla on ollut hiukan terveyshuolia. Venäläisiä parapelaajiakin on hyväksytty karsintaan mukaan (vammattomien puolella heitä ei ole, mutta siellä taas on valkovenäläisiä).

Benedek Oláh kisaa nyt paljon, sillä jonkinlaisia mahdollisuuksia Pariisin olympiakisoihin on rankinginkin perusteella. Ylihuomenna alkavat olympiakarsinnat Sarajevossa, jossa mukana ovat myös Alex Naumi ja Marina Donner. Viisi pelaajaa menee kisoihin niin naisista kuin miehistäkin. Viikon päästä on junioripelaajia Puolan avoimissa. Norjassa on junioreiden WTT-kisa (3 pelaajaa) ja NETU-mestaruuskilpailut, jonne lähtee aika iso joukkue, eli ainakin kaksi miesjuniorijoukkuetta ja ehkä myös kadettijoukkue. JEM on Malmössa kesällä ja ainoa varma joukkue on miesjunioreiden joukkue. ETTU:n Minichampsiinkin on menossa pelaajia. Vielä NETU-seniorit pelaajat mestaruuksista elokuussa Riikassa, mutta budjetissa kuulemma pysytään!

Sonja jatkoi kansainvälisissä asioissa, että tänään oli Olympiakomitean kansainvälisten asioiden kokous. Juuri mitään uutta kerrottavaa ei kuitenkaan ole. Riikassa NETU-kisojen yhteydessä puhutaan enemmänkin Pohjois-Euroopan pöytätennisunionin tulevaisuudesta.

Talouskatsauksessa toiminnanjohtaja kävi läpi liiton taloustilanteen ja loppuvuoden näkymiä. Mitään radikaalia ei ole ilmaantunut, joten OKM:n tukipäätökset ovat meille aika ratkaisevia. Budjettiseuranta on nyt aika tarkkaa.  Samuli Soineen työsopimusta liiton kanssa ei jatketa enää uuden kauden alkaessa.

Hallitus keskusteli aika huolella kurinpitoasioiden siirtämisestä pois kilpailuvaliokunnalta ja uuden kurinpitoelimen perustamisesta. Siihen palataan, kun elimen kokoonpano on varmistunut. Lisäksi ensi kauden alusta lähtien kisoille suunnitellaan ylituomariraportointia.

Seuraavaksi puhuttiin käynnissä olevasta strategiaprosessista. Matti Kurvinen kertoi, että liittokokouksen jälkeen oli asian ”kick-off”, jossa mm. nuorisovaliokunta oli läsnä. Matti on tehnyt tästä yhteenvedon ja tekee asiasta myös jutun tulevaan Pöytätennislehteen. Parhaillaan tehdään sidosryhmähaastatteluja ja myös pelaajakysely on tulossa.

Hallitus keskusteli aika huolella osallistumisesta SM-viikolle elokuussa 2025 Espoossa. Osallistuminen maksaa 3100 euroa ja mahdollistaa mm. TV-näkyvyyden YLE:llä. Alustava suunnitelma on, että SM-viikolla pelattaisiin Joukkue-SM ja toiminnanjohtaja jatkaa neuvotteluja selvittämällä ainakin suunniteltua pelipaikkaa.

Seuraavaksi todettiin, että Pöytätennislehti 2/2024 ilmestynee (digitaalisena) ennen juhannusta. Sonja Grefberg jatkaa Pajulahden kanssa neuvotteluja ensi vuoden Para Finland Open -kisasta. Alustava suunnitelma on huhtikuun toisella viikolla, ja että kisapäiviä olisi neljä. Kisapelejä ennen olisi luokittelu.

Viekö todettiin, että Oulu peluutti ykkösdivarin karsinnassa edustusoikeudettoman pelaajaa. Asia noteerattiin karsinnan toisen ottelun aikana ja ylituomari päätti tuomita OPT-86:n ensimmäisen ottelun hävinneeksi. Toinen kierros pelattiin osin uudestaan. OPT-86 3 sijoittui karsinnassa viidenneksi ja sai sarjapaikan, kun Maraton luopui omasta paikastaan.

Liittohallitus päätti olla rankaisematta Oulua, sillä kysyivät asiasta etukäteen ja saivat ainakin osin vääriä vastauksia. Kyseessä oli puhdas inhimillinen virhe. Lisäksi todettiin, että muilla seuroilla ei ollut asian suhteen vaatimuksia.

Smash on ehdottanut naisten SM-sarjan sekä mahdollisesti myös 1. divisioonan pelaamista. Hallitus suhtautui asiaan hyvin myönteisesti ja kilpailuvaliokunta jatkaa asian valmistelua sääntökirjan antamien raamien mukaisesti.

Hallitus istui koko lailla kaksi ja puoli tuntia ja kokoontuu seuraavan kerran 11. kesäkuuta.

Pöytätennis palasi Olympiastadionille

Vanhemmat laji-ihmiset muistavat ajan, kun ”stadikalla” (ja myös uimastadionilla) pelattiin pingistä. Nyt se on taas mahdollista, sillä Stadionsäätiö on hankkinut liikuntatiloihinsa 12 uutta pöytää.

Syvällä maan alla sijaitseva liikuntahalli on todella hieno! Asiassa aktiivisesti toiminut MBF pääsi maanantaina korkkaamaan uuden tilan ja halli täyttyi mukavasti. MBF on vuokrannut tilan maanantaisin ja teki liiton kanssa erinomaista yhteistyötä tilan ja välineiden hankinnassa.

MBF:n avauskokemuksista voit lukea täältä.

Liiton näkökulmasta voi todeta, että pelipaikkoja ei ole milloinkaan liikaa.

Tilan vuokraamisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Stadionin palveluasiantuntija Saija Suomiseen, puh.050 356 0276 ja sähköposti saija.suominen@stadion.fi.

Pöydät ovat ”rollereita”, eli ne siirretään paikoilleen joka kerta vuoron alkaessa. Varastohuone on vieressä, joten siirtäminen ei paljon aikaa vie.

 

18-SM ja Nappulaliiga, sunnuntain tulokset, raportti ja kuvat

Linkki tiedostoon: 18SM ja Nappulaliiga sunnuntain tulokset (1).xls

Girlea, Räsänen, Enriques ja Koivumäki kaksinpelimestareita – Girlea ja Lehtola historiallisia mestareita

Alle 18- ja 12-vuotiaiden saatiin päätökseen sunnuntai-iltana puoli seitsemän maissa. Viimeisen pallon iskivät pöytään Lassi Lehtola ja Maria Girlea, jotka 18-vuotiaiden sekanelinpelin loppuottelussa kukistivat Alisa Sinishinin ja Aleksi Räsäsen pitkän kaavan mukaan 3-2.

Teko oli sinänsä historiallinen, sillä kyseinen luokka pelattiin nyt SM-kisoissa ensimmäistä kertaa. Liittokokous myönsi sille kyllä virallisen SM-arvon. SM-pronssit nappasivat Elina Veidenbaum ja Juho Kahlos sekä Jaroslav Bril ja Alexandra Seppänen. Jo välierät olivat tiukkoja, joten aikatauluteknisesti voi sanoa, että uuden luokan mukaan ottaminen hankaloittaa kisajärjestäjien roolia jonkin verran.

Sekanelinpeli

PT Jyväskylän Maria Girleasta tuli sunnuntaina kaksoismestari, sillä hän voitti myös N18-luokan. Loppuotteluun kiipesi Oulua edustava Ella Kellow, mutta sitä hän ei selkävaivojen pelossa enää halunnut pelata. Pronssia Tikkurilan Alexandra Seppäselle ja Espoon Yang Yixinille. Seppänen kiusasi semissä Ellaakin aika lailla ja Alexandra palkittiin sunnuntaina siis kahdella SM-pronssilla.

N18

Poikien vastaavan kisan vei Espoon Aleksi Räsänen. Melko hankalan kautta, sillä seurakaveri Lassi Lehtolalla oli ratkaisuerässä jo kaksi ottelupalloa tilanteessa 10-8. Ei riittänyt tällä kertaa. Aleksi menetti ainoat eränsä finaalissa, mutta Lassi sai taistella täydet viisi erää niin kvartassa isäntäseuran Matias Vesalaisen kanssa kuin semissä Parsin Sam Khosravia vastaan.

Kaiken kaikkiaan luokka oli tasoltaan mainio ja 32 pelaajan jatkokaavio varsin korkealuokkainen. Näimme useita hienoja ja hyvätasoisia pelejä, joista mainittakoon ainakin Juho Kahloksen ja Kaiun Rasmus Vesalaisen kvartta, jonka Tikkurilan mies voitti 3-2.

M18

Nuorempien tyttöjen paras oli Tikkurilan Jaimielee Enriques. Loppuottelussa kaatui tätä luokkaa vielä monta vuotta pelaavat MBF:n Kamilla Kadar 3-1. Pronssia Oulun Lu Jialille ja Kotirannan Sanna Turille Vaasaan vietäväksi.

N12

Myös samanikäisten poikien luokan voiton vei suurin ennakkosuosikki eli Tikkurilan Jimi Koivumäki. Finaaliin nousi Eetu Mäkelä, joka Oulun jäsentenvälisessä semissä löi Luka Oinaksen 3-2. Toinen pronssimitalisti oli Sherwoodin kovasti kehittynyt Eeka Vihreälaakso. Luokan loppuottelun alku oli erikoinen, sillä Mäkelä johti avauserää jo 10-3, mutta Jimi nousi vielä voittoon. Se sopi kuvaan, sillä hän vei luokan mestaruuden ilman erätappioita.

M12

On sinänsä ilahduttavaa, että tämä juniori-SM on kasvamassa niin suureksi, että sitä ei monessakaan paikassa Suomessa voi enää järjestää. Ja aikataulut ovat hankalia joka tapauksessa, kun samat pelaajat tuppaavat menestymään eri luokissa. Nytkin järjestäjät suunnittelivat aikatauluja aika lailla etukäteen, mutta eivät lopulta onnistunee siinä ihan pysymään.

Mutta ruoka ja koulumajoituksen taso näyttivät kelpaava. Kosken Kaiku kiittää ja toteaa, että hyviä junioreita näyttää jo mainittujen paikkakuntien lisäksi tulevan myös esimerkiksi Kuopiosta, Tampereelta, Kemistä ja Rovaniemeltä. Jälkimmäisen joukkueen Kaiku palkitsi suklaalevyillä, sen verran pitkän kisamatkan pojat tekivät.

 

18-SM ja Nappulaliiga, KoKa (A) – lauantain tulokset ja kuvat

Linkki tiedostoon: 18SM ja Nappulaliiga lauantain tulokset (1).xls

Koskella saatiin joukkue- ja nelinpelimestareita

Alle 18- ja 12-vuotiaiden SM-kisojen avauspäivä Koskella sujui ainakin pääosin ennakko-odotusten mukaisesti. Mestaruudet ratkottiin molempien ikäluokkien joukkuekisassa sekä vanhemman ikäluokan nelinpeleissä. Mittaa pelipäivälle kuitenkin tuli, sillä aamun klo 9:n aloituksesta huolimatta pelit saatiin päätökseen vasta juuri 19 jälkeen.

Vanhemmissa naisjunioreissa TIP-70 vei kaksoisvoiton. Ainakin nimeämisteknisesti luokassa tapahtui yllätys, kun kakkosjoukkueen Aleksandra Seppänen ja Elina Veidenbaum iskivät mestareiksi. Hopeaa Jaimielee Enriquezille ja Mia Kellowille ja pronssia PT Espoolle joukkueella Alisa Sinishin, Sonja Ylinen ja Yang Yixin.

Seppäsestä tuli lauantaina tuplamestari, sillä hän voitti myös ikäluokkansa nelinpelin Jyväskylän Maria Girlean kanssa. Loppuottelussa kukistui Kellowin sisaruspari, joista Ella edustaa OPT-86: ta ja Mia Tikkurilaa.

Naisjunioreiden nelinpelimitalistit

Kaksoismestariksi iski myös Espoon Aleksi Räsänen, joka vei poikien nelinpelin Parsin Sam Khosravin kanssa. vaikka Tikkurilan Juho Kahlos ja Espoon Lassi Lehtola johtivat loppuottelua jo 2-0. Toisen mestaruutensa Aleksi otti Espoon riveissä joukkuekisassa. Joukkueessa pelasivat myös Lassi Lehtola ja Ilari Sell.

Isäntäseura KoKalle päivä oli pronssinen, jota koskelaisille jaettiin niin 18-vuotiaiden joukkuekisassa kuin 18-vuotiaiden nelinpelissäkin. Rasmus ja Matias Vesalainen sekä Martti Kanasuo joutuivat antautumaan joukkuekisan välierässä Tikkurilalle 2-3, kun vain Rasmus pystyi voittoihin.  Veljekset ovat tasaisia, sillä viikko sitten mestaruussarjakarsinnoissa Matias oli parempi. Kaksikko nappasi pronssia myös nelinpelissä, kuten myös Jimi Koivumäki ja Jaroslav Bril.

Miesjunioreiden nelinpelin mitalistit.

12-vuotiaissa pojissa nähtiin yksi päivän yllätyksistä, kun Oulu kukisti loppuottelussa Tikkurilan puhtaasti 3-0. Ottelu ratkesi käytännössä jo ensimmäisessä pelissä, kun Luka Oinas paransi ottelun aikana otteitaan roimasti ja löi Jimi Koivumäen 0-2 alatilanteen jälkeen 3-2. Mestarijoukkueessa myös Eetu Mäkelä pelasi tappiottoman kisan.

Oululaiset osasivat kertoa, että kyseessä olim Lukan neljäs ja Eetun toinen perättäinen joukkuemestaruus. Melkoista! Merkille pantavaa oli, että keravalainen nuorisotyö alkaa kantaa hedelmää, mikä tarkoitti pronssia Pts Sherwoodille.

Nuoremmissa tytöissä pelattiin neljän joukkueen pooli ja siinäkin mestarin nimi oli TIP-70. Jaimielee Rodriquez oli kisassa omaa luokkaansa ja sai hyvää tukea Liia Saloselta, joka vielä taidetaan paremmin tuntea Jannika Oksasen jälkikasvuna. SM-pronssia veivät sisarukset Emily ja Sanni Turi Kotirannan Kunnolle.

Kisat jatkuvat sunnuntaina kaksinpeleissä ja 18-vuotiaiden sekanelinpelillä. Aloitus on klo 9. Lauantaina pelattiin lohdutusluokat poikien joukkuekisassa ensimmäisellä kierroksella pudonneille, mutta sunnuntaina vain ”pääarvontojen” mukaisesti.

Kuvagalleria (Maaret Koivumäki) lauantain mitalisteista

 

18- ja 12-SM – Aikataulu ja arvonnat, kisat alkavat jo klo 9!

18 SM ja Nappulaliiga arvonnat nettiin

Sijoitetut pelaajat

Kisan aikatauluista ja muista järjestelyistä

Kisat ovat huomattavan isot, joten poikien joukkuekisat ja kaikki nelinpelit joudutaan pelaamaan suorina cuppeina, koska iltojen ei haluta venyvän kauhean myöhäisiksi. Joudumme siis kutsusta poiketen aloittamaan molempina päivinä klo 9.

Annettu aikataulu on enemmän ohjeellinen – pelit pyritään koko ajan niin nopeasti kuin mahdollista. Kisan aikataulu on hankala, sillä aika moni 12-vuotiasta pelaa myös 18-vuotiaiden luokissa. Lisäksi ensimmäistä kertaa mukana on myös sekanelinpeli. Poikien joukkuekisaan pyritään järjestämään ensimmäisellä kierroksella hävinneiden lohtu-cup, jos halukkaita osanottajia ilmenee.

Joukkuekisat tuomitaan välieriin asti omin tuomaroinnein, joten toivomme myönteistä suhtautumista huoltajilta ja joukkueiden muilta pelaajilta. Joukkuekisat pelataan ainakin pääosin kahdella pöydällä. Tuomaritarve on ylipäätään varmasti niin kova, että halukkaita tuomareita otetaan pitkin kisaa ilolla vastaan.

Osa peleistä pelataan koulun salilla (pöydät 13-17). Kaikki mitalipelit pelataan alasalissa (pöydät 1-12), eli pöytiä on käytössä yhteensä 17.

Palkintojenjaot järjestetään molempina päivinä kaikkien luokkien päätyttyä.

Lauantai
klo 9 M18 joukkue 1. kierros (16)
N18 joukkue pooli alkaa
klo 10.15 M18 joukkue puolivälierät
klo 11.30 M18 joukkue välierät
M12 joukkue 1. kierros alkaa (16)
klo 12 N12 joukkue pooli alkaa
klo 12.45 M18 joukkue loppuottelu
klo 14 M12 joukkue puolivälierät
klo 15.15 M12 joukkue välierät
klo 16.30 M12 joukkue loppuottelu
klo 16 N18 nelinpeli alkaa
M18 nelinpeli alkaa
Poikien joukkuekisassa 1. kierroksella hävinneille consolation-cup iltapäivän aikana
Sunnuntai
klo 9 M18 poolit
N18 poolit
klo 11 M12 poolit
N12 poolit
klo 13 18 sekanelinpeli 1. kierros (16)
M12 1. kierros (32)
klo 13.30 M18 1. kierros (32)
N18 puolivälierät
klo 14 18 sekanelinpeli puolivälierät
N12 puolivälierät
M12 2. kierros (16)
klo 14.30 M18 2. kierros(16)
N18 välierät
M12 puolivälierät
klo 15 N12 välierät
N18 loppuottelu
M18 puolivälierät
M12 välierät
klo 15.30 N12 loppuottelu
M12 loppuottelu
M18 välierät
klo 16 18 sekanelinpeli välierät
klo 16.30 M18 loppuottelu
klo 17 18 sekanelinpeli loppuottelu
Suoraan pääkaavioon sijoitetut:
M18 Lehtola, Räsänen, Khosravi, Kahlos, Vesalainen M, Vesalainen R, Bril, Koivumäki
N18 Girlea, E. Kellow, Enriquez, M. Kellow
M12 Koivumäki, Mäkelä, Oinas, Vihreälaakso
N12 Enriquez, Kadar

Erik Bifeldt on kuollut

Liiton takavuosien toiminnanjohtaja ja monin tavoin aktiivinen pöytätennismies Erik Bifeldt (1930-2024) on kuollut. ”Biffe” eli pitkän elämän, mutta ehti pöytätennisurallaan edustaa vain yhtä seuraa eli BK:ta.

Biffe kirjoitti pöytätenniksestä vuosikymmeniä Hufvudstadsbladetiin ja toimi liiton hallituksessa jo 1950-luvulla. Uskallan arvioida, että monessa asiassa hautaan meni ainutlaatuista koti- ja ulkomaisen pöytätenniksen tietämystä ja tuntemusta.

Pöytätennisväki ottaa osaa omaisten suruun

Esko Heikkinen

Tiedotusterveisiä – liittokokous istuttu

Pöytätennisliiton kevätliittokokous järjestettiin Espoon GP-kisojen yhteydessä Ruskeasuon liikuntahallin kahvion kokoushuoneessa. Liiton puheenjohtaja Esko Heikkinen avasi kokouksen klo 15 toteamalla, että asialistalla merkittävimpinä kohtina ovat vuoden 2023 tilien ja toimintakertomuksen hyväksyminen sekä muutama sääntömuutosehdotus.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pekka Kolppanen. Henri Pelkonen toimi kokouksen sihteerinä ja Arto Luukkainen ja Tero Naumi saivat pöytäkirjan tarkastettavakseen ja mandaatin toimia mahdollisina ääntenlaskijoina.

Kokouksen järjestäytyessä kävi ilmi, että kokousosanottajia oli ilahduttavan paljon, eli paikan päällä olivat Tero Naumi (KoKa), Teemu Oinas (OPT-86), Jyrki Nummenmaa (PT 75), Mika Räsänen (PT Espoo), Lassi Nykänen (Smash), Arto Luukkainen (Star), Riku Anttila (TIP-70) ja Pekka Kolppanen (Wega). ”Linjoilla” kokoukseen osallistuivat Jens Weckström (Maraton), Heikki Kiiskinen (PT-60), Tauno Kara (PT Jyväskylä). Ilman äänioikeutta mukana olivat Henna Södergård (PT Jyväskylä) ja Kimmo Pihkala (PT Espoo) sekä liittohallituksen jäsenet Matti Kurvinen ja Mika Pyykkö, varajäsen Hannu Sihvo, liiton varapuheenjohtaja Sonja Grefberg sekä liiton kunniajäsen ja sääntövaliokunnan jäsen Matti Kolppanen. Äänioikeutettuja seuroja/ääniä oli paikalla 11 ja ihmisiä yhteensä siis peräti 20, mikä on hieno määrä.      

Kokousrutiinien jälkeen paneuduttiin toiminnanjohtaja Pelkosen johdolla menneen vuoden toimintakertomukseen. Se hyväksyttiin sillä, että hallituksen jäsenten ja varajäsenten nimilistoja tarkennettiin ja Helsingin firmaliiga otettiin mukaan. Myös muun ”epävirallisen” kilpailutoiminnan listaamisesta puhuttiin. Sekin herätti kysymyksiä, kannattaako liiton ilmoittaa vain lisenssimäärä vai olisiko hyödyllistä ilmoittaa myös seurojen jäsenmäärät (jotka toki ovat enemmän arvioita). Todettakoon, että kilpailuaktiivisuudeltaan viime vuosi oli paras pitkiin aikoihin. Toimintakertomuksen ulkoasu sai kiitosta.

Tilinpäätös viime vuodelta oli surullinen, sillä tappiota tuli peräti 80 000 €. Toiminnanjohtaja totesi, että tämän vuoden puolella asiaan on vahvasti reagoitu. Hän selvitti myös tappioon johtaneita syitä, joista keskeisimpiä ovat valtionavun ylioptimistinen budjetointi, OKM:n pudonnut hankerahoitus, aiempaa heikommin tuottanut Finlandia Open, OKM:n kisatukien palautukset (-26 000 €) sekä kasvaneet henkilöstökulut (-30 000 €). Menopuoli sen sijaan toteutui, kuten yleensä käy.

Taseemme kestää vielä tämän, mutta nyt suunnan on käännyttävä!  Tilintarkastaja Stefan Söderbergin lausunto oli puhdas. Tilinpäätös hyväksyttiin ja vastuuvapaudet myönnettiin tiukan mutta asiallisen keskustelun jälkeen. On selvää, että liton johdossa emme ansaitse taloudenhoidosta pelkästään päänsilitystä. Todettakoon kuitenkin, että tämän vuoden puolella toimintoihin on reagoitu.

Vakiintuneeseen tapaan esillä oli myös sääntömuutosehdotuksia, joista iso osa oli hyvin teknisiä. Junioreiden SM-kisoihin (alle 15 ja 18 vuotta) lisättiin sekanelinpeli, ”ratingleikkuri” muutettiin ”ratinglistaksi” ja ”luokkanousu” -termistä luovuttiin. Nykyään puhutaan vain junioreiden TOP-kilpailusta (aiemman TOP-10 sijaan) ja junioreiden GP pelataan vastedes kilpailuvaliokunnan kulloisenkin ohjeistuksen mukaan. Myös ulkomaalaispykälää täsmennettiin, eli ulkomaalainen saa nyt pelata kakkosessa tai sen alapuolella, jos omaa pysyvän asuinpaikan ja ilmoittautuminen tapahtuu viimeistään tammikuun lopussa.

SM-kisoissa saa nyt vaihtaa nelinpeliparia aikaisempaa helpommin, eli viimeistään tuntia ennen luokan alkua. Lisäksi kansallisiin kisoihin voi jatkossa ottaa jälki-ilmoittautuneina myös sijoitettavia pelaajia. Jatkossa SM-kisoissa(kin) pelaamiseen on edustettava jotakin seuraa. Vielä poistimme säännöistä maininnan kilpailumanipulaatiosta, sillä säännöissä mainittua ”yleistä sääntelyä” (johon siis viitataan) ei ole olemassa. Selvyyden vuoksi todettakoon, että kilpailumanipulaatiota emme toki tietenkään kannata! Ja vakiintuneeseen tapaan päivitetty sääntökirja ilmestyy liiton sivuille ensi kauden alkuun mennessä. Ja todettakoon sekin, että hallitus sai kokoukselta ponnen miettiä luokkien nimeämistä (M, N, R tms.) säännöissä.

Vielä listalla oli Starin kysymys tarkemmasta kilpailukulujen esittämisestä paran ja muun huippu-urheilun kulujen suhteen. Toiminnanjohtaja selvitti kulurakenteen ja asiasta keskusteltiin varsin perusteellisesti.

Puheenjohtaja Kolppanen päätti kokouksen klo 17.20. Sitten olikin aika siirtyä seminaariin, jossa ryhdyttiin pohtimaan liiton strategian uusimista. Siitä lisää myöhemmin, sillä nyt oli kysymys vasta tämän prosessin kick-off -tilaisuudesta. Todetaan kuitenkin, että keskusteluissa oli mukana myös liiton uusi nuorten valiokunta.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui tiistai-iltana. Rutiinien jälkeen ensimmäisenä asiana oli toiminnanjohtajan tilannekatsaus, mikä on mainio uusi avaus Henriltä. Hän totesi, että BisnesPingis lanseerattiin SM-kisojen alla. Tavoite saada liitolle uusia yhteistyökumppaneita ja verkostoitumisia matalalla kynnyksellä. Ensimmäiset jäsenet on jo saatu ja asiaan voi tutustua paremmin liiton sivuilla. Ja kiitokset idean alkuperäiselle isälle Ari Holmille.

Henri totesi myös, että OKM:n yleisavustuksemme on tänä vuonna melkein 5 000 euroa pienempi kuin vuosi sitten. Finlandia Open on saanut OKM:n 10 000 euron tappiotuen ja lisäksi OKM:ltä on anottu erityistukea välituntipingiksen kehittämiseen. ETTU:lta saatiin alkuvuodesta 2 000 €. Tarkoitus on tehdä vielä uusiakin avustushakuja. Nyt edessä on muutamia hankeraportteja, kuten FO:sta ja para-FO:sta ja aikanaan saamastamme koronatuesta.

Pöytätennisrahasto teki viime vuonna koko lailla nollatuloksen tai pienen tappion, vaikka sijoituksia vuoden aikana muuteltiinkin pois kiinteistöistä. Henri on hyvin päässyt sisään rahastomme asioihin. Jos kaikki menee suunnitellusti, toiminnanjohtaja pitänee isyyslomaa kesäkuun. Hallitus onnitteli tulevaa isää, joka sitten taas heinäkuussa olisi töissä.

Valiokuntakuulumiset aloitettiin työvaliokunnasta, joka on valmistellut strategianuudistusprosessia sekä analysoinut vähän tarkemmin viime vuoden rumia talouslukuja. Myös NETU-kisojen järjestelyistä on puhuttu. Puheenjohtaja totesi iloisena asiana myös, että Olympiastadionin on hankkimassa 12 uutta pöydät ja MBF on käynnistelemässä toimintaa siellä jo kevään aikana.

Seuravaliokunnan Tero Naumi kertoi, että kevään ensimmäinen seurailta on 9. huhtikuuta. Siinä seuroille esitellään tarjolla olevia ”toiminnanohjausjärjestelmiä”, puhutaan Webwelhosta ja saadaan myös ratingkuulumiset. Myöhemmin keväällä lienee vielä tulossa ilta, joissa perehdytään mm. tekoälyn käyttöön.

Sonja raportoi huippu-urheiluvaliokunnan asioissa, että Jimi Koivumäki oli ETTU:n leirillä Romaniassa ja Eetu Mäkelä on parhaillaan ETTU:n leirillä Tsekissä. Alex Naumi ja Benedek Oláh ovat parhaillaan Sloveniassa WTT:ssä. Kevään ja kesän ohjelmat ovat suunnitteilla ja hankaluuksia on, sillä kustannukset nousevat koko ajan, samaan aikaan kun budjetti on pienempi. Puolaan ja NETU-kisaan Norjaan on todennäköisesti lähdössä pelaajia. Jimi on menossa alle 13 EM-kisaan. Alex ja Benedek toukokuussa menossa olympiakarsintaan, kuten myös Marina Donner omalla kustannuksellaan. HUV kokoontuu ensi viikolla suunnittelemaan ohjelmaa tarkemmin. Hannu Sihvo puolestaan kertoi, että parapelaajien osalta Italian ja Espanjan kisat ovat takana. ”Aino ja Timo eivät hävinneet huonommilleen”, kuului viesti. Keväällä leireillään Englannissakin.

Paravaliokunnan Juha Julmala totesi,että yksi parayleisleiri on pidetty. Jyväskylässä oli debyyttikokeilu soveltavan pöytätenniksen ryhmästä ja vastaava on tulossa myös Ouluun ja Kuopioon. Pete Mikkonen kertoi, että Jyväskylän kokeilu oli onnistunut tapahtuma, joka kiinnosti kohderyhmääkin mukavasti. Tunnelma oli hyvä. Lopullinen tavoite on, että nämä pelaajat integroituvat paikallisen seuran toimintaan.

IT-valiokunnan Jyrki Nummenmaalla oli viikonlopulla haasteena SM-kisat, johon valiokunnan puheenjohtajan ”paukut upposivat”. Tulospalvelu sai jopa kiitosta, vaikka pokaalinäytön kanssa oli tiettyjä hankaluuksia. IT-strategiaa on alettu pohtia. Toiminnanjohtaja lisäsi, että Suomisportin kanssa on tulossa neuvottelu lisenssin hankkimisesta tätä kautta. Vielä ei mitään ole kuitenkaan sovittu.

Kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Teemu Oinas arvioi henkilökohtaisen SM-kisan sujuneen hyvin ja myös ISTV sai kehuja. Oulussa oli 13- ja 15-SM, jotka nekin onnistuivat lukuun ottamatta sitä, että lauantaina pelattiin varsin pitkään. Erityisesti sekanelinpeliluokkaa kiiteltiin. Webwelhoon pitäisi saada joukkuekisa ja consolationit mukaan, mistä Jyrki Nummenmaa totesi, että homma ei tule olemaan helppo.

Ensi kauden kilpailukalenterin pohja on jo avoinna, lauantaihin 15.6. asti voi hakea kisoja. Ratinglaskennassa oli bugi, joka on nyt korjattu. Sarjapuolella on etenkin kakkosdivarissa paljon hankaluuksia viikkosarjojen otteluiden sopimisessa. 18- ja Nappulaliiga-SM:n kutsu on tulossa. Koski järjestää kuljetuksen pelipaikalle Loimaalta. Juha Julmala totesi, että kilpailujen laatukriteerien (kategoriat) noudattamiseen ja ylituomariraportointiin pitäisi panostaa enemmän.

Juha Julmala jatkoinuorten valiokunnasta, että toiminnanjohtaja on antanut sille ”kuukausipähkinöitä” pohdittavaksi. Yksi kokous on pidetty ja jatkossa ryhmä kokoontuu säännöllisesti joka toinen kuukausi. He ovat myös tulossa strategiapäivään.

Vastuullisuusvaliokuntaan kuuluvat Oskari Hakala, Timo Salmi, Mika Pyykkö kummina sekä Samuli Oja Likesiltä. OK:ssa on määritelty, että vastuullisuuden alle kuuluvat hyvä hallinto, turvallinen toimintaympäristö, yhdenmukaisuus ja tasa-arvo, ympäristöasiat sekä kilpailumanipulaation ja dopingin estäminen. Todettakoon tässä, että OK:lla oli asiasta tapaaminen juuri tänä aamuna, jossa mukana oli myös OKM:n edustus. Viesti oli aika selvä: jos nämä asiat eivät ole kunnossa, valtionapu voi pudota jopa 15 prosenttia.

Kansainvälisissä asioissa Sonja totesi, että ihan kauheasti ei Korean MM-kisojen kokouksien jälkeen ole tapahtunut, mutta ETTU:n kokous Saarbrückenissä on tulossa. Sonja ollut yhteydessä Pajulahteen vuoden 2025 parakisan osalta. Huhtikuu sopisi ITTF:lle, mutta ei niin hyvin Pajulahdelle. Asia on edelleen selvityksessä, mutta 5.-11. huhtikuuta olisi yksi mahdollisuus.

Seuraavaksi toiminnanjohtaja teki talouskatsauksen kuluvan vuoden osalta. Tavoitteena on kehittää seurantaa kuluvan vuoden aikana. Budjetti on jaettu kuukausittaisiin osiin (tosin osin vain arvioina). OKM:n ja OK:n tukien pienentymisien myötä ennuste kuluvalle vuodelle on miinuksella 8 000 €. Koska erityisavustuksien suhteen on epävarmuuksia, jonkinlaisiin säästötoimenpiteisiin on todennäköisesti tarvetta olemassa olevaa budjettivuotta koskien. Hallitus seuraa nyt asioita pieteetillä, sen voin luvata.

Seuraavaksi puhuttiin kevätkokouksesta. Sitä varten tilinpäätös on valmistunut ja miinus on varsin kauhistuttava eli hyvin tasan 80 000 €. Varsinainen toiminta oli viime vuonna melko lailla edellisten vuosien tasolla, mutta henkilöstökulut nousivat. Lisäksi Finlandia Open ja Para Finland Open eivät tuottaneet samalla tavalla kuin aiemmin. Suurin ”romahdus” on pienentyneissä avustuksissa sekä niiden aikaisemmista vuosista aiheutuvissa palautuksissa, jotka osuivat viime vuodelle. Voi kysyä, olisiko tilanteeseen voinut tai pitänyt reagoida nopeammin. Asiasta keskustellaan tilit päättävässä kevätkokouksessa huolellisesti.

Toiminnanjohtaja lupasi, että toimintakertomus on viimeistelyä vaille valmis. Teemu alusti kilpailuvaliokunnassa pohjustetusta sääntömuutosehdotuksista, jotka tulevat lähiaikoina liiton sivuille. Liittokokouksen yhteydessä on myös strategiatyöpaja, jota työvaliokunta valmistelee. Ja tietenkin on selvää, että paikalle toivotaan mahdollisimman paljon seuroja.

Veteraanien NETU-kisat ovat siis huhtikuussa (19.-21.4.) Ruskeasuolla. Sonja kertoi, että tässä vaiheessa ilmoittautuneita on vähän yli 300, joista maksaneita vain kolmannes.  Valon iltajuhlaan osanottajia on tässä vaiheessa 86. Tuomareita kaivataan edelleen lisää, ilmoittautua voi Tanelille liiton toimistoon.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 13. toukokuuta.

Tiedotusterveisiä: kansainvälisiä kokouksia

MM-kisojen yhteydessä käydään paljon erilaisia kokouksia. Tärkein on tietenkin yleiskokous eli AGM (Annual general meeting), mutta muutakin tapahtuu. Sonja raportoinee esimerkiksi valtuuston eli Councilin kokouksesta erikseen.

Itse aloitin ITTF:n tieteellisestä ja lääketieteellisen komitean vierailulla paikalliseen yliopistoon. Siellä olivat kehittäneet ”pöytämaton”, johon robotin ampumia palloja piti tähdätä, On kuulemma hyvä harjoitus kuntoutuspotilaille, mutta toimii ihan valmennuksessakin, kun alue vaihtuu nopeasti ja epäsäännöllisesti.

Komitean slovenialaisen puheenjohtajan Milan Kondricin johdolla pidettiin seuraavaksi ihan virallinen ko. komitean kokous. Kävi ilmi, että suunnitelmissa on ainakin kuukausittainen virtuaalikoulutus eri aiheista. Ne olisivat avoinna kaikille. Toinen mielenkiintoinen tieto oli se, että jatkossa pöytiä ”jaotellaan” niiden kitkaominaisuuksien perusteella. Esimerkiksi tässä kisassa käytössä olleet DHS:n pöydät näyttivät lähes peileiltä. Ovat varmaan jatkossa ”matalan kitkan” eli low friction -pöytiä, kun kaksi muuta kategoriaa ovat medium ja high.

Dohan MM-kisojen yhteydessä ensi vuoden keväänä (15.-16.5.2025) on myös tieteellinen kongressi. Marraskuussa on puolestaan Ruotsissa valmennuskongressi.

Seuraavaksi vuorossa oli NETU:n eli Pohjois-Euroopan Unionin epävirallinen kokous. Tanskalainen puheenjohtaja Henrik Vendelbo ei paikalle ehtinyt, mutta valitteli vähän viestissään jäsenmaiden passiivisuutta. Ruotsalaiset puolestaan tuntuivat olevan hiukan sitä mieltä, että kyse on nimenomaan puheenjohtajan passiivisuudesta.

Elokuussa (15.-18.8) NETU:n seniorimestaruuskisojen yhteydessä on NETU:n virallinen kokous. Siellä olisi tarkoitus päättää ainakin tulevien vuosien kisaisännistä niin senioreiden, junioreiden, veteraanien kuin parakisojenkin suhteen. Lisäksi voimassa olevat kisasäännöt kaipaavat aika paljon uudistamista.

NETU:n seuraava työkokous on joko virtuaalinen tai sitten kokous on junnukisojen yhteydessä Norjassa. Me koetimme mainostaa huhtikuun veteraanikisaamme ja vähän Finlandia Openiakin. Lisäksi totesimme, että olemme käynnistämässä omaa strategiaprosessiamme.

Ruotsin puheenjohtaja Dennis Lindahl oli vähän sitä mieltä, että NETU:n pitäisi päättää, mitä se haluaa touhuta. Kuten esimerkiksi mestaruuskisat ja yhteiseen äänestyskäyttäytymiseen pyrkiminen ETTU:n ja ITTF:n kokouksissa. Jälkimmäistä koskien kannanottoja voisi jopa julkistaa ennen äänestyksiä. Ja äänestyksiä varten pitäisi kerätä valtakirjat niiltä jäseniltä, jotka eivät ole kokouksessa mukana. Kaiken muun voisi sitten unohtaa, koska NETU:lla ei oikein ole resursseja.

Latvian Ina Josepsone komppasi Ruotsia ja kyllä mekin vähän olimme samaa mieltä. Lisäksi Latvia ehdotti, että kaikkiin kisaisännyyksiin tulisi tietty ”vuoro”. Ja jos ei halua järjestää mestaruuskisaa, vuoro siirtyisi seuraavalle. Tanskan pääsihteeri oli varovasti samaa mieltä, mutta totesi, että viimeinen sana on puheenjohtaja Vendelbolla.

Riikan kokouksessa on NETU:n puheenjohtajavaali. Saapa nähdä, kuinka siinä käy. Kokouksemme jälkeen juttelin Viron ja Norjan edustajien kanssa ja mielipiteeksi on muodostumassa se, että NETU-maiden on järjestettävä piakkoin Teams-kokous, jossa pohditaan yhteisesti, mitä järjestön pitää ja kannattaa tehdä.

Seuraavaksi Busanissa oli vuorossa pari ITTF:n ”työseminaaria”. Ensimmäisessä eli Finance Forumissa käytiin läpi järjestön taloudellista tilannetta, joka on melko heikko. Vuonna 2022 oli liikevaihdossa kasvua, mutta tappiota tuli kolme miljoonaa US dollaria. ITTF:n 85-prosenttisesti omistama WTT teki tästä 2,3 miljoonaa. Otsikot ovat niin yleisellä tasolla, että on aika paha tarkemmin sanoa, mistä tappio tulee.

Vuodelta 2023 tulee noin seitsemän miljoonaa tappiota. Liikevaihtoa oli budjetoitu 43 miljoonaa, mutta sitä syntyi vain 31 miljoonaa. Silti ITTF ennustaa, että 2024 menisi nollatulokseen, mikä tuntuu melko uskomattomalta. Jonkinlainen kassakriisikin on ja sitä varten on jo otettu lainaa.

Vuosien 2025-2028 budjeteissa ennustetaan pientä plussaa yhteensä vähän yli 50 miljoonan liikevaihdolla koko ryhmälle, joka muodostuu itse ITTF:stä, ITFF Foundationista sekä WTT:stä, joka on ylivoimaisesti suurin osa kokonaisuutta.

Ruotsalaisen Mikael Anderssonin vetämä seuraava tilaisuus eli Development Forum oli sanalla sanoen heikko. Maanosien edustajia sekä entisiä huippupelaajia (Liu Guoliang, Persson ja Saive) haastateltiin, mutta tuosta tilaisuudesta ei kyllä jäänyt käteen oikein mitään. ”Agenda 2028” on kuulemma valmistelussa ja sen sisällä Esports eli virtuaalipingis on kova sana.

ITTF:n vuosikokous

AGM istuttiin tiistaina eli pari päivää kisojen päättymisen jälkeen. ITTF:n ruotsalainen presidentti Petra Sörling luonnollisesti avasi kokouksen. Sitten puheenvuoron piti isäntämaan Etelä-Korean Ryu Seung-min. Ateenan 2004 olympiavoittaja ja KOK:n jäsen Ryu totesi, että näihin kisoihin myytiin 31 000 lippua, eikä väkeä ainakaan finaalipäiville tai isäntämaan peleihin olisi paljon enempää mahtunutkaan.

Läsnäolijoiden toteaminen otti puolisen tuntia. Sen päätteeksi todettiin, että paikalla oli 227 jäsenestä joko virtuaalisesti tai fyysisesti vain 96. Todettakoon, että  Venäjä oli paikan päällä vanhan tutun eli Roman Markovin voimin.

Äänestyskoneisiin totuttelun jälkeen kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Sörling. Esityslistat ja muut kokousrutiinit käsiteltiin nopeasti ja sitten oli vuorossa vuoden aikana kuolleiden nimihenkilöiden muistaminen. Heidän joukossaan oli mm. ruotsalainen Björne ”Mellis” Mellström.

ITTF-ryhmän toimitusjohtaja Steve Dainton puhui katsauksessaan strategisesta suunnitelmasta, jossa tähdätään mitattavuuteen. Hän totesi myös, että Kiinan somessa (Weibo) pöytätennispelaajat ovat suositumpia kuin esimerkiksi Leo Messi, ja että etenkin naiset ovat suosittuja. Metzissä Ranskassa järjestetään 23.-27.10.2024 World Table tennis for health festival maailman pöytätennispäivä on 23. huhtikuuta.

Kimmo Jokisen kova kisakaveri Gilles de la Bourdonnay on Pariisin olympiakisojen pöytätennispomo. Hän totesi katsauksessaan, että koko kisoihin on yhteensä myyty jo 7,8 miljoonaa lippua. Pingissessiot on nekin lähes loppuunmyyty. Pingiksellä ennen kisoja oma ”Tour de France” ja itse kisoissa on mukana 86 miestä ja 86 naista. Paralympialaiset pelataan samassa hallissa, jonne mahtuu yli 6000 katsojaa. Uutta Pariisissa on tarkka TV-kuva, joka kuulemma kertoo myös lyönnin kierteen määrän ja suunnan. Saa nähdä! Khalil Al-Mohannadin raportti Dohan ensi vuoden MM-kisoista oli paljon tylsempi. Lähinnä esillä oli hienoja hotelleja.

Seuraavaksi hyväksyttiin jo finance forumissa esitelty vuoden 2022 tulos. Talousjohtaja Michael Brown näytti, että tuloja oli paljon, mutta menot olivat vielä suuremmat. Jo kerran nähdyt luvut vuoteen 2028 ulottuvine ennusteineen hyväksyttiin. Ja PwC jatkaa konklaavin tilintarkastajana.

Sitä seurasivat hallituksen jäsenten raportit vuodelta 2023 videoina ja samat myös maanosapresidenteiltä. Pääsihteeri, Tribunal (valituslautakunta) ja ”tarkastuslautakunta” antoivat omat raporttinsa, kuten myös ITTF:n komiteat. Ne olivat kaikkien tiedossa papereina ja ne kuitattiin melkein kokonaan ilman keskustelua. Myös valtuuston ja hallituksen työt vuoden 2023 osalta kuitattiin hyväksytyksi selvin äänin. Vielä hyväksyttiin hyvän hallinnon (governance) raportti ennen mielenkiintoisinta osaa eli uusia sääntöehdotuksia.

ITTF Amerikka ehdotti, että jatkossa hallituksen olisi sukupuolikiintiö (min 30 %). Suomessakin aikanaan asunut Libanonin edustaja Kopaly vastusti sitä kiivaasti ja sanoi samalla, ettei Councililla ole mitään merkitystä. Ei mennyt ehdotus läpi. Samoin kävi seuraavan ehdotuksen kanssa, jonka mukaan valittavasta yhdeksästä hallituksen jäsenestä (1+8) vain max kaksi saisi olla samasta maanosasta. Molemmat esitykset olisivat vaatineet 2/3 enemmstöä, mikä ei ollut lähelläkään.

Seuraavaksi äänestettiin siitä, otetaanko Portugali yhdeksi viralliseksi ITTF:n kieleksi. Se taas meni läpi. Sääntökomitea veti takaisin ehdotuksensa pöydän reunaviivojen värien muuttamisesta, mutta kumin uusi maksimipaksuus on nyt 4,05 mm. Tosin kyseessä on lähinnä matemaattisteoreettinen pyöristyskysymys.

Seuraava AGM pidetään ensi vuonna 29. toukokuuta Dohan MM-kisojen yhteydessä. Kokouksen päälle Liu Guoliang ja Petra Sörling kiittelivät kokousväkeä innokkaasti.

Kuutisen tuntia tämä homma vei. Vähän jäi sellainen olo, että ensin katsellaan viisi tuntia kaiken maailman raportteja ja sen jälkeen kukaan ei oikein enää jaksa keskittyä äänestyksiin uusista säännöistä ym. Mutta näin sen kai on oltava!